ცხოველების შესახებ

აღმოსავლეთ ციმბირის ან კამჩატკას გირფალკონი (Falco gyrfalco grebnitzkii)

Pin
Send
Share
Send


2019 წლის 5 აპრილი

Gyrfalcon - ეხება ფალანგის წესრიგის მტაცებელ ფრინველებს. ფალკონის ოჯახის ყველა წარმომადგენელი უდიდესია.

ფრთების სიგრძე 140 სმ აღწევს. ზომითა და გარეგნობით, გირფალკონი ძალიან წააგავს გოშავკის, მაგრამ რამდენჯერმე უფრო მძიმე და მასიური. ქალის წონა შეიძლება 2 კგ-საც კი მიაღწიოს. მამაკაცი, ისევე როგორც სხვა ფალანგები, ქალიზე ბევრად მცირეა. მკვეთრი გრძელი ფრთები ფრინველს ფრენის დროს საშუალებას აძლევს, შეძლონ მკვეთრი, ძლიერი ფალანგები და სწრაფად გამოიქცევიან, გაყოფილი წამის გარეშე, ხოლო მკვეთრი ხედვა საშუალებას გაძლევთ ნახოთ მტაცებელი კილომეტრის მანძილზე.

გიფფალკონი არ იზრდება ცაში, რადგან მტაცებლების უმეტესი ნაწილი, მისი ფრენა ძალიან დინამიურია. ვერც კი შეამჩნია ამ ჩიტის იჯდა, თქვენ არ შეგიძლიათ არავის გაუგებროთ მას - ის გამოირჩევა ამაყი, პირდაპირი, ბრწყინვალე პოზით. ღირფალკონის ყვირილი უფრო მკაცრია, ვიდრე სხვა ფრინველები და მხოლოდ ქალი ყურადღების ნიშნის გამოვლენით, გირფალკონს შეუძლია გამოუშვას სრულიად განსხვავებული ტრიალი უფრო მაღალ ნოტზე. ღირფალკონები საკმაოდ ჩუმად ფრინველები არიან, მაგრამ როდესაც ადამიანი ბუდეში ჩნდება, ისინი გამოხატავენ შეშფოთებას უპასუხოს "ხაკის", "ჰაკის", "ჰაკის" უხეშმა ტირილმა.

გირფალკონების ქლიავის ფერი არ განსხვავდება მრავალფეროვნებით; ნებისმიერ შემთხვევაში, მათი ფერი უფრო მსუბუქია, ვიდრე სხვა ფალანგები. არსებობს გირფალკონების ორი ფერის ვარიაცია. გირფალკონის მსუბუქი ფერი (ისლანდიური ან თეთრი პოლარული). მოზრდილი თეთრი ფერის ფრინველი, უკანა ნაწილზე ძლივს შესამჩნევი განივი რუხი – ყავისფერი ნიმუშით. თავი უმეტესად თეთრია, მაგრამ ზოგჯერ დაფარულია მუქი ღეროებით. Gyrfalcon ულვაში აკლია ან ცუდად ჩანს. ფრთების ზედა მხარე თეთრია.

ბუმბულით ყავისფერი მწვერვალებით, რომელიც ქმნის ფერადი ნიმუში ფრთების და მხრების მთავარ ზედაპირზე. კუდის ერთეული, პარკუჭის ნაწილი, ფრთების შიდა ზედაპირი ყოველთვის თეთრია, იშვიათად მუქი დარტყმის ძლივს შესამჩნევი ნიმუშით. Paws არის ყვითელი მუქი ყავისფერი ან შავი claws. Beak არის ყვითელი-ყავისფერი ფერი შავი ზედა.

ორნიტოლოგები ამ ტიპის გირფალკონს უწოდებენ თეთრ მორფს. გიფალკონის მუქი ფერი (ნორვეგიული). ზოგადი ფერი - რუხი-ყავისფერი ან ყავისფერი. ჯვრის მონაკვეთი - ღია ნაცრისფერი ან თეთრი. თავი ძირითადად მსუბუქია, ვიდრე მთავარი ფერი, მუქი ყავისფერი გრძივი ნიმუშით. მუცელი არის ღია ნაცრისფერი ან თეთრი, ზოგჯერ ყავისფერი ჩრდილებით და მუქი გრძივი ნიმუშით. კლანჭები შავია. ბილი მოლურჯო-ყავისფერია, რომელსაც აქვს შავი ზედაპი.

მოზრდილ ფრინველებს აქვთ ყვითელი ფეხები, ხოლო ახალგაზრდა ფრინველებს აქვთ ღია ნაცრისფერი. გირფალკონი ძირითადად გავრცელებულია რუსეთის შორეულ აღმოსავლეთ რეგიონში. ის ასევე ცხოვრობს დასავლეთ და აღმოსავლეთის ნახევარსფეროების შორეულ ჩრდილოეთში, მათ შორის სუბარქტისა და არქტიკის რეგიონებში, სადაც ფრინველი ბინადრობს ტყე-ტუნდრასა და ტუნდრაში, ზოგჯერ ჩრდილოეთ ტაიგას პეიზაჟებზე. კვების მდგომარეობიდან გამომდინარე, იგი ურჩევნია ზამთრის პერიოდში მისი მეცხოველეობის არეალში, ან შეუძლია მიგრანტდეს ბატები, ბეწვები, იხვები, რომლის დროსაც იგი სამხრეთში მოგზაურობს ირკუტსკის, ბარნაულის, ხერსონის, ბაშკირეთის და სამხრეთ-აღმოსავლეთ ტრანსბაიკალიის მიმართულებით.

იგი ურჩევნია ბუდეს მაგდანის რეგიონის სამხრეთით, კამჩატკის ჩრდილოეთით, კრონოცკის ნახევარკუნძულზე, სადაც ის იქ იბუდება და გაზაფხულზე ბრუნდება. ხალხმა მოუწოდა გირფალკონს - ბატი ბატონი. რეგულარულად მყოფი ზამთარი პრიორიორეს სამხრეთით, ჩაწერილი ვლადივოსტოკში. ალტაიში, ალთაი კრეხეტის ცალკეული ქვესახეობა. გირფალკონი, ისევე როგორც მრავალი სხვა მტაცებელი, მოწესრიგებულია სტეპსა და ტყეში. ის არის ნიჭიერი მონადირე: ის მტაცებლზე მიდის, იჯდა იზოლირებულ ადგილას, შემდეგ კი მოულოდნელად იჭერს თავს და დარტყმების სერიას იჭერს.

ზღვის სანაპიროზე ის ცდილობს ფრინველების ბაზრებთან ახლოს ყოფნას. ფრინველების კეთილდღეობა კონტინენტურ პეიზაჟებში დიდწილად დამოკიდებულია გოდფალკონის მთავარ მტაცებლზე, მთელს ზამთარში და ბუდეების პერიოდის დასაწყისში. ზამთარში მაგდანში, ის მტრედებს ნადირობს. გაზაფხულზე, გირფალკონის სანადირო ნაკვეთი ასობით კვადრატული კილომეტრის ფართს იკავებს. გირფალკონი იკვებება ჩრდილოეთით მცხოვრები თითქმის ყველა ფრინველისგან: პუფინები, გილები, გეები, სკრაბები, ქარვაშები, ცისფერყვირიანი ყურები, არწივები, ცრემლები და სხვა იხვები, თეთრი და პოლარული საყრდენები, ბუჩქები, შავი ბუჩქები, თხილის ბუჩქები, ბატები, ჭურვები (გარდა განსაკუთრებით დიდი ზომის) და ა.შ. ასევე lemmings, ციყვი და კურდღლები.

ის არ უარყოფს თუნდაც მცირე ზომის ფრინველებს: wrens, finches, sandworms, waxwings, kuksha, blackbirds, ბუდეები და passerines– ის სხვა წარმომადგენლები. ზამთარში, შიმშილობის დაწყებით, გირფალკონი ვერ გაივლის მდელოების, ტყეების და ტუნდრასის ოთხფეხა მოსახლეობას. ამასთან, იგი ურჩევნია წყლის მახლობლად დასახლებულ ფრინველებს. გირფალკონის უნარს ახმახი მაღლა ასვლისა და მსხვერპლის მოულოდნელად თავდასხმის ფაქტს დიდი ხანია უწოდებენ "ფსონს". ნადირობის დროს ინდივიდუალური გირფები ისე დაუღალავი და გაჭირვებულია, რომ მათ დიდი სირთულის გარეშე შეუძლიათ 70-მდე "ფსონი" გააკეთონ. პოტენციური მტაცებელი თავს დაესხავს ფრინველს, ხოლო საკმაოდ მაღალ სიჩქარეს ავითარებს - 100 მ / წმ-მდე.

ჩაყვინთვის დროს ფრინველი სხეულს თითებს აჭმევს, უკანა თითების მკვეთრი გრძელი მუხლები წინ უბიძგებს. გამანადგურებელი და ოდნავ დახრილი დარტყმა აკლებს მსხვერპლის ბუმბულებს და კანს, როგორც დაძაბული დანებივით. მაგრამ თუ დარტყმა ფრთის ან კისრის ბაზაზე მოვიდა, მაშინ გირფალკონი მაშინვე დაფრინავს. Gyrfalcon რეპროდუქციაზე სიცოცხლის მეორე წელს. ჩვეულებრივ, ბუდეები კლდეებზე, ასევე შეუძლიათ მოაწყონ მაღალ ხეზე, სხვა ფრინველების ნაგებობებით. Falcon წყვილი ცხოვრობს სხვა წყვილიდან 25 კილომეტრში, მიწისგან ცხრა მეტრის სიმაღლეზე. ბუდეში ნაგავი საკმაოდ უხეშია: მშრალი ბალახისგან, ტირიფის კატებისგან, ხავსიდან და დიდი ბუმბულიდან.

როგორც მტაცებელთა ძირითადი მასა, წყვილი გირფალკონები აწყობენ ორ ბუდეს - ერთი ემსახურება ჩიხების ამოღებას, ხოლო მეორე კი სათადარიგო - ქვისა ნანგრევების შემთხვევაში. ასეთი სარეზერვო ბუდე მოწყობილია მაგისტრალიდან 500 მ-დან 3 კმ-მდე დაშორებით. ბუდეები დიდხანს ემსახურებიან, მუდმივად სრულდება და განლაგებულია. შედეგად, ბუდეები დიდი და მრავალსართულიანია. მაგალითად, პატარა ფრინველები, ბეღურები, ხშირად იყენებენ ამას, დასახლდნენ შენობის ქვედა სართულებში. იხვები და ბატები ბუდეს მახლობლად: ფრინველები კარგად იციან, რომ ისინი აქ საფრთხის წინაშე არ არიან.

არსებობს ბუნების დაუწერელი კანონი: მტაცებელი არ დაესხმის ფრინველს მის სახლთან ახლოს და არ მისცემს სხვებს საშუალებას, რომ თვითონ გააკეთონ ეს. გირფალკონების მეზობლებმა კიდევ ერთი მკაცრი წესი იციან: ბუდეების ადგილი და ნადირობის ადგილები თითოეული წყვილი მტაცებლისთვის ყოველწლიურად არის დაცული და საიმედოდ არის დაცული მოულოდნელი კონკურენტებისგან. აპრილის დასაწყისში, ჩნდება clutch, რომელიც შედგება მოწითალო-ყავისფერი კვერცხებისგან მუქი ლაქებით. გამოკითხვა გრძელდება 28-დან 30 დღემდე. უკვე ივნისის დასაწყისში, ჩოხები ჩნდება. თავდაპირველად ისინი სუფთა თეთრია, ხოლო გარკვეული პერიოდის შემდეგ ისინი დაფარულია მონაცრისფრო-თეთრი ფუმფით, რაც უფრო მკვრივი და სქელია.

წიწილები ორი თვის განმავლობაში ბუდეში არიან, მშობლებისგან იღებენ საკვებს - იხვები, ფსკერები, ჭურჭელი და ყლორტები. მშობლები წიწილებს დღეში ორჯერ იკვებებენ, ძირითადად 10:00 და 16:00 საათზე. აგვისტოს ბოლოს - სექტემბრის დასაწყისში, გირფალკონის ოჯახები იშლება და ახალგაზრდა ქათმები დამოუკიდებელ არსებობაზე გადადიან. შემოდგომაზე, გიფფალკონები ცდილობენ მდინარის ხეობებში დარჩენას, კოშკის ფარდების მახლობლად. თუ პატარა მტაცებელი იქნება, ზამთრის პერიოდის დასაწყისში ბევრი ახალგაზრდა ფრინველი დაიღუპება ტყე-ტუნდრაში, საკმარისად ვერ იტანს სანადირო უნარს.

რუსეთში, გირფალკონის ყველაზე დიდი მოსახლეობა (150-200 წყვილი) მდებარეობს კამჩატკაში. ამ სახეობის მთლიანი რაოდენობა რუსეთის ფედერაციაში დაახლოებით 1000 წყვილია. გირფალკონი საკმაოდ მგრძნობიარეა ადამიანების მიერ გამოწვეული შფოთვის მიმართ და მისი საქმიანობა, რის გამოც ფრინველებს თავიანთი ბუდეები აქვთ სოფლებიდან საკმაოდ დიდ მანძილზე.

ამასთან, მოსახლეობის დიდი ზიანი გამოწვეულია ბრაკონიერობით, ქვეყნიდან ექსპორტის მიზნით, რადგან გირფალკონი, განსაკუთრებით თეთრი ფერის მქონე, ყველაზე საბრძოლო მზად სანადირო ფრინველია. გირფალკონების, განსაკუთრებით კი ახალგაზრდების გარდაცვალების კიდევ ერთი მიზეზი არის არქტიკული მელა ხაფანგები, რომლებიც ხშირად იზიდავს სატყუარებით მოზიდულ ფრინველებს. გირფალკონი არის ფაუნის ნათელი წარმომადგენელი, რომელიც გადაშენების საფრთხის ქვეშ იმყოფება, შესაბამისად, იგი ჩამოთვლილია რუსეთის წითელ წიგნში და საერთაშორისო წითელ წიგნში. დღეს მკაცრად აკრძალულია გირფალკონების ნებისმიერი მოპოვება; დაცულია რეზერვებში არსებული ყველა ბუდე. სისხლისსამართლებრივი პასუხისმგებლობაა გათვალისწინებული ბუდის ნგრევისა და გირფალკონის მკვლელობისთვის.

ფრინველის აღწერილობა

გირფალკონი დიდი ფალანგაა, რომლის ფრთების სიგრძეა 120-დან 135 სმ-მდე, ფრინველის სხეულის სიგრძეა 55-დან 60 სმ-მდე, მამაკაცი წონა დაახლოებით 1 კგ, ხოლო მდედრები მათ ზომით აღემატება და წონაში 1.5-2 კგ აღწევს. ფრინველის სხეული მასიურია, ფრთები მკვეთრია, გრძელი, ხოლო კუდიც გრძელი.

ჩრდილოეთის განაწილების დიაპაზონის გირფალკონების ქლიავი მსუბუქია, ზურგზე მოყავისფრო – ნაცრისფერიდან თითქმის თეთრამდე, მუცელი მოთეთროა მუქი ფერის ნიმუშით. "ულვაში" ფორმის მუქი ზოლი პირის ღრუსთან მდებარეობს. ფალანგების დამახასიათებელი ჩირქის ხილული ხასიათი ჩანს. ფეხები ყვითელია. სამხრეთის ქვესახეობები შეღებილია მუქი, გაჯერებული ყავისფერი ტონებით.

გირფალკონი ძალიან სწრაფად დაფრინავს, ის ჰაერში არ ჩქეფს და ფრთების რამდენიმე ფენის შემდეგ ის სწრაფად იწყებს წინ. ჯირფალკონის მარჯვნივ იჯდა.

შეიცავს კვებითი გირფალკონს

ძირითადად, გირფალკონები იკვებება საშუალო ზომის ფრინველებზე, ნაკლებად გვხვდება ძუძუმწოვრები მათ დიეტაში. ყოველდღე, ბუმბული მტაცებელი დაახლოებით 200 გრ ცოცხალ საკვებს ჭამს. ის აყრის მსხვერპლს და ჭამს მსხვერპლს, ჯირკვალი ყოველთვის ყოველთვის გარკვეულ ადგილებში ბუდესთან ახლოს ან ზამთარში. აქ შეგიძლიათ ნახოთ მისი საკვების ნაშთები, ძვლები, ბუმბული, მატყლი. მაგრამ გირფალკონის ბუდეში ის ყოველთვის სუფთაა - მტაცებელი, რომელსაც მამაკაცი მოაქვს ქოხებისთვის, მდედრს აყრის და ცრემლებით აევსებს მის კიდურებს და თავს ბუდეს გარეთ.

გირფალკონი ნადირობს, როგორც ყველა ფალკონი. ფრინველი მტაცებლამდე მიფრინავს, ფრთებს იკეცება და მსხვერპლს აჭმევს თავის ხალიჩებით. კლავს დაჭერილი ფრინველის გიფალკონს თავისი წვერით, არღვევს კისერზე ან კბენს თავს. გირფალკონი ძირითადად ნადირობს მფრინავი ფრინველებით.

ბუასილის პერიოდის გარეთ, გირფალკონები ერთნაირად ნადირობენ, როგორც ყველა ფალსი, მაგრამ აგრძელებენ პარტნიორთან ახლოს ყოფნას.

ფრინველის გავრცელება

გირფალკონის ჰაბიტატი არის არქტიკის და სუბარქტალური ზონები ევროპაში, აზიასა და ამერიკის ჩრდილოეთით. ზოგიერთი ქვესახეობა გვხვდება ალტაიში, საიანში, ტიენ შანში. გირფალკონის ცხოვრების ყველაზე ჩრდილოეთი ადგილებია გრენლანდია, სკანდინავია, კომანდორთა კუნძულები.

ზოგი გირფალკონი მიჰყავს ნალექი ცხოვრების წესი, ზოგი კი ზამთრის ცივ პერიოდში მიგრირებს სამხრეთით, სადაც ჩერდება ტყე-ტუნდრა. გარდა ამისა, ფრინველები, რომლებიც მთებში ცხოვრობენ, ვერტიკალურ მიგრირებას ახდენენ და ზამთრის მთის ხეობებში მიდიან.

გირფალკონის ჩვეულებრივი ტიპები

გირფალკონები წარმოადგენენ ერთ სახეობას ფალკონის ოჯახში, რომელიც მოიცავს რამდენიმე ქვესახეობას, რაც დამოკიდებულია ქლიავის ფერის და ჰაბიტატის ბუნებიდან.

    თეთრი გირფალკონები (Falco candicans, groenlandicus), რომლებიც საუკეთესო და ფასეულობად ითვლება,

ისლანდიური გიურფალკონები (Falco islandicus),

ნორვეგიული ან ჩვეულებრივი ნაცრისფერი გიფალკონები (Falco hyrfalco),

  • წითელი გირფები (Falco sacer).
  • მამაკაცი და ქალი gyrfalcon: ძირითადი განსხვავებები

    სექსუალური დიმორფიზმი gyrfalcon- ში ვლინდება იმით, რომ ქალი თითქმის ორჯერ აღემატება მამაკაცებს. მაშინ, როდესაც ყოფილი 2 კგ წონას აღწევს, ეს უკანასკნელი, ჩვეულებრივ, დაახლოებით 1 კგ-ს იწონის. გირფალკონის ქლიავის მამრებისა და ქალის ფერი არ განსხვავდება.

    გირფალკონის რეპროდუქცია

    Gyrfalcons არის ერთფეროვანი ფრინველი; ისინი ქმნიან წყვილს ერთხელ და სიცოცხლისთვის.

    გირფალკონის ბუდე არ განსხვავდება მშენებლობის სირთულეში. ჩვეულებრივ, ფრინველები მას კლდოვან ბორცვებზე, ნიშებში, ნაპერწკალებში ათავსებენ, სადაც ბუდეა გაშენებული ბალახისგან, ხავსისა და ბუმბულისგან. ბუდის ჩვეულებრივი ზომაა დაახლოებით 1 მ დიამეტრის და 0,5 მ სიმაღლეზე. გარდა ამისა, გირფალკონები იყენებენ სხვა ფრინველების ბუდეებს, როვენებსა და ბუზებს. წყვილი გირფალკონები ზედიზედ იყენებენ იმავე ბუდეს რამდენიმე წლის განმავლობაში, ან თუნდაც ათწლეულების განმავლობაში. ამ დროის განმავლობაში იგი იძენს საკმაოდ მყარ გარეგნობას და ზომით გაცილებით დიდი ხდება.

    გირფალკონები puberty- ში აღწევს 2 წლის ასაკში.

    ერთ ჩარჩოში, ამ ფრინველებს აქვთ 1-დან 5 კვერცხამდე, ჩვეულებრივ 3-4, რომლებიც არ აღემატება მატჩის ზომას, კვერცხის მასა კი 60 გ-მდეა, კვერცხის ინკუბაციაში მხოლოდ ქალია დაკავებული. მამაკაცი ამ პერიოდში სრულად ზრუნავს მის კვებაზე. ქათმები იბადებიან, დაფარულია თეთრი ან ნაცრისფერი ფუმფულა.

    ორი თვის ასაკში, ქათმები პირველ რიგში ტოვებენ ბუდეს და რამდენიმე თვის შემდეგ ისინი იწყებენ სრულიად დამოუკიდებელი ცხოვრების წარმართვას.

    ველურ პირობებში გირფალკონების სიცოცხლე 20 წელს აღწევს.

    საინტერესო ფაქტები ფრინველის შესახებ

    • კიევან რუსსა და მოსკოვის შტატში გიფალკონები ერთ-ერთი ყველაზე ძვირადღირებული საქონელი იყო. იმ დღეებში თეთრი გირფები მხოლოდ მეფეების ან სულთნის მფლობელობაში იყვნენ. Falconry, სანადირო gyrfalcons იყო შეფასებული, ვიდრე ყველა სხვა ფრინველის სახეობები. მათ ხშირად იყენებდნენ ამწეების და ჰერონების დასაპყრობად, თუმც ველურ ბუნებაში, გიროფალკონები არასოდეს ნადირობდნენ მათზე. შუა საუკუნეებში გაგრძელდა გირფალკონებთან ნადირობის ტრადიცია, მაგალითად, დანიის მთავრობამ ყოველწლიურად სპეციალური გემის გაგზავნა ისლანდიაში, გიფფალკონების ნადირობისთვის.
    • დღეს რუსეთში კვლავაც პოპულარული ხდება გირფალკონების დაჭერა, რომლებიც შემდეგ იგზავნება საზღვარგარეთ, სადაც შესაძლებელია ერთი ფრინველის გაყიდვა 30,000 დოლარად ან მეტით.
    • დღესდღეობით, გიროფალკონები ხშირად იღუპებიან ბრაკონიერებისგან, რომლებიც მათ ნადირობენ, ხოლო ჩრდილოეთით, ფრინველები ხშირად ხვდებიან ხაფანგებში, რომლებიც ღიაა არქტიკის მელა.
    • გირფალკონი ფრთებს ძალიან ნელა ეშვება და უფრო სწრაფი ჩანს ვიდრე, მაგალითად, მრავალწლიანი ფალანგა, მაგრამ თანაბარი ფრენის დროს ფრინველს შეუძლია შეიმუშაოს ძალიან დიდი სიჩქარე.
    • სოკოლნიკი ყოველთვის აფასებდა თოვლის თეთრი ღრძილების სილამაზეს, რომლებიც გრინლანდიის სანაპიროებზე ბინადრობენ. ერთხელ ბურგუნდიის ჰერცოგი, თავისი ვაჟი თურქული ტყვეობიდან გამოსყიდვის მიზნით, მას 12 თეთრი გირფა აჩუქა.

    გარეგნობა

    უმსხვილესი ფალანგა (შესამჩნევად უფრო დიდი, ვიდრე Corvus cornix- ის ბრბო), ფერით და ზომით, რომელიც გოშავკის მსგავსია, მაგრამ მკვეთრი ფრთით. ზრდასრული ფრინველების შეფერილობა მრავალფეროვნებით განსხვავდება: უკანა არის მოყავისფრო – ნაცრისფერიდან სუფთა თეთრამდე, შავი ლაქებით, მუცელი არის მოთეთრო ფერისგან, მუქი ლაქებით, სუფთა თეთრით. "ულვაში", უმეტეს შემთხვევაში, თითქმის უხილავია. წვერი შავია, ცვილი მოლურჯო – ნაცრისფერია. ბორკილების უმეტესობა ბუმბულია. Paws არის ყვითელი.

    ქალი უფრო დიდია, ვიდრე მამაკაცი, მაგრამ იგივე ფერი.

    მამრის წონაა 0.8-1.3 კგ, მდედრები - 1.4-2.1 კგ, სიგრძე 50-63 სმ, მამაკაცი ფრთისაა 35.2-38.0 სმ, მდედრები - 38.2-41, 5 სმ, სპანი - 125-160 სმ.

    ახალგაზრდები უფრო ინტენსიურად ფერები არიან, ვიდრე მოზრდილებში. სხეულის ქვედა სიგრძე გრძივი გრძელი ნაკერებით ნაცრისფერიდან ყავისფერიდან. "ულვაში" კარგად არის განსაზღვრული. Paws მოლურჯო-ნაცრისფერია.

    პირველი წიწილების ჩაცმულობა აბრეშუმისებრი თეთრია, მეორე კი რუხი თეთრი.

    ნაცრისფერი ფერის მოზრდილ ფრინველებს განსხვავდება მრავალწლიანი ფალკონებისგან (Falco peregrinus) უფრო ფართო ფრთით, პირველადი ფრთებით და გამოუცდელი ულვაში, ბოლოს ჩამორჩება, ახალგაზრდა ფრინველებს აქვთ ნაკლებად ფართო ულვაში და ფრთები, მჭიდრო გამოკვლევით ტარსუსის ფერის და კუდის მდგომარეობის მჭიდრო გამოკვლევით (პერგრინის ფალანგში, ტარსუსი ნაკლებია) მესამედით). მოზრდილებში მოყავისფრო ფრინველები განსხვავდებიან სააკერო ფალკონებისგან (Falco cherrug) მათი შარვლისა და მუცლის ნათელი ლაქებით და ზედა ტანის უფრო ერთგვაროვანი შეღებვით.

    აღმოსავლური პოპულაციის Saker Falcons- ისგან მოზრდიელი და ახალგაზრდა ციმბირული გირფები განასხვავებენ მხოლოდ ახლო გამოკვლევისთანავე, როგორც წესი, ნაცრისფერი ტონის გაჯერებით, ყელისა და ლოყის მცირე ნაკეცებით. მინდვრის ყავისფერი კუდის გიფალკონები განასხვავებენ მუქი სააკერო ფალკონებისგან. ზოგიერთ შემთხვევაში, ფერწერაში ნაცრისფერი ტონების არსებობა ასევე არ მოქმედებს, კერძოდ, ალტაიში, სადაც Saker Falcon- ს შორის გვხვდება ფრინველები, რომელზეც ფერადია ნაცრისფერი ჩრდილები, და კიდევ თეთრი ფრინველები. შესაძლოა, სამხრეთის და აღმოსავლეთის ციმბირის მოსახლეობა Saker Falcons და გიბრალკონების ციმბირული მოსახლეობა ახლოსაა და აქ ჩვენთან გვაქვს საქმე, ფაქტობრივად, ერთ სახეობასთან, რომელიც ჯერ კიდევ არ არის გამოყოფილი, მორფების დიდი სიმდიდრით, რაც განპირობებულია გენების დრეკადობით. აქ არის შეუსაბამობა ქათმების ცარის ზომას, ფერს და პუბესცენციას, სახეობამდე, ერთ წიაღში.გარდა ამისა, ციმბირში არ არსებობს გეოგრაფიული იზოლაცია gyrfalcon- სა და Saker Falcon- ს შორის, ან ის უმნიშვნელოა; ჩვენ საიმედოდ შეგვიძლია ვილაპარაკოთ მხოლოდ გირფალკონისა და სააკერ ფალკონის ევროპული პოპულაციების გეოგრაფიულ იზოლაციაზე.

    ჰაბიტატი

    ტიპური ჰაბიტატებია ტყე-ტუნდრა და ჩრდილოეთი ტაიგა, რომელიც უხვი სფაგნუმის ბუდეებშია. იგი აღწევს ტუნდრაში ზედაპირულ სიღრმეზე, მხოლოდ მდინარის ხეობების კლდოვან მასივებთან ერთად. ზოგჯერ ტუნდრაში ის ბუდეებს პლატუსის მსგავსი ბორცვების მხარეების კლდოვან გარეკანზე ბუდეს. ზოგჯერ, დიდი მდინარეების (ენიისეის) ხეობების გასწვრივ, იგი შუა ტაიგაში შედის ბუდეს ადგილებზე, ისევ კლდოვან მასივებთან ერთად.

    ამრიგად, ამ სახეობის ბუდეების მთავარი ბიოტოპები არის მდინარის ხეობებში და წყალგამყოფებში (მცირე ზომით) კლდოვანი გადინებები და ხეობა ან კუნძული (მცირე ზომით) ცარცის ტყეები.

    ჯეკები

    გირფალკონი არ აშენებს თავის ბუდეებს, იკავებს სხვა ფრინველების ნაგებობებს, რომლებიც მდებარეობს კლდეებზე და ხეებზე, ნაკლებად ხშირად გეოდეზიური კოშკებით. სხვადასხვა პოპულაცია გრავიტდება ბუდეების სხვადასხვა მომწოდებლების მიმართ. პოლარული ურალის გარშემო მდებარე ტუნდრაში ფრინველთა უმეტესობა იკავებს თეთრ კუდის არწივის (Haliaeetus albicilla) და Winterfruit (Buteo lagopus) ბუდეებს, რომლებიც მდინარეების ხეობებშია. ფრინველების მცირე ნაწილი ბუდეების ბუდეებზე, ბუდეების შენობებში და ზამთრის სადესანტო ბუდეზე ბუდეს ბუდეს, ამ უკანასკნელს უფრო დიდს ურჩევნია. აღმოსავლეთისკენ მიმავალ გზაზე, კლდე-ბუდეების ზამთრის სახლებში მოწყობილი ბუდეების პროცენტი იზრდება. ციმბირის ტყე-ტუნდრაში კიდევ ორი ​​ბუდე მიმწოდებელი ჩნდება - ოქროს არწივი (Aquila chrysaetus) და goshawk (Accipiter geinentis), ბუდეებზე ბუდეები, თუმცა, gyrfalcon– ის მიერ დაკავებული მათი ბუდეების წილი უკიდურესად მცირეა მთლიანი მასისაგან.

    ხეობის ტყეებში თეთრი თაღის არწივის ნაგებობებში ჩასახლებისას არჩეულია ცარცის კონსტრუქციები, რომლებიც იზრდება ციცაბო ეზების გასწვრივ, რომლებიც მიმდებარე ტუნდრაზე მაღლა დგანან. ბუდეების სიმაღლე მერყეობს 7-დან 20 მ-მდე, როგორც წესი, 10-14 მ-ია. ზამთრის კიბეების, გოშავკის და ოქროს არწივის ნაგებობებიდან, რომლებიც აშენებულია ლარქებზე, ისინი, რომლებიც გაბატონებულ ბორცვებზე მდებარეობს და მდებარეობს ზღვარზე ან ტყის პირას.

    კლდეებზე ბუდის დროს, ბუდეების სიმაღლეს განსაკუთრებული მნიშვნელობა არ აქვს (მერყეობს 10-დან 180 მ-მდე, ჩვეულებრივ 30-50 მ-მდე), თუმცა შესამჩნევი ტენდენციაა ციცაბო კედლებზე მდებარე შენობებზე. ბუდეების არჩევის ძირითადი პირობებია მათი ზემოქმედება (აღმოსავლეთი და სამხრეთი) და უსაფრთხოება (სტრუქტურები, რომლებიც მდებარეობს ნიშებში ან თავზე და ხშირად ერთ – ერთი მხრიდან, არჩევენ ხაზები).

    ბუდეების სეზონის დასრულებისთანავე, შენობა უხვად იწვება წყლის ნაგავებით, ისევე როგორც ბუდეს გარშემო არსებული ფრინველი მუდმივი ფრინველების დასნებოვნების ადგილზე. მრავალწლიანი ბუდეები მძიმედ იბურღება წვეთებით, რომელთა ფენა 20 სმ-ს აღწევს. ფრინველთა ბუმბული გროვდება ბუდესა და მის გარშემო, ძირითადად, თეთრი ზალხები, რომლებიც გიურფალკონის საკვების ძირითადი წყაროა და იკვებება მათი ნაშთებისა და მცირე ზომის ძუძუმწოვრებისგან.

    Gyrfalcon კვერცხები ჩაყრილია პირდაპირ წინა მფლობელის ბუდის უჯრაზე, ზოგჯერ იწვება იგი. Clutch- დან 1-დან კვერცხებამდე, ყველაზე ხშირად 2-3 კვერცხს. კვერცხის ქვიშიანი ტონის კვერცხები, ნაკლებად იშვიათად თეთრი ფერის, პატარა ყავისფერი ნაპერწკლებით, ზომა უფრო მცირე ზომის ვიდრე მარცვლეულის ზომაზე ან საშუალო და მცირე ზომის ყავისფერი ან ნათელი ყავისფერი ლაქებით. მათი ფერი შესამჩნევად ნაკლებია, ვიდრე ფერადი ფალანგების ფერი. კვერცხის ზომა: 53.5-64.1 x 40.2-50.0 მმ, საშუალოდ 58,77 x 45.10 მმ.

    ქალი მჭიდროდ ზის კვარცხლბეკზე, თუმცა ზოგიერთ შემთხვევაში ის უკვე მიედინება 50-100 მეტრზე, როდესაც ადამიანები მიუახლოვდებიან. ბუდეს ორივე ზრდასრული ფრინველი აქტიურად იქცევა, ფრენა, ყვირილი, მიბაძვა თავდასხმისგან. ქალი უფრო აქტიურია ბუდეების დაცვაში.

    მკვრივი ბუდეების ჯგუფებში, ბუდეებს შორის მანძილი 4-12 კილომეტრია, ჩვეულებრივ, დაახლოებით 8 კმ. ნაკლებად გაჯერებულ ჰაბიტატებში, გიფფალკონები ბუდეს წყლიდან 15–40 კილომეტრზე ორთქლს ბადებს.

    ცხოვრების კვალი

    კლდეების ან შუქურის ხეების ქვეშ მყოფი მღვდელმთავრების გიროფალკონების ბუდეებში შეგიძლიათ ნახოთ ქანები. გირფალკონების მთავარი მტაცებელია თეთრი ნაწილაკი (Lagopus lagopus), რომელთან დაკავშირებითაც გამოცანები ძირითადად ბუმბულისგან შედგება. ლემინგების სიმრავლით (Lemmus ssp.) და ჩრდილოეთის პიქსები (Ochotona hyperborea) ჭამს მათ დიდ რაოდენობას, შემდეგ კი ბორბლები შედგება ამ ძუძუმწოვრების ქურთუკისაგან, ძვლების გაცილებით მაღალი შემცველობა, ვიდრე ფრინველების მიერ ჭამის შემდეგ.

    პოგადკი დიდი, ერთი შეხედვით ფხვიერი. შეხებით არის მკვრივი, ღია ნაცრისფერი, თითქმის თეთრი, რომელსაც აქვს ძვლის შინაარსი 10% -მდე. ქედების ფორმა არის ცილინდრული, ერთი მომრგვალო და მეორე წერტილით ან ორივე მომრგვალებული ბოლოებით. გამოცანები ზომა: 5.5-8.0 x 1.5-2.5 სმ. გამოცანები ფრინველის ბუმბულიდან არის ასახული. ზოგჯერ დიდი ბუმბულით ამოჭრიან გვირგვინიდან, ქმნიან კუდებს 3 სმ სიგრძემდე. გირფალკონის მიერ ნაჭერი ნაწილების ნაშთები, დამახასიათებელი გარეგნობა. ჩვეულებრივ, მტაცებელი ტოვებს ფრინველის მხრის სარტყელს.

    საიდენტიფიკაციო მეთოდები

    ყველაზე ოპტიმალური შედეგები მიიღება უშუალო სამუშაოზე, გიროფალკონების ბუდეების ძებნაზე. გამომდინარე იქიდან, რომ ტუნდრა არის ერთ – ერთი ყველაზე ნაკლებად რთული რელიეფი ზონა, აუცილებელია მდინარეების გასწვრივ მარშრუტების დადება (რაფტინგი), მათ ალტერნატივა რადიალური ფეხის გასასვლელებით, კუნძულის კიდეების გასწვრივ და ლენტი ტყეების წყალგამყოფების გასწვრივ. ბუდეების ძებნისას ყურადღება უნდა გაამახვილოთ სხვა ფრინველების კონსტრუქციებზე კლდეებზე (ისინი აშკარად ჩანს ფილიალების მასალისა და გაუფერულების საშუალებით) და ლაშის ხეებზე, რომლებიც იზრდება ზღვარზე და მის მახლობლად. გამომდინარე იქიდან, რომ შენადნობი გადის ადგილს, რომელიც აშკარად არ არის შესაფერისი გირფალკონებისთვის, ამ ფალანგის ბუდეს ადგილებზე არანაკლებ 50% უნდა გამოვლინდეს რაიმე ფორმით.

    ხედვისა და აღწერის წარმოშობა

    გირფალკონი ოფიციალურად იქნა კლასიფიცირებული შვედმა ბუნებისმეტყველმა კარლ ლინნაუსმა 1758 წელს Systema Naturae– ს მე –10 გამოცემაში, სადაც ის შედის მისი ამჟამინდელი ბინოლოგიური სახელწოდებით. გვიანდელი პლეისტოცენის დროს (125000 წლიდან 13 000 წლამდე), ქრონოლოგია არსებობდა. ნაპოვნი ნამარხები თავდაპირველად იყო აღწერილი, როგორც "Swarth Falcon". იმავდროულად, ისინი აღმოჩნდა, რომ მეტწილად მსგავსია ამჟამინდელი გიურფალკონები, გარდა იმისა, რომ ეს სახეობა გარკვეულწილად დიდია.

    ვიდეო: გირფალკონი

    ქრონქოსპექტს ჰქონდა გარკვეული ადაპტირება ზომიერ კლიმატთან, რომელიც გაბატონებული იყო მის დიაპაზონში ბოლო გამყინვარების პერიოდში. უძველესი სახეობა უფრო ჰგავდა თანამედროვე ციმბირის პოპულაციას ან პარიკის ფალანგას. ეს ზომიერად სტეპური მოსახლეობა უნდა ემხრობოდა ხმელეთზე და ძუძუმწოვრებზე და არა ზღვაზე და ხმელეთზე ფრინველებზე, რომლებიც დღეს ამერიკული გირფალკონის დიეტის უმეტესობას ქმნიან.

    საინტერესო ფაქტი: გირფალკონი არის იეროფალკოს კომპლექსის წევრი. ამ ჯგუფში, რომელიც მოიცავს Falcon– ის რამდენიმე სახეობას, არის საკმარისი მტკიცებულება, რომელიც მიუთითებს ჰიბრიდიზაციაზე და ხაზების არასრული დახარისხებაზე, რაც ართულებს დნმ-ს თანმიმდევრობებზე მონაცემების ანალიზს.

    იეროფალკონების ჯგუფში სხვადასხვა გენეტიკური და ქცევითი მახასიათებლების შეძენა მოხდა გვიან პლეისტოცენის დასაწყისში ბოლო მიკულინსკის ინტერსკულტურაში. გირფალკონებმა შეიძინეს ახალი უნარები და მოერგეს ადგილობრივ პირობებს, რაც ეწინააღმდეგება ჩრდილო-აღმოსავლეთ აფრიკის ნაკლებად ჩრდილოეთ მოსახლეობას, რომელიც იქცა სააკად. ალფაის მთებში ჰიბრიდიზირებული გირფალკონები შეიკერ ფალკონთან და ამ გენის ნაკადი, როგორც ჩანს, გახდა ალთაის ფალანგის წყარო.

    გენეტიკურმა კვლევამ გამოავლინა ისლანდიის მოსახლეობა უნიკალური, ვიდრე სხვებთან შედარებით აღმოსავლეთ და დასავლეთ გრენლანდიაში, კანადაში, რუსეთში, ალასკასა და ნორვეგიაში. გარდა ამისა, გრენლანდიაში გამოვლენილია გენის გადინების სხვადასხვა დონე დასავლეთ და აღმოსავლეთ შერჩევის ადგილებს შორის. შემდგომი მუშაობაა საჭირო ამ განაწილებებზე გავლენის ქვეშ მყოფი გარემო ფაქტორების დასადგენად. ქლიავის განსხვავებებთან დაკავშირებით, დემოგრაფიული მონაცემების გამოყენებით ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ ბუდეების ქრონოლოგია შეიძლება გავლენა იქონიოს ქლიავის ფერის განაწილებაზე.

    სად ცხოვრობს გირფალკონი?

    ფოტო: Gyrfalcon ფრენის დროს

    სამი ძირითადი მეცხოველეობაა საზღვაო, მდინარე და მთა. ფართოდ გავრცელებული ტუნდრასა და ტაიგაში, მას შეუძლია ზღვის დონიდან 1,500 მ-მდე ცხოვრება. ზამთარში ის მიგრირებს საცხოვრებლად ხშირი მეურნეობისა და სასოფლო-სამეურნეო მიწების, სანაპიროებზე და მშობლიურ სტეპების ჰაბიტატზე.

    მეცხოველეობის დიაპაზონი მოიცავს:

    • ჩრდილოეთ ამერიკის არქტიკის რეგიონები (ალასკა, კანადა),
    • გრენლანდია
    • ისლანდია
    • ჩრდილოეთ სკანდინავია (ნორვეგია, ჩრდილო-დასავლეთ შვედეთი, ჩრდილოეთ ფინეთი),
    • რუსეთი, ციმბირი და კამჩატკის ნახევარკუნძულის სამხრეთით და კომანდორთა კუნძულები.

    ზამთრის ფრინველები გვხვდება სამხრეთიდან აშშ – ის შუა დასავლეთით და ჩრდილო – აღმოსავლეთით, დიდი ბრიტანეთი, დასავლეთ ევროპა, რუსეთის სამხრეთი, ცენტრალური აზია, ჩინეთი (მანჯურია), სახალინის კუნძული, კურილის კუნძულები და იაპონია. მიუხედავად იმისა, რომ ზოგიერთ მოქალაქეს ხეებზე ბუდეს უწოდებენ, გირფალკონების უმეტესობა ბუდეს არქეულ ტუნდრაში ბუდეს. ბუდეების ადგილები ჩვეულებრივ გვხვდება მაღალ კლდეებს შორის, ხოლო სანადირო და საკვების ადგილები უფრო მრავალფეროვანია.

    საკვების მიდამოებში შეიძლება შევიდეს სანაპიროები და პლაჟები, რომლებიც ძლიერ იყენებენ წყლისწყალებს. ჰაბიტატის ფრაგმენტაცია არ წარმოადგენს საფრთხეს ამ სახეობისთვის, უმთავრესად ხანმოკლე მზარდი სეზონისა და ტერიტორიის კლიმატის გამო. იმის გამო, რომ კლდეების სტრუქტურა არ არის შეწუხებული და ტუნდრა არ ექვემდებარება ძლიერ ცვლილებებს, ამ სახეობისთვის ჰაბიტატი მდგრადია.

    ზამთარმა შეიძლება გამოიწვიოს ამ სახეობების რეგიონალური მოგზაურობა. უფრო სამხრეთით მდებარე კლიმატის პირობებში მათ ურჩევნიათ სასოფლო-სამეურნეო ველები, რომლებიც ახსენებენ მათ ჩრდილოეთ მეცხოველეობის ადგილებს.

    რას ჭამს გირფალკონი?

    ფოტო: გირფალკონი წითელი წიგნიდან

    განსხვავებით არწივიდან, რომლებიც იყენებენ თავიანთ დიდ ზომას მტაცებლის მოსაპოვებლად და მრავალწლიანი ფალანგები, რომლებიც სიმძიმეს იყენებენ უზარმაზარი სიჩქარის მოსაპოვებლად, გირფალკონები იყენებენ უხეში ძალას მტაცებლის მოსაპოვებლად. ისინი ძირითადად ფრინველებს მტაცებენ ღია ადგილებში, ზოგჯერ მაღლა დაფრინავენ და ზემოდან თავს ესხმიან, მაგრამ უფრო ხშირად უახლოვდებიან მას, დაფრინავდნენ დაბლა მაღლა. ისინი ხშირად მიწავენ მიწაზე. როგორც წესი, დაბალი სიჩქარით ფრენები გამოიყენება ღია ადგილებში (ხეების გარეშე), სადაც გირფალკონები იტაცებენ მტაცებელს როგორც ჰაერში, ასევე მიწაზე.

    გირფალკონების დიეტა შედგება:

    • partridge (Lagopus),
    • არქტიკული მიწის ციყვი (S. parryii),
    • არქტიკული კურდღლები (ლეპუსი).

    სხვა მტაცებლების შემადგენლობაში შედის მცირე ზომის ძუძუმწოვრები (საველე თაგვები), აგრეთვე სხვა ფრინველები (იხვები, ბეღურები, შვრიის ხორცი). ნადირობის დროს ეს ფალანგა იყენებს მკვეთრ ხედვას პოტენციური მტაცებლის გამოსავლენად, რადგან ჩრდილოეთში თითქმის ყველა ცხოველს აქვს სპეციფიკური ფერი, რომ არ მოხდეს გამოვლენა.

    საინტერესო ფაქტი: ჯიშის სეზონის განმავლობაში, გირფალკონის ოჯახს დღეში დაახლოებით 2-3 ფრაგმენტი ჭირდება, რაც დაახლოებით 150–200 ფსკერზეა მოხმარებული, რომლებიც მოხმარებული არიან გურჯსა და ქლიავებს შორის.

    გიურფალკონის სანადირო ადგილები ხშირად ემთხვევა პოლარული ბუები. პოტენციური მსხვერპლის აღმოჩენისთანავე იწყება დევნა, სადაც, სავარაუდოდ, მსხვერპლს დაეჯახება მიწაზე ძლიერი კლანჭის დარტყმით და შემდეგ მოკლეს. გირფალკონები საკმარისად ძლიერია, რომ გაუძლოს გრძელი ფრენის დროს ნადირობის დროს და ზოგჯერ მართავენ მათ მტაცებელს, სანამ ძალაუფლება მსუბუქდება. ბუასილის დროს, გირფალკონი მარაგდება საკვებით. ზოგჯერ მტრედი (კოლუმბა ლივია) ფალანგის მტაცებელი ხდება.

    ხასიათისა და ცხოვრების სტილის თვისებები

    ფოტო: თეთრი გირფალკონი

    გირფალკონები უპირატესობას ანიჭებენ მარტოხელას არსებობას, გამონაკლისის გარდა, როდესაც ისინი პარტნიორთან ურთიერთობენ. დანარჩენი დროისთვის ეს ფრინველი ნადირობს, იკვებებს და ღამით მარტო დარჩება. ისინი, ზოგადად, არ მიგრირებულან, მაგრამ მცირე მანძილზე მოგზაურობენ, განსაკუთრებით ზამთარში, უფრო შესაფერისი ადგილისკენ, სადაც საკვების მიღებაა შესაძლებელი.

    ისინი ძლიერი და სწრაფი ფრინველები არიან და ძალიან ცოტა ცხოველი გაბედა მასზე თავდასხმა. გირფალკონები, როგორც მტაცებლები ბუნებრივ მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ. ისინი ხელს უწყობენ ცხოველების მტაცებლური პოპულაციების კონტროლს და ეხმარება იმ ბალანსის შენარჩუნებას იმ ეკოსისტემებში, სადაც ისინი ცხოვრობენ.

    საინტერესო ფაქტი: ბიოლოგები, რომლებიც ათწლეულების განმავლობაში სწავლობდნენ გირფალკონებს, ფიქრობდნენ, რომ ეს ფრინველები ძალიან მჭიდრო კავშირშია იმ მიწასთან, სადაც ისინი სხედან, ნადირობენ და ბუდეში არიან. მიუხედავად იმისა, რომ ხშირ შემთხვევაში ეს დადასტურებულია, 2011 წელს აღმოჩნდა, რომ ზოგიერთი გირფალკონი ზამთარში დიდ დროს ატარებს ოკეანეში, ნებისმიერი მიწისგან შორს. სავარაუდოდ, ფალკონები იქ ზღვის ზღვის ნაპირებს იკვებებიან და აისბერგის ნაპირებზე ან ზღვის ყინულზე ასვენებენ.

    მოზრდილ პირებს მიგრაციისკენ მიდრეკილება არ აქვთ, განსაკუთრებით ისლანდიასა და სკანდინავიაში, ხოლო ახალგაზრდა ფრინველებს შეუძლიათ გრძელი დისტანციებზე გასვლა. მათი მოძრაობები დაკავშირებულია საკვების ციკლურ ხელმისაწვდომობასთან, მაგალითად, თეთრი მორფის მქონე ფრინველები გრენლანდიიდან ისლანდიაში დაფრინავენ. ზოგიერთი გირფალკონები ჩრდილოეთ ამერიკიდან ციმბირში გადადიან. ზამთარში მათ შეუძლიათ დაფარონ 3400 კმ-ის დაშორება (ალასკადან არქტიკულ რუსეთში). დაფიქსირდა, რომ ერთი ახალგაზრდა ქალი 4548 კილომეტრზე გადავიდა.

    სოციალური სტრუქტურა და რეპროდუქცია

    ფოტო: Wild Gyrfalcon

    Gyrfalcon თითქმის ყოველთვის ბუდეს კლდეებზე. ტომის წყვილები აშენებენ საკუთარ ბუდეებს და ხშირად იყენებენ შიშველი კლდის ზღურბლს ან სხვა ფრინველების მიტოვებულ ბუდეს, განსაკუთრებით ოქროს არწივებსა და როვენებს. მამაკაცი ბუდეების დაცვას ზამთრის შუა რიცხვებიდან, იანვრის ბოლოს, იწყებს, ხოლო ქალი მარტის დასაწყისში ბუდეებში ჩადის. დაწყვილება ხდება დაახლოებით 6 კვირაში, კვერცხები ჩვეულებრივ აპრილის ბოლოს იწურება.

    საინტერესო ფაქტი: ბოლო დრომდე, არც თუ ისე ცნობილი იყო ბუდეების ადგილების, ინკუბაციის დროების, ფრთების თარიღების და გირფალკონების რეპროდუქციული ქცევის შესახებ. მიუხედავად იმისა, რომ ბოლო წლებში ბევრი რამ აღმოაჩინეს, რეპროდუქციული ციკლის ასპექტები ჯერ კიდევ დადგენილია.

    ფრინველები ყოველწლიურად იყენებენ თავიანთ ბუდეებს, მათში ხშირად გვხვდება მტაცებლის ნაშთები, ხოლო ქვები ზედმეტი გუანოსგან ხდება თეთრი. Clutch შეიძლება განსხვავდებოდეს 2-დან 7 კვერცხამდე, მაგრამ ჩვეულებრივ არის 4. კვერცხის საშუალო ზომაა 58,46 მმ × 45 მმ, საშუალო წონა 62 გ. ქალი ჩვეულებრივ ახდენს კვერცხებს მამრობითი სქესის დახმარებით. ინკუბაციური პერიოდი საშუალოდ 35 დღეა, ხოლო ყველა წიწილები აქვთ 24-36 საათში, წონა დაახლოებით 52 გ.

    ცივი კლიმატის გამო, ქათმები მძიმე ფაზაშია დაფარული. ქალი იწყებს ბუდეს დატოვებას მხოლოდ 10 დღის შემდეგ, რათა კაცი შეუერთდეს ნადირობისთვის. ქათმები ბუზიდან დაფრინავენ 7-8 კვირაში. 3-დან 4 თვის ასაკამდე, მზარდი გიფალკონები მშობლებისგან დამოუკიდებელი ხდებიან, თუმცა ისინი შეიძლება მომავალი ზამთრის პერიოდში შეხვდნენ თავის და-ძმებს.

    გიფალკონების ბუნებრივი მტრები

    ფოტო: გირფალკონი

    საკმაოდ დიდი ზომა და ფრენის მაღალი ეფექტურობა ზრდასრულთა gyrfalcon- ს ბუნებრივად მტაცებლებს თითქმის დაუზიანებლად აქცევს. ისინი შეიძლება იყვნენ აგრესიული, როდესაც დაიცავს მათ კუბურები და თავს დაესხმებიან და გაათავისუფლონ მსხვილი რქოვანი ბუები, მელა, მგლები, მგლები, დათვი, არქტიკული მელა და არწივი ბუები, რომლებიც თავს იკავებენ თავიანთ წიწილებზე. გირფალკონები არ არის ძალიან აგრესიული ადამიანების მიმართ, მეცნიერთა მიმართაც კი, რომლებიც მონაცემების შეგროვების ბუდეებს სწავლობენ. ჩიტები დაფრინავენ ახლო მანძილზე, ხმებს გამოსცემენ, მაგრამ თავდასხმისგან თავს იკავებენ.

    საინტერესო ფაქტი: ზოგი ინუტი იყენებს გირფალკონის ბუმბულს საზეიმო მიზნებისთვის. ადამიანები იღებენ ქათმებს ბუდეებიდან, რათა მათ გამოიყენონ Falconry- ზე, ეგრეთ წოდებული თვალების სახით.

    ერთადერთი ბუნებრივი მტაცებლები, რომლებიც გიურფალკონს ემუქრებიან, არის ოქროს არწივები (Aquila chrysaetos), მაგრამ ისინიც კი იშვიათად ჩხუბობენ ამ მძლავრ ფალანგებთან. Gyrfalcons ხასიათდება, როგორც აგრესიული debilitating ცხოველები. ჩვეულებრივი Crows არის ერთადერთი ცნობილი მტაცებლები, რომლებმაც წარმატებით მოახერხეს ბუდედან კვერცხების და კუბების აღება. ყავისფერი დათვიც კი დაესხნენ თავს და არაფერი დარჩნენ.

    ხალხი ხშირად შემთხვევით იწვევს ამ ფრინველების სიკვდილს. ეს შეიძლება იყოს მანქანის შეჯახება ან მოწამვლა მსხვილფეხა რქოსანი ძუძუმწოვრების ხალხის მიერ, ზოგჯერ carrion- ით კვება carrion- ით. აგრეთვე ნადირობის განზრახ მკვლელობა გიფალკონების გარდაცვალების მიზეზია. სრულწლოვანებამდე ჩიტებს შეუძლიათ 20 წლამდე იცხოვრონ.

    მოსახლეობის და სახეობების სტატუსი

    ფოტო: მტაცებელი ფრინველის gyrfalcon

    გამომდინარე იქიდან, რომ გირფალკონს აქვს დასახლების ფართო სპექტრი, IUCN არ მიიჩნევს, რომ იგი საფრთხეშია. ამ ფრინველებს დიდი ზიანი არ მოჰქონდათ ჰაბიტატების განადგურებისაგან, მაგრამ დაბინძურებამ, მაგალითად პესტიციდებთან, XX საუკუნის შუა რიცხვებში გამოიწვია რიცხოვნობის შემცირება და 1994 წლამდე ის ითვლებოდა "საფრთხის წინაშე მყოფი". განვითარებულ ქვეყნებში გარემოსდაცვითი სტანდარტების გაუმჯობესებამ ფრინველებს გამოჯანმრთელების საშუალება მისცა.

    საინტერესო ფაქტი: დღეისათვის, ვარაუდობენ, რომ მოსახლეობის ზომა გრძელვადიან პერიოდში საკმაოდ მუდმივია მცირედი რყევებით. ალბათ ეს გამოწვეულია იმით, რომ ჰაბიტატის დაკარგვა არ წარმოადგენს სერიოზულ პრობლემას ჩრდილოეთის გარემოზე ადამიანების დაბალი გავლენის გამო.

    მტაცებლური ფრინველების მონიტორინგი უფრო ხშირია, მაგრამ მათი დისტანციისა და მიუწვდომლობის გამო, ყველა ტერიტორია სრულად არ არის დაფარული. ეს იმის გამო ხდება, რომ მტაცებელი ფრინველები ეკოსისტემის ზოგადი მდგომარეობის კარგი მაჩვენებელია. გირფალკონების დაკვირვებით შეგიძლიათ განსაზღვროთ ეკოლოგიური სისტემა დაცემა და შეეცადეთ აღადგინოთ იგი.

    გირფალკონის დაცვა

    ფოტო: გირფალკონი წითელი წიგნიდან

    გასული საუკუნეების განმავლობაში, ზოგიერთ ადგილებში, განსაკუთრებით სკანდინავიაში, რუსეთსა და ფინეთში, შემცირდა გიფალკონის მოსახლეობის პოპულაცია. ეს ხშირად უკავშირდებოდა ჰაბიტატის ანთროპოგენულ ცვლილებებს + კლიმატის დარღვევას. დღეს ამ ქვეყნებში სიტუაცია, მათ შორის რუსეთის რამდენიმე ტერიტორიული რეგიონი, მოსახლეობის პოპულაციის აღდგენის მიმართულებით შეიცვალა. ყველაზე დიდი მოსახლეობა რუსეთში (160-200 წყვილი) აღირიცხება კამჩატკაში. გირფალკონი, Falcons- ის ერთ-ერთი იშვიათი სახეობა, ჩამოთვლილი რუსეთის ფედერაციის წითელ წიგნში.

    გირფალკონის რაოდენობაზე გავლენას ახდენს:

    • ბუდეს ადგილების ნაკლებობა,
    • შემცირება იმ ფრინველთა სახეობებზე, რომლებზეც გიფალკონი ნადირობს
    • გირფალკონების სროლა + ბუდეების განადგურება,
    • ბრაკონიერების მიერ დაწესებული ხაფანგები, რომ მიიტანონ არქტიკული მელა.
    • ფრინველების საცხოვრებლად გადაადგილება ადამიანის საქმიანობის გამო,
    • წიწილების ამოღება ბუდეებიდან + ზრდასრული პირების დაჭერა უკანონო ვაჭრობისთვის.

    ბრაკონიერობა, ფალანგებზე ფრინველების დაჭერისა და გაყიდვის სახით, კვლავ სერიოზული პრობლემაა. ექსპორტის მკაცრი შეზღუდვების გამო, ეს ხშირად არ ხდება. ხედი მოცემულია დანართში: CITES, ბონის კონვენცია, ბერნის კონვენცია. გაფორმებულია შეთანხმებები შეერთებულ შტატებს, რუსეთს, იაპონიას შორის გადამფრენ ფრინველთა დაცვის შესახებ. საკმარისი მონაცემები უარყოფითად არ მოქმედებს ფრინველზე გირფალკონიაქედან გამომდინარე, აუცილებელია ჩატარდეს სრულფასოვანი გამოკვლევები.

    Pin
    Send
    Share
    Send