ცხოველების შესახებ

ველური აფრიკის კატები

Vkontakte
Pinterest




სტეპის კატა შინაგანი ჰგავს გარკვეულწილად, მაგრამ ოდნავ აღემატება მას და განსხვავებულ ფერს. მისი სხეულის სიგრძე 63-70 სმ, კატა იწონის 3-8 კგ. აქვს სრულად შეკერილი მუხლები. მისი ყურები დიდია. კუდი გრძელია - 23-33 სმ. ყბა მძლავრია გრძელი ინსივებით.

სხეულის ძირითადი ტონი არის ქვიშიანი ან რუხი – ყვითელი, შავი ლაქები მიმოფანტულია უკანა მხარეს და გვერდებზე. ქვედა მუცელი და ყელი თეთრია. გრძელი კუდი რამდენიმე შავი რგოლით.

ცხოვრების წესი

სტეპის კატა მიწაზე დაფუძნებულ ცხოვრების წესს უვლის. იგი მშვენივრად ასვლის ხეებს. წადით ნადირობაზე ღამით ან მზისით. ის ასევე გვხვდება დღის განმავლობაში ცივ თვეებში.

სტეპის კატა ჭამს gerbils, მაუსები, jerboas, muskrats, ადგილზე ციყვი, მცირე passerines, მცირე ქვეწარმავლები და მწერები. შეიძლება დაესხას შინაურ ქათმებს.

ჩვენი საიტები

ჩვენ გთავაზობთ ველური აფრიკული კატების შერჩევას. ყველამ ვიცით, რომ არის ლომის, ხეთისა და ლეოპარდის მთავარი მტაცებლები. მაგრამ აფრიკაში არანაკლებ საინტერესო, მაგრამ ცოტა ცნობილი ველური კატები ცხოვრობენ, რომელზეც დღეს მსურს ვისაუბრო.

1.აფრიკის ოქროს კატა (Profelis aurata)

ოქროს კატა ცხოვრობს ეკვატორული აფრიკის ტროპიკული წვიმის ტყეებში, შეხვედრია სენეგალიდან ჩრდილოეთ ანგოლაში და კონგოდან დასავლეთით სამხრეთ აღმოსავლეთ კენიაში, აღმოსავლეთით. მისი ძირითადი მოსახლეობა კონგოს აუზში და მიმდებარე ტერიტორიებზე ცხოვრობს. ის ორჯერ მეტია შინაური კატის ზომით. მამაკაცთა წონა საშუალოდ 11-14 კგ-ს შეადგენს, მხოლოდ შეჩერებული ქალი იწონის მხოლოდ 6.2 კგ-ს. მისი ყურები მომრგვალოა, გარედან მუქი, თავი პატარაა. არსებობს ორი ძირითადი ფერის ვარიანტი: ოქროსფერი / რუჯის ან ვერცხლისფერი ნაცრისფერი / მოლურჯო ნაცრისფერი. ორივე ფერის ცხოველების რაოდენობა დაახლოებით თანაბარია. როგორც წესი, ოქროსფერი კატის გულმკერდი, კუჭი და ყელი მსუბუქია ან თეთრი, და თვალების გარშემო მსუბუქი საზღვარია. ცენტრალური მუქი ხაზი აშკარად განასხვავებს კუდიზე, კუდის წვერი ყავისფერი ან შავია. ზოგადი ფონის ფონზე, არსებობს მუქი (არა შავი) ნიმუში, რომელიც განსხვავდება ორ სხვადასხვა ქვესახეობაში. ოქროს კატას გასაოცარი მსგავსება აქვს კატა Temminka- სთან (Catopuma temminckii), თუმცა ისინი არ არიან დაკავშირებული სახეობები, მაგრამ კონვერგენციული ევოლუციის შედეგია მსგავსი ცხოვრების პირობებში.

2.კარაკალი (Caracal caracal)

სახელი "კარაკალი" მოდის ტურიდან. karakulak "შავი ყური", რადგან ამ კატების ყურების უკანა მხარე შავია. იმის მიუხედავად, რომ გარეგნობა იყო ფოცხვერი, იგი გენეტიკურად მიუახლოვდა სერვალეს. ტყვეობაში ეს კატები კვეთენ. სხეულის სიგრძე 65–82 სმ, კუდი 25–30 სმ, წვერებზე სიმაღლე დაახლოებით 45 სმ, წონა კი 13–22 კგ. ყურები ონკანებით (5 სმ-მდე) ბოლოებზე. მავთულხლართებზე დამუშავებულია ძლიერი თმის ჯაგრისი, რაც ხელს უწყობს ქვიშაზე მოძრაობას. დიდი ხნის განმავლობაში, კარაკალს ენიჭებოდა ფოცხვეტები (ფოცხვერი), რომელზეც იგი მსგავსია, თუმცა, მრავალი გენეტიკური მახასიათებლების გამო, იგი გამოირჩეოდა როგორც ცალკეული გვარი. ამის მიუხედავად, კარაკალი კვლავ სხვაგვარად ტოვებს ფოცხვეტებს, ვიდრე სხვა კატებს, ხოლო მორფოლოგიური მახასიათებლებით ბევრად უფრო ახლოს არიან კუდთან. კარაკალი ასევე ახლოს იყო აფრიკის სერვალთან, რომლითაც ის კარგად კვეთს ტყვეობაში. ბეწვი მოკლე და სქელია. ფერი ჰგავს ჩრდილოეთ ამერიკის პუმას (Puma concolor): ქვიშიანი ან მოწითალო-ყავისფერი ზედა, მოთეთრო ქვედა, შავი ნიშნები მუწუკის მხარეებზე. ჯაგრისები და ყურის გარე მხარე შავია. შავი კარაკალური მელანისტები ძალიან იშვიათია. გვხვდება სავანების, უდაბნოების სტეპები, აფრიკის უდაბნოები და მთისწინეთი, არაბეთის ნახევარკუნძულის უდაბნოებში, მცირე აზია და შუა აღმოსავლეთი. რუსეთში კარაკალის ცალკეული პირები გვხვდება დაღესტნის მთისწინეთში და უდაბნოებში, მაგრამ მისი საერთო რაოდენობა არ აღემატება 100 ინდივიდს. კარაკალი აქტიურია ძირითადად ღამით, მაგრამ ვლინდება ზამთარში და გაზაფხულზე დღის განმავლობაში. ქანების და ქერქის ქანები და თავშესაფრები ემსახურებიან მისთვის თავშესაფრად, ზოგჯერ ისინი ზედიზედ რამდენიმე წლის განმავლობაში იყენებენ. მამაკაცი უკავია უზარმაზარ ტერიტორიებს, ხოლო ქალი ქალების ტერიტორიები, უფრო მოკრძალებული, მდებარეობს პერიფერიაზე. მიუხედავად იმისა, რომ კარაკალს გრძელი ფეხები აქვს, მას არ შეუძლია დიდხანს გაშვება, როგორც ყველა კატა, ის ნადირობს, მსხვერპლს მალავს და მას დიდი სიგრძით (4,5 მ სიგრძის სიგრძით) გადახტებით ურტყამს. არაჩვეულებრივი რეაქციის სიჩქარითა და ძალიან მკვეთრად მომაბეზრებელი კლანჭებით, კარაკალს შეუძლია ფრინველთა სამწყსოდან რამდენიმე ფრინველის დაჭერა. ამასთან, მისთვის მთავარი საკვები მღრღნელებია (გერბები, ჯერბოები, მიწის ციყვი), ტოლაი კურდღლები, ნაწილობრივ მცირე ზომის ანტილოპები და გაზები თურქმენეთში. ზოგჯერ იგი იძენს ზღარბი, პორკუპები, ქვეწარმავლები, მწერები, პატარა მტაცებლური ცხოველები, მაგალითად, მელა და მონგოები, ახალგაზრდა სირაქლემები. მას შეუძლია გაიტაცოს ფრინველი, შეუტიოს კრავი და თხა. Caracal- ს შეუძლია წყლის გარეშე დიდი ხნის განმავლობაში, თხევადი მტაცებლისგან თხევადი მიიღოს. ლეოპარდის მსგავსად, კარაკალმა მკვდარი თამაში გადაიტანა ხეებზე, რათა ის სხვა მტაცებლებისგან დამალოს. Caracals ადვილად tamed. აზიაში (ინდოეთი, სპარსეთი) ხელით კარაკალებით მათ ნადირობდნენ კურდღლები, ხოხბები, ფარშევანგები და მცირე ზომის ანტილოპები. ძველ დროში ასეთი ნადირობა ძალიან პოპულარული იყო აღმოსავლეთში; ინდოეთში, კარაკალს უწოდებენ "პატარა ხუჭუჭას" ან "ღარიბს ღარიბებისთვის", რადგან ჩიტეტებისგან განსხვავებით, კარაკალს იჭერდნენ და ინახავდნენ ღარიბი ხალხის მიერ. ახლა ასეთი ნადირობა იშვიათია. აფრიკაში, განსაკუთრებით სამხრეთში, კარაკალი საკმაოდ გავრცელებულია და მავნე ორგანიზმად ითვლება. კარაკალზე ნადირობის განსაკუთრებული კულტურა არსებობს: ის იბუჟება მოწყობილობებით, რომლებიც დაჭრილ კურდღლის ან თაგვის ტირის იმიტაციას ახდენენ, ხოლო ღამით ისინი ფარებიდან იღებენ. გარდა ამისა, სამხრეთ აფრიკაში, კარაკალებს იყენებენ ფრინველების (ძირითადად გვინეას ფრინველების) განლაგება სამხედრო აეროდრომების ასაფრენი ბილიკებიდან.

3.Serval (Leptailurus serval)

Serval, ან shrubby კატა, არის საშუალო ზომის სუსტი, leggy კატა. მისი სხეულის სიგრძეა 90-135 სმ, მხრებზე სიმაღლე 40-65 სმ-მდე, სერვალი იწონის 8-18 კგ. სერვალს აქვს კატები და ყველაზე მაღალი ყურები და დიდი ყურები (სხეულის ზომასთან შედარებით). მისი თავი პატარაა, კუდი შედარებით მოკლეა - 30-45 სმ. მთელი რიგი მორფოლოგიური მახასიათებლების თანახმად, სერვალი ითვლება ფოცხვერითა და კარაკალის ახლო ნათესავად, თუმც ფერით იგი ყველაზე მეტად წააგავს ხეთას - მუქ ლაქებს და ზოლებით მოყვითალო-ნაცრისფერ ფონზე. მისი გულმკერდი, მუცელი და მუწუკები თეთრია. გარედან საყურეები შავია ყვითელი ან თეთრი განივი ლაქებით. არსებობს განსხვავებები serval- ის სხვადასხვა გეოგრაფიული რასის ფერში. სტეპებში და დაბალ ტყის რაიონებში მცხოვრები სერვისები გამოირჩევა დიდი ლაქებით, მსუბუქი ფონზე. ტყის სერვიზები მუქი, მკვრივია და მათი ლაქები უფრო მცირეა, სანამ ისინი იზოლირებულ იქნენ ცალკეულ ტიპებად "serval ფორმის კატები" ან სერვალინები. ამ ორ ტიპს შორის გადასვლა გლუვია, განსაკუთრებით იქ, სადაც მათი უბნები ერთმანეთთანაა მიმდებარე. სერვისები ნაწილდება თითქმის მთელ აფრიკაში, საჰარას გარდა, ეკვატორული ზონის ტყეებში და მატერიკზე უკიდურეს სამხრეთ ნაწილში (კონცხი). საჰარის ჩრდილოეთით (ალჟირი, მაროკო) ეს მხეცი დღეს ძალზე იშვიათია, მაგრამ მაინც საკმაოდ გავრცელებულია აღმოსავლეთ და დასავლეთ აფრიკაში. ითვლება serval- ის 14 ქვესახეობა. სერვისები ბინადრობენ ღია ადგილებზე ბუჩქნარებითა და ბალახოვანი ბურებით, წყვეტენ, როგორც წესი, წყლიდან შორს. ისინი თავს არიდებენ უდაბნოებს, მშრალ დაბლობებსა და ტროპიკულ წვიმიან ტყეებს, დარჩებიან ამ უკანასკნელის კიდეებზე. სერვისები, ძირითადად მკვდარი ცხოველები, მათი სანადირო მოქმედების პიკი ხდება დილის 4-5 საათზე და საღამოს 10–11 საათზე. მათი მთავარი მტაცებელია მღრღნელების, კურდღლების, დამანების და მცირე ზომის ანტილოპების, აგრეთვე ფლამინგოების, გვინეას ფრინველების და სხვა ფრინველების. დიდი ყურები და კარგად განვითარებული მოსმენა ხელს უწყობს მათ მღრღნელების და ხვლიკების თვალყურის დევნებაში, ხოლო გრძელი კიდურები ხელს უწყობენ სავანების გადაადგილებას მაღალ ბალახში და დაეხმარონ მის ამოცნობას. თითოეული ფოტორეცეპტორი ერთდროულად აღიქვამს ფერს, ფორმას და მოძრაობას. მიუხედავად გრძელი ძლიერი ფეხებისა, სერიალს დიდი ხნის განმავლობაში არ სურს მტაცებელი. მისი ნადირობის გზა სხვა ნადირობის - კარაკალის ნადირობის ტაქტიკის მსგავსია. Serval ნადირობს დამალული ადგილით მაღალ ბალახზე, საჭიროების შემთხვევაში, აკეთებს დიდ ვერტიკალურ ხტუნვას (3 მ-მდე სიმაღლე), აფრინდება მფრინავი ფრინველები. Serval ხშირად იწვის მღრღნელების სვარს, ცრემლსადენ ხვრელებს და ხვდება ხეების ხის დამანგრევებად. შეუძლია ბანაობა. სერვილები ძალიან ეფექტური მონადირეები არიან, მათი შეტევების საშუალოდ 59% მთავრდება მტაცებლის ხელში დაჭერით. სერვისები ერთგულ ცხოვრების წესს უტარებენ. მათ შორის შეჩერებები იშვიათია. საშიშროების შემთხვევაში, მათ ურჩევნიათ დამალვა ან გაქცევა, აკეთებენ მოულოდნელ ნახტებს ან მკვეთრად შეცვლიან გაშვების მიმართულებას, ნაკლებად ხშირად ასვლავენ ხეებს. Serval არის თევზაობის საგანი, რადგან მისი კანი გამოიყენება ბეწვის პროდუქტებისთვის, და ასევე ფასდება აფრიკის ზოგიერთ ნაწილში მისი ხორცის გამო. ისინი ასევე განადგურებენ მას ფრინველებზე თავდასხმების გამო. შედეგად, აფრიკის მჭიდრო დასახლებულ ადგილებში, სერვალთა რაოდენობა საგრძნობლად დაეცა. Serval- ის ჩრდილოეთ ქვესახეობები ჩამოთვლილია IUCN წითელ წიგნში, "საფრთხის შემცველი სახეობების" სტატუსით. სერვისები საკმაოდ ადვილად არის გათამამებული და შეიძლება ტყვეობაში ჩავრთოთ როგორც შინაური ცხოველები. მწვავე მამაკაცებს შეუძლიათ ერთმანეთთან რეგულარული წყვილი, მათ აქვთ ჰიბრიდები. ასევე არის ცნობილი სერბულების ცნობილი ჰიბრიდები კარაკალებით - servikals და caravans. შინაური კატის ჰიბრიდებს "სავანას" უწოდებენ. ასევე იყო ცნობები აშერის კატების ჰიბრიდული ჯიშის გაჩენის შესახებ, მაგრამ მოგვიანებით "Ashers" აღმოჩნდა იგივე "სავანები", რომლებიც scammers- მა გაყიდეს ძალიან მაღალი ფასით.

4. სტეპნაიაკატა(Felis silvestris lybica)

ეს ქვესახეობები დაახლოებით 130 ათასი წლის წინ გაჩნდა. ამ ქვესახეობის 5 წარმომადგენელი შუა აღმოსავლეთში დაახლოებით 10,000 წლის წინ იყო შინაური და იქცა შინაური კატის წინაპრები გახდნენ. სტეპის კატა შეიძლება მერყეობდეს ქვიშა-ყავისფერიდან ყვითელ-ნაცრისფერ ფერში, შავი ზოლებით კი მისი კუდი. ქურთუკი უფრო მოკლეა, ვიდრე ევროპული კატის. სხეულის სიგრძე 45-დან 75 სმ-მდე, კუდი - 20-დან 38 სმ-მდე, წონა 3-დან 6.5 კგ-მდე. სტეპის კატა ცხოვრობს სტეპების, უდაბნოების და ზოგჯერ მთიან რეგიონებში, აფრიკის, დასავლეთის, ცენტრალური და ცენტრალური აზიის, ჩრდილოეთ ინდოეთის, ამიერკავკასიისა და ყაზახეთის რეგიონებში. სტეპის კატები ცხოვრობენ ქვიშიან უდაბნოებში, გადაჭარბებულია შავი საქსებით, თიხის დაბლობზე ტბებით და გვხვდება მთისწინეთში, აუზების მახლობლად. ხშირად, სტეპური კატები ახლოვდება ადამიანის დასახლებებს. ისინი დასახლდებიან იმ ადგილებში, სადაც არის წყალი და საკვები თავისუფალი დაშვების შესაძლებლობა. ამ მტაცებელთა კლანჭები სრულად არის გამოყვანილი. კუდი გრძელია. ყურები დიდია. ყბა ძლიერია მსხვილი დამჭერით. პირის ღრუში კბილების საერთო რაოდენობაა 30. ზამთარში, სტეპური კატის ძირითადი ფერი არის რუხი – მოყვითალო ან ქვიშიანი, ხოლო შავი წერტილები სხეულის მხარეებზე და უკანა მხარეს. კუდზე რამდენიმე შავი რგოლია. ყელი და ქვედა მუცელი თეთრია. მეცხოველეობის სეზონის გარეთ, აფრიკის ველური კატები უტარებენ მარტოობას ცხოვრების წესს. ეს არის მიწისქვეშა ღამის მტაცებლები. მიუხედავად იმისა, რომ სტეპ კატებს შეუძლიათ ხეებზე ლამაზად ასვლა, მათ ურჩევნიათ თავიანთი დროის უმეტესობა ადგილზე გაატარონ. სტეპის კატები ნადირობას იწყებენ მზის ღამით ან ღამით. სიცივეში, მათი აღმოჩენა შესაძლებელია დღისით. ისინი დასვენებულნი არიან კლდეების, სქელი ბალახების, მიტოვებული ბურუსების ან ხევების ხეობებში. სტეპის კატები ისეთივე ბგერებს ქმნიან, როგორც შინაურ კატებს. აფრიკული კატების დიეტა შედგება მცირე ზომის ცხოველებისგან: სახლის თაგვები, გერბლები, მიწის ციყვები, კურდღლები, მუშკატები, ჯირბოები, ბეღურები, ხოხობი და შინაური ქათმები. მათი სიცოცხლის ხანგრძლივობა 12-15 წელია.

5.ქვიშის კატა(ფელის მარგარიტა)

ქვიშის დუნა ხასიათდება ყველაზე პატარა ზომებით გარეულ კატებს შორის: მისი სხეული სიგრძეა 65–90 სმ, კუდით იკავებს 40%, წვერებზე სიმაღლე 24–30 სმ, ზრდასრული მამაკაცების წონა 2.1–3.4 კგ, ხოლო მდედრები უფრო მცირე. თავი დიდი და ფართოა, გაბრტყელებული, გვერდითი წებებით. ყურები ძალიან დიდი და ფართოა, კუსტების გარეშე. ირისი ყვითელია, მოსწავლე სლიტის მსგავსია. დაუნის კატის კალმები მოკლე, ძლიერია. ფეხები დაფარულია მძიმე მატყლით, რომელიც იცავს კუდის ბალიშებს ცხელი ქვიშის დამწვრობისგან. დუნის კატის ბეწვი სქელი და რბილია, იცავს სხეულს დაბალი ღამის ტემპერატურისგან. ფერი დამცავია, ქვიშიანიდან ღია ნაცრისფერში დამთავრებული. უკანა მხარეს და კუდზე არის მუქი, რუხი – ყავისფერი ზოლები, რომლებიც, თუმცა, ხშირად შერწყმულია ბეწვის ზოგად ტონს. თავისა და ფეხების ნიმუში უფრო მუქი და კაშკაშაა. კუდის წვერი არის მოყვითალო ან შავი. გულმკერდი და ნიკაპი უფრო მსუბუქია ტონში. ცენტრალურ აზიაში, ზამთარში, dune კატა აქვს სქელი ზამთრის ქურთუკი მშრალი და ქვიშის ფერი, ნაცრისფერი საფარით. დიუნის კატის დიაპაზონს აქვს ზოლის ფორმა, რომელიც იწყება საჰარაში (ალჟირი, მაროკო, ჩადი, ნიგერი) და არაბეთის ნახევარკუნძულის გავლით ცენტრალურ აზიამდე (თურქმენეთი, უზბეკეთი, ყაზახეთი) პაკისტანში, ნუშკას გარეუბანში. დუნე კატა ცხოვრობს ექსკლუზიურად ცხელ, არიდულ ადგილებში. მისი ჰაბიტატები ძალიან მრავალფეროვანია, ქვიშიანი უდაბნოებიდან, პრაქტიკულად მოკლებული მცენარეული საფეხურიდან, ბუჩქებით გადახურული კლდოვანი ხეობებით. ზოგჯერ იგი გვხვდება თიხის უდაბნოში და ქვის სანაპიროებზე. Dune კატები მკაცრად ღამისთევაა. მხოლოდ პაკისტანის ქვესახეობები ზამთარში და გაზაფხულის დასაწყისში აქტიურია ძირითადად დიზაში. ისინი დღის სიცხისგან გაქცევას თავშესაფრებში - მელიების, კორსაკების, ბორკილების ძველ ბურუსებში, აგრეთვე მიწის ციყვებისა და გერბების გაფართოებულ მინერებში. ზოგჯერ ისინი საკუთარი თავის თხრიან არაღრმა ბუჩქებს ან ორმოებს, სადაც საშიშროების შემთხვევაში იმალებიან. მამრებისა და ქალის შინაური ნაკვეთები საშუალოდ 16 კმ² კვადრატს იკავებენ და ხშირად კვეთენ; საკვების საძებნელად ისინი ზოგჯერ 8-10 კილომეტრზე მოგზაურობენ. Dune კატა არის carnivores, მათი დიეტა მოიცავს თითქმის ყველა თამაშს, რაც მათ შეუძლიათ. იგი დაფუძნებულია gerbils, jerboas და სხვა მცირე მღრღნელების, ხვლიკების, ობობებისა და მწერებისგან. ზოგჯერ ტოლაი კურდღლებს და ფრინველებს, რომელთა ბუდეებიც დანგრეულია. ბარხანის კატა ასევე ცნობილია შხამიანი გველების ნადირობით (რქა ხოჭო და ა.შ.). ზამთარში, ის ზოგჯერ უახლოვდება სოფლებს, მაგრამ იგი თავს არ უტევს შინაურ კატებსა და ფრინველებს. Dune კატები თავიანთი ტენიანობის უმეტესობას საკვებისგან იღებენ და დიდი ხნის განმავლობაში შეუძლიათ წყლის გარეშე. დუნის კატების ბუნებრივი მტრები არიან დიდი გველები, აკონტროლებენ ხვლიკებს, მტაცებლეთა ფრინველებსა და შაკლებს.

6.შავგვრემანი კატა (Felis nigripes)

შავკანიანი კატა ამ ოჯახის ერთ – ერთი პატარა წარმომადგენელია (საშუალო წონა - 1.6 კგ, სხეულის სიგრძე 36–52 სმ, კუდი - 13–20 სმ). ის გვხვდება სამხრეთ აფრიკის უდაბნო ადგილებში. ფერი - ქვიშიანი ყვითელი მუქი ლაქებით. შავკანიანი კატები იკავებენ კურდღლის ხვრელებს ან ტერმიტის მუნდიებს. ქვესახეობები: Felis nigripes nigripes in Namibia, Felis nigripes thomasi (მუქი) ბოტსვანაში.

7.ტყის კატა (Felis silvestris)

ტყის კატა, ან ტყის კატა, ან გარეული კატა, ან გარეული კატა, ან ევროპული კატა, ან ევროპული კატა ცხოვრობს ევროპაში, ჩრდილოეთ აზიასა და აფრიკაში. ის მტაცებლებზე, მცირე ზომის ძუძუმწოვრებზე, ფრინველებზე და მსგავსი ზომის სხვა ცხოველებზე. ის დასახლებულია იქ, სადაც კურდღლების, კურდღლების და ფრინველების უკმარისობა არ არის. მხოლოდ რამდენიმე შემთხვევაში ახერხებს კუბოს ირმის ან ღორის ირმის დაჭერა, შემდეგ კი მხოლოდ იმ პირობით, რომ ცხოველები შესუსტდნენ და არ შეეძლოთ დამალვა. წლებში, როდესაც საკვების უკმარისობა იგრძნობა, კატები მარტო ნადირობენ. არსებობს მრავალი ქვესახეობა, რომლებიც ცხოვრობენ სხვადასხვა რეგიონში. ტყის კატები ძალიან მორცხვი, ხშირად აგრესიულები არიან და ცდილობენ არ მიუახლოვდნენ ადამიანის დასახლებებს. მათ უტარდებათ ცხოვრების წესი და აქვთ 3 კმ 2 ფართობი. ბოლო კვლევების თანახმად, ყველა თანამედროვე საშინაო კატა წარმოშობით თვითნამკობარი ტყის კატების ჯგუფიდან დაახლოებით 10,000 წლის წინ, სადღაც შუა აღმოსავლეთში. ითვლება, რომ ეს მოხდა ნეოლითის სოფლის მეურნეობის რევოლუციის დროს, რადგან მარცვლეულის მოშენება და მათი შენახვა მოზიდულ მღრღნელებს უსახლდებოდა დასახლებებს, მათ შემდეგ კი გარეულ კატებს. ტყის კატის უახლოესი ნათესავი არის ქვიშის დარტ. ტყის კატები ყავისფერი ფერისაა შავი ზოლებით. ისინი უფრო დიდია, ვიდრე შინაური კატები, სქელი კუდით, თითქოსდა ბოლოს "დაჭრილი". სხეულის ზომა 45-დან 90 სმ სიგრძემდე, წონა 3-დან 8 კგ-მდე. საშუალო სიმაღლე დაახლოებით 35 სმ და კუდის სიგრძე დაახლოებით 30 სმ. აფრიკული ქვესახეობები, როგორც წესი, უფრო მცირეა და მსუბუქია. ქალი სქესის ასაკში აღწევს 9-10 თვის შემდეგ, ხოლო მამაკაცი მხოლოდ ცხოვრების მესამე წელს. ტყის კატის 23 ქვესახეა.

სახეობების აღმოჩენის ისტორია

ათზე მეტი წლის წინათ კაცობრიობამ განვითარების ეტაპზე მიაღწია, როდესაც მიწათსარგებლობის საფუძვლები დაიწყო, გაჩნდა პირველი მდგრადი ადამიანის დასახლებები. გამოქვაბულებში მომთაბარე ცხოვრებისეული ადამიანი საკუთარი ხელებით საცხოვრებლის შექმნაზე გადავიდა.

ითვლება, რომ სწორედ მაშინ, არაგულელებთან და ძაღლებთან ერთად, სტეპების კატები შინაური იყო.მამაკაცი სწრაფად გააცნობიერა, რა სარგებლობა მოუტანა ამ მტაცებელთან მეგობრობას.

რასაკვირველია, არ შეიძლება თუთის მსგავსად კატა გუთხილოთ, ან ძაღლის მსგავსად ნადირობაში გამოიყენოთ, მაგრამ კატა გაუმკლავდება მღრღნელების ლაშქრებს, რომლებიც ანადგურებენ საკვების მარაგს.

დღესდღეობით, სტეპის კატა ხშირად გვხვდება ადამიანის დასახლებების მახლობლად, განსაკუთრებით ზამთარში, რადგან ამ დროს ბუნებრივ ჰაბიტატში საკვების მომარაგება მწირია, და ადამიანის საცხოვრებლების გარშემო ყოველთვის არის უამრავი ვირთხა და თაგვი, რომლებიც ასევე ცდილობენ იქ გადარჩენას.

ამ ცხოველს არასოდეს სდევნიდნენ და არც დიდი ნადირობა არ ყოფილა - ცხოველის ბეწვი ძვირფასად არ მიიჩნევა, მაგრამ ზოგიერთი ქვესახეობის რაოდენობა მნიშვნელოვნად შემცირდა ახალი მიწების განვითარებაში ადამიანის საქმიანობის გამო.

როგორც მეცნიერთა უახლესმა კვლევებმა აჩვენა, პირველი, ვინც კატა დაამარცხა, არ იყვნენ ძველი ეგვიპტელები, არამედ ხალხი "ცივილიზაციის აკვანიდან" - პირველი დასახლებული კაცის ადგილიდან. ახლა აქ არის თანამედროვე ერაყი, სირია, ლიბანი, ისრაელი. იქიდან კატები მივიდნენ ძველ ეგვიპტეში, შემდეგ კი მთელს მსოფლიოში გავრცელდნენ კონტრაბანდის გამო (ფინიკიელები და ბერძნები), შესყიდვები ზღაპრული რაოდენობით (ევროპა და რუსეთი).

მისტერ კატა განმარტავს: ვინ არის სტეპის კატა და რა ქვესახეობები აქვს მას?

იმის გასაგებად, თუ ვინ არის სტეპის კატა, უნდა განვიხილოთ Felis Silvestris- ის მთელი სახეობა, რომელსაც რუსულად უწოდებენ ტყე, ხოლო ინგლისურად უბრალოდ Wild. ეს სამეცნიერო სახელი 1777 წელს მიიღო სახეობებმა იოჰან ფონ შრებერმა, როდესაც მან პირველად აღწერა ევროპული ტყის კატა, რომელიც დაფუძნებულია ადრეული ნატურალისტების ნამუშევრებზე, როგორიცაა მატურნი ბრისონი, ულისეს ალდროვადი და კონრად გესნერი.

1940-იან წლებში ტაქსონმა რეგინალდ ინეს პოკოკმა ლონდონის ბუნების ისტორიის მუზეუმში შეისწავლა ამ მტაცებლების ტყავებისა და თავის ქალების კოლექცია და დაადგინა ტყის და სტეპებიანი კატების ქვესახეობები. აქედან გამომდინარე, პირობითად, Felis Silvestris- ის ყველა ქვესახეობა იყოფა ორ დიდ ჯგუფად, კერძოდ, ევროპულ ტყის კატებზე (silvestris) და სტეპად (libyca), რომლებიც, თავის მხრივ, პირობითად შეიძლება დაიყოს მათ ქვესახეობებად. დამატებითი დეტალები.

Silvestris ჯგუფი (ტყის კატები):

  • F. ს. კავკასიონი (Satunin, 1905) ან კავკასიური ტყის კატა. იგი ცხოვრობს დიდი და მცირე კავკასიონის ტყეებში. თურქეთის ყოფილი სსრკ-ს ქვეყნების გარდა (მცირე აზია).

  • F. ს. გრამპია (მილერი, 1907) ან შოტლანდიის ტყის კატა. როგორც სახელი გულისხმობს, ცხოვრობს შოტლანდიაში, მის ჩრდილოეთ ნაწილში.

  • F. ს. silvestris (Schreber, 1777) ან ცენტრალური ევროპის ტყის კატა. ის მთელ ევროპაში ცხოვრობს, მაგრამ დანაწევრებულია შოტლანდიის, ხმელთაშუა ზღვის კუნძულების და ჰოლანდიის გარდა. ის გარდაიცვალა ავსტრიაში, მაგრამ ახლა ის ასევე გვხვდება იქ იტალიიდან ჩრდილოეთით გავრცელების გამო.

გარდამავალი ჯგუფი silvestris-libyca:

რატომ გარდამავალია? ფაქტია, რომ ადრე ეს ქვესახეობები განიხილებოდა როგორც ლიბიკის ნაწილი, ე.ი. სტეპის კატები, და ახლა, როგორც ნაწილი silvestris, ე.ი. ტყე.

  • F. ს. cretensis (Haltenorth, 1953) ან კრეტანის ველური კატა. ის ექსკლუზიურად ცხოვრობს კუნძულ კრეტაზე. ქვესახეობა გადაშენებულად ითვლებოდა, მაგრამ იტალიის პერუჯის უნივერსიტეტის ექსპედიციამ 1996 წელს მოახერხა ერთი ინდივიდის დაჭერა, რომელიც შემდგომში ველში გაათავისუფლეს რადიო გადამცემით. მოგვიანებით, კვარცხლბეკის ბუდე იპოვნეს როოვას ტყეში.

  • F. ს. ჟორდასი (შვარცი, 1930) ან ბალეარის ველური კატა. ბინადრობს ბალეარის კუნძულები, ადრე ითვლებოდა რომ საერთოდ, მაგრამ ახლა მხოლოდ მაიორკაში.

  • F. ს. reyi (Lavauden, 1929) ან კორსიკელი ველური კატა. ცხოვრობს კუნძულ კორსიკაში.

ადრე ამ მთელ ჯგუფს უწოდებდნენ F. s. სარდა (ლატასტი, 1885). უფრო მეტიც, სხვადასხვა დროს მხოლოდ კატები ცხოვრობდნენ სარდინიაში, შემდეგ სარდინიასა და სიცილიაში დაარქვეს ეს სახელი, ხოლო ყოველივე ამის შემდეგ 4: cretensis, jordansi, reyi და sarda.

ლიბიკას ჯგუფი (ე.ი. სტეპური კატები), ისინი იყოფა კიდევ ორ: ornata-caudata და ornata-libyca.

  1. ornata-caudata (სტეპები) კატებისგან განსხვავდება მცირე ზომის, ბეწვის მსუბუქი ფერით და უფრო გრძელი და გამხდარი კუდებით. ფიქრობენ, რომ შინაური კატა წარმოშობით ამ ჯგუფიდან მოდის.
  • F. ს. caudata (რუხი, 1874) ან Turkestan სტეპური კატა. ის ცხოვრობს ცენტრალურ აზიაში, ყაზახეთში, აღმოსავლეთ ამიერკავკასიაში, ჩრდილოეთ ირანში და ავღანეთში, მონღოლეთის სამხრეთ-დასავლეთით და ჩინეთის ჩრდილო-დასავლეთით. გასული საუკუნის ბოლოდან ის რუსეთშიც გვხვდება.

  • F. ს. გორდონი (ჰარისონი, 1968) ან ომანის გარეული კატა. ცხოვრობს არაბეთის ნახევარკუნძულზე, ომანში და არაბეთის გაერთიანებულ საემიროებში ჩრდილო-აღმოსავლეთ ნაწილში. ძალიან მცირე, ადვილად ერევა ჩვეულებრივ შინაურ კატებს, რაც იწვევს ქვესახეების გადაშენებას.

  • F. ს. ირაკი (ჩესიმანი, 1921). ის ცხოვრობს ქუვეითსა და შეიხ საადში, მდინარე ტიგროსზე, ერაყში.

  • F. ს. ნესტოროვი (Birula, 1916). სავარაუდო ჰაბიტატები: მესოპოტამია და სამხრეთ ირანი, საზღვრები უცნობია.

  • F. ს. ornata (რუხი, 1832) ან აზიის სტეპური (უდაბნო) კატა. იგი ცხოვრობს მთელ პაკისტანში, ინდოეთის დასავლეთ და ცენტრალურ ნაწილებში განჯეს სამხრეთით.

  • F. ს. tristrami (Pocock, 1944). ცხოვრობს პალესტინაში, ისევე როგორც არაბეთის დასავლეთ და სამხრეთ ნაწილში.

  1. ornata-libyca (bunny კატები). მას აქვს მსუბუქი ბეწვი, კარგად განვითარებული წერტილების შაბლონები და ზოლებით.
  • F. ს. ფოქსი (Pocock, 1944). ის ცხოვრობს დასავლეთ აფრიკაში (პანიამის პლატო, ბაუჩის პროვინცია, ჩრდილოეთ ნიგერია).

  • F. ს. haussa (თომასი და ჰინტონი, 1921). ცხოვრობს საჰარაში (ჩადი, ნიგერია, ნიგერია, დასავლეთ სუდანი (დარფურის უდაბნო)).

  • F. ს. კაფრა (Desmarest, 1822) ან სამხრეთ აფრიკის გარეული კატა. ეს გვხვდება, როგორც სახელი გულისხმობს, სამხრეთ აფრიკაში.

  • F. ს. გრიზელდა (ტომასი, 1926). ჰაბიტატები: სამხრეთ ანგოლა, ნამიბია, ბოტსვანა.
  • F. ს. mellandi (Schwann, 1904). ის ცხოვრობს ცენტრალურ აფრიკაში.

  • F. ს. რუბიდა (Schwann, 1904). ცხოვრობს კონგოში.

  • F. ს. უგანდა (Schwann, 1904). ის ცხოვრობს სუდანის სამხრეთით, კონგოში, უგანდაში, კენიაში, ტანგანიკის ტბაზე.

  • F. ს. lybica (Forster, 1780) ან აფრიკის სტეპური კატა. ის ცხოვრობს ჩრდილოეთ აფრიკის ნახევრად უდაბნო რეგიონებში.

  • F. ს. ocreata (გმელინი, 1791). ცხოვრობს ეთიოპიაში.

ამრიგად, ეს არის სტეპის კატები, არის 15 ქვესახეობა.

ამასთან, ახლა ისინი სულ უფრო ხშირად იყენებენ გამარტივებულ სისტემას, სადაც ისინი ჯგუფებად არ მიიჩნევენ, არამედ უბრალოდ ქვესახეობებს (ორნატა-კუდატას მიქსები ორნატა-ლიბიკასთან):

  • F .. s. lybica - აფრიკული. სახეობებსა და დასახელებულ ქვესახეობებს აქვს ღია, მოთეთრო ან ღია ნაცრისფერი ბეწვი ზურგის ზოლზე წითელი ფერის ჩრდილით, მისი დახრილი კუდის სიგრძე დაახლოებით ორი მესამედია თავიდან სხეულის ზომამდე.
  • F. ს. კაფრა - სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა. ოდნავ განსხვავებული ფერი და ნიმუში დასახელებული სახეობებისგან. არსებული ზოოლოგიურ ნიმუშებში თავის ქალა ოდნავ გრძელია, ვიდრე ჩრდილოეთ აფრიკის ნიმუშებში.
  • F. ს. ornata - აზიური. ცხოველებს აქვთ მუქი ლაქები ბეწვის მსუბუქი, ოხრო-ნაცრისფერი ფერის შესახებ.
  • F. ს. silvestris - ევროპული და გარდამავალი. მათ აქვთ მუქი ნაცრისფერი ბეწვი, მკაფიოდ განივი ზოლები გვერდებზე და ფუმფულა კუდი მრგვალი შავი წვერით.

ასევე ხშირად შედის აქ ფელიზის ბიეთი, ჩინელი მთის კატები.

მყივანი კატა არის ოჯახის წევრი, რომელიც წარმოიშვა საერთო წინაპრისგან დაახლოებით 10-15 მილიონი წლის წინ. სახეობები ფელისმა დატოვა დაახლოებით 6-7 მილიონი წლის წინ. ევროპული ქვესახეობები ჩამოყალიბდა 1.09-დან 1.4 მილიონი წლის წინ.

ევროპული ტყის კატის უშუალო წინაპარი იყო ფელისი ლუნენსისი, რომელიც ევროპაში ცხოვრობდა გვიან პლიოცენისა და ვილაფრანჩის პერიოდში. ნაგულისხმევი ნაშთები იმაზე მეტყველებს, რომ ლუნენისიდან სილვერიზამდე გადასვლა დასრულდა ჰოლშტეინის ინტერკულტურული პერიოდის მიერ 320-340 ათასი წლის წინ.

კრანიოლოგიური განსხვავებები ევროპულ და აფრიკულ კატას შორის, ცხადყოფს, რომ მათი წინაპარი, გვიან პლეისტოცენის დროს, ევროპაში მიემართებოდა შუა აღმოსავლეთში, რამაც გამოიწვია ახალი ფენოტიპის გაჩენა.

სტეპის კატის ჰაბიტატი

სტეპის კატები ან მყივანი კატები ველური ტყეების მტაცებლების ქვესახეებია, რომლებიც დაახლოებით 130 ათასი წლის წინ გამოჩნდა. მათ აქვთ ფერი მოყავისფრო – ქვიშისგან მოყავისფრო – ყვითელამდე, აგრეთვე ნახშირის რგოლის მარკერები კუდზე.

მცირე სტეპების მტაცებლები ცხოვრობენ სტეპების, უდაბნოების, ნახევრად უდაბნოების და აფრიკის, დასავლეთის, ცენტრალური და ცენტრალური აზიის, ჩრდილოეთ ინდოეთის, ამიერკავკასიისა და ყაზახეთის მთიან რეგიონებში. რუსულ მიწებზე მყივანი კატა გვხვდება ნახევრად უდაბნო ზონებში ან ასტრახანის და ორენბურგის რეგიონების წყალდიდობის ბუჩქებში და ამჯობინებენ ყველაზე ხშირად წყლის მახლობლად ყოფნას.

Felis Silvestris (ტყე და სტეპი) ყველა ქვესახეობის ჰაბიტატები

ტყის გარეული კატები განსხვავდება ბეწვის ნიმუშით, კუდით და ზომით: ევროპელს გრძელი ბეწვი და სქელი კუდი აქვს მომრგვალებული წვერით, პატარა აფრიკული სტეპური კატა არც ისე ზოლიანია, მოკლე ქვიშა-ნაცრისფერი ბეწვითა და წვერიანი წვერით ტოტით, აზიური ძალიან ლაქურია. ყველაფერი, როგორც ტყის, ისე სტეპური კატა, ოდნავ აღემატება შინაურ ცხოველებს.

აფრიკის სტეპის კატა ცხოვრობს მრავალფეროვან ბიოტოპში, გარდა წვიმების ტყეებისა, მაგრამ მთელს აფრიკის სავანაში, მავრიტანიიდან, ატლანტიკის სანაპიროზე, აღმოსავლეთით, აფრიკის რქამდე და ზღვის დონიდან 3000 მ სიმაღლეზე. მცირე მოსახლეობა ცხოვრობს საჰარასა და ნუბიას უდაბნოებში, კარუს მხარეში, კალაჰარისა და ნამიბის უდაბნოებში. ასევე არაბეთის ნახევარკუნძულის პერიფერიის გასწვრივ კასპიის ზღვისკენ, რომელიც მოიცავს მესოპოტამიას, ისრაელსა და პალესტინას. ჰაბიტატი ცენტრალურ აზიაში ვრცელდება Xinjiang– სა და სამხრეთ მონღოლეთში, ხოლო სამხრეთით - თარის უდაბნოში და ინდოეთის არიდულ რაიონებში.

2002 წლის შემდეგ IISN- ს წითელ ნუსხაში ​​"ყველაზე ნაკლებად პრობლემა" ფელისი სილვესრისი არის კლასიფიცირებული, რადგან ის ფართოდაა გავრცელებული და მსოფლიოს მოსახლეობა სტაბილურად ითვლება და აღემატება 20,000 ზრდასრულ ინდივიდს.

ამასთან, ზოგიერთ ქვეყანაში ფილისი სილვესტრიზი მიიჩნევა, რომ საშინაო კატა (F. catus) ინტენსიური ჰიბრიდიზაციის რისკი და მისგან ინფექციაა. ლოკალიზებული საფრთხეები მოიცავს მანქანების ქვეშ მოქცევას და ადამიანის მიერ განადგურებას.

აფრიკული სტეპების კატებისა და ადამიანების დაახლოება აშკარად განვითარდა ნეოლითური პერიოდის განმავლობაში დასახლებული პუნქტების დამყარებასთან ერთად, როდესაც ადრეული ფერმერების მარცვლეულის მაღაზიებში მღრღნელები იზიდავდნენ ამ მტაცებლებს. საბოლოო ჯამში, ამან განაპირობა ის, რომ ისინი შეირყნენ - შინაური კატა არის აფრიკის ველური სტეპის კატის პირდაპირი შთამომავალი. ეს იყო ერთ – ერთი ყველაზე პატივცემული მხეცი ძველ ეგვიპტეში.

ქცევის მახასიათებლები

სტეპის კატები ძირითადად ღამისთევა და სოლიტარია, გამრავლების და მეძუძურის პერიოდის გარდა.

ქალი და მამაკაცი სანადირო ტერიტორიების ზომა განსხვავდება რელიეფის, საკვებით მომარაგების ხელმისაწვდომობის, ჰაბიტატის ხარისხისა და მოსახლეობის ასაკობრივი სტრუქტურის მიხედვით. მამრებისა და ქალის გავლენის ზონები კვეთაა, თუმცა ესენი თავიდან აიცილებენ ერთმანეთს. ქალები, როგორც წესი, უფრო მეტ სესიულ ცხოვრებას უტარებენ ვიდრე მამაკაცებს, რადგან კნუტების მოშენებისას მათ კომპაქტური სანადირო ზონა სჭირდებათ.

სტეპის კატები, ჩვეულებრივ, დღეში ატარებენ ხის ღრუში, კლდის ღრუში ან მკვრივ ჭურჭელში და ასევე შეუძლიათ დამალვა სხვა სახეობების მიტოვებულ ბურუსებში, მაგალითად, ფენეკსი (ვულპეს ზერდა) აფრიკაში.

როდესაც სტეპური კატა ემუქრება, ის უკან უბრუნდება ხვრელში და ხეებზე არ ასვლის.

ღრმა ხეობაში ჩასახლებისას მან პატარა მიწის ნაკვეთი აირჩია ტუალეტისთვის. თავშესაფრების სახით დამონტაჟებული კლდის ნამსხვრევები ან ბუჩქები გაფორმებულია მშრალი ბალახებით და ფრინველების ბუმბულით.

ღრუ ხეები, როგორც წესი, შეიცავს საკმარის ნახერხს, ამიტომ კატა არ აკეთებს დამატებით ნაგავს. თუ რწყილი დენში ჩნდება, სტეპის კატა სხვა ადგილზე გადადის.

ისინი ღამით ნადირობენ. გეოგრაფიულად შეზღუდავს მათი საკუთრების საზღვრებს, ანაწილებს ფიზიოლოგიურ სეკრეციას ხეებზე, მცენარეებზე და კლდეებზე, აშკარად ადგილებში განავლის განთავსებას და ღრძილების ჯირკვლების საშუალებით სუნთქვის ნიშნებს ტოვებს. ასევე, კატა ქმნის ვიზუალურ ნიშნებს, აჩერებს ხეებს.

თუ სტეპის კატას არ აქვს დრო, რომ თავშესაფარში დაიმალოს, როდესაც მტერთან დაპირისპირდება, მას თაღი უკანა თაღში აქვს, მძიმედ ბეწვი, ვიზუალურად თითქმის გაორმაგებულია ზომით, ტროტუარით მიტრიალებს მტაცებელსა და ჰესებს, უქრებათ მისი კუდი. ეს არის ბულინგის პოზა.

თუ მტერი აგრძელებს შეტევას, მაშინ მხეცი ეცემა მის ზურგზე, ებრძვის ოთხივე კისრის კლანჭებს.

ერთმანეთთან ურთიერთობა, ცხოველები ძირითადად ურთიერთობენ ერთმანეთთან შეჯვარების სეზონზე, მაგრამ აქვთ სახის მრავალი ჟესტი და ნათესავებთან კონტაქტისთვის. თითქმის მთელი წლის განმავლობაში, სტეპის კატები დუმს, მაგრამ სექსის დროს ისინი ძალიან "ლაპარაკობენ". მათი ბგერების უმეტესობა მახინჯებს მოგაგონებთ, მაგრამ მათ შეუძლიათ აგრეთვე იჩხუბონ, იჩხუბონ, იჩხუბონ, რაც შინაურ ცხოველებს ძალიან მოგვაგონებს.

ველური ბუნებით, სტეპის კატას აქვს რამდენიმე ბუნებრივი მტერი. ეს გამოწვეულია მისი ჩვევის წყალობით სხვა ცხოველებისთვის მიუწვდომელ ადგილებში. აზიის სტეპური რეგიონებში სოფლის ძაღლები სტეპის კატების სერიოზული მტრები არიან, გაცილებით უფრო დიდი ევრაზიული ფოცხვერი. ტაჯიკეთში, ნაცრისფერი მგელი (Canis lupu) ყველაზე სერიოზული კონკურენტია მხეცით, კატების ხვრელების საკმაოდ ხშირი განადგურება ხდება. მტაცებელი ფრინველები, მათ შორის ევრაზიული არწივის Owl (Bubo bubo) და Saker Falcon (Falco cherrug), ხშირად ძალიან წარმატებით ნადირობენ სტეპის კატის კნუტებს.

ნატურალისტმა სეტონ გორდონმა დაწერა შემთხვევა, როდესაც სტეპის კატა იბრძოდა ოქროს არწივით (Aquila chrysaetos), რამაც ორივე მხარის სიკვდილი გამოიწვია. აფრიკაში ველური კატები ზოგჯერ კლავს და ჭამს აფრიკული პითონების (პითონის სებას) მიერ.

კვების რაციონი

მხედველობა და მოსმენა არის სტეპის კატის ნადირობის სისტემის საფუძველი.

მხეცი ელოდება მტაცებელს, და შემდეგ იჭერს მას, აკეთებს რამდენიმე ნახტარს, რომელთა სიგრძე შეიძლება იყოს სამ მეტრამდე. ის კლავს მცირე მტაცებელს მასში მისი კლანჭების ჩამოსხმის გზით და კისრის ან კისრის ჯოხებით კისრით. დიდ თამაშზე თავდასხმის დროს კატა ხვდება ცხოველის უკანა მხარეს და ცდილობს კისრის ან კაროტიდის არტერიის დაშლა. მხეცი არ გააგრძელებს შეტევას, თუ პოტენციური მტაცებელი მოახერხებს თავის დაღწევას.

აფრიკული ლაქების კატა მტაცებს, უპირველეს ყოვლისა, თაგვის მსგავსი ნეკერჩხალზე, უფრო ნაკლებად, ფრინველებზე, მცირე ქვეწარმავლებსა და უხერხემლოებზე.

სტეპის კატები უარს არ ამბობენ, მიუხედავად მათი ბუნებრივი ჰაბიტატის ზონიდან, ჩიტის ბუდეების ნგრევისაგან, მწერების და კუების კვებისგან.

პუბერტაცია და რეპროდუქცია

სტეპის კატას აქვს ორი პერიოდი ეტრუსის, ერთი დეკემბერ-თებერვალში, ხოლო მეორე მაის-ივლისში. ესტრუსი გრძელდება 5-9 დღეს, ხოლო ორსულობა 60–68 დღე.

მამაკაცებში სპერმატოგენეზი აღინიშნება მთელი წლის განმავლობაში. შეჯვარების სეზონის დროს მამაკაცი ძალადობრივად იბრძვის და ხშირად იკრიბება ერთი ქალი, მაგრამ გარკვეული პერიოდის განმავლობაში მამაკაცი და ქალი შეიძლება ერთფეროვანი იყოს, რომლებიც ქმნიან სტაბილურ წყვილს.

კნუტები ჩვეულებრივ იბადებიან აპრილიდან მაისამდე აგვისტომდე. ტუჩის ზომა მერყეობს ერთიდან შვიდი კუბიკამდე.

კნუტები იბადებიან თვალებით დახურული და მუქი თმით დაფარული. ისინი იწონიან 65-163 გრ, ბავშვები 90 გ წონით, ჩვეულებრივ, არ გადარჩებიან. კუბები იბადება ვარდისფერი ქერქის ბალიშებით, რომლებიც შავი ფერის გახდება სამი თვის ასაკში, და ცისფერი თვალები, რომლებიც ხუთი თვის შემდეგ ქარვისფერი გახდებიან. ისინი იხსნება 9-12 დღის შემდეგ, ხოლო ინკრეტორები 14-30 საათის შემდეგ იჭრება.

კნუტების რძის კბილები იცვლება მუდმივი კბილებით და ასაკში 160-240 დღის განმავლობაში. კუბურები ნადირობენ დედასთან 60 დღეში და შედარებით დამოუკიდებლად შეუძლიათ დედების ტერიტორიაზე გადაადგილება 140-150 დღის შემდეგ.

ლაქტაცია ქალებში გრძელდება 3-4 თვის განმავლობაში, თუმცა კნუტები 6 კვირაში ჭამენ ხორცს.

პუბერტაცია მიიღწევა ცხოვრების პირველი წლის ბოლოს, ქალებში ცოტა უფრო ადრე, მოგვიანებით მამაკაცებში.

შინაური კატის მსგავსად, აფრიკული სტეპის კნუტების ფიზიკური განვითარება მათი ცხოვრების პირველი ორი კვირის განმავლობაში ხდება ბევრად უფრო სწრაფად, ვიდრე ევროპის ტყის ნათესავებში. ზოგადად კუბები სრულად იზრდება 10 თვის განმავლობაში, თუმცა ჩონჩხის ზრდა 18-19 თვეზე მეტხანს გრძელდება. დაახლოებით 5-6 თვის ასაკში მოზარდები უკვე მზად არიან დატოვონ დედას დამოუკიდებელი ცხოვრებისთვის.

სტეპის კატების სიცოცხლის მაქსიმალური ხანგრძლივობა 21 წელია, თუმცა ისინი ჩვეულებრივ 13-14 წლამდე ცხოვრობენ, თუ დიდი მტაცებლების კბილებიდან არ იღუპებიან. ჩვეულებრივ, ქალი 8 წლის ასაკამდე ნაყოფიერდება.

ტყვეობა

სტეპის კატებს მსოფლიოში ბევრ ზოოპარკში ნახავთ, მაგრამ აქ მათი სიცოცხლის ხანგრძლივობა გაცილებით ნაკლებია ვიდრე ველურ ბუნებაში. სხვათა შორის, აფრიკის სტეპის კატები უფრო მეტხანს ცხოვრობენ, ვიდრე მათი ევროპელი ტყის ნათესავები.

ამ ცხოველების რამდენიმე ოჯახია მოსკოვისა და კრასნოდარის ზოოპარკებში.

სტეპური კატა არ არის პოპულარული, როგორც შინაგანი შინაარსი, იგი არ არის გამოყვანილი ბაგა-ბაღებსა და ზოოპარკებში, რადგან მისი გარეგნობა პრაქტიკულად არაფრით განსხვავდება ჩვეულებრივი ქუჩის კატისაგან, და მისი ყვავი არ არის შესაფერისი ადამიანის გვერდით ცხოვრებისთვის. მიუხედავად იმისა, რომ თუ რამდენიმე კვირის ასაკში ცდილობენ ძალიან პატარა კნუტის სოციალიზაციას, მაშინ ეს გამოცდილება წარმატებით შეიძლება დაგვირგვინდეს.

აფრიკის ადგილობრივი მოსახლეობა ზოგჯერ ასეთ ნაყენს იბადებს და საკმაოდ წარმატებით ანგრევს სტეპ კატას.

მეცხოველეობა

სეზონური მეცხოველეობა განაპირობებს სოლიდარულ ცხოვრების წესს. გამანადგურებელ სეზონში 2-3 კატა მიდევს ერთ ქალს. მშობიარობისთვის ქალი აწყობს დენმს მიტოვებულ ბუჩქებში, მაჩხლებზე, პერკუპინებზე ან მიწის ციყვებზე. ხვრელის დაკავებამდე ქალი აფართოებს მას. მეცხოველეობის სეზონი იანვარ-მარტში მოდის.

ორსულობა გრძელდება 56-63 დღეს. 3-5 ბრმა უმწეო კნუტი იბადება.სამი დღის შემდეგ, კუბურები იწყებენ სეირნობას. თვალები გაიხსნა 10 დღეს და გაიარეთ და გაიარეთ 16-20 დღეს.

ერთი თვის ასაკამდე, კნუტები არ ტოვებენ დენს, შემდეგ კი ისინი იწყებენ გარე სამყაროს შესწავლას. ლაქტაცია გრძელდება ერთ თვემდე. მისი დასრულების შემდეგ, ზრდასრული კნუტები დედის თანხლებით ნადირობას იწყებენ. სტეპური კნუტები 5-6 თვეში სრულიად დამოუკიდებელი ხდება.

Vkontakte
Pinterest