ცხოველების შესახებ

ცენტრალური ევროპის არწივის Owl (Bubo bubo bubo)

Pin
Send
Share
Send


ეროვნული პარკის ტყეებში, ღამისთევა ბუმბულიანი მასპინძელი სიმშვიდეს გრძნობს - საერთო არწივის ბუზი (Bubo bubo). ეს არის ბუების საგვარეულოების თაიგულების წესრიგის ერთ-ერთი ყველაზე დიდი და ლამაზი წარმომადგენელი. მთლიანობაში, ამ ქვეყნის დაახლოებით 10 ქვესახეობა ცხოვრობს ჩვენი ქვეყნის ტერიტორიაზე.

ბუმბული მტაცებლის სხეული აღწევს სიგრძე 50-70 სანტიმეტრს, წონით 1.5-3.0 კილოგრამამდე და ფრთების სიგრძე 1,5 მეტრზე მეტი. მტაცებელი ფრინველების უმეტესობის მსგავსად, არწივის owl ქალი უფრო დიდი გამოიყურება. ფრინველს აქვს კარგად განვითარებული, ძლიერი ფეხები მკვეთრი და მოსახვევი კლანჭებით, რომელთანაც იგი მტაცებელს იჭერს და ღრმად იჭრება მასში. სიცოცხლის ხანგრძლივობა 15-25 წელია, ხოლო ტყვეობაში შეიძლება ცხოვრობდეს 50-მდე.

განაწილების არეალი მოიცავს რუსეთის თითქმის მთელ ტერიტორიას:

  • ჩრდილოეთის საზღვარი გადის კოლას ნახევარკუნძულის სამხრეთ ნაწილში, არხანგელსკიდან მდინარე მეზენისა და პეჩორის აუზების გასწვრივ, ქვედა ობამდე, იპყრობს დასავლეთ ციმბირს, კვეთს მდინარეების იენიზეს, ლენას, იანას და კოლიმას.
  • აღმოსავლეთიდან იგი შემოზღუდულია ოხტოვსკის ზღვის სანაპიროებით მაგდანის მხარეში და მისი სამხრეთიდან - სახალინამდე და სამხრეთ კურილის კუნძულებამდე.
  • სამხრეთის საზღვარი ჩვენი ქვეყნის სახელმწიფო საზღვარს ემთხვევა.

დასახლებისთვის, არწივის ბუზი იყენებს ბუნებრივ და მიუწვდომელ ადგილებს, ბუნებისგან დაშორებულ ბუნებრივ ადგილებში. კარგად ეგუება ძლიერ ყინვებსა და ცხელ კლიმატს, ფრინველი ცხოვრობს ტაიგაში, ტყის ტუნდრაში, წიწვოვან და შერეულ ტყეებში, სტეპებში, უდაბნოს ადგილებში, მთებსა და მთისწინეთში.

მოზრდილი owl ერთად chick

ფრინველი დასახლებულია და არ ტოვებს თავის ჰაბიტატს მთელი ცხოვრების განმავლობაში. გამონაკლისი არის ის პერიოდები, როდესაც ფრინველი უხეშად უნდა მოიქცეს საკვების ნაკლებობის გამო (განსაკუთრებით მკაცრი ზამთრით ან როცა მოსავალი უხარისხოა). ახალგაზრდა პირები დიდი ხნის განმავლობაში იმყოფებიან ზრდასრული ფრინველების ადგილებში.

არწივის ბუზი აწყობს თავის ბუდეებს ხეების დიდ ბუჩქებში, ნანგრევებში, მიტოვებულ შენობებზე, ადგილზე, კლდეებზე, კლდეებზე, მთის ფერდობებზე. ზოგჯერ მას შეუძლია დაიპყროს სხვა ფრინველთა ცარიელი ბუდეები.

კვერცხების ბუდეში ჩასვენებას

არწივი owl კარგად ასახავს, ​​იძენს ქლიავის ფერს, საცხოვრებელი ადგილის მიხედვით. დღის ნებისმიერ დროს შენიშნა ძნელია, რადგან ჩიტის სილუეტი ახლავს მიმდებარე ხეების კალთებს ან რელიეფს. ძირითადად ღამის ცხოვრების წესს უხელმძღვანელებს, ფრინველს შეუძლია სიბნელეში გაარჩიოს ადგილზე გაშვებული პატარა ცხოველი. საკმაოდ მასიური ფრთები აქვს, ნადირობის დროს, ის მიფრინავს შეუფერხებლად და ჩუმად.

ფიჭვის სადესანტო

არწივის ბუზი ჭამს თევზს, ამფიბიებს, ღამურებს, ფრინველებს (კაპერასილი, თხილის ბუჩქი, იხვები, ყურები, მისი ნათესავები - ბუები), მღრღნელები (საველე თაგვები, მიწის ციყვები, ბორკილები), ძუძუმწოვრები (ციყვი, კურდღლები, მარტონები). ცნობილია მტაცებლური შეტევები უფრო დიდ ცხოველებზე - მელა, მუშკის ირემი, შველიანი ირემი.

ფრინველს არ გააჩნია ბუნებრივი მტრები და ბუნებაში კვდება ყველაზე ხშირად შემთხვევით ან ადამიანის ეკონომიკური საქმიანობის შედეგად. მგლები და სხვა მტაცებლები ურჩევნიათ არ მიუახლოვდნენ ბუები ბუდეს, რადგან მშობლები გაბედულად იცავდნენ თავიანთ შთამომავლებს და უშიშრად თავს დაესხნენ დაუპატიჟებელ სტუმრებს.

გასული საუკუნის შუა ხანებში ითვლებოდა, რომ არწივის ბუები ზიანს აყენებენ სანადირო რესურსების რაოდენობას, რის შედეგადაც მათი პირუტყვი მასობრივად განადგურდა. თავის მხრივ, ეს ფრინველები დიდი რაოდენობით ჭამენ მღრღნელებს, რაც სასოფლო-სამეურნეო მიწებისთვის სასარგებლოა. მიუხედავად ამისა, არწივის ბუები რაოდენობრივად შემცირდა, რომ საჭირო გახდა სახელმწიფო დაცვის ზომების გამოყენება.

არწივის ბუზი ჩამოთვლილია რუსეთის წითელ წიგნში და დაცულია უამრავ სახელმწიფო ნაკრძალსა და ბუნების ნაკრძალში, მათ შორის რუსეთის ჩრდილოეთ ეროვნულ პარკში.

სახეობებს მიენიჭა მე -2 კატეგორიას, რადგან მან მკვეთრად შეამცირა მისი რიცხვი და ის ადგილებიც კი გაქრა ჰაბიტატის უპირატესი ნაწილში - ცენტრში და ჩერნოზემიაში, კამა და ვოლგის აუზების შუა და ქვედა ნაწილები, ტრანს-ურალის სტეპები, ციმბირის და შორეულ აღმოსავლეთის ბევრ რაიონში.

ნახეთ ვიდეო არწივის ბუზი, რომელიც ტყეში ქვაზე იჯდა:

Pin
Send
Share
Send