ცხოველების შესახებ

Moorhen, ან წყლის ქათამი (Gallinula chloropus)

Pin
Send
Share
Send


შეუძლებელია ჩვენი პლანეტის წარმოიდგინოთ გარეშე ფუჭი ცხოველები კიდურების ფორმის ფრთებით. მათი ხმების, ბუმბულის, გამაფრთხილებელი ფრენების გარეშე, სამყარო დაკარგავდა თავის ფერს. ზოგიერთ სახეობას ფრენა არ შეუძლია, არ აქვს ნათელი ფერები, მაგრამ ეს არ ამცირებს მათ ორიგინალობას.

თვისებები და ჰაბიტატი moorhen

წყლის ფრინველი moorhen ფრინველი ნაპოვნია ყველა კონტინენტზე, ანტარქტიდისა და ავსტრალიის გარდა. თქვენ ვერ ნახავთ მას ალპების მაღალმთიანეთში, სკანდინავიაში, ჩრდილოეთ რუსეთში, სტეპების რეგიონებში და დასავლეთ ციმბირში.

ჭარბტენიანი მდგრადი ან გაჟონვის წყლით, ბალახიანი ხალიჩით - იდეალური ადგილია დასახლებისთვის. მოსახლეობის დიდი რაოდენობით მიუხედავად, უდაბნოში მასთან თარიღი იშვიათობაა. იგი უმტკივნეულოდ ადაპტირდება ადამიანის სამეზობლოში და ის ამ ფრინველს ასოცირდება პატარა შინაური იხვის ან ქათმის საშუალებით.

ინდივიდის წონა მერყეობს 200 გ-დან 500 გ-მდე, სხეულის სიგრძე საშუალოდ აღწევს 30 სმ. ფოტო moorhen აქვს სხვაგვარი ქლიავი: მუქი ყავისფერიდან ღია ნაცრისფერში, კისერში მოლურჯო ტონებით.

გვერდებზე არის თეთრი რგოლები, კუდის ქვეშ შავი ზოლით. სეზონიდან გამომდინარე, მუცელზე ბუმბული იძენს მსუბუქ ფერს, ზურგს უყრის ყავისფერ – ზეთისხილის ფერს.

როდესაც სამკუთხედის ფორმის მისი წითელი წითელი წვერი აწყდება, იქმნება დაბალი სიხშირის ღრიალიანი ყვირილი, რომელიც მსგავსია მაგიპისთვის. ხოლო საშიშროების შემთხვევაში - დაცული წყნარი "კუარი". ის არ არის "ჩეთების" მოყვარული, მაგრამ შეჯიბრების სეზონის განმავლობაში იგი არ დუმს, მას ძალიან ხმამაღლა და მკვეთრად შეუძლია ყვირილი.

მურენის ხასიათისა და ცხოვრების წესი

უმეტესად ჰაბიტატებზე მურენი იწვევს sedentary ცხოვრების წესი, მაგრამ ჩრდილოეთ რეგიონებში ამინდი აიძულებს მიგრაციას. დსთ-ს ქვეყნებში ძირითადად ცხოვრობენ ნაწილობრივ ან სრულად გადამფრენი პირები. ისინი ბუდეს მშვიდად დაცულ მხარეში, ნათესავებისა და სხვა ფრინველებისგან დაშორებით.

მას აქვს შეშინებული "ხასიათი", მაგრამ შესანიშნავად ადაპტირებული ფეხები ჭაობიან სამყაროში გადასვლისთვის, საშუალებას აძლევს მას სწრაფად გაიქცეს. ეს გრძელი და ძლიერი კიდურები აქვთ, წაგრძელებული თითებით, მათ შორის არ არის გარსები, ისევე როგორც სხვა წყალმცენარეები.

ფრთები ასევე ეხმარება დამალვაში. ფრინველი გადის წყალზე, აფრინდება და თავშესაფარს მიაღწია. ის კარგად მოძრაობს, საგაზაფხულო ფრენების დროს მიზანმიმართულად და სწრაფად გადალახავთ დისტანციებს.

გარეგნულად, საპირისპირო სქესის პირები პრაქტიკულად არ განსხვავდებიან ერთმანეთისაგან, უბრალოდ, მამაკაცი უფრო დიდია, ხოლო ქალებში მუცელი ოდნავ მსუბუქია. საინტერესო ფაქტია წყვილების პრინციპი, მათი ქალი სქესი იბრძვის მამრის საკუთრების უფლებისთვის. ინდივიდები ქმნიან ოჯახებს, რომლებიც რამდენიმე წლის განმავლობაში გრძელდება.

Moorhen Nutrition

აქტივობის პიკი მურული იხვი ეცემა დილის გამთენიისას და საღამოს ბნელი. იგი აწარმოებს საკვებს ბუდეების არეალში, ხოლო ზამთრის პერიოდში ის ასევე არ სცილდება სასოფლო-სამეურნეო ტერიტორიების საზღვრებს. საკვებში არაჩვეულებრივი, მოიხმარს როგორც მცენარეულ, ასევე ცხოველურ საკვებს:

  • ახალგაზრდა მცენარეების გასროლა, ლერწამი, წყალმცენარეები წყალში,
  • თესლი, კენკრა, მცოცავი მწერები მიწაზე,
  • მცირე ამფიბიები, უხერხემლოები, მოლუსკები.

ურბანიზაციასთან ახლოს მდებარე ადგილებში, სამწყსოები 5 – დან 20 – მდე ადამიანი იკვებება. ზოგჯერ მათ ნახავთ მთავარ თხრილებს გასწვრივ, სასოფლო-სამეურნეო მიწაზე, წყლის მწყემსებით.

მეწამული მუწუკია გამოსახული

როდესაც ეძებენ საკვებს, მათ შეუძლიათ დიდი ხნის განმავლობაში გაიარონ shallows და სანაპიროების გასწვრივ, უმოძრაოდ გაყინონ წყლის კიდეზე ლერწამი საწოლებით, გადააქციონ იხვის ჭუჭყის ფოთლები და წყლის შროშანები. წყლის ზედაპირზე მოსიარულე, პერიოდულად ჩაეფლო თავში, დროთა განმავლობაში კიდურების მოძრაობით, სხეული კი ხანმოკლე, ამაღლებული კუდივით იჭრება.

იძინებს ბუდეებში, მუწუკებში ან გველებში, ის შეიძლება იყოს 10 მეტრამდე სიმაღლე. იშვიათად იწევს მუცელზე, ძირითადად ყოველთვის სიფხიზლეში. ის ისვენებს და იძინებს ერთ პოზიციაზე, დგას ერთ კისერზე, მალავს თავის წვერს ზურგზე ან ფრთებზე.

მუწუკების რეპროდუქცია და ხანგრძლივობა

Cowgirl ოჯახის ფრინველები, მათ შორის რქა მურული - ოვულარული. სახეობა განსხვავდება მისი ნათესავებისგან უფრო დიდი ზომისა და ფერის მიხედვით. აზიის ქვეყნებში ისინი მონაწილეობენ საბრძოლო მოქმედებებში.

ყველა ვაჟკაცი სქესობრივი ყვავილი 1 წლის ასაკში მოდის. დასახლებული ოჯახები მთელი წლის განმავლობაში მრავლდება, მიგრანტებს მხოლოდ თბილ სეზონზე სჭირდებათ ჯიშის მოყვანა, 2 კვერცხის დაგება ხდება სეზონის განმავლობაში.

ფოტოში ჭაობიანი მუწუკია

დიდი ბუდეები აშენებულია 15 სმ სიმაღლეზე, რომლებიც აღემატება საკუთარ ზომებს, წყლის ობიექტების მახლობლად მდებარე ბორცვებზე, როგორც კაცი, ასევე ქალი. ასეთი სიმაგრეები იცავს შთამომავლობას.

მდედრები ატარებენ 5-დან 9 კვერცხს, ისინი მოწითალო ფერებშია, მცირე ზომით 0,5 სმ-მდე. ინკუბაციის პერიოდი გრძელდება 3 კვირამდე, უშუალოდ მონაწილეობენ "მამა".

ქათამი იბადება შავი ფუმფით, ზეთისხილის ელფერით. როდესაც ისინი 40 დღის გახდებიან, ისინი ფრენას ცდილობენ, ისინი ცნობენ მათ გარშემო არსებულ სამყაროს, რომელიც საფრთხისგან ივსება.

არწივის ბუები, ჭაობიანი ბარიერი, ჩვეულებრივი ბუზირი შეგიძლიათ დატკბეთ ახალგაზრდა. ქვესკნელის ზღვარზე მდებარე სათევზაო ბადეები მათთვის ასევე არასახარბიელო ფაქტორია.

ფოტოში, მურული ქათამი

სიცოცხლის პირველ წელს სიკვდილიანობა ინდივიდთა 70% -ს აღწევს, მეორეში -24%. სიცოცხლის ხანგრძლივობის ყველაზე დიდი რეკორდი, რომელიც ჯგუფის მიხედვით დაფიქსირდა, 11 წელია.

მურული ან წყლის ქათამი: აღწერა

ჭაობიანი ქათამი ცხოვრობს უმი ფორბებში. უფრო მეტიც, საკმაოდ იშვიათია იმის დადგენა, რომ ფრინველი ნებით დაფრინავს. ზოგჯერ იზრდება სიმაღლეში. ფერი მისი შორიდან გამოიყურება incospicuous, მაგრამ თუ ყურადღებით დავაკვირდებით, ხედავთ უჩვეულო ქლიავს. ჭაობიანი ქათმები ნადირობენ, განსაკუთრებით შემოდგომაზე, როდესაც ისინი იმატებენ წონას ცივი ამინდის დაწყებისთანავე.

ჭაობიანი ქათამი არის წყალსაცავების ხშირი მკვიდრი წყლით ან მუდმივი წყლით. ასევე შეგიძლიათ შეხვდეთ მას ჭაობიანი და მაღლივი სანაპიროები. ფრინველი წარმართავს საიდუმლო ცხოვრების წესს, იმისდა მიუხედავად, რომ ის ხშირად შეიძლება აღმოჩნდეს ველურ სამყაროში. ევროპის ქვეყნებში ფრინველებს შეუძლიათ შეჩერდნენ ადამიანის არსებობას.

საშუალო ზომის წყლის ქათამი აღწევს ოცდათორმეტი სანტიმეტრი სიგრძის. ამავე დროს, მისი წონა არის ქათმის წონის ნახევარი და არაუმეტეს ნახევარი კილოგრამისა. ქლიავი ფრინველის მახლობლად მდებარეობს და არის ლურჯი, რომელსაც აქვს მკაფიო გამოხატული ვიწრო, თეთრი ზოლები გვერდებზე, ფრთების მახლობლად. მუცელი, როგორც წესი, მსუბუქია. ზოგჯერ შეგიძლიათ იპოვოთ ფრინველები ზეთისხილის და ყავისფერი ფერებით. ფრინველის ფრთები მუქი და ნაცრისფერია.

ფრინველის დათესვა შეიძლება განისაზღვროს ბუმბულის და მკერდის რჩევებით. ისინი თეთრი გახდებიან. სხეულის ზოგიერთი ნაწილი იცვლება თავის ჩრდილში და გახდება puffing. ფრინველებში ჩაქრობა შეიძლება მოხდეს წელიწადში ორჯერ. ის მოდის ზამთრის და შემოდგომის პერიოდებში.

გარეგნულად, ფრინველის შეცნობა საკმაოდ რთულია, რადგან წყლის ქათამი ზომით მცირეა. მის მოკლე მძივს აქვს წითელი წითელი ელფერი. ყვითელი და მწვანე ფერები ჩანს წვერიზე. შუბლს აქვს რამდენიმე ნათელი მუქი წითელი ლაქა. ფრინველის ფრთები კარგად არის მორგებული იმ კიდეებზე, სადაც ის ცხოვრობს. ეს არის ძლიერი და გრძელი ფეხები. ჭაობის ქათმის კლანჭები ოდნავ არის მოხრილი. ფრინველის გამორჩეული თვისებები მოიცავს თითებს შორის მემბრანების არარსებობას.

ნებისმიერი სქესის მურაბა ბევრს არ გამოირჩევა. ა ახალგაზრდა ზრდა ცოტა განსხვავებულად გამოიყურება. მათ ქერქს აქვს მსუბუქი პასტელი ფერები. ხოლო ბუმბული, ნიკაპი, ყელი და გულმკერდი ნაცრისფერია. კოჭები თეთრია. შუბლზე ლაქა მთლიანად წითელია. ახალგაზრდა მურენი წყვეტს ფორმირებას მისი დაბადების ზაფხულით.

მურული - წყლის ქათამი: დამახასიათებელი

მოურენიცა ეხება ჩუმად ჩიტებს. დროდადრო მხოლოდ მას შეუძლია მკვეთრი და ხმამაღალი ხმები. მუწუკების ხმა ხშირად მკითხაობის მსგავსი ტერმინებია. ისინი ქმნიან მონოსლურ, ხმამაღალ და მკვეთრ ბგერებს. მონადირეები ფრინველს განასხვავებენ თავისი საქციელით.

  1. კონცენტრაციის ან სიფხიზლის დროს, სადმე მანძილზე, მან მშვიდად შეძლო "ქათმების" ხმა.
  2. გაზაფხულზე და ღამით, moorhen შეიძლება სწრაფად ყვირილი "cre".
  3. ფრენის დროს ფრინველი წყნარ და ამავე დროს მონოფონიურ ჟღერადობას ხდის.

Moorhen აფრინდება იშვიათად და მის გარეშე. ის დაფრინავს მხოლოდ სწორი ხაზით და სწრაფი ტემპით. მონადირეები განასხვავებენ მურულს ფრენის წესით. მან კისერი წინ გაუწოდა, ხოლო მუწუკები უკან შებრუნდა. ის თავდაყირა დგას. ის ზის მარჯვნივ ტოტებზე. მას შეუძლია საკმაოდ სწრაფად გადაადგილება მკვრივ ტოტებს შორის. ზოგჯერ მას შეუძლია ფრენა ღრმა ჭრილში.

იმისდა მიუხედავად, რომ მოურავი ცხოვრობს ჭაობის მიდამოში, მას წყალი არ მოსწონს. დროის უმეტეს ნაწილს ფრინველს შეუძლია დახარჯოს ხმელეთზე, სქელთან ახლოს. ხმელეთზე, მას შეუძლია სწრაფად და სწრაფი ტემპით გადაადგილება. ფრინველის თავისებურებაა აღინიშნოს მისი მოძრაობა მოხრილი ფეხებზე.

დღემდე, მურაბების რაოდენობა დიდია. საკმაოდ რთულია გამოვთვალოთ რამდენი ფრინველი გვხვდება მთელს მსოფლიოში. ძირითადად, მათი ნახვა ყირიმში შეიძლება. ის ასევე ცხოვრობს უკრაინაში, ამიერკავკასიაში. ხშირად ის შეიძლება შეინიშნოს შუა აზიაში. ევროპის თითქმის მთელ შუა ხაზში, მოურენი ჭაობში ცხოვრობს. გარდა ამისა, ჩვენს ქვეყანაში, ქვედა ვოლგაში, შეგიძლიათ იპოვოთ ჭაობის ქათამიც.

მურენის პროპაგანდა

წყლის ფრინველში მომწიფება ხდება არა უადრეს ერთ წელზე. მიუხედავად ჰაბიტატის სიმკვრივისა, მას ბუდე მხოლოდ წყვილი შეუძლია. დაცულ ტერიტორიებზე პატარა აუზზე, მხოლოდ ერთი წყვილი მურაბა შეიძლება იცხოვროს. დიდ წყალსაცავში რამდენიმე წყვილს ერთდროულად ცხოვრება შეუძლია. მურენის ბუდეები ერთმანეთისგან ოთხმოცი მეტრით არის დაშორებული.

ჭაობის ქათმის ბუდე რამდენჯერმე უფრო დიდია ვიდრე თავად ფრინველი. ბუდეების დიამეტრი ზაფხულის ბოლოს შეიძლება იყოს ოცდაათი სანტიმეტრამდე. სწორედ ამ დროს გაიზარდა ქათმები და დაარღვია მათი სახლი. ასეთი საცხოვრებლის სიღრმე ოთხი სანტიმეტრია. ხოლო ბუდის სიმაღლე დაახლოებით თხუთმეტი სანტიმეტრია.

ჭაობის ფრინველები აშენებენ თავიანთ ბუდეებს მხოლოდ ერთი მასალისგან. ხშირად, წყლის ფრინველები შარდის ლერწმის ფოთლებს იყენებენ შარშან. ნაკლებად ხშირად ისინი აშენებენ ლერწმის ბუდეებს. შეიძლება შეურიოთ ფოთლები ნაპოვნი ფესვებით. იშვიათად შეგიძლიათ იპოვოთ მურენი, რომელიც თავის ბუდეს აშენებს sedge. როგორც წესი, ბუდესთვის მასალა პირდაპირ დამოკიდებულია ფრინველის ჰაბიტატზე.

ბუდეს აქვს ფხვიერი სტრუქტურა. ბუმბულის უჯრა მოსაკლავად უხდება თხელი ფოთლებისგან. გაშრობის შემდეგ, ისინი ერთმანეთთან ჯოხით და გლუვ ზედაპირს ჰგვანან. რელიეფის ბუნებიდან გამომდინარე, ბუდე უნდა განთავსდეს ლერწმის ან ლერწმის ღეროზე. იშვიათ შემთხვევებში, ეს შეიძლება იყოს დატბორილი stump. წყლის სიღრმე შეიძლება განსხვავდებოდეს თხუთმეტი სანტიმეტრიდან ერთ მეტრამდე. ფრინველს შეუძლია ბუდეს მიუახლოვდეს ცურვით.

ლერწამში მცხოვრები მურენი ან ლერწმის საწოლიწყლის ზედაპირთან ახლოს ცდილობენ თავიანთი სახლების აშენებას. მათი სახლები წყლის ზემოთ გაიზარდა ოცდახუთი სანტიმეტრამდე. თუ ფრინველი დიდ მდინარეში ცხოვრობს, მაშინ ის ბუდეს მხოლოდ მცენარის ზონაში. ზოგჯერ მას შეუძლია სახლის აშენება სამ მეტრამდე სიმაღლეზე. მაგრამ მდგომარეობა აუცილებელია - წყლის ზედაპირთან ახლოს. სხვა ფრინველების მსგავსად, წყლის ქათამი კვერცხებს უშვებს. ერთ clutch- ში მას შეუძლია განაახლოს თორმეტ ერთეულამდე. ამგვარი თანხის გამოტანა შეუძლია მისი ცხოვრების გარკვეულ წლებში.

წყლის ქათმის კვერცხები მცირე ზომისაა. მათ ჭურვი აქვს მქრქალი ფერი და აქვს ლამაზი გლუვი ბზინვარება. მათი ფონი მხოლოდ ფერმკრთალი, ბინძური ან მწვანეა. იშვიათ შემთხვევებში, მას შეიძლება ჰქონდეს ყვითელი ან ჟანგიანი ფერი. ხშირად, აშკარაა გადასვლები ფერებს შორის. ზოგიერთ შემთხვევაში, კვერცხის ზედაპირზე შეგიძლიათ შეხვდეთ დიდი ან პატარა ლაქები. ისინი შეიძლება იყოს მსუბუქი, მუქი, ყავისფერი ან ნაცრისფერი.

მუწუკების შებერილი ორჯერ გადის და მხოლოდ ზაფხულში. პირველად მურაბა კვერცხს კვერცხს უყრის გაზაფხულზე. ეს შეიძლება იყოს აპრილი ან მაისი. მეორედ, როდესაც ფრინველს შეუძლია კვერცხების წამოყენება ზაფხულის თვეებში - ეს არის ივნისი ან ივლისი. როგორც კი მდედრები თავიანთ კვერცხს პირველ ან მეორე კლანჭში ჩაყრიან, მამაკაცი ხმას უღებს. ამ ხმის გაგონება მხოლოდ ერთ დროს შეიძლება. ამ შემთხვევაში, მამაკაცი ყვირის გამთენიისას ან ღამით. მამაკაცი ყველას აცნობს ახალ შთამომავლობას სქელებში ან ჰაერში, რომელიც დაფრინავს ადგილიდან. კვერცხის ბუდეები მხოლოდ ზაფხულში და გაზაფხულზე შეგიძლიათ ნახოთ.

Chicks მხოლოდ ლუქი გვიან გაზაფხულზე ან შუადღეს. როგორც წესი, შთამომავლობის გამოშვება საშუალოდ ივნისში ხდება. ამ შემთხვევაში, კვერცხს დღეში ქალი ათავსებს. და ჩიტის მიერ ინკუბაცია ხდება მხოლოდ ქვისა ბოლოს. ამ შემთხვევაში, მხოლოდ ქალი დაკავებულია დატკბებით. მამრს მხოლოდ მცირე ხნით შეუძლია კვერცხზე ჯდომა. ბუდეებს მხოლოდ წყვილი იცავს. მთელი პროცესი ერთ თვეზე ნაკლები გრძელდება.

როგორც წესი, chicks დღის განმავლობაში არის დღის განმავლობაში და არის შემთხვევები, როდესაც რამდენიმე საათში. საშუალო clutch შეიძლება იყოს არა უმეტეს ექვსი კვერცხისა. რიგ სხვა შემთხვევებში, მოტაცება შეიძლება გაგრძელდეს ექვსი დღის განმავლობაში. ამ შემთხვევაში, ქალი ვერ შეძლებს არეულობას, წინააღმდეგ შემთხვევაში იგი გაფრინდება სხვა ადგილას ბუდეში. შეშფოთებულ ფრინველს შეუძლია ფეხების მცირე ზომის ტესტის ჩატარება. მაგრამ ეს შეიძლება მოხდეს მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუ ბუდე მდებარეობს სიმაღლეზე მაღლა და ქალი შეიძლება ჰაერში ასწიოს ბუდედან.

ჩიყვები დაბადებიდან დაუყოვნებლივ შეუძლიათ როგორ ბანაობა და ჩაყვინთვის. პირველი მოზრდილობიდან წიწილებს შეუძლიათ მშობლების ნაადრევად დატოვება. როგორც კი ას ორმოცდაათ გრამს მიაღწევენ, ისინი ლერწმის საწოლებით იშლება. იქ ისინი დასვენებისას ბუდეში იკრიბებიან. მეორე დასკვნა მოგვიანებით ტოვებს.

მოურჰან Moorings

წყალში ქათმის ჩამოსხმა ხდება ერთი წლის ასაკში. როგორც წესი, ეს პერიოდი იქმნება ივლისის შუა რიცხვებში ან შემოდგომაზე. ახალგაზრდა ფრინველები ნაწილობრივ ცვლის ბუმბულს. მათი ქლიავის ცვლილების პერიოდი ხდება ზაფხულის ბოლოს, ზამთრის დასაწყისში. ფრინველებში კოსტიუმების შეცვლა შემდეგნაირად ხდება.

  • ქვევით
  • ბუდე ან საბოლოო.

მოზრდილ ფრინველებს შეცვლის ბუმბული ნაყოფიერების სეზონის დროს. ზოგი ქალი ზაფხულის მეორე ნახევრიდან იბზარება. ბუმბულის შეცვლის დროს, moorhen წვეთებს დიდ და პატარა ქლიავს. ბუმბული ამოვარდება. ამრიგად, წყლის ქათამი კარგავს თავის დროზე ფრენის უნარს. მოზრდილ პირებს ცივ სეზონზე ექნებათ ახალი ქლიავი.

Moorhen- ის ზომა და სტრუქტურა

მურაბის სხეული, როგორც ამ სახეობის ფრინველთა უმეტესობა, ორივე მხრიდან შეკუმშულია. მას აქვს საშუალო სიგრძის ძლიერი წვერი. მისი ფეხები მასიურია და გრძელი თითები აქვს. და მისი კლანჭები ოდნავ მოხრილი აქვს. ამ პატარა ფრინველის თითებს შორის გარსები ძნელი შესამჩნევია. წვერსა და შუბლს შორის, მას მთლიანად აკლია ქლიავი. დანარჩენ სხეულზე შეგიძლიათ შეამჩნია რბილი და ფხვიერი ბუმბულით.

ჭაობის ქათმის კუდი ძალიან გრძელი არ არის. მას თორმეტი ბუმბული აქვს. მისი ფსკერის ზემოთ მიაღწევს ზეგანაკვეთის ყველა ბუმბულს. ფრინველის ფრთები ფართო და მოკლეა. პირველი ფრენის ფრთები შეადგენდა თერთმეტს. აღსანიშნავია, რომ ჭაობის ქათმის ზომა მცირეა. მამაკაცებსა და ქალებს შორის განსხვავებები ძლივს შესამჩნევია. განსხვავება სიგრძით ოცდახუთი მილიმეტრია. ფრინველის საშუალო წონა შეიძლება ასი გრამამდე მიაღწიოს.

Moorhen chicks აქვს გარკვეული განსხვავებები. ძირძველი ქათმები შავი ფერის იბადებიან და თავში მცირე ზეთისხილის ელფერი აქვთ. წიწილის თავი დაფარულია მწირი ფუმფით. გარშემო წითელი და მონაცრისფრო-ცისფერი კანი ჩანს. ვერცხლისფერი თმები ასევე შეგიძლიათ იხილოთ წიწილების სხეულზე. ადგილმდებარეობა არის თავი და ზედაპირი თვალების ზემოთ. წიწილების ფეხები იგივე ფერია, როგორც ტორსი. მძივს აქვს ნათელი ნარინჯისფერი ტონი. ზედა ნაწილში კი მოყვითალო-მწვანედ გამოიყურება.

ახალგაზრდა ფრინველები ოდნავ განსხვავდებიან უფროსებისგან. მათ შუბლზე ნათელი ლაქა აქვთ. უკანა ნაწილს აქვს მსუბუქი ჩრდილები, ზოგჯერ შეიძლება იყოს ყავისფერი.გოლოვინი ახალგაზრდა ცხოველებში არის თეთრი. და კისერი და ჩიყვი მოყავისფრო ფერისაა. მუცელი შეიძლება იყოს თეთრი ან ნაცრისფერი. ახალგაზრდა ცხოველების წვერი ხატავს ყავისფერ და ზეთისხილის ფერებში. მაგრამ ზამთრით, ფრინველი ცვლის თავის ფერს და ხდება წითელი.

ზრდასრულ ფრინველს აქვს შავი-ნაცრისფერი ქლიავი. მას შეუძლია მიაყენოს მუქი ლურჯი ელფერით. მუცლის მუცელი მოთეთროა. მაგრამ შემდეგ, ორივე მხარის მხარეს ჩანს გრძივი გრძივი ზოლები. ფრთისა და ზურგის ზედა ნაწილს აქვს ზეთისხილის ფერი, მიუხედავად იმისა, რომ ფრინველის გულშემატკივარი წარმოდგენილია მხოლოდ სამ ფერში.

კუდის აქვს თეთრი დასაწყისი და შავი დასასრული. ფრინველის ხალიჩები მხოლოდ მწვანეა. ამ შემთხვევაში, ქვემოთ შეგიძლიათ იხილოთ ფორთოხლის ნათელი ფერი წითელი ბაფთით. ზრდასრული წვერი მხოლოდ წითელი, შუაში კი შავია.

ხმა

Moorhen, როგორც წესი, ჩუმად ფრინველია, მაგრამ მას შეუძლია არაერთი ხმამაღალი და მკვეთრი ჟღერადობა. მათ შორის, შეგიძლიათ განასხვავოთ დაბალი სიხშირის ღრიალიანი ყვირილი, გარკვეულწილად მოგონება magpie twitter - რაღაც "kick-ik-ik" ან "krruk". კიდევ ერთი მონოსლიანური ჟღერადობა, მაგრამ თანაბრად ხმამაღალი და მკვეთრი - "კიიკი" ან "კირკი". ფრთხილი ფრინველი ასხივებს მშვიდი "კურკას". ფრენის დროს ან გაზაფხულზე ღამით, მურაბა დაჩქარდეს სწრაფი ტემპით: ”crack-crack-crack”.

მოძრაობები

ფრინველი ასაფრენის გარეშე აფრინდება, სწრაფად და პირდაპირ ხაზში დაფრინავს, რაც ხშირი ღრმა ფრთებს აფრქვევს. ფრენის დროს, კისერი გრძივი წინ და ოდნავ მაღლა აქვს, ხოლო ფეხები უკან უკან. ეს მიწა თითქმის ვერტიკალურად, ხშირად პირდაპირ ბუჩქების ტოტებზე. Agilely გადაადგილდება მკვრივ ტოტებს შორის, ხშირად იწევს ჭურჭელში. განსხვავებით, რომ მათთან ახლოს არ არსებობს, მურენი ნაკლებად მჭიდრო კავშირშია წყალთან და დროის უმეტეს ნაწილს მიწაზე ატარებს, ზღვის სანაპირო ზოლს შორის. ის სწრაფად მოძრაობს და მოხუცი ადგილზე, მოძრაობს ოდნავ წინ და, როგორც იყო, მოხრილი ფეხებზე. ზოგჯერ ჩიტიც კი შეიძლება დაინახოთ, რომ წყალი ჯერ კიდევ დგას. წყლის დამცავი მემბრანების დამახასიათებელი არარსებობის მიუხედავად, მურანი ძალიან კარგად ცურავს: ნელა სრიალებს იხვის ჭუჭყს ან წყლის სხვა მცენარეებს შორის, ხშირად იცვლის მიმართულებას და ზოგჯერ მკვეთრად იქცევა ადგილზე. წყალზე, ის მუდმივად ატრიალებს თავის თავს და შედარებით გრძლად წამოწურულ კუდს, რაც ასევე წარმოადგენს გვარის მურენის სხვა სახეობებს, აგრეთვე კოვზებს. ჩაყვინება უხალისოდ, ძირითადად, საშიშროების შემთხვევაში, იგი წყალქვეშ ინახება, მისი ხალიჩებით ფსკერზე დევს. საკვების საძებნელად, ის ხშირად თავს დაატყდება თავს წყლის ქვეშ.

ფართობი

ევროპაში, ისინი ბუდეს თითქმის ყველგან, ალპების მაღალმთიანი რეგიონების გარდა, სკანდინავიის ნახევარკუნძულის ჩრდილოეთით, 66 ° ჩრდილოეთ განედისა და ჩრდილოეთ რუსეთში. რუსეთის ფედერაციაში, დიაპაზონის ჩრდილოეთი საზღვარი გადის ჩრდილოეთ განედზე დაახლოებით 60 ° -ით - კარელიის ისტმუსის, ნოვგოროდის, ვოლგდას ოლქების გავლით, რიბინსკის წყალსაცავის ჩრდილოეთით, თათარსტანში, ბაშკორტოტანში, ომსკის ოლქში და ალტაი კრაისთან. ფრინველი ასევე გვხვდება შორეულ აღმოსავლეთში პრიმორსკის მხარეში, ისევე როგორც სახალინსა და სამხრეთ კურილის კუნძულებზე. აზიაში ფრინველი ასევე გავრცელებულია ინდოეთში და სამხრეთ-აღმოსავლეთით ფილიპინებამდე, თუმცა ის არ არის ცენტრალური და ცენტრალური აზიის სტეპურ და არიდულ რეგიონებში, ისევე როგორც დასავლეთ ციმბირში. აფრიკაში ფრინველების ნახვა მხოლოდ კონტინენტის სამხრეთ ნაწილში, მადაგასკარში და დასავლეთში კონგოსა და ალჟირის რეგიონში შეიძლება. ჩრდილოეთ ამერიკაში, ფრინველების ბუდე შეერთებული შტატების სამხრეთ და აღმოსავლეთ ნაწილში (კალიფორნია, არიზონა, ახალი მექსიკა და ტეხასის, კანზას, ნებრასკასა და მინესოტა) აღმოსავლეთით მდებარე სახელმწიფოებში, ასევე მექსიკაში. მურენი ასევე გავრცელებულია ცენტრალურ ამერიკაში, კარიბის ზღვის ჩონჩხი და სამხრეთ ამერიკაში ბრაზილიიდან დაწყებული არგენტინასა და პერუში.

ჰაბიტატი

ჰაბიტატები დაკავშირებულია ბუნებრივ ან ხელოვნურ მტკნარ წყლებთან (იშვიათად გახურებულ) წყლის ობიექტებთან, რომელზეც ნაპირები გადაშენებულია ლერწამი, ლერწამი, ტალახი, ან სხვა წყლის ან ახლო წყლის მცენარეები. აუზით შეიძლება იყოს დიდი ზომის ან პატარა, ხოლო მასში არსებული წყალი როგორც გადის, ასევე დგას. უპირატესობა ენიჭება ჭაობიან ჭუჭყიან წყალს და ბუჩქების ჭრიჭინებს (როგორიცაა ტირიფები) ხმელეთზე. როგორც წესი, ის ფარულად იქცევა - დღის განმავლობაში ის ზღვის სანაპირო ზოლში ინახავს, ​​და მხოლოდ ჩასაფარებლის დროს ის წყალში გადადის. ევროპაში, როგორც წესი, იგი უპირატესობას ანიჭებს დაბლობიან ლანდშაფტებს - მაგალითად, გერმანიაში იგი არ არის ნაპოვნი 600 მ-ზე მაღლა, ხოლო შვეიცარიაში 800 მ სიმაღლეზე მდებარეობს ზღვის დონიდან. თუმცა, ზოგადად, ჰაბიტატის ზედა ზღურბლი მნიშვნელოვნად განსხვავდება რეგიონის მიხედვით - მაგალითად, კავკასიაში, ფრინველები გვხვდება 1800 მ-მდე სიმაღლეზე, ხოლო ნეპალში ზღვის დონიდან 4575 მ-მდე.

მიგრაცია

დიაპაზონის დიდ ნაწილში, moorhenes არის sedentary, და მხოლოდ ჩრდილოეთით ისინი ნაწილობრივ ან მთლიანად გადამფრენი. ზოგიერთ შემთხვევაში, ამ ფრინველების სეზონური მოძრაობების ბუნება კარგად არ არის გასაგები. ცნობილია, რომ ევროპაში მიგრაციის ტენდენცია იზრდება სამხრეთ – დასავლეთიდან ჩრდილო – აღმოსავლეთში: ყოფილი სსრკ – ის და ფინეთის ქვეყნებში, თითქმის ყველა ფრინველი მიგრირებს, სკანდინავიაში, პოლონეთსა და ჩრდილოეთ გერმანიაში, მცირე პროცენტი რჩება ზამთარში, ხოლო დასავლეთ ევროპაში ჩიტები. ცხოვრობენ მოგვარებული. ზამთარში ჩრდილოეთ ევროპის გადამფრენი ფრინველები გადადიან დასავლეთით ან სამხრეთ-დასავლეთით და მიაღწევენ ბრიტანეთის კუნძულებს, იბერიის ნახევარკუნძულზე, იტალიას, ბალკანეთს და ჩრდილოეთ აფრიკას. ცენტრალური და აღმოსავლეთ ევროპის მოსახლეობაში მიგრაცია ხდება ჩრდილოეთიდან სამხრეთით ან ჩრდილო – დასავლეთიდან სამხრეთ – აღმოსავლეთით. დასავლეთ ციმბირის ჩიტები სავარაუდოდ გადადიან კასპიის ზღვის სანაპიროზე, შუა აზიის სამხრეთით, ერაყში, ირანში, ავღანეთსა და შუა აღმოსავლეთის ქვეყნებში. აღმოსავლეთ ციმბირსა და შორეულ აღმოსავლეთში, ზამთარში ჩიტებმა შეიძლება მიგრაცია მოახდინონ ჩინეთსა და სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიაში. ზამთრის მწვერვალების ცალკეული ფოკუსები აღმოაჩინეს სუბ-საჰარის სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკაში, სენეგალში, გამბიაში, მალიში, ჩრდილოეთ ნიგერიასა და სუდანში, სამხრეთ ჩადში, მაგრამ ამ ფრინველების ბუდეები არ არის შესწავლილი.

ამერიკაში, moorhen მიგრირება მექსიკის ყურის ჩრდილოეთით და ფლორიდაში.

მიგრაციის შემთხვევაში, ისინი ჩამოდიან ბუდეებში, როდესაც წყალი მთლიანად გაათავისუფლეს ყინულისგან - აპრილში ან მაისის დასაწყისში. შემოდგომის გამგზავრება აგვისტოს დასაწყისში იწყება. საგაზაფხულო ფრენის დროს, უმეტესი უმეტესი ფრინველები წყვილებში რჩებიან (ძალიან იშვიათად ფრენენ მარტო), ფრენენ მაღალ სიმაღლეზე და ღამით. საშემოდგომო მიგრაცია ხდება ქვედა სიმაღლეებზე, დასაწყისში წყვილებით ან ცალჯერად, ხოლო საბოლოოდ 10 – მდე ფრინველის პატარა ფარაში.

სოციალური ქცევა

მურენი თავს არიდებს სხვა ფრინველთა საზოგადოებას, მათ შორის იგივე სახეობებს. მხოლოდ ზამთრის მიგრაციის დროს მათ შეუძლიათ დროებით დაგროვდნენ ერთ ადგილზე 20 – მდე (იშვიათად 50 – მდე) წყვილი, მაგრამ ამ შემთხვევაშიც კი მათ ერთმანეთთან მანძილი აქვთ 1–5 მ მანძილზე, დანარჩენ დროს ისინი ხვდებიან წყვილზე ან მარტო, ყურადღებით იცავენ საკვებს და ბუდეს. ტერიტორია. თუ უცხოელი ამ ტერიტორიის საზღვარზე გამოჩნდება, ისინი ასხივებენ "კირკის" ან მშვიდი "ციკ-ციკის" დამახასიათებელი მკვეთრი მონოზილაბური შეძახილებით და ასევე იგზავნებიან სტუმრისკენ. თუ კონფლიქტი წარმოიქმნება მეზობელ წყვილებს შორის ან სხვა ფრინველებთან, მზერი მიიღებს საშიშ ფორმას, ხოლო მიმდინარე აგრესიის შემთხვევაში, ისინი ჩხუბში შედიან. ფრინველი თავთან მიაყენებს თავს მტრისკენ, მაღლა აყენებს სხეულის უკანა ნაწილს და ავრცელებს თავის კუდას, ხოლო როდესაც წყალზე მოხდება კონფლიქტი, მას ასევე შეუძლია ჩამოიხრჩოს მთლიანად და სწრაფად დაატრიალოს მტრისკენ.

მტაცებლები

ევროპაში, მურისთვის ყველაზე საშიში მტაცებლები არიან ჩვეულებრივი ბუჩქები, შავი და ნაცრისფერი ტილოები, მაგები, ნაცრისფერი ჰერონები, ჭაობიანი მთვარეები, არწივის ბუები, ამერიკელი მინები, მელა. გარდა ამისა, მსოფლიოს ზოგიერთ რეგიონში, ვირთხები, კატები, ძაღლები და მანგოები შეიძლება ფრინველებისთვის შემზღუდველი ფაქტორები იყოს.

მურენ ჰანტი

მურენი სპორტული და სამოყვარულო ნადირობის ობიექტია, მიეკუთვნება ჭაობ-მდელოს თამაშს, რუსეთში მათზე ნადირობა მხოლოდ ზაფხულ-შემოდგომის პერიოდში (აგვისტო-ნოემბერი) იხსნება. მათი ფარული ცხოვრების წესის და შედარებით დაბალი რიცხვის გამო, სხვა დანარჩენი ფრინველების მსგავსად, ისინი ყველაზე ხშირად იღებენ გზაზე, ჩვეულებრივ, იხვები ნადირობისას. ყველაზე ეფექტური ნადირობა მოციქულისგან სკადროკიდან დილისა და საღამოს ფრენების დროს, გამოყენებული გასროლის სასურველი რაოდენობაა 7.7. რუსეთის ფედერაციის საგადასახადო კოდექსის 333.3-ე მუხლის შესაბამისად, მურენი დანაღმულია რეგისტრირებული ერთჯერადი ლიცენზიების საფუძველზე, შეგროვების განაკვეთი არის 20 რუბლი თითო ცხოველზე.

Pin
Send
Share
Send