Pin
Send
Share
Send


SPINNEY - VERTEBRATA

რაზმი: Owls - Strigiformes

ოჯახი: Owls - Strigidae

სქესი: ბუბო

ავტორი: ლინნაუსი, 1758

კატეგორია: 2 - ფართოდ გავრცელებული, მკვეთრად შემცირებული მეოცე საუკუნის ბოლოს. სიჭარბე დიაპაზონის უმეტეს ნაწილში, გაქრება ადგილებში. 20-22 მსოფლიო ფაუნის 9-10 რუსეთში ცხოვრობს

განაწილება: ჩრდილოეთით დიაპაზონის საზღვარი სამხრეთიდან ვრცელდება. კოლას ნახევარკუნძულის ნაწილები არხანგელსკში, ბასი. რ.რ. მეზენი და პეჩორა (65 ° N), ობის ქვედა მონაკვეთამდე (65 ° N), ზაპის მიხედვით. ციმბირში (64 ° N), კვეთს ქვედა იენიზის (63 ° N), ლენას ველი (65 ° N), Yany (68 ° N), Kolyma (64 ° N) .). აღმოსავლეთი - ოხოცკის ზღვის სანაპიროებზე (მაგდანთან ახლოს), შემდეგ სამხრეთით, მათ შორის დაახლოებით. სახალინი და სამხრ. კურილის კუნძულები სამხრეთისაკენ - რუსეთის სახელმწიფო საზღვრებამდე. მის საზღვრებს მიღმა ზაპ. ევროპა, ჩრდილოეთი აფრიკა, არაბეთი, შუა, ცენტრალური და სამხრეთი. აზია, ინდოეთისა და ინდოჩინეთის გამოკლებით 1.2. დღეისათვის, იგი ახლოსაა გადაშენების ცენტრალური და შავი დედამიწის რუსეთში (დონის ქვედა და კალმიის გამოკლებით), შუა და ქვემო პრიკამიეში, შუა და ქვედა ვოლგაში, სტეპ ტრანს-ურალებში და ციმბირის და შორეულ აღმოსავლეთის ბევრ გამოკვლეულ რეგიონში. დიაპაზონის მნიშვნელოვანი ნაწილი აღმოსავლეთში. ევროპამ და, ალბათ, აზიის ზოგიერთმა ნაწილმა მოიპოვა მოზაიკური ხასიათი, წარმოიქმნა დიდი და პატარა იზოლაციები 3,4. არწივის owl- ის სტატუსი რუსეთის უმეტესობაში გაურკვეველია.

ჰაბიტატები: იგი იყენებს რელიეფის მისაღწევად ზონებს ყველა ბუნებრივ ზონაში (ტყე-ტუნდრას სამხრეთით). ყველგან გარბოდა, როგორც წესი, ადამიანთა სიახლოვის თავიდან აცილება. უკიდურეს ზამთარში და მოსავლის უკმარისობით, ეს ხდის ადგილობრივ მიგრირებას, რეგულარულად დიაპაზონის კიდეებზე, მთებსა და მთისწინეთში. დასავლეთი მოსახლეობა აჩვენებს ადაპტირებას ანთროპოგენურ პეიზაჟებთან. მას აქვს დიდი ბიოტოპური მოთხოვნილება - 100 კმ 2-მდე. პუბერტაცია 2 წლის ასაკში. ბუდეები ადგილზე, ფერდობებზე და კლდეებზე, კლდეზე გადმოსასვლელად, იყენებენ მტაცებელი ფრინველების ბუდეებს, მსხვილ ღრუებს (ტყის ზონა), მიტოვებულ შენობებს, ნანგრევებს. შუა ქვისა ჩრდილოეთში. ევრაზია 2-3 კვერცხუჯრედიდან, იშვიათად - 5–34 დღის განმავლობაში დალაგება, ბუდეში 60 დღის განმავლობაში კვება. ახალგაზრდა დიდხანს ინარჩუნებს ზრდასრული ფრინველების ადგილებს. მეცხოველეობის წარმატება განისაზღვრება წინა ზამთრის პირობებით, ბიოტოპების კვებით და შფოთვის ფაქტორების გავლენით. სიცოცხლის მაქსიმალური ხანგრძლივობაა 15-25 წელი. ახალგაზრდა 25-35 კმ-ის დაშლის მანძილი არის 7.8. არ არსებობს კვების სპეციალიზაცია; კვების სპექტრი მერყეობს თევზიდან, ამფიბიებიდან, ფრინველებიდან, საშუალო ზომის ძუძუმწოვრების სხვადასხვა სახეობებით, ახალგაზრდა ყლორტებამდე 9-13.

სიძლიერე: XX საუკუნის შუა ხანებამდე თითქმის განადგურდა ზაპის უმეტეს ნაწილში. ევროპა, მაგრამ ახლა ბევრ ქვეყანაში აღდგენილია. რუსეთში ცალკეული ქვესახეების რეალური რაოდენობა უცნობია. მისი მკვეთრი ვარდნა აღინიშნება სხვადასხვა რეგიონში, XX საუკუნის შუა წლებიდან იწყება. ევროპული ქვესახეობების რაოდენობა ბ. ბ. ბუბო და ბ. ბ. ruthenus 1-1,5 ათასი წყვილი, B. b. interpositus 200-300 წყვილი დიაპაზონის უმეტესი ნაწილი განადგურებულია დემოგრაფიული სტრუქტურა; ყველაზე სიცოცხლისუნარიანი მოსახლეობა არსებობს ქვესახეობების ჰიბრიდიზაციის პირობებში. ადგილობრივი პოპულაციის ცნობილი ზომებია: პერმი - 340 წყვილი, ქვედა დონი - 150-200), ყალმუხი - 40-50, სტავროპოლი - 40, ვორონეჟი - 25-35, ნიჟნი ნოვგოროდი - 20-30, ლენინგრადი - 15-20 წყვილი, უდმურტი - 30- 40 ინდივიდი. რუსეთის რეზერვებში მაქსიმალური რაოდენობა რამდენიმე წყვილია. გამონაკლისი - დარვინის ნაკრძალი - 15-18 წყვილი. იშვიათი, მცირე და სპორადული მთელს ტრანს-ურალში, ცენტრალურ ციმბირში, ბაიკალის რეგიონში, ალტაიში, იაკუტიაში, შორეულ აღმოსავლეთში 23-30. მდიდარი მოსახლეობა არსებობს ტუვაში, ხაკასიასა და, ადგილობრივად, იაკუტიაში 31-33 წლებში. რევოლუციამდელი რუსეთის და სსრკ-ს ტერიტორიაზე, იგი ითვლებოდა ერთ-ერთი ყველაზე მავნე ფუტკარი მტაცებელი 60-იანი წლების შუა პერიოდებამდე. დაგეგმილი განადგურების ექვემდებარება, განსაკუთრებით სანადირო მეურნეობებში და რეზერვებში 34.35. შემამცირებელი ფაქტორები არის უტილიტარული, რელიგიური ან იდეოლოგიური სროლა, გარემოს მომარაგება საკვების მიწოდების შედეგად გარემოს ანთროპოგენური ტრანსფორმაციის შედეგად (განსაკუთრებით წყალდიდობის და სანაპირო ტყეების გაჭრა), ფართომასშტაბიანი დრენაჟის აღდგენა და გამაჯანსაღებელი ზემოქმედება, ბუასილის პერიოდში მაღალი შემაშფოთებელი ფაქტორი, ანთროპოგენულ ლანდშაფტში ახალგაზრდების გარდაცვალება და ა.შ. ადგილობრივი მოსახლეობის რეპროდუქციული ზომების შემცირება მოსახლეობის-დემოგრაფიული სტრუქტურის, უარყოფითი კლიმატური პირობების (გარემო მოსაწყენი ზამთარი და გაზაფხულის გრძელი წვიმა). ტყვეთა მეცხოველეობის ტექნოლოგია და ბუნების განთავისუფლების მეთოდები ბუნებაში დეტალურადაა განვითარებული ზაპში. ევროპაში (გერმანიაში, ფრინველების ბუნების განთავისუფლება 50-იანი წლებიდან მოყოლებული), მთავარი სირთულე არის მდინარე მეცხოველეობა, რაც მნიშვნელოვნად ამცირებს მწარმოებლების პროდუქტიულობას, ხოლო უკიდურესად მაღალი - 80% -მდე - გაათავისუფლეს ფრინველების სიკვდილი 37-39. იგი წარმატებით მრავლდება რუსეთსა და დსთ-ს ზოგიერთ ზოოპარკში, მაგრამ ბუნებაში განთავისუფლების მცდელობები ცნობილი არ არის.

დაცვა: იგი ჩამოთვლილია CITES დანართში 2, ბერნის კონვენციის დანართი 2, რუსეთის მიერ კორეის რესპუბლიკასთან გაფორმებული ხელშეკრულების დამატება, გადამფრენ ფრინველთა დაცვის შესახებ. ის დაცულია მრავალი სახელმწიფო რეზერვში და რეზერვში. აუცილებელია ყოვლისმომცველი სამეცნიერო პროგრამის შემუშავება რუსეთში არწივის ბუდის ქვესახეობებისა და პოპულაციის სტატუსის და რაოდენობის დასადგენად, ანთროპოგენულ ლანდშაფტებში არწივის ბუდის სანაშენე ადგილებში და გაზრდილი დასწრების ადგილებში, შექმნან ადგილობრივი და სახელმწიფო ნაკრძალები სეზონური აკრძალვით (ბუდეების პერიოდში) ყველა ტიპის სატყეო და ეკონომიკური საქმიანობისთვის. ბუდეებიდან არანაკლებ 200-300 მ დაშორებით, ქვეყნის ზოოპარკებში იშვიათი ქვესახეების გენის აუზების შესაქმნელად პროგრამის შემუშავება, პოზიტიური დამოკიდებულების ჩამოყალიბება მტაცებლური ღამის ფრინველების მიმართ. აშშ-ს მოსახლეობის, აქცენტი მათი იშვიათი და დაუცველობას.

წყაროები: 1. დემენტიევი და სხვ., 1951, 2. სტეფანიანი, 1990, 3. ვორონეცკი, 1991, 4. ვორონეცკი, 1994, 5. ლედცნიგი, 1992, 6. შვედა, 1991, 7. ოლსონი, 1979, 8. შერზინგერი, 1987 წ. 9. ზოლოტარევი, 1994, 10. კოლომიცევი, პოდუბნავა, 1985, 11. პუგაჩუკი, 1974, 12. შეპელი, 1991, 13. უტენდორფერ, 1939, 14. ბელიკი, 1994, 15. ბელიკი და სხვ., 1991, 16. ხოხლოვი, 1991, 17. ნუმეროვი, 1994, 18. ბაკკა, 1991, 19. მალჩევსკი, პუკინსკი, 1983, 20. იშვიათი. და გაქრა., 1988, 21. Krever, 1985, 22. Belko, 1994, 23. Zakharov, 1988, 24. Blinova, Blinov, 1988, 25. Rogacheva, 1988, 26. Ustinov, 1983, 27. Vasilchenko, 1987, 28. ბორისოვი, 1987, 29. ნაჩაევი, 1989, 30. ნაჩაევი, 1991, 31. ნახოდკინი, ისაევი, 1991, 32. პოპოვი, 1991, 33. პროკოფიევი, 1994, 34. ვეინერი, 1991, 35. იურგენსონი, 1934, 36. Owl რუსეთში. 1994, 37. Leibundgut, 1981, 38. Bergerhauzen et al., 1989, 39. Piechocki, 1984.

შედგენილია: ვ.I. ვორონეცკი

ხმა

0:02 - მამაკაცი - სიმღერა. ლენინგრადის რეგიონი., აგვისტო. ჩანაწერების ავტორები არიან ილინი ს.ს., სილეტსკი ვ.ვ.,

0:34 - მამაკაცის თავაზიანობა "მამაკაცის მოხიბვლა" და მამაკაცის მაღალი უხეში ხმები, ქალი ყვირილის "უგოს" ყვირილი, მამაკაცის დაბალი "თანხმოვნება" და "მრისხანება". პერმის რეგიონი ტყვეობაში, თებერვალი. ჩანაწერის ავტორია ვ. ლაპუშკინი,

1:19 - წიწილები - გაკრეჭილი და დაჭერით წვერს. ბელორუსია, ივნისი. ჩაწერილია დმიტრინოკი მ. გ.,

1:38 - 1:54 - ქათამი ბუდეში. დასავლეთ ყაზახეთი, მაისი. ჩაწერილია ვეფრინცევის B.N.

მოსახლეობის სტატუსი

  • იშვიათი ცხოველების სახეობების ადგილები
  • საცხოვრებელი ბუდეების ადგილები
  • არასაცხოვრებელი ბუდეების ადგილები
  • წიწილების რაოდენობა
  • რიცხვი
    • ზამთრის სიძლიერე
      • ლაშის ტყეებში
      • ფიჭვნარში
      • ბნელ წიწვოვან ტყეებში
      • სოფელ ვანავარაში
    • გაზაფხულის სიმტკიცე
      • ლაშის ტყეებში
      • ფიჭვნარში
      • ბნელ წიწვოვან ტყეებში
      • წყალდიდობის კომპლექსებში
    • საზაფხულო სიძლიერე
      • ლაშის ტყეებში
      • ფიჭვნარში
      • ბნელ წიწვოვან ტყეებში
      • არყის ტყეებში
      • წყლის მარშრუტებზე
      • ჭაობებში
      • სოფელ ვანავარაში
    • შემოდგომის უხვი
      • ლაშის ტყეებში
      • ფიჭვნარში
      • ბნელ წიწვოვან ტყეებში
      • წყალდიდობის კომპლექსებში
      • ყველა ტყის ბიოტოპში
  • თვალყურის დევნება
  • სიგრძის ბუნება
  • ყოფნის ბუნება


აღწერა

ძალიან დიდი ბუჟი თითქმის ბატი (სხეულის სიგრძე 60–75 სმ, ფრთების სიგრძე 160–190 სმ, წონა 2.0–3,3 კგ). წინა დისკი ნათლად არ არის გამოხატული. მჯდომარე ფრინველი თავდაყირა ადებს თავის სხეულს. სხეული მკვრივია, „ბარელზე ფორმის“, დიდი ბუმბულის „ყურები“ აშკარად ჩანს მჯდომ ფრინველში, ისე რომ გამოიყურება ძალიან დიდი და სქელი საყურე. ფრენისას, ისევე როგორც ყველა ბუები, დიდი თავი ატყდება, საშვილოსნოს ყელის შევიწროების გარეშე. ფრთები შედარებით გრძელი და ფართოა, ფრენის წესით არწივის ბუზი ბუჩქის მსგავსია. ჩვეულებრივ, ფრინველი ნელა და ჩუმად მიფრინავს მიწაზე მაღლა, ალაგებს flider ფრენის ერთად glider. ეს ძირითადად ღამის ცხოვრების წესს იწვევს.

ფერი არის ოფერ-წითელი, ბევრი მუქი შინდისფერით. მუწუკები გრძივია მკერდზე; უფრო თხელი ჰორიზონტალური “ტოტები” კარგად ჩანს, რომლებიც ქმნიან უმნიშვნელო განივი სტრიას. მჯდომ ფრინველში ბუმბულის დიდი „ყურები“ თითქმის ყოველთვის შესამჩნევია. თვალები ფორთოხალია, მძივი მუქი. ფეხები და თითები მუხლებზე დაეშვა. ქალი შესამჩნევად აღემატება მამრს. წიწილები ბუფეტივით თეთრია, მეზოპტილი იწყებს განვითარებას ორი წლის ასაკიდან, ფერმკრთალი მუქი ფერის თხელი მუქი განივი ზოლებით. 25-ე დღიდან იწყება პატარა "ყურები". 40–80 დღის ასაკში მესოპოტრასს თანდათანობით ანაცვლებენ პირველი ზრდასრული ეკიპირება, რომელშიც ახალგაზრდა ფრინველები მსგავსია მოზრდილებში. დაუნის "ყურები" მთლიანად შეიცვალა ბუმბულით მხოლოდ 4 თვის ასაკიდან.

ბიოლოგია

იგი გვხვდება სხვადასხვა ტიპის ჰაბიტატებში, მთავარი პირობაა კვების სიჭარბე და ბუდეებისთვის შესაფერისი ადგილების არსებობა. ურჩევნია ღია და ნახევრად ღია ლანდშაფტი. ეს შეიძლება იყოს ხეები, ხავსიანი ჭაობები, წყლის ობიექტების სანაპიროები, ლერწამი სესხები, მდინარის ხეობები, სტეპები. და ა.შ. მას მოსწონს ფრინველებისა და ძუძუმწოვრების კონცენტრაციის ადგილებთან ახლოს, დიდი კოლონიებისა და დასახლებების მახლობლად. უმრავლეს შემთხვევაში ის თავს არიდებს პირის სიახლოვეს. ბუდე ყველაზე ხშირად მდებარეობს ადგილზე, ჩვეულებრივ თავშესაფარში: ნაძვის ტოტების ქვეშ, ქარის ქარი, კლდეებისა და კლდეების ნიშებში, მიტოვებულ შენობებში და ა.შ., მაგრამ შეუძლია ბუდე და საკმაოდ ღიად. ბუდე არის მცირე დეპრესია სუბსტრატში, არ არის უგულებელყოფა. 2-6 თეთრ კვერცხში, ინკუბატებში. შთამომავლობას ორივე მშობელი იკვებება. წიწილები ჩვეულებრივ სხვადასხვა ასაკისაა. წიწილები ბუდეში არიან დაახლოებით ერთი თვის განმავლობაში, შემდეგ ისინი ერთმანეთთან იფანტებიან მის მახლობლად. მშობლები ახალგაზრდა ფრინველებს მინიმუმ სამი თვის განმავლობაში იკვებებენ. კვების საფუძველია ძუძუმწოვართა და კურდღელამდე მცირე და საშუალო ზომის ძუძუმწოვრების და ფრინველთა მრავალფეროვნება. ის ნადირობს ღამით და მზის ჩათვლით, ეძებს მტაცებელს ფრენის ადგილზე დაბლა ან უყურებს მას თავდასხმისგან. ძირითადად დასახლებული ფრინველი, ზრდასრული ფრინველი, ცდილობს მთელი ცხოვრება ერთ საიტზე გაატაროს. ახალგაზრდა ფრინველები დასახლდებიან პირველ შემოდგომაზე მუდმივი ადგილის მოსაძებნად.

სამეცნიერო ნაშრომის ტექსტი თემაზე: ”არწივის ბუ ბუბო ბუბო სტავროპოლის მხარეში”

Russian Bird Watch 2017, ტომი 26, Express Edition 1397: 299-323

არწივის Owl Bubo bubo სტავროპოლის მხარეში

მიხაილ პავლოვიჩ ილიუხი. ჩრდილოეთ კავკასიის ფედერალური უნივერსიტეტი, ul. პუშკინა, 1, სტავროპოლი, 355009, რუსეთი. ელ.ფოსტა: [email protected]

მიღებული 2017 წლის 17 იანვარი

Eagle owl Bubo bubo იშვიათი მაცდუნებელი ფრინველია სტავროპოლის მხარეში, რომელიც ძირითადად გვხვდება ადამიანისთვის მიუწვდომელ შორეულ ადგილებში, ადამიანის საცხოვრებლისა და საყოფაცხოვრებო ობიექტებისგან დაშორებული. გამოქვეყნებული მონაცემების თანახმად (ბოგდანოვი 1879, როსკიკოვი 1884, დინიკი 1886, ლორენცი 1887, სატუნინი 1907, პოლიაკოვი 1914, ბოჰემ 1935, ჩერნოვალოვა 1939, ლეიტუტი 1940), წარსულში აქ არწივი ბუზი უფრო გავრცელებული იყო. ასე რომ, N.Ya.Dinnik- მა (1886) აღნიშნა, რომ არწივის ბუზი გვხვდება ტყეებში და ციცაბო სხივების და კლდეების გასწვრივ, გადახურულია სარეველებითა და ბუჩქებით, უფრო ხშირია სტავროპოლის მახლობლად, კუბანისა და ტერეკის შუაგულში, ზამთარში კი ჩაწერილია ქალაქებში (სტავროპოლი). მაგრამ მეოცე საუკუნის შუა პერიოდის შემდეგ, ეკონომიკური აქტივობის გაზრდის, სტეპების დაგროვების, ტყე-ტყეებისა და ნადირობის გამო, სახეობების მდგომარეობა შესამჩნევად გაუარესდა (მირონოვი 1949, ფედოროვი 1955, ვოლჩანეცკი 1959, დალ 1959, ხარჩენკო 1968, ელისეევა 1977).

მეოცე საუკუნის ბოლოსთვის, კრიტიკულ მნიშვნელობებამდე მიაღწიეს, რეგიონში არწივის ბუდის რაოდენობა შედარებით სტაბილიზირებულია (ბიტაროვი და სხვ. 1986, თელპოვი და სხვ. 1988, ხოხლოვი 1992, გოროვაია და სხვ. 1994) და ამჟამად მოიცავს დაახლოებით 50 ჯიშის წყვილს (ხოხლოვი და სხვ. et al. 2005, Kryachko 2007, Fedosov, Malovichko 2008, Ilyukh 2010, Ilyukh, Khokhlov 2010, Malovichko et al. 2012). უფრო მეტიც, მისი ყველაზე ბუდეების სიმკვრივე აღინიშნება მთისწინეთში (ხოხლოვი და სხვ. 1998, 2001, ილიუხი, ხოხლოვი 2004, 2005, 2006, პარფიოონოვი და სხვ. 2003, 2005a, 2005b, პარფიონიოვი, ბაირამუკოვა 2006, ილიუხ და ​​სხვ. 2009) .

როგორც საყოველთაოდ იშვიათი სახეობა, არწივის ბუზი ჩამოთვლილია რუსეთის წითელ წიგნებში (2001) და სტავროპოლის ტერიტორია (2013). რუსეთის ევროპულ ნაწილში, დაახლოებით 3–5–5,5 ათასი არწივის owl წყვილი (მიშჩენკო და სხვ. 2004) ამჟამად მკვეთრად დაცემის ტენდენციით მრავლდება (პუკინსკი 1993). სტავროპოლის მხარეში, მისი სამხრეთის ქვესახეობები B. b. interpositus Rothschild et Hartert, 1910 (სტეფანიანი 2003).

სტავროპოლის მხარეში ბუდის გამოქვეყნების მნიშვნელოვანი რაოდენობის მიუხედავად, რეგიონში ჯერ კიდევ არ არსებობს ზოგადი მონაცემები ამ სახეობის განაწილების, სიმრავლისა და ეკოლოგიის შესახებ. ამ მხრივ განსაკუთრებით საინტერესოა სტავროპოლის მხარეში არწივის ბუას ბიოლოგიის მასალები.

ჩვენ შეგროვდა მასალა არწივის ბუდის ეკოლოგიის შესახებ 1990-2016 წლებში სტავროპოლის ტერიტორიისა და მიმდებარე ტერიტორიების სხვადასხვა რეგიონში. რეგიონში სახეობების ტერიტორიული განაწილება და განაწილება განისაზღვრა რეგიონში საველე ვიზიტებისა და ექსპედიციების დროს, აგრეთვე ადგილობრივი მოსახლეობის, მონადირეების, მონადირეების და მონადირეების გამოკითხვისა და დაკითხვის მასალების მიხედვით. უფრო მეტიც, პერსონალური მონაცემები შემოწმდა სპეციალური მოგზაურობის დროს იმ ადგილებში, რომელზეც მიიღეს პასუხები. შესწავლილი იქნა არწივის ბუზის ბუდეების ბიოტოპური განაწილება ბუდეების ადგილების დადგენით და ჯიშის სეზონის განმავლობაში ბუდეებისა და ფრინველების გათვალისწინებით, სხვადასხვა ტიპის ჰაბიტატებში. მეთვალყურეობის ქვეშ იყო 21 დასახლებული არწივის ბუზის ბუდე. კვება გამოიკვლიეს ვიზუალური დაკვირვებით და საკვების ნარჩენების და ბუდეების ქედების ანალიზის დროს.

როგორც ჩვენმა დაკვირვებებმა აჩვენეს, არწივის ბუზი გვხვდება სტავროპოლის ტერიტორიის ყველა ტიპის ბუნებრივ პეიზაჟში: ტყეები, სტეპები, ნახევრად უდაბნოები და მთისწინეთი. სტავროპოლის ატვირთვაზე, იგი ნაწილდება სპორადულად. აქ იგი ემორჩილება უხეში რელიეფის, შეხვედრას გორაკის ტალღების უღელტეხილის ფერდობებზე, ხევებში და ყურეებში, კაცის მიერ პატარა ნამყოფი. უფრო მეტიც, ის ხშირად მდიდარია საკვები ობიექტების (მდინარეების, აუზების, არხების, წყალსაცავების) მახლობლად დასახლება.

სურ. 1. ბუბოს ბუბოს ბუზის ჩასახლების ტერიტორია სტავროპოლის ატვირთვზე სოფელ კლუჩეევსკისთან ახლოს. ტრუნოვსკის ოლქი, სტავროპოლის ტერიტორია. 2007 წლის 22 აპრილი. ავტორი ავტორი.

ასე რომ, Stavropol Upland– ზე, არწივის ბუდის ბუდე, რომელზეც სამი 2 – კვირიანი ქათამი იპოვეს, 2007 წლის 22 აპრილს, ტუნგულუკის მდინარის სხივის ფერდობზე, ტრანოვსკის რაიონის სოფელ კლიუჩევსკოიეს მახლობლად, ზღვის დონიდან 270 მეტრ სიმაღლეზე აღმოაჩინეს. იგი მდებარეობდა ადგილზე ნიშში (სიგანე)

1.3 მ, სიმაღლე 0.3 მ და სიღრმე 1.3 მ) კირქვის ნაპირის კლდოვანი ფირფიტის ქვეშ, ფერდობზე შუა ნაწილში, ფერდობზე შუა მდინარედან ტუღულუკი 200 მ და ჭუჭყიანი გზიდან 150 მ. ფერდობზე იზრდება სტეპები ფორბები და ბალახები, იშვიათი ხეებითა და ბუჩქებით. ბუდეების ადგილზე იყო კირქვის ფენების, ბლოკებისა და პლაცენტების უამრავი გადინება. ბუდეს მახლობლად (200 მ) კირქვის მოპოვების ქარხანა ჩატარდა, ჩატარდა ძოვება (ცხვრები და ძროხა). აღმოჩენის დროს ბუდეში მდებარეობდა ქალი, რომელიც პირიდან 100 მ იფრინავდა და ბუდედან 200 მ იჯდა. შემდეგ 5 წუთის შემდეგ იგი ერთხელ ბუდესთან ახლოს გაფრინდა და აღარ გამოჩნდა.

სურ. 2. ბუბოს ბუბოს ბუდის ბუდე განთავსებული ადგილია სტავროპოლის ატვირთვზე სოფელ კლუჩეევსკისთან ახლოს. ტრუნოვსკის ოლქი, სტავროპოლის ტერიტორია. 2007 წლის 22 აპრილი. ავტორი ავტორი.

პრიკალავასკის სიმაღლეების არეალში, არწივის ბუდის ჰაბიტატები შემოიფარგლება სხივების და ხეობების ფერდობებზე, მდინარე კალაუსის სათავეებში, ხე-მცენარეული მცენარეული მცენარეებით გადახურული.

სტავროპოლის ტერიტორიის პრიმაჩის სტეპებში, არწივის ბუზი იშვიათი მეცხოველეობა და ზამთრის სახეობაა (Fedosov, Malovichko 2008, Malovichko et al. 2012). 2005 წელს, ჩოგრაისკის წყალსაცავის კაშხალზე, მისი ჩუტყვავილა 2 ჩხირით და სალაპარაკო კვერცხით იქნა ნაპოვნი გამონადენის არხის თიხის კედლის ნიშში. ამჟამად, შფოთვის ფაქტორების შემცირების და ბუნებრივი ეკო-სისტემური კავშირების აღდგენის გამო, მენჩის ხეობის მშრალ სტეპებში, აღინიშნება არწივის ბუდის რიცხვისა და გადასახლების თანდათანობითი ზრდა (ფედოვოვი, მალოვიკოკო 2006).

სურ. 3. ბუბოს ბუბოს ბუზის ბუდე-ბუდეების ნიშა, რომელიც მდებარეობს სტავროპოლის ატვირთვზე, სოფელ კლუჩეევსკისთან ახლოს. ტრუნოვსკის ოლქი, სტავროპოლის ტერიტორია. 2007 წლის 22 აპრილი. ავტორი ავტორი.

სურ. 4. ბუბოს ბუბოს არწივის ბუდეს მიმდებარე ტერიტორია Prikalausky სიმაღლეებზე, სოფელ დუბოვაშა როშჩასთან ახლოს. ალექსანდრე ოლქი, სტავროპოლის ტერიტორია. 2011 წლის 8 ივნისი. ავტორი ავტორი.

ქალაქ კისლოვოდსკის მახლობლად, არწივის ბუნია ჯიშებს ალიკონ-ცასა და ყაბარდიანულ ხეობებში, ზემო დჟინალის მთის მხარეში. აქ, ზედიზედ რამდენიმე წლის განმავლობაში, ნაპოვნი იქნა კლანჭოვანი ბუდეები (Bitarov et al. 1986). კვლევის მონაცემების თანახმად, არწივის ბუზის ბუდე ასევე შესაძლებელია ბესტახოს, აქლემისა და რაზვალკას მთებში. ამჟამად, მინიმუმ 5-7 წყვილი არწივის owl ერთად სიმკვრივის 0.35 წყვილი / 100 კმ 2 ცხოვრობს პიემონტის რეგიონში ბუდეს დროს.

კიროვის რაიონში, ყოველწლიურად, 2 წყვილი არწივის ბუები იხილავენ ფაზანის მეურნეობის მახლობელ ტყეში. 1988 წელს, სავარაუდოდ, 1 წყვილი სოფელ ორლოვკას მახლობლად მდებარე ჭალის ტყეში იყო ჩასმული. ზოგჯერ, არყის ბუზი ბუდეებში გვხვდება მდინარე კუმის შუა და ქვედა მიდამოებში, შემონახულ ჭალის ტყეებში.ასე რომ, 1984-1988 წლების გაზაფხულზე, ერთი ფრინველი რეგულარულად ხვდებოდა ლევოკუმსკის რაიონის სოფელ ნოვოკუმსკის მახლობლად, სადაც არის ძველი ვერცხლის ყაყაჩოები, დიდი ღრუებით. 1984 წლის აპრილის დასაწყისში, ბუდეონოვსკის რაიონის სოფელ კრასნი ოქტაბაბრიდან 3 კილომეტრში დაშორებით, მდინარე კუმას ხეობაში აღმოაჩინეს არწივის ბუდის ბუდე. კლაჩი შედგებოდა 3 კვერცხისგან. მომავალში, იგი გარდაიცვალა პირუტყვის ძოვების გამო (ილიუხი, ხოხლოვი 2010).

მაისში - 1986 წლის ივნისის დასაწყისში, არწივის ბუზი ორჯერ შეშინებულ იქნა ტყის თავშესაფრიდან, სტავროპოლის ტერიტორიის აღმოსავლეთით, სოფელ ლევოკუმსკიდან 5 კილომეტრში. 1976 წლის მაისის შუა რიცხვებში დედინსკის ტბის ნაპირებზე სტეპზე ნაპოვნ ქოხი იპოვნეს. 1983-1988 წლებში, აქ

სურ. 5. ბუბოს ბუბოს ბუგის ბუდე ტერიტორია დადიანსკის ტბის ციცაბო ნაპირზე. ლევოკუმსკის ოლქი, სტავროპოლის ტერიტორია. 2011 წლის 20 ივნისი. ავტორი ავტორი.

სურ. 6. Eagle owl Bubo bubo მარილის ტბის ციცაბო ნაპირის ბუდეზე მდებარე ბუდეზე. ლევოკუმსკის ოლქი, სტავროპოლის ტერიტორია. 2011 წლის 20 ივნისი. ავტორი ავტორი.

საგა-ბირუჩას ტბაზე, ბუდეების დროს, 2-3 წყვილი ბუზი ცხოვრობდა. 1981 და 1982 წლის გაზაფხულზე ერთი ფრინველი ლე-ვოკუმსკის თევზის მეურნეობის აუზებში ინახებოდა. 1985 წლის მაისის შუა რიცხვებში, სანადირო არწივი owl რამდენჯერმე იქნა ნანახი ელფის მინდორზე სოფელ ჩოგრაისკის მახლობლად. 1986 წლის 10 ივლისს, არწივის ბუზი წამოაყენეს ნიშა ციცაბო თიხის ნაპირზე, ჩოგრაის წყალსაცავის კაშხალიდან 20 კილომეტრზე, სადაც 1-2 წყვილი ბუდეა (Ilyukh, Khokhlov 2010). დღეისათვის, ერთი წყვილი ბუდეა ლევოკუმსკის რეგიონში, დედინსკოესა და სოლიონოის ტბების ციცაბო ნაპირებზე (ნახ. 5, 6). აქ, არწივის ბუგის ბუდეები განსაკუთრებით კონსერვატიულია, მიუხედავად სანაპირო ზოლის გარეცხვის მაღალი რისკებისა (წყლის დონის რყევების შედეგად და ქარი ქარი) და მეთევზეებისა და მწყემსების მხრიდან შფოთვა (სურ. 7, 8).

1982 წლის აპრილის ბოლოს, 4 ახალგაზრდა წიწილას ბუდე იპოვნეს ხევში, კალიუჟნის ფერმაში, სტავროპოლიდან 30 კილომეტრში. მეტყევეების თქმით, არწივის ბუჭი გვხვდება სტავროპოლის მახლობლად მდებარე რუსეთის ტყეში. 1984 წლის გაზაფხულზე და ზაფხულში, არწივის ბუზი რამდენჯერმე შეხვდნენ წყალსაწინააღმდეგო ფართო ტყის სარტყელში მარჯვენა-იეგორლიკისკის არხის გასწვრივ, პუდლესნოესა და დიმიტრიევსკის სოფლებს შორის. 1986 წლის მაისის დასაწყისში მულუშკინის ტყეში ადგილზე აღმოჩნდა 2 ბუდე - ხელოვნური ტყე ტერსკო-კუმსკის დიდი ქვიშის მასივში, სტავროპოლის ტერიტორიის საზღვარზე ჩეჩნეთის რესპუბლიკასთან. სტავროპოლის მხარეში, მდინარე ყუბანის (კოჩუბეევსკის ოლქი) და ტრეკას ხეობებში მდებარე ჭალის ტყეებში, მდინარე ტერეკა (კურსკის ოლქი), 23 წყვილი ბუები ცხოვრობს 30 კმ 2 კმ ფართობებში.

რეგიონის აღმოსავლეთით, მდინარე კომას წყალდიდობის რაიონში, არწივის ბუზი იყო ჩვეულებრივი ჩვეულებრივი ფრინველი 30-40 წლის წინ (ND და FD სახაროვი, ზეპირი კომუნიკაცია). ამასთან, წყალდიდობის ტყეების ტყის გაშენების შემდეგ და ვენახების შექმნის შემდეგ, მისი რაოდენობა მნიშვნელოვნად შემცირდა. 1965 წლამდე არწივის ბუზი ბუდე იყო ჩასმული მდინარე ზოლკას ველში, სადაც ძველი ღრუ ტირიფები დიდხანს იყო დაცული. მათი დაჭერით, იგი გაქრა (ილიუხი, ხოხლოვი 2010).

ბუჩქების სხვა სახეობების მსგავსად, არწივის ბუჭი ასევე გვხვდება მიტოვებულ ბაღებში. ასე რომ, 1976 წლის გაზაფხულზე, ერთი ფრინველი რამდენჯერმე დაფიქსირდა ბაღში, მდინარე კომას სათავეებზე. 1977 წელს ტუნოვსკის რაიონის სოფელ პოდლესნოიეს მახლობლად კოლექტიურ მეურნეობაში ბაღში შეხვდნენ. მიტოვებულ ძველ ბაღებში, ბალახით მჭიდროდ გადახურული, კარგი პირობებია შექმნილი მრავალი სახეობის ფრინველისა და მცირე ზომის ძუძუმწოვრების საცხოვრებლად, რაც, სავარაუდოდ, იპყრობს ბუები. მაღლივი ხეები კარგად მალავს მათ, ხოლო გამხმარი ტოტები გამოიყენება დასნებოვნებისთვის (ილიუხი, ხოხლოვი 2010).

ამჟამად, არწივის ბუზი რეგიონის ყველა ტყეში არ გვხვდება. იგი შემორჩენილი იყო სტავროპოლის ატვირთვის ნაპერწკლების გაურკვეველ ფერდობებზე, მდინარე კუმის მარჯვენა ნაპირზე, ბუდეინოვსკის და ლევოკუმსკის ოლქებში. ასე რომ, 1994-1998 წლებში, გვიან გაზაფხულზე, სოფელ ზარიას მახლობლად, მათ დაინახეს ერთი წყვილი, რომელიც წამოვიდა

სურ. 7. არწივის ბუას ბუბოს ბუბოს ბუდე მარილის ტბის ციცაბო ნაპირზე, წყლის დაბალი დონით. ლევოკუმსკის ოლქი, სტავროპოლის ტერიტორია. 2012 წლის 29 აპრილი. ავტორი ავტორი.

სურ. 8. ბუბოს ბუბოს ბუზის ბუდე მარილის ტბის ციცაბო ნაპირზე, წყლის მაღალი დონით. ლევოკუმსკის ოლქი, სტავროპოლის ტერიტორია. 2013 წლის 23 მარტი. ავტორი ავტორი.

მდინარედან 1.5-3.0 კმ. 1994 წელს, ხეობაში ნაპოვნი ბუდეში 4 კვერცხი იყო, რომელთაგან 4 ქათამი გამოეწვია და გაიზარდა ფრთებზე (რ. პოდსვიროვი, ზეპირი კომუნიკაცია). 1998 წლის გაზაფხულზე და ზაფხულის დასაწყისში, სანადირო ექსპერტი I.I.Dolzhenko (ზეპირი კომუნიკაცია) აკვირდებოდა თრენოვსკის რაიონში, მამაიკის მთის მახლობლად, რამდენიმე არწივის ბუჩქებს.

კავკასიის მინერალური წყლების რეგიონში (CMS), ამ სახეობისთვის, ძალიან ოპტიმალური საცხოვრებელი პირობები შეიქმნა. აქვე აღინიშნა არწივის ბუზი ბუდეზე ჩასაწერად, ქალაქ კისლოვოდსკის მახლობლად, ყაბანის მთის ძირში, ქალაქ პიატიგორსკის მახლობლად, ბესტას მთის აღმოსავლეთ კალთაზე და ჟელესნოვსკის მახლობლად, რაზვალკას მთის ფერდობზე. კვლევის მონაცემების თანახმად, აქლემის ბუზის ბუდე ასევე შესაძლებელია აქლემის მთის მხარეში. გარდა ამისა, იგი აღმოჩენილი იქნა საკვლევი არეალის ბევრ წერტილში, მათ შორის, ქალაქ პიატიგორსკის მახლობლად, ქალაქ ესსენტუკში, სოფელ ინოზემცევოსა და სოფელ იუტში (პარფიოონოვი და სხვ. 2003).

2000-2001 წლებში ერთი არწივის ბუდის ბუდე მდებარეობდა კისლოვოდსკის მახლობლად, ყაბანის მთის ძირში, ზღვის დონიდან 750 მეტრ სიმაღლეზე. პატარა გამოქვაბულში, ძველი სკრის ბუჩქის ორ კორპუსს შორის. ზემოდან იგი დაფარული იყო გადახურული ქვით, და აქ მოზრდილი ხავსი ბუნებრივი ნაგავი იყო. მასზე (ალბათ, რამდენიმე წელზე მეტი ხნის განმავლობაში) მასზე დაგროვდა არწივის ბუები და მუწუკები, ისევე როგორც მათ მიერ შეჭამლი ფრინველების ნაშთები (ჯეი. Oaggi1iv glandarius, ნაცრისფერი ხროვა, ასე რომ, მასზე დაგროვილია ოოგები და შავბნელი ტიპები. ა). ეს ბუდე 3 მძიმედ გამოყვანილი კვერცხით პირველად აღმოაჩინეს 2000 წლის 25 აპრილს. აქ პირველი ქათამი 2000 წლის 27 აპრილს გამოჩნდა, მეორე - 1 მაისს. მესამე კვერცხი აღმოჩნდა სალაპარაკო, მაგრამ კიდევ ერთი კვირის განმავლობაში ინკუბაცია მოხდა, შემდეგ კი ბუდეს გადააგდეს. ბუდეების დატოვების პირველი შემთხვევა დაფიქსირდა 2 ივნისს, ხოლო ფრთებზე მათი აწევა - 30 ივლისს. ამრიგად, ბუდეების პერიოდის მთლიანი ხანგრძლივობა პირველი კვერცხის დადების დროიდან ფრინველებზე ჩიხების ამაღლების დროით იყო 2000-1992 დღე (2000 წელს) (პარფიოონოვი და სხვ. 2003).

2001 წელს თებერვლის ბოლოს დაფიქსირდა ბუასები იმავე ბუდეებში. მათი ქორწინების ტირილი გაიგეს მარტის დასაწყისიდან. პირველი კვერცხი 9 მარტს დააგდეს, მეორე - 13 მარტს, ხოლო მესამე - 16 მარტს. ინკუბაციის ხანგრძლივობა იყო 38 დღე. პირველი ქათამი 7 აპრილს გამოცხადდა, მეორე - 13 აპრილს, მესამე - 15 აპრილს. ამჯერად კანიბალიზმის შემთხვევა აღინიშნა ბუდეში: 30 აპრილს ბუდეს შემოწმებისას, ახალგაზრდა ქათამი ნახევრად შეჭამა. ალბათ მას ქალი ანდა უფრო ძველი ქათამი ხატავდა, რაც მნიშვნელოვნად აჭარბებდა მას. ბუზის შემდგომი ვიზიტებზე - 3 და 6 მაისს - დარჩენილი ორი ქათამი ცოცხალი იყო, ხოლო მესამე უკვე მთლიანად შეჭამეს. ბუდეების დატოვების პირველი შემთხვევა და უახლოესი უბანში მათი დარბევა მოხდა 19 მაისს. ფრენის პირველი წარმატებული მცდელობა დარეგისტრირდა 14 ივლისს. ბუდეების მთლიანი ხანგრძლივობა

წელს, ყოველდღიური ციკლი აქ იყო 127 დღე. ამრიგად, დაფიქსირებული წყვილის რეპროდუქციის ეფექტურობა 2000 და 2001 წლის ორი მეცხოველეობის პერიოდისთვის შეადგენდა 66.7% (Parfyonov et al. 2003).

ამ ადგილას მეორე არწივის ბუზის ბუდე დაიკავეს 2000-2002 წლებში. ის მდებარეობდა ქალაქ პიატიგორსკის მახლობლად, მთა ბესტას მთის აღმოსავლეთ კალთაზე. ბუდე მდებარეობდა კოზიჰის კლდეების მიდამოში, ზღვის დონიდან 1050 მ სიმაღლეზე. მცირე ხეობის ბუნებრივ დეპრესიაში, ხეობის ფერდობზე, ქვემოდან 3.5 მ სიმაღლეზე. ეს იყო პატარა ტერიტორია, რომელიც განთავისუფლდა კლდის ფრაგმენტებისაგან, გადახურული იყო ბუმბულებით, ძირს და არწივის ბუდის გამოცანები. ეს მრავალწლიანი ბუდე ზედიზედ ერთზე მეტი ხნის განმავლობაში გამოიყენება. ჩვენი დაკვირვების დროს, მასში ჩიტები ჩასახლდნენ 2000-2002 წლებში.

2000 წელს, მოსასვენებელი პერიოდი, რომელსაც თან ახლდა მამაკაცის ცეკვა კლდოვან მხარეზე, მარტის პირველ ათ დღეში დაიწყო. ამავე დროს (4 და 7 მარტი) დაფიქსირდა ფრინველების შერევა. კვერცხების დაგება 26 მარტს დაიწყო. მეორე (ბოლო) კვერცხი ჩაეყარა 31 მარტს. გამოკითხვა 39 დღე გაგრძელდა. პირველი ქათამი 1 მაისს გამოიჩინა, მეორე - 3 მაისს. წიწილები ბუდეში იყვნენ დაახლოებით 5 კვირის განმავლობაში, რის შემდეგაც დატოვეს იგი ივნისის პირველ ნახევარში და იქვე ინახავდნენ კლდეებსა და ბუჩქებში. 9 აგვისტოს დარეგისტრირდა ახალგაზრდა არწივის ბუდის პირველი წარმატებული ფრენა. წელს ბუდეების ციკლის მთლიანი ხანგრძლივობა იყო 136 დღე (პარფიოონოვი და სხვ. 2003).

2001 წელს თესლის მეორე ათწლეულიდან ბუდეები ჩაიწერა ამ ბუდეებში. მათი ოჯახური ტირილი თვის ბოლოს ისმის. პირველი კვერცხი 12 მარტს დააგდეს, მეორე (ბოლო) 15 მარტს (დაახლოებით 3 საათის განმავლობაში 40 წუთის განმავლობაში). კვერცხის ინკუბაცია 37 დღე გაგრძელდა. პირველი ქათამი 13 აპრილს გამოეცა, მეორე - 17 აპრილს. წიწილების გასვლა ბუდედან გასვლისას დაფიქსირდა 30 მაისს, ხოლო მათი ზრდა ფრთებამდე - 22 ივლისს. 2001 წელს ბუდეების ციკლის ხანგრძლივობა იყო 132 დღე. ამრიგად, 2000–2001 წლებში დაფიქსირებული დაფიქსირებული წყვილის რეპროდუქციის ეფექტურობა აღმოჩნდა მაქსიმალური და შეადგენდა 100% (Parfyonov et al. 2003).

2002 წელს, ბუჩქების ბუდეები დაფიქსირდა 3 მარტიდან. მარტის პირველი ათი დღის განმავლობაში მათი ოჯახური ტირილი ისმოდა. პირველი კვერცხუჯრედი 27 მარტს დააგდეს, მეორე - 1 აპრილს, ხოლო მესამე - 7 აპრილს. ბუდეს 20 აპრილის დათვალიერებისას, მასში კვერცხი არ იყო. როგორც ჩანს, ის გაანადგურეს ტურისტებმა, რადგან ამ დღეებში ახლომახლო მთამსვლელები წვრთნიდნენ. შემდგომში, ამ და 2003 წელს, ბუები აღარ ბუდეს აქ (Parfyonov et al. 2003).

მესამე არწივის ბუდის ბუდე 3 ახალგაზრდა ქათამი აღმოაჩინეს 2004 წლის 8 ივნისს, რაზვალკას მთის სამხრეთ-აღმოსავლეთ ფერდობზე, ჟელესნოვსკის მახლობლად, ზღვის დონიდან 750 მ სიმაღლეზე. იგი მდებარეობდა პატარა, კარგად დაბინავებულ ხეობაში, რომელიც გარშემორტყმული იყო მკვრივი სქელი ნაწილისგან.

ბუდე კლდის კედლის გრძივი ჰორიზონტალურ არდადეგებში იყო. როდესაც ბუდეს ადგილი საცხოვრებელი ადგილიდან 4.5-5 კილომეტრში იყო, მისი ადამიანური დასწრება შემთხვევითი იყო. კარგი ბუდის თავშესაფარი შერწყმულ იქნა პრაქტიკულ მიუწვდომელთან: ქვემოდან იგი დაცული იყო ჭაობებისა და ნაპრალებისგან დაცლილი მაღალი კედლით, ზემოდან - უფრო მცირე ზომის ქლიავის ხაზით, ვიწრო კონცხთან ერთად, რომელიც წარმოადგენდა სათამაშოზე ზემოთ, რომელიც ფარავდა მისი სიგრძის მინიმუმ ორ მესამედს (პარფიონოვი და სხვ. 20056) )

საღამოს, წიწილები უფარავდნენ უფსკრული მთელ სიგანეს, დღის განმავლობაში ისინი ცენტრალური გროტის სიღრმეში იმალებოდნენ. მოზრდილ ფრინველებს, რომლებიც კვებავდნენ წიწილებს, მთელი დღე ბუდეს გარეთ გაატარეს. დღის ადგილებში ისინი მსახურობდნენ ხეობაში, რომელიც იზრდება ხეობაში, იზრდება რქის, ასპენის და ნეკერჩხლის, აგრეთვე მკვრივი ბუჩქის (ოლდერბი, კოწახური) და უხვად ასპენის გასროლა. მშობლებმა წიწილების კვება დაიწყეს 19-20 საათიდან, ამ პერიოდისთვის დამახასიათებელი იყო წიწილების გაზრდა, მუდმივად მომთხოვნი საკვები. ყველაზე ადრეული კვება დაფიქსირდა 14 ივნისს: ქალი მიიყვანა chicks Sciurus vulgaris ციყვი წიწილებამდე გოჭებამდე - 19 საათზე 45 წუთის განმავლობაში. საკვების ყველაზე მაღალი სიხშირე დაფიქსირდა 22-დან 3 საათამდე. გამთენიისას, კვლავ გაიზარდა ქალისა და მამაკაცის სანადირო მოქმედება. ზრდასრული ფრინველის მტკნარი ჩასვლა (თაგვის მსგავსი დაუცველი მღრღნელი) დაფიქსირდა 21 ივნისს, 7 საათზე 28 წუთის განმავლობაში. დაფიქსირებულ პერიოდში (ქათმების ბოლო ორი კვირის განმავლობაში დარჩენა), ყოველდღიურად აღირიცხა ბუდეზე მტაცებელი ზრდასრული ბუები 12-26 ჩამოსვლა (Parfyonov et al. 2005a).

წიწილები ივნისის მესამე ათწლეულის დასაწყისში ბუდეში იყვნენ, რის შემდეგაც ისინი რამდენჯერმე შეხვდნენ გარემომცველ ტყეში (ბუდედან 300 მეტრის რადიუსში). ნაშუადღევს, ისინი დამალეს მკვრივ ქვეშა ნაწილში, ბუჩქებითა და არაღრმა ხეობებით გადახურული ქვების ფილებში. ივლისის პირველ დეკადაში აღნიშნეს ფრენის პირველი მცდელობები. თვის შუა რიცხვებში ახალგაზრდა არწივის ბუები, მოზრდილთა პალატამ დატოვა ხეობა და დაარბია ქვედა ფერდობზე. მოგვიანებით, ამ წიაღიდან ჩიტები არაერთხელ იპოვნეს ფერდობებისა და მთისწინების სხვადასხვა ნაწილში. როგორც ჩანს, აღწერილი ერთის გარდა, რაზვალკას მთის მიდამოში კიდევ 1-2 წყვილი არწივის ბუზის ბუდეა: ბუდეების პერიოდში, მთის მიდამოში, ცალკეული პირები იპოვნეს ერთმანეთისგან საკმაოდ დაშორებულ რამდენიმე მხარეში.

ზემოთ აღწერილი მონაცემების შეჯამებით CMS- ში არწივის owl– ის მოშენების შესახებ, უნდა აღინიშნოს, რომ ამ ტერიტორიის უმეტეს ნაწილში, ეს ბუზი აჩვენებს გამოხატულ კონსერვატიზმს, იცავს გარკვეულ ტერიტორიებს მთელი ცხოვრების განმავლობაში. მისი წარმატებული ბუდეებისთვის აუცილებელია ხელსაყრელი აქტუალურ და ტროფიკულ პირობებთან კომბინაცია, კერძოდ, ბუდეს მახლობლად ღია სივრცეების არსებობა. CMS- ში ნაპოვნი ყველა არწივის ბუზის ბუდე მდებარეობს

დაეცა ადგილზე და კარგად დაფარული ტყეების ნიშებში მთის ფერდობებზე, ზღვის დონიდან 700-1100 მ სიმაღლეზე. უფრო მეტიც, ბუები ირჩევენ ადამიანის ყველაზე ყრუ და ნაკლებად ნანახ ადგილებს.

კუმო-მანიჩის დეპრესიის სტეპებში, არწივის ბუზი ბუდეს ბანაობს ბანაობის კლდეების ნიშებში, რომელთა სიგრძეა 3-5 მ, ზოგჯერ მხოლოდ ჭუჭყიანი გზიდან 3-4 მ. ბუდე არის ხვრელი მიწაში ყოველგვარი უგულებელყოფის გარეშე, რომლის დიამეტრი 35-40 სმ და სიღრმეა 5 სმ.

რეგიონში Owl მეცხოველეობის თარიღები შედარებით მუდმივია. ფრინველები კვერცხების დადებას მარტში იწყებენ. სრულ შეხებაში (n = 21) 2-4, საშუალოდ 3.10 + 0.15 კვერცხი (a = 0.70, CV = 22.63%). 2 კვერცხუჯრედი შეიცავს 4 კლანჭს, 3 კვერცხს - 11, 4 კვერცხს - 6 კლანჭს (ილიუხი, ხოხლოვი 2006).

სტავროპოლის მხარეში Eagle Owl კვერცხების ზომისა, ფორმისა და მასის მახასიათებლების მახასიათებლები ჩვენ მოცემულია ცხრილში 1. აქ, კვერცხების მოცულობა აღმოჩნდა ყველაზე ცვლადი პარამეტრი, ხოლო მათი სიგანე ყველაზე სტაბილური იყო. საყურადღებოა აგრეთვე არწივის ბუდის კვერცხების საკმაოდ მომრგვალებული ფორმა, რაც ტიპიურია სკლეროფილური ფრინველებისთვის, რომლებიც ბუდეებით დაკავებულ ფართობებზე შეზღუდულ ადგილებში იკავებენ. ყველა ყლორტების კვერცხები იყო შემოკლებული-ოვალური ფორმის, სუფთა თეთრი ფერის უხეში, წვრილმარცვლოვანი ჭურვი. ამ შემთხვევაში, ჭურვის მარცვლეული განსაკუთრებით გამოირჩეოდა კვერცხის მკვეთრ (კლოკალურ) ბოლოზე. მათი ინკუბაციის დროს, ნაჭუჭის უხეში ზედაპირი გახდება რბილი. კუმო-მანიჩის დეპრესიის სტეპებში, ბუ კვერცხები გარკვეულწილად უფრო დიდია, ვიდრე კავკასიონის მთისწინეთიდან (ილიუხი და ხოხლოვი 2010).

ცხრილი 1. ბუბოს ბუბოს არწივის ბუდის კვერცხების დახასიათება სტავროპოლის მხარეში

ინდიკატორები n Lim M + m და CV,%

სიგრძე, მმ 35 56.0-66.0 58.92 + 0.40 2.37 4.02

სიგანე, მმ 35 43.0-51.0 47.97 + 0.26 1.53 3.20

მოცულობა, სმ 3 35 52.8-79.7 69.31 + 1.04 6.17 8.90

ფორმის ინდექსი,% 35 72.7-86.4 81.50 + 0.49 2.92 3.59

წონა, გ 20 69.5-81.8 74.05 + 0.86 3.84 5.19

კვერცხის ერთ ბუდეში ჩაყენების პროცესში, მათი ზომები თანდათან იზრდება პირველი კვერცხიდან ბოლოამდე. ეს, როგორც ჩანს, ერთგვარი ადაპტაციაა, რაც ზრდის უმცროსი წიწილების გადარჩენის მაჩვენებელს, როდესაც მათი დიდი ზომა გარკვეულწილად ანაზღაურებს განვითარების ჩამორჩენას და ტოვებს შანსს, რომ არ მოხდეს უფროსი chicks.

ქალი ინკუბატებს ქვისა ექსკლუზიურად 37-39 დღის განმავლობაში. კვერცხის დადების და ინკუბაციის პერიოდში, იგი პრაქტიკულად არ ტოვებს ბუდეს, სადაც იკვებება. გამოსაცვლელი ფრინველი ტოვებს ბუდეს, როდესაც ადამიანი 10-30 მ აღწევს. ქათმები გამოიჩინეთ 2-6 დღეში (ნახ. 10-12). გავრცელების საშუალო ეფექტურობა

სიგრძე სტავროპოლის მხარეში 61.9% -ია. კვერცხისა და წიწილების აღმოფხვრა დაკავშირებულია ემბრიონის დაღუპვასთან, კანიბალიზმთან და ადამიანის მიერ ბუდეების განადგურებასთან. ბუდის სრული ბუდე ციკლში არის 125-136 დღე.

სურ. 9. გამოსაცდელი არწივი Bubo bubo ტოვებს ბუდეს ბოლო წუთზე. მარილის ტბა, ლევოკუმსკის ოლქი, სტავროპოლის ტერიტორია. 2012 წლის 29 აპრილი. ავტორი ავტორი.

სურ. 10. ბუბოს ბუბოს ბუას ორკვირიანი წიწილები ბუდეს ბუდეში, სოფელ კლიუჩეევსკის მახლობლად. ტრუნოვსკის ოლქი, სტავროპოლის ტერიტორია. 2007 წლის 22 აპრილი. ავტორი ავტორი.

სურ. 11. ბუბო ბუბოს არწივის ორკვირიანი ქათამი მარილის ტბის სანაპირო კლდეების ნიშში. ლევოკუმსკის ოლქი, სტავროპოლის ტერიტორია. 2012 წლის 29 მაისი. ავტორი ავტორი.

სურ. 12. Bubo bubo არწივის ყოველთვიური ქათამი მარილ ტბის სანაპირო კლდეების ნიშში მდებარე ბუდეზე. ლევოკუმსკის ოლქი, სტავროპოლის ტერიტორია. 2011 წლის 20 ივნისი. ავტორი ავტორი.

არწივის ბუდის ჰაბიტატის აღწერისას, ჩვენ აღვნიშნავთ, რომ წყვილების დასადგენად ბუდეებისა და სანადირო ადგილებია ფრინველების მუდმივი ყოფნის ადგილი, "ფიქსირებული" ტერიტორია, საიდანაც გააძევეს მათი სახეობების სხვა სახეობები. სიბნელეში, მთელი წლის განმავლობაში ადგილზე ისმის არწივის ბუები. არწივის ბუზის ბუდე და სანადირო ტერიტორია ძალიან დიდია. ჰაბიტატის ყველაზე დიდ სიგრძეს (პირობით დიამეტრს) შეუძლია მიაღწიოს 12-15 კმ-ს, ნაკვეთის ფართობია 60-80 კმ 2, ხოლო სიმაღლის დიაპაზონი ზღვის დონიდან 600-დან 1400 მ-მდე მერყეობს. (CMS სფეროში).

მოზრდილთა არწივის ბუები აგრძელებენ წიწილების კვებას მას შემდეგაც კი, რაც მათ ფლანგზე ასვლის შემდეგ, რაც არაერთხელ აღინიშნებოდა გვიან შემოდგომამდე (ბოლო შემთხვევა იყო 2001 წლის 19 ნოემბერი). მოზრდილი ქათმები მცირე მიგრაციას ახდენენ ბუდეების ადგილის გასწვრივ, რომლის რადიუსი დროთა განმავლობაში იზრდება. ზრდასრული ფრინველები არ კარგავენ მხედველობას, კომუნიკაციისთვის ვოკალიზაციას იყენებენ (Parfyonov et al. 2003, 2005b).

CMS- ის არეალში, 2004 წლის 7 ივნისს, მზის ჩასვლამდე, ჩვენ ვუყურეთ, როგორც ორივე ზრდასრული ბუები, ყვიროდნენ და ფრთებს ვუცქერდით, თავს დაესხნენ და ბუდეს ადგილიდან ჩამოვფრინეთ სამი Canis fami-liaris შინაური ძაღლი, რომლებიც აშკარად ჩამოვიდნენ ქალაქიდან და წარმოშვეს რეალური საფრთხე მათთვის, ვინც უკვე წასული იყო. ბუდე და ქათმები მაღალ ბუჩქში იმალებიან.

რეგიონის სამხრეთით, არწივის ბუები არ ურჩევნიათ ბუდე ადგილის მიმდებარე ტყეში ნადირობას (დაზარალებულთა რაოდენობა უმნიშვნელოა), მაგრამ მთისწინეთის უზარმაზარ სატყეო-სტეპურ ადგილებში, სადაც ნაშთების მახლობლად არის ღია ადგილები, რომლებიც მოსახერხებელია ქერქისთვის, მრავალრიცხოვანი მღრღნელები არის წლიური.

CMS- ში არწივის წვერის საკვების კვების ანალიზის შედეგები მოცემულია ცხრილში 2. არწივის ბუდის დიეტაში თევზის თევზი იყო 0.6%, ამფიბიების ამფიბიაში - 1.7%, ქვეწარმავლების ქვეწარმავალი - 5.7%, ფრინველთა ავესი -27.4%, ძუძუმწოვრების ძუძუმწოვრები - 64.6%. მღრღნელების მღრღნელებში მკვეთრად დომინირებს მღრღნელების როდენა - 60.9%. უფრო მეტიც, მცირე ზომის ციყვი Spermophilus pygmaeus და საერთო vole Microtus arvalis არის მთავარი მტაცებელი საღამოს owl hunting, Apodemus თაგვი და Cricetus cricetus hamster არის ღამისთევა, და საერთო Sciurus vul-garis ციყვი არის დილა (Parfyonov et al. 2003, 2003)

მთელი დღის განმავლობაში ჩატარებულმა დაკვირვებებმა აჩვენა, რომ დღეს და საღამოს ფრინველებზე სანადირო გამგზავრებები საერთო არ აქვთ წიწილებზე ნადირობას. ამ დროს ზრდასრული ბუები იკვებებიან და აკმაყოფილებენ ფიზიკური დატვირთვების ბუნებრივ საჭიროებას. დილით, წიწილების კვების სიხშირე ასევე დაბალია.

გარდა ამისა, 30 მთელი მარცვალი და მცირე რაოდენობით საკვები ნარჩენები შეგროვდა ორი ბუდედან და ორი კვების მაგიდიდან, რამაც შესაძლებელი გახადა owl- ს კვების ზოგიერთი ობიექტის დამატებით განსაზღვრა.

ცხრილი 2. საკვების შემადგენლობა CMS- ის მხარეში ვიზუალური დაკვირვების მიხედვით

მტაცებლების ჯგუფები და ტიპები ინდივიდების რაოდენობა%

თევზები თევზი 1 0.57

მცირე თევზი sp. 1 0.57

ამფიბიები ამფიბიაში 3 1.71

მწვანე გომბეშო Bufo viridis 1 0.57

ტბა ბაყაყი Rana ridibunda 2 1.14

ქვეწარმავლები ქვეწარმავლები 1O 5.71

Slick Lizard Lacerta agilis 4 2.29

Rock Lizard Lacerta saxicola 1 O.57

ჩვეულებრივი Natrix natrix 2 1.14

მოყვითალო გველი Coluber jugularis 3 1.71

ჩიტების ევესი 48 27.43

Mallard Anas platyrhynchos 1 O.57

რუხი იხვი Anas strepera 1 O.57

კავკასიური შავგვრემანი Lyrurus mlokosiewiczi 2 1.14

Ptarmigan Perdix perdix b 3.43

მწყერი კოტურნქსი კოტურნქსი 2 1.14

ხოხობი Phasianus colchicus 4 2.29

შინაური ქათამი Gallus homeusus 1 O.57

ლურჯი მტრედი Columba Livia B 3.43

Streptopelia turtur 1 O.57

საერთო სტარლინგი Sturnus vulgaris 3 1.71

ჯეი გარულიუს გლანდარიუსი 4 2.29

Magpie Pica pica b 2.8b

Rook Corvus frugilegus 1 O.57

Crow Corvus cornix 3 1.71

დიდი ტიტ პარუსის ძირითადი ბ 2.8 ბ

Sparrow Passer montanus 2 1.14

Finch Fringilla coelebs 1 O.57

ძუძუმწოვრების მამოლოგია 113 b4.58

თეთრი მკერდის ზღარბი Erinaceus concolor 4 2.29

კავკასიური მოლური თალპა კავკასიური 4 2.29

Shrew sp. 1 O.57

ყურის ყურის Plecotus auritus 1 O.57

ევროპული shirushka Barbastella barbastellus 2 1.14

ევროპული კურდღელი Lepus europaeus 1 O.57

Sciurus vulgaris 1O 5.71 ჩვეულებრივი ციყვი

მცირე გოფერი Spermophilus pygmaeus 12 b.8b

Sonya-Polch Glis glis 2 1.14

ტყის საერთო საცხოვრებელი Dryomys nitedula 1 O.57

რუხი რატის Rattus norvegicus ბ 3.43

მაუსის სპ. 24 13.72

საერთო Hamster Cricetus cricetus 14 8.OO

რუხი ზაზუნა Cricetulus migratorius 14 8.OO

საერთო Vole Microtus arvalis 17 9.71

სულ 175 100.00

პირველი საკვების მაგიდა იყო ყაბანის მთაზე ალაგ-ალაგ ტყის ჭრილობის მონაკვეთი, ბუდედან 20 მეტრის დაშორებით, სადაც ჩამოყრილ ხეებს ალტერნატიული ჰქონდათ მაღალი წიფლის ღეროები. აქ განსაკუთრებით მაღალი იყო არწივის ბუდის წვეთებისა და წვეთების კონცენტრაცია. მეორე საკვების მაგიდა წარმოდგენილია ბესტანის მთაზე ფიჭვის ჭალის პატარა კარგად დაფარულ ნაჭრით, ბუდედან 40 მეტრში. ახალი ბედი აქ მთელი წლის განმავლობაში იყო. მათი რაოდენობა და ვიზუალური დაკვირვებები საშუალებას გვაძლევს დავასკვნათ, რომ ჩასახლების დროს ორივე ფრინველი ტყეს დღისით განათების მიზნით იყენებდა, ხოლო მეცხოველეობის პერიოდში მამრებმა დღის უმეტესი ნაწილი აქ გაატარეს. როგორც წესი, ბუები იყენებდნენ ხის გვირგვინების შუა ნაწილს თავშესაფრად (პარფიოვივი და სხვ. 2003, 2005 ბ).

არწივის ბუდის მთავარი საკვები ობიექტების შემადგენლობა და თავსატეხებში მათი წარმოქმნის სიხშირე მოცემულია ცხრილში 3. წარმოების გარკვეული ტიპების წილი იყო გამოცანები მთლიანი მასის 95%. შედეგად, მოპოვებულმა მონაცემებმა დაადასტურა ვიზუალური დაკვირვებები.

ცხრილი 3. კვების ბუას შემადგენლობა CMS- ის არეში გამოცანები ანალიზის მიხედვით

სამთო ჯგუფები და ტიპები

ამფიბიები ამფიბიები 1 0.80

საერთო ტრიტონი Triturus vulgaris 1 0.80

ქვეწარმავლები ქვეწარმავლები 1 0.80

სწრაფი ხვლიკი Lacerta agilis 1 0.80

ჩიტების ევესი 33 26.62

Partridge Perdix Perdix 2 1.61

ხოხობი Phasianus colchicus 2 1.61

Columba livia 5 ნაცრისფერი მტრედი 4.03

საერთო სტარლინგი Sturnus vulgaris 4 3.23

ჯეი გარლუსი glandarius 4 3.23

Magpie Pica pica 1 0.80

Crow Corvus cornix 8 6.46

Blackbird Turdus merula 3 2.42

დიდი ტიტ პარუსი მაიორი 3 2.42

Sparrow Passer montanus 1 0.80

ძუძუმწოვრების მამოლოგია 89 71.78

თეთრი მკერდის ზღარბი Erinaceus concolor 4 3.23

კავკასიური მოლური თალპა კავკასიური 4 3.23

Sciurus vulgaris 5 4.03 ჩვეულებრივი ციყვი

მცირეწლოვანი გოფერ სპერმატოფილუსი pygmaeus 9 7.26

სახლის თაგვი Mus კუნთი 1 0.80

საველე თაგვი Apodemus agrarius 15 12.10

კავკასიური თაგვი Sylvaemus ponticus 5 4.03

საერთო Hamster Cricetus cricetus 19 15.33

რუხი ზაზუნა Cricetulus migratorius 11 8.87

საერთო Vole Microtus arvalis 16 12.90

სულ 124 100.00

გამოცანები შინაარსის დაახლოებით 5% ვერ ზუსტად გამოვლენილა. ეს არის ძვლების მცირე ფრაგმენტები, Insecta- ს მწერების ჩიტინი (სავარაუდოდ, მარტორქა ხოჭო Oryctes nasicornis, კავკასიური მიწა ხოჭო Carabus caucasicus, და მაისის ხოჭო Melolontha hippocastani) და მუწუკებიანი ბამბა, აშკარად შინაური კატის ფელიუსის კატა. ძუძუმწოვრების ძუძუმწოვრების მამრობითი მასა შეადგენდა 64% -ს (მათგან მღრღნელების როდენია - 56%), აგვ ფრინველები - 30%, ხოლო მათი წილი მნიშვნელოვნად იზრდება ჩოხების კვების პერიოდში. საჭმელი ”ნაგავი” - იპოვნეს და არ ჭამეს ბუების ადგილსამყოფელები - ეკუთვნოდა რამდენიმე ახალგაზრდა ხოხბს Phasianus col-chicus, ცისფერი მტრედი Columba livia, Jay Garrulus glandarius, magpie Pica pica, rook Corvus frugilegus, grey Crvus corn corax (მისი ნახევრად მოქსოვილი და ნახევრად ჭამელი კარკასტი ნაპოვნი იქნა ყაბანის მთაზე ძირში, 2001 წლის 12 მარტს), ასევე ორი ჩვეულებრივი ზაზუნა Cricetus cricetus (ორი თავი იპოვნეს ბუდეს მახლობლად ბუდეს მახლობლად).

ამრიგად, CMS რეგიონის პირობებში, სხვადასხვა ბიოტოპების მიმდებარე ტერიტორიების (მთის, ტყის, ველის, მდელოს, სტეპის, წყლის სიახლოვეს და ანთროპოგენული პეიზაჟების) ერთობლიობაში, არწივის ბუდის საკვები სპექტრი უკიდურესად ფართოა და არ არის გამოხატული ტროფიკული სპეციალიზაცია. სინანტროპიული სახეობებისა და შინაური ცხოველების (ცისფერი მტრედი, მაგიპი, როკი, ნაცრისფერი კოლოფი, ნაცრისფერი ვირთხა Rattus norvegicus, სახლი თაგვი Mus Musulus, ქათამი Gallus gallus, კატა) არსებობა მიანიშნებს არწივის ბუდის სანადირო ადგილების სიახლოვეს დასახლებულ პუნქტებსა და მის დიდ პლასტიურობაზე საკვები ნივთების შერჩევაში (პარფიოვი და სხვ. 2003, 2005 ბ).

სტავროპოლის ატვირტზე, არწივის ბუდის ბუდეში, სამი კვირის 2 – კვირიანი წიწილებით, მდინარე ტუღულუკის ყურეში, ტრუნოვსკის რაიონის სოფელ კლიუჩევსკოიეს მახლობლად, 2007 წლის 22 აპრილს, ნაპოვნია ნაცრისფერი კრუპის ორი ახალი თავსაფარი (აშკარად წყვილი, რომელიც ცდილობს ბუდეს ახლო მანძილზე), 1 ქარქაში. ქოქოსების Fulica atra, ყავისფერი კურდღლის 2 გვამი Lepus europaeus, 1 eared ზღარბი Hemiechinus auri-tus და 1 ჩვეულებრივი vole Microtus arvalis. გარდა ამისა, კიდევ 5 eared e ზღარბი ტყავი იქნა ნაპოვნი რადიუსის 500 მ დაშორებით ბუდე.

A.M. Lyuty- ის (1940) თანახმად, 1930-იან წლებში, ქალაქ სტავროპოლის (ვოროშილოვსკის) მახლობლად, ძუძუმწოვრების მამრები (70.4%), მწერების ინსექტი (20.0%) და ფრინველთა ავესი (9.6%) აღირიცხა. .4).

ალექსანდროვსკის რაიონში, სტავროპოლის ტერიტორია, მცირე ზომის ძუძუმწოვრები მამამია (95.0%), ძირითადად, დიდი ჯირბო ალაგტაგა მაჟორი (82.4%) (ელისეევა 1977 წ.) აშკარად ჭარბობდა ჭარბი წონის არყის დიეტებში 1970-იან წლებში. ამფიბიების ამფიბიასა და ავესის ფრინველებს არ შეუნიშნავთ მნიშვნელოვანი როლი ბუების დიეტაში (ცხრილი 5).

სურ. 13. ბუბოს ბუბოს არწივის მტაცებელი ბუდედან სტავროპოლის ატვირთვის მახლობლად, სოფელ კლიუჩევსკოიზე: ნაცრისფერი კრუტი Corvus cornix, ჭაობიანი ბუზი Asio flammeus, 2 ევროპული კურდღელი Lepus europaeus, coot Fulica aira, long-guared a ზღარბი Hemi Micusus ტრუნოვსკის ოლქი, სტავროპოლის ტერიტორია. 2007 წლის 22 აპრილი. ავტორი ავტორი.

ცხრილი 4. ბუ ბუბოს ბუბოს საკვები შემადგენლობა სტავროპოლის მახლობლად (ვოროშილოვსკის მახლობლად) პოგადოკის ანალიზის მიხედვით (n = 32) (შესაბამისად: ლიუტი 1940)

მტაცებლების ჯგუფები და ტიპები ინდივიდების რაოდენობა%

მწერები Insecta 29 20.0

მიწის ხოჭო Platysma 1 0.7

რუხი Grasshopper Decticus verrucivorus 1 0.7

სტეპის რქა საგას პედო 27 18.6

ჩიტები ევე 14 9.6

მწყერი კოტორნიქსი coturnix 1 0.7

ბეღურა ფრინველის სპ. 13 8.9

ძუძუმწოვრების მამოლოგია 102 70.4

კავკასიური მოლური თალპა კაკაზიკა 2 1.4

მცირე ხრახნიანი Crocidura suaveolens 1 0.7

ევროპული კურდღელი Lepus europaeus 1 0.7

აპოდემუსი 5 3.4 მაუსი

Hamster Radde Mesocricetus raddei 52 35.9

Vole Microtus 40 27.6

ჩვეულებრივი მოლური ვირთხა Spalax microphthalmus 1 0.7

ცხრილი 5. საკვების შემადგენლობა არწივის ბუზი ბუბოს ბუბო სტავროპოლის ტერიტორიის ალექსანდროვსკის ოლქში, საკვების ნარჩენების ანალიზის მიხედვით (შესაბამისად: ელისეევა 1977)

მტაცებლების ჯგუფები და ტიპები ინდივიდების რაოდენობა%

ამფიბიები ამფიბიაში 2 1.68

ბეღურა ფრინველის სპ. 4 3.36

ძუძუმწოვრების მამოლოგია 113 94.96

ოჯახის მტაცებელი marten sp. 3 2.52

ტყის საერთო საცხოვრებელი Dryomys nitedula 1 0.84

რუხი ზაზუნა Cricetulus migratorius 2 1.68

საერთო Hamster Cricetus cricetus 9 7.56

დიდი jerboa Allactaga major 98 82.36

სულ 119 100.00

L.V. Malovichko et al. (2012) თანახმად, არწივის ბუზის კვების პროცესში სტავროპოლის ჩრდილო-აღმოსავლეთ რეგიონებში ბუდეს საყურის დროს, salifuga Solifugae sp., Filly Acrididae sp., Grey grasshopper Decticus verrucivorus, beetle Coleoptera sprix, The ჩვეულებრივი , დაწნული Ixobrychus minutus, MALLARD Anas platyrhynchos, garganey Anas querquedula, საერთო კირკიტა Falco tinnun-culus, ნაცრისფერი კაკაბი perdix perdix, Demoiselle Crane Anthropoides ქალწული, Fulica atra, lapwing vanellus vanellus, stilt Himantopus hi-mantopus, გადამზიდავი Actitis hypoleucos, PRAIRIE Glareola nordmanni ფრინველის raccoon, Columba livia blue pigeon, Coracias garrulus rosette, Upupa epops hoopoe, ჩვეულებრივი Sturnus vulgaris და ვარდისფერი Pastor ვარდების ვარდისფერი სტაფილოსებრი ჯიბეები, ჯადოქრები Pica pica, jackdaw Corvus monedula, rook Corvus frugilegus, საერთო crv Corvus cornix, საერთო ბრტყელი Corvus corax, მთის ნაცარი Turdus pilaris, passerine sp., თეთრი მკერავი Erinaceus concolor და მრავალწლიანი კავკასიური Hemor , Shrew Crocidura sp., ჩვეულებრივი fox Vulpes vulpes (ახალგაზრდა), სტეპური პოლიკატი Mustela eversmanni, ევროპული კურდღელი Lepus europaeus, მცირე ზომის ციყვი Spermophilus pygmaeus, დიდი jerboa Allactaga ძირითადი, ჩვეულებრივი მოლა ვირთხა Spalax microphthalmus crus კუნთების კუნთების კუნთები. , vole Arvicola terrestris, vole Microtus sp., საერთო მოლური ვირთხა Ellobius tal-pinus და რუხი ვირთხები და Rattus norvegicus.

საინტერესოა აღინიშნოს, რომ CMS- ის მიდამოში არსებულ ერთ ჯიშზე, owl- ის გვერდით ბუდეა Columba palumbus vortexes, რომლის ბუდეები განლაგებული იყო რცხილაზე და ბუზიდან 30 და 45 თუთია. ამ ბუდეებიდან 2 ქათამი უსაფრთხოდ გაფრინდა. ცნობისმოყვარეა, რომ არწივის ბუდის მხრიდან მხრიდან არ არსებობს რაიმე სახის აგრესიის ნიშნები, ხოლო ნაცრისფერი მტრედი სტაბროპოლის სამხრეთით, არწივის ბუდის მტაცებლობაში, სტაბილურად გვხვდება (Parfyonov et al. 2003, 2005b).

არასამთავრობო მეცხოველეობის პერიოდში, არწივის owl- ს შეხვედრების უდიდესი ნაწილი რეგიონში ხდება შემოდგომაზე და ზამთარში, როდესაც ბუები არ გამოირჩეოდნენ საკვების საძებნელად

ისინი ვარაუდობენ ანთროპოგენულ პეიზაჟებს, რაც ბუდეების პერიოდის სრულიად არახასიათებელია (Parfyonov et al. 2005a). არწივის ბუდის შემოდგომა-ზამთრის რაოდენობის ზრდა ასევე შეიძლება ასოცირდებოდეს ამ ფრინველთა მიგრაციით უფრო ჩრდილოეთით და კასპიის დაბლობიდან (Ilyukh and Khokhlov 2004). ამ დროს, ბუები ყველაზე ხშირად ნადირობენ დილა-საღამოს საათებში, ხშირად დღისითაც. ეს ტენდენცია უფრო გამოხატულია ბუდეს პერიოდთან შედარებით, როდესაც სანადირო სანადირო ნაწილების დიდი ნაწილი მოდის ღამის პირველ ნახევარზე (Parfyonov et al. 2003).

1983-1986 წლის ზამთარში, ერთი ან ორი არწივის ბუები რეგულარულად ხვდებოდნენ საგა-ბირუჩასა და დადინსკოიის ტბებზე, კურგანსკის და ნოვოტროვისკის წყალსაცავებში, მდინარე მალკის ჭალის წყლებში და მდინარე კომას ქვედა მიღმა. უფრო მეტიც, არწივის ბუზი ხშირად ნადირობს მრავალწლიანი კულტურების მინდვრებში (მღრღნელებისთვის) და არამყარი რეზერვუარების მახლობლად (ზამთრის წყალმცენარეებისთვის). ამ ბუებიდან ბოლოში მათ წამოაყენეს ცხვრის კომპლექსი სოფლის ტერიტორიაზე (სოფ. სტაროიზობილნაია) და ჩალის თივის ნიშში, სოფელ სტეპნოის მახლობლად (ილიუხი, ხოხლოვი 2010).

ზამთარში, ბუები მონადირეებს ხშირად მისდევდნენ. ასე რომ, 1982 წლის შემოდგომაზე და 1982/83 წლის ზამთარში, პოდლესნოიესა და მალიე იაგურის სოფლების მკვიდრებმა მოკლეს 4 არწივის ბუები. მონადირეები ყველა მესამე ფრინველს ესვრიან ამ ადგილებში. ზოგჯერ ისინი უნებურად ისვრიან ოვს. ცნობილია შემთხვევა, როდესაც ერთ – ერთი გასროლით სოფელ სპითევსკადან მონადირემ მიიღო ბუზი და კურდღელი, რომელიც მან ახლახანს აიღო. 12 წლის განმავლობაში, 12 არწივის ბუზი (დაჭრილები და დაღუპულები) მიიღეს სტავრო-პოლიას მკვიდრებმა, ერთი დაიჭირეს ხაფანგში, ორი კი ელექტროგადამცემი ხაზით გატეხეს (ილიუხი, ხოხლოვი 2010).

რეგიონში არწივის ბუდის შეჯახების შემთხვევები რეგიონში ძალზე იშვიათია. ასე რომ, 2003 წლის 15 თებერვალს, არწივის ბუზი ჩამოაგდეს სამგზავრო მანქანაში, იზობილნენსკის რაიონის სოფელ კამენობროდსკაიას მახლობლად, გზაზე, რომელიც ყავისფერ კურდღელს კრეფდა (Malovichko et al. 2008). 2007 წლის 14 ოქტომბერი სტავროპოლის სამხრეთ გარეუბანში, ლას – ვეგასის რესტორნის მახლობლად მდებარე სოფელ ტატარკაში ქალაქიდან გასვლისას, 21 საათზე მანქანამ ნადირობის დროს დაარტყა მამაკაცი owl. დარტყმის შედეგად, ფრინველს მარჯვენა ფრთის ღია მოტეხილობა ქონდა, მანქანაში კი windshield დაიშალა. მოგვიანებით, ეს არწივის ბუჟი ინახავდა და მას ვეტერინარს უვლიდა სტავროპოლის კერძო სახლში. ფრინველს ადვილად ჩაუვარდა ხელში და პატრონის ხელიდან აიღო საკვები (ახალი ხორცი) (ს. ჟურბინი, ზეპირი კომუნიკაცია).

ნოემბერში და დეკემბერში სტავროპოლის მხარეში 3 მამრის არწივი ამოიღეს ბრაკონიერებიდან (ილიუხი, ხოხლოვი 2010). მათი სხეულის წონა იყო 2450, 2500 და 1750 გ, ფრთის სიგრძე - 450, 452 და 450 მმ, კუდის სიგრძე - 250, 265 და 280 მმ, წინამხრის სიგრძე - 79, 82 და 75 მმ, წვერის სიგრძე პირის ღრუდან (ერთში) - 58 მმ, შუბლიდან წვერის სიგრძე 53 მმ, ნესტოდან წვერის სიგრძე 23 მმ, წვერის სისქე 30x27 მმ. დაჭერილი ფრინველები კარგად იყო განვითარებული.

ვიტას კანქვეშა ცხიმი. ორი ფრინველის მარცხენა ტესტის ზომები იყო 8.0x2.5 და 8.0x3.0 მმ. კუჭის შინაარსი შეადგენდა მღრღნელების ნარჩენებს, რომელთა სველი წონაა 82 და 110 გ.

დასასრულს, ჩვენ აღვნიშნავთ, რომ რეგიონში მცხოვრები ყველა ბუები, არწივის ბუზი ყველაზე ნაკლებად ადაპტირებული სახეობაა ადამიანის ზემოქმედებაზე. დღეისათვის, სტავროპოლის მხარეში მისი რიცხვი შედარებით სტაბილურია, მსუბუქი დაცემის ტენდენციით. არასასურველი სეზონის პერიოდში ის ყველაზე ხშირად გვხვდება ზამთარში, როდესაც ის ხშირად მიედინება ანთროპოგენურ (ურბანიზებულ) პეიზაჟებად, რაც არ ხდება ჯიშის სეზონზე. აშკარად საკმარისია საჭმლის საჭმლისათვის რეგიონში. ბოლო წლებში მან აღნიშნა, რომ ადაპტაციის თავისებური სიმრავლის შემუშავება ანთროპოგენურ გავლენებზე, მაგრამ გაცილებით ნაკლებია, ვიდრე სტავროპოლის მხარეში ბუჩქების სხვა სახეობები. ამის მიუხედავად, არწივის ბუზის ზომა თანდათან მცირდება. ეს გამოწვეულია ბუდეების შესაფერისი ადგილების სიმცირით, ადამიანების მხრიდან მუდმივი შფოთვით, მონადირეების მიერ ფრინველების სროლით და ელექტროგადამცემი ხაზების ბუები გარდაცვალებით (Ilyukh 2011). კავკასიონის მინერალური წყლების საკურორტო ქალაქებში, ფოტოგრაფ-მეწარმეების მიერ ფოტოგრაფების-მეწარმეების ხელში ჩაგდების შედეგად, არწივის ბუზი იპყრობს, სადაც მუდმივად ინახება 4 – მდე ფრინველი (Drup et al. 2008). ბრაკონიერობის თავიდან ასაცილებლად, აუცილებელია გაძლიერდეს ურთიერთობა და გაძლიერდეს პროპაგანდა მონადირეებს შორის, ამ იშვიათი სახეობების დაცვის მიზნით. მუდმივი არწივის ბუდის ბუდეების ადგილებში საჭიროა მიკროზერვატორიის ან ადგილობრივი ბუნების ძეგლების ორგანიზება და შეფერხების ფაქტორების შემცირების მიზნით მათი ვიზიტების შეზღუდვა.

ბოჰემ ლ.ბ. 1935. ჩრდილოეთ კავკასიის რეგიონის ჩიტები. პიატიგორსკი: 1-141. Bitarov V.N., Telpov V.A., Khokhlov A.N. 1986. ქავრის მოკლე ცნობები სტავროპოლის მხარეში // სსრკ იშვიათი, გადაშენების პირას მყოფი და ცუდად შესწავლილი ფრინველების შესახებ. მ .: 47. ბოგდანოვი მ.ნ. 1879. კავკასიის ჩიტები // ტრე. საზოგადოების საბუნებისმეტყველო მეცნიერებები. იმპერის ქვეშ. ყაზანი. un-te 8, 4: 1-197.

ვოლჩანეცკის ი.ბ. 1959. ესსე აღმოსავლეთ კისკავკასიის ორნიტოფაუნის შესახებ // ტრ. სამეცნიერო

გამოიკვლია ბიოლში. და ბიოლი. ხარკოვის ფაკულტეტი. უნვ. 28: 7-38. Gorovaya V.I., Tertyshnikov M.F., Lihovid A.A. 1994. owl- ის ბიოლოგიის შესახებ

Ciscaucasia // კავკასიის ჩიტები. სტავროპოლი: 9-10. დალ ს.კ. 1959. ბრუცელოზის შესაძლო ბუნებრივი ფოკუსების ადგილების ხერხემლიან ცხოველთა ლანდშაფტურ-ეკოლოგიური ესკიზი სტავროპოლის მხარეში ბრუცელოზის შესაძლო ბუნებრივი ფოკუსების ადგილებზე // Tr. სამეცნიერო კვლევა კავკასიისა და ამიერკავკასიის ჭირის საწინააღმდეგო ინსტიტუტი 2: 93-143. დინიკი ნ.ა. 1886. ორნიტოლოგიური დაკვირვებები კავკასიაში // Tr. პეტერბურგი საზოგადოება

ბუნებრივი გამოცდილება. 17, 1: 260-378. Drup A.I., Khokhlov A.N., Ilyukh M.P., Telpov V.A., Drup V.D. 2008. სტავროპოლის მხარეში მტაცებლური ფრინველების უკანონო შენახვის პრობლემა // ჩრდილოეთ ევრაზიაში მტაცებლური ფრინველების შესწავლა და დაცვა. ივანოვი: 40-42. ელიზეევა O.V. 1977. არწივის ბუჩქების საკვები ქათმის პერიოდში // სტავროპოლის ფაუნა 2: 77-78.

ილიუჰ მ.პ. 2010. Ciscaucasia- ის ტრანსფორმირებული სტეპური ეკოსისტემების მტაცებელი ფრინველები და ბუები. რეზიუმე. დის. . მოძღვრება. ბიოლი. მეცნიერებები. მახაჩკალა: 1-55.

ილიუჰ მ.პ. 2011. Ciscaucasia- ს მტაცებლებისა და ბუების ფრინველების იშვიათი სახეობების დაცვის პრობლემები // ტომსკის სახელმწიფო უნივერსიტეტის ჟურნალი. სტავროპოლის. უნივერსიტეტი 74: 106-114.

Ilyukh M.P., Khokhlov A.N. 2004. სტავროპოლის მხარეში ბუჩქების ადგილმდებარეობა და სიმრავლე // ჩრდილოეთ კავკასიაში ბიოლოგიისა და ეკოლოგიის განვითარების პრობლემები. სტავროპოლი: 96-106.

Ilyukh M.P., Khokhlov A.N. 2005 წ. წვევების მდგომარეობა სტავროპოლის მხარეში // ჩრდილოეთ ევრაზიის სახლები. მ .: 277-286.

Ilyukh M.P., Khokhlov A.N. 2006. ცენტრალური ცისკავკასიის ფრინველის კვერცხების კლანჭები და ზომები. სტავროპოლი: 1-220.

Ilyukh M.P., Khokhlov A.N. 2010. Ciscaucasia- ის ტრანსფორმირებული ეკოსისტემების მტაცებელი ფრინველები და ბუები. სტავროპოლი: 1-760.

Ilyukh M.P., Khokhlov A.N., Parfyonov E.A. 2009. ბუების ეკოლოგია სტავროპოლის მხარეში // ჩრდილოეთ ევრაზიის სახლები: ეკოლოგია, სივრცითი და ბიოტოპური განაწილება. მ .: 204-228.

რუსეთის ფედერაციის წითელი წიგნი. ცხოველები. 2001. მ .: 1-862.

სტავროპოლის ტერიტორიის წითელი წიგნი. ცხოველები. 2013 წ.სტავროპოლი: 1-256.

კრიაჩკო იუ.იუ. 2007. შენიშვნები გველის საჭმლისა და ბუდის შესახებ ცენტრალურ კავკასიაში // კავკასიის ჩიტები: შესწავლა, დაცვა და რაციონალური გამოყენება. სტავროპოლი: 70-72.

ლიუტი A.M. 1940. არწივის ბუდის სასოფლო-სამეურნეო მნიშვნელობის საკითხზე // Tr. ვოროშილოვი. პედ ინსტ. 2: 223-224.

Malovichko L.V., Gavrilov A.I., Fedosov V.N. 2012. სტეპროპოლში არწივის ბუდის განაწილების, ბუდესა და კვების თავისებურებები // მტაცებელი ფრინველები მესამე ათასწლეულის დინამიურ გარემოში: სტატუსი და პერსპექტივები. კრივიი რიჰი: 373379.

მირონოვი ნ.პ. 1949. ნახევრად უდაბნოში არწივის ბუზის კვების საკითხზე // ბუნება 9: 76-77.

მიშჩენკო A.L., ბელიკი V.P., რავკინ E.S. et al. 2004. სიმრავლის შეფასება და მისი დინამიკა რუსეთის ევროპული ნაწილის ფრინველებისთვის (ჩიტები ევროპა II). მ.: 1-44.

პარფიონოვი E.A., Bayramukova A.A-A. 2006. იშვიათ სახეობათა ბუჩქების ფაუნაზე, სტავროპოლის და მიმდებარე ტერიტორიების სამხრეთ ნაწილში // ჩრდილოეთ კავკასიაში ბიოლოგიისა და ეკოლოგიის განვითარების პრობლემები. სტავროპოლი: 144-147.

Parfyonov E.A., Ilyukh M.P., Khokhlov A.N. 2003. არწივის ბუზი კავკასიის მინერალური წყლების რეგიონში // სტავროპოლის ფაუნა 11: 86-102.

Parfyonov E.A., Ilyukh M.P., Khokhlov A.N. 2005 ა. სტავროპოლის ტერიტორიის სამხრეთით არწივის ბუდის არასასურველი ქცევის საკითხის შესახებ // ჩრდილოეთ კავკასიაში ბიოლოგიისა და ეკოლოგიის განვითარების პრობლემები. სტავროპოლი: 210-216.

Parfyonov E.A., Ilyukh M.P., Khokhlov A.N. 2005 ბ. ჟელესნოვსკის მახლობლად არწივის ბუზის ბუდეების შესახებ // ჩრდილოეთ კავკასიაში ბიოლოგიისა და ეკოლოგიის განვითარების პრობლემები. სტავროპოლი: 206-210.

პოლიაკოვი გ.I. 1914. რამე სოფელ ეზენტუკის (ტერეკის რაიონი) ფრინველების შესახებ // ორნიტოლი. ვესტნი. 3: 223-226.

პუკინსკი იუ.B. 1993. არწივის owl // რუსეთის და მიმდებარე რეგიონების ჩიტები: Charadriiformes, Pigeon ფორმის, Cuckoo ფორმის, Owls. მ .: 270-290.

როსკიკოვ კ.ნ. 1884. ფრინველების ზამთრის ფაუნის მიმოხილვა მდინარის ხეობის აღმოსავლეთ ნაწილში. მალკი // ზაპ. იმპერია. აკად. მეცნიერებები 49, adj. 4: 1-48.

სატუნინ კ.ა. 1907. მასალები კავკასიის რეგიონის ფრინველების ცოდნისათვის // ზაპ. კავკასიონი დეპ. იმპერია. რუს გეო საზოგადოება 26, 3: 1-144.

სტეფანიანი ლ.ს. 2003. რუსეთის და მიმდებარე ტერიტორიების ორნიტოლოგიური ფაუნის რეზიუმე (სსრკ-ს საზღვრებში, როგორც ისტორიული მხარე). მ .: 1-808.

თელპოვი V.A., Khokhlov A.N., Bitarov V.N. 1988. შენიშვნები სტავროპოლის ტერიტორიის პიემონტის რაიონის ფრინველებზე // მასალები სტავროპოლის ტერიტორიის შესწავლის შესახებ 15/16: 215219.

Fedorov S.M. 1955. სტავროპოლის ტერიტორიის ჩიტები // მასალები სტავროპოლის ტერიტორიის შესწავლის შესახებ 7: 165-193. Fedosov V.N., Malovichko L.V. 2006. აღმოსავლეთ მანიჩისა და სტავროპოლის ტერიტორიის მიმდებარე ტერიტორიების სპეციალურად დაცული ფრინველთა სახეობების ამჟამინდელი მდგომარეობა // სტრიპტი 4, 1: 79-112.

Fedosov V.N., Malovichko L.V. 2008. კუმო-მანიჩის დეპრესიაში არყის ბუზის ბუდეების შესახებ // ჩრდილოეთ ევრაზიაში მტაცებლური ფრინველების შესწავლა და დაცვა. ივანოვი: 343-345. ხარჩენკო ვ.I. 1968. Ciscaucasia- ს მტაცებლებისა და ბუები. რეზიუმე. დის. . სანთლები. ბიოლი. მეცნიერებები. ტარტუ: 1-24.

ხოხლოვმა ა.ნ. 1992. ცენტრალური ცისკუზიის ანთროპოგენულ ლანდშაფტებში ბუების ეკოლოგიის თავისებურებები // თანამედროვე ორნიტოლოგია. მ .: 85-95. Khokhlov A.N., Ilyukh M.P., Kaziev U.Z. 2005. იშვიათი ხმელეთის ხერხემლიანები

სტავროპოლის ტერიტორია. სტავროპოლი: 1-216. Khokhlov A.N., Ilyukh M.P., Kharchenko L.P., Mishchenko M.A., Khokhlov N.A., Trautvayn I.G., Male S.N. 1998. ახალი ინფორმაცია სტავროპოლის ტერიტორიის ბუჩქების შესახებ // მე -3 კონფის მასალები. მტაცებელ ფრინველებზე აღმოსავლეთ ევროპასა და ჩრდილოეთ აზიაში. სტავროპოლი, 1: 123-124. Khokhlov A.N., Khokhlova Z.I., Khokhlov N.A. 2001. სტავროპოლის ზამთრის ფრინველები

ტერიტორიები და მიმდებარე ტერიტორიები. სტავროპოლი: 1-96. ჩერნოვალოვა ნ.პ. 1939. ვოროშილოვსკის ზამთრის ფრინველების შესახებ // Tr. ვოროშილოვი. პედ ინსტ. 1: 159-162.

ლორენზ ტ.კ. 1887. Beitrag zur Kenntniss der ornithologischen Fauna an der Nordseite des Kaukasus. მ.: 1-62.

Russian Bird Watch 2017, ტომი 26, Express Edition 1397: 323-324

Fringilla გვიანი ფინალი ომსკში

ტატიანა იურიევნა კოლპაკოვა. ბიოლოგიისა და ბიოლოგიური განათლების დეპარტამენტი, ომკის სახელმწიფო პედაგოგიური უნივერსიტეტი. ელ.ფოსტა: [email protected]

მიღებული 2017 წლის 19 იანვარი

როგორც ცნობილია, ფრინველის ფრინველების კოლინზი არის დიდი და ფართოდ გავრცელებული ევროპული სახეობა, რომელიც აქტიურად ვრცელდება ციმბირის აღმოსავლეთსა და ჩრდილოეთით (სიროჩკოვსკი 1960, ბეზბორდოვი 1968, 1979, ფეფელოვი 1998, გოროშკო, ბალჟიმევა 2013, მელნიკოვი 2015). დიაპაზონის აღმოსავლეთ ნაწილში ფინები ძირითადად გადამფრენია, თუმცა არსებობს ინფორმაცია ამ ფრინველების ზამთრის შეტაკებების შესახებ ურალის ჩრდილოეთით შუა ტაიგამდე (Ryabitsev 2008) და ირკუტსკის მხარეში (Ivushkin, Fefelov 2011).

ომსკის რეგიონში, ფინჩი არის ბუზიანი გადამფრენი და გადამფრენი ფრინველი (სოლოვიევი 2005, კოლპაკოვა 2006). პირველი საგაზაფხულო სიმღერები აღინიშნება აპრილის პირველ ნახევარში, ხოლო ბოლო შეხვედრები შემოდგომაზე - სექტემბრის ბოლოს - ოქტომბრის დასაწყისში. 2016 წელს, ფინალში დავაფიქსირეთ

სმოლენსკის რეგიონის წითელ წიგნში ჩამოთვლილი სახეობები: არწივის Owl (Bubo bubo Linnaeus, 1758)

ოჯახი: Owls - Strigidae

რაზმი (განყოფილება): Owls - Strigiformes

სტატუსი IV კატეგორიის. სახეობა, რომლის ბიოლოგია სმოლენსკის რეგიონში არ არის შესწავლილი, სიუხვე და მდგომარეობა საგანგაშოა.

მოკლე აღწერა. ბუზების რაზმის ერთ-ერთი უდიდესი წარმომადგენელი. სპექტრის სხვადასხვა ნაწილში არწივის ბუდის ფერი განსხვავდება და მერყეობს მუქი წითელიდან შავი ლაქებით, ვიდრე რამდენიმე ლაქით. Paws იგრძნო claws. თვალების ირისი არის ნარინჯისფერი.

განაწილება. ჯიშები ევროპაში, ჩრდილოეთ აზიაში, სახალინში, იაპონიაში. სამხრეთით, დიაპაზონი ვრცელდება ჩრდილოეთ აფრიკაში, არაბეთსა და სამხრეთ ჩინეთში. სმოლენსკის რეგიონში, ის ჩაიწერა ბუდეს სმოლენსკის ტბის რაიონის ეროვნულ პარკში და სმოლენსკის რაიონის ჩრდილოეთით.

ჰაბიტატი. არწივის owl არის მომთაბარე და მაცდუნებელი ფრინველი, რომელიც გვხვდება ტყეებში, სტეპებში, უდაბნოებში, დაბლობებსა და მთებში. ის ყოველთვის ბინადრობს უდაბნო ყრუ სადგურებში. ბუდეები ტყის რთულ ადგილებში, ხევებში, კლდეებზე, ქვის შენობებისა და კლდეების ნანგრევებში, ნაკლებად ხშირად იყენებენ მტაცებლური დღის დიდი ფრინველების ბუდეებს. .

ბუნებაში უხვი. ყველგან პატარაა და აგრძელებს შემცირებას. ცხადია, არაუმეტეს 5 წყვილის ბუდე სმოლენსკის ლაკელანდის ეროვნულ პარკსა და მიმდებარე ტერიტორიებზე. რეგიონში რიცხვი ჩვენს მიერ შეფასებულია 30-40 წყვილის მიხედვით.

ბიოლოგიის მახასიათებლები. არწივის ბუზის ბუდე არის პატარა დეპრესია ნიადაგში კლდეების ტილოების ქვეშ, რომლებიც გადაქცეულია ღეროებით ან კარიერებით. აპრილი აპრილში და შედგება 2-3 თეთრი კვერცხისგან. ის ღამისთევა განაპირობებს, თუმცა კარგად ხედავს დღის განმავლობაში. ეძებს მტაცებელს ფრენის დროს ან დევს ლოდინი იზოლირებულ ადგილას. ის იკვებება სხვადასხვა ზომის ცხოველებისა და სახეობების შემადგენლობით: კურდღლებიდან თაგვის მსგავსი პატარა მღრღნელებით და კოროსიდან ბეღურები.

მეცხოველეობა. არ ჩატარებულა.

მიღებული ზომები. იგი დაცულია მხოლოდ ნაკრძალისა და ნაკრძალის ადგილებში, სადაც ხორციელდება ბუნების ინტეგრირებული დაცვა. სმოლენსკის რეგიონში - სმოლენსკის ტბის რაიონის ეროვნულ პარკში.

უსაფრთხოების აუცილებელი ზომები. ბუდეს სადგურების დადგენა და მიკროზერვაციის სტატუსის მინიჭება.

  1. ცხოველთა ცხოვრება, ტომი 6, 1986,
  2. აფონჩენკოვი (ზეპირი კომუნიკაცია),
  3. ფლინტი და სხვ., 1967.

Pin
Send
Share
Send