ცხოველების შესახებ

ვინ არის ევროპული ტყის კატა

Vkontakte
Pinterest




ევროპული ტყის კატა არ არის ჯიში, მით უმეტეს, ცხოველის გარეული ნიმუში. ეს არის ზუსტად კატის ტიპი, საიდანაც, სავარაუდოდ, კაცობრიობისათვის ცნობილი ბუნებრივი კატების ჯიშები წარმოიშვა.

ველური ევროპული კატების ნახვა შეგიძლიათ მსოფლიოში ბევრ ზოოპარკში. ერთი შეხედვით, ეს ცხოველები არ განსხვავდებიან შინაური კატებისგან. უფრო მეტიც, სინამდვილეში, ეს საშიში და ინტელექტუალური მტაცებლები არიან, რომლებიც ადაპტირებულნი არიან ცხოვრებას მხოლოდ ბუნებრივ პირობებში.

სახეობების ისტორია

მეცნიერები თვლიან, რომ ტყის კატა გამოჩნდა პლეისტოცენის ეპოქაში, რომელიც 2.5 მილიარდზე მეტით დაიწყო და 11,7 მილიონი წლის წინ დასრულდა. იმის გათვალისწინებით, რომ კაცობრიობა მხოლოდ 2.8 მილიარდი წლისაა, გარეული კატები, სულ მცირე, 9 ასაკოვანი არიან, ვიდრე ადამიანები.

პლეისტოცენის ეპოქის დასასრული ხასიათდება წარმოუდგენლად მკაცრი კლიმატით. პლანეტა ახლახანს გადაურჩა ყინულის პერიოდს, ყინულის მასები უხალისოდ იბადებოდნენ, ამინდის პირობებიც შეიცვალა ტალღებში - მკვეთრი დათბობის პერიოდები მონაცვლეობდა ძალიან ცივი ჰაერის მასების გაჩენის პერიოდებით. ამ პროცესებმა განაპირობა ფლორისა და ფაუნის გარდაქმნა. სწორედ ამ დროს გამოჩნდა მატყლიანი მარტორქა, მამონტი, გიგანტური ირემი, გამოქვაბული ლომი და მრავალი სხვა სახეობა, რომლებიც ყველაზე სრულად ადაპტირდნენ მკაცრი კლიმატური პირობებით.

შემდგომ გლობალურ დათბობასთან ერთად, მყინვარის და პოსტglacial პერიოდის ცხოველების უმეტესობამ ვერ მოახერხა მუტაცია და გადაშენება. კატამ, რომელიც ჩაბნელებულ ტყეებში და მთებში შევიდა, გადარჩენა მოახერხა.

ამრიგად, მხოლოდ ვილაპარაკებთ ევროპული ტყის კატის, როგორც სახეობის - სავარაუდო, უახლესი თარიღის შესახებ - 11,7 მილიონი წლის წინ. თუმცა, სავარაუდოდ, ეს ცხოველი უფრო ძველია და განსაკუთრებული ცვლილებების გარეშე, ჩვენს დრომდე შემორჩენილია გამყინვარებიდან.

კატის შინაარსი მოხდა მოგვიანებით, დაახლოებით 10 ათასი წლის წინ, როდესაც ადამიანებმა დაიწყეს მაცდუნებელი ცხოვრების წესი, ააშენეს საცხოვრებელი სახლები, შეიმუშავეს სასოფლო-სამეურნეო მიწა და გააკეთეს საკვები წყაროები.

მისტერ კატა გირჩევთ: სპეციფიკაციები

ცენტრალური ევროპის ტყის კატა, Felis silvestris silvestris ან European Wildcat, არის მსხვილფეხა რქოსანი ძუძუმწოვარი. ტყის კატების ლათინური სახელწოდება შეიძლება დაახლოებით ითარგმნოს, როგორც "ტყეში მცხოვრები ველური კატა". ისინი ცხოვრობენ თითქმის მთელი პლანეტის ტერიტორიაზე, კერძოდ, ევროპაში, აზიასა და აფრიკაში (ისინი განასხვავებენ სტეპის სახეობებს). კლასიფიკაციის უფრო დეტალურად გაცნობის და მისი გაგების მიზნით წაიკითხეთ სტატია სტეპ კატების შესახებ. ამ სტატიაში ყურადღება გამახვილდება მხოლოდ იმ ველური ტყის კატებზე, რომლებმაც ადაპტირება მოახდინეს ევროპის ტერიტორიაზე.

ეს არის პატარა ცხოველი, რომელიც ჯერ კიდევ უფრო დიდია, ვიდრე ჩვეულებრივი შინაური კატა, თუმცა იგი ძალიან ჰგავს მას ზოგადად სტრუქტურაში:

  • სხეული საკმაოდ გრძელი, წაგრძელებული, კუნთოვანი.
  • მამაკაცი 45-დან 93 სმ სიგრძისაა, წონა 6-9 კგ, ქალი 39-დან 78 სმ-მდე და 4-7 კგ.
  • კიდურები საშუალო სიგრძისაა მკვეთრი მუხლებით, რომელსაც შეუძლია დამალვა თითის თითებში. ისინი კარგად ერგებიან ხეებსა და კლდეებზე ასვლას, ნადირობას და მტრებისგან დაცვას.
  • უკანა ფეხები ოდნავ გრძელია და უფრო ძლიერია, ვიდრე წინა. ისინი ეხმარებიან ცხოველს მაღალი გადახტომების შესრულებაში.
  • კუდი არის საკმარისი სიგრძით (18-დან 41 სმ-მდე), როგორც წესი, სხეულის ზომით ოდნავ მეტი. ფართო ბაზაზე და შეამცირეთ ცოტა მეტი, მაგრამ მისი წვერი არ არის მითითებული, მაგრამ მომრგვალო.
  • დიდი თავი განვითარებული ფართო cheekbones. ყბა მოკლე და მოსაწყენი. ევროპული ტყის კატების კატებს უფრო დიდი აქვთ ქალას მოცულობა, ვიდრე შინაური კატები, რაციონი, რომელიც ცნობილია როგორც შაურბერგის ინდექსი.
  • საშუალო ზომის ყურები (5-7 სმ), ფართოდ გაშლილი, რჩევებზე ჯაგრისების გარეშე, მაგრამ შიდა კიდეებით.
  • ვიბრიზა არის მოცულობითი, მკვრივი, თეთრი. მათ პირის ღრუსთან ახლოს არის 8-18 თითოეულ მხარეს 5-დან 8 სმ სიგრძემდე, თვალების გარშემო მათგან ნაკლებია - 7-8 და ისინი უფრო მოკლეა (5-6 სმ). მაგრამ ისინი ასევე არიან ფუნჯის შიგნით, ეს არის 3-6 თმას 4-5 სმ სიგრძის ჯგუფი.
  • თვალები დიდი და ფართოდ არის გაშლილი, დახრილი ფორმის ვერტიკალური მოსწავლე. ირისი მოხატულია მოყვითალო, მომწვანო ან ზურმუხტისფერ ტონებში.
  • ლობი ბინა, დიდი, აგურის ფერია.
  • ქურთუკი ერთნაირი საშუალო სიგრძისაა მთელ სხეულზე, ის უფრო დიდია კუდიზე, რაც მას დიდ და ფუმფულაებად გამოიყურება.
  • ქვედაბოლო სქელი და მოცულობითია. ამის გამო, ცხოველი უფრო დიდი მასშტაბით აღიქმება.
  • ფერი მონაცრისფრო ტონებში. თავზე, ზურგზე, გვერდებზე, კუდზე არის შედგენილი ხაზები. ოთხი მკაფიო ხაზი, როგორც წესი, მდებარეობს თავის ქალას ღრუს ნაწილზე.
  • შავი რგოლები კუდის გარშემო ირევა, სამიდან ათამდე.
  • საზაფხულო ბეწვი შემდეგ molting არის ბევრად მსუბუქია, გარეშე ocher და ყავისფერი მინარევებისაგან, ზოგჯერ ashen.
  • ჩვეულებრივ, მათ აქვთ ოთხი წყვილი ძუძუს თავი: ორი მკერდზე და ორი მუცელი.
  • ქრომოსომის ნაკრები მოიცავს 38 დიპლოიდს.

ევროპული გარეული კატები ძირითადად ცხოვრობენ ფოთლოვან და შერეულ ტყეებში, სადაც არ არის ადამიანის დასახლებები. მოსახლეობა ასევე არსებობს სანაპიროებზე და სანაპირო ტყეებში, ჭაობებთან ახლოს, მთებში. მოერიდეთ მაღალმთიან რაიონებს, თოვლიან ტერიტორიებს საფარის მაღალი სისქით.

ცენტრალური ევროპის ტყის კატა მნიშვნელოვნად აღემატება მის გარეულ ნათესავებს სტეპებისგან. ასევეა 14-16 კგ წონის მამაკაცები. ამ ცხოველების უახლოესი ნათესავები არიან ჭაობიანი ფოცხვევები, პალასი.

ველური ტყის კატის სახეობები

ველური ტყის კატა მოიცავს 23 ქვესახეობას, რომელთა შორის კერძოდ:

  • ცენტრალური ევროპის Felis silvestris silvestris,

  • კავკასიური Felis silvestris caucasica,

  • Turkestan Felis silvestris caudata,

  • Omani Felis silvestris gordoni,

  • Steppe Felis silvestris lybica,

  • აფრიკის ქვესახეობები Felis silvestris cafra,

  • ჩინელი Felis silvestris chutuchta,

  • ხელნაკეთი Felis silvestris catus.

ევროპული ტყის კატის ჰაბიტატი

ტყეების კატების უმეტესობა ევროპაში ცხოვრობს დასავლეთიდან და კონტინენტის ცენტრში - დასავლეთ უკრაინაში, მოლდოვაში, სლოვაკეთში, კარპატებში და ტრანსკარპატიაში. იბერიის ნახევარკუნძულზე ასევე არის ქვესახეობა - გიგანტური იბერიული კატა.

ევროპული კატა ასევე გვხვდება კავკასიაში, სადაც ის მდებარეობს Felis silvestris caucasica- ს მიმდებარედ. მათი საკმაოდ დიდი ნაწილი დიდი ხანია ცხოვრობდა შოტლანდიაში, მაგრამ ახლა მას საშიშროება ემუქრება საშინაო კატებთან გავრცელებული გავრცელების გამო.

უკრაინის მოსახლეობა ცხოვრობს ძირითადად ფოთლოვანი რქის-მუხის, წიფლის და სხვა შერეულ ტყეებში. მოლდაველმა ასევე აირჩია წიფლის ტყეები საცხოვრებლად, მაგრამ ის ასევე გვხვდება წყალდიდობებში. ეს არის დათბობის მკვრივი სქელი და ლერწამი იშვიათი ღრუ ტირიფებითა და ნალექებით.

რუსეთის, გერმანიის, ესპანეთის სამხრეთით, იტალიის ევროპული ნაწილი ასევე იმ ადგილებს შორისაა, სადაც ევროპული ტყის კატა ცხოვრობს.

ამ ცხოველებს შეუძლიათ ზღვის დონიდან 2-3 ათასი მეტრის სიმაღლეზე ცხოვრება. მათი სქელი ბეწვის ქურთუკი თბილი საცვლებით გაუძლებს დიდ ტემპერატურულ განსხვავებებს, სიცხეს, მაღალ ტენიანობას და ყინვას.

მე -17 საუკუნის ბოლოსა და XX საუკუნის შუა პერიოდებამდე, კატის ჰაბიტატი ფრაგმენტულად მოხდა მასშტაბური ნადირობის და რეგიონალური განადგურების გამო. შესაძლოა, ეს ცხოველი მთლიანად გაქრა ჩეხეთის რესპუბლიკაში და რეგიონად ითვლება ავსტრიაში, თუმცა იტალიაში მოღვაწეები მოღვაწეები მაინც იქ მიგრირებულან. სახეობა არასდროს ბინადრობდა სკანდინავიაში და სიცილია ერთადერთი კუნძულია, სადაც ამ ცხოველების მოსახლეობა ცხოვრობს.

ქცევის მახასიათებლები

ევროპული ტყის კატები ძალიან ფრთხილად იყენებენ, მათ შეიძლება მორცხვადაც კი უწოდონ. აქედან გამომდინარე, ხშირად ხდება აგრესიის გამოვლინება უცნობების მიმართ. ეს კატები განსაკუთრებით თავიდან აიცილებენ ადამიანის დასახლებებს, ცდილობენ საერთოდ არ მიიპყრო ხალხის ყურადღება. ზოგადად, მათ ურჩევნიათ არ შევიდნენ კონფლიქტში რომელიმე მათგანთან, არც სხვა მტაცებლებთან.

ისინი მარტო ცხოვრობენ. ზრდასრულ მამაკაცს შეუძლია გააკონტროლოს ტყის ფართობი სამ კვადრატულ კილომეტრამდე. ხეების ტოტებზე კატის ფოთლების საზღვრების აღნიშვნა ფიზიოლოგიური სეკრეციისგან და კლანჭების ნიშნებიდან. ამიტომ, უცხოელები იშვიათად დადიან მის ტერიტორიაზე.

ევროპულ ტყის კატას მრავალი ბუნების მტერი ჰყავს - ფოცხვერი (ფოცხვერი), დიდი სტეპის კატა, ლერწმის კატა (ფელისი ჩაუზი), მელა (ვულპეს ვულპები), ნაცრისფერი მგელი (Canis lupus), ჯაყელი (Canis aureus), მარტინი (მარტეს მარტესი), დათვი (ურსუს არქტოზი). ტაჯიკეთში მგელი ყველაზე სერიოზული კონკურენტია ტყის კატისთვის, კატების ხვრელების საკმაოდ ხშირი განადგურება ხდება. მტაცებელი ფრინველები, მათ შორის ევრაზიული არწივის ბუზი (Bubo bubo) და Saker Falcon (Falco cherrug), ხშირად ნადირობენ კატის კნუტებს ძალიან წარმატებით. ნატურალისტმა სეტონ გორდონმა დაწერა შემთხვევა, როდესაც ტყის კატა იბრძოდა ოქროს არწივით (Aquila chrysaetos), რამაც ორივე მხარის სიკვდილი გამოიწვია.

ცხოველი დღის უმეტეს ნაწილს ხარჯავს დენში, ყველაზე ხშირად დიდ ხეზე ძველ ღრუშია მოწყობილი. ღრუ ხეები, როგორც წესი, შეიცავს საკმარის ნახერხს, ამიტომ კატა არ აკეთებს დამატებით ნაგავს. თუ რწყილი დენში ჩნდება, სტეპის კატა სხვა ადგილზე გადადის. ზამთარში, როდესაც თოვლი ხელს უშლის კატას გრძელი დისტანციებზე მოგზაურობაში, ის მის თავშესაფარში რჩება მანამ, სანამ მოძრაობის კლიმატური პირობები არ გაუმჯობესდება.

ის პირები, რომლებიც ცხოვრობენ მთებში, ქმნიან ნაგავსაყრელის ქანების ნამსხვრევებში ან მაჩხლების მიტოვებულ მიტოვებულ ბურუსებს (Meles meles) და მელა (Vulpes Vulpes). ისინი წარმოადგენენ მცირე ზომის საყრდენებს კლდეების ქვეშ, ტოტების მკვრივი მტევანი, ველური კატებისთვის ეს არა მხოლოდ დენია, არამედ დროებითი თავშესაფარია საშიშროების დროს.

თავშესაფრების სახით დამონტაჟებული კლდის ნამსხვრევები ან ბუჩქები გაფორმებულია მშრალი ბალახებით და ფრინველების ბუმბულით.

წყალდიდობის ადგილებში, ცხოველები ირჩევენ ხეების ფართო ჩანგლებს და დიდი ფრინველების მიტოვებულ ბუდეებს, მაგალითად, ჰერონებს, თავშესაფრისა და დასასვენებელი ადგილებისთვის.

მტაცებლისთვის, მტაცებელი ტოვებს ღამით, გამთენიებიდან რამდენიმე საათით ადრე. მაგრამ ზამთრის პირობებში ის დამატებითი ნადირობის პრაქტიკას აკეთებს დილით ადრე და საღამოს გვიან.

წყალდიდობის ადგილებზე მცხოვრები ევროპული ტყის კატები აკონტროლებენ ტერიტორიის ერთ ან ორ ჰექტარს, მაგრამ მამაკაცებს შეუძლიათ შეძლონ თავიანთი საიტის საზღვრები დატოვონ ერთმანეთთან ურთიერთობის პერიოდში, მდედრების მოსაძებნად.

ევროპულ ტყის კატას შეუძლია ძალიან სწრაფად გადაადგილება, როდესაც ის ატარებს მსხვერპლს ან ტოვებს დევნას, მშვენივრად ასვლის ხეებს და დაბალ კლდეებს.

მხეცს აქვს შესანიშნავი მოსმენა და მხედველობა, სუნი ოდნავ დაბალ დონეზე. ჩუმად, მაგრამ ძალუძს დაბალი და ხუჭუჭა ძალისმიერი ხმები, შეუძლია გააფთრებული, დაძაბული, დაძაბული, მღელვარე.

ტყეში მტრების დიდი რაოდენობის გამო, საიდანაც მტაცებელს შეუძლია დაუყოვნებლივ დაიმალოს ხეებსა და კლდეებზე ნაპრალები, მხეცის გარეგნული ხასიათი ასოცირდება პირქუშ და ფრთხილი არსებით. მიუხედავად ამისა, ის მსოფლიოში ერთ – ერთი ულამაზესი და კეთილშობილი ცხოველია, გარკვეულწილად მოგვაგონებს ეგზოტიკურ შინაურ კატას.

კვების რაციონი

ევროპული ტყის კატები არიან ტიპიური საშუალო მტაცებლები, რომელთა საშუალო მტაცებელი მრავალფეროვანია:

  • კურდღლები
  • კურდღელი
  • მიწის ფრინველები
  • მარტინები
  • ციყვი
  • წყლის ვირთხები
  • მუშკატები
  • ermines
  • მომაკვდავს
  • ferrets
  • ახალგაზრდა ირემი, ქამრები და ღორის ირმები,
  • გარეული და შინაური თხა,
  • pasyuki ვირთხები
  • ზაზუნები
  • ხვლიკები
  • გველები
  • მცირე მღრღნელების (თაგვები, ვოლები, ძილი).

განსაკუთრებით ხშირად დაზარალდნენ ზოლები, მაფინები, კოვბოები, იხვები და ხოხვები, რომლებიც თავს იჩენენ ევროპული ტყის კატის თავდასხმების შედეგად. მტაცებელი არა მხოლოდ მათზე თავდასხმებს, არამედ მათ ბუდეებსაც ანადგურებს. ადრე ეს ცხოველებიც კი ნადირობდნენ ბასტერებსა და არწივებზე.

იხვები ნადირობისას ცხოველებს შეუძლიათ ბანაობა, მაგრამ ამას ძალიან იშვიათად აკეთებენ, წყალი არ მოსწონთ. მიუხედავად იმისა, რომ ისინი ზოგჯერ უარს ამბობენ ბაყაყების, ჭრაქი და გომბეშების ჭამაზე, ეს მათთვის ნამდვილად დელიკატესია. ზოგჯერ ევროპული ტყის კატები, თუმცა ძალზე იშვიათია, ადამიანთა დასახლებებში გადადიან ინდაურის, იხვები, ბატები, ქათმები.

იმისდა მიუხედავად, რომ მტაცებელს შეუძლია ძალიან სწრაფად იმოძრაოს, იგი არ იყენებს ნადირობის დროს ბეატრის როლს, მაგრამ უპირატესობას ანიჭებს მოლოდინისა და სანახავი პოზიციის მიღებას, ფრთხილად მტაცებლური ჭკუაზე ან ბუდეზე. შემდეგ მიჰყვება მსხვერპლის სწრაფ ნახტომს და გარდაცვალებას. ამ შემთხვევაში, კატა კლავს მცირეწლოვან ინდივიდებს კეფის ძვლის მიდამოებით, ხოლო უფრო დიდიები მის ზურგზე მიჭერენ და კისრის დაჭიმვას ცდილობენ. თუ თავდასხმა ჩავარდა, კატა არ შეაჩერებს მტაცებელს, მაგრამ სხვა მსხვერპლს ეძებს.

ტყის კატის ხედვა შექმნილია ისე, რომ მას შეუძლია კონცენტრირება მოახდინოს მხოლოდ ტერიტორიის მცირე ნაწილზე, დანარჩენი სივრცე მისთვის ბუნდოვანია და მას არ შეუძლია მოძრავი ცხოველის თვალყურის დევნება. მაგრამ მას შეუძლია უბრალოდ გიგანტური გადასვლა გააკეთოს მისი ზომით - ორი ან სამი მეტრი სიგრძისა და სიმაღლისთვის.

ეს ცხოველები ძალიან მტაცებლურია, სამ-ოთხთვიანი კნუტს შეუძლია დღეში საშუალოდ ათამდე მაუსის ჭამა, ხოლო ზრდასრული ადამიანისთვის ერთი და ნახევარი ორ კილოგრამამდე ახალი მტაცებელი. მიუხედავად იმისა, რომ ევროპული კატა შედარებით პატარა ცხოველია, ის მამაცი და უშიშარი მონადირეა. ასე რომ, ყველა ნადირობის ძაღლი არ გაბედავს ვირთხზე პასუკას ან ზაზუნას თავდასხმა და იგი თამამად აგდებს ამ ბოროტ მღრღნელებს.

ასევე საშიშია მარტინების, ერმაინების, ჭურვების ან ბორკილების ნადირობა და კატა ყოველთვის არ გამოდის ამ ბრძოლაში, როგორც გამარჯვებული. ბევრი ახალგაზრდა ადამიანი იღუპება ასეთ ბრძოლებში.

პირველი ნადირობა ჩვეულებრივ ხდება სიბნელემდე რამდენიმე საათით ადრე, ხოლო მეორე უფრო ახლოს არის გამთენიისას. მოღრუბლული ზაფხულის დღეებში, მხეცს შეუძლია დატოვოს ბუნდოვანი დღის განმავლობაში.

ჩვეულებრივ ჭამს მტაცებელს, იჯდა ადგილზე მის უკანა ფეხებზე და უჭირავს კარკასს წინა მხარეს. ის ხორცის ნაჭრებს კი არ გამოყოფს, არამედ ჯოხებს აჩენს.

ევროპულ კატებში სმენა იმდენად კარგად არის განვითარებული, რომ წამში 25 ათასამდე ვიბრაციას ხვდება, ანუ, მას შეუძლია მოისმინოს შიშის მოძრაობა.

პუბერტაცია და რეპროდუქცია

ევროპული ტყის კატა გამოხატული ინდივიდუალისტია, რომელსაც აქვს მძიმე და ფარული ხასიათი, მაგრამ სექსუალური მოძრაობის დროს, მხეცი გარდაიქმნება. ის ძალზე აქტიური და აქტიური ხდება წყვილის ძებნაში.

რეპროდუქცია ჩვეულებრივ ხდება წელიწადში ორჯერ. პირველი შეჯვარების სეზონი მოდის იანვარ-მარტში.

ქალი და მამაკაცი ინდივიდები ხმამაღლა იწვევენ გასაგონად და აქტიურად აღნიშნავენ ტერიტორიას. მამაკაცი მისდევს ქალებს და ხშირად ერთმანეთს ებრძვის შეყვარებულის უფლების უფლებას.

შეჯვარების შემდეგ ქალი იწყებს დენის მომზადებას - ის ირჩევს ღრუ ან ხვრელში და აყენებს მათ მშრალი ბალახებით, ფოთლებით, შეჭამლ ფრინველების ბუმბულით.

აპრილ-მაისში, პირველი ნაგვის დაბადება ხდება, რომელშიც, ჩვეულებრივ, სამიდან ექვსამდე კუბიკი იბადება.

ახალშობილი პატარაა (150-200 გრ), დაფარულია მუქი ქვევით, ბრმა და სრულიად უმწეო. მათი ფერი უფრო ლაქურია, ვიდრე მოზრდილებში და უფრო შეესაბამება ძველ ტიპს.

კნუტების დაბადების შემდეგ მამაკაცი ტოვებს ქალს და არ მონაწილეობს შთამომავლობის აღზრდა-აღზრდაში.

დედა ჩვილების რძეს სამი-ოთხი თვის განმავლობაში კვებავს, იცავს მათ ჭურვიდან და ერმინიდან და, საჭიროების შემთხვევაში, მათ ახალ ადგილზე გადააქვს.

თვენახევრის შემდეგ, კუბურები იწყებენ ხვრელიდან გამოსვლას, აქტიურად თამაშობენ და ცდილობენ მყარი საკვები. ისინი სწავლობენ ხეების ასვლას, სადაც საშიშროების შემთხვევაში იმალებიან.

ცხოვრების ორი თვის შემდეგ ევროპული ტყის კნუტები ნადირობის სწავლებას იწყებენ, ხუთ ან ექვს ასაკში კი მათ დამოუკიდებლად ცხოვრება შეუძლიათ. მიუხედავად იმისა, რომ ქალი მხოლოდ 9 თვის განმავლობაში აღწევს puberty- ს, ხოლო მამაკაცი მხოლოდ სამი წლის განმავლობაში.

როდესაც მოზარდები დედს ტოვებენ, შემდეგი სექსუალური მოძრაობა იწყება. ამ პერიოდის განმავლობაში კატები ცდილობენ მიუახლოვდნენ თავისუფალ კატას და გააგრძელონ ერთმანეთთან გაუთავებელი ჩხუბები.

საბოლოოდ ძლიერი მამაკაცი იწვევს და ხდება ახალი, ყველაზე გამძლე შთამომავლობის მამა.

ზოგჯერ ქალი ქალი მაწანწალა კატებს უერთდება, უმეტესწილად ველური შინ აწარმოებს სახლში, შემდეგ კი სახეობები გადაგვარებულია, რადგან ეს სახეობები გენეტიკურად ძალიან ჰგავს და აქვთ ჰიბრიდიზაციის უნარი. საშინაო კატებთან შეჯვარების გამო გადაგვარების საკითხი სადავოა, რადგან ისინი ბევრად უფრო სუსტია, ვიდრე მათი გარეული კოლეგები.

ზოგჯერ შინაური კატები ტყეში მოსიარულეს უფრო ხშირად ამხნევებენ ევროპელ გარეულ კატებთან. შთამომავლობა რჩება ტყეში და ერწყმის ძირითად მოსახლეობას, მნიშვნელოვნად ასუსტებს მას გენეტიკურად. მიუხედავად იმისა, რომ მეცნიერთა მოსაზრებები ასეთი ჰიბრიდიზაციისგან დეგენერაციის მასშტაბის შესახებ დიდად განსხვავდება.

უდავოა, რომ გარეული კატებისგან წარმოიშვა ისეთი შინაური კატები, როგორიცაა ნორვეგიის ტყე და ციმბირული.

ტყვეობა

იმ შემთხვევაშიც კი, თუ ევროპული ტყის კატის კნუტები ადრეულ ასაკში პირის ხელშია, მათი გაუსწორება ძალიან რთულია, ეს თითქმის შეუძლებელია.

რეზერვებისა და ზოოპარკის პირობებში, ეს მტაცებელი ცხოვრობს და მზადაა, მაგრამ უმჯობესია არ შეიტანოთ იგი ბინაში ან კერძო სახლში.ადრე თუ გვიან, ნამდვილად გამოჩნდება ველური ბურუსი და დაზარალდება ორივე მხარე - როგორც ცხოველები, ასევე ადამიანები.

უფრო მეტიც, ევროპული ტყის კატა ძალიან არასასიამოვნოა ადამიანის გვერდით ცხოვრებით, დიდი სიფრთხილისა და თუნდაც სიმკვეთრის გამო. თუ ასეთი პეტია სახლში, აუცილებელია მისთვის შესაფერისი პირობების შექმნა:

  • უზრუნველყოს საკმარისი ადგილი აქტიური მოძრაობისთვის და ასვლისთვის, და უკეთესიც - ფართო ფრინველი.
  • არ დააკავშიროთ ველური კატა სხვა შინაურ ცხოველებთან.
  • დროული ორგანიზმის დაგროვება, გარე პარაზიტების საწინააღმდეგოდ მკურნალობა და რეგულარული ვაქცინაცია.
  • ყურადღებით დააკვირდით უჩვეულო ცხოველის ჯანმრთელობას, დაავადების შემთხვევაში, დროულად დაუკავშირდით ვეტერინარულ კლინიკას.
  • შეარჩიეთ სწორი და სრულყოფილი დიეტა, რომელშიც ცილოვანი საკვები უნდა იყოს უდიდესი ნაწილი - უცხიმო ხორცი (ფრინველი, ხორცი, კურდღელი), რძის პროდუქტები, ახალი თევზი, ნაყენი (ღვიძლი, გული, ფილტვები), ქათმის კვერცხები.
  • ნუ დაივიწყებთ დიეტაში ვიტამინ-მინერალური კომპლექსების შეყვანის აუცილებლობის შესახებ.

ევროპული ტყის კატა გენეტიკურად ძალიან ჯანმრთელი მხეცია, მაგრამ არასათანადო მოვლით და კვებით იგი ძალიან სწრაფად შეიძლება მოკვდეს. მართლაც, სახლში ან ფრინველზე ცხოვრების წესი დიდი სტრესია მტაცებლისთვის.

შინაურ ცხოველებში ცილის, ცხიმების, ნახშირწყლების, ვიტამინების, მიკრო და მაკრო ელემენტების ნაკლებობით, შინაური ცხოველი შეიძლება განვითარდეს მძიმე დაავადებები, მაგალითად, პოლიკისტოზური თირკმელების დაავადება, გლიკოგენოზი, ჰიპერტროფიული კარდიომიოპათია და ბადურის დისპლაზია.

კარგ პირობებში, ევროპულ ტყის კატას შეუძლია ტყვეობაში 30 წლამდე იცხოვროს, ბუნებაში მისი სიცოცხლის ხანგრძლივობა იშვიათად 15-ს აღწევს.

კნუტის შეძენა

თუ თქვენ უკვე გადაწყვიტეთ შეიძინოთ ეს ცხოველი, რომელიც უკიდურესად შეუსაბამოა სახლის პირობებში, მაშინ მისი ყიდვა მხოლოდ პროფესიონალური სელექციონერისგან გჭირდებათ. კნუტების ღირებულება იწყება 40 ათასი რუბლიდან.

უმჯობესია აირჩიოთ ბავშვი ორიდან ოთხ თვემდე ასაკში, მაშინ იქნება სულ მცირეოდენი შემცირების შანსი. მიუხედავად იმისა, რომ ჯერ კიდევ არ ღირს ლოდინი, რომ ველური კატა გაიზარდოს. ყველაზე მოქნილი ეგზოტიკური ბავშვიც კი შეინარჩუნებს თავის თავისუფლებისმოყვარე ხასიათს.

ევროპული ტყის კატის სახლში შენახვა უაღრესად არასასურველია იმის გამო, რომ ბოლო პერიოდში ბუნებრივი პოპულაცია მნიშვნელოვნად შემცირდა ადამიანის საქმიანობის შედეგად - ტყეების განადგურება, ჭაობების დრენაჟი, გარემოს დაბინძურება, ქალაქების და სხვა დასახლებების რაოდენობის ზრდა.

დღეს ცხოველების ჰაბიტატებში მათი დასახლების სიმჭიდროვე არ აღემატება ოცი პირს თითო ჰექტარზე (100 მ 100), ზოგჯერ კი ორი ან სამი კვადრატულ კილომეტრზე (1000 1000 მ). საკვების მიწოდების შემცირება, მღრღნელების და ფრინველების რაოდენობა ასევე მოქმედებს.

მიუხედავად იმისა, რომ გარეული კატის კომერციული ღირებულება არასდროს ყოფილა დიდი, გასული საუკუნის შუა პერიოდში, მათი ხელმძღვანელის ხუთ ათასამდე განადგურდა ტყავის მოპოვების მიზნით. დღეს მრავალი მტაცებელი ხვდება მარტინებსა და მაჩხლებზე დამონტაჟებულ ხაფანგებში.

დღეს ცენტრალურ ევროპაში ტყის კატა ჩამოთვლილია მეორე CITES დანამატში (კონვენცია საერთაშორისო ვაჭრობის შესახებ). ევროპის ბევრ ქვეყანაში, ეს სახეობა მთლიანად გაქრა, მაგალითად, ბელორუსში. ასე რომ, დაღესტანში იშვიათი ცხოველის ასი ასლი იკითხება.

ვინ არის ტყის კატა

ტყის კატა (ის პატარა გარეული ან ცენტრალური ევროპაა) ითვლება ყველა შინაური კატის წინაპრად. 10 000 წლის წინ, ნეოლითის სასოფლო რევოლუციის დროს, ადამიანებმა დაიწყეს აქტიურად მოშენება და მარცვლეულის შენახვა, რამაც თაგვები და ვირთხები მიიზიდა ადამიანის დასახლებებში. რადგან ველური კატისთვის ეს ყველაზე ადვილი მტაცებელია, შიმშილობის ზოგიერთმა პირმა დაიწყო მიახლოება და დასახლებული ადგილები დასახლდა ადამიანის დასახლებებთან ახლოს. ახალშობილთა კნუტების მოძებნა, ადამიანებმა წაიყვანეს ისინი საკუთარ თავთან, რამაც განაპირობა შინაგანი სავალალო მოქმედება.

ტყის ევროპული კატა ძირითადად იკვებება თაგვებით, ვოლებით, ზაზუნებით და ციყვიებით

ზოოლოგიურ ტაქსონომიაში ტყის კატა მიეკუთვნება შემდეგ კატეგორიებს:

  • კლასი: ძუძუმწოვრები.
  • რიგი: მტაცებელი.
  • ოჯახი: ფელინი.
  • სქესი: კატები.
  • ხედი: Felis silvestris Schreber

Felis silvestris Schreber– ს აქვს 24 ქვესახეობა. ერთ-ერთი მათგანია "ევროპული ტყის კატა" (Felis silvestris silvestris). იგი პირველად იქნა აღწერილი და შედის 1775 წელს ძუძუმწოვრების კლასიფიკაციაში.

მათი გენოტიპით, ევროპული ტყის კატები ყველაზე ახლოს არიან ლინზებთან. სავარაუდოდ, სწორედ მათგან იყო ეს, რომ ფელისი სილვესტრი შრებერი განვითარდა. სავარაუდოდ, სახეობების გამოყოფა მილიონზე მეტი წლის წინ მოხდა.

ევროპული ტყის კატა არ არის ჩამოთვლილი რუსეთის წითელ წიგნში, მაგრამ მიიჩნევა სწრაფად დაქვეითების ქვესახეობებად.

ტყის კატა არ ითვლება კომერციულად, ადამიანი მას არ ნადირობს. მიუხედავად ამისა, ის მრავალ ქვეყანაში გაქრა ან გადაშენების პირასაა. ამის მიზეზი ტყის ტყეა. მაგალითად, ამ ქვესახეების წარმომადგენლები ბელორუსში 5 წელზე მეტი ხნის განმავლობაში არ შეხვედრიან. ლიტვაში ტყის ევროპელი კატები არ არსებობს. მოლდოვაში დარჩა მხოლოდ რამდენიმე ათეული ადამიანი. რუსეთში ჯერ კიდევ არ არის განხილული ქვესახეების გაქრობის საკითხი Felis silvestris Schreber, მაგრამ ეს ცხოველი ნაკლებად და ნაკლებად გვხვდება (მხეცის საიდუმლო ცხოვრების წესის გამო მოსახლეობის ზუსტად დათვლა რთულია).

ზრდასრული ტყის კატა იწონის 7-8 კგ, ქალის წონა არ აღემატება 5-7 კგ

ტყის ევროპული კატის აღწერა

ტყის ევროპული კატა ძალიან ჰგავს ჩვენს შინაურ პირუტყვს. მაგრამ მსგავსება ეხება მხოლოდ გარეგნობას. ბუნებით და ცხოვრების წესით, ეს არის მხეცი, რომელიც სრულად არ შეიძლება შინაური იყოს.

ბევრმა, ტყის კატა რომ დაინახა, გააბრაზა იგი გარეულ შინაურ კატასთან - სინამდვილეში, ეს ორი განსხვავებული ქვესახეა, თუმცა გარეგნულად ძალიან ჰგავს

რას ჰგავს

ტყის ევროპული კატა აქვს ძლიერი სხეული. მას აქვს შეკვეცილი კუდი ბლაგვი წვერით. კატების თავი პატარაა, მომრგვალო, მუწუკები წაგრძელებულია. ყბა ძლიერია, ადაპტირებულია დაჭერაზე, დაჭერაზე და მტევნის მტაცებლობაში.

ევროპული ტყის კატის ყურები არის წვრილი, მომრგვალო, სანათების გარეშე, ფართოდ გაშლილი. თვალები დიდი, ფართოა. კნუტებს აქვთ ლურჯი თვალები, ხოლო ზრდასრულ ცხოველებს აქვთ მწვანე თვალები. ვიბრიშები (თმები, რომლებიც იყენებენ როგორც განსაკუთრებით მგრძნობიარე სენსორულ ორგანოებს) გრძელი და მკვრივია - განსაკუთრებით გამოხატულია ჩურჩული (კატის ლოყებზე ვიბრიზა.

კატის ყურები სწრაფად ბრუნავს და შეუძლია რეაგირება მოახდინოს სიხშირეზე 25,000 ვიბრაცია წამში, რაც ცხოველს პატარა მღრღნელებისგან მცირე ხმაურის მოსმენითაც კი აიძულა.

საშუალო სიგრძის ქურთუკი სქელი საცვლებით (ეს ხდება უფრო მკვრივი, როდესაც ხდება ცივი ამინდი). გარეული კატა molt წელიწადში ორჯერ: პირველი molt ხდება მაისში, მეორე ნოემბერში. ზაფხულის "ბეწვის ქურთუკი", როგორც წესი, 1-2 ტონით მსუბუქია, ვიდრე ზამთარი.

ევროპული ტყის კატის სქელი საცვალი არ აძლევს მას ზამთრის დაწყებისთანავე გაყინვას

ველური ტყის კატის ტიპიური ფერია ნაცრისფერი, მწეველი ან ყავისფერი. დამახასიათებელია ქედის გასწვრივ მუქი ზოლები, მკერდზე, ლოყებსა და კუზე. მუცელი, ნიკაპი და თმები საყურეების შიგნითა ნაწილი ყველაზე ხშირად თეთრია.

ტყის ევროპული კატის კნეტები ღია ნაცრისფერია, მაგრამ ასაკთან ერთად მუქდება ან ყავისფერია

რა ხასიათი აქვს

ტყის კატა არის კონფლიქტური ცხოველი. იგი შედის ჩხუბში, როდესაც ახლობლებს უშვებს თავის ტერიტორიას (ეს იშვიათად ხდება, რადგან ქვესახეების სხვა წარმომადგენლები მეზობლებზე სწავლობენ ნიშნის სუნით და ცდილობენ არ დაარღვიონ საზღვრები). ზოგჯერ შეიძლება „ლამაზი ქალბატონისთვის“ მამაკაცი იყოს ჩხუბი.

ტყის კატა საგულდაგულოდ დაიცავს თავის ქონებას 2-3 კვადრატულ კილომეტრში თავისი ქვესახეების სხვა წარმომადგენლებისგან

კატები ცდილობენ არ დაუპირისპირდნენ სხვა ცხოველებს (თუ, რა თქმა უნდა, ეს არ არის პოტენციური საკვები). "ევროპელებს" ტყეებში ბევრი მტერი ჰყავთ - ესენი არიან კატების ოჯახის დიდი წარმომადგენლები (ფოცხვეტები, სტეპები, და ა.შ.), ასევე მელა, მგლები, მარნები და დათვები. იმისათვის, რომ კონფლიქტი არ მოხვდეს, ევროპული ტყის კატა უმეტეს დროს თავშესაფარში ზის და დღეში მხოლოდ 2-3 საათს გამოყოფს გამთენიისას და მზის ჩასადენად (სანამ მტაცებლების უმეტესობა ღამით აქტიურია).

სინამდვილეში, იშვიათად შესაძლებელია ევროპული ტყის კატის შეხვედრა მიწაზე დაუფიქრებლად დასაძინებლად - სხვა მტაცებლების მხრიდან თავდასხმის საფრთხის გამო, იგი ურჩევნია იჯდეს ნაკბენების ქვეშ, ბუჩქებში ან ხეებში.

სად ცხოვრობს

ამ გარეული კატის ქვესახეობა ცხოვრობს მთელ დასავლეთ და ცენტრალურ ევროპაში, გვხვდება ყველგან რუსეთის ევროპულ ნაწილში. ყველაზე დიდი პოპულაცია აღმოაჩინეს გერმანიაში, სამხრეთ ესპანეთში, იტალიაში, უკრაინაში. საცხოვრებლად, ცხოველი ურჩევნია ყრუ შერეულ ტყეებს. შეუძლია იცხოვროს მთიან ადგილებში, ზღვის დონიდან 2-3 კმ სიმაღლეზე. კლიმატი არ არის სწრაფი. იგი გაუძლებს სითბოს და ტენიანობას და ყინვებისგან გადარჩება სქელი ბეწვის ქურთუკი "იზრდება".

ევროპული ტყის კატა ნადირობს გამთენიისას ან საღამოს ბუზის დროს, დღისით და ღამით ურჩევნია იჯდეს ღრუებში, მიტოვებულ ბურუსებში, ბუჩქებში ან ხეებში.

რა ჭამს

ტყის კატის დიეტის საფუძველია მღრღნელების. მათ ასევე მოსწონთ დღესასწაული ფრინველების ხორცზე, ძირითადად მათთვის, ვისაც უყვარს მიწაზე ჩამოსვლა (ისინი აქტიურად ნადირობენ ხოხობებს, ქადებს, იხვები). ნუ ჩარიცხავთ ფრინველის ბუდეების ნანგრევებს. მათ არ მოსწონთ წყალი, მაგრამ საჭიროების შემთხვევაში შეუძლიათ ტბაზე ჩასვლა (მაგალითად, თევზაობისთვის ან ნადირობის ბაყაყებისთვის, რომელსაც ისინიც დიდი სიამოვნებით ჭამენ). ზოგჯერ მათ შეუძლიათ ადამიანთა დასახლებებში წასვლა, სადაც ისინი ქათმების, იხვები, ინდაურის ნამდვილ საფრთხედ იქცევა.

ტყის ევროპული კატა ძალიან ნაზად იჭერს და ჭამს ბაყაყებსა და გომბეშებს, არ ეშინია მისი ხველების სველი

გარეული კატები არ არიან გამტაცებლები. ისინი დაელოდებიან თავიანთ მტაცებელს იზოლირებულ ადგილზე (ზოგჯერ შეიძლება 1-2 საათის განმავლობაში ჩასაფრება შეძლონ), შემდეგ კი 1-2 ხტუნვით დაჭერა თაგვი ან ბაყაყი. თუ ასეთი სროლა წარუმატებელია, მაშინ კატა არ შეჰყვება მსხვერპლს. ეს გამოწვეულია ცხოველის ხედვის თავისებურებებით - ის ფოკუსირდება პატარა ობიექტზე და ბუნდოვანი ხედავს მთელ მიმდებარე ტერიტორიას (ამიტომ სწრაფად მოძრაობის მტაცებელი სწრაფად კარგავს მხედველობას).

ევროპული გარეული კატები შესანიშნავი მხტუნავები არიან - მათ ერთ ხტომაში 2-3 მეტრის გადალახვა შეუძლიათ

შთანთქმული საკვების რაოდენობით, კატა საკმაოდ ამაოა. დღეში 3-4 თვის ასაკის კნუტი ჭამს 8-10 მღრღნელს, ზრდასრული ცხოველი ჭამს მინიმუმ 1,5 კილოგრამ ხორცს.

3 თვის ასაკში, ევროპის ტყის კნუტს შეუძლია ხეებზე ასვლა და პატარა მღრღნელების ნადირობა

როგორ ჯიშის და "ამაღლება" კნუტები

ტყის ევროპული კატები - მარტოხელა. მხოლოდ შეჯვარების სეზონში ისინი შეთანხმდნენ, რომ დაუკავშირდნენ თავიანთი ქვესახეების წარმომადგენლებს. დანარჩენი დრო, ცხოველები აქტიურად მართავენ სხვა დაკავებულ კატებს მათ მიერ დაკავებულ ტერიტორიაზე (ისინი 1-2 ჰექტარ ნაკვეთს საკუთარ თავად თვლიან, რათა უცნობმა პირებმა არ მოხვდნენ მათ საკუთრებაში. ცხოველები უხვად წყლიან ხეებს და ქვებს თავიანთი სუნიანი შარდით აქვთ).

ტყის ევროპული კატა ინდივიდუალურია და არ ცხოვრობს პაკეტებში

ტყის ევროპული კატა კნუტი წელიწადში ერთხელ. თუ შეჯვარება ხდება თებერვალ-მარტში (რუტის ძირითადი დრო), მაშინ კნუტები იბადებიან მაის-ივნისამდე. შთამომავლობაში, ჩვეულებრივ, 3-დან 6 კნუტია. მამაკაცი არ იღებს მონაწილეობას ახალგაზრდა ცხოველების აღზრდაში. შთამომავლობის გაზრდის ვალდებულებები მხოლოდ ქალებზეა დამოკიდებული. პირველი 2 თვის განმავლობაში კატა თითქმის არ ტოვებს ჩვილებს (მაქსიმუმ ორი ათეული მეტრია მტაცებლის დაჭერისთვის). კნუტები თავშესაფრის დატოვებას 5-6 კვირის შემდეგ იწყებენ - ისინი ფეხდაფეხ მიჰყვებიან დედას, ცდილობენ ნადირობას. დაახლოებით 3-4 თვის განმავლობაში ისინი სწავლობენ სრულწლოვანების ყველა სიბრძნეს და ტოვებენ მშობელს.

ტყის კატა შობს და ატარებს თავის კნუტებს "ბუდეში", მოთავსებულია მუწუკებში, დაეცა ხეებში ან მიტოვებულ მაჩვიში.

მნიშვნელოვანია: ევროპული ტყის კატა შეიძლება შეერიოს შინაურ კატებს. მაგრამ ასეთი კავშირის შედეგად მიღებული კნუტები ყოველთვის მიენიჭება ამ უკანასკნელ ფორმას. მიზეზი ის არის, რომ გადაკვეთისას ველური კატის დამახასიათებელი გარეგნული ნიშნები იკარგება (სხეულის მკვრივი კუნთოვანი სტრუქტურა, შეუმსუბუქებული ფისები და კუდი, სქელი საცვალი და ა.შ.). რაც მთავარია, ველური ცხოველების თანდაყოლილი ჩვევები "დავიწყებულია", რაც ჰიბრიდულ კნუტებს ურთულებს ველურ ბუნებაში.

ევროპული ტყის კატის საშუალო სიგრძე 5-6 წელია, მაგრამ ცხოველი იშვიათად კვდება სიბერისგან, რადგან მას ძალიან ბევრი ბუნება აქვს.

ტყვეობაში ცხოვრება

ევროპული კატა რთულ კავშირს იძენს. ეს იმის გამო ხდება, რომ ცხოველს სჭირდება სივრცე და მოქმედების თავისუფლება.

დამტვრეული ბინა ნამდვილად არ არის შესაფერისი ასეთი კატებისთვის, რადგან ბუნებაში ისინი ყოველდღიურად გარბიან 3-4 კმ. ცხოველებთან ახლოს ცხოველების შენარჩუნება ასევე შეუძლებელია ადამიანებთან ცუდი ადაპტირების გამო. კატა არასოდეს გახდება მოსიყვარულე და პრეტენზიული, ადამიანი მისთვის ყოველთვის მტრად დარჩება (საუკეთესო შემთხვევაში, ის მუდმივად დაიმალება ხალხისგან, მაგრამ შეიძლება აჩვენოს აგრესიის ნიშნები).

წინაპირობები

არის დრო, როდესაც ევროპული ტყის კატა ტყვეობაში უნდა იქნას დაცული (მაგალითად, დასუსტებული და დაჭრილი ცხოველი, რომელსაც ტყეში გადარჩენა არ შეუძლია). შემდეგ ძალიან მნიშვნელოვანია სწორი პირობების შექმნა.

თქვენ მოგიწევთ საავიაციო მოწყობილობის აღჭურვა ქუჩაში. ეს უნდა იყოს დიდი (ერთი ინდივიდისთვის - მინიმუმ 15 მეტრი სიგრძისა და სიგანე და მინიმუმ 3 მეტრი სიმაღლეზე). თავზე უნდა იყოს სახურავი (წინააღმდეგ შემთხვევაში კატა გაიქცევა, რადგან ის მშვენივრად ასვლის და ხტუნავს). შიგნით უნდა იყოს სხვადასხვა თავშესაფრები, სადაც მხეცი შეიძლება დამალვა, და სხვადასხვა ფილიალები, კიბეები ასვლა.

საჭირო იქნება კატის ტყვეობაში შესვლა მისი ჩვეულებრივი საკვებით - მღრღნელებით ან უმი ფრინველებით (ქათამი, ინდაური, იხვი გააკეთებს). ზრდასრულ კატას სჭირდება 0,9–1 კგ ხორცი დღეში. კატა იღებს ვიტამინებს შეჭამული ბალახისა და მარცვლეულისგან (ყვავიანი შვრია შესაფერისია).

იმისდა მიუხედავად, რომ გარეული კატა თითქმის იგივე ზომისაა, როგორც შინაური, მას სჭირდება 3 ჯერ მეტი ხორცი

მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ ტყის კატა ყოველთვის დარჩება ველურ ცხოველად, თუნდაც ადამიანებთან ერთად ცხოვრობდეს რამდენიმე წლის განმავლობაში. ნუ შეეცდებით მასთან კომუნიკაციას, როგორც ცხოველს. ამ მხეცისკენ ინსულტის, ჩახუტების ან ძალადობის მცდელობა აგრესიის პროვოცირებას მოახდენს (და გარეული კატების კლანჭები და ფარნები ძალიან მკვეთრია).

ტყის ევროპული კატის ვიდეო

ტყის ევროპული კატა გარეული ცხოველია. იმისდა მიუხედავად, რომ ის შინაურ კატად გამოიყურება, შინაური ცხოველი მისი შენახვა არ ღირს, რადგან მხეცი არასოდეს შეეგუება ადამიანს. თუ აუცილებელია ცხოველის ტყვეობაში შენახვა, მაშინ თქვენ უნდა მოაწყოთ ფართო საჰაერო ხომალდი და დაიცვათ კატა ადამიანებთან ფიზიკური კონტაქტისგან (ისე, რომ არ გამოიწვიოს ბიძგში აგრესიის პროვოცირება).

Felis silvestris grampia (მილერი, 1907)

დიაპაზონი: ჩრდილოეთ შოტლანდია.

უფრო დიდია, ვიდრე შინაური კატა, უფრო მარაგი და ძლიერი. მამაკაცებს აქვთ სიგრძე (კუდით) 82-98 სმ და წონა 3.77-7.26 კგ, ქალი 73-89.5 სმ და 2.35-4.68 კგ.

სხვა წყაროების მიხედვით: მამაკაცთა სხეულის სიგრძეა 58-63.5 სმ, კუდი 30.5-36.5 სმ, ყურის სიმაღლე 6.6-7 სმ, წონა 6.1-7 კგ, ქალის სიგრძე ქალის სიგრძე 50-57 სმ, კუდი 28-32 სმ, ყურის სიმაღლე 6.4-7 სმ, წონა 3.9 კგ.

გარეულ კატას აქვს ზოლიანი ფერის ტბის მსგავსი. ბეწვი მოყავისფროა, რქისფერია, ზოლები მოყავისფრო შავია.

ბუჩქის ან ღვიის ტყეების კომპაქტური ზოლები ველური კატისათვის მოსახერხებელი ჰაბიტატია. ხშირად გვხვდება ახალგაზრდა ტყის პლანტაციებში, რომლებიც დაცულია ძოვებისგან და შეიცავს მცირე ზომის ძუძუმწოვრების მაღალ სიმკვრივეს. კლდოვან რაიონებში ქალებს თავშესაფარი აქვთ მეცხოველეობის პერიოდში.

ნადირობას მოითხოვს ისეთი ღია ადგილები, როგორიცაა საძოვრები ან სანაპიროები. ამასთან, გარეული კატები თავიანთ საიტებზე მოძრაობენ, რათა თავიდან აიცილონ ღია ადგილები. ზამთარში თოვლის მაღალი საფარი მტაცებლების გადაადგილებას ართულებს, ამ დროს კი ისინი ცდილობენ თოვლის ქვედა საფარქვეშ გადაადგილებას.

შოტლანდიის გარეული კატა ინახება 800 მეტრ სიმაღლეზე, ჩვეულებრივ 650 მ. ეს ადგილები ნაკლებად არის ურბანიზირებული, ინტენსიური სოფლის მეურნეობის გარეთ.

შოტლანდიის გარეული კატის ჰაბიტატები ადგილობრივად განსხვავებულია. შოტლანდიის აღმოსავლეთით, კატებს ურჩევნიათ სხვადასხვა ჰითლანდები, საძოვრები და ტყეები, ხოლო დასავლეთში - ამაღლებული ძოვება და ჰესტერის ძაფები, რომლებიც ესაზღვრებიან საძოვრებს. განსხვავებები განპირობებულია სამთო მოპოვების ტიპით და მისი ხელმისაწვდომობით ამ ადგილებში. მაგალითად, შოტლანდიის დასავლეთით კურდღლის დაბალი სიმკვრივე იწვევს იმ ფაქტს, რომ გარეული კატა ურჩევნია ვალებზე და თაგვებზე ნადირობა.

ისინი ნადირობენ გარეულ კურდღლებზე (Oryctolagus cuniculus) და სხვა მცირე ზომის ძუძუმწოვრებზე, ძირითადად ვოლსა და ტყის თაგვებზე. კურდღლები აღმოსავლეთ შოტლანდიაში შოტლანდიის ველური კატის დიეტის 70% -ს შეადგენს. მცირე ძუძუმწოვრები ქმნიან მათი დიეტის საფუძველს (47%) იმ ადგილებში, სადაც კურდღელია.კატა ასევე ნადირობს ფრინველებზე, ქვეწარმავლებსა და უხერხემლოებზე.

კატების უმეტესობის მსგავსად, ის ძირითადად მტაცებლური ჯობიდან იღებს, რომელიც მოთმინებით ელოდება კურდღლის ხვრელის შესასვლელთან, ან ნელა და უგულებელყოფით ხვდება ბალახში და უსმენს პატარა მღრღნელების ჭუჭყს.

კლავს დაზარალებულს კისერზე ნაკბენი. იგი ჭამს მტაცებელს ადგილზე, მალავს დიდი ნაშთის ნაშთებს, რომ მოგვიანებით დაუბრუნდეს მას. ის ნადირობს დღეში 7-9 საათს.

ველური კატები არიან მარტოხელა ცხოველები, გარდა მათი ბუჩქების მდედრების მიერ შეჯვარებისა და აღზრდის პერიოდისა. მამაკაცის ტერიტორია ჩვეულებრივ გადახურულია ერთი ან მეტი ქალი. პოტენციური მტაცებლებით მდიდარ ადგილებში, პირადი ტერიტორიები უფრო დიდი მასშტაბით ემთხვევა.

გარეული კატები იყენებენ ყნოსვას თავიანთი საიტის აღსანიშნავად. განავალი განლაგებულია გამოჩენილ ადგილებში (კლდეებზე ან ბილიკებზე). შარდს უყრიან ხეებს და ბუჩქებს. გარდა ამისა, გამოიყენება ხეების და სხვა ობიექტების ნაკაწრები, რასაც მოყვება ხახუნის ხანა მათ ლოყებზე.

ტერიტორიის ზომა უკავშირდება პოტენციური წარმოების სიმრავლეს. იმ ადგილებში, სადაც კურდღელი უამრავია (Cairngorms ეროვნული პარკის ნაწილში), ტერიტორია 0.3-6 კვადრატული მეტრია. კმ იმ ადგილებში, სადაც კურდღელი მწირია და მთავარი საკვები მცირე ზომის მღრღნელებია, გარეული კატები დიდ ადგილს იკავებენ. შოტლანდიის დასავლეთ სანაპიროზე, ეს ტერიტორიები 8-18 კვ. კმ

შოტლანდიის ველური კატის ღამისთევა ან წყვდიადი მონადირე (აქტიურია გამთენიისას და მზერით). ისინი ღამით არიან უფრო ურბანიზებულ ადგილებში, მაგალითად, არდანჩურნის ნახევარკუნძულზე.

მდედრი პოტენციურად მზადაა მეცხოველეობისთვის დეკემბრიდან აგვისტომდე, მაგრამ მთავარი შეჯვარების სეზონი ზამთრის ბოლოს (იანვარი-მარტი) არის. ქალი estrus გრძელდება 2-დან 8 დღემდე, ნაგავი წელიწადში ერთხელ გაზაფხულზე (აპრილი-მაისი). პირველი ნაგვის გარდაცვალების შემთხვევაში, მეორე შეიძლება დაიბადოს წლის ბოლოს.

კატის პირასაა მოწყობილი ქვების ნაპირებით, დიდი დაცემული საცვლების ქვეშ და ხეების ფესვებს შორის. ხშირად გამოიყენეთ კურდღლების, მელა და მაჩხლების ცარიელი ბურუსები.

შოტლანდიის გარეული კატების გესტაციის პერიოდია 63-68 დღე. მშობიარობენ 1-8 კნუტს, ჩვეულებრივ 3-4. კნუტები ბრმა იბადებიან, გახსენით თვალები 10-13 დღის შემდეგ. 7 კვირის ასაკამდე, მათი თვალები ცისფერია, მოზრდილი ცხოველის ყვითელი ფერით. კნუტები იწყებენ სიარულს 16-20 დღეში, თავშესაფარს ტოვებენ 4-5 კვირის ასაკში. დედასთან ნადირობა იწყება 10-12 კვირაში, დედა 10-14 კვირის შემდეგ აჩერებს რძეს.

5-6 თვის ასაკში, გარეული კატა ხდება დამოუკიდებელი და ტოვებს პოტენციურ ჰაბიტატების ძიებას. მამაკაცი აღწევს პუბერტეტს 9-10 თვის ასაკში, ქალი 12 თვის შემდეგ. ახალგაზრდა მამაკაცი, დედის ტერიტორიის დატოვებისგან, იშლება პირველი ზამთრის წინ, ზოგჯერ დაბადების ადგილიდან 55 კილომეტრამდე. ახალგაზრდა ქალებს შეუძლიათ თავიანთი სამშობლოში დარჩეს პირველი ზამთარი და მხოლოდ ამის შემდეგ გაემგზავრონ თავიანთ ახალ ადგილზე.

შოტლანდიის გარეული კატა არის კონტინენტური ევროპული წინაპრების შთამომავალი, რომლებიც გასული გამყინვარების შემდეგ იზოლირებულ იქნა დიდ ბრიტანეთში. 1800 წლისთვის, მათი განაწილება უკვე შემოიფარგლებოდა ჩრდილოეთ ინგლისში, უელსსა და შოტლანდიაში. ნადირობის ზრდით, განსაკუთრებით შოტლანდიაში XIX საუკუნის შუა პერიოდის შემდეგ, მტაცებელი მეთოდურად განადგურდა. 1915 წლისთვის ველური კატა ესაზღვრებოდა შოტლანდიის მაღლობიდან ჩრდილო-დასავლეთით. მისი დევნა პირველი მსოფლიო ომის დროს შემცირდა და გარეული ცხოველების რაოდენობა სწრაფად გაიზარდა. ამან ხელი შეუწყო ტყის დარგვას პირველი მსოფლიო ომის შემდეგ.

1980 წლისთვის გარეული კატა გავრცელებული იყო შოტლანდიის ისეთ რაიონებში, მათ შორისაა Cairngorms, Black Isle, Aberdeenshire და Ardnamurchan. 2009 წლის ბოლო კვლევებმა აჩვენა, რომ გარეული კატები უფრო ხშირად გვხვდება შოტლანდიის აღმოსავლეთით, ვიდრე დასავლეთში.

2014 წლის ივლისში, შოტლანდიის გარეული კატის გადასარჩენად შეიქმნა დასავლეთის სანაპიროზე Wildcat Haven. 250 კილომეტრიანი ზონიდან გაწმენდილია ღეროვანი შინაური კატები, რაც შოტლანდიის ტყის კატასთან ტრანსპორტირების საფრთხეს წარმოადგენს. სავარაუდოდ, ველურ ბუნებაში დარჩა მხოლოდ "სუფთა" 35 გარეული შოტლანდიის კატა.

Wildcat Haven- ი დასავლეთ სანაპიროზე არდანჩურანსა და სანარტის ნახევარკუნძულს იკავებს, ბოლო ხუთი წლის განმავლობაში ისინი იჭერენ და განდევნიან ღარიბულ შინაურ კატებს და ცდილობენ უზრუნველყონ შინაური კატების ნეიტრალიზება.

ღარიბი შინაური და "სუფთა" გარეული ტყის კატების ქცევა ძალიან განსხვავდება. უსაფრთხოების კამერებმა დისტანციური მოძრაობის სენსორების გამოყენებით აჩვენეს, რომ არდანჩირანის გარეულ კატებს შორის შეიძლება იყოს მინიმუმ 10 გენეტიკურად სუფთა. ამისათვის ცხოველები შეიპყრობიან, მათი დნმ-ის შემოწმება მოხდება. თუ ისინი გენეტიკურად სუფთა იყვნენ, ისინი დარჩებიან აქ და გამრავლდებიან; მკვლევარებმა მხოლოდ ამ პროცესის გაკონტროლება მოუწევთ, იმ იმედით, რომ მოსახლეობა გაიზრდება. იდეალური ვარიანტია კატების შენარჩუნება და მხარდაჭერა, სადაც არ უნდა იყოს და მათი გარემოცვაში დაცვა.

მაგრამ თუ მოსახლეობა შედის ჰიბრიდებიდან, მაშინ სხვა უწყებებთან ერთად იგეგმება დისკუსიები. ექსტრემალურ შემთხვევებში, გარეული კატები შეიძლება მოიყვანონ არდანმურჩანში შოტლანდიის ტერიტორიებიდან, სადაც ისინი "განწირულები არიან", მაგალითად, ტყვეობიდან.

შოტლანდიის გარეული კატების უდიდესი საფრთხე არის ჰიბრიდიზაცია შინაურ კატებთან. 2001 წელს დიდ ბრიტანეთში 6 მილიონი შინაური კატა ცხოვრობდა, აქედან 20% ადრე ველური იყო. პროცესი ისეთი ტემპით მიმდინარეობს, რომ ჰიბრიდიზაციამ საბოლოოდ შეიძლება გამოიწვიოს ისეთი სიტუაცია, როდესაც სუფთა ველური კატები ბუნებაში არ არსებობს (გენეტიკური გადაშენება).

ნაკლებად საშიში, მაგრამ ასევე მნიშვნელოვანი, ადამიანის მხრიდან პირდაპირი საფრთხეა - გზები.

ტყვეობაში შოტლანდიის გარეული კატა ცხოვრობს 15-16 წლამდე. ველური კატების მხოლოდ 7% ცხოვრობს 6 წელზე მეტი ხნის განმავლობაში, ქალი ცხოვრობს 10 წლამდე, მამაკაცი ცხოვრობს 8 წლამდე. ახალგაზრდა გარეულ კატებს აქვთ სიკვდილიანობის ძალიან მაღალი მაჩვენებელი, განსაკუთრებით დედის ტერიტორიის დატოვების შემდეგ პირველი რამდენიმე კვირის განმავლობაში.

მახასიათებლები

ევროპული WildCat- ის ბეწვი განსხვავდება ფერიდან მოყავისფროდან ნაცრისფერიდან, ფერებით სავსე კონტურის თმასთან ერთად. მას შუბლზე აქვს ხუთი ზოლი, რომლებიც იშლება პატარა ლაქებად. მხრების უკან მუქი ზოლები გადადის დორსალურ ზოლში, რომელიც გადის კუდის ფუძემდე. გვერდებზე მას აქვს არათანაბარი მუქი ზოლები, რომლებიც მუხრუჭს უკანა ფეხებზე ატარებს, რითაც აყალიბებს ბუნდოვან შაბლონს. კუდი არის ფუმფულა ორიდან სამი შავი განივი ბეჭედით და მრგვალდება შავი წვერით. თავისა და შუბლის ზედა ნაწილში არის ოთხი კარგად განვითარებული მუქი ზოლები, რომლებიც პატარა ლაქებად იყოფა. ორი მოკლე და ვიწრო ზოლი, ჩვეულებრივ, გვხვდება მხრის რეგიონში, დორსალური ზოლის წინ. ზოგიერთ მათგანს რამდენიმე მსუბუქი ლაქა აქვთ ყელზე, წინა წინა თითებს შორის ან ნაწლავის არეში. კისრის და ხელმძღვანელის დორსალური ზედაპირები იგივე ფერია, როგორც სხეული, მაგრამ უფრო მსუბუქია ვიდრე ნაცრისფერი თვალების, ტუჩების, ლოყების და ნიკაპის გარშემო. ქვედა ფლანგებზე ოდნავი ოკერის წვერი ჩანს. შავი და ვიწრო დორსალური ზოლი იწყება მხრებზე და უკანა გასწვრივ გადის კუდის ფუძემდე. ზოგიერთ ცხოველში ზაფხულის ქურთუკი აშენებულია. თავები და კისერზე შაბლონები ისევე ვითარდება, როგორც კუდისკენ, თუმცა მხარეებზე შაბლონები თითქმის შეუმჩნეველია. გვარდიის თმას ზომავს 7 სმ (2.8 ინჩი), თმების წვერი 5.5-6 სმ (2.2-2.4 დიუმი), ხოლო ქვედა ფსკერი 4.5-5.5 (110-140 მმ). შესაფერისი ზაფხულის გაზომვებია 5-6,7 სმ (2.0-2.6 ინჩი), 4.5-6 სმ (1.8-2.4 ინჩი) და 5.3 სმ (2.1 ინჩი).

ესპანეთში მსხვილი მამრები სიგრძეში 65 სმ-ს (26 ინჩამდე) აღწევს, კუდის სიგრძეში 34,5 სმ (13.6 ინჩით) და წონით 7.5 კგ-მდე (17 ფუნტი). გარდა ამისა, მათ აქვთ ნაკლებად დიფუზური ზოლები, პროპორციულად დიდი კბილებით და უფრო ხშირად იკვებებიან კურდღელზე, ვიდრე დორა ებროს ჩრდილოეთით, კლდოვანებზე, რომლებიც უფრო მეტად არიან დამოკიდებული პატარა მღრღნელებზე.

ევროპული ველური კატა, საშუალოდ, უფრო დიდი და მკვრივია, ვიდრე შინაური კატა, აქვს გრძელი ბეწვი და მოკლე არაკანონიერი ფუმფულა კუდი. მას აქვს ზოლიანი ბეწვი და მუქი დორსალური ზოლი. მამაკაცი საშუალოდ 5 კგ (11 ფუნტი) 8 კგ-მდე (18 ფუნტი), ხოლო ქალი 3.5 კგ (7,7 ფუნტი). მათი წონა სეზონურად მერყეობს 2.5 კგ-მდე (5,5 კილოგრამი).

ევროპელ ველურ კატებს აქვთ პროპორციულად უფრო მოკლე ლოყის სიმები, უფრო მცირე ზომის კბილებით, მაგრამ უფრო ფართო კიდური, ვიდრე აფრიკული კლდოვანი. მას შემდეგ, რაც ევროპული გარეული კატები და შინაური კატები ერთმანეთს ერწყმის, ძნელია სწორად განასხვავოთ მაღალი რისკის და ზოლიანი ჰიბრიდი მხოლოდ მორფოლოგიურ მახასიათებლებზე დაყრდნობით.

განაწილება და ჰაბიტატი

ევროპული გარეული კატა ცხოვრობს ძირითადად ფოთლოვანი და შერეული ტყეებით. იგი თავს არიდებს ინტენსიურად გაშენებულ ტერიტორიებსა და დასახლებებს. ყველაზე ჩრდილოელი მოსახლეობა ჩრდილოეთ და აღმოსავლეთ შოტლანდიაში ცხოვრობს.

საფრანგეთში ორი გათიშული მოსახლეობა არსებობს. ერთი ქვეყნის ჩრდილო-აღმოსავლეთ არდენში, ვრცელდება ლუქსემბურგიდან, გერმანიიდან და ბელგიიდან. საფრანგეთის სამხრეთ ნაწილში სხვა პირინეებთან დაკავშირება შესაძლებელია ესპანეთსა და პორტუგალიაში. ნიდერლანდებში ევროპული ველური კატები ჩაიწერეს 1999 წელს ნიჯმეგენის მახლობლად, ხოლო 2004 წელს ჩრდილოეთ ბრაბანტში, ეს ადამიანები, ალბათ, დაარბიეს გერმანიიდან. გერმანიაში, რაინი არის მთავარი ბარიერი ეიფელის და ჰუნსრუკის მთებში მდინარის დასავლეთით და მდინარედან აღმოსავლეთით მდებარე მოსახლეობას შორის, სადაც ექვს ხაზიანი მაგისტრალი ხელს უშლის დაშლას. მოსახლეობა პოლონეთის კარპატებში ვრცელდება სლოვაკეთის ჩრდილოეთით და დასავლეთ უკრაინის ჩრდილოეთით. შვეიცარიაში ევროპული გარეული კატა გვხვდება იურის მთებში. იტალიაში სამი ფრაგმენტული პოპულაცია მოიცავს ერთს ქვეყნის ცენტრალურ და სამხრეთ ნაწილში, ერთი აღმოსავლეთ ალპებში, რომელიც შეიძლება დაკავშირებული იყოს სლოვენიისა და ხორვატიის მოსახლეობასთან. სიცილიის მოსახლეობა მხოლოდ ხმელთაშუა ზღვის კუნძულის მოსახლეობაა, რომელიც ჯერ არ შემოღებულა.

ნადირობა და დიეტა

დასავლეთ ევროპაში ველური კატა იკვებება ზაზუნებით, ყავისფერი ვირთხებით, ძილინებით, წყლის ვირთხებით, მინდვრებით და ტყის თაგვებით. დროდადრო, ის ასევე მტაცებლობს პატარა მტაცებლებს, როგორებიცაა: მარტინი, ევროპული ბორანი, ერმინი და ხელჯოხი (ე.წ. Mustela ShawNz ), ისევე როგორც ირმის წითელი ირმისგან ( ცერვიუს ელიფუსი ), შველი ირემი ( Capreolus capreolus ) და ქამურები ( Rupicapra rupicapra ) კარპატებში გარეული კატა იკვებება ძირითადად თაგვის ყვითელ კისერზე ( Aroyetiz flavicollis ), Northern Red Vole ( Myodes GuyShiz ), თათრას ფიჭვის ხე ( მიკროტუსის ტატრიუსი ) და ზოგჯერ რობოტი ( Lepus igoraeiz ) ტრანსკარპათიაში, გარეული კატის დიეტა შედგება თაგვის მსგავსი მღრღნელების, ქათმის და ცილებისგან. დნესტრისპირეთის ჭაობებში იგი ემზადება მიკროტომი წყალმცენარეები და ფრინველები, ხოლო პრუტ ჭაობებში მცხოვრები ადამიანები, უპირველეს ყოვლისა, მიზნად ისახავს ხმის, ყავისფერ ვირთხისა და მუსკატის ( Ondatra zibethicus ) პრუტო როკის მიერ გადაღებული ჩიტები მოიცავს სიმღერას, ჯირკვლოვან იხვები, ქოჩებს, ჭინჭარს და სასტვენს. მოლდოვაში, ზამთრის დიეტის ველური კატა ძირითადად მღრღნელებისგან შედგება, ხოლო ზაფხულში მტაცებელ ფრინველებზე, თევზებსა და ყაჩაღებზე. ყავისფერი ვირთხები და წყლის ვოლიერი, ისევე როგორც მუშკრატი და წყლის ფრინველი, ყუბანის დელტას მდინარეებში კლდოვანი საკვების ძირითადი წყაროა. სარისკოა ჩრდილოეთ კავკასიაში თაგვის მსგავსი მღრღნელებითა და ძილიანი საკინძებით, აგრეთვე ფრინველებით, ახალგაზრდა ხამანებით და ღორის ირმით იშვიათ შემთხვევებში. შავი ზღვის სანაპიროზე არსებული Wildcats ითვლება მცირე ზომის ფრინველებით, შირქებით და კურდღლებით. ერთხელ, თეთრი ფერის არწივის ბუმბულით და ბავშვის თავის ქალა ნაპოვნი იყო სადმე საიტზე. ამიერკავკასიაში, გარეული კატის დიეტა მოიცავს gerbils, საველე voles, ფრინველები და ქვეწარმავლები ზაფხულში, და ფრინველები, თაგვის მღრღნელების და კურდღლები ზამთარში.

შოტლანდიის გარეული კატა ძირითადად მტაცებლობს ევროპულ კურდღელზე ( Ryctolagus cuniculus ) და ველში ( Microtus agrestis ), ტყის თაგვი ( Aroyethys sylvaticus ), ველი და ველი ( მიოდები glareolus ) და ჩიტები.

ევოლუცია

ევროპული გარეული კატა არის ქალწულის წევრი, რომელსაც საერთო წინაპარი ჰყავდა დაახლოებით 10-15 მილიონი წლის წინ. კეთილი ფელისი სავარაუდოდ, 6-7 მილიონი წლის წინათ გამოირჩევა მონაკვეთი, სადაც ევროპული გარეული კატა განსხვავდება ფელისი დაახლოებით 1.09-დან 1.4 მილიონი წლის წინ.

ევროპაში ნაპოვნი პატარა გარეული კატების წიაღისეული ნაშთები გვამცნობს, რომ ევროპული გარეული კატა ალბათ წარმოშობით იყო ფელის ლუნენსისი ვილაფრანკაში 1 მილიონზე მეტი წლის წინათ დასრულდა გადასვლა, რომელიც ჰოლშტეინის ინტერგლიკაციამ დაასრულა დაახლოებით 340,000 – დან 325 000 წლის წინ.

საფრთხეები

ევროპის უმეტეს ქვეყნებში იშვიათი გახდა ევროპული გარეული კატები. მიუხედავად იმისა, რომ იურიდიულად არის დაცული, ისინი მაინც დახვრიტეს იმ ადამიანების მიერ, რომლებიც მათ ველურ კატებს აბნევს. შოტლანდიაში, სადაც 2004 წელს დაახლოებით 400 ადამიანი ფიქრობდა, რომ ველური ბუნება დარჩა, გარეული კატების შეჯვარება სერიოზულ საფრთხეს უქმნის ველური მოსახლეობის იდენტურობას. კლდის უდიდესი მოსახლეობა ცხოვრობს ესპანეთსა და პორტუგალიაში, მაგრამ საფრთხე ემუქრება გარეულ კატებთან ჯვაროსნობას და ჰაბიტატის დაკარგვას. 1990-იან წლებში უკრაინაში, მოლდოვაში და კავკასიაში აღმოსავლეთის მოსახლეობა საფრთხეს უქმნის ფართო ფოთლოვანი ტყეების განადგურებას, რაც მათი სპექტრის შემცირებას გულისხმობს. მხოლოდ მცირე რაოდენობა გვხვდება დაცულ ტერიტორიებზე.

გერმანიაში

2004 წელს, გერმანიის მიწის მეგობრებმა წამოიწყეს უსაფრთხოების ქსელი ევროპული Wildcat პროექტისთვის. ეს პროექტი მიზნად ისახავს გერმანიის ტყეების ხელახლა მოწყობას ბუჩქების და ხეების დარგვით დასახლებულ ადგილებს შორის და ევროპული გარეული კატისთვის შესაფერისი, და რომლებიც 500 კმ 2-ზე მეტია (190 კვადრატული მილი). მათ შეიმუშავეს Wildcat– ის მარშრუტიზაციის რუკა, დერეფნების ქსელის სიგრძით 20,000 კმ (12,000 მილი). გერმანიაში ევროპული Wildcat- ის დაცვის სამოქმედო გეგმა შეიმუშავეს 2009 წელს, რომლის მიზანია გაამდიდროს დასახლებული ევროპული გარეული კატის ფართობი და არ დაუკავშირდეს მოსახლეობას გერმანიასა და მეზობელ ქვეყნებთან 2019 წლამდე.

შოტლანდიაში

2013 წელს შოტლანდიის Wildcat Conservation Action Group შეიმუშავა შოტლანდიის Wildcat Conservation Action Plan. ამ გეგმით ჯგუფმა ჩამოაყალიბა ეროვნული საქმიანობის პრიორიტეტები და დაადგინა ინსტიტუტებისა და პრიორიტეტების პასუხისმგებლობა 2013 და 2019 წლებში საკონსერვაციო ძალისხმევის დასაფინანსებლად. მისი განხორციელება კოორდინირებულია შოტლანდიის ბუნებრივი მემკვიდრეობის მიერ.

ტაქსონომია

ფელისი (კატიუ) სილვესტრიისი სამეცნიერო სახელი იქნა შემოთავაზებული 1778 წელს იოჰან ფონ Schreber, როდესაც მან აღწერა ველური კატა საფუძველზე ტექსტები მე -18 საუკუნის დასაწყისში, სანამ. მე -19 და მე -20 საუკუნეებში, სარისკო ტიპის რამდენიმე ნიმუში იქნა აღწერილი და შემოთავაზებული, როგორც ქვესახეობა, მათ შორის:

  • კავკასიური ტყის კატა კონსტანტინ სატუნინის მიერ 1905 წელს შემოთავაზებული ქალი იყო ქალი კატის კანი, რომელიც შეგროვდა საქართველოში ბორჯომში.
  • ფილისი გრამპია 1907 წელს შემოთავაზებული გერიტ სმიტი მილერი იყო შოტლანდიაში ინვერმორისტონიდან მამაკაცი დაზვერვის კანი და თავის ქალა. მილერმა განაახლა თავისი კლასიფიკაცია 1912 წელს, შესთავაზა Felis silvestris grampia შოტლანდიიდან Wildcat– ის უფრო მეტი ტყავის განხილვის შემდეგ.
  • ფელის ტარტესია ასევე მილერის მიერ 1907 წელს შემოთავაზებული იყო მამრობითი ველური კატის ტყავი და თავის ქალა ჯერეზ დე ლა ფრონტრადან სამხრეთ ესპანეთში.

იბერიის ნახევარკუნძულზე ხშირად გვხვდება ორი განსხვავებული ფორმა: ერთიანი ევროპული ფორმა, დუროსა და ებროს ჩრდილოეთით, და იბერიული „გიგანტური“ ფორმა, ზოგჯერ განვიხილოთ სხვადასხვა ქვესახეობები. F. S. tartessia დანარჩენი რეგიონში. პალეონტოლოგმა ბიორნ კურტინმა აღნიშნა, რომ სადავო ტარტესის ქვესახეობები ცალსახად ინარჩუნებდნენ იმავე ზომასა და პროპორციებს, როგორც ფორმები, რომელიც ნაპოვნი იქნა მთელ კონტინენტურ ევროპაში ყინულის პერიოდის განმავლობაში პლეისტოცენაში. ორივე ფორმის ჰაბიტატები ასევე განსხვავებულია: ჩრდილოეთ, ტიპიური მოსახლეობა ძირითადად ფოთლოვანია petiole quercus ტყეები და სამხრეთი, დიდი ტიპი ხმელთაშუა ზღვის მარადმწვანე კვარკუსის ჰოლი ტყეები.

ხმელთაშუა ზღვის კუნძულებზე მყოფი კატების ზოოლოგიური ნიმუშები არ ითვლება მშობლიურ, მაგრამ შემოღებულად, მათ შორის:

  • ფელის ლიბიკა var სარდა 1885 წელს შემოთავაზებული ლატასტი იყო სარდინიაში სარაბუსიდან კატის კანი და თავის ქალა.
  • ფელისი რეიი 1929 წელს შემოთავაზებულმა ლუი ლავადენმა, რომელიც აღწერილი იყო ბიგგელიიდან მიღებული ნიმუშის კანი და თავის ქალა.
  • ფ.ს. კრეტენსისი 1953 წელს თეოდორ ჰოლტენორტმა შემოგვთავაზა, რომელმაც აღწერა აღწერილი კატის ორი ტყავი, რომლებიც იყიდა ჭანიას ბაზრობაზე.

Vkontakte
Pinterest