ცხოველების შესახებ

ქალთა მოდა და სილამაზე

Pin
Send
Share
Send


ვეფხვები მტაცებლური ძუძუმწოვრები არიან, კატების ოჯახის წარმომადგენლები, გვარის პანტერა, ქვესახეობა დიდი კატები. ცხოველის სახელწოდება "ვეფხვი" ძველი სპარსული წარმოშობისაა და ითარგმნება როგორც "მკვეთრი და სწრაფი".

ვეფხვები უმსხვილესი მიწის მტაცებლები არიან, რომლებიც მეორე ადგილზეა მხოლოდ თეთრი და ყავისფერი დათვების წონაში. ვეფხვის 9 ქვესახეობა არსებობს, რომელთაგან მხოლოდ 6 გადარჩა 21-ე საუკუნეში. მთლიანი მოსახლეობა 4000–6,500 ინდივიდია. ვეფხვები ჩამოთვლილია IUCN- ის წითელ წიგნში და მსოფლიოს ბევრ ქვეყანაში, და მათზე ნადირობა აკრძალულია ყველგან.

ზომები

ყველაზე დიდია ბენგალის და ამურის ვეფხვები. მამაკაცი სიგრძით 2.3-დან 2.5 მ-მდე, სხეულის წონა დაახლოებით 300 კგ. მწვერვალებში სიმაღლე აღწევს 1,15 მეტრს. მდედრები, ძირითადად, დაბალია მამაკაცებში.

ვეფხვს აქვს მასიური, წაგრძელებული, კუნთოვანი, მოქნილი სხეული. კუდი გრძელი, პუბესცენტურია. წინა ფეხები ხუთ თითიანია, უკანა ფეხები ოთხ თითიანია, მუხლები შეკერილი აქვს. თავი მრგვალია, შუბლი არის ამოზნექილი. ყურები პატარაა, მომრგვალო ფორმაშია. თავის მხარეს არის ტანკები. თეთრი ვიბრისები მოწყობილია 4-5 რიგში. ცხოველს კარგად აქვს განვითარებული ფარი, სიგრძე 8 სმ-მდე. ვეფხვებს კარგად აქვთ განვითარებული ღამის ხედვა, არსებობს ფერის ხედვა.

ფერი

ქურთუკი დაბალი, მწირი, მკვრივი და დაბალია სამხრეთის ქვესახეობებში, ჩრდილოეთით მაღალი და ფუმფულა. ჟანგიანი წითელიდან ჟანგიანი ყავისფერი, მუცლის, გულმკერდის და ფრჩხილების შეღებვა მსუბუქია. მსუბუქი ნიშნები ასევე ჩანს ყურებზე. სხეული დაფარულია ზოლებით, რომელიც შეღებილია ყავისფერ ან შავში. მუწუკა არის ნესტოების ქვემოთ, ვიბრისის რეგიონი, ნიკაპი თეთრია, პირის ღრუს გარშემო შავი ლაქებია. კუდს აქვს შავი წვერი და განივი ზოლიანი რგოლები. ზოლებს შორის ფორმა და მანძილი მრავალფეროვანია ქვესახეობებს შორის, მაგრამ მათი რაოდენობა საშუალოდ დაახლოებით 100-ს შეადგენს. ვეფხვებში ზოლების მოწყობა უნიკალურია თითოეული ინდივიდისთვის.

რა ჭამს

ვეფხვის დიეტა ძირითადად შედგება ჩაქსოვილი ცხოველებისგან: ბენგალის ვეფხვის მტაცებლები ზამბარაზე, ღერძი, გარეული ღორი და ნილგაუ, ამურის ვეფხვები ნადირობენ წითელ და სიკას ირმის, გარეულ ღორების, ღორის ირმისა და მუშკის ირმის, სუმატრელი ვეფხვების - სამბარას, გარეული ღორის და შავ ტიპირებზე. ვეფხვის მტაცებლებს შორის ასევე გვხვდება მსხვილი ბალახოვანი მცენარეები, მაგალითად, ინდური ბუფუები, ბეღურები და გველები. მაიმუნი, ხოხობი, კურდღელი, ქვეწარმავლები და თევზი მათ დიეტაში შედიან. ზოგჯერ ვეფხვები ასევე ნადირობენ შინაურ ცხოველებს: ძაღლები, ძროხები, ცხენები და ვირები. მცენარეთა საკვები, თხილი, მწვანილი და ხილი შეგიძლიათ ზაფხულში.

ვეფხვის კვება წელიწადში 50-70 უნგულატურია. ერთ დროს, კვება 30-40 კგ ხორცს შეადგენს. ვეფხვის საკვების ნაკლებობა შედარებით ადვილად მოითმენს ცხიმის კანქვეშა ფენის არსებობის გამო, დაახლოებით 5 სმ სისქემდე.

სად ცხოვრობს?

ვეფხვი აზიის ცხოველია. მის ისტორიულ ასორტიმენტს მოიცავს რუსეთის შორეული აღმოსავლეთი, ირანი, ავღანეთი, ჩინეთი, ინდოეთი და სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიის ქვეყნები.

სად ცხოვრობს ვეფხვი რუკაზე

დღეს ამ ტერიტორიების უმეტესობაში ვეფხვი განადგურებულია, დიდი მოსახლეობა გადარჩა მხოლოდ ინდოეთსა და ინდოჩინაში და შორეულ აღმოსავლეთში (ბანგლადეში, ბუტანი, ვიეტნამი, ინდოეთი, ინდონეზია, ირანი, კამბოჯა, ჩინეთი, ლაოსი, მალაიზია, მიანმარა, ნეპალი, პაკისტანი) , რუსეთი, ტაილანდი).

ვეფხვები ცხოვრობენ მრავალფეროვანი პეიზაჟებით: ტროპიკულ წვიმიან ტყეებში, მანგროვის ჭაობებსა და ბამბუკის ჭურჭელში ტროპიკებში, მშრალ სავანებში, ნახევრად უდაბნოებში, შიშველ კლდოვან ბორცვებში და ტაიგაში ჩრდილოეთით. მთებში გვხვდება ზღვის დონიდან 3000 მეტრ სიმაღლეზე.

ამურის ვეფხვი (Panthera tigris altaica)

ცნობილია როგორც უსური, ციმბირული, მანჯურიანი ან ჩრდილოეთ ჩინელები, განაწილებული ამურის მხარეში, რუსეთის პრიმორსკის და ხაბაროვსკის ტერიტორიებზე. მოსახლეობა დაახლოებით 500 ინდივიდს აღწევს.

ამურის ვეფხვი (Panthera tigris altaica)

ამურის ვეფხვი დიდი ქვესახეობაა. იგი გამოირჩევა სქელი, გრძელი და ფუმფულა ქურთუკით, მსუბუქი ფერით და მრავალი ზოლებით.

ბენგალის ვეფხვი (Panthera tigris tigris)

ბენგალის ვეფხვი (Panthera tigris tigris)

ნომინალური ქვესახეობები, რომლებიც ცხოვრობენ პაკისტანში, ინდოეთში, ბანგლადეშში, ნეპალში, ბუტანში, მიანმარში. მოსახლეობა შეფასებულია 3100-4500 ცხოველზე, მაგრამ ის მაინც რისკის ქვეშ იმყოფება ბრაკონიერების გამო. მამაკაცი საშუალო წონაა 205-227 კგ, ქალებისთვის - 140-150 კგ.

ინდოჩინეთის ვეფხვი (Panthera tigris corbetti)

ინდოჩინეთის ვეფხვი (Panthera tigris corbetti)

გავრცელებულია კამბოჯაში, მიანმარში, სამხრეთ ჩინეთში, ლაოსში, ტაილანდში, მალაიზიასა და ვიეტნამში. პირთა რაოდენობა 1200-1800. ამ ქვესახეობას აქვს მუქი ფერი. მამაკაცთა საშუალო წონა 150-დან 190 კგ-მდეა, ქალებისთვის კი ეს მაჩვენებელი 110-140 კგ-ის ფარგლებშია.

მალაიური ვეფხვი (Panthera tigris jacksoni)

მალაიური ვეფხვი (Panthera tigris jacksoni)

განაწილებულია მხოლოდ მალაკას ნახევარკუნძულის სამხრეთ ნაწილში. ადრე ამ ქვესახეობების მოსახლეობას ინდოჩინელი ვეფხები მიეკუთვნებოდნენ, მაგრამ 21-ე საუკუნის დასაწყისში ჩატარებული გენეტიკური კვლევების თანახმად, იგი იზოლირებულ იქნა როგორც დამოუკიდებელი ქვესახეობა. მისი რიცხვი შეფასებულია 600-800 პირზე, ანუ ის ბუნებით სიდიდით მესამე ადგილზეა.

ჩინური ვეფხვი (Panthera tigris amoyensis)

ჩინური ვეფხვი (Panthera tigris amoyensis)

ეს პატარა ქვესახეობები გადაშენების უდიდესი საფრთხის ქვეშაა. სხეულის სიგრძე 2.2-2.6 მეტრი, მამაკაცი წონაა 127-177 კგ, ქალი 100-118 კგ. ახლა 59 ადამიანი ტყვეობაშია ჩინეთში და ისინი ცდილობენ მათ ბუნებრივ პირობებში დანერგვას.

ვეფხვის ქცევა

ვეფხვები ყველაზე აქტიურია დილით, საღამოს და ღამით. ისინი ჩვეულებრივ დღეს ატარებენ ლატერებში. დიდი ნაბიჯებით გადაადგილება. ისინი ხეებს არ ასწევენ. წყლები კარგად არ ბანაობენ და ბანაობენ, სამხრეთ რეგიონების მოსახლეობაც კი რეგულარულად ბანაობენ. გაჭირვებული ვეფხვები და დაბალი ტემპერატურა. წელიწადში ორჯერ ჩამოსხმა: მარტში და სექტემბერში.

ვეფხვები ძირითადად ჩუმად არიან და იშვიათად ხმა. მხოლოდ შეჯვარების სეზონის დროს მამაკაცი იწყებს ძილიანად იტირებს და როდესაც გაბრაზებულია ან მტაცებლობს, ისინი ზრდიან. ზრდასრული ვეფხვი არის ტერიტორიული ცხოველი, რომელიც წარმართავს მარტოობას ცხოვრების წესს და ძალადობრივად იცავს თავის ადგილს. ვეფხვი აღნიშნავს თავის პირად ტერიტორიას სხვადასხვა გზით, ტოვებს შარდის ნიშანს ხის ტოტებზე, კლდეებზე, ბუჩქებზე, თოვლს ან ნიადაგს არბილებს, ხეებს აფუჭებს და ნაკაწრებს ტოვებს. პირადი ტერიტორიების ზომა განისაზღვრება ჰაბიტატი, მტაცებლის ოდენობა და ქალის არსებობა (მამაკაცებისთვის). როგორც წესი, ტიგრესები იფარებენ დაახლოებით 20 კმ area ფართობს, ხოლო მამაკაცი - 60-100 კმ². მდედრის ტერიტორიაზე მდედრებს შეუძლიათ ცხოვრება.

მამრების ტერიტორიული ქცევა ძალზე აგრესიულია, ისინი არ უშვებენ უცნობებს თავიანთ ტერიტორიას და სერიოზულ ჩხუბს არ იღებენ მათთან, ისინი ერთად იღებენ მხოლოდ ტიგრესებს. თავის მხრივ, ქალი ჩვეულებრივ ხვდება ერთმანეთთან და შეიძლება განთავსდეს კვეთაზე.

ვეფხვები მხოლოდ ნადირობენ, ან მტაცებლური გზით იძირებიან (ზამთარში), ან ჩასაფრებულ ხაფანგში (ზაფხულში). მათი მსხვერპლი ხშირად აუზების მახლობლად ხვდებიან. წარმოება შეიძლება დაიძრას 100-150 მ-ით, განვითარდეს სიჩქარე 60 კმ / სთ-მდე.

მეცხოველეობა

ვეფხვები პოლიგამიური ცხოველებია. მათი შეჯვარების სეზონი დეკემბერ-იანვარს მოდის. ამ დროს მამაკაცი ხშირად იბრძვის ქალებისთვის. იმის გამო, რომ ტიგრეს შეუძლია წელიწადში მხოლოდ რამოდენიმე დღის განაყოფიერების შესაძლებლობა, ამ დროს ცოლობა ხდება ბევრჯერ. ქალის პირველი შთამომავლობა აღინიშნება 3-4 წლის ასაკში. ტიგრესი იბადება ჩვეულებრივ 2-3 წელიწადში ერთხელ. ორსულობის ხანგრძლივობაა 97-112 დღე.

ვეფხვების შეჯვარების სეზონი

შთამომავლობის მოსაშენებლად ქალი ატარებს ბუნაგს მიუწვდომელ ადგილას: ქვებს შორის ნაპრალებში, გამოქვაბულში, ქარის ქარქაში. კუბები იბადებიან მარტ-აპრილში, მათ შორისაა 2-4, ისინი არიან უსინათლოები, უმწეოები, წონით 1.3-1.5 კგ-ს, მათი თვალები 6-8 დღის შემდეგ იხსნება. პირველი 6 კვირაა ძუძუთი. მხოლოდ ქალი ზრუნავს მათზე და არ იღებს მამაკაცებს. 8 კვირის განმავლობაში, კუბურები ტოვებენ დენიმს და მიჰყვებიან დედას. ისინი დამოუკიდებელ ცხოვრებას იწყებენ 18 თვის ასაკში, მაგრამ შეიძლება დარჩეს ქალიშვილთან ერთად, სანამ არ მიაღწევენ puberty- ს.

ტიგრესი და კუბურები

მდედრები სქესობრივი მომწიფება ხდება 3-4 წლის ასაკში, მამაკაცი - 4-5 წლის ასაკში. სიცოცხლისთვის, ქალი მოაქვს 10-20 კუბს, მაგრამ ახალგაზრდა ასაკში ნახევრად კვდება. ბუნებაში, ვეფხვები ცხოვრობენ დაახლოებით 25 წლის განმავლობაში.

ვეფხვის საფრთხე

მთელი მისი სპექტრის მანძილზე, ვეფხვი არის კვების ჯაჭვის სათავეში და სხვა მტაცებლები არ ესხმიან მას და არ ეჯიბრებიან მას. პირიქით, ვეფხვი თავს ესხმიან მგლებს, ლეოპარდებს და პითონებს. ამურის ვეფხვი და ყავისფერი დათვი ერთმანეთს საფრთხეს უქმნიან. ნიანგები ვეფხვისთვის პოტენციურად საშიშია.

მთავარი ფაქტორი, რომელიც ზღუდავს ვეფხვის პოპულაციას, არის ხალხის ეკონომიკური საქმიანობა და ნადირობა ტროფით (ნადირობის ტყავი) და თერაპიული მიზნებისათვის (ტრადიციული აღმოსავლურ მედიცინაში გამოყენება).

ნადირობის და ბუნებრივი ჰაბიტატის განადგურების გამო, ვეფხვების რაოდენობა სწრაფად მცირდება. ასი წლის წინათ შეაფასეს მოსახლეობა 100 000 ველური ვეფხვი, ახლა კი დარჩა დაახლოებით 5000. დაახლოებით 20 000 ცხოველი ინახება ტყვეობაში, რაც ხელს უშლის სახეობების სრულ განადგურებას. გარდა ამისა, ვეფხვები საერთაშორისო დაცვის ქვეშ არიან, შედიან IUCN წითელ ნუსხაში, მათზე ნადირობა მკაცრად აკრძალულია.

ვეფხვის შესახებ საინტერესო ფაქტები:

ვეფხვის ფაქტები

  • 29 ივლისი ვეფხვის საერთაშორისო დღეა.
  • ვეფხვის განადგურება უკავშირდებოდა მათი ორგანოებისა და ქსოვილების გამოყენებას ტრადიციულ აღმოსავლურ (ჩინურ) მედიცინაში. ამ ტიპის ყველაზე ცნობილი სამედიცინო პროდუქტებია ტკივილგამაყუჩებლები და აფროდიაზიები. ახლა ასეთი გამოყენება აკრძალულია და კრიმინალურად ისჯება, მაგრამ უკანონო ტრეფიკი მაინც შენარჩუნებულია.

ვეფხვი ულამაზესი კატის ყველა ქვესახეობა

დათვი მტკიცედ არის ჩასმული ჩვენს გონებაში და უცხოელთა გონებაში, როგორც რუსეთის ერთ-ერთი სიმბოლო. მე არ ვგულისხმობ გაერთიანებულ რუსეთს, არამედ ჩვენს ლამაზ ქვეყანას. მაგრამ თუ დათვი არის ცხოველი ნომერ პირველი, მაშინ რომელი ცხოველია ნომერ პირველი? ვეფხვი მეორე ადგილზე დავდებ. დიახ, ჩვენ გაგვიმართლა, რომ ვიცხოვრეთ ისეთ ქვეყანაში, სადაც გვხვდება ეს საოცარი ცხოველი. უფრო მეტიც, დედამიწაზე არსებული ყველა კატისგან, ჩვენი უსურსური ვეფხვი ყველაზე დიდი და, ჩემი აზრით, ყველაზე ლამაზია.

ვეფხვები ექსკლუზიურად აზიის სახეობაა. ისინი ოდესღაც ცხოვრობდნენ მთელს ინდოეთში, აღმოსავლეთ ჩინეთის უმეტეს ნაწილში, კორეის ნახევარკუნძულზე, მთელს სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიის კუნძულებზე, სუმატრას და ჯავას კუნძულებზე, აღმოსავლეთ რუსეთში ბაიკალის ტბიდან ოხოცკის ზღვაში, ირანის სამხრეთ კასპიის რეგიონში. და აზერბაიჯანი, ასევე ყაზახეთში, თურქეთში, საქართველოში, სომხეთში.

დღეს ვეფხვები ცხოვრობენ 16 ქვეყანაში - რუსეთში, ტაილანდში, ჩინეთში, ჩრდილოეთ კორეაში, ლაოსში, კამბოჯაში, მალაიზიაში, მიანმარში, ნეპალში, პაკისტანში, ირანში, ინდონეზიაში, ინდოეთში, ვიეტნამში, ბანგლადეშსა და ბუტანში.

ბოლო 100 წლის განმავლობაში მკვეთრად დაეცა ველურთა რიცხვი ვეფხვების რიცხვში. ძირითადად, მიზეზი კაცი იყო. ვეფხვის ცხრა ქვესახეობიდან სამი მთლიანად განადგურდა, ხოლო ექვსი გადარჩენილი ქვესადგურიდან ოთხი მათგანი გადაშენების პირასაა. განსაკუთრებით ბევრი ვეფხვი მოკლეს მეოცე საუკუნის დასაწყისში ინდოეთში ბრიტანელმა კოლონიალისტებმა, რომლებშიც ეს იყო საყვარელი გატარება.

ჩინური ვეფხვი (Panthera tigris amoyensis) იშვიათი ქვესახეობაა. უფრო მეტიც, სავარაუდოდ, ეს არის ბუნების იშვიათი ველური კატა. ველური ბუნების ყველაზე ოპტიმისტური პროგნოზების თანახმად, 30-ზე მეტი ადამიანი არ დარჩა. სავარაუდოდ, უახლოეს წლებში, ეს კატა მთლიანად გაქრება.

სუმატრის ვეფხვი (Panthera tigris sumatrae) ყველაზე მცირე ზომის ქვესახეობებია. მისი წონა არ აღემატება 120-130 კგ-ს, რაც ორჯერ ნაკლებია, ვიდრე, მაგალითად, ჩვენი უსურსის ვეფხვი. ეს ქვესახეობა კუნძულ სუმატრაში ცხოვრობს, რაც სახელისგან აშკარაა. სუმატრის ვეფხვის რაოდენობა 400-500 ინდივიდია და კვლავ შემცირება ხდება. მთავარი მიზეზი ბრაკონიერობაა.

უსური ან ამურის ვეფხვი (Panthera tigris altaica) - როგორც მოგეხსენებათ - ყველაზე დიდი არა მხოლოდ ვეფხვი, არამედ კატების ოჯახის წარმომადგენელია. იგი ძირითადად ცხოვრობს რუსეთის ტერიტორიაზე (ამურის რეგიონი, ებრაული ავტონომიური ოკრუგი, პრიმორსკი და ხაბაროვსკის ტერიტორიები), სადაც დიდი სამუშაოები მიმდინარეობს ქვესახეობების შესანარჩუნებლად, ასევე გვხვდება ჩრდილო-აღმოსავლეთ ჩინეთსა და ჩრდილოეთ კორეაში. ველური ბუნებისგან, მათგან დაახლოებით 600-700ა დარჩენილი და დაახლოებით 500 ცხოვრობს ერთ (არ დაყოფილ) ტერიტორიაზე, რაც ხელს შეუწყობს ქვესახეების შენარჩუნებას.

მალაიური ვეფხვი (პანტერა ტიგრის ჯექსონი) - გვხვდება მხოლოდ მალაკას მალაიზიის ნახევარკუნძულის სამხრეთ ნაწილში. იგი ითვლება მესამე უმსხვილეს ქვესახეობად - დაახლოებით 800 ინდივიდი.

ინდოჩინური ვეფხვი (Panthera tigris corbetti) საკმაოდ დიდი ქვესახეობა, რომელიც ცხოვრობს ტაილანდში, მალაიზიაში, კამბოჯაში, მიანმარში, ჩინეთში, ლაოსსა და ვიეტნამში. დღემდე, დაახლოებით 1300-1500 ადამიანია.

ბენგალის ვეფხვი (Panthera tigris tigris) არის ერთადერთი ქვესახეობა, რომელსაც საფრთხე არ ემუქრება გადაშენებით. მათი რაოდენობა დაახლოებით 2500 ინდივიდია, რაც ოდნავ ნაკლებია ველური ბუნებით მცხოვრები ვეფხვის ნახევარზე. თუმცა, ინდოეთის მთავრობის ცნობით, შეიძლება მეტი 4000 იყოს. ეს ვეფხვები ცხოვრობენ ინდოეთში, პაკისტანში, ბანგლადეშში, ნეპალში, ბუტანში და მიანმარში.

ვეფხვის ნადირობა აკრძალულია ყველა ქვეყანაში, სადაც ისინი ცხოვრობენ. თუმცა, ბრაკონიერები მაინც ახერხებენ მათ მოკვლას. სამწუხაროდ, ტყავებზე, ფუტკარზე ცხოველებზე და ცხოველების ზოგიერთ ორგანოზე მოთხოვნა კვლავ დიდია ჩინეთში.

საინტერესოა, რომ სამჯერ მეტი ვეფხვი ცხოვრობს ტყვეობაში, ვიდრე ველური. მხოლოდ შეერთებულ შტატებში 10,000-ზე მეტი ადამიანი ცხოვრობს როგორც შინაური ცხოველები, ზოოპარკებში და ცირკებში.

სასარგებლო კავშირები ტურისტებისთვის:
ყველაფერი Safari ტურების შესახებ
იაფი ფრენები
სასტუმროს საუკეთესო ფასები
არ იცხოვროთ, როგორც ყველა დანარჩენი - უნიკალური სასტუმროების კოლექცია
კომფორტის მოგზაურობის მაღაზია

შეგიძლიათ წაიკითხოთ ამ სტატიის ორიგინალი (სრული ვერსია) აქ.

ვეფხვი: აღწერა, სტრუქტურა, დამახასიათებელი. რას ჰგავს ვეფხვი?

ვეფხვებს აქვთ მოქნილი და კუნთოვანი სხეული, მრგვალი თავითა და ამოზნექილი შუბლით. ვეფხვის თვალები ექსპრესიულია, გარდა ამისა, მათ შეუძლიათ, ისევე როგორც ხალხს, განასხვავონ ფერები (ზოგადად, ფერების გარჩევის უნარი ცხოველთა სამყაროში ძალზე იშვიათია) და თუნდაც სიბნელეში ნახონ. კარგი ხედვის გარდა, ვეფხვს აქვს შესანიშნავი მოსმენა და სუნიც (რადგანაც, მიუხედავად ამისა, მრავალი კატა მტაცებელი), შეუძლიათ შეარჩიონ ოდნავი ხმები და დახვეწილი სუნი. ყოველივე ეს ვეფხვი იქცევა ჩვენი პლანეტის ერთ – ერთ ყველაზე საშიშ მტაცებრად.

როგორც სტატიის დასაწყისში დავწერე, ვეფხვის ზომებს სიგრძე 3 მეტრამდე აღწევს და წონა 300 კგ-მდეა, თუმცა მათი ზომები შეიძლება განსხვავდებოდეს ვეფხვის ტიპზე. ყველაზე დიდია ბენგალის და ამურის ვეფხვები, რომელთა წონაც შეიძლება 380 კგ-საც კი მოხვდეს. ქალი ვეფხვი, ჩვეულებრივ, ოდნავ უფრო მცირეა, ვიდრე მამაკაცი.

ვეფხვის სახეზე არის ელასტიური თეთრი ულვაში. ასევე, მოზრდილ ვეფხვს 30 კბილი აქვს (მათთან ერთად ისინი გადარჩებიან საკვებით) + ოთხი მკვეთრი ღობე, ორი მათგანი ზემოდან და ქვემოდან, მათი დახმარებით, მტაცებლები ექცევიან თავის მსხვერპლს.

ვეფხვის წინა ფეხებს აქვს ხუთი თითი, უკანა კიდურებს აქვს მხოლოდ ოთხი, ვეფხვის თითებზე თითოეულს აქვს გაფართოება მუხლები, რომლებიც ასევე გამოიყენება ვეფხვის ნადირობის დროს.

ვეფხვის თმის საფარი დამოკიდებულია სახეობებსა და ჰაბიტატზე, ამიტომ სამხრეთ ვეფხვის შემადგენლობაში თმის საფარი მოკლე და მკვრივია, ხოლო ჩრდილოეთ ვეფხვებში უფრო ფუმფულა.

ვეფხვის კანი მოყვითალო ან ყავისფერია, რომელსაც აქვს სხეულის მთელ სხეულზე განთავსებული ხელმოწერა შავი ზოლებით. ვეფხვის ზოლებს აქვთ დამახასიათებელი აღმნიშვნელი დაბოლოებები, რომლებიც ზოგჯერ იყოფა და ისევ უკავშირდება. საშუალოდ, დაახლოებით 100 ზოლი მდებარეობს ვეფხვის სხეულზე. ვეფხვის გრძელი კუდი ასევე დაფარულია ზოლებით.

დაიმახსოვრე, რომ სიტყვა "ვეფხვი" სპარსული ენიდან ითარგმნება როგორც "მკვეთრი, სწრაფი", ასე რომ, ის მართლაც სწრაფია და მიუხედავად შთამბეჭდავი წონისა, ამ მტაცებელს შეუძლია საათში 60 კილომეტრზე სიჩქარე.

და ვეფხვებს აქვთ შთამბეჭდავი მღელვარება, ვეფხვის ღვარძლი შეიძლება მოისმინოთ 3 კილომეტრის მანძილზე.

სად ცხოვრობენ ვეფხვები

ვეფხვები ძირითადად აზიაში ცხოვრობენ, მაგრამ ის პრაქტიკულად მთელ აზიაშია, მის ყველაზე მრავალფეროვან კლიმატურ ზონებში, ციმბირის ტაიგადან სუმატრის სამხრეთ აზიის ჯუნგლებში. მრავალი ვეფხვი ცხოვრობს აზიის ისეთ ქვეყნებში, როგორებიცაა ჩინეთი, კორეა, ინდოეთი, პაკისტანი, ტაილანდი, ვიეტნამი, კამბოჯა, ბირმა, ინდონეზია.

როგორც ჰაბიტატები, ვეფხვს ურჩევნია ტყის რელიეფი, ტროპიკული წვიმების ტყეები, ბამბუკის ჭურვები ან ციმბირის მკაცრი ტაიგა. ნებისმიერ შემთხვევაში, ისინი კარგად ერგებიან გარემოს. ვეფხვებს მოსწონთ აუზების მახლობლად ლერწმის ფირფიტების მოწყობა.

ვეფხვის ცხოვრების წესი და ჩვევები

ამგვარი ძლიერი ძალაუფლების არსებობის პირობებში, გასაკვირი არ არის, რომ ვეფხვი თავს ტყის სუვერენულ ბატონად გრძნობს.მამაკაცი აღნიშნავს თავის ტერიტორიას სპეციალური თეგებით, რომლებიც შარდს აქცევს და სხვა ვეფხვების შეურაცხყოფისგან იცავს.

ბუნებრივი პირობებში, ვეფხვები ცხოვრობენ ცალკეულად ან მცირე ოჯახებში (რაღაც ლომს შორის სიამაყის ფორმით) და, ძალიან საინტერესოა, რომ ერთი ოჯახის ვეფხვის ურთიერთობები ყოველთვის მეგობრულია, ზოგჯერ ისინი კომუნიკაციის დროს სახალისოდ იქცევიან, ერთმანეთთან შეხება აქვთ კონტაქტთან დაკავშირებულ სახეებს. თუ უცხოელი ვეფხვი შემთხვევით მოხეტიალე მათ ტერიტორიაზე, მაშინ მას არ მისალმებენ.

რას ჭამენ ვეფხვები?

ზედმეტია იმის თქმა, რომ ვეფხვი ცნობილი მტაცებლები არიან და არავითარ შემთხვევაში არ განიცდიან მადის ნაკლებობას. ასე რომ, მოზრდილ ვეფხვს ერთდროულად შეუძლია 30-40 კგ ხორცი ჭამა, და თუ ის ასევე ძალიან მშიერი ვეფხვია, მაშინ ყველა 50 კგ. მათი საკვების ძირითადი წყაროა არგულატები და მსხვილი ბალახოვანი მცენარეები: ველური, ონკანები, ღეროვანი ირმები. და ვეფხვი მშვენიერი მოცურავეა და ყოველთვის არ ჭირდება ჭამა არა მხოლოდ ხორცი, არამედ თევზი. ზოგჯერ პატარა სპილო ხბოც კი შეიძლება ვეფხვისთვის მიდიოდეს ლანჩზე, ვინც მშობლები გამოვიდა, მაგრამ ვეფხვებს უკვე ეშინიათ მოზრდილთა თავდასხმის (ისევე როგორც).

ვეფხვი სხვადასხვა დროს ნადირობენ, როდესაც ისინი შიმშილს გრძნობენ, შემდეგ ისინი სანადიროდ მიდიან, ეს კი შეიძლება იყოს დღე ან ღამე, დილა და საღამო. ისინი ყოველთვის ნადირობენ მარტო, ორი მეთოდის გამოყენებით: ან ისინი სხედან ჩასაფრებულში, მოთმინებით ელოდება პოტენციურ მსხვერპლს, ან ისინი გულდასმით ადევნებენ მას. ერთი ან სხვა გზით, ორივე ეს ხრიკი მთავრდება ვეფხვის სწრაფი მსახიობით, რომლის დროსაც იგი თავის მტაცებლთან იჭერს. მცირე ზომის ცხოველები, ვეფხვი დაუყოვნებლივ ყელის ტკივილს, უფრო დიდს, ის ჯერ მიწაზე იჭერს და შემდეგ საშვილოსნოს ყელის ხერხემლიანებს კრეფს.

საინტერესო ფაქტი: თუ ეს ისე მოხდა, რომ მსხვერპლი უფრო ძლიერი იყო და შეძლო ვეფხვიდან თავის დაღწევა, მაშინ იგი აღარ შეტევაზე.

ვეფხვის მტრები

ვინაიდან ვეფხვი ფაქტიურად კვების ჯაჭვის სათავეშია, ბუნებრივ პირობებში მას მტრები არ ჰყავს. მათ შორის სხვა მტაცებლები: ლეოპარდები და თუნდაც ფარები ეშინიათ ვეფხვებისგან და ამჯობინებენ მათ გვერდის ავლით. (გასაკვირი არ არის, რომ ინგლისელმა მწერალმა კიპლინგმა აირჩია ვეფხვი, სახელად შარხანი, მისი საკულტო წიგნის მოღლის მთავარ ნეგატიურ გმირად. და მგლებიც კი, რომლებიც თავშესაფარს ქმნიდნენ ადამიანის კუბოს, ეშინიათ წიგნში ჩარხანის.).

ამასთან, რა თქმა უნდა, ადამიანი გახდა ვეფხვის მთავარი მტრები, უფრო მეტიც, მონადირეების მიერ ვეფხვის განადგურებამ განაპირობა ის, რომ ამ ზოლიანი „კატების“ მრავალი სახეობა გადაშენების პირას იყო. ახლა ვეფხვები ჩამოთვლილია პლანეტის წითელ წიგნში, ხოლო მათზე ნადირობა მკაცრად აკრძალულია.

ვეფხვის სახეები, ფოტოები და სახელები

ვეფხვის 9 სახეობა არსებობს, თუმცა 3 მათგანი: ბალინური ვეფხვი, კასპიის ვეფხვი და ჯავანის ვეფხვი, სამწუხაროდ, დედამიწის სახლიდან სამუდამოდ გაქრა. შემდეგ კი ჩვენ დეტალურად აღწერს დანარჩენ სახეობებს, რომლებიც შემონახულია. ასე რომ.

ის არის უსურის ვეფხვი, ვეფხვის ოჯახის ერთ-ერთი უდიდესი და ამავე დროს მცირე წარმომადგენელი. მას აქვს სქელი ბეწვი და დამახასიათებელი ვეფხვის ზოლების შედარებით მცირე რაოდენობა. ზოოლოგთა შეფასებით, ამურის ვეფხვის მოსახლეობა სულ 500 ადამიანია, რომლებიც ცხოვრობენ რუსეთის ამურის რეგიონში. ამ ვეფხვის რიგი ასევე ცხოვრობს ჩრდილოეთ კორეასა და ჩრდილო-აღმოსავლეთ ჩინეთში. ის წითელ წიგნშია შეყვანილი.

ეს სახეობა ასევე ერთ – ერთი ყველაზე დიდია ვეფხვის ოჯახში. და ამურის კონგენერისგან განსხვავებით, ბენგალის ვეფხვი მხოლოდ ყველაზე მრავალრიცხოვანია. საინტერესოა, რომ ბუნებაში არსებობს ბენგალური ალბინოს ვეფხვები, რომლებიც მუტაციური სახეობაა. ბენგალის ვეფხვი ცხოვრობს აზიის უამრავ ქვეყანაში: ინდოეთში, პაკისტანში, ნეპალში, ბუტანში, ბანგლადეშში.

ვეფხვის ამ სახეობას ახასიათებს მუქი-წითელი ფერი და ოდნავ უფრო მცირე ზომის, ვიდრე მათი ბენგალის და ამურის ნათესავები, ისინი სიგრძეში 2.85 სმ-მდეა და წონაა 150-195 კგ. ეს ვეფხვები ცხოვრობენ სამხრეთ ჩინეთში, ასევე ტაილანდი, ვიეტნამი, კამბოჯა, ლაოსი, ბირმა.

მალაიკის ნახევარკუნძულზე მალაიური ვეფხვი გამოირჩევა ვეფხვისგან ყველაზე პატარა. მისი სიგრძე მხოლოდ 237 სმ-ია, წონა 120 კგ-მდე. ასევე, ეს ვეფხვი წითელ წიგნშია ჩამოთვლილი და გადაშენების პირასაა, დღეს ბუნებაში მალაის ვეფხვის მხოლოდ 600-800 ადამიანია.

ეს ვეფხვი, რომელიც ცხოვრობს კუნძულ სუმატრასა და ინდონეზიის სხვა უამრავ კუნძულზე, ასევე წარმოადგენს დიდებული ზოლიანი მტაცებლის ერთ – ერთ გადაშენების პირას მყოფ სახეობას. დაახლოებით 500 სუმატრელი ვეფხვი, რომლებიც ცხოვრობენ ეროვნულ რეზერვებში. სუმატრა არის ის, რაც ამ სახეობას ჰყოფს სრულ გადაშენებას. სუმატრის ვეფხვი ასევე არ ბრწყინავს ზომით (მის დიდ ნათესავებთან შედარებით, რა თქმა უნდა), თუმცა, იგი ოდნავ აღემატება მალაის ვეფხვს, მისი სიგრძეა 220-225 სმ და იწონის 140 კგ-მდე.

ან უბრალოდ ჩინელი ვეფხვი, ჩინეთში მცხოვრები ვეფხვის პატარა სახეობაა, რომელიც ახლა ექსკლუზიურად ზოოპარკებშია დაცული.

ვეფხვის ჰიბრიდები

ვეფხვის ჰიბრიდებს უწოდებენ ვეფხვს, რომელიც წარმოიშვა ვეფხვის გადაკვეთაზე, პანტერის გვარის სხვა წარმომადგენლებთან. მათ შორისაა:

ეს არის ლომის და ქალი ვეფხვის ჰიბრიდი. უზარმაზარი ზომა აქვს.

პირიქით, ისევე როგორც ლიგერი, პირიქით, მისი მამა ვეფხვი, დედა კი - ლომი. ეს უფრო მცირე ზომისა ვიდრე მისი მშობლები და აქვს ორივე თვისება: მამის ზოლები და დედის ლაქები, ხოლო მამრები აქვთ მანე, თუმც ის რამდენჯერმე უფრო მცირეა ვიდრე ნამდვილი ლომები.

ლომის და ვეფხვის ეს ჰიბრიდები იბადება მხოლოდ ტყვეობაში, ზოოპარკებში, ბუნებრივ პირობებში, ისინი, რა თქმა უნდა, არ გვხვდება.

ვინ არის ძლიერი: ლომი ან ვეფხვი?

რატომღაც, ბევრს აინტერესებს ეს კითხვა. მასზე ზუსტი პასუხის გაცემა შეუძლებელია, რადგან ლომებსა და ვეფხვებს შორის ძალიან ცოტაა ჩაწერილი და დოკუმენტირებული ჩხუბი, რაც არ მოგვცემს საშუალებას გონივრულად ვისაუბროთ ამა თუ იმ ცხოველის უპირატესობაზე. მაგრამ არსებობს შესაძლებლობა შევადაროთ ლომი და ვეფხვი რიგი გარე პარამეტრებით:

  • ვეფხვი წონით კატეგორიაში იმარჯვებს, მართალია, ეს არც ისე ბევრია, მაგრამ ის მაინც უფრო მძიმეა, ვიდრე ლომი. (ეს ეხება ვეფხვების დიდ სახეობებს. აქ მცირე სახეობები დაკარგავს "ცხოველთა მეფეს").
  • ნაკბენის დროს ყბის შეკუმშვის ძალით, ვეფხვი და ლომი დაახლოებით ერთნაირია.
  • ასევე იგივეა ლომებისა და ვეფხვის მსხვერპლის ნადირობის და მკვლელობის პრინციპი.
  • მაგრამ ცხოვრების წესის თვალსაზრისით, ვეფხვი და ლომები განსხვავებულია, თუ ლომები კვლავ ურჩევნიათ ცხოვრება სიამაყით ცხოვრობდნენ - პატარა ოჯახები, მაშინ ვეფხვები ირჩევენ როგორც ერთ ცხოვრების წესს, ასევე ერთ ნადირობას (ლომები ხშირად კოლექტიურად ნადირობენ). მიუხედავად იმისა, რომ ვეფხვი ზოგჯერ პატარა ოჯახებს ქმნიან, რასაც ასევე შეიძლება სიამაყე ეწოდოს, მხოლოდ ასეთ სიამაყებში ისინი ბევრად უფრო ნაკლებად არიან შეკრებილები, ვიდრე ლომები.
  • გამძლეობის თვალსაზრისით, ასევე შეუძლებელია იმის თქმა, თუ ვინ უფრო ძლიერია და ვეფხვი და ლომი ძალიან სწრაფად გარბოდნენ, შეუძლიათ მნიშვნელოვანი დისტანციებზე გამგზავრება.

ნებისმიერ შემთხვევაში, ვეფხვი და ლომი ძლიერი, ძლიერი და, რა თქმა უნდა, ძალიან საშიში მტაცებლები არიან, მათ შორის ადამიანისთვის საშიში.

  • უძველესი დროიდან, ვეფხვი მრავალრიცხოვანი ზღაპრების, მითების და ლეგენდების გმირია. მაგალითად, ერთი ლეგენდა მოგვითხრობს ახლა ნაკლებ მტაცებლური ვეფხვის შესახებ, როგორც დედამიწაზე ყველა მტაცებლის პროგენტორი.
  • კატის ოჯახის სხვა წარმომადგენლებისგან განსხვავებით, ვეფხვებს არ ეშინიათ წყლისგან, არამედ უყვართ მასში ბანაობა, განსაკუთრებით ცხელ ამინდში.

Pin
Send
Share
Send