ცხოველების შესახებ

აღმოსავლეთის ქვესახეობების ოტის ტარდას დიბოვსკის სოფლის მეურნეობის მიწების ადაპტაცია და დაურიის სტეპში (რუსეთი, მონღოლეთი, ჩინეთი) სამეცნიერო სტატიის ტექსტი სპეციალობით - ბიოლოგიური მეცნიერებები

Pin
Send
Share
Send


დიდი ფრინველი, დაახლოებით ინდაურიდან. სქესობრივი დიმორფიზმი ძირითადად გამოხატულია ზომით: მამაკაცი გაცილებით დიდია, თეთრი ფერი ჭარბობს ზემოდან ღია ფრთაზე, ხოლო ქალი უფრო ნაკლებ შეფერილობას იწვევს წითელი ფარების უფრო დიდი ფართობის გამო. დაკეცილ ფრთაზე, თეთრი ველი ჩანს მამაკაცში, მაგრამ ქალში, როგორც წესი, არა. სეზონური ფერის განსხვავებები უმნიშვნელოა. გაზაფხულზე, მამრს წაგრძელებული თეთრი ბუმბულის "ულვაში" აქვს, ქვემოდან კისერზე წითელი ფერი ჭარბობს. ზაფხულის შუა პერიოდის შემდეგ აღარ არსებობს "ულვაში", კისერზე წითელი ბუმბულები ძირითადად ნაცრისფერებით არის შეცვლილი, როგორც ქალში. სექტემბერ-ოქტომბრამდე ახალგაზრდა ქალების მსგავსია, მაგრამ მსუბუქია და უფრო მოწითალო, ნაცრისფერი ბუმბულით მოქსოვილი წითელიებით თავზე და კისერზე, ზურგზე შავი მუხლები ნაკლებად გამოირჩევა, ქვედაკაბა ზოლიანია (მოზრდილებში ეს სუფთა თეთრია). მიიღეთ სრული საქორწილო კაბა 3-დან 6 წლამდე ასაკიდან. პირველად მეცხოველეობაში მონაწილე მამაკაცებს შეიძლება არ ჰქონდეთ "ულვაში", კისერზე მოწითალო სუსტია. ზრდასრული მამაკაცების წონაა 7–12 კგ (ცნობილია 20 წლამდე ნიმუშები), ქალი - 4–8 კგ, სიგრძე 80–120, მამაკაცი ფრთები 59,5–70,0, ქალი 47.0–66.0, ფრთები 190–260 სმ.

განაწილება

სტეპის ნახევრად უდაბნო, ტყე-სტეპები და ევრაზიის სტეპები რეგიონები ესპანეთიდან შორეულ აღმოსავლეთში. ციმბირში, XX საუკუნის შუა ხანებში, ბადრაგებმა ბუდეს სტეპების ფართო ზოლში შექმნეს. დღეისათვის, მხოლოდ რამდენიმე უბედურებამ გადარჩა ბუდეების გაჩენა ძალზე მცირე რაოდენობით; იზოლირებული შეხვედრები ზოგჯერ ჩნდება ყოფილ ნაწილში.
ქვესახეობა 2, ორივე ციმბირშია. დასავლური ნომინაციური O. I. tarda ნაწილდება ევროპისა და აზიის სტეპებში, აღმოსავლეთში - 3. ალატამდე. მამაკაცებსა და ქალებს ზემოდან აქვთ ნაცრისფერი ზედაპირი, ზემოდან წითელია, პატარა დაფარვის ფრთები არის წითელი, მუქი განივი სტრიქონებით, ყველა ჩაფხუტზე, 1-2 ექსტრემალური წყვილის გარდა, არის წითელი ლაქებიც, შეჯვარების ჩაცმულობაში მყოფი მამაკაცი მათ ყელის მხარეს მხოლოდ "ულვაში" აქვს. აღმოსავლეთის ქვესახეობები O. t. dybowskii- ს აქვს სამხრეთ-აღმოსავლეთით ალტაი შორეულ აღმოსავლეთში. მამაკაცებსა და ქალებს აქვთ ნაცრისფერი კისერი, მცირე ფრთების ფარდები ასევე ნაცრისფერია, წითელი ლაქები გვხვდება მხოლოდ ცენტრალურ ჩაფხუტიზე, ისინი არ არიან 5 ექსტრემალურ წყვილში, მამაკაცებს აქვთ ყელის გრძელი ბუმბული, ორივე მხრიდან და ქვედა მხრიდან. ” ულვაში ”და” წვერი ”.

ბიოლოგია

სახმელეთო ფრინველები ბრწყინვალედ დადიან. გამგზავრებამდე ისინი გაფანტავდნენ, სწრაფად და დაბალ ფრენებზე ფრდებიან. მაღალი ბალახის სტეპები ყველაზე ადვილად ირჩევენ ბუდეებს, ხოლო მშრალ სტეპებში უპირატესობას ანიჭებენ მდელოებსა და ზღვისპირა ბალახოვან ადგილებს. ისინი ბუდეს სასოფლო-სამეურნეო მიწებზე ბურღულეულის, კარტოფილის და თუნდაც მზესუმზირას შორის.
ისინი ზამთრიდან ბრუნდებიან, როდესაც თოვლი დნება. ისინი არ ქმნიან ორთქლს. ქალი ფრენებს ახლავს ახლანდელ მამაკაცებს, მაგალითად ბუჩქს ან შავ ბუჩქს. გაძარცვის დროს მამაკაცი ავრცელებს ფრთებსა და კუდებს, ადიდებს ჩიყვს, ყველა ფუმფულა და დადის მის ადგილზე, სადღაც ამაღლებულ ადგილზე, მელოტის ბუჩქზე. ტოკიინგი ხმის გარეშე ხდება. იქ, სადაც მუწუკა პატარაა, მარტოხელა მამაკაცი მიედინება; მაღალი სიმკვრივის დროს, დინება ჯგუფური მოვლენაა.
ბუდე იწყება მაისის პირველ ნახევარში. ბუდე არის ხვრელი ფუნტი, რომელიც ქალი იჭრება, ის შეიძლება დაფარული იყოს ბალახით ან ღია. ხშირად ისინი ბუდეს ქმნიან სახნავი სახნავი მიწაზე და მზარდი გასროლაც ფარავს მას. ყველაზე ხშირად ბუდეში არ არის საწოლები, ან ეს არის ბალახის რამდენიმე დანა, რომელიც შემთხვევით იქ იყო. როგორც წესი, არსებობს 2 კვერცხუჯრედი, ნაკლებად იშვიათად 3 ან 1. ქალი აყალიბებს მათ ინტერვალით 1-2 დღის განმავლობაში, პირველი კვერცხუჯრედიდან იწყებს ინკუბაციას. კვერცხები მსგავსია ამწე, მაგრამ უფრო მომრგვალო. მათი ფონი ღია თიხისგან არის ზეთისხილის მწვანემდე, ლაქები ძალიან განსხვავებულია, ბუნდოვანი ბუნდოვანი გამონაყარისგან, არარეგულარული ფორმის ყავისფერი ან წითელ – ყავისფერი ლაქებისგან, განსხვავებული ინტენსივობისგან. გარსი ძალიან მბზინავია. კვერცხის ზომები 73-90 x 53-67 მმ. საშიშროების შემთხვევაში, ქალი ბუდეს იძირებს, დამცავი ფერის გამო, კარგად არის გარეცხილი თუნდაც დაბალ ბალახში, მიუხედავად მისი დიდი ზომისა. ბუდედან მოშორებით, დაჭრილი კაცის გამოსახვაა. უკიდურეს სიცხეში ის თავის ჩრდილით ხურავს ქვას. ინკუბაციის ხანგრძლივობაა 28-30 დღე. Chicks ინტერვალით ინტერვალით, დატოვეთ ბუდე ერთად. ქალი პირველი 3-5 დღის განმავლობაში კვებავს ქათმებს, შემდეგ ისინი თავად იწყებენ საკვების შეგროვებას, მაგრამ ქალიდან იღებენ საკვებს 2-3 კვირის განმავლობაში. მუწუკები დაფარულია სქელი ოხრით ქვემოთ, მუქი ზოლებითა და ლაქების დამცავი ნიმუშით. ისინი ფრენა ხდება დაახლოებით ერთი თვის ასაკში ან ცოტა მეტი ასაკში, მაგრამ დედასთან რჩებიან შემოდგომამდე და ზოგჯერ გაზაფხულამდეც.
საკვები შერეულია. ეს და მცენარეული საკვები, რომელიც შედგება ფოთლებისგან, inflorescences- დან, ველური და კულტივირებული მცენარეების თესლი, ცხოველური საკვები - სხვადასხვა მწერებისგან, კალიების და ხოჭოების უმეტესობა, ხშირად - მღრღნელებისა და ხვლიკებისგან. წიწილები თითქმის ექსკლუზიურად ჭამენ მწერებს, განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ჭიანჭველები და მათი ბუჩქები. ბუსჰერები რეგულარულად მიდიან ან დაფრინავენ მორწყვის ადგილებში, მაგრამ თუ წყალი ძალიან შორსაა, ქათმებს შეუძლიათ ყვავილისგან ცხიმი და ტენიანობის მიღება. მაქსიმალური აქტიურია გამთენიისას.
მამაკაცი არ მონაწილეობს ბუდეების შეშფოთებაში. როდესაც ქალი იჯდეს მათ ბუდეებზე, ისინი იკრიბებიან ჯგუფებად და ფარაში შემდეგ მეცხოველეობის შემდეგ. ზაფხულში ისინი molt. მაგრამ flywheels იცვლება თანდათანობით რამდენიმე სეზონის განმავლობაში, ასე რომ, molting არ ერევა ფრენის დროს. ქალები და ახალგაზრდები შემოდგომაზე ხვდებიან აგრეთვე ფარაში - კაციდან ცალ-ცალკე. ზამთრის ადგილები შედარებით ახლოსაა: კავკასიაში, ცენტრალურ აზიასა და აღმოსავლეთ ჩინეთში. მტევნები ნელა იზრდება, გვიან მოზრდილებში ხდებიან. მამაკაცი იზრდება 5-6 წლის ასაკში, ქალი - 3-4 წლის ასაკში. ამ ასაკამდე ისინი პაკეტებში ინახავენ მთელი წლის განმავლობაში. ისინი ცდილობენ ზამთრის ადგილებიდან ძველ ბუდეებში დაბრუნდნენ.
ბუსჰარდები დიდი ხანია ნადირობის ობიექტია, რაც იყო მიზეზი კატასტროფული რაოდენობის შემცირებით და ჰაბიტატის შემცირება. სახეობა ჩამოთვლილია რუსეთისა და ყაზახეთის წითელ წიგნებში, მისი მდგომარეობა სერიოზულ შეშფოთებას იწვევს. დღეისათვის მთავარი შემზღუდავი ფაქტორები არის clutches და chicks დაიღუპა სასოფლო-სამეურნეო მიწებზე ან სამუშაო მანქანები, პირუტყვიდან, მწყემსებისგან და მაწანწალა ძაღლებიდან, ხოლო სასუქები, შფოთვა და ბრაკონიერები მნიშვნელოვან ზიანს აყენებენ. ტარდება სპეციალური სამუშაოები ბუდეების დასაცავად და კვერცხუჯრედების შეგროვება სახნავი მიწაზე, ჩიხების გასაშენებლად ინკუბატორებში და სპეციალურ მეურნეობებში. 3. ევროპისა და ევროპული რუსეთის არაერთ სტეპურ რეგიონში აღადგინეს ბიძგების რიცხვი, ზოგან კი თევზჭერის დონეზე.

სამეცნიერო ნაშრომის ტექსტი თემაზე: ”აღმოსავლეთის ქვესახეობების სიმძიმის ადაპტირება Otis tarda dybowskii სასოფლო-სამეურნეო მიწაზე და მათი დაცვის პრობლემები დაურის სტეპში (რუსეთი, მონღოლეთი, ჩინეთი)”

რუსული ფრინველების ჟურნალი 2019, ტომი 28, ექსპრეს გამოცემა 1759: 1791-1797

აღმოსავლეთის ქვესახეობების ოტის ტარდას დიბოვსკის ადაპტირება სასოფლო-სამეურნეო დანიშნულების მიწებზე და მათი დაცვის პრობლემები დაურიის სტეპში (რუსეთი, მონღოლეთი, ჩინეთი)

მეორე გამოცემა. პირველი გამოცემა 2018 წელს *

მცხუნვარე ოტის ტარდა ჩამოთვლილია გლობალურად გადაშენების პირას მყოფი IUCN სახეობათა წითელ ნუსხაში, განსაკუთრებით, აღმოსავლეთ ქვესახეების მოსახლეობის მოსახლეობის მდგომარეობა O. t. dybowskii. მთავარი ჰაბიტატები მდებარეობს დაურიის სტეპებში (შემოკლებით, როგორც დაუა-რია) სამხრეთ-აღმოსავლეთ ტრანსბაიკალიასა და ჩრდილო-მონღოლეთის საზღვრებში. ტრანსბაიკალიაში გაძარცვულმა მოსახლეობამ სასტიკად შეარყია 1950-იან და 1960-იან წლებში ქალწული მიწების მასობრივი გათიშვის დროს, რასაც თან ახლდა ინტენსიური ნადირობა (გაგინა 1965, ჩანი, გოროშკო 1998). მომდევნო გადასვლამ სასაქონლო მიწებზე ჰაბიტატზე, როგორც დადებითი, ასევე უარყოფითი გავლენა მოახდინა მოსახლეობაზე და განსაკუთრებული მნიშვნელობა აქვს მომავალში სახეობების კონსერვაციისთვის (გოროშკო 2002, 2015).

კვლევის სფერო, მასალა და მეთოდები

ჩვენ შევიკრიბეთ მასალები 1990-2017 წლებში, ძირითადად სამხრეთ – აღმოსავლეთ ტრანსბაიკალიასა და ჩრდილო – აღმოსავლეთ მონღოლეთში, სადაც ყოველწლიურად ტარდება კვლევები, ჩინეთის მიმდებარე ტერიტორიაზე, კვლევები არ არის ყოველწლიური. მონაცემთა შეგროვების ძირითადი მეთოდებია ბინადართა ჰაბიტატების კვლევა და იქ მცხოვრები ადამიანების დეტალური გამოკითხვა. ადგილობრივმა მოსახლეობამ კარგად იცის ეწვია, ამიტომ გამოკითხვამ მოგვცა უამრავი მნიშვნელოვანი ინფორმაციის შეგროვება.

რეგიონი ხასიათდება ფართო სოფლის მეურნეობით. სტეპები გამოიყენება საძოვრებისთვის (ძოვება ძირითადად ცხვრები, ძროხა, ცხენები), თივის მინდვრები და სახნავი მიწები. ხორბალი და შვრია იზრდება რუსეთის ტერიტორიაზე, ნაკლებად ხშირად ქერი, წიწიბურა, canola, ფეტვი, მონღოლეთში მხოლოდ ხორბალი (მაგრამ მას შემდეგ, რაც 2010-იანი წლებიდან, rapeseed ასევე მცირე მოცულობით), ჩინეთის მიმდებარე ტერიტორიაზე - ძირითადად ხორბალი და canola, ნაკლებად ხშირად სიმინდი , პარკოსნები და მრავალი სხვა კულტურები.

ქალწული სტეპების მასობრივი დათესვა სამხრეთ-აღმოსავლეთის ტრანსბაიკალიასა და მეზობელ მონღოლეთში მოხდა 1960-1980-იან წლებში. სტეპის დურიას რუსულ და ჩინურ ნაწილებში სახნავი მიწები იკავებს ტერიტორიის დაახლოებით 20% -ს

* გოროშკო ო.ა. 2018. აღმოსავლეთის ქვესახეობების სიმძიმის ადაპტირება ფერმერულ მიწებზე და მისი დაცვის პრობლემები დაურიის სტეპში (რუსეთი, მონღოლეთი, ჩინეთი) // ფრინველები და სოფლის მეურნეობა. ივანოვი: 68-74.

თორიუმი, მონღოლეთში - დაახლოებით 2%. რუსეთში და მონღოლეთში, 90-იანი წლების დასაწყისამდე, ყოველწლიურად სახნავი მიწების დაახლოებით 40% არ იყო დათესილი (დარჩა წყვილებში), 1992-1995 წლებში შეინიშნა თესვის ფართობის მკვეთრი შემცირება (ეკონომიკური კრიზისის გამო), 1997 წლიდან, 1997 წლიდან, ანაბრები იკავებს სახნავი მიწების 90%, 2000-იან წლებში სოფლის მეურნეობის მოცულობა დარჩა უკიდურესად დაბალი (გარდა ეკონომიკური პრობლემებისა, ეს ასევე მრავალწლიან გვალვასთან არის დაკავშირებული), რადგან 2010-იანი წლების დასაწყისიდან დაიწყო სოფლის მეურნეობის ნელი აღდგენა. ჩინეთში სოფლის მეურნეობა გაცილებით ინტენსიურია, რადგან 2010-იანი წლებიდან მკვეთრად გაიზარდა თესვის ფართობი. 1980-იან წლებში ტრანსბაიკალიაში საძოვრები დეპრესიულ მდგომარეობაში იყო. მეცხოველეობის რიცხოვნობის შემცირების და ნალექების გაზრდილი რაოდენობის გამო, საძოვრები დიდწილად გამოჯანმრთელდა 90-იანი წლების ბოლოს. მონღოლეთში, საძოვრის დეგრადაცია ჭარბწონიანობის გამო, შეინიშნება მხოლოდ სოფლების მახლობლად, ხოლო ჩინეთში საკმაოდ ძლიერი ჭარბწონიანობა გვხვდება თითქმის ყველგან.

დაურიას მნიშვნელოვანი მახასიათებელია გამოხატული კლიმატური ციკლების არსებობა დაახლოებით 30 წლის განმავლობაში, ცვალებადი მშრალი და სველი პერიოდის მონაცვლეობით (Obyazov 2012), რომელსაც დიდი გავლენა აქვს ბუნდოვანი მოსახლეობის და სოფლის მეურნეობის მდგომარეობაზე (Goroshko 2003). მშრალი პერიოდის პიკი იყო 1983 წელს, სველი პერიოდი იყო 1995 წელს, 2000-2017 წლებში - მშრალი პერიოდი.

ბალახების ადაპტირება ფერმერთა მიწაზე

სამხრეთ-აღმოსავლეთ ტრანსბაიკალიაში, ბისკარდიებმა 1970-იანი წლების ბოლოს დაიწყეს ბუდეს სასოფლო-სამეურნეო დანიშნულების მიწებზე, 1990-იანი წლების ბოლოსთვის მათ უკვე მთლიანად აითვისეს ისინი და ქალწულ სტეპებზეც კი ამჯობინეს (Goroshko 2002, 2015). ტრანსბაიკალიასა და მონღოლეთის სტეპ-ზონაში არსებული ამჟამინდელი პირუტყვების უმეტესი ნაწილი სახნავი მიწებზეა განთავსებული (ძირითადად გლეხურ მიწებზე), აქ ქალი ბუდეა დაახლოებით 65%, სახნავი მიწებზე ზრდასრული ბუჩქები ატარებენ დღის საათების დაახლოებით 80% -ს გაზაფხულზე და შემოდგომაზე და ზაფხულში დაახლოებით 60%, ზამთარში 90%. გაზაფხულზე, მუწუკები ურჩევნიათ იკვებონ მინდვრებით პადდანის მარცვლეულით (ყველაზე ხშირად ხორბალი, ნაკლებად ხშირად შვრია და წიწიბურა). ზაფხულში, ზრდასრული ქალების ნაწილი და ზოგი მამაკაცი მიდის სტეპზე, მაგრამ გაუაზრებელი ინდივიდები და მამაკაცი უმეტესობა რჩება დეპოზიტებსა და ყაჩაღობის მინდვრებში (მათ მოსწონთ ყურძნის ფოთლებზე კვება). ჩვეულებრივ, ბროუდები სტეპისა და სახნავი მიწის საზღვართან ახლოს არიან. შემოდგომაზე, მუწუკები თითქმის მთელ დროს ცხოვრობენ მოსავალზე და მინდვრებზე; ზოგჯერ ისინი ღამეს ატარებენ მეზობელ მდელოებზე. ზამთარში ბუჩქები იკვებება და დასვენება თითქმის ექსკლუზიურად მოსავალს მარცვლეულ მინდვრებზე (დაურიაში მცირე რაოდენობით ზამთარია).

ქათმებიანი ქალი ცდილობენ ბუჩქებთან ან სხვა შედარებით მაღალ, მაგრამ იშვიათ მცენარეულობასთან ახლოს იყვნენ

იგი, როგორც თავშესაფარი, საფრთხის შემთხვევაში. ამრიგად, ტყის ქამრებით გარშემორტყმული მინდვრებსა და საბადოებზე, მუწუკები უფრო ხშირად ჩნდებიან, ვიდრე მთლიანად ღია სასოფლო-სამეურნეო მიწებზე.

სახარბიელო სახნავი მიწების საცხოვრებლად გადასვლა დაკავშირებულია არა ბუნებრივი ჰაბიტატების დეფიციტთან (რეგიონში მათი რაოდენობა საკმარისზე მეტია), არამედ სახნავი მიწების უფრო დიდი მიმზიდველობა. პირველ რიგში, ადვილად ხელმისაწვდომი საკვების სიმრავლით: მარცვლეულის და ყურძნის ფოთლების გარდა, შედარებით ღია ნიადაგის ზედაპირზე ხოჭოების შეგროვება ადვილია, ხოლო სარეველების მცენარეები (რომელთა ბაღები აგრეთვე იკვებება ფოთლებთან) სახნავი მიწაზე უფრო დიდი და წვნიანია ვიდრე მიმდებარე სტეპზე (გოროშკო და სხვ. 2003 წ.) ) გაზაფხულზე, სახნავი მიწაზე ნიადაგი უფრო სწრაფად ათბობს, ვიდრე სტეპს, რაც ხელს უწყობს ამჟამინდელი პირუტყვის და ბუდეს ქალების ადგილმდებარეობას. სახნავი მიწა ნაკლებად ხშირად სტუმრობს პირუტყვს და ძნელია სატრანსპორტო საშუალებების მართვა, ამიტომ შემაშფოთებელი ფაქტორი აქ უფრო დაბალია, ვიდრე სტეპზე, გარდა ინტენსიური სასოფლო-სამეურნეო სამუშაოებისა.

სამივე ქვეყანაში, სტეპების რეგიონები, რომლებიც ყველაზე ხელსაყრელია ბიძგებისთვის, ამავე დროს ყველაზე ხელსაყრელია მეცხოველეობისა და სოფლის მეურნეობისთვის. ამჟამად, გატაცების 90% -ზე მეტი ცხოვრობს სახნავი მიწებზე, საძოვრებზე და თივის მინდვრებზე. ტრანსბაიკალიაში გამსხვილების ბუნებრივი ჰაბიტატების ინტენსიური შემცირების და დეგრადაციის პერიოდი იყო 1960-1980-იან წლებში, მათი გარდაქმნის, დეგრადაციის და ფრაგმენტაციის შედეგად, გუთნის, გადაშენების და მრავალი გზის გამოვლენის გამო. ჰაბიტატების დაკარგვისა და დეგრადაციის ყველაზე მწვავე პრობლემაა ჩინეთში, ყველაზე ნაკლებად მწვავეა მონღოლეთში.

დადებით და უარყოფით ფაქტორებს, რომლებიც დაკავშირებულია სასოფლო-სამეურნეო მეურნეობათა ბაღები, ბუნებრივ მიწასთან შედარებით

დადებითი ფაქტორები: 1) საკვების სიჭარბე, 2) საუკეთესო დამცავი პირობები (საბადოები, ჩვეულებრივ, საკმაოდ მაღალ, მაგრამ იშვიათ სარეველებთან ერთად გვხვდება, რომლებიც ფრინველებს შენიღბვას უზრუნველყოფენ, მაგრამ მიმოხილვას არ უშლის ხელს, ბრაკონიერები ხშირად ნადირობენ ბოსტნებს ავტო-პორტის გამოყენებით, რაც რთულია სახნავი მიწით, ბრაკონიერობა ერთ – ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი მიზეზია დაურიაში ბიძგების რაოდენობის შემცირებისას) 3) ხანძრები (კვერცხუჯრედების და ქათმების დაღუპვის მნიშვნელოვანი ფაქტორი) სახნავი მიწებზე ბევრად უფრო იშვიათია, 4) სახნავი მიწებზე (განსაკუთრებით მოყინულ მიწებზე) შეშფოთება ხშირ შემთხვევაში.

1) ზრდასრული ფრინველებისა და წიწილების მოწამვლა პესტიციდების მიერ. სამხრეთ-აღმოსავლეთის ტრანსბაიკალიაში ცნობილია 70 ზრდასრული ბიუსტი (მათ შორის 6 ფრინველის ჯგუფი) 1970–80-იან წლებში მინდვრებში პესტიციდების გამოყენების შედეგად (გოროშკო 2002). იმ დროს პესტიციდებს ხშირად იყენებდნენ, მაგრამ ბისტერები ძირითადად ცხოვრობდნენ მის მიღმა სტეპში

სახნავი მიწა. 1995-2017 წლებში პესტიციდები ძალიან შეზღუდული რაოდენობით იქნა გამოყენებული სოფლის მეურნეობის კრიზისის გამო, ასე რომ, მოწამვლისგან ბუშტების სიკვდილი არ დაფიქსირებულა. მაგრამ, 2010 წლის დასაწყისიდან, სოფლის მეურნეობის აღდგენის პერიოდში, პესტიციდების მოხმარება იზრდება, განსაკუთრებით მნიშვნელოვანი ზრდა აღინიშნა 2016 და 2017 წლებში. ვინაიდან მომდევნო წლებში უნდა დაიწყოს სოფლის მეურნეობისთვის ხელსაყრელი გრძელვადიანი ტენიანი კლიმატური პერიოდი, მოსალოდნელია, რომ გაიზარდოს მოწამვლის მოწამვლის ალბათობა სოფლის მეურნეობის გამოჯანმრთელებით. ეს სერიოზულ საფრთხეს უქმნის სახეობებს, რადგანაც დღესდღეობით ბიძგები ძალიან მჭიდრო კავშირშია სახნავი მიწასთან. პესტიციდებს იყენებენ ყველა სახის მოსავლის გაშენებაში, მაგრამ ყველაზე ხშირად - ყურძნის ჯიშს, რომლის ფოთლებსაც უყვარს ჭამა. 2016 წლის შემდეგ იზრდება სწრაფად განვითარებული ყურძნის დათესილი ტერიტორია სამხრეთ-აღმოსავლეთ ტრანსბაიკალიაში. დაახლოებით ერთნაირი სიტუაციაა (როგორც პესტიციდების მოხმარებით, ასევე ყურძნის კულტივირებით) ასევე შეინიშნება მონღოლეთის მეზობელ ტერიტორიაზე (ყორცნა მხოლოდ აქ გაიზარდა 2010-იან წლებში). ჩინეთის მეზობელ რაიონებში პესტიციდები დიდი რაოდენობით გამოიყენება, ხოლო ყურძნის კულტურები უკავია უზარმაზარ ტერიტორიებს.

2) კვერცხისა და მცირე ზომის ქათმების სიკვდილი სახნავი მუშაობის დროს. დაურიაში კვერცხუჯრედების კვერცხების დაგება გაჭიმულია აპრილის ბოლოდან ივნისის ბოლოს და ყველაზე ინტენსიურია მაისის დასაწყისში. თესვისთვის მოსავლის დათესვა იწყება მაისის დასაწყისში, ყველაზე ინტენსიური მაისის მეორე ნახევარში. გუთანი ხდება ივნისისა და ივლისის განმავლობაში. სახნავი სამუშაოები იწვევს კვერცხების მასობრივ სიკვდილს, და ხშირად მცირე ზომის ქათმებს დამუშავებულ მიწაზე. დაურიას რუსულ ნაწილში, მანქანების ოპერატორები, როგორც წესი, არ დებენ ბუდეს, თუ მათ მოახერხეს დროულად შეამჩნიონ ეს, დატოვონ 2-8 მ სიგანის არეალის გარეშე ბუდე. მტაცებლების როლები, როგორც წესი, არის ყორღან Corvus corax და Crow Corvus orientalis, მაგრამ ისინი ასევე არ არიან მრავალრიცხოვანი სტეპები დაურიაში).მიუხედავად ამისა, კვერცხუჯრედების უმნიშვნელო ნაწილი ჯერ კიდევ გადარჩა, რადგან შეწუხებული ქალი ხშირად ბუდეში არ ბრუნდება. 1980-1990-იანი წლების ინტენსიური მეურნეობის დროს, დაურიის რუსულ ნაწილში, სახნავი მუშაობის დროს ყოველწლიურად განადგურდა ყველა სახნავი მიწაზე მდებარე კლანჭების (დაახლოებით, არაგულწრფელი საბადოების ჩათვლით) დაახლოებით 30%. სასოფლო-სამეურნეო კრიზისის გამო, 2000-2017 წლებში მოსახლეობის ზიანი იყო დაბალი, მაგრამ ის გაიზარდა სოფლის მეურნეობის აღდგენაში.

3) შფოთვა. ბუსტრები ფრთხილად და ძალიან მგრძნობიარეა შფოთვისკენ. განსაკუთრებით საშიშია ბუდეების პერიოდის პირველ ნახევარში ქალის შფოთვა. სწორედ ამ დროს მოხდა ინტენსიური სოფლის მეურნეობა

სასოფლო-სამეურნეო სამუშაოები (თესვა, დეპოზიტების დამუშავება). ტექნოლოგიების სიმრავლე შეშფოთებას იწვევს არა მხოლოდ კულტივირებულ ადგილებში, არამედ მიმდებარე ტერიტორიებზე. ხოლო საძოვრებზე, შფოთვა საკმაოდ მაღალია მთელი წლის განმავლობაში.

4) სასოფლო-სამეურნეო ტექნიკის დანების ქვეშ ჩიხების სიკვდილი თივის დროს, უფრო იშვიათად - მოსავლის სელაჟის მიღება, ზოგჯერ - მოსავლის აღება. ტრანსბაიკალიაში ცნობილია 12 ასეთი შემთხვევა. ეს საფრთხე დიდია რუსეთსა და ჩინეთში, სადაც დიდი ადგილები იშლება, მაგრამ მცირეა მონღოლეთში, სადაც თივა იშვიათად არის თესლი.

5) მწყემსი ძაღლების განაწილება. ისინი თითქმის ყოველთვის შეიცავს სამივე ქვეყანაში გაკონტროლების გარეშე. ტრანსბაიკალიაში ცნობილია ძაღლების მიერ წიწილების მკვლელობის 5 შემთხვევა. ეს საფრთხე საკმაოდ დიდი იყო 19701980-იან წლებში, მაგრამ შემცირდა 1990-2000 წლებში მეცხოველეობის და პირუტყვის სადგომების მნიშვნელოვანი შემცირების გამო. თუმცა, ბოლო წლებში აღინიშნა პირუტყვის და ძაღლების რაოდენობის ნელი ზრდა და მოსალოდნელია, რომ უახლოეს წლებში, ნოტიო კლიმატური პერიოდის დაწყებისთანავე, მეცხოველეობის წარმოების აღდგენა გაგრძელდება - ამრიგად, ძაღლების მხრიდან მტაცებლობის საფრთხე გაიზრდება. ჩინეთში, ამ საფრთხის დონე დაახლოებით იგივეა, რაც რუსეთში, მაგრამ მონღოლეთში ეს ბევრად უფრო მაღალია.

კონსერვაციის სტატუსისა და კონსერვაციის რეკომენდაციები

დაურიას დაცული ბუნებრივი ტერიტორიების ამჟამინდელი ქსელი ვერ უზრუნველყოფს მდგრადი მოსახლეობის შენარჩუნებას. სამხრეთ ტრანსბაიკალიაში, მოსახლეობის მხოლოდ 5% ცხოვრობს დაცულ ტერიტორიებზე, ჩრდილო-აღმოსავლეთ მონღოლეთში - დაახლოებით 10%, მეზობელ ჩინეთში - დაახლოებით 20%. დაცული ტერიტორიების შექმნა ცხოველთა მრავალი იშვიათი სახეობის კონსერვაციის ძალზე მნიშვნელოვანი მეთოდია, მაგრამ ეს მეთოდი არაეფექტურია და თითქმის არ გამოიყენება ბიძგების გადარჩენისთვის შემდეგი მიზეზების გამო: 1) სტეპები ძალიან აქტიურად იყენებენ ხალხს სოფლის მეურნეობისთვის, შესაბამისად, სტეპური დაცული ტერიტორიების ქსელის შექმნისა და გაფართოების შესაძლებლობები ძალიან შეზღუდულია, ასეთი დაცული ტერიტორიები პატარა და მათ აქვთ მცირე ფართობი, 2) დაურიაში მოსახლეობის სიმჭიდროვეა მოსახლეობის სიმჭიდროვე, ფრინველები მცირე ჯგუფებში გადანაწილებულია უზარმაზარ ტერიტორიაზე, ასე რომ შეუძლებელია დაცული ტერიტორიების ქსელის შექმნა, რომელიც მოიცავს დაურიაში სახეობების მდგრადი კონსერვაციისთვის დარჩენილი ჰაბიტატების ნაწილი, 3) დაჩირქების განაწილება თითქმის უწყვეტია და ძალიან ცვალებადია მრავალი წლის ციკლური კლიმატის ცვლილების გამო (გოროშკო 2003), 4) და დაბოლოს, ახლა ბისკარდიელები ურჩევნიათ ბუდე მოაწყონ სახნავ მიწაზე, ვიდრე სტეპები.

სტეპის ზონის ადამიანების მიერ ზემოაღნიშნული და მიმდინარე სწრაფი ეკონომიკური განვითარების გათვალისწინებით, შიშველების შენარჩუნების პერსპექტივები არსებობს

ბუნებრივი პეიზაჟი უკიდურესად მოჩვენებითი ხასიათისაა. ბიძგების გადარჩენისთვის მნიშვნელოვანია სოფლის მეურნეობის მიწაზე მისი კონსერვაციის უზრუნველყოფა. საჭიროა სპეციალური დაცული ტერიტორიები. ეს შეიძლება იყოს სპეციალიზირებული საცვლები, რომელთა რეჟიმი ითვალისწინებს მეურნეობას გარკვეული შეზღუდვებით. კერძოდ, აუცილებელია პესტიციდების მოხმარების გამორიცხვა ან მკაცრად შეზღუდვა, მოწესრიგება ჩადების დაგროვების ვადები (აკრძალულია გუთანი და ივნისში მოყვანა), ბუდეების თესვა, აკრძალული მაწანწალა ძაღლების აკრძალვა და სხვა ზომები. ასევე აუცილებელია ფრინველების განაწილების კონტროლი (ფრინველების მოზიდვა ადგილებზე, რომლებიც ოპტიმალურია ბიბარდის კონსერვაციის თვალსაზრისით). ფრინველების მოზიდვის მეთოდები შეიძლება იყოს ყველაზე მაღალი ჩაცმა (მაგალითად, კულტურების გაშენება განსაკუთრებით სასურველია ბოსტნეულის მიერ ან ადრეულ გაზაფხულზე საკვების დაყენება), სველი მდელოების ნაკვეთების შექმნა (აღმოსავლეთის ბუჩქების ბუშტუკები უყვართ სველ მდელოებზე კვება და, როგორც წესი, ბუდეები, ტბებიდან, მდინარეებიდან, ნაკადებიდან). ), შექმნის ოპტიმალურ ბუდეს ლანდშაფტს, იშვიათი ბუჩქებით. ტერიტორიის გასინჯვა და დაგროვებული ქალის ამოცნობა და ამოცნობა საშუალებას მოგცემთ შეცვალოთ გუთნის პროცესი. კერძოდ, მას შემდეგ, რაც მუწუკები კვერცხებზე ძალიან მჭიდროდ იჯდეს, ბუდეებისგან ფრინველების შეშინების გარეშე ჩალაგება შესაძლებელია, თუ ბუდეების ირგვლივ ტერიტორიებს დატოვებთ, რომელთა რადიუსი 25 მ ან მეტია. იმისათვის, რომ სოფლის მეურნეობის მწარმოებლები დაეთანხმონ ამ შეზღუდვებს და დამატებით ხარჯებს, საჭიროა ზომები მათი ზარალის ანაზღაურების მიზნით. მაგალითად, ასეთ დაცულ ტერიტორიებზე დაფუძნებული კომერციული საგანმანათლებლო ტურიზმის განვითარება. უდავოდ, უნდა იყოს სახელმწიფო მხარდაჭერა ასეთი დაცული ტერიტორიებისთვის.

რა თქმა უნდა, საჭიროა სხვა ზომები, რომლებიც მიმართულია ძირითადი საფრთხეების აღმოფხვრასა და შეზღუდვის ფაქტორების აღმოფხვრაზე: ხანძრის თავიდან აცილება და ხანძარსაწინააღმდეგო ეფექტურობის გაზრდა, ბრაკონიერებასთან ბრძოლა, ელექტროგადამცემებთან შეჯახების შედეგად ბიძგების სიკვდილის აღმოფხვრა (საუკეთესო ვარიანტია მიწისქვეშა კაბელების დაგება), მოსახლეობის ეკოლოგიური განათლება და კანონმდებლობის გაუმჯობესება და სხვები

გაგინა თ.ნ. 1965. ფრინველები და სასოფლო-სამეურნეო წარმოება. ალმა-ატა: 1- 52. გოროშკო ო.ა. 2002 წ. - ამწეების და მუწუკების პოპულაციის სტატუსი და დაცვა სამხრეთ-აღმოსავლეთ ტრანსბაიკალიასა და მონღოლეთის მიმდებარე რეგიონებში. დის. . სანთლები. ბიოლი. მეცნიერებები. მ .: 1-194 (ხელნაწერი).

გოროშკო ო.ა. 2003. მრავალწლიანი კლიმატური ციკლების გავლენა ბიუსტჰარტის ოტის ტარდას დიბოვსკის ტაკზანოვსკის აღმოსავლეთ ქვესახეობების პოპულაციაზე, 1874 წ. // რუსეთისა და მეზობელი ქვეყნების ბუსპარტის ფრინველები. სარატოვი, 2: 7-29. გოროშკო ო.ა. 2015. მონაცემები ბიუსტჰარდის ოტის ტარდა დიბოვსკის აღმოსავლეთ ქვესახეობების ბიოლოგიის შესახებ

დაურიაში // რუს. ორნიტოლი. ჟურნალი 24 (1181): 3053-3065. Goroshko O.A., Korsun O.V., Tkachuk T.E. 2003. მონაცემები მუწუკების კვების შესახებ (Otis tarda dybowskii Taczanowski, 1874) // რუსეთისა და მეზობელი ქვეყნების ბუსპარტის ფრინველები. სარატოვი, 2: 30-36.

ობიაზოვი ვ.ა. 2012. კლიმატის ცვლილება და მდინარეების და ტბების ჰიდროლოგიური რეჟიმი დაურიის ეკოლოგიაში // კლიმატის ცვლილებისადმი ადაპტაციის პრობლემები მდინარე დაურიანის აუზებში: გარემოსდაცვითი და წყლის მართვის ასპექტები. ჩიტა: 24-45. Chan S., Goroshko O. 1998. დიდი გეგმა კონსერვაციისთვის, დიდი ბუსპარდი. აზიის საბჭო, BirdLife International, ტოკიო: 1-44.

რუსული ფრინველების ჟურნალი 2019, ტომი 28, ექსპრეს გამოცემა 1759: 1797-1798

ფრინველების მიგრაციის ახალი მონაცემები

ჩრდილო-აღმოსავლეთ კასპიის წყლის არეალზე

მეორე გამოცემა. პირველი გამოცემა 2015 წელს *

კასპიის ზღვის ჩრდილოეთ ნაწილში რეგულარულმა დაკვირვებებმა სეზონური მიგრაციის პერიოდში აჩვენა, რომ დიდი წყლის ფართები არ წარმოადგენს მნიშვნელოვან ბარიერს არამარტო წყალმცენარეების და ახლო წყლის, არამედ მრავალი მიწის ფრინველისთვის. მანამდე აქ აღინიშნა 10 ბრძანებიდან 70 სახეობა (გისტოვი 2004). 2013-2014 წლებში ჩატარებული ჩვენი დაკვირვებებით ორი კვლევითი გემის საშუალებით შესაძლებელი გახდა წინა, ახალი, არსებითად დამატებით მონაცემების მიღება წყლის ზონაში სხვადასხვა ჯგუფის ფრინველების ფრენის მახასიათებლების შესახებ. ამ მონაცემებიდან ზოგი მოცემულია ქვემოთ.

დარეგისტრირდა 16 შეკვეთის კუთვნილი 206 სახეობა, მათ შორის 15 სპეციალურად დაცული სახეობა. Charadriiformes (51 სახეობა) და Anseriformes (23) ჭარბობს წყლის კომპლექსის ფრინველებიდან, ხოლო მიწის ფრინველებიდან პასტერინები (72) და Falconiform (20 სახეობა). ტიპიური ტყის სახეობებიც კი მიგრირებს ზღვის გასწვრივ, მაგალითად, ფიჭვის კაკალი Nucifraga caryocat-actes, wren Troglodytes troglodytes, yellow-head kingworm Regulus regulus და creeper Certhia familiaris.

ზოგადად, გაზაფხულზე და შემოდგომაზე მიგრაციის პერიოდები წყლის არეალზე მიწის იდენტურია: გაზაფხული - თებერვლიდან მაისამდე, შემოდგომაზე - ივლისის ბოლოდან ოქტომბრამდე. რაც შეეხება ხმელეთზე, ზღვის პირას მიგრაციის ორი ფორმა გამოირჩევა: სატრანზიტო გადასასვლელი - მტაცებლებში, მტრედი, ყვარყვარეში, პასტერნებში და ტროფიკულ მოძრაობებში - ლოჟებში, გრეხებში, კორმორანებში, მერგანსებში, ყულაბებსა და გვირაბებში. წყლის ფართობზე მიგრაციის ინტენსივობა დიდწილად დამოკიდებულია ამინდის პირობებზე. დღისით, შედარებით სტაბილური ამინდით, დიდი არ არის - 3-8 – დან 25–43 – მდე. ქარიან, ღრუბლიან ამინდში

* ეროხოვი ს.ნ., მიშჩენკო ვ.პ. 2015. ახალი მონაცემები ფრინველთა მიგრაციის შესახებ ჩრდილო-აღმოსავლეთ კასპიის II მე -14 საერთაშორისო წყლების შესახებ. ორნიტოლი. კონფ. ჩრდილოეთით ევრაზია. 1. დისერტაცია. ალმატი: 186-187.

ინფორმაციის წყაროები

სრული სახელმძღვანელო ფრინველებზე რუსეთის ევროპულ ნაწილში. 3 ნაწილად. ნაწილი 1. S. I-263. ავტორები: E.A. კობლიკი, Y.A. რედკინი, M.V. კალიაკინი, ვ.ვ. მოროზოვი, ი.ს. სმეტანინი, ს.ა. კუზოვი ს.მ. კოზენკო, ჰ. გროტ კურკამპი, ვ.კ. რიაბიტცევი, დ.რ. ხაიადაროვი, ვ.ვ. კონტორსკიკოვი, M.V. მელნიკოვი, P.S. ტომკოვიჩი, ვ.იუ. არკიპოვი.

ბუსპარდი

ლათინური სახელი:ოტის ტარდა
რაზმი:ამწე მსგავსი
ოჯახი:ბუსპარდი

გარეგნობა და ქცევა. ღია (ქალი) და ძალიან დიდი (მამაკაცი) ფრინველები ღია სივრცეებით, მაღალ ფეხებზე, მყარი ტანზე, შედარებით გრძელი კისრით და მოკლე ძლიერი წვერით. მამაკაცთა მასა 8 კგ-ზე მეტია, შეიძლება აღემატებოდეს 12-ს და 14 კგ-საც კი, ასეთ ფრინველებს ფრენა არ შეუძლიათ, ქალების მასა 3.5–7 კგ-ს შეადგენს. მამაკაცის სხეულის სიგრძეა 90–105 სმ, ქალი 75–85 სმ, ფრთების სიგრძე, შესაბამისად, 210–250 და 170–190 სმ., ძირითადად, ისინი ფეხით მოძრაობენ, ნელა „იზრდებიან“, საშიშროების შემთხვევაში მათ შეუძლიათ სწრაფად გაიქცნენ ან, პირიქით, დაიმალონ მიწაზე. ისინი ძლიერად აფრინდებიან და იშვიათად დაფრინავენ, როგორც წესი, არ მაღლა მაღლა დგანან.

ფრენა მძიმეა, გარეგნულად დაუღალავი, ფრჩხილების მონახაზი წააგავს მსხვილ მტაცებელს, ფართო და გრძელი ფრთებით ბუმბულის ბუმბულის გავრცელებულ „თითებს“, თუმცა, ისინი განსხვავდებიან შედარებით გრძელი თხელი კისრით და ძლიერი სხეულით, განსაკუთრებით მის წინა ნაწილში, ფეხები თითქმის არ იკვეთება შედარებით მოკლე კუდის პირას. . ვერ ახერხებს მომაკვდავს. საკვების შეგროვებისას, ისინი ჩვეულებრივ ნელ – ნელა და საგულდაგულოდ იკვლევენ სუბსტრატს, რის შემდეგაც ისინი კისერზე მკვეთრ ლოჟას ასხამენ და საჭმელს კრეფენ. ისინი ფრთხილად აკვირდებიან მათ, როგორც წესი, შორი მანძილიდან.

აღწერა. ზედა ტანის ქერცლი ბუფეტიანია, ხშირი თხელი შავი განივი ”ფრჩხილები”. თავი ნაცრისფერია ფოლადის ელფერით, მოზრდილი მამაკაცის კისერი მოოქროვილი ქლიავის ფერში არის ნაცრისფერი, წითელი ბუნდოვანი საყელოთ ბაზაზე, არამექანიკური მამრებისთვის ეს არის რუხი-მოწითალო ფერის ასახული საყელოთი, ქალი კიდევ უფრო მოწითალოა, კისრის ძირში გამოხატული "საყელოს" გარეშე, ნაცრისფერი ფერი მხოლოდ ვრცელდება მის თავზე. ქვედა ტანის ქლიავი არის სუფთა თეთრი, ისევე როგორც ფრთის ქვედა მხარე. ფრთის ზედა ნაწილში ასევე ძირითადად თეთრია, ყველა ბუმბულის ბოლოებზე მუქი შაბლონი (ერთი განსხვავება სტრიქონიდან) და შავი ფრჩხილი პირველადი ბუმბულის ბაზაზე. როდესაც ფრინველი დგას, დაკეცილი ფრთის კიდეც ასევე გამოიყურება თეთრი, მამრის ეს მონაკვეთი გაცილებით დიდია ვიდრე ქალი. ბილი მოყვითალო-ნაცრისფერია, თვალები მუქი, ფეხები მომწვანო – მოყავისფრო.

მამრს, ზომის გარდა, აქვს შედარებით სქელი კისერი და დიდი თავი. განსხვავებული ფორმის კუდი ვიდრე ქალი, პროფილის მიხედვით, ბევრად უფრო "მაღალია". მეცხოველეობის სეზონის გარეთ, მამაკაცის კისერი უფრო თხელია, თავი უფრო ელეგანტურია, არ არსებობს თეთრი თხელი და გრძელი ბუმბულის „ჩურჩხელები“, რომლებიც განასხვავებენ მოზრდილ მამაკაცს ქალწულ სამოსში. ახალგაზრდა მამაკაცი, განსაკუთრებით ზამთრის ქლიავებში, ცუდად განასხვავებს ქალებს. იგი გაცილებით მცირე ზომის ნაკადისგან განსხვავდება მისი ფართო ფრთებით, ფრთებზე თეთრი განაწილებით, სტრიპტიზიანი მამაკაციდან - კისრისა და ხელმძღვანელის პროპორციებითა და შეფერილობით, უფრო მეტად მოწითალო ფერის ზოგადი ტონით და თანმიმდევრული დემონსტრაციების ბუნებით.

ხმა. იშვიათად ჟღერს ბგერები. მიმდინარე თან ახლავს მხოლოდ მოკლე, წყნარი ხმები, რუმინგის ან გაკრიალების მოგონება. შეშინებული ფრინველისგან შეგიძლიათ მოისმინოთ მოკლე მოსაწყენი "ხველების" სიგნალები, რომლებიც დაახლოებით ასე ჟღერს "ონგ”. ახალგაზრდა ფრინველები ასხივებენ მელანქოლიურ სასტვენებს, ისევე როგორც ახალგაზრდა სტრეპტოზებს.

განაწილება, სტატუსი. ამჟამინდელი ტერიტორია ფრაგმენტულია, მანამდე ბინადრობს სტეპების ზონა ატლანტიკურიდან პრიმოორსკის ტერიტორიამდე. ახლა ის გვხვდება როგორც ძალიან იშვიათი ან იშვიათი სახეობა ევროპაში სტეპებისა და ნახევრად უდაბნოების ზოლში (ესპანეთში, გერმანიაში, უნგრეთსა და რუმინეთში მდებარე რამდენიმე პატარა ბუდე-ცენტრი) და მცირე აზია ტრანსბაიკალიაში. ევროპული მოსახლეობა მაცდუნებელია, დანარჩენი კი არ ახდენს გაფართოებულ მიგრირებას, მეცხოველეობის დიაპაზონის ოდნავ სამხრეთით მოძრაობენ. შედის რუსეთის წითელ წიგნში.

ცხოვრების წესი. ბინადრობს ღია მშრალი ჰაბიტატები - სტეპები, ნახევრად უდაბნოები, ღია მთისწინეთი და ბორცვები ბალახოვანი მცენარეულობით, სასოფლო-სამეურნეო მიწის ნაკვეთით, სჭირდება მორწყვა. მდედრები, ახალგაზრდა და არამომგებიანი ფრინველები (მამაკაცი 4-6 წლამდე ასაკისა, მდედრები 2-4 წლამდე) ჯგუფებში ინახება. ჩამოხვალ ადრე, თოვლის შემდეგ. ბუდეების პერიოდის დასაწყისიდან (აპრილის ბოლოდან) ივნისამდე, მამაკაცი აჩვენებს რთულ მიმდინარე "ცეკვებს", ასხამს მათ კუდს და გარკვეულწილად "აყენებს" მას წინ, უკანა მხარეს, ხოლო აღფრთოვანებული დონის მატებასთან ერთად ისინი თავებს იკავებენ, აძრობენ კისერზე, ასვამენ ფრთებს და ნაწილობრივ ავრცელებენ ფრთებს. და შემდეგ თეთრი ბუმბულით ააფეთქეს ისე, რომ ჩამოყალიბდა რაღაც თითქმის თეთრი და სფერული. ეს დემონსტრაციები ტარდება დედამიწაზე, როგორც წესი, ჯგუფურად. მუდმივი წყვილი არ იქმნება.

მდედრის შედარებით მცირე ბუდეები მიწაზეა აგებული მცენარეული მასალისგან, ხშირად ბალახის ფარდების ქვეშ. შეხებაში, ჩვეულებრივ, 2, ნაკლებად ხშირად 3 ან 4 კვერცხი გამოუყენებელი მოყავისფრო ან მომწვანო ჭურვი ბუნდოვანი მუქი ლაქებით. გამოკითხვა გრძელდება ერთ თვემდე, ქათამი ტოვებს ბუდეს მთლიანი ბუდის დაჭერის შემდეგ, ქალი პირველივე დღის განმავლობაში კვებავს მათ (ძირითადად მწერების მიერ), შემდეგ კი ისინი თანდათანობით გადადიან კვების დამოუკიდებელ შეგროვებაზე. ახალშობილ ჩიხებს აცვიათ ღია ჩალისფერი ბუმბული, მუქი კონტრასტული ლაქებით და ზოლებით. ახალგაზრდა ფრინველებს შეუძლიათ ფრენა დაახლოებით ერთი თვის ასაკში, მაგრამ, როგორც წესი, ქალებთან რჩებიან დიდი ხნის განმავლობაში. შემოდგომის გამგზავრება ხდება გვიან, ოქტომბერში ან ნოემბერში.

ისინი ყველგანმავალია, დიეტაში მცენარეები ჭარბობენ, უხერხემლოები ჭარბობენ ხოლმე.

ტაქსონომია და ეტიმოლოგია

ბუსარდი მისი სამეცნიერო სახელწოდებით კლასიფიცირდება 1758 წელს კარლ ლინინის მიერ, თუმცა ამ სახეობას მოიხსენიებდნენ როგორც Avis Tarda პლინიუს ხანდაზმულობის გაცილებით ძველი მწერლობით და, შესაბამისად, მისი სახელი ინგლისურად (ძველი ფრანგულიდან ბისტარდა ) და რამდენიმე სხვა ენა: აბეტარდა (პარასკევი) avetarda (სთ) ავთარდა (ს). ოტისი ძველ ბერძნული სახელია "ბუსტარდი". სახელის ნახვა ტარდი ლათინური ენა არის "ნელი" და "მიზანდასახული", რომელიც ხატავს ხედვის ტიპურ სტილს.

ჰაბიტატი

ამ ფრინველთა ჰაბიტატი არის მდელოს ან სტეპის, რომელიც განსაზღვრულია ღია, ბრტყელი ან რამდენიმე მთიანი ლანდშაფტით. ისინი შეიძლება მოიძებნოს მდგრადი კულტივირებისთვის და, როგორც ჩანს, ურჩევნიათ ნაკვეთებს ველური ან რიგის კულტურებისგან, როგორიცაა მარცვლეული, ვენახი და საკვების მცენარეები. ამასთან, მეცხოველეობის პერიოდში, ისინი აქტიურად ერიდებიან რეგულარულ ადამიანებთან დაკავშირებულ ტერიტორიებს და შესაძლოა მათ სოფლის მეურნეობის პრაქტიკა შეაწუხონ. მსხვილი მუწუკები ხშირად იზიდავს მწერების მნიშვნელოვან მოქმედებას.

გატაცების უმეტესობა ცხოვრობს ევროპაში, ხოლო მსოფლიოს მოსახლეობის ნახევარზე მეტი, ცენტრალურ ესპანეთში, დაახლოებით 30 000 ადამიანი. მცირე ჯგუფები სამხრეთ რუსეთში და უნგრეთის დაბლობზე.

ქცევა

სახეობა კომუნიკაბელურია, განსაკუთრებით ზამთარში, როდესაც შესაძლებელია რამდენიმე ათეული ფრინველის მტევანი. მამრობითი და ქალი ჯგუფები არ ერევა მეცხოველეობის სეზონის მიღმა. Bustard– ს აქვს შესანიშნავი ნელი გასეირნება, მაგრამ მუშაობის დროს ტენდენცია აქვს და არა ფრენა. გაშვებული სიჩქარე არ იზომება, მაგრამ ზრდასრული ქალი ცნობილი იყო, რომ გადალახავდა წითელ მელაებს ( ვულფების ვულფები ) რომელსაც შეუძლია მიაღწიოს ტროტის 48 კმ / სთ სიჩქარეს (30 კმ / სთ). ამასთან, ისინი შეიძლება საკმაოდ ძლიერი მფრინავები იყვნენ და ასევე, განსაკუთრებით სეზონური მოძრაობის დროს და ფრენის დროს შეუძლიათ 80 კმ / სთ სიჩქარემდე (50 კმ / სთ) სიჩქარით მიაღწიონ. ორივე სქესის წარმომადგენლები, ძირითადად, ჩუმად არიან, მაგრამ შეიძლება სიღრმისეულად ჩაერთონ, როდესაც განგაში აქვთ ან აღაშფოთებენ. ზრდასრული მამაკაცის ვიზუალიზაციას შეუძლია მოჰგვაროს გარკვეულმა ექო, ღვარძლიან და ხუჭუჭა ხმებს. ქალს შეუძლია ბუზისკენ მიმართოს რამდენიმე ხორხის ზარი, ხოლო ახალგაზრდები ფიქრობენ, რომ დედებთან დაკავშირებით გააკეთონ რბილი, ხრიკული ზარი. აზია და რუსეთი, სახეობათა პოპულაცია გადამფრენია და დიდი რაოდენობით იკრიბება წინასწარი მიგრირების ადგილებზე, რათა კოლექტიურად გადაადგილდნენ.დანარჩენ დიაპაზონში, მაგალითად ცენტრალური აზია, მხოლოდ ნაწილობრივი მიგრაცია შეიძლება მოხდეს სეზონური საკვების ხელმისაწვდომობის საფუძველზე. იბერიის ნახევარკუნძულზე, ბიძგები, რომლებიც მიგრაციაში იღებენ მონაწილეობას, როგორც ჩანს, გენდერზე დაყრდნობით მოძრაობის სხვადასხვა პერიოდს ირჩევენ. არც ერთი მოსახლეობა არ არის ცნობილი, ისინი იყენებენ იმავე საფუძველს ზამთრის გასასვლელად და დასვენებისთვის.

რეპროდუქცია

მტევნები ჯიშის მარტში იზრდებიან, ხოლო ერთ მამრს შეუძლია 5 მდე ქალი მდედრი იყოს. ცოლების დაწყებამდე, მამაკაცი მოლაპარაკებებს ატარებს იანვარში. მამაკაცი ზამთარში დომინირებს თავიანთ ჯგუფებში, მათ წინაშე დგანან ხოლმე და თავიანთი ანგარიშებიდან ერთმანეთისკენ იჭრებიან. სხვა გატაცების მსგავსად, მამაკაცი მუწუკები აჩვენებს და კონკურენციას უწევს ქალის ყურადღებას იქამდე, რაც ლეკად არის ცნობილი. ამ სახეობაში მამრს აქვს ნათელი ჩვენება, დაწყებული იმ პომპეზური მამრობით, რომელიც ყელს უწევს ფეხბურთის ბურთის ზომას. შემდეგ ის მიტრიალებს წინ და თავისკენ იწევს ისე, რომ გრძელი ნიკაპი ვისკის ბუმბულით არის ზემოთ გადახრილი, ხოლო თავი აღარ ჩანს. შემდეგ იგი კუდის ზურგსუკან გასწვრივ ეკვრის კანს, გამოამჟღავნებს ჩვეულებრივ დამალულ კაშკაშა თეთრ ქლიავს, შემდეგ იგი ფრთებს ამცირებს, ფრენის ბუმბულით გართულებულია, მაგრამ თეთრი უმნიშვნელო გულშემატკივრით. ჩვენების ადამიანი, რომელსაც შეეძლო ფეხით რამდენიმე წუთის განმავლობაში ბუმბულით გაეგრძელებინა ფეხი და გაშლილი თავი, რომელიც ქათმების ჩამოსვლის მოლოდინში იყო დაკრძალული, მისი გარეგნობის გამო "ქაფის აბაზანა" იყო აღწერილი. ყველა ტომობრივი გამტაცებელი ასევე კვლავ იბლოტება ივნისიდან სექტემბრამდე.

ერთიდან სამი ზეითუნის ან ფერადი, პრიალა კვერცხი (საშუალოდ ორი კვერცხი) ქალი დევს მაისში ან ივნისში. ბუდეები, რომლებიც ქალის მცირე აბრაზიებია მშრალ, რბილ ფერდობებზე და დაბლობებზე, ჩვეულებრივ, მდებარეობს ლარის დონის მახლობლად. ბუდეები განლაგებულია მტევნებში, სადაც შიდა მონღოლეთში შესწავლილი ბუდეები ერთმანეთისგან მინიმუმ 9 მ მანძილზე იპოვნეს. ამავე კვლევაში, ბუდეები განთავსებულ იქნა საშუალო სიმაღლის გორაკზე, დაახლოებით 190-დან 230 მეტრამდე (620-დან 750 ფეხამდე). ბუდეს ადგილები, როგორც წესი, მკვრივი ბალახოვანი მცენარეულობისგან 15 – დან 35 სმ – მდე (5,9 – დან 13,8 ინამდე), ალბათ მტაცებლებისგან დასაცავად, მზის სხივების დიდი ზემოქმედებით. კვერცხები იწონის დაახლოებით 150 გრამს (5.3 უნცია), ხოლო საშუალო 79,4 მმ (3.13 ინჩს) სიგრძით 56.8 მმ (2.24 ინჩი) სიგრძით. ქალი ინკუბატებში ისვენებს 21–28 დღის განმავლობაში. წიწილები თითქმის მაშინვე ტოვებენ ბუდეს მათი გამოსვლის შემდეგ, თუმცა დედისგან ძალიან შორს არ მოძრაობენ, სანამ ისინი არანაკლებ 1 წლის გახდებიან. ახალგაზრდა გამონაყარი დაახლოებით 2 თვის განმავლობაში იწყებს ზრდასრულთა დაქვეითებას და იწყებს ფრენის უნარის განვითარებას ამავე დროს. ისინი წვრთნიან გაჭიმვას, გარბენას, დაჩოქებას და მცირე ხტუნაობებს და ხტომაებს ჰაერში მოსასვლელად. სამი თვის განმავლობაში მათ შეუძლიათ ფრენა გონივრული მანძილის გავლით. თუკი რისკის ქვეშ არიან, ახალგაზრდები კვლავ დგანან თავიანთი ფუმფულა ქერქის გამოყენებით, ძირითადად სეპიას ფერებით, ფერმკრთალი ძარღვებით. არასრულწლოვნები არ არიან დამოკიდებული პირველ ზამთარში, მაგრამ ჩვეულებრივ დედასთან რჩებიან მომდევნო მეცხოველეობის სეზონამდე. ჩვეულებრივ, მამაკაცი იწყებს 5-დან 6 წლამდე ასაკის დაქორწინებას, თუმცა მათ შეიძლება მონაწილეობა მიიღონ უფრო ახალგაზრდა ასაკში. ჩვეულებრივ, ქალები პირველები არიან 2-დან 3 წლის ასაკამდე.

კვების რაციონი

სახეობა ყველგანმავალია, სხვადასხვა სეზონზე სხვადასხვა პროდუქტს იღებს. აგვისტოში ჩრდილო-დასავლეთ ესპანეთში ზრდასრული ფრინველების დიეტის 48.4% იყო მწვანე მცენარეული მასალა, 40.9% უხერხემლოები, ხოლო 10.6% - თესლი. ზამთარში იმავე პოპულაციაში თესლი და მწვანე მცენარეული მასალა თითქმის სრულ დიეტას შეადგენდა. ესპანეთიდან ფრინველების დიეტაში უპირატესობას ანიჭებდა ალფოლას. დიეტაში შემავალი მცენარეების სიცოცხლის მომგვრელი მცენარე შეიძლება შეიცავდეს პარკოსნებს, ჯვარცმულებს, საერთო დენდელიონს და ყურძენს და ხორბლისა და ქერის მშრალ თესლს. ცხოველთა მტაცებლებს შორის მწერები ჭამას განიცდიან და უმთავრესი საკვებია ახალგაზრდა ბიბორდებისთვის, მათ პირველ ზაფხულში, თუმცა შემდეგ ისინი მოზრდილთა ზამთრის სეზონური ბალახოვანი უპირატესობებით გადადიან. ზოგადად მიიღება Coleopterans (მათ შორის ხოჭოები), Hymenoptera (მათ შორის ფუტკარი, wasps და ჭიანჭველები) და Orthopterans (მათ შორის crickets, grasshoppers და კალიები), ძირითადად დამოკიდებულია მათი ყოფნა და სიმრავლის. მცირე ხერხემლიანებს, მათ შორის მცირე მღრღნელების, ბაყაყების, ხვლიკების და სხვა ფრინველების ქათმების ჩათვლით, შეუძლიათ დიეტის დამატება, როდესაც ჩნდება შესაძლებლობა. მსხვილ საცეცებს შეუძლიათ ჭამონ გვარის შხამიანი ბლისტერი ხოჭოები მელო თვითმკურნალობა (Zoopharmacognosy) ზრდის მამაკაცის სექსუალურ აღგზნებას.

საკვებად

ზამთარში საკვების ინტენსივობა იზრდება, შემდეგ კი ორივე სქესის დილამდე მცირდება და მამრების ფარებში უფრო დაბალია, ვიდრე ქალის ფარაში. ეს სექსუალური განსხვავება უფრო მეტია, როდესაც პარკოსნების არსებობა ნაკლები იყო ცენტრალურ ესპანეთში. მამაკაცები, რომლებიც იკვებებოდნენ ოდნავ ნაკლებ ინტენსიურად, ვიდრე ქალები, ანაზღაურებდნენ საკვების უფრო დიდ პერიოდს და უფრო მეტ ნაკბენს, რაც საშუალებას მისცემდა მათ მიიღონ საკმარისი საკვები, ვიდრე მათი ყოველდღიური ენერგიის მოთხოვნილებები. დილის საკვების საძიებო ადგილის ზომა უფრო მცირეა იმ ადგილებში, სადაც უფრო მეტი პარკოსნებია შესაძლებელი, ალბათ იმიტომ, რომ პარკოსნები ყველაზე სასურველი ტიპის სუბსტრატია.

სიკვდილიანობა

ჩვეულებრივ, მსხვილი საცეცები ცხოვრობენ დაახლოებით 10 წლის განმავლობაში, მაგრამ ზოგიერთ მათგანში ცნობილია 15 წლამდე ან მეტი ცხოვრება. მაქსიმალური ცნობილი სახეობების სიცოცხლის ხანგრძლივობა იყო 28 წელი. როგორც ჩანს, მოზრდილ მამაკაცებში უფრო მაღალია სიკვდილიანობა, ვიდრე ქალი, ძირითადად განპირობებულია სხვა მამაკაცებთან სასტიკი ინტრაპეზური ბრძოლით მეცხოველეობის პერიოდში. ამ მიზეზის გამო შეიძლება ბევრი მამაკაცი მოკვდეს მომწიფების პირველ წლებში.

მიუხედავად იმისა, რომ მტაცებლებისგან მცირე დეტალები მოიპოვა, სიცოცხლის პირველივე წლის განმავლობაში იღუპება 80% -ზე მეტი, და ბევრი ხდება მტაცებლის მსხვერპლი. ქათამი შეიძლება მტაცებდეს იმით, რომ ისინი მიწის ფრინველები არიან, რომელთაც ფრენა სურთ. კვერცხისა და წიწილების მტაცებლები მოიცავს ხვლიკებს, ხრტილებს, ზღარბი, მელა, მაჩვი ( მელეს SSP.), კუნცი ( მარტესი SSP.), ვირთხები ( რატუს ქვესახეობები.) და გარეული ღორი ( Sus scrofa ) ბუდეების ყველაზე სერიოზული ბუნებრივი მტაცებლები, შესაძლოა წითელი მელა და შავი ბრბო ( Corvus cornix ) ქათამი ძალიან სწრაფად იზრდება, 6 თვის ასაკში ხდება მათი ზრდასრული ზომის თითქმის ორი მესამედი, და ჭამენ მელაებით, ფოცხვებით, მგლებით ( კანისის ლუპუსი ), ძაღლები, ჯაყელები და არწივები. დაუზუსტებელი ასაკისა და სქესის ბუსტერი აღმოაჩინეს არწივის ბუანს შორის ( ბუბო ბუბო ) წარმოება რჩება ბულგარეთში. ზრდასრული მამაკაცი თამამი, აშკარა მეცხოველეობის ქცევამ შეიძლება მიიზიდოს იგივე მსხვილი მტაცებელი, რომელსაც წინ უძღვის ქათამი, მაგალითად, მგლები და ფოცხვეები, მაშინ როდესაც უფრო დაუფარავი ქალი ზოგჯერ შეიძლება თავს დაესხას დიდ არწივებს. ამასთან, მტაცებლობა იშვიათია მოზრდილებში, მათი ზომების, სისუსტისა და უსაფრთხოების გამო, მათი სოციალური ქცევის გამო.

ზოგჯერ, სხვა ბუნებრივ მიზეზებს შეუძლიათ ხელი შეუწყონ სახეობებში სიკვდილს, განსაკუთრებით შიმშილს ზამთრის მკაცრ თვეებში. ამასთან, ბოლო საუკუნეებში სიკვდილიანობის ძირითადი მიზეზები ძირითადად დაკავშირებულია ადამიანის საქმიანობასთან, როგორც ეს აღწერილია ქვემოთ.

მოსახლეობის განაწილება

2008 წელს მსოფლიო მოსახლეობამ შეადგინა 44,000-დან 51,000 ფრინველამდე (Palacin and Alonso 2008), ევროპაში დაახლოებით 38,000-დან 47,000-მდე, ესპანეთში 30,000 ან ნახევარზე მეტი. უნგრეთი მოსახლეობის სიდიდით ყველაზე მასშტაბური იყო მოსახლეობის თვალსაზრისით 1555 წლიდან, 2012 წელს, შემდეგ უკრაინა და ავსტრია. აღმოსავლეთ აზიაში 4200 და 4500 წლებს იპოვნეს. ბოლო დროს, მკვეთრად შემცირდა მთელს აღმოსავლეთ და ცენტრალურ ევროპასა და აზიაში, განსაკუთრებით ყაზახეთსა და მონღოლეთში.

დიაპაზონი (2008)
ყოფნაქვეყანა
ახლობლებიავღანეთი, სომხეთი, ავსტრია, აზერბაიჯანი, ბოსნია და ჰერცეგოვინა, ბულგარეთი, ჩინეთი, ხორვატია, ჩეხეთი, საფრანგეთი, საქართველო, გერმანია, საბერძნეთი, უნგრეთი, ირანი, ერაყი, იტალია, ყაზახეთი, ყირგიზეთი, მაკედონია, მოლდოვა, მონღოლეთი, ჩერნოგორია, მაროკო, პორტუგალია, რუმინეთი, რუსეთი, სერბეთი, სლოვაკეთი, ესპანეთი, სირია, ტაჯიკეთი, თურქეთი, თურქმენეთი, უკრაინა, გაერთიანებული სამეფო, უზბეკეთი
რეგიონალური გადაშენებაალჟირი, ლიტვა, მიანმარა, პოლონეთი, შვედეთი, შვეიცარია
მაწანწალაალბანეთი, ბელგია, კვიპროსი, დანია, ეგვიპტე, ფინეთი, გიბრალტარი, ირლანდია, ისრაელი, იაპონია, კორეა, ლატვია, ლუქსემბურგი, მალტა, ნიდერლანდები, საუდის არაბეთი, ტუნისი
გაურკვევლობის არსებობალიბანი, პაკისტანი

დიდი პოპულარობა არსებობს ესპანეთში (23.055 ფრინველი), რუსეთში (8000 ფრინველი), თურქეთში (800-3000 ფრინველი), პორტუგალიაში (1,435 ფრინველი) და მონღოლეთში (1000 ფრინველი). გერმანიასა და ავსტრიაში მოსახლეობა მცირეა (გერმანია 2016: 232 ფრინველი, ავსტრია 2012: 335 ფრინველი), მაგრამ ისინი ორი ათეული წლის განმავლობაში სტაბილურად იზრდება. სხვა ქვეყნებში, მოსახლეობა მცირდება ჰაბიტატების დაკარგვის გამო მთელი მისი მასშტაბით. მნიშვნელოვანი მოსახლეობა ასევე არსებობს უნგრეთში (1100–1300 ფრინველები), სადაც აღმოსავლეთ ევროპის სტეპის ზონა მთავრდება ქალაქ დავავანიას მახლობლად, ასევე ჰორტობადიტის ეროვნულ პარკში, ნაიკუნსგიგსა და ნაგი-სარდეს რეგიონებში. მოსახლეობა მეორე მსოფლიო ომამდე 10,000-12,000 მოსახლეობას ადარებს.

სოფლის მეურნეობის სქემამ, როგორც არაგამომდინარე ბოსტნეულებმა, შეუწყო ხელი მოსახლეობის გაზრდას კასტილიასა და ლეონში, ცენტრალურ ესპანეთში.

საფრთხეები და გარემოს მდგომარეობა

ბუსტრატები კლასიფიცირდება როგორც მოწყვლადი სახეობების დონეზე. მრავალი საფრთხე არსებობს, რომელთა წინაშეც ბადრები არიან. ადამიანთა ინტერვენციის გაზრდამ შეიძლება გამოიწვიოს ჰაბიტატის დაკარგვა, რაც გამოწვეულია მდელოების მოშენებით, ინტენსიური სოფლის მეურნეობით, ტყეებით, ტყით, სარწყავი განვითარებით და გზების, ელექტროგადამცემი ხაზების, ღობეების და თხრილების მშენებლობით. მექანიზაცია, ქიმიური სასუქები და პესტიციდები, ძაღლების ხანძარი და მტაცებლობა სერიოზული საფრთხეებია ქათმებისა და მოზარდებისთვის, ასევე მოზრდილთა ნადირობა ხელს უწყობს მაღალი დონის სიკვდილიანობას მათი რიგ ქვეყნებში. სასოფლო-სამეურნეო საქმიანობა ძირითადი დარღვევაა ბუდეში, ხოლო უნგრეთში რამდენიმე წარმატებული ბუდე დაცული ტერიტორიის გარეთ მდებარეობს.

ბუსტარდი, მიუხედავად მათი დიდი ზომისა, შეუძლია ფრენა მაღალი სიჩქარით და ხშირად დასახიჩრდება ან კლავს ოვერჰედის ელექტროგადამცემი ხაზებით, რომლებიც მდებარეობს აღმოსავლეთ ავსტრიის დასავლეთ პანონიის რეგიონში და დასავლეთ უნგრეთში მხოლოდ მათი ფრენის სიმაღლეზე. დაზარალებულმა ელექტროენერგიის კომპანიებმა დამარხეს სახიფათო კაბელების ნაწილი და აღნიშნეს დანარჩენი მიწისქვეშა ნაწილი ფლუორესცენტული მარკერით, რომ შეშინებულიყვნენ ფრინველი. ამ ზომებმა სწრაფად შეამცირა საშინელი სიკვდილიანობა. ხანდახან ბუსტერებიც იხოცებიან მანქანებთან შეჯახების შედეგად ან მავთულხლართების ჩარევით.

ბუსარდი ადრე ბრიტანეთში იყო და ბუსარდი არის Wiltshire- ის გერბების დიზაინის ნაწილი და კემბრიჯშირის იარაღის მომხრე. ჯერ კიდევ 1797 წელს, თომას ბუიკი, ბუნებისმეტყველი და ხეჩანთქმელი, თავის წიგნში აღნიშნავდა ბრიტანული ფრინველების ისტორიები რომ ”და ეს მუწუკები და ჭაობები კარგად ჭამს და კარგი იქნება შინაური პრობლემების ჩაქრობა, სინამდვილეში გასაკვირი ის არის, რომ ჩვენ უნდა გავზარდოთ ეს მშვენიერი ფრინველები გადაშენების საფრთხის წინაშე, თუმცა, თუ სწორად არის გაშენებული, მათ შეეძლებათ როგორ შესანიშნავი მკურნალობა, ჩვენივე ფრინველის მსგავსად, ან თუნდაც თურქეთის მსგავსად, რისთვისაც შორეულ ქვეყნებს ვეწვევით ”. ბუიკის პროგნოზი იყო სწორი; დიდი გამონაყარი ნადირობდა 1840-იან წლებში ბრიტანეთში.

2004 წელს, ვილტშირის სალიზბერში, რეინტროდუქციის ზედამხედველობის პროექტი ჩატარდა რუსეთში სარატოვის მიერ აღებული კვერცხის გამოყენებით, ჩაატარა დიდი ბრიტანეთის ჯგუფმა, დიდი ბრიტანეთის რეგისტრირებულმა საქველმოქმედო ორგანიზაციამ, რომელიც მიზნად ისახავს დიდ ბრიტანეთში თვითდაჯერებული მოსახლეობის შექმნას. ხელახლა ჩადებულ ფრინველში, მან კვერცხები ჩაუყარა და წიწილები გამოაქვეყნა დიდ ბრიტანეთში 2009 და 2010 წლებში. მიუხედავად იმისა, რომ ბიუსტი ამ დროს ბრიტანეთში ცხოვრობდა, დიდი ზარბაზნები უცხოეთის სახეობებად ითვლებიან ინგლისის კანონის შესაბამისად. დიდ ბრიტანეთში დიდი ბუსტარდის ჯგუფის გაერთიანება დიდ ბრიტანეთში ტარდება აბაზის უნივერსიტეტის მკვლევარებთან პარალელურად, რომლებიც უზრუნველყოფენ რუსეთსა და უნგრეთში დიდი მკვიდრი ბუნდოვანი პოპულაციების ჰაბიტატის გააზრებას. 2011 წლის 19 იანვრიდან გამოცხადდა, რომ ბიუსტიტის პროექტს მიენიჭა EU LIFE + დაფინანსება, სავარაუდოდ, 1,800,000 £ ღირდა. უნგრეთში, სადაც ეს სახეობა ეროვნული ფრინველია, მუწუკები აქტიურად არის დაცული. უნგრეთის ხელისუფლება ცდილობს შეინარჩუნოს მოსახლეობის გრძელვადიანი მომავალი აქტიური დაცვითი ზომები, განსაკუთრებული გარემოსდაცვითი მოპყრობის შედეგად დაზარალებული ტერიტორია 2006 წლის ზაფხულისთვის 15 კმ 2-მდე (5.8 კვადრატული მილი) გაიზარდა.

ველური ცხოველების მიგრირებადი სახეობების კონსერვაციის კონვენციის ეგიდით, ასევე ცნობილია როგორც ბონის კონვენცია, ურთიერთთანამშრომლობის მემორანდუმი (MOU) შუა ევროპული გამონაყარის მოსახლეობის კონსერვაციისა და მართვის მიზნით, გაფორმდა და ძალაში შევიდა 2001 წლის 1 ივნისს. ჩვენ ვაძლევთ საფუძველს მთავრობებს, მეცნიერებს. გარემოსდაცვითი ორგანოები და სხვები კონსერვაციის მცდელობების მონიტორინგისა და კოორდინაციის მიზნით, ევროპაში საშუალო პოპულარიზებული მოსახლეობის დასაცავად.

Pin
Send
Share
Send