ცხოველების შესახებ

Falco peregrinus peregrine falcon– ის შესახებ კიევის რეგიონში სამეცნიერო სტატიის ტექსტი სპეციალობაში - ბიოლოგიურ მეცნიერებათა შესახებ

Pin
Send
Share
Send


ლათინური სახელი:Falco peregrinus
ინგლისური სახელი:პერეგინი
რაზმი:მტაცებელი ფრინველები (Falconiformes)
ოჯახი:Falcon (Falconidae)
სხეულის სიგრძე, სმ:36–48
Wingspan, სმ:95–110
სხეულის წონა, ზ:380–890
განმასხვავებელი მახასიათებლები:ფრენის სილუეტი, ხელმძღვანელის შეღებვა, ნადირობის ტექნიკა
ნომერი, ათასი წყვილი:5,5–6
დაცვის სტატუსი:SPEC 3, CEE 1, BERNA 2, BONN 2, CITES 1
ჰაბიტატები:სახეობა, რომელიც ცხოვრობს ზღვისა და ოკეანის სანაპიროებზე
არჩევითი:სახეობების რუსული აღწერა

ფალანგების ოჯახის ტიპიური წარმომადგენელი, მჭიდროდ აშენებული, მოკლე კუდით, დიდი თავითა და ფრთების გრძელი ხაზებით. სხეულის ზედა ნაწილი სლეი-შავია, ქვედა კი - მსუბუქი, აქვს მუქი გრძივი სტრიები და განივი ზოლები; აქ გრძელი მუქი „ჩურჩხელებია“. ზემოდან ახალგაზრდის ქერქს აქვს ყავისფერი ლაქი, მხარეები და მუცელი გრძივი ნიშნებით. შუა თითი გრძელია. ხმელთაშუა ზღვის კუნძულების პოპულაციები უფრო მცირეა, რომელზეც ზურგს უკან ჟანგი ფერის ლაქაა და პარკუჭის მხარეს ოდნავ მოწითალო ყვავილი. ფერის სქესობრივი დიმორფიზმი არ შეინიშნება, თუმცა ქალი მნიშვნელოვნად აღემატება მამაკაცს.

განაწილება. გადამფრენი, დანალექი და მომთაბარე სახეობები, რომელთაც აქვთ დაახლოებით 15 ქვესახეობა. მსოფლიოში გავრცელება, თუმცა ძალიან არათანაბარია ამერიკასა და აფრიკაში. ყველაზე მაღალი სიჭარბე აღწევს ტუნდრაში. ჩრდილოეთით მოსახლეობა ზამთარში დიაპაზონის სამხრეთით მდებარეობს. 500-ზე მეტი წყვილის ბუდე იტალიაში.

ჰაბიტატი. ბუდეები სანაპირო და შიდა კლდოვან ადგილებში, რომლებიც მდებარეობს ღია ადგილებში, რომლებიც გამოიყენება ნადირობისთვის. ზოგჯერ მისი ნახვა შეიძლება ქალაქებში, ნანგრევებზე, ძველ შენობებსა და ცათამბჯენებზე.

ბიოლოგია. Peregrine Falcon არის ერთფეროვანი ფრინველი; მარტ-ივნისში, ჩვეულებრივ, 3-4 კვერცხს ათავსებს. წიწილები ჩნდება 29–32 დღის ინკუბაციის შემდეგ, რომელშიც ორივე მშობელი მონაწილეობს. ახალგაზრდა ფრენა ხდება 35–42 დღის ასაკში. წელიწადში ერთი clutch. მრავალწახნაგოვან Falcon- ს აქვს საოცარი მფრინავი შესაძლებლობები, რაც საშუალებას აძლევს მას ადვილად დაიჭიროთ მრავალი სახეობის ფრინველი - ბუმბულიდან და იხვები.

საინტერესო ფაქტი. როდესაც მრავალწლიანი ფალანგი მიდის "მწვერვალზე", ის ავითარებს უზარმაზარ სიჩქარეს - საათში 300 კილომეტრამდე! ამგვარი წარმოუდგენელი შესაძლებლობები მას საგულისხმო ინტერესის საგნად აქცევს ფალავანი ენთუზიასტებისთვის, რომლებიც ხშირად ბუდეებიდან იღებენ ქათმებს. ეს არის რიცხვების ვარდნის ერთ-ერთი მიზეზი.

დაკავშირებული სახეობები. გირფალკონი (Falco rusticolus) აღემატება მრავალწახნაგოვანი ფალანგის ზომას. მისი ქლიავის ფერი მნიშვნელოვნად განსხვავდება: გრენლანდიის ფრინველები შეიძლება მთლიანად თეთრი იყოს. მრავლდება ტუნდრაში, ცოტათი ზამთრდება სამხრეთით.

სამეცნიერო ნაშრომის ტექსტი თემაზე "Falco peregrinus Peregrine Falcon კიევის რეგიონში"

ბოლო ორი ათეული წლის განმავლობაში ჩვენ არ მინახავს წყლის ვოლსები (ვოლგის დელტას დასავლეთი ნაწილი) და არც ისინი გვხვდება ბუები.

Russian Bird Watch 2016, ტომი 25, Express Edition 1386: 5111-5113

Peregrine Falcon peregrinus- ის შესახებ კიევის რეგიონში

მეორე გამოცემა. პირველი გამოცემა 2007 წელს *

გაზრდილი დაცვის გამო, ბოლო დროს ევროპის მრავალ ქვეყანაში მოხდა Falcon peregrinus peregrine falcon- ის რაოდენობის ზრდა. ამაში მნიშვნელოვანი როლი შეასრულა ფალანგის ხელოვნურად გადასახლებამ ქალაქებში. ტუნდრის, ან თეთრი ფერის მრავალწლიანი ფალანგის F. r- ს შესანარჩუნებლად. calidus Latham 1790, FGD– ის გამოყენების ნაწილობრივი აკრძალვა მის ზამთრიან ადგილებში მნიშვნელოვანი გახდა, რამაც შეამცირა ემბრიონის სიკვდილიანობა და გაზარდა ფრინველების მოშენება.

ბოლო ათწლეულებში მნიშვნელოვნად გაიზარდა მრავალწლიანი ფალანგების წარმოქმნის სიხშირე კიევში და კიევის რეგიონში, რაც ჩანს უფრო ადრინდელი მონაცემების ანალიზში (Domashevsky 2002a, b). ფალანგების რიცხვის ზრდა აშკარად ზემოაღნიშნული ფაქტორების გავლენის შედეგია. ფრინველები მუდმივად აღირიცხებოდა კიევში ზამთარში, კიევის რეგიონში - მიგრაციებზე, და, რაც მთავარია, უფრო ხშირად ხვდებოდა შეხვედრები ფრინველებთან ბუდეების სეზონზე და თანაც მრავალრიცხოვანი ფალანგის ბუდეებიც იყო ჩაწერილი.

ამას წინათ, ჩვენ მიმოვიხილეთ ლიტერატურის მონაცემები და ჩვენივე დაკვირვებები, კიევის რეგიონში მრავალწლიანი ფალანგის შესახებ (Domashevsky 2004). დღემდე, ახალი მასალა შეგროვებულია შეხვედრების და მრავალფეროვანი ფალანგის ყოფნის ხასიათის შესახებ კიევის რეგიონში. როგორც წინა დაკვირვებების დროს, ყველაზე გავრცელებული პეროგრული ფალანგა დაფიქსირდა ზამთარში. შეხვედრების უმეტესობა აღინიშნა კიევში. ასე რომ, ახალგაზრდა ქალი დაფიქსირდა 2005 წლის 26 იანვარსა და 3 თებერვალს, დარნიცკის რკინიგზის სადგურთან. ახალგაზრდა მამაკაცი 2005 წლის 14 დეკემბერს გაიცნო ხარკოვსკაიას მეტროსთან. მტრედებზე ახალგაზრდა ქალის ნადირობა დაფიქსირდა 2006 წლის 23 იანვარს, მეტროსადგურის დარნიცაში. ზრდასრული ქალი, რომელიც მოძრაობდა სახლებზე, რეგისტრირებულია 2007 წლის 21 თებერვალს მინსკის რეგიონში შევჩენკოს მოედანზე. 2006/07 წლის ზამთარში, 10-მდე შეხვედრა მრავალწლიანი ფალანგთან ჩაიწერა რუსანოვკასა და კიევის ხარკოვის რაიონში.

* დომაშევსკი C.B. 2007. კიევის რეგიონში მრავალწლიანი ფალანგის შესახებ // Strepet b, 1/2: 109-111. რუს ორნიტოლი. ჟურნალი 2016. ტომი 25. ექსპრეს ნომერი 13 1386

ქალაქ კიევის გარეთ, ზამთრის მრავალწლიანი ფალანგები დაფიქსირდა 2005 წლის 25 თებერვალს, ირპენის მდინარის ჭალაში, მაკაროვსკის რაიონის სოფელ მოტიჟინთან (ახალგაზრდა მამაკაცი ხვდებოდა ხეზე), 2006 წლის 11 და 12 იანვარს, Fastovsky- ის რაიონის სოფელ კოშჩვიკას მახლობლად (ფრენის ძველი ქალი იყო და შემდეგ ხეზე იყო დასვენებული). ფალკონებს ალბათ მოზიდული ჰყავდათ მოვაჭრეები ანას პლატირინჩოები, რომლებიც ზამთარობდნენ მდინარე უნავას პატარა ჭიებში. ალბათ, იგივე ქალი დაფიქსირდა 2006 წლის 27 იანვარს, როდესაც ისვენებდა მდინარე ირპენის ჭალის წყლებში, მდინარე ირპენის ჭალის მახლობლად, მაკაროვსკის რაიონის სოფელ იაბლოონოვკასთან, კოშჩიევკადან 10 კილომეტრში. ეს იყო ძალიან ნათელი, დიდი ზომის, ინდივიდუალური ტიუნდას ქვესახეობებს.

ფრენების დროს, 2005 წლის 29 მარტს, რეგისტრირებული იქნა მრავალწლიანი ფალანგა (ქალი), მაკაროვსკის რაიონის სოფელ ნეგაშიშის მახლობლად, დიდი ყურე, რომელიც არ იყო გამოვლენილი სახეობებით, 2006 წლის 12 მარტს გააფრინდა ჩრდილოეთით მაკაროვსკის რაიონის სოფელ მოტიჟინში, 2006 წლის იმავე 30 მარტს ვიშგოროდის რაიონის სოფელ სუვიდთან ახლოს, მდინარე დესნას წყალდიდობის დაბლოკვა აკვირდებოდა მფრინავი მოზრდილ ფრინველს.

მრავალწლიანი ფალანგის ბროდა, რომელიც შედგებოდა 2 კაციდან და 1 ქალიდან, დაფიქსირდა 2006 წლის 10 აგვისტოს კიევში, ბორშჩაგოვკას საბინაო ქონებაში. Falcons აქ დარჩა დაახლოებით 10 დღის განმავლობაში. ზრდასრული ფრინველები ამ დროს ვერ იპოვნეს. გაზაფხულზე აქ რამდენჯერმე აღინიშნა ზრდასრული მამაკაცი მრავალწლიანი ფალანგი. ახალგაზრდა ფრინველები ხშირად ეშვებოდნენ მტრედებს ეზოში, როგორც წყვილზე, ასევე მარტო და ეზობოდნენ დასასვენებლად. შემდეგ ფრინველები გაუჩინარდნენ, როგორც ჩანს, მშობლებმა მათ უახლოეს სასოფლო-სამეურნეო მიწაზე წაიყვანეს. 2007 წელს, რეპროდუქციული პერიოდის განმავლობაში, მოზრდილი ფრინველები აქ არ აღინიშნებოდა.

ამრიგად, ბოლო 20 წლის განმავლობაში, კიევში რეგისტრირებულია მრავალწლიანი ფალანგის მოშენების სამი წარმატებული შემთხვევა. როგორც ადრე გვთავაზობდნენ, ქალაქში ერთი და, რამდენიმე წლის განმავლობაში, შესაძლოა, ორი წყვილი მრავალწლიანი ფალანგის ბუდეა ბუდეს (Domashevsky 2004). რამდენად მაღალია ბუდეების ფალანგების წარმატება, უცნობია. ბუდეები ჯერ არ გამოკვლეულა, ასე რომ, კლანჭებში კვერცხების რაოდენობა, მათი ხარისხი და წიწილების გადარჩენა უცნობია.

ბუდეების დროს ადამიანებთან ფალკონების ურთიერთობის საკითხი არ არის განმარტებული. ბუდეების პერიოდის განმავლობაში მრავალწლიანი ფალანგების ფხვიერი ცნობილი ფაქტია. ფერმკრთალი ფალანგები განსაკუთრებით ხმაურიანია, როდესაც ქათმები იზრდებიან და ტოვებენ ბუდეს. აქედან გამომდინარე, გასარკვევია, თუ როგორ ხდება, მაგალითად, მაღალსართულიანი კორპუსის ზედა სართულების მაცხოვრებლები, რომელზედაც დაფარულია ფალანგის ძვლები, როდესაც მშვიდი დილის საათებში, ქათმები იწყებენ ხმამაღლა ყვირილს, მშობლებისგან ითხოვენ საჭმელს.

გულწრფელად მოწოდებული ინფორმაციისთვის კიევის რეგიონში მრავალწლიანი ფალანგის რეგისტრაციის შესახებ, მადლობას ვუხდით კიევის ფალანგებსა და სამოყვარულო ორნიტოლოგებს V.A. Boyarsky, A. BDashenko, A. I. Shtepa, K. A. Pismenny და A. Tereshchuk. გვინდა აღვნიშნოთ, რომ ჩვენ ამ დამკვირვებლების მიერ მოწოდებულ ინფორმაციას დიდი ნდობით ვუკავშირდებით, რადგან კარგად ვიცით ამ ადამიანების დარგობრივი უნარები.

რუს ორნიტოლი. ჟურნალი 2016. ტომი 25. ექსპრეს ნომერი 13 1386

დომაშევსკი ს.ვ. 2002 ა. საერთო კიტრის (Falco tinnunculus) და მრავალწლიანი ფალანგის (Falco peregrinus) ყოფნის რაოდენობა და ბუნება კიევში // // ვესტნი. ზული. 36, 1: 60.

დომაშევსკი ს.ვ. 20026. მტაცებლური ფრინველების აღმოჩენა ბუდეებში 1992-1995 წლებში on

ჩრდილოეთ უკრაინა // Avifauna Ukrati 2: 9-23. დომაშევსკი ს.ვ. 2004. ახალი მონაცემები მტაცებლური ფრინველების იშვიათი სახეობების შესახებ კიევის რეგიონში (უკრაინა) // Strepet 2, 2: 5-27.

Russian Bird Watch 2016, ტომი 25, Express Edition 1386: 5113-5114

Haematopus ostralegus magpie- ს არაჩვეულებრივი ბუდე

მეორე გამოცემა. პირველი გამოცემა 2015 წელს *

ტაშის რეგიონში მოგზაურობის დროს, 2015 წლის 13 მაისს, კაშინსკის რაიონის სოფელ ფარაფონოვსკაში, გავჩერდი თეთრი ღეროს ციკონიას ციკონიის ბუდეების ფოტომასალაზე. უკვე ბნელოდა. მანქანა გავჩერდი სოფელში გავლილი გზის გვერდით და სახლების უკან დავდიოდი ბუდეში გასასვლელად. უცებ ჯადოქარი ჰემატოპუსის ოსტრალეგუსი სადღაც გაფრინდა და ყვირილის გარშემო დაიწყო ფრენა. ეს უცნაური იყო, რადგან ჩიტის საქციელი ბუდეს არეულობას ჰგავდა. ჯადოქარი ჯადოქის ბუდე მდინარეების კლდოვან ან ქვიშიან ნაპირებზე. მხოლოდ ბილიკის ბილიკები და სიმაღლის ბალახი იყო. გარდა ამისა, შემთხვევა მოხდა სოფლის შუაგულში, საკმაოდ დატვირთული გზიდან არც თუ ისე შორს. თუმცა, sandpiper რატომღაც არ დაფრინავს. მანქანაში რომ დავბრუნდი, sandpiper იჯდა ერთ – ერთ ხის ბოძზე, რომელიც დარჩა ელექტროგადამცემი ხაზისგან, რომელიც აქ გასასვლელი იყო, შემდეგ კი გაფრინდა შემდეგ ბოძზე.

მეორე დღეს ისევ ფარაფონოვკას გავუარე. ვაგლის მედდა კვლავ იჯდა სვეტზე. რამდენიმე ფოტო გადავიღე, ჩიტი არ დაფრინავს. მხოლოდ მაშინ, როდესაც მივუახლოვდი, sandpiper შეწუხდა და წამოდგა, მაგრამ არ დაფრინავს. ძალიან ახლოს არ მომიახლოვდა.

საღამოს ფარაფონოვკას გავლით დაბრუნდა, შეჩერდა და აიღო სანაპიროზე. მან განაგრძო ჯდომა იმავე სვეტზე.

უკვე სახლში, ფოტოების დათვალიერებისას, აღმოვაჩინე, რომ სურათზე შეგიძლიათ იხილოთ კვერცხუჯრედი, რომელიც სვეტის თავზე დევს, სადაც ჯადოქარი იყო. ასე რომ, ეს მართლაც ბუდე იყო!

* შამინა კ.უ. 2015. Sandpiper-magpie- ის უჩვეულო ბუდე // მოსკოვკა 22: 58-59. რუს ორნიტოლი. ჟურნალი 2016. ტომი 25. ექსპრეს ნომერი 13 1386

ფერმკრთალი ფალკონის ნადირობა. ვიდეო (00:02:03)

მეცხოველეობის ფრენის პირველ ნაწილში, პერგრიონის ფალანგი მტაცებელს ქალს გადასცემს. ქალი ამ დროს დაფრინავს ქედზე და მამლის მტევნისგან იღებს მტაცებელს.

- სადაც პერგენული ფალონი მუდმივად ცხოვრობს
- ზამთრის ადგილები
- ბუდეს ადგილებს

განაწილების არეალი მნიშვნელოვანია: არქტიკიდან სამხრეთ აზიასა და ავსტრალიაში, გრენლანდიის დასავლეთ ნაწილიდან თითქმის მთელ ჩრდილოეთ ამერიკაში.

დაცვა და პრეზერვაცია

საშიში უბნების წყვილები დაცულია. დღეს ევროპაში დაახლოებით 5,000 გამოყვანილი წყვილია.

ფერმკრთალი ფალკონი. ვიდეო (00:02:23)

მრავალწლიანი ფალკონი ნადირობს ელვის სისწრაფით: მას შემდეგ რაც ეძებს მტაცებლური მოძრაობის დროს, ის პირდაპირ მის ზემოთ აშენებს და სწრაფად, თითქმის ვერტიკალურად დახრილი კუთხე ეშვება მას ზემოდან. ძლიერი დარტყმისგან, სამწუხარო მსხვერპლი ხშირად თავს იკლებს. თუ მან მხრებზე მოახერხა, მტაცებელი ფრინველი ღარიბი კისრის კისერს წვერს აჭრის და მის მკვეთრ კლანჭებს იყენებს.

ფერმკრთალი ფალკონი. მსოფლიოში ყველაზე სწრაფი ფრინველი. ვიდეო (00:03:53)

დედამიწაზე ყველაზე სწრაფი ცხოველი არის Peregrine Falcon. მყვინთავისას აღწევს წარმოუდგენელ სიჩქარეს 90 მ / წმ (320 კმ / სთ-ზე მეტი). 2005 წელს დაფიქსირდა ჩანაწერი - მრავალწლიანი ფალკონის დივინგი 389 კმ / სთ სიჩქარით. ის მსხვერპლს ცის ქვეშ ახვევს და კლანჭული კალმების დარტყმით აჭმევს მას. დარტყმა ისეთი ძლიერია, რომ მსხვერპლს ხშირად თავით ხვდება.

გარეგნობა

პერეგრინის ფალკონი დიდი ფალანგაა: მისი სიგრძე 34-50 სმ, ფრთების სიგრძე 80-120 სმ. მტაცებლების სხვა ფრინველების მსგავსად, ქალი მრავალწლიანი ფალანგები შესამჩნევად უფრო დიდია, ვიდრე მამაკაცი: ისინი იწონიან 910-1500 გ-ს, ხოლო მამაკაცი დაახლოებით მესამედი ნაკლებია. მათი წონაა 440–750 გ. სექსუალური დიმორფიზმი არ არის გამოხატული ფერში (გამონაკლისი იშვიათი ქვესახეობებია. F. გვ. madens) - მამრები და ქალი ერთნაირია.

საერთო ფიზიკა ძლიერია, დამახასიათებელია მტაცებლური აქტიური ფრინველებისთვის - ფართო გულმკერდი მყარი და ამოზნექილი კუნთებით, ძლიერი თითებით მკვეთრი და ციცაბო მოხრილი მუხლებით და მოკლე, ნამგლისებრი ფორმის წვერი. მოზრდილ ფრინველებში, სხეულის ზედა ნაწილი, მათ შორის ვიწრო ხაზოვანი ფრთების და ფრჩხილების, არის ფერდობანი-ნაცრისფერია, ხშირად უხარისხო მუქი განივი ზოლებით (იხ.

განყოფილება "ქვესახეობები"). ფრთების რჩევები შავია. მუცლის ნაწილი, როგორც წესი, მსუბუქია, საცხოვრებლის ფართობიდან გამომდინარე, ეს შეიძლება იყოს რუხი – თეთრი, ვარდისფერი, მოწითალო ან ბუჩქოვანი, თხელი ყავისფერი ან შავი განივი სტრიქერებით მუცელზე, გვერდებზე და ქვემო ნაწილზე. მკერდზე, ნაკეცები წვეთოვანი ფორმისაა. კუდი შედარებით გრძელი, ვიწროა, ბოლოში მომრგვალო.

კუდის ქვედა ნაწილი შავია, ბოლოში პატარა თეთრი ზოლით. ხელმძღვანელის ზედა ნაწილი და "ულვაში" (ბუმბულიდან მძივიდან ყელისკენ) შავია, ქვედა ნაწილი და ყელი არის კონტრასტული-მსუბუქი - თეთრი ან მოწითალო. თვალები დიდი, მოყვითალო, მუქი ყავისფერია, გარშემორტყმული შიშველი კანის მოყვითალო რგოლით. ცვილის ყვითელი, მძივი და ფეხები შავი.

Peregrine Falcon- ის სილუეტი პერანგში და ჩაყვინთვის წინ

ახალგაზრდა ფრინველების ქლიავი შესამჩნევად ნაკლებ საპირისპიროა - სხეულის ზედა ნაწილი ყავისფერია, ოფერური ფერით ფარფლების კიდეებით, ქვედა ქვედა მსუბუქია და აქვს უფრო გრძივი ზოლები, ვიდრე ზრდასრული ფრინველების განივი ზოლები. ცვილი მოლურჯო – ნაცრისფერია, ფეხები ყვითელია.

მეცხოველეობის სეზონის გარეთ, ჩვეულებრივ, ჩუმად დგება. ვოკალიზაცია არის "კიაკ-კიაკ-კიაკის" ან "კეიკ-კეიკ-ქეეკის" ხმამაღალი, მკვეთრი და საძაგელი ტირილი, რომელიც კომუნიკაციასა და ყურადღების მიქცევას იყენებდა. შფოთვის შემთხვევაში, ის ასხივებს უხეში, სწრაფი "პირას ზღვარზე". მეგობრობის დროს, მამაკაცი და ქალი შეიძლება ხმამაღლა გახადოთ ორსირიანი ხმები „AI-chip“.

ტაქსონომია

პერეგრინი ფალკონი ეკუთვნის ფალკონის ოჯახის ფალანგების ოჯახს, მისი უახლოესი ნათესავები არიან გირფალკონი (Falco rusticolus), საყვირი (Falco Cherrug), ლაგარაკი (Falco jugger), ხმელთაშუა (Falco biarmicus) და მექსიკური (Falco mexicus) ფალანგები, რომლებიც ხშირად ერთ ჯგუფში შედიან . ითვლება, რომ ევოლუციური განსხვავება ყველა ამ ფრინველისაგან, გვარის სხვა წარმომადგენლებისაგან დაიწყო გვიან მიოკენში ან ადრეულ პლიოცენში, დაახლოებით 5-8 მილიონი წლის წინ.

ვინაიდან ჯგუფი მოიცავს როგორც ძველი, ისე ახალი სამყაროს შეხედულებებს, ითვლება, რომ სავარაუდოდ, განსხვავების ცენტრი იყო დასავლეთ ევრაზია ან აფრიკა. ამ ჯგუფის სხვა ფალანგებთან ურთიერთობა ჯერ კიდევ არ არის ბოლომდე გაცნობიერებული, ერთ – ერთი ფაქტორი, რომელიც ხელს უშლის სამეცნიერო კვლევას, არის სხვადასხვა სახეობათა შორის ფართო ჰიბრიდიზაცია.

სათაური

ხმის ფაილი - Peregrine Falcon Scream

სამეცნიერო სახელი Falco peregrinus ფრინველს მიენიჭა ინგლისელმა ორნიტოლოგმა მარმადუკ ტუნალტმა - ის იყო პირველი მეცნიერი, რომელიც სისტემატურად აღწერდა პერგრიინის ფალანგს თავის ნაშრომში Ornithologia Britannica 1771 წელს. ლათინური სიტყვა Falco, რომელმაც ფრინველს თავისი ზოგადი სახელი დაარქვა, გამომდინარეობს სიტყვიდან Falx ( ”) და ითარგმნება როგორც” ნამგლისებრი ხუჭუჭა ”- ამრიგად, ავტორმა ხაზი გაუსვა ფრენის ფრთების ფორმას ფრენის დროს.

ამ სახეობის სახელწოდება peregrinus ლათინური სიტყვით ნიშნავს "მოხეტიალე" და ეხება ამ ფრინველის გავრცელებას და ცხოვრების წესს. მსგავსი მნიშვნელობა შეინარჩუნა მრავალწახნაგოვანი ფალანგის სახელით ყველაზე თანამედროვე ევროპულ ენებში: მაგალითად, „მრავალწლიანი ფალკონი“ (ინგლისური), „faucon pèlerin“ (ფრანგ.), „Wanderfalke“ (გერმანული), „falco pellegrino“ (ის.), „Pilgrimsfalk“ ”(შვეიცარიული) და ა.შ.

რუსულ ენაზე, დიდი ხნის განმავლობაში, მრავალწახნაგოვანი ფალანგის მონადირეებს უწოდეს ფალანგა - მომავალში ამ სახელმა ფართო მნიშვნელობაც მოიპოვა და გადასცა მთელ ფრინველთა ოჯახს. თავად სიტყვა "მრავალწლიანი ფალანგა" რუსულ ლიტერატურაში მხოლოდ მე -19 საუკუნის მეორე ნახევარში გამოჩნდა და, ზოგიერთი წყაროს თანახმად, ყალმუხური ენიდან იყო ნასესხები.

განაწილება

მრავალწლიანი ფალკონის განაწილება მსოფლიოში: ბუდეების ადგილები ზამთრის ადგილები მთლიანი მიგრაციებით

კლდეები - საყვარელი ადგილია მრავალწლიანი ფალანგის ბუდეს.

Peregrine Falcon არის კოსმოპოლიტური - ის გავრცელებულია ყველა კონტინენტზე (ანტარქტიდის გარდა), ისევე როგორც ბევრ კუნძულზე. გარემოზე არაკეთილგანწყობილი, ის ადვილად თანაარსებობს, როგორც არქტიკულ ტუნდრაში ცივ კლიმატში და აღწევს 70 ° C- ს. შ. გრენლანდიაში და 78 ° c. შ. ნოვაია ზემლიასა და აფრიკის და სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიის ცხელი ტროპიკებში.

ზოგადად, წლის სხვადასხვა დროს ის შეიძლება ნახოთ თითქმის ყველგან, გარდა პოლარული და ალპური რეგიონებისა, უდაბნოებისა და ტროპიკული წვიმების ტყეების უმეტესი ნაწილი. ის ასევე ცდილობს თავიდან აიცილოს უზარმაზარი ღია სივრცეები, მაგალითად ევრაზიის სტეპები ან სამხრეთ ამერიკის ტუმბოები. მთებში გვხვდება ზღვის დონიდან 4000 მ სიმაღლეზე.

ჰაბიტატი

Peregrine Falcon ჩვეულებრივ ირჩევს მიუწვდომელ ადგილებს ფართო ჰორიზონტის მქონე ადამიანებისთვის, ყველაზე მეტად უპირატესობა ენიჭება სხვადასხვა წყალსაცავის კლდოვან სანაპიროებს - როგორც შიდა, ასევე გარე. ფრინველთა პოპულაციის ყველაზე მაღალი სიმჭიდროვე აღწევს მთის მდინარეების ხეობებში, სადაც ბუდეების ოპტიმალური პირობებია. მაღალმთიანეთში, ის ჩვეულებრივ ბუდეებს ბუდეებზე,

ტყის ზონაში ხშირად დასახლებულია მდინარის კლდეები, უზარმაზარი ხავსიანი ჭაობები ან მაღალი ხეები, სადაც ის სხვა ფრინველების ძველ ბუდეებს იკავებს. მიუხედავად ოკუპირებული ტერიტორიისა, მას ყოველთვის აქვს ახლომდებარე ჭაობიანი კომპლექსი მინიმუმ 10 კმ² ფართობით. მოერიდეთ უწყვეტი ბნელი ტყეების ტერიტორიებს, აგრეთვე უზარმაზარ უვნებელ ადგილებს.

ზოგჯერ (ბოლო წლებში, იშვიათად), მრავალწლიანი ფალანგები, როგორც ჰაბიტატი, ირჩევენ დასახლებებს, მათ შორის დიდსაც. მაგალითად, ცნობილია, რომ მოსკოვში, ლოსინის კუნძულზე, ფრინველები ყოველწლიურად დასახლდნენ 1927-1941 წლებში და ასევე 1963 წელს. ქალაქში ფრინველები აწყობენ ბუდეებს ეკლესიების სახურავებზე და სხვა მაღლივი ქვის შენობებზე.

ასე რომ, 1950-იანი წლების დასაწყისში იყო ცნობები ლენინგრადის წმინდა ისააკის ტაძარში ბუდეების ფრინველების შესახებ, ასევე 1958 და 1966 წლებში. მოსკოვში, კოტნიჩესკაიას სანაპიროზე მდებარე მაღალსართულიან კორპუსზე. 2008 წლისთვის, მოსკოვის ბუნების მენეჯმენტისა და გარემოს დაცვის დეპარტამენტის ბიომრავალფეროვნებისა და ველური ბუნების დაცვისა და აღდგენის სექტორის ხელმძღვანელის, ა. ახუნდოვის განცხადებით, მოსკოვის სახელმწიფო უნივერსიტეტის მთავარ კორპუსზე მრავალწლიანი ფალანგების ერთადერთი წყვილია.

უკიდურესი ჩრდილოეთ უკიდურესი პოპულაციების გარდა, მრავალწლიანი ფალანგები ჩვეულებრივ უტარდებათ მაცდური ცხოვრების წესი, ან ცივ სეზონში მცირე მანძილზე გადაადგილება. ამავე დროს, მამაკაცი, რომლებმაც მიაღწიეს puberty- ს, რამდენადაც ეს შესაძლებელია, მთელი წლის განმავლობაში მეცხოველეობის ტერიტორიის მახლობლად იმყოფებიან. არქტიკასა და სუბარქტულ კლიმატში ფრინველები დიდ სეზონურ მიგრირებას ახდენენ, ხშირად ფრენებზე უფრო მეტს ფრენდნენ ვიდრე არაგადამდები მეზობლები.

ამრიგად, ორნიტოლოგების დაკვირვების თანახმად, ზამთარში გრენლანდიაში ბუდეების მრავალრიცხოვანი ფალანგები შეიძლება მიაღწიონ სამხრეთ ამერიკის კონტინენტის სამხრეთ წვეტს. რუსეთის ფედერაციაში, მრავალწლიანი ფალანგები არ ქმნიან ბუდეებს მხოლოდ ვოლგის რეგიონისა და დასავლეთ ციმბირის სტეპ ზონაში, თუმცა, მათ იქ ნახავთ სეზონური მიგრაციის პერიოდში.

ფალანგის რეპროდუქცია და ხანგრძლივობა

ამ ფრინველთა ყველა სახეობა თითქმის ერთნაირად იშლება. მონოგამი მათ ურთიერთობაში ყვავის. თანმიმდევრულობა მათთვის ძალიან მნიშვნელოვანია. წყვილი ფრინველის არჩევანი ძალიან სერიოზულია.

და საქორწილო ცერემონიების დროს შეგიძლიათ იხილოთ ფრინველების სადემონსტრაციო წარმოდგენები. ფალანგები, რომლებიც ჩრდილოეთ ნაწილებში ცხოვრობენ, მეცხოველეობის სეზონს იწყებენ ერთი თვის შემდეგ, ვიდრე ყველა დანარჩენი, ეს გამოწვეულია ცივი ამინდის პირობებში.

ბუდეების ჩასადენად შეარჩიეთ მრავალფეროვანი ადგილი, მათი უსაფრთხოების გათვალისწინებით. ქალი 2 – დან 4 კვერცხამდე, წითელ ფერს ქმნის. ასახული კვერცხების რაოდენობა დამოკიდებულია საკვების ხელმისაწვდომობაზე.

გამოსახულია Falcon chicks

რაც უფრო მეტი საკვებია, მეტი კვერცხი, შესაბამისად. კვერცხებს იჭერენ როგორც ქალი, ასევე მამაკაცი. ეს გრძელდება დაახლოებით ერთი თვის განმავლობაში. მშობლები პატარა ქათმებს გარს უვლიან სრული ზრუნვით. მოზრდილ ფრინველებს მოუწევს ტერიტორიის დატოვება, რადგან მათში მშობლები იწყებენ კონკურენციის გრძნობას.

შეგიძლიათ შეიძინოთ Falcon ფრინველი. არიან ადამიანები, რომლებიც სპეციალურად არიან დაკავებულნი თავიანთ მეცხოველეობასა და სწავლებაში. ისინი სწრაფად იზიდავებენ პირს და ხდებიან არა მხოლოდ ოჯახის ახალი წევრი, არამედ ნამდვილი მეგობარიც. Falcon ფრინველის ფასი დაბალია, დაახლოებით 20 დოლარი.

სქესობრივი მომწიფება მამაკაცებსა და ქალებში იწყება დაბადებიდან მომდევნო წელს, თუმცა ჩიტები ჩვეულებრივ იწყებენ ჯიშს მხოლოდ ორი ან სამი წლის ასაკში. მრავალწლიანი ფალანგები ერთფეროვანია; წყვილი მრავალი წლის განმავლობაში გრძელდება. ამ სახეობას, განურჩევლად მისი ცხოვრების წესისა, ასევე ახასიათებს გარკვეული მეცხოველეობის ტერიტორიის მიმაგრება, რომელიც დიდი ხნის განმავლობაში შენარჩუნებულია ფრინველთა რამდენიმე თაობისთვის - მაგალითად, უელსის სანაპიროზე მდებარე პატარა კუნძულზე, მკვლევარებმა დააფიქსირეს კლდოვანი ზღვარი, რომელზედაც ფრინველები ბუდეს მუდმივად, ყოველ შემთხვევაში 1243 წლის შემდეგ.

მეცხოველეობის სეზონი იწყება აპრილი-ივნისში, ჩრდილოეთ მოსახლეობა, როგორც წესი, მეცხოველეობას მოგვიანებით იწყებს. ჩვეულებრივ, მამაკაცი პირველ რიგში ჩამოდის მომავალი ბუდეს ადგილას, ეძახის ქალს, ის ასრულებს სხვადასხვა საჰაერო pirouettes: spinning სპირალურ, მოულოდნელად diving ან somersaulting. მცირე დისტანციაზე ქალი კრუნჩხვა მიანიშნებს, რომ წყვილი საბოლოოდ ჩამოყალიბდა,

ერთმანეთთან მჯდომ ფრინველებს შეუძლიათ გულდასმით შეამოწმონ ერთმანეთი, გაიკეთონ პარტნიორი ფუნჯით ან დააბეს მათი ფრჩხილები. გარდა ამისა, გაცნობის დროს მამაკაცი ხშირად კვებავს ქალს, ფრენაზე, რომელიც გადის მის მიერ დაჭერილი მტაცებლით. მამაკაციდან საჭმელს იღებს თავზე, ჰაერში მყოფი ქალი თავდაყირა დგება.

ბუდეს პერიოდში, მრავალწლიანი ფალანგები ძალიან ტერიტორიული და აგრესიული არიან უცხოპლანეტელების მიმართ. მეზობელ ბუდეებს შორის მანძილი, როგორც წესი, 1 კილომეტრს აჭარბებს, თუნდაც მაღალი სიმკვრივის მქონე ადგილებში და, როგორც წესი, 2-6 კმ-ს შეადგენს. ასეთი ტერიტორია, მათ შორის წყლის სივრცეები, აუცილებელია ფრინველებისთვის, რომ უზრუნველყოს საკვების ნორმალური ხელმისაწვდომობა მეცხოველეობის პერიოდში.

Peregrine Falcons აქტიურად იცავენ თავიანთ ტერიტორიას და, როდესაც თავდამსხმელი შემოიჭრება მას, მათ შეუძლიათ თავდასხმა უფრო მსხვილ მტაცებლურ მტაცებელზე, მაგალითად არწივისა და ყორღანის. როდესაც ადამიანი მიუახლოვდება, ფრინველები იწყებენ შეშფოთების გამოვლენას უკვე ბუდედან 200-300 მ მანძილზე, რაც აძლევს საგანგაშო ხმოვან სიგნალებს.

ბუდის ადგილმდებარეობა დამოკიდებულია მიმდებარე ლანდშაფტზე, მაგრამ ნებისმიერ შემთხვევაში მოითხოვს ღია სივრცეს მოახლოებისთვის და მიმდებარე წყალსაცავის არსებობისთვის. კლდოვან რელიეფში, ის ჩვეულებრივ დასახლებულია კლდოვან ღრუბელში ან ფერდობზე ზედა ნაწილში, ფერდობზე ზედა ნაწილში მიწიდან 20-80 მ სიმაღლეზე. ტუნდრაში უპირატესობა ენიჭება წყალსაცავების ციცაბო ნაპირებს ან წყლის ახლოს კლდოვან გამოსავალს.

ზრდასრული ფრინველი ზრდასრული ქათმის ბუდეში.

იშვიათ შემთხვევებში, მრავალწლიანი ფალანგები ტყეებში მტაცებლური სხვა ფრინველების ძველ ბუდეებს იკავებენ - ხალხში, ბუჟარდში, გოშავკში, კიტში, ოსპრში და ა.შ., დაბოლოს, ზოგჯერ, დასახლებებში ქვის ნაგებობების ნიშები ბუდეებს ემსახურებიან, ხოლო ფრინველებს ახსენებენ კლდოვანი ტყიანი ნაშთების - მაღალი შენობების, ხიდების რქოვანებს. ბელტრუსები, ქარხნის საცობები და ა.შ.

თუ ეს შესაძლებელია, ნიადაგში პატარა ხვრელი იჭრება 1-3 სმ სიღრმეზე და დიამეტრი 20-30 სმ, ან გაწმენდილია მცირე ფართობი. ნაგავი, როგორც ასეთი, არ არსებობს, თუმცა განმეორებით გამოყენებით, ძვლები ან ბუმბული შეიძლება დარჩეს ბუდეში. მრავალწლოვანი ფალანგის ერთ – ერთი გამორჩეული თვისებაა ბუდის გარშემო დაზარალებულთა ძვლის ნარჩენების დიდი რაოდენობა, მრავალი წლის განმავლობაში დაგროვილი, აგრეთვე ჭირის ნაგვის უხვი კვალი.

კვერცხს იწევს წელიწადში ერთხელ, აპრილის მეორე ნახევარში - მაისის დასაწყისში. თუ ორიგინალური clutch რაიმე მიზეზის გამო დაიკარგა, ქალი შეძლებს კვერცხების კვლავ წამოყენებას. როგორც წესი, ქალი უშვებს 3 კვერცხს (ნაკლებად ხშირად ორიდან ხუთამდე), ერთი 48 საათში. კვერცხები კაშკაშა ფერისაა - მოყავისფრო ან მოწითალო ფერის, მუქი მოწითალო – ყავისფერი ლაქებითა და ლაქებით.

კვერცხის ზომა (51-52) x (41-42) მმ. ინკუბაციის პერიოდია 33-35 დღე, ორივე მშობელი ინკუბატირდება, თუმცა, უმეტესობა ქალი ბუდეშია. გამოყვანილი ქათმები დაფარულია ბინძური თეთრი ფანქრით, აქვთ არაპროპორციულად დიდი ფეხები და თავიდან აბსოლუტურად უმწეო. ქალი ათბობს და კვებავს ქათმებს, ხოლო მამაკაცი ძირითადად საკვებს.

მესაქონლეობის პერიოდში მეცხოველეობის პერიოდში, ჩვეულებრივ, ბუდედან სხივში აღწევს 19-24 კმ. წიწილების პირველი ფრენა ხორციელდება 35-45 დღის ასაკში, თუმცა, რამდენიმე კვირის განმავლობაში ისინი მშობლებზე დამოკიდებულნი რჩებიან, სანამ დამოუკიდებლად ისწავლიან როგორ მიიღონ საკუთარი საკვები. ცენტრალურ რუსეთში, წიწილები ივნისის ბოლოს გარშემო ბუდეს იფრიან.

კვება

პერგრიინის Falcon ჭამა მტაცებელი.

Peregrine Falcon ჭამს თითქმის ექსკლუზიურად საშუალო და მცირე ზომის ფრინველებს: ბეღურას, მაყვლის, ნაძვის, მტრედი, იხვები და ა.შ. ზოგადად, გარკვეულ სახეობებზე არ არის მიმაგრებული - დიეტა განსხვავდება მიდამოში ხელმისაწვდომობის მიხედვით. ფრინველების გარდა, ის ზოგჯერ მტაცებლობს ზოგიერთ პატარა ძუძუმწოვარზე, მაგალითად, ხბოები, ციყვი და კურდღლები, ასევე იკვებება ამფიბიების და მწერებისგან.

ფრინველები ყველაზე აქტიურია დილა-საღამოს. ძალიან ცოტა გამონაკლისის გარეშე, მტაცებელი დაიჭირეს ფრენაზე, მიახლოებით და ფრინველები ხშირად ნადირობენ წყვილს, თავის მხრივ, მტაცებლებისთვის. მრავალწლიანი ფალანგა ელოდება ჩასაფრებას, იჯდა მაღალ ზღვარზე, ან დაბლა დაფრინავს, პოტენციური მსხვერპლის შეშინებას.

შეამჩნია მტაცებელი ჰაერში, მან სწრაფად მოიპოვა სიმაღლე და, თითის ფრთების დასაკეცი, მკვეთრად ჩაიძირა თითქმის სწორ კუთხეებში და ცდილობს დაზარალდეს მისი კისრები. ექსპერტების აზრით, ჩაყვინთვის დროს ჩიტის სიჩქარე შეიძლება მიაღწიოს 322 კმ / სთ, ანუ 90 მ / წმ, რაც საშუალებას გვაძლევს პერეგრინი ფალკონს ყველაზე სწრაფად ცოცხალი ორგანიზმი ვუწოდოთ მსოფლიოში.

დარტყმა შეიძლება ისეთი ძლიერი იყოს, რომ დაზარალებულს თავი დაეშვას, ან სხეული მთელი სიგრძის განმავლობაში დაიშალოს. მოპოვებული საკვებით, ფრინველები ყოველთვის მაღლა დგებიან მაღლა, სადაც თვითონ მოაწყობენ საჭმელს. მრავალი სხვა მტაცებლისგან განსხვავებით, მრავალწლიანი ფალანგები ტოვებენ თავიანთ მტაცებელს, ფრთებსა და ზოგჯერ ფეხებს.

ყველაფერი, რაც ფალკონი იძენს ნადირობის დროს, მის საკვებს ქმნის. მცირე ფრინველებიდან დაწყებული მწერების და ხმელეთის ძუძუმწოვრების და მღრღნელებისგან, ეს ფრინველი სიამოვნებით შთანთქავს.

საინტერესოა, რომ მტაცებელს შეუძლია არა მხოლოდ მფრინავი მტაცებლის ნადირობა, არამედ ძალიან კარგია მისთვის უვნებელი ცხოველის გადაცემა, რომელიც ადგილზე არ ჯდება რაიმეში.

სანერგეში ფალკონის გაზრდისას აუცილებელია მუდმივად მიაწოდოთ მას ნამდვილი თამაშით, სხვა საკვებიდან ფრინველს შეუძლია ავადმყოფი. ამიტომ, სანამ ფალკონის მოპოვებას მოაწყობთ, საკუთარ თავს უნდა გაარკვიოთ ერთი შეკითხვა - შეძლებს თუ არა მფლობელს მისთვის ასეთი საკვები, რადგან ამისათვის შეიძლება მოგიწიოთ ნადირობა.

დაბალანსებული დიეტა უნდა შევიდეს დიეტაში. ფალკონი საუკეთესოდ იგრძნობს თავს, თუ ის მიიღებს მღრღნელ ხორცს ან მჭლე ხორცს. თუ ასეთ დიეტას დაიცავთ, ფალანგები ტყვეობაში შეინარჩუნებენ რეპროდუქციის უნარს.

გამოსახულია Falcon- ის ბუდე

ეკოლოგია და კონსერვაცია

Peregrine Falcon ყოველთვის იყო იშვიათი ფრინველი, მიუხედავად იმისა, რომ ის ადაპტირდება სხვადასხვა პეიზაჟებსა და კლიმატური პირობების მიმართ. ამჟამად, ფრინველთა მთლიანი პოპულაცია აღიარებულია, როგორც სტაბილური, თუმცა ზოგიერთ რეგიონში შეიძლება არსებობდეს რაოდენობის რყევება ან ყოფილი ჰაბიტატების გადაშენება.

ამ სახეობის კონსერვაციისთვის სერიოზული საფრთხეები წარმოიშვა მე -20 საუკუნის მეორე ნახევარში, სოფლის მეურნეობაში Organochlorine პესტიციდების (კერძოდ, DDT) მასიური გამოყენების დასაწყისით. ფრინველთა სხეულში დაგროვილი საშიში ნივთიერებები და ხელს უშლიდა შთამომავლობის ემბრიონის განვითარება (ჩიტების გამოყვანა მკვეთრად შემცირდა).

1940-იანი წლების ბოლოდან 1960-იანი წლების შუა ხანებამდე, მხოლოდ აშშ – ში მრავალწლიანი ფალანგები მთლიანად გაუჩინარდნენ ქვეყნის აღმოსავლეთ ნაწილში, ხოლო დასავლეთში მათი რიცხვი 80-90% –ით დაეცა. ანალოგიური ვითარება შეიქმნა დასავლეთ ევროპაში, სადაც მათ შეჩერდნენ შეხვედრა დიდ სივრცეში. მხოლოდ 1970-იან წლებში, განსაკუთრებით საშიში პესტიციდების მოხმარებისა და გარემოსდაცვითი პროგრამების შემოღების საკანონმდებლო აკრძალვის შემდეგ, მსოფლიოში მრავალწლიანი ფალანგების მოსახლეობამ ნელ – ნელა დაიწყო აღდგენა.

გარდა პესტიციდების გამოყენებისა, სიუხვეზე გავლენას ახდენს უარყოფითი ფაქტორები ასევე ზრდის კონკურენციას Saker Falcon- ით, შესაფერისი ბუდეების არარსებობა, ლანდშაფტებში კულტურული ცვლილებები და ბრაკონიერობა. ბუნებრივი მტაცებლები, რომლებიც ბუდეებს ანადგურებენ - არწივის ბუები, მელა, მარნები და სხვები - შეიძლება გარკვეულ შეშფოთებას იწვევს. Peregrine Falcons თანაარსებობს ადამიანის საცხოვრებელთან ახლოს, მაგრამ მგრძნობიარეა ადამიანების ზედმეტი შფოთვის მიმართ.

რუსეთის ფედერაციის ტერიტორიაზე, მრავალწლიანი ფალანგების რაოდენობა არასტაბილური რჩება და, ორნიტოლოგების აზრით, არ აღემატება 2-3 ათას წყვილს. XX საუკუნის პირველი ნახევრიდან დაწყებული, მრავალწლიანი ფალანგი გაქრა თავისი ყოფილი ჰაბიტატის მრავალი ნაცნობი ადგილიდან ან დარჩა ძალიან მცირე რაოდენობით. მისი მცირე რაოდენობის გამო, იგი დაცულია რუსეთის წითელი წიგნით, სადაც მრავალწლიანი ფალანგს მეორე კატეგორიას ანიჭებენ.

1990 წელს ამ ფრინველის მეცხოველეობის სანერგე შეიქმნა ნაკრძალის Galichya Gora. საერთაშორისო მასშტაბით, მრავალწლიანი ფალანგის შემადგენლობაში შედის CITES კონვენციის დანართი 1 (სავაჭრო აკრძალვა), ბონის კონვენციის დანართი 2, ბერნის კონვენციის დანართი 2, და ასევე დაცულია არაერთი ორმხრივი ხელშეკრულებები. შეერთებულ შტატებში, კანადასა და გერმანიაში შემუშავებულია პროგრამები ახალგაზრდა ცხოველების აღზრდაში, რომლებიც შემოგვთავაზეს ველურ გარემოში.

Falconry

ყმაწვილი კაცი. დენიელ შულცის ნახატი "მონღოლ ვაჭარს ოჯახთან ერთად" ("ოჯახის პორტრეტი") ნახატის ფრაგმენტი.

ფალკონების ან სხვა სანადირო ფრინველების გამოყენებით ნადირობა ცნობილი იყო უძველესი დროიდან, ამის შესახებ ყველაზე ადრეული დოკუმენტური მტკიცებულებები იქნა ნაპოვნი ასურული ციხესიმაგრე დურ-შარროკინის გათხრების დროს, ცარ სარგონ II- ის საკუთრება (ძვ. წ. 722-705), სადაც ქვაზე მდებარეობს ბაზიანი რელიეფის გამოსახულია ორი მონადირე, რომელთაგან ერთი აფრინავს ფრინველს, ხოლო მეორე იჭერს მას.

დასავლეთ ევროპაში, სანადირო ფრინველებთან ნადირობა უცნობი ან არაპოპულარული დარჩა მე –3 საუკუნემდე, ყოველ შემთხვევაში, იგი არც რომაულ და არც ძველ ბერძნულ წყაროებში არ არის ნახსენები, იმისდა მიუხედავად, რომ ჩვენს წელთაღრიცხვამდე 1 საუკუნიდან ე. იქ მოხდა შუა აზიის ხალხთა მასიური მიგრაცია (კერძოდ, ატილას ჰუნების ლიდერის დაპყრობის შედეგად), ვაჭრობა ხდებოდა ხმელთაშუა ზღვაში, და ალექსანდრე მაკედონელმა კამპანიები გააკეთა შუა აღმოსავლეთში, სპარსეთსა და ინდოეთში.

1274 წლამდე არ მოხდა რომ ჰოჰენშტაუფენის წმინდა რომის იმპერატორმა ფრედერიკ II- მ დაწერა ტრაქტატი De Arte Venandi cum Avibus (ფრინველებზე ნადირობის ხელოვნება), რომელშიც აღწერილია ფალანგის წესები. შუა საუკუნეებში, მიუხედავად ევროპის ბევრ ქვეყანაში მისი პოპულარობისა, ტყუილი, საკანონმდებლო შეზღუდვების გამო, მხოლოდ უმაღლესი კლასის ბედს დარჩა: მაგალითად, ინგლისურ ტრაქტატში "Boke of St. ალბანები ”(1486) ამბობს, რომ მხოლოდ უფლისწულს ან დუკას შეეძლო შეეტანა პურიგენული ფალანგა.

ნადირობამ სლავური ხალხების პოპულარობა მოიპოვა თანამედროვე რუსეთის ტერიტორიაზე, სადღაც მე -8-მე -9 საუკუნის ბოლოს, სავარაუდოდ იმის გამო, რომ ხაზარელი მომთაბარეები, რომლებიც ცხოვრობდნენ თანამედროვე დაღესტნის და ქვედა ვოლგის რეგიონის ტერიტორიაზე. XII საუკუნეში პრინცი ოლეგი თავის ეზოში აწყობს ფალანგის ეზოს, სადაც ის ფრინველებს ნადირობს.

ცარ ალექსეი მიხაილოვიჩის მეფობის დროს რუსული აყვავებული აყვავებული იყო; 3000 – ზე მეტი სხვადასხვა სანადირო ფრინველი ინახებოდა მოსკოვის მახლობლად, სოფელ კოლომენსკის და სემენოვსკის გასართობ ეზოში. ყველა ფრინველი გადანაწილდა "სტატიების" მიხედვით, "სტატიის" ხელმძღვანელი იყო საწყისი ფალანგორი, რომელიც უშუალოდ იყო პასუხისმგებელი რიგითი ფალანგების, კურდღლებისა და კერკების გარკვეულ რაოდენობაზე, ფალანგების მიტანა პირვანდელთათვის და თან ახლდა სოკოლნიკის მარშრუტის მიერ დადგენილი სპეციალური ცერემონია.

კულტურა

ნადირობის უნარების და ტყვეობაში მათი შენარჩუნების შესაძლებლობის გამო, ფალანგებმა კვალი დატოვეს მსოფლიოს მრავალი ხალხის კულტურაში, თუმცა, ხშირად ძნელია იმის დადგენა, თუ რომელი ფრინველის წყარო მიუთითებს. ამრიგად, დასავლეთ ევროპაში, მრავალწლიანი ფალკონის, როგორც ცალკეულ სახეობათა პირველი ნახსენები, მხოლოდ მე -15 საუკუნეს ეხება, როდესაც ინგლისურ ხელნაწერში „Boke of St.

  • ეგვიპტურ მითოლოგიაში, ცისა და მზის ღმერთი .ქორწინება გამოსახული იყო როგორც ადამიანი ფალანგის თავით, ან როგორც მზის დისკი ფალანგის ფრთებით.
  • ფალანგის გამოსახულება, რომელიც სიმბოლოა მეომარი, გმირი, თავადი, რომელიც დგას მისი მეომრის რაზმის სათავეში, არაერთხელ არის მოხსენიებული ძველი რუსული ძეგლის ”სიტყვა იგორის პოლკის შესახებ”. როგორც მრავალი მთავრის მფარავი ნიშანი, შემორჩენილია ფალანგა რუსეთის რამდენიმე ქალაქის დროშებსა და ემბლემებზე, როგორებიცაა სუზდალი, სოკოლი, კუმერტაუ და ა.შ.
  • 1530 წელს წმიდა რომის იმპერატორმა ჩარლზ V- მა მალტის კუნძული ჰოსპიტალების რაინდულ ორდენზე გადატანისას (მალტას ბრძანება), ამ უკანასკნელს დაავალდებულა, ყოველწლიურად მიეგზავნა მას ერთი პერეგინის ფალონი, როგორც ფეოდალური მოვალეობა. ეს მოთხრობა ასახულია ინგლისელი მწერლის დაშილ ჰამმეტის რომანში „მალტონური ფალონი“ (1930). 1941 წელს, შეერთებულ შტატებში, ამავე წიგნის ფილმი გადაიღეს ამ წიგნის გამოყენებით.
  • პერეგრინი ფალკონი გამოსახულია კუნძულის კუნძულის ეროვნული გერბის მარცხენა მხარეს. ეს სურათი იხსენებს იმ ამბავს, როდესაც 1405 წელს ინგლისის მეფემ ჰენრი IV- მა კუნძული სიცოცხლის მფლობელობაში გადასცა სერ ჯონ სტენლის სანაცვლოდ, მას და კორონაციის დროს ორი პერგენული ფალანგის მიცემა ვალდებულების სანაცვლოდ. ეს ტრადიცია შეინარჩუნეს 1821 წლამდე, როდესაც მეფე გიორგი IV გვირგვინი დაიმსახურა.
  • იაპონიის სახელი hayabuz peregrine falcon ასახულია Suzuki- ს ბრენდის მაღალი სიჩქარით მოტოციკლების Suzuki Hayabusa- ში.
  • Hayabusa (Ki-43) - იაპონური გამანადგურებელი მეორე მსოფლიო ომის შემდეგ.
  • ჰაიაბუსა არის იაპონური კოსმოსური ხომალდი, რომელმაც მსოფლიოში პირველი ასტრონომია მიიღო. მოწყობილობის დედამიწაზე დაბრუნება მოსალოდნელია 2010 წელს.
  • პერეგრინის ფალკონი გამოსახულია 25-გრადუსიანი სამახსოვრო აიდაჰოს მონეტაზე, რომელიც 2007 წელს აშშ-ს ზარაფხანამ გამოუშვა სერიაში, რომელიც მიეძღვნა ამ ქვეყნის თითოეულ სახელმწიფოს. ფრინველი ითვლება ამ ამერიკული სახელმწიფოს ერთ-ერთ სიმბოლოდ.

ეგვიპტური ღმერთი ჰორუსი ფალანგის თავით.

პერეგრინი ფალკონი სსრკ საფოსტო საფოსტო შტამპზე, 1965 წ.

პერეგრინი ფალკონი რუსეთის ბანკის 50 რუბლის მონეტაზე, 1992 წ.

Peregrine Falcon 25 პროცენტიან ამერიკულ მონეტაზე, 2007 წ.

ქვესახეობები

მრავალფეროვანი ფალკონის ქვესახეების ბუდეები.

სადამკვირვებლო პერიოდის განმავლობაში, სხვადასხვა ავტორებმა აღწერეს მრავალწლოვანი ფალანგის ქვესახეების დიდი რაოდენობა, ზომისა და ფერის მახასიათებლების მიხედვით, თუმცა, ამ დრომდე, ექსპერტთა უმრავლესობის მიერ აღიარებულია მხოლოდ ზოგიერთი მათგანი. ერთ-ერთი ყველაზე სრულყოფილი თანამედროვე ორნიტოლოგიური კატალოგი - ”მსოფლიოს ფრინველების სახელმძღვანელო” (ინგლისური ფრინველების სახელმძღვანელო მსოფლიოს) - აღწერს ამ ფრინველის 19 ქვესახეობას.

  • ქვესახეობები Falco peregrinus calidus Latham 1790 არის ტუნდრა ან თეთრი ფრთისებური ფალანგა (ადრე უწოდა Falco peregrinus leucogenys) ბუდეები ევრაზიაში ტუნდრას ზოლში, მათ შორის არქტიკულ სანაპიროზე, არქტიკულ ოკეანეს კუნძულებზე და ტყის ზონის ჩრდილოეთ ნაწილზე, მდინარის ხეობების გასწვრივ. დიაპაზონის დასავლეთი საზღვარი შემოიფარგლება კოლას ნახევარკუნძულით, აღმოსავლეთით, დაახლოებით, მდინარეების იანა და ინდიგირკა აუზებით, აღმოსავლეთ ციმბირში. გადამფრენი ფრინველი ზამთარში მიგრირებს ხმელთაშუა ზღვის აღმოსავლეთ სანაპიროდან სამხრეთით, შავი და კასპიის ზღვებით, ცენტრალურ აზიაში და აღწევს საჰარას სამხრეთით. ნომინაციურ ქვესახეობებთან შედარებით, მას აქვს მსუბუქია და სასიამოვნო ფერი, განსაკუთრებით თავსა და მიდამოებში, ხოლო წითელი ტონების არარსებობა. მამაკაცი წონაა 588–740 გ, ქალი 925–1333 – ში, მოიცავს ქვესახეობებს caeruleiceps. ნენეტელები და დასავლეთ ციმბირის ხალხები ამ ფრინველს "ხანავერს" უწოდებენ, იაკუტები - "მოქ-ფალკონი", ცენტრალური აზიის ხალხები - "ბაჰრინი" ან "ბაჰარინი".

ამჟამინდელი სტატუსი

მრავალწლიანი ფალანგების რაოდენობა არასტაბილური რჩება და, ორნიტოლოგების აზრით, არ აღემატება 2-3 ათას წყვილს. XX საუკუნის პირველი ნახევრიდან დაწყებული, მრავალწლიანი ფალანგი გაქრა თავისი ყოფილი ჰაბიტატის მრავალი ნაცნობი ადგილიდან ან დარჩა ძალიან მცირე რაოდენობით. მისი მცირე რაოდენობის გამო, იგი დაცულია რუსეთის წითელი წიგნით, სადაც მრავალწლიანი ფალანგს მეორე კატეგორიას ანიჭებენ.

რეპროდუქცია და მრავალწლიანი Falcon სიცოცხლის ხანგრძლივობა

ჩვეულებრივ დროს, რომლებიც მიჩვეულები არიან მარტო ცხოვრებას, შეჯიბრებისა და ბუდეების პერიოდში, მრავალწლიანი ფალანგები ქმნიან წყვილებს. ეს არის ერთფეროვანი ფრინველები, რომლებიც ინარჩუნებენ სიყვარულს სიკვდილამდე. და მრავალწლიანი ფალანგები ქორწინდებიან, სიტყვასიტყვით, სამოთხეში, ანუ ფრენის დროს. აკრობატული ფიგურების შესრულება ჰაერში, მამაკაცი გადადის თავის საყვარელ მტაცებელზე ფრენაზე, ეს არის რიტუალის არსი.

დაქორწინებული წყვილი მრავალწლიანი ფალანგები იკავებენ გარკვეულ ადგილებს და ფხიზლად იცავენ მათ, მათ ახლობლებსა და სხვა ფრინველებს იქიდან მიაშურებენ, ზოგჯერ თავიანთი უფლებებისთვის იბრძვიან დიდი ფრინველებითაც კი: კოროსი და არწივები. ბუდეების აშენებისა და შთამომავლობის ასამაღლებლად მრავალწლიანი ფალანგების მიერ ოკუპირებული ტერიტორიები ძალიან ვრცელია და მოიცავს ფართობებს, ზოგიერთ შემთხვევაში კი 10 კვადრატულ მეტრამდე. კმ

მაგრამ, მეორე მხრივ, საინტერესოა, რომ ფრინველების ის წარმომადგენლები, რომლებიც ნორმალურ პირობებში არიან სასურველი მტაცებლური ფალანგებისთვის: ბატები, გედები და ბატები, მათი ბუდეების მახლობლად თავს დაცულად და უსაფრთხოდ გრძნობენ თავს, რადგან, როგორც ყველა ფრინველისგან, ფალანგებიდან, მრავალწლიანი ფალანგები. მათ ტერიტორიაზე ნადირობის ჩვევები. სხვა მფრინავი მტაცებლები ასევე საფრთხეს არ უქმნიან მათ პოტენციურ მსხვერპლს, რადგანაც ფხიზლად მყოფმა მეურვეებმა კონკურენტები გამოაძევეს.

ქალი მრავალწლიანი ფალანგები ქათმებით

ფრენის დიდოსტატები, მრავალწლიანი ფალანგები არ არიან არავითარი ნიჭიერი ბუდეების მშენებლები. მათ მორთეს თავიანთი კორპუსები, გამოიყენეს რამდენიმე ყლორტები და დაფარეს ბუმბულით. მაშასადამე, მრავალწლიანი ფალანგები ხშირად უყვართ უფრო გამოცდილი ფრინველების ბუდეებს, მაგალითად, ყორანი, რომელიც უსიმპტომოდ განდევნის პრობლემურ მასპინძლებს სახლებიდან.

პერეგინის ფალანგები სასურველია ამაღლების გრუნტისთვის, რისთვისაც გამოიყენება არა მხოლოდ კლდეები, არამედ ხალხის მიერ აშენებული მაღალსართულიანი შენობები. და თუ ერთხელ თქვენ შეარჩიეთ ადგილი, მაშინ შეგიძიათ დარჩეთ არა მხოლოდ მრავალი წლის განმავლობაში და მთელი თქვენი ცხოვრება, არამედ გადასცეთ ისინი თქვენს შთამომავლებს.

ამ ფრთხილი ფრინველებს აქვთ აგრეთვე ბუდეების სათადარიგო ადგილები, რომლებიც ხშირად გვხვდება დაბლობ ტერიტორიებზე. და ისინი შეიძლება უბრალო თავშესაფრებიც კი იყვნენ. მაგალითად, მცირე ზომის ქვევრები მიწაში.

გამოსახულია ბუდეში ჩიტები და მრავალწლიანი ფალკონის კვერცხები

გაზაფხულის ბოლოს, peregrines- დედები, როგორც წესი, იწვა თავიანთ ბუდეებში, შემდეგ კი გამოიყვანენ მომდევნო ხუთი კვირის განმავლობაში, დაახლოებით სამი ცალი კვერცხი, რომელსაც აქვს წაბლის ნათელი ფერი.

ფუმფულა წიწილები, რომლებიც მალე გამოეპარათ, გაყინავდნენ და ეჩვევიან დედას. და მამა მთელი ოჯახისთვის იღებს საჭმელს. ის იცავს მტრებისგან, რაც დიდ საფრთხეს უქმნის წიწილებს.

ისინი შეიძლება აღმოჩნდნენ როგორც დიდი ფრინველები, ასევე მიწის მტაცებლები. ახალგაზრდა ბაბუებისთვის მშობლები აცლიან საჭმელს წვრილ ნაჭრებად, ეს არის ხორცის ბოჭკოები.

ფოტოში მრავალწლიანი ფრინველი

ერთი თვის შემდეგ, ახლადშექმნილი პერგენული ფალანგები დაფარულია ბუმბულებით და ფრენებს ცდილობენ, და მალევე დაიწყებენ სანადირო სიბრძნის სწავლებას. გარდა ამისა, ჩვეულებისამებრ, ისინი დამოუკიდებელ ცხოვრებას ეწევიან. და ორი-სამი წლის ასაკში ისინი უკვე ქმნიან საკუთარ წყვილებს. მრავალწლიანი ფალანგები ცხოვრობენ დაახლოებით მეოთხედი საუკუნის განმავლობაში.

სქესობრივი მომწიფება მამაკაცებსა და ქალებში ხდება უკვე დაბადებიდან მეორე წელს, თუმცა ჩიტები ჩვეულებრივ იწყებენ ჯიშს მხოლოდ ორი ან სამი წლის ასაკში. მრავალწლიანი ფალანგები ერთფეროვანია; წყვილი მრავალი წლის განმავლობაში გრძელდება. ამ სახეობას, განურჩევლად მისი ცხოვრების წესისა, ასევე ახასიათებს გარკვეული მეცხოველეობის ტერიტორიის მიმაგრება, რომელიც დიდი ხნის განმავლობაში შენარჩუნებულია ფრინველთა რამდენიმე თაობისთვის - მაგალითად, უელსის სანაპიროზე მდებარე პატარა კუნძულზე, მკვლევარებმა დააფიქსირეს კლდოვანი ზღვარი, რომელზედაც ფრინველები ბუდეს მუდმივად, ყოველ შემთხვევაში 1243 წლის შემდეგ.

მეცხოველეობის სეზონი იწყება აპრილი-ივნისში, ჩრდილოეთ მოსახლეობა, როგორც წესი, მეცხოველეობას მოგვიანებით იწყებს. ჩვეულებრივ, მამაკაცი პირველ რიგში ჩამოდის მომავალი ბუდეს ადგილას, ეძახის ქალს, ის ასრულებს სხვადასხვა საჰაერო pirouettes: spinning სპირალურ, მოულოდნელად diving ან somersaulting. მცირე დისტანციაზე ქალი კრუნჩხვა მიანიშნებს, რომ წყვილი საბოლოოდ ჩამოყალიბდა,

ერთმანეთის გვერდით მჯდომ ფრინველებს შეუძლიათ გულდასმით შეისწავლონ ერთმანეთი, დავარცხნონ თავიანთი პარტნიორები თავიანთ პარტნიორზე ან კბენან ფრჩხილებს. მამაკაციდან საჭმელს იღებს თავზე, ჰაერში მყოფი ქალი თავდაყირა დგება.

ბუდეს პერიოდში, მრავალწლიანი ფალანგები ძალიან ტერიტორიული და აგრესიული არიან უცხოპლანეტელების მიმართ. მეზობელ ბუდეებს შორის მანძილი, როგორც წესი, 1 კილომეტრს აჭარბებს, თუნდაც მაღალი სიმკვრივის მქონე ადგილებში და, როგორც წესი, 2-6 კმ-ს შეადგენს. ასეთი ტერიტორია, მათ შორის წყლის სივრცეები, აუცილებელია ფრინველებისთვის, რომ უზრუნველყოს საკვების ნორმალური ხელმისაწვდომობა მეცხოველეობის პერიოდში.

Peregrine Falcons აქტიურად იცავენ თავიანთ ტერიტორიას და, როდესაც თავდამსხმელი შემოიჭრება მას, მათ შეუძლიათ თავდასხმა უფრო მსხვილ მტაცებლურ მტაცებელზე, მაგალითად არწივისა და ყორღანის. როდესაც ადამიანი მიუახლოვდება, ფრინველები იწყებენ შეშფოთების გამოვლენას უკვე ბუდედან 200-300 მ მანძილზე, რაც აძლევს საგანგაშო ხმოვან სიგნალებს.

ბუდის ადგილმდებარეობა დამოკიდებულია მიმდებარე ლანდშაფტზე, მაგრამ ნებისმიერ შემთხვევაში მოითხოვს ღია სივრცეს მოახლოებისთვის და მიმდებარე წყალსაცავის არსებობისთვის. კლდოვან რელიეფში, ის ჩვეულებრივ დასახლებულია კლდოვან ღრუბელში ან ფერდობზე ზედა ნაწილში, ფერდობზე ზედა ნაწილში მიწიდან 20-80 მ სიმაღლეზე. ტუნდრაში უპირატესობა ენიჭება წყალსაცავების ციცაბო ნაპირებს ან წყლის ახლოს კლდოვან გამოსავალს.

ზრდასრული ფრინველი ბუდეში ბუდეს

იშვიათ შემთხვევებში, მრავალწლიანი ფალანგები ტყეებში მტაცებლური სხვა ფრინველების ძველ ბუდეებს იკავებენ - ხალხში, ბუჟარდში, გოშავკში, კიტში, ოსპრში და ა.შ., დაბოლოს, ზოგჯერ, დასახლებებში ქვის ნაგებობების ნიშები ბუდეებს ემსახურებიან, ხოლო ფრინველებს ახსენებენ კლდოვანი ტყიანი ნაშთების - მაღალი შენობების, ხიდების რქოვანებს. ბელტრუსები, ქარხნის საცობები და ა.შ.

თუ ეს შესაძლებელია, ნიადაგში პატარა ხვრელი იჭრება 1-3 სმ სიღრმეზე და დიამეტრი 20-30 სმ, ან გაწმენდილია მცირე ფართობი. ნაგავი, როგორც ასეთი, არ არსებობს, თუმცა განმეორებით გამოყენებით, ძვლები ან ბუმბული შეიძლება დარჩეს ბუდეში. მრავალწლოვანი ფალანგის ერთ – ერთი გამორჩეული თვისებაა ბუდის გარშემო დაზარალებულთა ძვლის ნარჩენების დიდი რაოდენობა, მრავალი წლის განმავლობაში დაგროვილი, აგრეთვე ჭირის ნაგვის უხვი კვალი.

კვერცხს იწევს წელიწადში ერთხელ, აპრილის მეორე ნახევარში - მაისის დასაწყისში. თუ ორიგინალური clutch რაიმე მიზეზის გამო დაიკარგა, ქალი შეძლებს კვერცხების კვლავ წამოყენებას. როგორც წესი, ქალი უშვებს 3 კვერცხს (ნაკლებად ხშირად ორიდან ხუთამდე), ერთი 48 საათში. კვერცხები კაშკაშა ფერისაა - მოყავისფრო ან მოწითალო ფერის, მუქი მოწითალო – ყავისფერი ლაქებითა და ლაქებით.

კვერცხის ზომა (51-52) x (41-42) მმ. ინკუბაციის პერიოდია 33-35 დღე, ორივე მშობელი ინკუბატირდება, თუმცა, უმეტესობა ქალი ბუდეშია. გამოყვანილი ქათმები დაფარულია ბინძური თეთრი ფანქრით, აქვთ არაპროპორციულად დიდი ფეხები და თავიდან აბსოლუტურად უმწეო. ქალი ათბობს და კვებავს ქათმებს, ხოლო მამაკაცი ძირითადად საკვებს.

მესაქონლეობის პერიოდში მეცხოველეობის პერიოდში, ჩვეულებრივ, ბუდედან სხივში აღწევს 19-24 კმ. წიწილების პირველი ფრენა ხორციელდება 35-45 დღის ასაკში, თუმცა, რამდენიმე კვირის განმავლობაში ისინი მშობლებზე დამოკიდებულნი რჩებიან, სანამ დამოუკიდებლად ისწავლიან როგორ მიიღონ საკუთარი საკვები. ცენტრალურ რუსეთში, წიწილები ივნისის ბოლოს გარშემო ბუდეს იფრიან.

ჰაბიტატი

Peregrine Falcon ჩვეულებრივ ირჩევს მიუწვდომელ ადგილებს ფართო ჰორიზონტის მქონე ადამიანებისთვის, ყველაზე მეტად უპირატესობა ენიჭება სხვადასხვა წყალსაცავის კლდოვან სანაპიროებს - როგორც შიდა, ასევე გარე. ფრინველების ყველაზე მაღალი სიმკვრივე მთის მდინარეების ხეობებში აღწევს, სადაც ბუდეების ოპტიმალური პირობებია.

მთიან ადგილებში, როგორც წესი, ბუდეებია კლდეებზე, ტყის ზონაში ხშირად დასახლებულია მდინარის კლდეების გასწვრივ, უზარმაზარ ხავსიან ჭაობებში ან მაღალ ხეებში, სადაც ის სხვა ფრინველების ძველ ბუდეებს იკავებს. მიუხედავად ოკუპირებული ტერიტორიისა, მას ყოველთვის აქვს ახლომდებარე ჭაობიანი კომპლექსი მინიმუმ 10 კმ² ფართობით. თავს არიდებს უწყვეტი ბნელი ტყეების, აგრეთვე უზარმაზარი უვნებელი ადგილების ტერიტორიებს.

ზოგჯერ (ბოლო წლებში, იშვიათად), მრავალწლიანი ფალანგები, როგორც ჰაბიტატი, ირჩევენ დასახლებებს, მათ შორის დიდსაც. მაგალითად, ცნობილია, რომ ფრინველები ჩამოსახლდნენ მოსკოვის ლოსინის კუნძულზე ყოველწლიურად 1927-1941 წლებში და ასევე 1963 წელს. ფრინველები ბუდეს ქმნიან ეკლესიების სახურავებზე და სხვა მაღლივი ქვის ნაგებობებზე.

ასე რომ, 1950-იანი წლების დასაწყისში იყო ცნობები ლენინგრადის წმინდა ისააკის ტაძარში ბუდეების ფრინველების შესახებ, ასევე 1958 და 1966 წლებში. მოსკოვში, კოტნიჩესკაიას სანაპიროზე მდებარე მაღალსართულიან კორპუსზე. 2008 წლისთვის, მოსკოვის ბუნების მენეჯმენტისა და გარემოს დაცვის დეპარტამენტის ბიომრავალფეროვნებისა და ველური ბუნების დაცვისა და აღდგენის სექტორის ხელმძღვანელის, ა. ახუნდოვის განცხადებით, მოსკოვის სახელმწიფო უნივერსიტეტის მთავარ კორპუსზე მრავალწლიანი ფალანგების ერთადერთი წყვილია.

1997 წლიდან მოყოლებული, მრავალწლიანი ფალკონები ცხოვრობენ SunTrust Plaza ცათამბჯენის აივანზე (ატლანტა, აშშ) 50-ე სართულის ზემოთ, რომლის ცხოვრების ნახვა რეალურ დროში შეგიძლიათ ნახოთ სპეციალურად დამონტაჟებული ვებკამერის გამოყენებით.

უკიდურესი ჩრდილოეთ უკიდურესი პოპულაციების გარდა, მრავალწლიანი ფალანგები ჩვეულებრივ უტარდებათ მაცდური ცხოვრების წესი, ან ცივ სეზონში მცირე მანძილზე გადაადგილება. ამავე დროს, მამაკაცი, რომლებმაც მიაღწიეს puberty- ს, რამდენადაც ეს შესაძლებელია, მთელი წლის განმავლობაში მეცხოველეობის ტერიტორიის მახლობლად იმყოფებიან. არქტიკასა და სუბარქტულ კლიმატში ფრინველები დიდ სეზონურ მიგრირებას ახდენენ, ხშირად ფრენებზე უფრო მეტს ფრენდნენ ვიდრე არაგადამდები მეზობლები.

ამრიგად, ორნიტოლოგების დაკვირვების თანახმად, ზამთარში გრენლანდიაში ბუდეების მრავალრიცხოვანი ფალანგები შეიძლება მიაღწიონ სამხრეთ ამერიკის კონტინენტის სამხრეთ წვეტს. რუსეთის ფედერაციაში, მრავალწლიანი ფალანგები არ ქმნიან ბუდეებს მხოლოდ ვოლგის რეგიონისა და დასავლეთ ციმბირის სტეპ ზონაში, თუმცა, მათ იქ ნახავთ სეზონური მიგრაციის პერიოდში.

Pin
Send
Share
Send