ცხოველების შესახებ

მალაიური დათვი - Biruang

Pin
Send
Share
Send


მალაიანს ეკისრება Malayan Sun Bear. ლათინური სახელწოდება: Helarctos malayanus Raffles, 1821. ზოგადი სახელის ეტიმოლოგია: hela (ბერძნ. დათვი.

სხვა სახელები: ბირუანი, თაფლის დათვი, მზის დათვი. ადგილობრივი მოსახლეობა მცირე ზომის გამო, მას უწოდებენ "დათვი ძაღლი"

დიაპაზონი: ბირანგი გვხვდება ბორნეოში, ჯავაში, სუმატრას და მალაკას ნახევარკუნძულზე და ვრცელდება ჩრდილოეთით ტენასერიმიდან ბირმამდე და არაკანის გავლით ჩიტაგონგამდე. სახეობა ერთ დროს დასახლებული იყო ჩინეთის იუნანის პროვინციის სამხრეთ ნაწილში, სადაც ბოლო ზრდასრული ქალი დაიჭირეს 1972 წელს. მთებში, ხედი იწევს 2,500 - 2,800 მ.

ჰაბიტატი: ბირანგი ბინადრობს მთიან და დაბლობ ტროპიკულ და სუბტროპიკულ ტყეებში, მაგრამ გვხვდება უფრო მაღალმთიანი რელიეფის და ჭაობიან ზედაპირულ ტყეებში.

მალაიური დათვი ყველაზე პატარა და აგრესიული დათვია. ეს არის ცხოველი საკმაოდ გრძელი, მაგრამ უხერხული სხეულით, სქელი თავით, ფართო მუწუკით, პატარა ყურებით, ძალიან მცირე ზომის თვალებით და მოკლე წყალობით მგრძნობიარე ბეწვით.

მალაის დათვების ფრთები ძლიერია, ძირები შიშველია, კლანჭები გრძელი მკვეთრია და კრუტით. მალაიური დათვების გამორჩეული თვისება არის წაგრძელებული და ძალიან მობილური მუწუკა, რომელიც გრძელი ენასთან ერთად მშვენივრად არის ადაპტირებული ტერმინების მოსაპოვებლად. უჩვეულოდ გრძელი (დათვი) ენა ალბათ თაფლისა და მწერების მოპოვების ადაპტაციაა!

მათ აქვთ შედარებით უდიდესი უღელტეხილი ყველა დათვი სახეობისგან. მტაცებლური კბილები შესაფერისია ხორცის გასაცხელებლად, მაგრამ იმის გამო, რომ მალაიური დათვი არ არის განსაკუთრებით ხოხობი, ისინი ალბათ იყენებენ მათ მკვეთრ კერებს, როგორც იარაღად ან როგორც იარაღს ხის მწვერვალებისთვის სასურველ მწერების მისაღებად. მალაურ დათვს აქვს 74 ქრომოსომა (დიპლოიდური ნაკრები).

სხეულის სიგრძე 120-დან 150 სმ-მდე მერყეობს. მამაკაცი 10-15% უფრო დიდია, ვიდრე ქალი. კისრის სიმაღლეა 70 სმ, კუდი მოკლე - 3-7 სმ. ყურები პატარაა - 40-60 მმ და მომრგვალო. უკანა ფეხი 180-210 მმ-ია. გრძელი თავის ქალა 232 მმ.

წონა: წონა ქალთაგან 27-დან 50 კგ-მდე და მამაკაცებისთვის 65 კგ-მდე ხმა: დათვის ზრდასრული მწერების და მათი ლარვების ძებნისას, დათვი ხუჭუჭა და დაჟინებულ ბგერებს ქმნის. ზოგჯერ ის ხმამაღლა იტირებს.

ფერი: შავი ტარის ფერის მოკლე, მაგრამ სქელი გამოუყენებელი ბეწვი, გამონაკლისის ნაცრისფერ – მოყვითალო ან ნარინჯისფერი მხარეების გარდა და მკერდზე ცხენის ფორმის (ნაკლებად ხშირად მომრგვალო) ლაქა. გამოითქვა მოსაზრება, რომ მკერდზე ფერადი ლაქა შეიძლება გამოყენებულ იქნას კონკურენტების შესაშინებლად, ბიპეზური საფრთხის შემცველობით. ფეხები ზოგჯერ მსუბუქია.

მთავარი მტრები არიან ვეფხვები და ლეოპარდები. მტაცებლებისგან დასაცავად, დათვს აქვს სპეციალური ადაპტაცია: ძალიან ფხვიერი კანი კისრის გარშემო. თუ ის დაიჭირეს, დათვს ადვილად შეეძლება მოტრიალება და ძლიერი ურჩხულებით აურაცხელი მტაცებელი. ტყვეობაში მალაიურ დათვს სიცოცხლის ხანგრძლივობა ბუნებაში გაცილებით გრძელია და 24 წლამდე აღწევს.

გარე მონაცემები

დღეს ჩვენ გაგაცნობთ მთელი ოჯახის უმცირეს წარმომადგენელს, რომლის ”სახელია” ბირანგი (”მზის დათვი”). მალაიურ დათვს აქვს მოგრძო, გარკვეულწილად უხერხული სხეული, სიგრძით არ აღემატება 1.5 მ, ჭრილებზე მისი სიმაღლე არ აღემატება 70 სმ, ხოლო მისი წონა დაახლოებით 65 კგ. მამაკაცი უფრო დიდია, ვიდრე ქალი, დაახლოებით 10-20%.

მალაიური დათვი არის მარაგი ცხოველი, მოკლე და ფართო მუწუკით. ყურები მომრგვალოა, პატარა ზომის. მაღალი კიდურები დამთავრდა უზარმაზარი კისრებით. ისინი ძალიან ძლიერია, ძირები სრულიად შიშველია. ფრჩხილები გრძელი, კრუჟიანი, ძალიან მკვეთრია. გრძელი და წებოვანი ენა, ალბათ, ეხმარება მხეცს თაფლის მიღებაში და გაანადგუროს ტერმინის ქანები.

ყველა სახეობიდან, მალაიურ დათვს ყველაზე დიდი ჯუჯები აქვს. ამ ცხოველების კბილები ადვილად იტანს ხორცს, მაგრამ იმის გამო, რომ ბირუნები არ არიან ძალიან კარნავალი, ისინი იყენებენ თავიანთ ფანტებს, როგორც იარაღად ან იარაღად იარაღის მოსაწყობ საშუალებად, სასურველი მწერების მისაღებად.

მატყლი და ფერი

მალაურ დათვს აქვს ლამაზი ბეწვის ქურთუკი. ბეწვი მოკლეა, ტარი შავი. მხოლოდ მუწუკების მხარეები და მკერდზე არსებული ლაქა მოხატულია მოყვითალო-მოყვითალო ან ნარინჯისფერში. არსებობს მოსაზრება, რომ ეს ადგილი ალბათ კონკურენტების დაშინების მიზნით არის გამოყენებული. ზოგჯერ კიდურები დაფარულია მსუბუქი ბეწვით.

ცხოვრების წესი

მალაიური დათვი არის მტაცებელი, რომელიც ცხოვრობს სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიის სუბტროპიკულ და ტროპიკულ ტყეებში და მთებში. Biruang მშვენივრად ასვლის ხეებს. ის არის ღამისთევა ცხოველი; მას ხშირად სძინავს შუადღისას ფილიალებზე, მის მიერ აღჭურვილ ბუდეებში. აქ, ხეებში, ის სუფრაზე და ხეხილზე. მისი ჩრდილოელი კოლეგებისგან განსხვავებით, ის არ ხვდება ჰიბერნაციაში. ტყვეობაში, ეს დათვი 24 წლამდე ცხოვრობს.

მიუხედავად მისი ზომისა, ეს პატარა, მაგრამ ძლიერი მალაიური დათვი შესანიშნავი მტაცებელია. ვეფხვიც კი, როდესაც ეს შესაძლებელია, ცდილობს თავიდან აიცილოს მასთან შეხვედრა.

კვება

მალაიური დათვი (Biruang) ყოვლისშემძლეა. მის დიეტაში შედის ხილი, დედამიწის ჭიები, ფუტკარი (გარეული), ტერმიტები და სხვა მწერები, პატარა ძუძუმწოვრები, ფრინველები, ხვლიკი.

ადგილობრივები ხშირად ჩივიან, რომ ბირუგი აზიანებს პალმის ხეებს - ეს ჭამს მათ დელიკატურ პროცესებს, ბანანს. ხშირად კაკაოს პლანტაციები განიცდიან ამ ცხოველების რეიდებს.

მალაიურ დათვს ისეთი ძლიერი ყბა აქვს, რომ ადვილად ხსნის ქოქოსებს.

ძლიერი პაკეტებითა და ძალიან გრძელი (15 სმ-მდე) კლანჭებით, ის ადვილად ანადგურებს ტერმიტის მუნჯებსა და ფუტკრის თივისას. ამრიგად, იგი იღებს თაფლს, ისევე როგორც ფუტკრის ლარვას.

Malay Bear არის იშვიათი სახეობა მის ოჯახში. ამ მხეცის გამორჩეული თვისებაა წებოვანი და გრძელი ენა, რომელიც ეხმარება ადვილად მიიღოთ ტერმიტები და მწერები ხეების ქერქიდან ბუდეებისგან.

ქცევის მახასიათებლები

Biruang არის ყველაზე arboreal დათვი სახეობები. ოთხ ფეხზე მძლავრი კლანჭების წყალობით, ისინი იდეალურად ადიან ხეებზე.

მალაიური დათვი ყველაზე აქტიურია ღამით. ეს მხიარული ცხოველები ცხოვრების უმეტეს ნაწილს ხეების ფილიალებში ატარებენ. აქ, 2-7 მ სიმაღლეზე, ისინი აშენებენ ძლიერ იატაკს (ბუდეებს), რომელზედაც ისვენებენ, იძინებენ და ასევე იღებენ მზის აბანოებს.

ამ ცხოველების ცხოვრება in vivo ჯერ კიდევ ცუდად არის გაგებული. ექსპერტები ამბობენ, რომ ეს დათვი საკმაოდ აგრესიულია, და მათი სიტყვების დადასტურების შემთხვევაშიც კი, მაგალითზე თავდასხმების მაგალითებია ძალიან სამწუხარო შედეგით.

მატერიკზე, ეს დათვი საშიშად არ განიხილება. მაცხოვრებლები დარწმუნებულები არიან, რომ ამ შეტევების განხორციელება მხოლოდ დიპტერის მიერ განხორციელდა, რომელიც მათ შთამომავლობას იცავს.

სინამდვილეში, მალაიური დათვები მორცხვი და უწყინარი არსებები არიან, როდესაც ისინი არ შეწუხდებიან. ბუჩქებიც კი, ყოველმხრივ, ქალებიც კი ერიდებიან მამაკაცს შეხვედრას.

სახლში, Biruang ხშირად ტყვეობაში ხვდება, როგორც კეთილი და მხიარული მხეცი და ბავშვებს უშვებენ მას თამაშს.

მეცხოველეობა

მალაური დათვების ცოლების სეზონი ორიდან შვიდი დღის განმავლობაში გრძელდება. ამ დროს ქალი და მამაკაცი იქცევა ძალიან მახასიათებლად. მათ ჩახუტება, თამაშით ბრძოლა და ხტომა.

შეჯვარება შეიძლება მოხდეს წლის ნებისმიერ დროს, რაც მიუთითებს კონკრეტული ჯიშის სეზონის არარსებობაზე. ბერლინის ზოოპარკში ბირუანგას დათვს წელიწადში ორჯერ შეეძინა - აპრილი და აგვისტო. მაგრამ ეს უფრო გამონაკლისია, ვიდრე წესი.

საშუალოდ, ორსულობა გრძელდება 95 დღე, მაგრამ ხშირია განაყოფიერებული კვერცხუჯრედის შეფერხების შეფერხების შემთხვევები. მაგალითად, ფორტ ვორტის ზოოპარკში, ერთი დათვის სამი ორსულობა 174, 228 და 240 დღეს გაგრძელდა.

შთამომავლობა

ჩვეულებრივ, ქალი მოაქვს 1-2, გაცილებით იშვიათად 3 კუბოს. როგორც წესი, მშობიარობა ხდება იზოლირებულ ადგილზე, წინასწარ მომზადებულ ბუდეში. ჩვილები დაიბადებიან სრულიად უმწეო, ბრმა, შიშველი და მასით არა უმეტეს 300 გრამისა.

ამ მომენტიდან კუბების ცხოვრება და ფიზიკური განვითარება მთლიანად და მთლიანად არის დამოკიდებული დედაზე. ლეკვებს ესაჭიროებათ ექსკრეტორული სისტემების გარე სტიმულირება. ეს აუცილებელია ნაწლავების და ბუშტის ნორმალური გაწმენდისთვის. ეს პროცედურა საჭიროა ჩვილებამდე 2 თვემდე. ბუნებით, დათვი ასრულებს ამ საქმეს, ყურადღებით იბზარება კუბურები. ტყვეობაში კუბურები დღეში რამდენჯერმე გარეცხილია.

ბავშვები სწრაფად ვითარდებიან. იმ დროისთვის, როდესაც ისინი სამი თვის არიან, ისინი დამოუკიდებლად გარბიან (ჩქარა), თამაშობენ და დედთან ერთად დამატებით საკვებს ჭამენ. დედის რძე მათ დიეტაში ოთხ თვემდეა წარმოდგენილი.

ახალშობილთა კანი პირველად შავი და ნაცრისფერი საღებავითაა შეღებილი. მკერდზე და მუწუკზე ნიშანი თეთრია. ჩვილების თვალები 25-ე დღეს იხსნება, მაგრამ მათი სრული ხედვა მხოლოდ 50-ე დღის ჩნდება. დაახლოებით იმავე დროს, ლეკვები იწყებენ მოსმენას. პირველი რძის ფენდები იფეთქება მე -7 თვის განმავლობაში, ხოლო კბილების სრული ნაკრები 18 თვის განმავლობაში ყალიბდება.

დედა ასწავლის კუბებს, რა უნდა ჭამოს, სად შეიძლება ამ საკვების მოძებნა. დაახლოებით 2,5 წლის ასაკამდე, კუბურები რჩებიან დედასთან.

გარეგნობა

ბირუანის ზომა სხვა დათვებთან შედარებით საკმაოდ მოკრძალებულია, მისი სხეულის სიგრძე მხოლოდ 120-150 სანტიმეტრია, ხოლო ჭრილებში სიმაღლე 60-75 სანტიმეტრია.

მალაიური დათვი ან ბირუგი (ლათ. Helarctos malayanus)

მდედრები უფრო მცირეა, ვიდრე მამაკაცი, მათი წონა მერყეობს 20-დან 40 კილოგრამამდე, ხოლო მამაკაცი წონაა დაახლოებით 30-70 კილოგრამამდე. მალაური დათვების კლანჭები მსუბუქია, აქვს ნახევარმთვარის ფორმა. Paws არის დიდი, გარეშე ბეწვი ფეხზე. ცხვირი ფართოა და ყურები პატარა, მრგვალი ფორმისაა. კუდი აქვს ზომით 3-7 სანტიმეტრით. ბირუანკებს საკმაოდ გრძელი ენა აქვთ, მისი ზომა 20-25 სანტიმეტრია. ამ ზომის ენა მალაიურ დათვს ეხმარება თივისგან თაფლის ამოღებაში.

ბერუანას დათვებში გამოხატულია დიდი ზომის კლანჭები.

მხეცს მოკლე და გლუვი კანი აქვს, რადგან ის თბილ კლიმატში ცხოვრობს. ბირუანების ქურთუკი მუქი ყავისფერი ან შავია. Muzzle არის ღია ნარინჯისფერი ფერით, იგივე ფერი კიდურებზე. გულმკერდს ასევე აქვს ღია ნარინჯისფერი ფერი, იგი ქმნის საცხენოსნო ფორმის ნიმუშს, რომელიც მზის ამოსვლას ჰგავს, ამასთან დაკავშირებით, ბევრ ქვეყანაში Biruangs- ს უწოდებენ მზის დათვს, რომელიც ითარგმნება როგორც მზის დათვი.

ქცევა და კვება

მალაიური დათვები ცხოვრობენ ტყიან მხარეში, ტროპიკებისა და სუბტროპიკების ზონაში, მთის მწვერვალების მთისწინეთში, რომლებიც უხვად გვხვდება სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიაში. Biruanga– ს საქმიანობა ძირითადად ნაჩვენებია ღამით, ხოლო დღის განმავლობაში ისინი ძილს უქმნიან. დაძინებული მალაიზი ეჭირა ხეების გვირგვინებში, ფილიალებს აყრიან და კომფორტულ ნაგავს აშენებდნენ. აქ დათვი ჭამს ხილსა და ფოთლებს.

ბერვანგები ჭამენ მცენარეულ და ცხოველურ საკვებს.

ბირკუნების დიეტა შედგება ბუჩქების, კენკრის, ახალგაზრდა გასროლების და ქოქოსის ფესვებისგან, მათ ასევე უყვართ მწერები: ხოჭოები, ტერმიტები და ფუტკრები. დაახლოებით 50 მცენარის სახეობა და მწერების 100 სახეობა ქმნიან მალაიის დათვების დიეტას. Biruangs ასევე მოიხმარენ ცხოველური საკვები: კუს, ხვლიკები, ფრინველები და კვერცხები. მათ შეუძლიათ აიღონ სტაფილო.

მალაიურ დათვს ძალიან გრძელი ენა აქვს, ის საშუალებას გაძლევთ მიიღოთ თაფლი ფუტკრისგან.

მტაცებლის ძებნაში მალაურ დათვს ეხმარება მკვეთრი სუნი, რადგან მათი მხედველობა საკმაოდ სუსტია. მტაცებელს ასევე შეუძლია შეტევა პირუტყვს, თუ იქვე მდებარეობს. რა თქმა უნდა, მალაიურ დათვებს უყვართ თაფლი - ეს თვისება აერთიანებს მთელ დათვი ოჯახს.

მტრები

ბირუანის მთავარი მტრები არიან პითონი და ვეფხვი, მაგრამ მხეცის ორივე მწეველი ლეოპარდი და თანამოაზრე აზიის შავი დათვის მტაცებელია. ადამიანი ყოველთვის ნადირობდა მალაიურ დათვს, რადგან ისინი ანადგურებენ პირუტყვს და ანადგურებენ ნათესებს. Biruangs ასევე დახვრიტეს კანის და ნაღვლის ბუშტის გამო, რაც ფასდება ჩინურ მედიცინაში. დღესდღეობით, Biruangs- ის რაოდენობა მცირეა, ამიტომ დათვები კანონით არის დაცული და წითელ წიგნშია.

შეცდომის შემთხვევაში, გთხოვთ, შეარჩიოთ ტექსტი და დააჭირეთ ღილაკს Ctrl + Enter.

ვინ არის მალაიური დათვი?

იშვიათად შეიძლება მოისმინოთ ამ სახელის დათვიზე. ყველა იმიტომ, რომ მისი ჰაბიტატის ფართობი ძალიან შეზღუდულია. მალაური დათვი ცხოვრობს ჩრდილო-აღმოსავლეთ ინდოეთში, ჩინეთის ნაწილებში, ტაილანდიში, ინდოჩინას ნახევარკუნძულზე და მალაკაში. ასევე ნაპოვნია ინდონეზიაში. მალაიური დათვების ქვესახეობა ცხოვრობს კუნძულ ბორნეოში.

გვ, ბლოკტოტი 3,0,1,0,0 ->

ამ ცხოველის სხეულის სიგრძე არ აღემატება ერთ და ნახევარ მეტრს. სიმაღლე - 70 სანტიმეტრამდე. მიუხედავად დათვი მისი ზომიერი ზომისა, მალაიური დათვი ძალზე ძლიერია, აქვს მუწუკები კუნთოვანი სხეული და ძალიან დიდი მუხლები.

გვ, ბლოკტოტი 4,0,0,0,0,0 ->

მის ქურთუკს აქვს მოკლე თმის სიგრძე, სიმტკიცე და გლუვი ზედაპირი. მალაის დათვების დიდ უმრავლესობას აქვს შავი ფერი, რომელიც ცხოველის სახეზე მოყვითალო ფერად იქცევა.

გვ, ბლოკტოტი 5,0,0,0,0 ->

რას ჭამს მალაიური დათვი?

დათვების დიეტა უკიდურესად მრავალფეროვანია - ის ყველგანმავალია. მაგრამ საკვების უმეტესი ნაწილი სხვადასხვა მწერებისგან შედგება. Biruang იჭერს ფუტკრებს და ტერმინებს, თხრიან დედამიწის ქერებს, თაგვებს და ხვლიკებს იჭერს. მალაიური დათვის ერთ-ერთი თვისება არაჩვეულებრივი ენაა. ეს ძალიან გრძელია და ემსახურება ტერმინების გაყვანას მათი ბუდეების გადაადგილებისგან, ასევე თაფლის თივისგან. საკვების წარმოების ეს ტექნოლოგია გრძელი ენის გამოყენებით, მსგავსია ხე-ტყის პერფორმანსები.

გვ, ბლოკტოტი 6,1,0,0,0 ->

ცხოველების საკვების გარდა, ბირუანს უყვარს ბოსტნეულის "კერძებზე" დასვენება. მაგალითად, ახალგაზრდა მცენარეების გასროლა, ფესვები, ყველა სახის ხილი. დათვის ძლიერი კბილები საშუალებას აძლევს მას კაკალიც კი აიწუროს. დაბოლოს, ბირუანგი არ უგულებელყოფს ზურგს და ხშირად ჭამს იმას, რაც დარჩა ვეფხვის დღესასწაულების შემდეგ.

გვ, ბლოკტოტი 7,0,0,0,0 ->

Biruang - წითელი წიგნის ცხოველი

თუმცა, biruang რჩება პლანეტის ყველაზე პატარა სახეობის სახეობა და მოითხოვს სრულ დაცვას ადამიანის განადგურებისგან. ნადირობის შეზღუდვების გარდა, ასევე საჭიროა მკაცრად შეინარჩუნოს მისი ბუნებრივი ჰაბიტატი - ჰაბიტატში არსებული ხეები და ჭურვები. ვინაიდან ეს ხშირად ტყეების განადგურებაა, რაც იწვევს ველური ცხოველების და ფრინველების მთელი სახეობების დაგვიანებით გადაშენებას.

სარგებელი და ზიანი მიაყენა ადამიანებს

იმისდა მიუხედავად, რომ მალაიურ დათვების რიცხვი ყოველწლიურად მცირდება, ხალხი აგრძელებს მათ უმოწყალოდ განადგურებას. ბევრი მათგანი ნადირობს, ატარებს სპორტულ ინტერესს და ასევე კლავს გასაყიდად.

ბირუანის სხეულის ზოგიერთი ნაწილი მედიცინაში გამოიყენება. ეს პრაქტიკა ჩინეთში დაიწყო ძვ. ე., და პირველი ნახსენები გამოყენების Biruang ნაღვლის ბუშტის გამოყენება ეხება ძვ.წ VII საუკუნეს. ე. დათვის ნაღვლის წარმატებით იყენებენ ჩინურ მედიცინაში. იგი გამოიყენება ბაქტერიული ინფექციების და ანთებების სამკურნალოდ. არსებობს მოსაზრება, რომ დათვიდან ნაღვლის ბუშტი (მისგან თანხები) შეიძლება გაზარდოს მამაკაცის ძლიერება.

ქუდებს ბირნუის ბეწვიდან კუნძულ ბორნეოში უყრიან. ზოგიერთ ადგილებში, დათვი უკიდურესად მნიშვნელოვან როლს ასრულებს მცენარეთა თესლის განაწილებაში.

სამწუხაროდ, მალაიურმა დათვს შეიძლება გამოუსწორებელი ზიანი მიაყენოს ქოქოსის და ბანანის პლანტაციებს.

მოსახლეობა

დღეს მალაიური დათვი (Biruang) წითელ წიგნშია ჩამოთვლილი. ექსპერტებს უჭირთ დაასახელონ ამ ცხოველების ზუსტი რიცხვი, რომლებიც ცხოვრობენ ბუნებრივ პირობებში, მაგრამ არის მტკიცებულება მათი რიცხვის მნიშვნელოვანი წლიური შემცირების შესახებ.

ამ პროცესში უზარმაზარი როლი თამაშობს ცხოველების ჰაბიტატის განადგურებას. ეს აიძულებს ბირუანკებს საცხოვრებლად ძალიან მცირე და ხშირად იზოლირებულ ტერიტორიებზე.

Pin
Send
Share
Send