ცხოველების შესახებ

სად არის გირფალკონი?

Pin
Send
Share
Send


ჩვენი ფალანგების უმსხვილესი, ზომითა და გარეგნობით, ყველაზე მეტად გოშავკის მსგავსია, მისგან განსხვავდება მისი აღმძვრელი ფრთით, სხეულის ზედა ნაწილზე, შავი ზოლის არარსებობით და შავი თვალებით. იგი განსხვავდება მრავალწლიანი ფალკონისგან დიდი ზომისა და მძიმე ფიზიკურობით, ფართო ფრთებითა და ნელი ფრენით, სუფთა შავი ”ულვაში” და ქუდის არარსებობა. ქალი უფრო დიდი და ჩვეულებრივ მუქია ვიდრე მამაკაცი. არსებობს გირფალკონები (როგორც მამაკაცი, ასევე ქალი) ძალიან მსუბუქი, თითქმის თეთრი, მეტ-ნაკლებად გამოხატული მუქი ლაქებით. ეს არის თეთრი მორფის ფრინველი, უფრო იშვიათი, ვიდრე მუქი. არსებობს შუალედური ფერის გიფალკონები. რაც უფრო შორს არის აღმოსავლეთი, მით უფრო მაღალია თეთრი მორფის ფრინველების პროცენტული მაჩვენებელი. მუქი (ნაცრისფერი) მორფის ფრინველებში, ჩვეულებრივ, მკერდზე და მუცელზე მცირე გრძივი ზოლებია, მხარეებზე - დიდი განივი. ახალგაზრდები უფრო ძველია, ვიდრე ბებიები, სხეულის გრძივი გრძელი ლაქებით, მოლურჯო-ნაცრისფერი ცვილით და ფეხებით (მოზრდილებში ყვითელი).
გირფალკონის პროპორციებში საყურადღებოა ფართო (განსაკუთრებით ბაზაზე) ფრთები. სატრანზიტო ფრენა დასვენებულია ნელი და არაღრმა ტალღებით. მსხვერპლის გატარებისას ფრენა ენერგიული და სწრაფია. ზოგჯერ ისინი აფრიალებენ, ხშირად ტრიალებენ მფრინავი ფრენით.
ხმა. ბუდესთან შფოთით - უხეშ-ხიხაკის უხეში ტირილით. ”. არასამთავრობო მეცხოველეობის დროს, ისინი დუმს.

განაწილება

წრიული განაწილება. ჩვენს რეგიონში, ეს ძალზე იშვიათი ბუდეებია წინა ტუნდრასა და მთის მსუბუქი ტყეების ვიწრო ზოლებით, სამხრეთ ტუნდრასა და ზღვის სანაპიროების ზოგიერთ ნაწილში. არსებობს ბუდის უნიკალური პოვნა (სავარაუდოდ, არა უკანასკნელი) უზარმაზარ ბუჩქში შუა ტაიგაში 3. ციმბირში. მომთაბარეებზე, ისინი მთელი წლის განმავლობაში გვხვდება ბუდეების რიგში, სამხრეთით ჩრდილოეთ ტაიგამდე, ხოლო ჩრდილოეთით, არქტიკის სანაპიროებზე. გარდა ამისა, ისინი ზამთარში სამხრეთ ციმბირის მთებში გადიან.

ბიოლოგია

ბუდეების მისაღებად, თქვენ გჭირდებათ მოსახერხებელი ადგილების ერთობლიობა ბუდეებისა და ფრინველებით მდიდარი ღია ადგილების ასაშენებლად და არ მოინახულებთ ხალხს. წყვილები ძალიან ბუდეებს ეკიდებიან და ზედიზედ მრავალი წლის განმავლობაში იკავებენ მათ. ჩრდილოეთ ციმბირში ისინი ბუდეს იზოლირებულ წყვილებში მდინარის კლდეებზე ან არწივების ძველ ბუდეებში, ზამთრის კიბეებზე და თიხნარებზე ხეებზე ან გეოდეზიურ კოშკებზე. არსებობს ცნობები, რომ გირფალკონები ასწორებენ ძველ ბუდეებს - ისინი მათში ფილიალებს ატარებენ. ბუდე იწყება აპრილში - მაისის დასაწყისში, თუნდაც ზამთრის გარემოში. Clutch შეიცავს 2-4 კვერცხს ღია ფერის, ლაქით, რომელიც შეიძლება იყოს სახით ძლივს შესამჩნევი ბუნდოვანი ბინძური საფარი, ან სქელი ჟანგიანი ან აგურის წითელი ჭინჭრის სახით, მთლიანად ფარავს ფონს. კვერცხის ზომები 55-64 x 42-49 მმ. ქალი პირველი კვერცხუჯრედიდან ინკუბატირდება, 28-29 დღის განმავლობაში, მამაკაცი თავის მტაცებელს ბუდეში აყენებს ან გადააქვს სადღაც ბუდესგან არც თუ ისე შორს, ზოგჯერ მცირე ხნით ზის კვარცხლბეკში, უფრო ხშირად კი ახლომდებარე ერთ-ერთ მცველთან არის.
თუ ხალხი ბუდეს მიუახლოვდება, გიფფალკონები ჩვეულებრივ დაფრინავენ და არ აჩვენებენ. ზოგი ირგვლივ დაფრინავს, ყვირის, მიყვება, ასახავს თავდასხმას. ჩვეულებრივ, ბუდეს დაცვაში ქალი უფრო გადამწყვეტია. ასეთი შეტევებით, მელა, ძაღლები და ირემიც კი მაშინვე გარბოდნენ. გირფალკონების ბუდეების მახლობლად, მათი მფარველობის ქვეშ, ბატები ხშირად ბუდეს. წიწილები ჯერ თეთრ ბუმბულშია ჩაცმული, შემდეგ კი მონაცრისფრო – თეთრი ან ნაცრისფერში. ადრეულ დღეებში ქალი მუდმივად წიწილებთანაა, მამრი მოაქვს საკვებს, შემდეგ ორივე ნადირობს. ქათმები ტოვებენ ბუდეს დაახლოებით ასაკში. 7 კვირა.
ჩვენს მხარეში გიფფალკონების მთავარი მტაცებელია თეთრი ნაწნავები და თითქმის მთელი წლის განმავლობაში. სხვა ფრინველებიც, ძირითადად საშუალო ზომის, ასევე არიან დაჭერილი. ჩვეულებრივ, gyrfalcon იჭერს თავის მტაცებელს და იჭერს მას ჰაერში ან მიწაზე, აჩენს კლანჭებს. ლემინგებისა და სიჭარბეთა სიმრავლით, გირფალკონები დიდწილად იკვებება მათზე. ყველაზე ხშირად, gyrfalcon შეგიძლიათ იხილოთ ან ნელა დაფრინავენ, ან იჯდეს ხეზე ან სხვა ამაღლებულ ადგილას.
მას შემდეგ, რაც თეთრი ფსკერების ძირითადი ჰაბიტატები მდებარეობს გიფალკონების ბუდეების ბუდეების ჩრდილოეთით, ზაფხულის ბოლოს ბევრი მათგანი გადადის ჩრდილოეთით, ტუნდრაზე, ან ან ცხოვრობს იქ ყველა ზამთარში, ან ტოტების შემდეგ ჩრდილოეთ ტაიგაში მიგრირებს. ახალგაზრდები, როგორც წესი, ფრენებზე უფრო ადრე ფრენენ და, ზოგადად, უფრო მობილურიც.
Gyrfalcon არის ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი და ძვირადღირებული ფრინველი, რომელიც უძველესი დროიდან გამოიყენება ფალანგში. დაიჭირეს და ნესტოები წაიღეს, ამჟამად ასეთი ბრაკონიერების შემთხვევები არსებობს. გონების დიდი დაზიანება ფრინველების სროლას იწვევს, ხშირად ისინი ხაფანგებში ჩავარდებიან. ძალიან მგრძნობიარეა შფოთვის მიმართ. გირფალკონი ჩამოთვლილია რუსეთისა და ყაზახეთის წითელ წიგნებში. საჭიროა დამცავი ღონისძიებების გაძლიერება, ნადირობის აკრძალვა და ირმის ძოვება ბუდეების მახლობლად.

გირფალკონი (Falco rusticolus) Eng. გირფალკონი

გირფალკონი (Falco rusticolus)

შორეულ ჩრდილოეთში ცხოვრობს სანადირო ფალანგების ყველაზე ცნობილი, გირფალკონი (Falco rusticolus).

მისი იმპერია არის არქტიკა. გიურფალკონის განაწილების ადგილი გიგანტური რგოლით ფარავს არქტიკულ ოკეანეს სანაპირო ტუნდრასა და პოლარული კუნძულების გასწვრივ.

მტაცებელი არცერთი ფრინველი გიროფალკონის ჩრდილოეთით არ ცხოვრობს. ჩვენს ქვეყანაში, მას ფრანც ჯოზეფ ლენდის კუნძულებზე დაინახეს 80 ° C ტემპერატურაზე. sh., ჩრდილოეთით, იგი გვხვდება არქეკის კანადურ ნაწილში.

ზოგიერთ ადგილას ის ტუნდრაში შედის ჩრდილოეთით ყველაზე ჩრდილოეთით მდებარე ტყის კუნძულებამდე, სადაც ის ხანდახან მიმზიდველ სახლს წარმოადგენს.

ბოლო წლების განმავლობაში ამ ტიპის ერთ-ერთი ყველაზე საინტერესო აღმოჩენაა გურფალკონების ბუდეების წყვილი და ორი წყვილი მრავალწლიანი ფალანგები იზოლირებულ ტყეში, ბოლშეზემელსკაიას ტუნდრაში მდებარე ბარენსის ზღვის სანაპიროზე. Gyrfalcon არის ლამაზი.

გრენლანდიის მყინვარებზე და ჩრდილო-აღმოსავლეთ ციმბირის ტუნდრაში ზოგჯერ გვხვდება საოცარი თოვლის თეთრი ფერის ფრინველები. დიაპაზონის სხვა ნაწილებში, ღრძილების ქლიავი არის ლაქური ან მთლიანად მუქი. Falconers, უპირველეს ყოვლისა, აფასებდა თეთრკანიან ჯირკვალებს.

ისტორიაში მოთხრობა იყო შემთხვევა, როდესაც ბურგუნდიის ჰერცოგი თავის შვილს თურქული ტყვეობიდან იყიდა. 12 თეთრი გირფისთვის! ყველაზე მშვენიერი ფალანგის გმირებს ყურადღება მიაქციეს გვირგვინოსან პირებმა, და ცნობილმა ნატურალისტებმა და ცნობილმა მხატვრებმა.

საუკუნეების განმავლობაში შექმნილი ყველა პორტრეტის, ქანდაკებისა და ქანდაკების გრაფიკის გალერეა ვერ მოხერხდა ლენინგრადის ერმიტაჟის ფართო დარბაზებშიც კი მოთავსებულიყო. ხელოვნების ამგვარი ნამუშევრების შესანიშნავი ნიმუშები და ფალკონებისთვის სხვადასხვა სანადირო აღჭურვილობის ნიმუშები შეაგროვა მათმა დიდმა მცველმა და ნამდვილმა საყვარელმა გ.პ.დემენტიევმა. მან მათ ერთ-ერთი საუკეთესო წიგნი მიუძღვნა - "Falcons-Gyrfalcons".

მნიშვნელოვანია, რომ გირფალკონი რუსეთში ბუნების კონსერვაციის საწყისებზეა. რუსეთის მონარქთა შორის სიცრუის ერთ – ერთი ყველაზე მგზნებარე გულშემატკივარი - ცარ ალექსეი მიხაილოვიჩი სამზე მეტი ხნის წინაც დაავალეს მურმანის ჩრდილოეთ სანაპიროებზე ბუნების ნაკრძალის დამკვიდრებას, რათა დაცულიყო "კრეჩატკას დენების" ქურდობისგან. ახლა gyrfalcon იშვიათია ყველგან.

ბოლო 20 წლის განმავლობაში, თითქმის ორ ათეულზე მეტი ბუდე იქნა ნაპოვნი მთელს ჩვენს ქვეყანაში. მაშასადამე, გირფალკონი ჩამოთვლილია რუსეთის წითელ წიგნში, როგორც სახეობა, რომელსაც ემუქრება გადაშენება, დამსახურება, შესაბამისად, გადაუდებელი და დაუყოვნებელი დაცვის ზომები.

წითელმასშტაბიანი ფალანგა, ანუ შაჰინი, რომელიც ახლახან დამოუკიდებელ სახეობად გამოირჩეოდა, მაშინვე ჩავარდა რუსეთის წითელ წიგნში. ის ცხოვრობს შუა აზიის სამხრეთ მთისწინეთში, სადაც ის ძალზე იშვიათია: ჩვენს ქვეყანაში მთლიანი მოსახლეობა ნაკლებად სავარაუდოა, რომ 50 მეცხოველეობის წყაროს გადააჭარბებს.

ახალი სტატიები ცხოველთა ცხოვრების შესახებ DikieZveri.com– ზე:

ბრძანების შემსრულებლები, ან დღის პრეზერვატორები (მოვალეობები):

FOREST BIRDS FOREST: ბუნებრივი HUNTERS

გოშავკი და სპარროჰავკი
ველის ჰარიერი და სტეპ ჰარიერი
Meadow lun and swamp, ან ლერწამი, lun
შავი კიტი და თეთრი კუდის არწივი
ოქროს არწივი და ჯუჯა არწივი
დიდი მყივანი არწივი და ნაკლებად მყივანი არწივი
საერთო Buzzard, ან Buzzard და Common Buzzard
Osprey და Common Snake Eater
Peregrine Falcon და Cheglock
დერბნიკი და საერთო კესტრელი
კობჩიკი
დღისით მტაცებელი ფრინველები: Falcons
მსოფლიოში სხვადასხვა ტიპის არწივები
ფალკონი
ნამდვილი ფალანგები
დღის მტაცებელი ფრინველები
არწივის ტომი
მცდარი წარმოდგენები მტაცებლური ფრინველების შესახებ
რა არის მტაცებლური ფრინველების რეალური როლი?
იზრუნეთ მტაცებელ ფრინველებზე!
განადგურება თუ მტაცებელი ფრინველები?
მტაცებელი ფრინველების შესახებ
რა არის მტაცებელი ფრინველი?
მტაცებელი ფრინველების ოჯახები
მტაცებელი ჩიტები - დაიბადა მონადირეები
მტაცებელი ფრინველების ძლიერი კლანჭები
მტაცებელი ზომიერი ტყის ფრინველი
მტაცებლეთა ფრინველთა სიცოცხლის ხანგრძლივობა
Osprey (Pandion haliaetus)
ოსპრის შთამომავლობა
Osprey ნადირობაზე
ოსპრის მოსახლეობა
ვაზები, მტაცებლები, მტაცებლები - კირჩხიბების კონკურენტები
ქაჯებისა და ფალანგების სტრუქტურა
ქორი
ჩვენი მტაცებელი ფრინველების ნათესავები არიან ქვეყნის ფარგლებს გარეთ
ერგეგლოკი
როგორ მიიღებენ ჩეგლოკები თავიანთ საკვებს
ახალგაზრდა ტარტარი
მდივანი - სპეციალური ჩიტი
ოსპრი ფიშერი

ყველაზე მასშტაბური პრეზენტატორები: Killer Whale, Sperm Whale

მრავალრიცხოვანი პრეზერვატორები: ზვიგენები

ცისფერი ზვიგენი
ალიგატორის ზვიგენი და მცირე ზომის მუწუკები
კატრანი
პოლარული ზვიგენი და ჯუჯა ზვიგენი
გიგანტური ზვიგენი
ზღვის მელა და ღრმა ზღვის მელა
ქვიშის ზვიგენი და ყალბი ქვიშის ზვიგენი
თეთრი ზვიგენი
ქაშაყი ან ორაგული ზვიგენი და ჩვეულებრივი ან ატლანტიკური ქაშაყი ზვიგენი
მაკო ზვიგენი
ზვიგენი-ბრაუნი და ექვსი ფილიალი ზვიგენი
ზვიგენი ცეცხლოვანია
იაპონური პილონის ზვიგენი, კალიფორნიელი რქოვანი ზვიგენი და ევროპული საზღვაო ანგელოზი

საკლასო მამული (მამილია):

მტაცებელი ჩიტები: Falcon Family

რატომ ხვდებიან ცხოველები?
ჰიბერაცია - ჰიბერაცია
ჰიბერაცია
ძუძუმწოვრების მარაგი ზამთარში
ძუძუმწოვრების სახეობების რაოდენობა
ძუძუმწოვრების მნიშვნელობა ადამიანის ცხოვრებაში
უცხოელი ძუძუმწოვრების აკლიმატიზაცია
ძუძუმწოვრების შეცვლა და შინაური დამოკიდებულება
ვინ იყვნენ ძუძუმწოვრების წინაპრები?

კესტრელი (Falco tinnunculus)
კესტრის მოპოვება
კესტალი ნადირობაზე
კესტრის ჰაბიტატები
კესტრელის ბუდე
კუჭის ჰაბიტატის ადაპტაცია
ამერიკული კესტალი
Pussycat (Falco vespertonos)
კვება და ბუდე
ჩეგლოკი (Falco subbuteo)
ჩეგლოკის ჰაბიტატი
ჩეგლოკის ბუდეები
ჩეგლოკის მტაცებელი
დერბნიკი (Falco columbarius)
დერბინიკების რაოდენობა
დერბნიკის ბუდეები
Hunter ხრიკები
Saker Falcon (Falco ალუბალი)
კომუნიკაციის Saker Squirrel გოფერთან
ციყვის დიაპაზონი
სააკერი სააკერი ბუდე
გირფალკონი (Falco rusticolus)
პერეგრინის Falcon (Falco peregrinus)
მრავალწლიანი ფალკონის სიუხვე
პესტიციდები - საშიშროება Falcons
Peregrine Falcon ტექნიკა
მრავალწლიანი Falcon ბუდეები
ფერმკრთალი Falcon ჭამა

მტაცებელი ჩიტები: ჰოკის ოჯახი

HAWKLIGHTS: JAWFOOD- ის ყველაზე მრავალრიცხოვანი ოჯახი

გარეგნობა

გირფალკონის ფრთების სიგრძეა 120-135 სმ, სხეულის მთლიანი სიგრძით 55-60 სმ. ქალი უფრო დიდი და ორჯერ მძიმეა, ვიდრე მამაკაცი: მამრის წონა ოდნავ აღემატება 1000 გ-ს, მდედრი დაახლოებით 1500-2000 გ. ძვლები ფეხსა და თითებს შორის) მხარს უჭერენ სიგრძის 2/3-ზე, კუდი შედარებით გრძელია.

გირფალკონების ფერი ძალიან მრავალფეროვანია, ამიტომ პოლიმორფიზმი ვლინდება. ქლიავი არის მკვრივი, pockmarked, ფერით ეს შეიძლება იყოს ნაცრისფერი, ყავისფერი, ვერცხლისფერი, თეთრი, წითელი. შავი ფერი, როგორც წესი, უფრო ხშირია ქალებში. სამხრეთის ქვესახეობები უფრო მუქია. მამაკაცებს ხშირად აქვთ ღია ყავისფერი ქლიავი, მათი თეთრი მუცელი შეიძლება მორწყათ მრავალფეროვანი ლაქებითა და გამონაყარებით. გიფფალკონში პირის ღრუზე დაჭრილი მუქი ზოლი ("ულვაში") სუსტად არის გამოხატული. ყელი და ლოყები თეთრია. თვალები ყოველთვის ბნელია დამახასიათებელი ინტენსიური იერით. მანძილზე, მოზრდილ ფრინველებში ზევით ჩანს მუქი, ქვედა თეთრია, ხოლო ახალგაზრდა გიფალკონი გამოიყურება მუქი, როგორც ზემოთ, ასევე ქვემოთ. ფრინველის ფრთები ყვითელია.

ეს საინტერესოა! Gyrfalcon იძენს საბოლოო მოზრდილ ფერს 4-5 წლის განმავლობაში.

ფრენა სწრაფია, რამოდენიმე დარტყმის შემდეგ gyrfalcon სწრაფად აიღებს სიჩქარეს და სწრაფად მიედინება წინ. მსხვერპლის გაღებისას და ზემოდან გასვლისას მას შეუძლია წამში ას მეტრამდე სიჩქარე მიაღწიოს. განმასხვავებელი თვისება: ის იზრდება არა სპირალში, არამედ ვერტიკალურად. ნადირობა იშვიათია, უფრო ხშირად, როდესაც ის ნადირობისას იყენებს დაგეგმვისა და გაფრენის ფრენის დროს, ის ჩვეულებრივ ღიად და პირდაპირ ტუნდრაზე ამაღლებულ ადგილებში ზის. ხმა უხეშია.

ქცევა და ცხოვრების წესი

ის ყოველდღიურ ცხოვრებას უძღვება და ნადირობს დღის განმავლობაში. დაზარალებულის დადგენა შეიძლება მისგან ძალიან კარგ მანძილზე ყოფნის დროს: კილომეტრზე მეტს. ნადირობისას მას ზემოდან ქვით მიეყრება, თავისი კუდით აჭმევს მას და კისერზე კბენს. თუ არ არის შესაძლებელი მსხვერპლის მოკვლა ჰაერში, გირფალკონი მასთან ერთად ჩაძირავს მიწაზე, სადაც დამთავრდება. წყვილი გიურფალკონები, ბუდეების პერიოდში, თითოეული ნადირობს საკუთარ თავზე, მაგრამ ისე რომ არ დაკარგოს მეუღლე.

ბუასილისთვის ის ირჩევს კლდოვან ზღვის სანაპიროებსა და კუნძულებს, მდინარისა და ტბის ხეობებს კლდეებით, ლენტით თუ კუნძული ტყეებით, მთის ტუნდრა ზღვის დონიდან 1300 მ-მდე. მრავლდება ძნელად მისაწვდომ წერტილებში, არიდებს ადამიანს. ჰაბიტატების შერჩევის ძირითადი პრინციპია საკვები ხელმისაწვდომობა და სიჭარბე. ადამიანი დიდი ხანია იყენებს ნადირობის დროს ბუმბული მტაცებლების ნადირობის თვისებებს. ისლანდიელი თეთრი გირფალკონი ყველაზე ძვირფასად ითვლებოდა. ის პრესტიჟისა და ძალაუფლების სიმბოლო იყო, განსაკუთრებით სამხრეთ ქვეყნებში და ყველას არ უშვებდა ასეთი ფრინველების შეძენა. დღეს მას ყველაზე მეტი რისკი აქვთ ბრაკონიერებისგან.

რამდენი ცხოვრობს გირფალკონი?

ფრთების გაღების მომენტიდან, ორნიტოლოგიური კვლევების თანახმად, ბუნებრივ სიკვდილამდე, ამ ბუმბერაზ მტაცებელს შეუძლია 20 წლამდე იცხოვროს. დატყვევებული გიფალკონების სიცოცხლე შეიძლება ძალიან მოკლე იყოს, მით უმეტეს, თუ ჩიტს ზრდასრულ ასაკში იღებდნენ. გირფალკონის დაკბენის პროცესიც არ განსხვავდებოდა განსაკუთრებული წყალობით. ტყვეობაში გიურფალკონები არ მრავლდებიან, რადგან ისინი უბრალოდ ვერ პოულობენ შესაბამის პირობებს საკუთარი თავისთვის, ამიტომ ფრინველის გარდაცვალების შემთხვევაში, მონადირემ უბრალოდ შესთავაზა ახლის შეძენა, წამოაყენა სატყუარა და ყველაფერი თავიდან დაიწყო.

ჰაბიტატი, ჰაბიტატი gyrfalcon

შეიძლება ითქვას, რომ ეს ჩიტი ადაპტირდება საყვარელ უბანზე. ზოგი სახეობა მიგრირებს, მაგრამ ზოგიერთს არ სჭირდება ბანაობა, ისინი ცხოვრობენ ტყე-ტუნდრასა და ტყის ზოლში.

გავრცელებულია აზიის, ევროპისა და ჩრდილოეთ ამერიკის სუბარქტულ და არქტიკულ ზონებში. ზოგიერთი სახეობა დასახლდა ალტაიში და ტიენ შანში. ჩრდილოეთის ყველაზე გრძელი წერტილები, სადაც გიფალკონის გარეგნობა აღინიშნება, არის გრენლანდია 82 ° 15 ′ s- ზე. შ. და 83 ° 45 ′, სამხრეთით ყველაზე სამხრეთით, აზიის მთის ქვესახეების გამოკლებით - შუა სკანდინავიაში, ბერინგის კუნძულზე, დაახლოებით 55 ° c. შ. მას შეუძლია ალპური ზონიდან ოდნავ მიგრირება ხეობაში.

ეს ფრინველები გავრცელებულია რუსეთის შორეულ აღმოსავლეთში. . ბუდესთვის, ისინი ირჩევენ კამჩატკას ჩრდილოეთ რაიონებსა და მაგდანის რაიონის სამხრეთ ნაწილს, ხოლო გაზაფხულზე ბრუნდებიან უკან. ამისათვის გირფალკონს უწოდებენ "ბატი მასპინძელს". Gyrfalcon– ის საყვარელი სადამკვირვებლო ადგილები კლდეში ნაკვეთი ხეობებია, რომლებიც კარგად მიმოიხილავს ტერიტორიას. სკანდინავიის ნახევარკუნძულის ჩრდილოეთ სანაპიროზე გიფალკონი სხვა ფრინველთა კოლონიებთან ერთად დასახლდება კლდეებზე.

მას შეუძლია გაფრინდეს ოკეანეში, მტკნარი ყინულის მტაცებლების მოსაძებნად. ჩვეულებრივ, ერთი ან ორი წლის ასაკის ახალგაზრდა ფრინველი საკვების საძებნელად სამხრეთით მიფრინავს. ზამთარში გიფფალკონები ჩნდებიან სანაპიროზე, სტეპებსა და სასოფლო-სამეურნეო ადგილებში, ხოლო გაზაფხულზე ბრუნდებიან ჩრდილოეთით. ევროპული გიურფალკონები ზამთარში ტრიალებენ, გრენლანდია ზოგჯერ ზამთარში ისლანდიაში, ზოგჯერ კი უფრო შორს მიდიან სამხრეთით.

გირფალკონის დიეტა

გირფალკონი მტაცებელია და იგი ძირითადად მტაცებლურ ცხოველებზე მოქმედებს: ფრინველებზე, მღრღნელებსა და პატარა ცხოველებზე. ეს არის გამოცდილი მონადირე და, როგორც წესი, არ არის ხსნა განკუთვნილი მსხვერპლისთვის. გირფალკონის სანადირო მეთოდი იგივეა, რაც სხვა ფალანგებისთვის. მან აიღო ფრთები, სწრაფად მიაყენა დაზარალებულს ზემოდან, მიხურავს თავის კლანჭებს და მყისვე იღებს თავის ცხოვრებას.

ყოველდღე გიფალკონი ჭამს დაახლოებით 200 გრ ხორცს. მისი საყვარელი საკვებია თეთრი და ტუნდრა. ის ასევე ნადირობს ბატები, ყურები, სკუიები, იხვები და გველები. ბუებიც კი მისგან მემკვიდრეობით მიიღება - როგორც პოლარული, ისე ტუნდრა, და ტყე. გირფალკონი უარს არ იტყვის კურდღელზე სუფრაზე.

ეს საინტერესოა! ბუნების დაუწერელი კანონი არ აძლევს საშუალებას გიფალკონს დაესხას ფრინველები მისი სახლის მიდამოში, არც სხვა ძმებს. თითოეული წყვილი გირფალკონების სანადირო ადგილი და ბუდეა დაცული და დაცულია დაუპატიჟებელი უცხოელთა-კონკურენტებისგან.

ზოგჯერ მისი მტაცებელი ხდება თევზი, ზოგჯერ ამფიბიები. ძალიან იშვიათად, სხვა საკვების არარსებობის შემთხვევაში, მას შეუძლია შეჭამოს სტაფილო. გირფალკონი თავისას მტაცებელს ატარებს, აჭედებს მას, ცრემლს უშვებს მას ბუდესთან ახლოს და ჭამს მას, და ურყევი ნაშთები - სასწორები, ძვლები და წვრილი ბუმბულით - ბურღვით. თუმცა, ის არასდროს აწყობს სასადილოებს თავის ბუდეში. იქ სისუფთავე სუფევს. მტაცებლებმა მოიტანეს ქათმები, მდედრები და ცრემლები მოყარეს ბუდეს გარეთ.

მეცხოველეობა და შთამომავლობა

ღრძილფალკონის ბუდეების საშუალო სიმკვრივე დაახლოებით ერთი წყვილია 100 კმ 2 ფართობში. გირფალკონი იზრდება ცხოვრების პირველი წლის ბოლოს და ამ ასაკში უკვე პოულობს მეუღლეს. მონოგამიური ფრინველი. კავშირი იქმნება სიცოცხლისთვის, ერთ-ერთი პარტნიორის სიკვდილამდე.

წყვილი ურჩევნია არ დაიხუროს საკუთარი ბუდე, არამედ დაიკავონ აგებული, ბუჟარდი, ოქროს არწივი ან ყაენი და აშენონ იგი. ან ისინი აწყობენ ბუდეს ქანებს შორის, ზღვარზე, ქვებს შორის, ქმნის ბალახს, ბუმბულსა და ხავსს იქ. ადგილი არჩეულია მიწიდან არანაკლებ 9 მეტრზე.

გირფალკონების ბუდეები შეიძლება იყოს მეტრიან სიგანემდე და ნახევარ მეტრამდე სიღრმეზე. Gyrfalcons ტენდენცია დაბრუნდეს ბუდე ადგილს წლიდან წლამდე. ცნობილია მრავალი თაობის შთამომავლობის შთამომავლობის იგივე ბუდეში. თებერვალსა და მარტში, ჯირკვლოვანი კაშხლები გიფალკონებით იწყება, ხოლო აპრილში ქალი უკვე კვერცხს იწევს - თითო-თითო თითო სამ დღეში. კვერცხები პატარაა, თითქმის იგივე ზომისა, როგორც ქათმის კვერცხები, თითოეული მასით დაახლოებით 60 გრ.კლაჭში თეთრი ფერის 7-მდე კვერცხია ჟანგიანი ლაქებით.

მნიშვნელოვანია! მიუხედავად იმისა, თუ რამდენი კვერცხი ჩაუყარა, ყველაზე ძლიერი ქოქოსის მხოლოდ 2-3 გადარჩება.

მხოლოდ ქალი იჭერს კვერცხებს, მამაკაცი ამ დროს ნადირობს და მის საკვებს მოაქვს . გამოჩეკვის ვადაა 35 დღე. ქათამი იბადება, დაფარულია კრემისფერი, თეთრი ან ღია ნაცრისფერი ფუმფით. როდესაც შთამომავლობა ცოტათი ძლიერი და უფრო ხუჭუჭა, ქალიც იწყებს ბავშვებზე ნადირობას, რის გამოც მათ მცირე ხნით ტოვებენ. დედამ და მამამ მტაცებელს ბუდე მოუტანეს, გაანადგურეს იგი ცალი და იკვებე ქათმები.

Gyrfalcon არის წარმოუდგენლად გაბედული ფრინველი, ის არ დატოვებს ბუდეს, თუნდაც დიდი მტაცებელი მიუახლოვდეს მას, მაგრამ თავს დაესხმება თავდამსხმელი, დაიცავს ბავშვებს. როდესაც chicks ახალშობილებში შეიცვალა მუდმივი ქლიავი, მშობლები იწყებენ ასწავლიან ფრენას და ნადირობას. ეს გვხვდება წიწილების ცხოვრების დაახლოებით 7-8 კვირაში. მე -4 თვისთვის - ეს არის ზაფხულის შუა და ბოლოს - მშობლებთან კომუნიკაცია თანდათან სუსტდება და წყვეტს, ხოლო ახალგაზრდა ფრინველები იწყებენ დამოუკიდებელ ცხოვრებას.

რუსეთის ტერიტორიაზე, გირფალკონი ფალკონების უდიდესი წარმომადგენელია. ქალის საშუალო წონა, რომელიც, როგორც წესი, უფრო დიდია, ვიდრე მამაკაცი, ერთნახევარ კილოგრამამდეა, მამლის წონა დაახლოებით კილოგრამია.

Gyrfalcons აქვს ლამაზი ქლიავი. ზრდასრული ფრინველების შეღებვაში ჭარბობს ნაცრისფერი, თეთრი, შებოლილი, ყავისფერი ფერები. ასაკთან ერთად, ნიმუში ფრთებზე, გიფალკონის უკანა მხარე უფრო მკვეთრი ხდება, ფრინველები მუცელზე ნაკლებად მუქ ლაქებად იქცევა. ახალგაზრდა ფრინველები ყავისფერი ან თეთრია.

გირფალკონის გარეგნობა

გირფალკონის ზომა: მთლიანი სიგრძეა 55-60 სმ, ფრთების სიგრძე 110-135 სმ, ფრთის სიგრძე 34-42 სმ, წონა 1000-2000 გ. გირფალკონის ქალები შესამჩნევად აღემატებათ მამაკაცებს. შეღებვა არის პოლიმორფული, ზოგიერთ ადგილებში არსებობს მსუბუქი (თეთრი) და მუქი (ნაცრისფერი) ვარიაციები. პირველ ვარიაციურ გირფალკონებში (ზრდასრული ფრინველი) ზოგადი ფონი თეთრია მოყავისფრო-მოყავისფრო ნიმუშით გულის ფორმის ლაქებით ან განივი ზოლები დორსალურ მხარესთან, თეთრი თავით, ზოგჯერ ჭრელი მუქი გრძივი ღეროებით, განუვითარებელი ულვაშით (ზოგჯერ არ არის ჩურჩული). თეთრი მუქი ყავისფერი მწვერვალებით, კუდის თეთრებით, ზოგჯერ განივი მუქი შაბლონით, პარკუჭის მხარე თეთრია, ზოგჯერ ღია გრძივი რუხი – ყავისფერი ღეროებით. მუქი-ყავისფერი გიფფალკონების აქვს ზოგადად მოყავისფრო-ყავისფერი შეფერილობა დრალის მხარეს ნაცრისფერი ან მოთეთრო განივი შაბლონით, თავი მუქი, მოყავისფრო-ნაცრისფერი ან თეთრი მუქი ყავისფერი გრძივი ნიმუშით, პარკუჭის მხარე არის თეთრი ან ხვრინვისფერი თეთრი, მეტ-ნაკლებად მკვრივი მუქი შაბლონით. გრძივი ზოლები ან ლაქები ჩიყვის, გულმკერდის, მუცლის ღრუსზე, გვერდებზე განივი მუქი ჰარითით, ქვედა ფეხი დაქვეითება. დორზალურ მხარესთან არსებული პირველი ჩაცმულობის ახალგაზრდა გიფალკონები ყავისფერია მეტ-ნაკლებად განვითარებული თეთრი ნიშნით, ზოგჯერ თეთრი (მსუბუქი ცვალებადობით) ყავისფერი გრძივი წერტილებით, ფრენა ყავისფერი თეთრი განივი შაბლონით, ზოგჯერ თეთრი ყავისფერი ზედა (მსუბუქი ცვალებადობით), ვენტრალური მხარე თეთრია ყავისფერი გრძივი ნიმუში. კანონპროექტი მოლურჯო-ყავისფერია შავი ზედარით, მსუბუქი ცვალებადობის ფრინველებში ის ხშირად მოყვითალო-ყავისფერია. კლანჭები შავი, ზოგჯერ მოყვითალო-მოყვითალო ფერის თეთრ ფრინველებში. ცვილი და კუჭი მოზრდილ ფრინველებში ყვითელია, მოლურჯო ფრინველებში.

ბუდეების შესაქმნელად gyrfalcon ჩვეულებრივ ურჩევნია კლდეებს, ზოგჯერ მაღალ ხეებზე დასახლდება, სხვა ფრინველების ნაგებობების გამოყენებით.

გირფალკონის ბუდე ჩვეულებრივ მდებარეობს კლდეზე, ნაკლებად ხშირად ხეზე, და მასზე წვდომა ძალიან რთულია. იგი უხეშად არის მოწყობილი ხალიჩის ან მშრალი ბალახის საწოლით დაფარული ყლორტებისგან. მიწა ჩრდილოეთით ჯერ კიდევ თოვლით არის დაფარული, როდესაც ჩიტები უკვე იწყებენ ბავშვების გაყვანას. თეთრი გირფონი, რომელიც ბუდესთან ერთად იჯდა დამკვირვებლისკენ, მთლიანად შერწყმული გარემოთი და მხოლოდ დიდი მუქი თვალები ღალატობს მის ყოფნაზე. ერთი ქალი ინკუბატია, მამაკაცი ამ დროს კვებავს მას, მტაცებელს მოაქვს. ოთხი კვირის შემდეგ - ივნის-ივლისში (დამოკიდებულია ფართობზე) - ახალგაზრდებს ასაჩივრებენ. მუწუკებში მათი რიცხვი ჩვეულებრივ ორი ​​ან სამია, თუმცა კვერცხუჯრედში კვერცხუჯრედების რაოდენობა შეიძლება კიდევ უფრო დიდი იყოს, ზოგჯერ ხუთამდე. ინკუბაციური პერიოდია 28 დღე. გირფალკონის ქათმები 1, 5 თვის განმავლობაში ფრთას ასხამენ და საბოლოოდ ტოვებენ ბუდეს დაახლოებით 50 დღის შემდეგ. ორივე მშობელი მონაწილეობს ახალგაზრდაების კვებაში, თუმც ფრინველების დაჭერის მთავარი სამუშაო მამაკაცი ახორციელებს, ქალი ამზადებს მტაცებელს და ის თავის მხრივ ანაწილებს ბავშვებს შორის. მტაცებლური ფრინველები ბუდესთან მიჰყავთ, გაჟღენთილია, გაწყვეტილი თავით და ნაწიბურების გარეშე. აქედან გამომდინარე, ბუმბულის ბუდე არ ხდება ან ხდება ცოტა. როდესაც ახალგაზრდები თავიანთ ფრთებს აღწევენ, პირველად ისინი მშობლებთან ბუდეს მიდამოში რჩებიან, ხოლო პოლარული შემოდგომის მიდგომით - სექტემბერში - იწყებენ ბანაობას.

პოპულაციის საშუალო პროდუქტიულობა წარმატებით მოშენებულ წყვილზე დაახლოებით 2.5 ახალგაზრდაა.

გიფფალკონის ცირკულარული ბუდეების დიაპაზონის ფართობია დაახლოებით 15-17 მილიონი კმ 2. საშუალო წყლების სიმკვრივის მიხედვით 1 წყვილი / 1000 კმ 2-ზე, მთელ მსოფლიოში ცხოვრობს 15-17 ათასი წყვილი წყვილი, საშუალო სიმკვრივის გადაფასებით, სახეობების მთლიანი მოსახლეობის ნახევარზე მეტია 7-8 ათასი წყვილი. გასული და ახლანდელი საუკუნეების განმავლობაში, მცირედი შემცირება აღინიშნა და გიფალკონის გაუჩინარებაც კი მოხდა, განსაკუთრებით სამხრეთით. დიაპაზონის ნაწილები სკანდინავიაში, ფინეთში და რუსეთში, სავარაუდოდ, ჰაბიტატში ანთროპოგენული დარღვევების გამო და კლიმატის არასასურველი ცვლილებები. ბოლო ათწლეულების განმავლობაში, ამ რეგიონებში, მათ შორის რუსეთის ზოგიერთ ნაწილში, აღინიშნა მოსახლეობის აღდგენის ტენდენცია. ამჟამად კოლაის ნახევარკუნძულზე ცნობილია 8 სანაშენე ტერიტორია. გირფალკონების რაოდენობა უგრის ნახევარკუნძულზე, აღმოსავლეთით. ბოლშეზემელსკის ტუნდრა და აპი. პოლარული ურალის ნაწილის მაკრო ფერდობზე (ფართობი 41,500 კმ 2) შეფასებულია 40-45 სანაშენე წყლით. 50-ზე მეტი წყვილის ბუდე სამხრეთში. Yamal, სადაც მაქსიმალური ცნობილი სიმკვრივეა სახეობებისთვის 12,2 წყვილი / 1000 კმ 2. 3 წყვილი ცხოვრობს ხაბაროვსკის ტერიტორიის ნაკრძალებში, რამდენიმე წყვილი ბუდეა ზაპის არქტიკულ სანაპიროზე. ჩუკოტკა. რუსეთში ჯირფალკონის ყველაზე დიდი მოსახლეობა (150-200 ბუდეების წყვილი) კონცენტრირებულია კამჩატკაში. ქვეყანაში სახეობების მთლიანი სიმრავლე აშკარად დაახლოებით 1000 წყვილია. ყველაზე მნიშვნელოვანი შემზღუდავი ფაქტორები არის ბუდეების შესაფერისი ადგილების სიმცირე და ადრეული გაზაფხულის პერიოდში მცირე ზომის პირქუშების რაოდენობა. ზოგიერთ რაიონში ხშირია გირფალკონების სროლისა და ბუდეების ნგრევის შემთხვევები. არქტიკულ მელაზე ხაფანგის თევზაობა ალბათ მთავრდება მიზეზი ტუნდრაის რაიონების რიცხვებში, სადაც ხშირია ხაფანგების ფალანგების სიკვდილი. გიფფალკონის დაშლა საწყისი ორიგინალი ჰაბიტატებიდან იწვევს ადამიანის მიერ მათ განვითარებას, იწვევს ნაწიბურების რაოდენობის შემცირებას და არეულობის ფაქტორების ზრდას. ბოლო წლებში, ბუდეებისგან წიწილების ამოღებამ და ზრდასრული ფრინველების ხელში ჩაგდება უკანონო ექსპორტის მიზნით, საშიშ მასშტაბებს აიღო.

გირფალკონი ყველაზე გავრცელებულია რუსეთის შორეულ აღმოსავლეთში. ასევე, გიურფალკონის ჰაბიტატი შედის აღმოსავლეთ და დასავლეთის ნახევარსფეროების შორეულ ჩრდილოეთ რეგიონებში, მათ შორისაა არქტიკისა და სუბარაქტიკური რეგიონების ჩათვლით, სადაც გიფალკონი ბინადრობს ტუნდრასა და ტყე-ტუნდრაზე, ნაკლებად ხშირად ჩრდილო – ტაიგას პეიზაჟები კოლას ნახევარკუნძულიდან ჩუკოტკამდე, კომანდორთა კუნძულებსა და კამჩატკაში. დიაპაზონის აღმოსავლეთით მოიცავს მდინარის აუზს. ანადირი და კამჩატკა. კვების მდგომარეობიდან გამომდინარე, ის იკვებება ბუდეების არეალში, ან ახდენს მიგრირებას ბუდის, იხვები, ბატები, და რომლის დროსაც იგი აღწევს ხერსონში, ბაშკირში, ბარნაულში, ირკუტსკში და სამხრეთით სამხრეთ – აღმოსავლეთ ტრანსბაიკალიაში. ეს ბუდეები მაგდანის რეგიონის სამხრეთ ნაწილში, კამჩატკას ჩრდილოეთ რაიონებში, კრონოცკის ნახევარკუნძულზე, სადაც ის იბუდება და გაზაფხულზე ბრუნდება. ამ gyrfalcon- ისთვის პოპულარულად მეტსახელად ბატი პატრონი იყო. ზამთარი რეგულარულად ხვდება სამხრეთ პრიორიტეტში, რომელიც ვლადივოსტოკში ჩანს.

გირფალკონი, ისევე როგორც მტაცებლების უმეტესობა, მოწესრიგებულია ტყეში და სტეპებში. ის გამოცდილი მონადირეა: იგი ეძებს მტაცებელს, იჯდეს მოსახერხებელ ადგილას, შემდეგ სწრაფად იჭერს მას და აფეთქებს შატლის დარტყმების სერიას. ზღვის სანაპიროებზე, იგი ინახება ფრინველების ბაზრებთან ახლოს. კონტინენტურ პეიზაჟებში გიფალკონის კეთილდღეობა დამოკიდებულია ნაწიბურების რაოდენობაზე - მისი მთავარი მტაცებელი, მთელი ზამთრის განმავლობაში და ბუდეს საწყისი პერიოდის განმავლობაში. რამდენიმე წლის განმავლობაში, ღირფალკონი ზამთარში მადადანიში, მტრედებზე ნადირობს. გაზაფხულზე, გიფფალკონის სანადირო ტერიტორია მოიცავს ფართს, რომელიც იზომება ასობით კვადრატულ კილომეტრში. გიურფალკონის დიეტა მოიცავს ჩრდილოეთში მცხოვრებ თითქმის ყველა ფრინველს: პუფინები, გილიმოტები, ბატები, ბუჩქები, ფრინველი, ნაცრისფერი ყურები, არწივები, ცრემლები და სხვა იხვები, თეთრი და პოლარული საყრდენები, ხის ბუჩქები, შავი ბუჩქები, თხილი, ბუჩქები, ბატები, ბუჩქები (გარდა განსაკუთრებით დიდი ), აგრეთვე ლემინგები, ციყვი და კურდღლები. იგი არ უარყოფს კიდევ უფრო პატარა ფრინველებს: wrens, finches, sandworms, waxwings, kukushi, blackbirds, ბუდეები და პასტერალური წესრიგის სხვა წარმომადგენლები.

მძიმე გირფალკონი. ფოტო: Ómar Runólfsson

მჯდომარე გირფალკონის ფოტო. ფოტო: Ómar Runólfsson

ზამთარში, როდესაც შიმშილობა მოდის, გიფფალკონი არ გადის ტუნდრას, მდელოსა და ტყეების ოთხფეხა მოსახლეობას. მიუხედავად ამისა, უპირატესობა ენიჭება წყლის მახლობლად დასახლებულ ფრინველებს. გიფფალკონის უნარს დაუყოვნებლად გაიზარდოს ზემოთ და უეცრად მსხვერპლზე უეცრად შეტევა უწოდეს უძველეს დროში „წილებს“. ზოგიერთი გირფალკონი ნადირობის დროს იმდენად დაუღალავია, რომ მათ ზედიზედ სამოცდაათი ფსონის გაკეთება შეუძლიათ. მტაცებლური შეტევა, ფრინველი მკვეთრად მიყვება, ავითარებს უზარმაზარ სიჩქარეს - 100 მ / წმ-მდე. ფრენაზე, ფრინველის თითებს სხეულზე მიედინება, წინ
უკანა თითების გრძელი მკვეთრი მუხლები. ძლიერი და ოდნავ კაშკაშა დარტყმა მოჭრილია მსხვერპლის კალამს და კანს, როგორც დაძაბული დანებივით. მაგრამ თუ დარტყმა მოხვდება კისერზე ან ფრთის ბაზაზე, მაშინ მტაცებელი მყისიერად დაფრინდება.

ვიდეო: გირფალკონების ბუდე
ხანგრძლივობა 1:21

გარეგნობა და ქცევა . მტაცებელი საშუალო ზომის (შესამჩნევად უფრო დიდია), ხოლო ფალკონების უმსხვილესი არის ძლიერი აშენება, შედარებით ფართო ფრთებითა და გრძელი კუდით, კარგად განვითარებული „შარვალი“. სხეულის სიგრძეა 48–63 სმ, მამაკაცთა მასა 0,8–1,3 კგ, მდედრები 1.4–2,1 კგ, ფრთების სიგრძეა 110–160 სმ. ის იშვიათად იზრდება, უფრო ხშირად, როდესაც ნადირობს იყენებს დაგეგმვისა და გაფრენის ფრენის დროს. ტუნდრაზე მდებარეობს მაღალ ადგილებში.

აღწერა . მოზრდილი ფრინველების ქლიავი განსხვავდება მოწევა ნაცრისფერიდან, ზემოდან განივი და ისრის ფორმის თიხების ხშირი მუქი ნიმუშით, განივი ზოლებით ან ისრის ფორმის ლაქებით, გვერდებზე და წვეთოვანი ფორმის თუთებით მსუბუქი ფონიდან ქვემოდან, თითქმის სუფთა თეთრამდე, იშვიათი მუქი ისრის ფორმის და განივი ჭრელი ზურგზე და ფრთებზე. ჩვეულებრივ, მუქი, ღია ნაცრისფერი და თეთრი ფერის მორფები გამოირჩევა. ცისარტყელა მუქია, ორბიტალური რგოლი, ცვილი და ფეხების არაორკირებული ნაწილები ყვითელია.

ახალგაზრდა ადამიანს აქვს ზოგადად უფრო მუქი ფერის ფონი, მოყავისფრო ელფერით, ქვედა მხარეზე სქელი, მუქი, ძირითადად გრძივი მუხტებია, უკეთესადაა განვითარებული ლოყაში მუქი ”ულვაში”. თეთრ მორფში ახალგაზრდა ფრინველების ქლიავი განსხვავდება მოზრდილთა ქლიავისგან მხოლოდ გრძივი და არა განივი, ცვალებადი ან ცრემლსადენი ფორმის მუხტებით სხეულზე და ფრთებზე. ორბიტალური რგოლი, ცვილი, ფეხების არაოკორდინირებული ნაწილები მოლურჯო-ნაცრისფერია. მფრინავ ფრინველში ფრთები შედარებით ფართოა, კუდი წაგრძელებულია, ხშირი განივი ზოლებია; თეთრი მორფის ფრინველებში ისინი შეიძლება სუსტად გამოხატონ. ფერით, ზომითა და პროპორციით, ფრინველი იჯდა ან მფრინავი ფრენის საშუალებით შეიძლება დაბნეული იყოს.

გირფალკონი მისგან განსხვავდება უფრო აღმძვრელი ფრთებით, ფართო თეთრი წარბის არარსებობის, თვალის ფერის (ყოველთვის მუქი), ნაკლებად ხშირი და რეგულარული ჭრელი ნიმუშის ტანის ქვედა ქვედა ნაწილზე. იგი განსხვავდება მრავალწლიანი ფერის ფალკონიდან ყველა ასაკში მისი შესამჩნევად უფრო დიდი ზომით, მუქი ქუდების არარსებობის და თვალის ქვეშ "ულვაში", განსხვავებით მსუბუქი ლოყებისგან, ფრთები, რომლებიც უფრო ნაკლებად მიუთითებს მწვერვალზე, წაგრძელებული კუდით. ფრენის გაკეთება ნელი საქანელებით, უიღბლო. იგი განსხვავდება ყავისფერ და მოყავისფრო ტონების არარსებობისგან, მკვეთრად გამოხატულია კუდის განივი ზოლებით, ახალგაზრდა ფრინველი საიმედოდ განსხვავდება მხოლოდ დიდი ზომისა და უფრო მასიური დამატებით.

განაწილება, სტატუსი . ჰაბიტატი ცირკულარულია, ბინადრობს ტუნდრაში, ტყე-ტუნდრაში, ჩრდილოეთ ტყეებში, ევრაზიისა და ჩრდილოეთ ამერიკის ჩრდილოეთ კლდოვან სანაპიროებზე; ზამთარში, ფრინველების უმეტესობა (ძირითადად ახალგაზრდა) მიგრირებს სამხრეთით - ტყიდან-ტუნდრადან ტყე-სტეპამდე, ზოგი რჩება ბუდეებში. ეს იშვიათია, შედის რუსეთის წითელ წიგნში, მის ევროპულ ნაწილში 50-ზე მეტი წყვილი გადარჩა. თეთრი მორფის ფრინველები ჩვენს რეგიონში ძალზე იშვიათია. სიჭარბე კვლავ მცირდება, ძირითადად, Falconry- ისთვის ბუდეების უკანონო როუმინგის და თავშეყრის შედეგად (gyrfalcon არის პოპულარული სანადირო ფრინველი).

ცხოვრების წესი . საკვები დაფუძნებულია თეთრ და ტუნდრა შრეზე; ის მტაცებელია სხვა ფრინველებზე, ლემინგებზე, კურდღლებზე. მტაცებელს იჭერს როგორც ჰაერში, ასევე მიწაზე. შეუძლია იკვებოს სტაფილოზე, მოხვდეს ხაფანგებში. მუდმივი წყვილის ბუდეების ტერიტორიები მრავალი წლის განმავლობაშია დაცული. ის ბუდეს ადრე, ჯერ კიდევ თოვლში, ქანების ნიშებში, ზღვისპირა კლდეებში, მტაცებლებისა და ჯალათების ბუდეებით იკავებს ხეებზე ან გეოდეზიურ კოშკებზე (ზოგჯერ მათ განახლებას).

კლაჭში არის 2-4 (7 – მდე) კვერცხი, ჩვეულებრივ, არა ოჩხერი, არამედ ჟანგიანი ლაქებით თეთრი. ქალი ინკუბატირდება 28-30 დღის განმავლობაში, მამაკაცი ატარებს მის მტაცებელს და ზოგჯერ ცვლის მოკლე დროში. პირველი წიწილების ჩაცმულობა თეთრია, მეორე კი რუხი – თეთრი. ბუდესთან დაკავშირებით, ორთქლი აგრესიულია, აქტიურად მართავს მტრებს. Gyrfalcon ბუდეები დაცულია მიწის მტაცებლებისა და ბატებიდან და სხვა ფრინველების წარმატებით ბუდედან.

მშობიარობის შემდგომი მიგრაციით შეიძლება გაიარონ ბუდეების ადგილები სამხრეთით და ჩრდილოეთით, გადაადგილების მიმართულება დამოკიდებულია თეთრი ნაწილის კონცენტრაციის ადგილებზე. შემოდგომა-ზამთრის მიგრაციებს ემორჩილება ღია და მოზაიკური ბიოტოპები. საბოლოო ზრდასრული ეკიპირება ხდება 3-4 წლის ასაკში.

ტაქსონომია

ყველაზე ახლოს F. Cherrugგენეტიკური მონაცემები მიუთითებს, რომ ეს ორი ერთად F. biarmicus და F. juggerშექმენით მჭიდროდ დაკავშირებული სახეობების ჯგუფი # რ. ჰიბრიდული აქვს F. peregrinus# რ. ტაქსონომია გართულებულია. ჩვეულებრივ, განიხილება ერთფეროვანი, მაგრამ უაღრესად პოლიმორფული, და ეს ნაწილობრივ პასუხისმგებელია მნიშვნელოვანი მსჯელობისთვის, სახეობათა ნამდვილი სახელის შესახებ. F. rusticolus ზოგადი გამოყენებით (შერჩეულია პირველი რევიზორის მიერ) და ახლახანს დაიცვა წინააღმდეგი F. გიფალკო, რომელსაც ხშირად იყენებენ რუსულ ლიტერატურაში # R, სხვები ამტკიცებენ F. rusticolus არასწორი სახელია F. peregrinusდა ეს ან F. გიფალკო ან თუნდაც F. canadensis გამოყენებული უნდა იყოს ამჟამინდელი სახეობებისთვის # რ. ზოგჯერ განიხილება, როგორც პოლიტიპიური, ჩვეულებრივ, ოთხი რასის (იშვიათად, შვიდი # რ-მდე), ძირითადად ფერის სიხშირეზე დაყრდნობით: rusticolus (ევროპა), მოძველებული (აზია, ჩრდილოეთ ამერიკის ნაწილები), კანკელები (ჩრდილოეთ ამერიკის მაღალი არქტიკა, გრენლანდია) და კუნძული (ისლანდია), ამ ფორმების ყველაზე იზოლირებული, ერთგვაროვანი და გამორჩეული, რომელიც ალბათ ყველაზე მართებული რბოლა იქნებოდა. აღწერილი ფორმა altaicus საქართველოს F. Cherrug ჩამოთვლილია, როგორც ამჟამინდელი სახეობების რასა (იხ F. Cherrug) ერთფეროვანი.

ცირკულარული, რომელიც ოკუპირებულ არქტიკულ რეგიონებს ევრაზიაში, ჩრდილოეთ ამერიკაში, გრენლანდიასა და ისლანდიაში, ზოგი ფრინველი ზამთარში უფრო შორს მოძრაობს.

აღწერილ შენიშვნებს

48–60 სმ, მამაკაცი 769–1450 გ, ქალი 1130–2150 # რ გ, ფრთები 105–135 სმ # რ. ყველაზე დიდი ფალკო, უფრო დიდი თავით, უფრო ღრმა გულმკერდით, შედარებით მოკლე, მაგრამ ფართო გარეგანი ფრთებით და გრძელი კუდით, ვიდრე სხვა დიდი ფალანგები # რ. ექსტრემალური პოლიმორფიზმი ფერებში, სამი ძირითადი ფერით, თეთრი, ნაცრისფერი და მოყავისფრო ყავისფერი. დაფარული ან აკრძალულია ქვედა ნაწილებზე, თეთრ ფრინველებზე, მუქი აღნიშვნებით მუქი ნიშნით ზედა ნაწილებსა და ქვემო ნაწილებზე. ფეხები და ფეხები ყვითელი, მაგრამ ძალიან გრძელი და მკვრივი ბარძაყის ბუმბულით ხშირად მთლიანად ფარავს მათ # რ. ქალი უფრო დიდი (7–25%) და უფრო მძიმე (8–160%) # რ, ზოგჯერ მუქი. ზოგადად, არასრულწლოვანი უფრო მუქი, ყავისფერი და უფრო მძიმედ იყო გაშლილი, ფეხები და ფეხები ღია ნაცრისფერია. თეთრი მორფის ფრინველების გარდა, F. rusticolus ყველაზე მეტად მსგავსია F. Cherrug, მაგრამ ბოლო თითქმის მთლიანად ალოპატრულია. ზოგი ქალი F. peregrinus ჩრდილოეთით ყველაზე მაღალი რბოლები თითქმის ისეთივე ნაყარი, მაგრამ უფრო მოკლე, კუდიანი, ვიწრო და უფრო მეტად დახრილი ფრთებით გამოიყურება, თანაბრად მუქი ფერის დაბოლოებით # R. Nearctic- ში შესაძლებელია დაბნეულობა ზამთარში F. mexicus, მაგრამ ბოლო არის პატარა და სასიამოვნო, და აქვს სხვადასხვა ხელმძღვანელი და განიცდის ნიმუშები # რ. სამი ძირითადი ფერის მორფი განსხვავდება და კლასიფიცირდება ერთმანეთში, ზოგჯერ კლანების გასწვრივ, ან, ყოველ შემთხვევაში, ფერადი მორფის კოეფიციენტებით, რომლებიც განსხვავდება რეგიონალურად: გრენლანდიის მაღალ არქტიკაში ფრინველები, როგორც წესი, თეთრია, ლაბრადორში, უპირატესობა მუქი ყავისფერი ან თუნდაც შავი ფერის არის, ისლანდიაში, ჩვეულებრივ, რუხი, clinal W- დან E- ს სხვადასხვა ჩრდილები მთელს რუსეთსა და ციმბირში, 90% ნაცრისფერი ჩამოსხმა 47% თეთრში, ზომით მცირედი ცვალებადობითაც, უფრო დიდი ფრინველებით კი N- დიაპაზონში.

მუქი მორფი

48–60 სმ, მამაკაცი 769–1450 გ, ქალი 1130–2150 # რ გ, ფრთები 105–135 სმ # რ. ყველაზე დიდი ფალკო, უფრო დიდი თავით, უფრო ღრმა გულმკერდით, შედარებით მოკლე, მაგრამ ფართო გარეგანი ფრთებით და გრძელი კუდით, ვიდრე სხვა დიდი ფალანგები # რ. ექსტრემალური პოლიმორფიზმი ფერებში, სამი ძირითადი ფერით, თეთრი, ნაცრისფერი და მოყავისფრო ყავისფერი. დაფარული ან აკრძალულია ქვედა ნაწილებზე, თეთრ ფრინველებზე, მუქი აღნიშვნებით მუქი ნიშნით ზედა ნაწილებსა და ქვემო ნაწილებზე. ფეხები და ფეხები ყვითელი, მაგრამ ძალიან გრძელი და მკვრივი ბარძაყის ბუმბულით ხშირად მთლიანად ფარავს მათ # რ. ქალი უფრო დიდი (7–25%) და უფრო მძიმე (8–160%) # რ, ზოგჯერ მუქი. ზოგადად, არასრულწლოვანი უფრო მუქი, ყავისფერი და უფრო მძიმედ იყო გაშლილი, ფეხები და ფეხები ღია ნაცრისფერია. თეთრი მორფის ფრინველების გარდა, F. rusticolus ყველაზე მეტად მსგავსია F. Cherrug, მაგრამ ბოლო თითქმის მთლიანად ალოპატრულია. ზოგი ქალი F. peregrinus ჩრდილოეთით ყველაზე მაღალი რბოლები თითქმის ისეთივე ნაყარი, მაგრამ უფრო მოკლე, კუდიანი, ვიწრო და უფრო მეტად დახრილი ფრთებით გამოიყურება, თანაბრად მუქი ფერის დაბოლოებით # R. Nearctic- ში შესაძლებელია დაბნეულობა ზამთარში F. mexicus, მაგრამ ბოლო არის პატარა და სასიამოვნო, და აქვს სხვადასხვა ხელმძღვანელი და განიცდის ნიმუშები # რ. სამი ძირითადი ფერის მორფი განსხვავდება და კლასიფიცირდება ერთმანეთში, ზოგჯერ კლანების გასწვრივ, ან, ყოველ შემთხვევაში, ფერადი მორფის კოეფიციენტებით, რომლებიც განსხვავდება რეგიონალურად: გრენლანდიის მაღალ არქტიკაში ფრინველები, როგორც წესი, თეთრია, ლაბრადორში, უპირატესობა მუქი ყავისფერი ან თუნდაც შავი ფერის არის, ისლანდიაში, ჩვეულებრივ, რუხი, clinal W- დან E- ს სხვადასხვა ჩრდილები მთელს რუსეთსა და ციმბირში, 90% ნაცრისფერი ჩამოსხმა 47% თეთრში, ზომით მცირედი ცვალებადობითაც, უფრო დიდი ფრინველებით კი N- დიაპაზონში.

შუალედური მორფი

48–60 სმ, მამაკაცი 769–1450 გ, ქალი 1130–2150 # რ გ, ფრთები 105–135 სმ # რ. ყველაზე დიდი ფალკო, უფრო დიდი თავით, უფრო ღრმა გულმკერდით, შედარებით მოკლე, მაგრამ ფართო გარეგანი ფრთებით და გრძელი კუდით, ვიდრე სხვა დიდი ფალანგები # რ. ექსტრემალური პოლიმორფიზმი ფერებში, სამი ძირითადი ფერით, თეთრი, ნაცრისფერი და მოყავისფრო ყავისფერი. დაფარული ან აკრძალულია ქვედა ნაწილებზე, თეთრ ფრინველებზე, მუქი აღნიშვნებით მუქი ნიშნით ზედა ნაწილებსა და ქვემო ნაწილებზე. ფეხები და ფეხები ყვითელი, მაგრამ ძალიან გრძელი და მკვრივი ბარძაყის ბუმბულით ხშირად მთლიანად ფარავს მათ # რ. ქალი უფრო დიდი (7–25%) და უფრო მძიმე (8–160%) # რ, ზოგჯერ მუქი. ზოგადად, არასრულწლოვანი უფრო მუქი, ყავისფერი და უფრო მძიმედ იყო გაშლილი, ფეხები და ფეხები ღია ნაცრისფერია. თეთრი მორფის ფრინველების გარდა, F. rusticolus ყველაზე მეტად მსგავსია F. Cherrug, მაგრამ ბოლო თითქმის მთლიანად ალოპატრულია. ზოგი ქალი F. peregrinus ჩრდილოეთით ყველაზე მაღალი რბოლები თითქმის ისეთივე ნაყარი, მაგრამ უფრო მოკლე, კუდიანი, ვიწრო და უფრო მეტად დახრილი ფრთებით გამოიყურება, თანაბრად მუქი ფერის დაბოლოებით # R. Nearctic- ში შესაძლებელია დაბნეულობა ზამთარში F. mexicus, მაგრამ ბოლო არის პატარა და სასიამოვნო, და აქვს სხვადასხვა ხელმძღვანელი და განიცდის ნიმუშები # რ. სამი ძირითადი ფერის მორფი განსხვავდება და კლასიფიცირდება ერთმანეთში, ზოგჯერ კლანების გასწვრივ, ან, ყოველ შემთხვევაში, ფერადი მორფის კოეფიციენტებით, რომლებიც განსხვავდება რეგიონალურად: გრენლანდიის მაღალ არქტიკაში ფრინველები, როგორც წესი, თეთრია, ლაბრადორში, უპირატესობა მუქი ყავისფერი ან თუნდაც შავი ფერის არის, ისლანდიაში, ჩვეულებრივ, რუხი, clinal W- დან E- ს სხვადასხვა ჩრდილები მთელს რუსეთსა და ციმბირში, 90% ნაცრისფერი ჩამოსხმა 47% თეთრში, ზომით მცირედი ცვალებადობითაც, უფრო დიდი ფრინველებით კი N- დიაპაზონში.

თეთრი მორფი

48–60 სმ, მამაკაცი 769–1450 გ, ქალი 1130–2150 # რ გ, ფრთები 105–135 სმ # რ. ყველაზე დიდი ფალკო, უფრო დიდი თავით, უფრო ღრმა გულმკერდით, შედარებით მოკლე, მაგრამ ფართო გარეგანი ფრთებით და გრძელი კუდით, ვიდრე სხვა დიდი ფალანგები # რ. ექსტრემალური პოლიმორფიზმი ფერებში, სამი ძირითადი ფერით, თეთრი, ნაცრისფერი და მოყავისფრო ყავისფერი. დაფარული ან აკრძალულია ქვედა ნაწილებზე, თეთრ ფრინველებზე, მუქი აღნიშვნებით მუქი ნიშნით ზედა ნაწილებსა და ქვემო ნაწილებზე. ფეხები და ფეხები ყვითელი, მაგრამ ძალიან გრძელი და მკვრივი ბარძაყის ბუმბულით ხშირად მთლიანად ფარავს მათ # რ. ქალი უფრო დიდი (7–25%) და უფრო მძიმე (8–160%) # რ, ზოგჯერ მუქი. ზოგადად, არასრულწლოვანი უფრო მუქი, ყავისფერი და უფრო მძიმედ იყო გაშლილი, ფეხები და ფეხები ღია ნაცრისფერია. თეთრი მორფის ფრინველების გარდა, F. rusticolus ყველაზე მეტად მსგავსია F. Cherrug, მაგრამ ბოლო თითქმის მთლიანად ალოპატრულია. ზოგი ქალი F. peregrinus ჩრდილოეთით ყველაზე მაღალი რბოლები თითქმის ისეთივე ნაყარი, მაგრამ უფრო მოკლე, კუდიანი, ვიწრო და უფრო მეტად დახრილი ფრთებით გამოიყურება, თანაბრად მუქი ფერის დაბოლოებით # R. Nearctic- ში შესაძლებელია დაბნეულობა ზამთარში F. mexicus, მაგრამ ბოლო არის პატარა და სასიამოვნო, და აქვს სხვადასხვა ხელმძღვანელი და განიცდის ნიმუშები # რ. The three main colour morphs vary and grade into one another, sometimes along clines, or at any rate with colour morph ratios differing regionally: birds in high Arctic of Greenland usually white, in Labrador, preponderance is dark brown or even blackish, in Iceland, normally various shades of grey, clinal W to E across Russia and Siberia, with 90% grey drifting into 47% white, also slight variation in size, with larger birds in N of range.

Food and feeding

Mainly birds and to lesser extent#R mammals up to size of hares#R. Frequently a major reliance on ptarmigan/grouse (ლაგოპუსი) and ground squirrels (Spermophilus) for breeding, but regularly takes birds as small as finches#R, in coastal areas, seabirds may be major food, lemmings (Lemmus, Dicrostonyx) can be mainstay in some areas depending on season. During winter food may be more restricted, where species resident, but more varied for those migrating S, where prey as large as Sage Grouse (Centrocercus) is killed#R. Most hunting by fast flight low over ground, often rising to make rapid stoop, sometimes forages by flying along high up (150–300 m above ground)#R, or perches to scan. Prey taken on ground or water more often than in air, but sometimes after hot pursuit.

Breeding

Mar–Jul, but territories may be held all winter so breeding essentially starts Jan–Feb. Solitary. Eggs laid in unlined scrape or depression in cliff ledge, disused stick nest of another species on cliff (usually either Common Raven Corvus corax, Golden Eagle Aquila chrysaetos or Rough-legged Buzzard Buteo lagopus) #R, ან ზოგჯერ გამყარდეს ბუდე ხეზე ან ადამიანის მიერ შექმნილ სტრუქტურაზე, მაგ. ოქროს დრენაჟი ან ნავთობსადენი. ჩვეულებრივ, 3-4 ფერმკრთალი ბუფეტიანი ან მოყვითალო – თეთრი კვერცხი წვრილად დაფიქსირებული წითელი ან მოწითალო ყავისფერი # R– ით (2-7 წლამდე ასაკის უკიდურესობებში) გ. 3-დღიანი ინტერვალით, ზომა 58 · 9 მმ × 45 · 9 მმ # რ, ინკუბაცია 28–36 დღე, იწყება პირველი კვერცხით, ჩვეულებრივ, მარტო ქალი # რ – ით, წიწილებს აქვთ კრემ – თეთრი პირველი ქვემოთ, მეორე უფრო გრძელი, უხეში და მოყავისფრო თეთრი # R, გაიქცა 46–53 დღის განმავლობაში, ქალი ახალგაზრდა იკვებება ქალით, გათვალისწინებულია მამაკაცი # რ. ბუდეს წარმატება მკვეთრად განსხვავდება ციკლური საკვების წყაროების საპასუხოდ: 1–3–4 · 0 ახალგაზრდა წარმატებულ ბუდეზე, მაგრამ ზოგადად გ. მრავალი წლის განმავლობაში · 5–3 · 1, გ. ოკუპაცია. ხელმისაწვდომი მთლიანი ტერიტორიების 31–88%, ოკუპირებული ტერიტორიების 38–73% ახალგაზრდა წარმოშობს. CW გრენლანდიაში, სადაც მრავალი ფერის ვარიანტი არსებობს, თეთრკანიან მამაკაცებს უფრო ადრე ჰქონდათ ჭრილობა, ვიდრე ნაცრისფერი მამაკაცი (ქალურ ფერსა და შექმნის თარიღს შორის მნიშვნელოვანი კავშირი არ არის), თეთრკანიანთა მოზრდილებში (ორივე სქესის წარმომადგენლები) უფრო მნიშვნელოვან შთამომავლობას წარმოადგენენ ვიდრე ნაცრისფერი და ვერცხლის მოზრდილები ( ორივე სქესი) წარმოშობდა ახალგაზრდა, აგრეთვე, ნაცრისფერი ქალების შუალედურ რაოდენობას, რომელზეც წყვილი ნაცრისფერი მამაკაცი წყდება, განსაკუთრებით მოგვიანებით, სეზონზე და წარმოიშვა უფრო ნაკლები ახალგაზრდა ვიდრე ქალი, რომელსაც ჰყავს თეთრი ქალები, ამასთან, სხვაობა არ აქვს თეთრ მამაკაცებს შორის დაწყვილებული და შთამომავლობის რაოდენობას შორის. ნაცრისფერი ქალებით დაწყვილებული, თითოეულ ბუდეს ადგილზე წარმოქმნილი შთამომავლობის რაოდენობა საპირისპიროდ იყო დაკავშირებული უახლოესი მეზობლის ბუდესთან მანძილზე, ნაცრისფერი მამაკაცი სხვა ბუდეებთან უფრო ახლოს მდებარეობდა, ვიდრე თეთრი და ვერცხლის ვარიანტები # რ. მიუხედავად იმისა, რომ ტერიტორიის ერთგულება მაღალია, ალასკას ფრინველებში ხშირად იცვლიან ბუდე ადგილს (ალტერნატიულ საიტებს შორის საშუალო მანძილი 750 მ) და ტერიტორიის საშუალო ვადა 2–8 წელია # რ. საშინაო დიაპაზონი ამ სეზონზე ბევრად უფრო მცირეა, ვიდრე ზამთარში (იხ. გადაადგილებები), 140-დან 1197 კმ 2-ზე #R. ჩვეულებრივ პირველ ჯიშებს მეორე ან მესამე წელს, ისლანდიაში, ზოგი ჯიში პირველი წლის ბოლოსთვის. ახალგაზრდებში აღირიცხება გ. მდე. მათი ნატალური არეალიდან 250 კილომეტრში # რ. უძველესი გარეული ფრინველები გ. 13 წლისაა.

მოძრაობები

მოზრდილები არაჩვეულებრივად, განსაკუთრებით ისლანდიასა და სკანდინავიაში # რში, არასრულწლოვნები ზოგადად უფრო მეტად დისპერსიულს იძენენ და უმოძრაო სტოქტებს უშვებენ ციკლური საკვების ხელმისაწვდომობით გართულებულ შაბლონებს, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს არათანაბარი მოძრაობები, მაგრამ გარკვეული ძალიან მკაფიო მოძრაობები, მაგ. თეთრი მორფის ფრინველები გრენლანდიიდან ისლანდიაში. ზოგი ჩრდილოეთ ამერიკიდან ციმბირში გადადის (იხილეთ ოჯახის ტექსტი). სულ ცოტა ხნის წინ ზოგიერთმა ფრინველმა დაადასტურა # R ზამთარში ზღვის ყინულის პირას ან ღია წყლის მახლობლად (polynyas), სავარაუდოდ, ზღვის მცენარეებით იკვებება და აისბერგებზე ისვენებს # რ. მანძილი ზამთარში გადავიდა განსაკუთრებით 3400 კილომეტრში (ალასკადან არქტიკულ რუსეთში) #R, და 4234 კმ-დან NW- დან S Greenland # R- მდე. ზამთრის სახლის დიაპაზონი უზარმაზარია, მაგ. 26.810–63,647 კმ 2 E გრენლანდიაში და ერთი ახალგაზრდა ქალი გადავიდა 4548 კმ-ით მეტი ც. 200-დღიანი პერიოდი # რ. ფრინველების უმეტესობა ზამთარში N 52 ° N და დაბალი არქტიკაში ზოგი შეიძლება ძლივს გადავიდეს მათი მეცხოველეობის ადგილიდან R, ჩრდილოეთ ამერიკაში მიაღწია S- დან 35 ° N- მდე (Oklahoma) # R, ევრაზიაში c. 46 ° N (იბერია და იტალია) #R. ზოგჯერ ჩაწერილია ზაფხულში, რამდენადაც S, როგორც ბრიტანეთის კუნძულები # რ.

სტატუსი და კონსერვაცია

გლობალურად არ ემუქრება (მინიმალური შეშფოთება). ციტატები I. ზოგიერთ რეგიონში გავრცელებული, იშვიათი, ზოგადად ადგილობრივად გავრცელებული, მაგრამ რიცხვების ციკლური ბუნებით გამოწვეული სტატუსი. სიმჭიდროვე განსხვავდება რეგიონალურად, მთლიანი მოსახლეობის საკმაოდ ფართო შეფასებით c. 5000–7000 – დან 15,000–17000 – მდე წყვილი. ზოგიერთი შეფასებით არის: ალასკა (აშშ) 375–635 წყვილი, იუკონის ტერიტორია (კანადა) 750 წყვილი, ჩრდილო – დასავლეთის ტერიტორია (კანადა) 1300 წყვილი, გრენლანდიის გ. 750 წყვილი, ისლანდიის გ. 350 წყვილი, სკანდინავიის გ. 120–150 წყვილი წყვილი, 50 წყვილი ევროპულ რუსეთში, მხოლოდ 10–15 წყვილი წყლით ექსტრემალური NE– ში 14,000 კმ 2 – ზე, ციმბირისთვის არ ჩატარებულა გამოკითხვის შედეგები. არ იმოქმედა ორგანოქლორინით 1960-იან და 1970-იან წლებში, როგორც სხვა ფალკო. კანადურ არქტიკაში მდებარე 1982–91 წლებში ჩატარებულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ სტაბილური მოსახლეობა არსებობს # რ. ბოლო დროს სიკვდილიანობა ციმბირში (მაგ. იაკუტსკი, ინდიგირკა რ.) გვთავაზობს, რომ გ. ყოველწლიურად 1000–2000 დაიღუპა მთელ არქტიკულ რუსეთში. უაღრესად ფასეული ფალანგში, სადაც ყოველწლიურად უცნობი რიცხვია მიღებული, ალბათ, საკმარისი არაა მოსახლეობის პოპულაციაზე. ახლა ტყვედ აიყვანეს ტყუპებისა და კვლევებისთვის ჩრდილოეთ ამერიკაში, ევროპასა და რუსეთში.

ბიბლიოგრაფია

კომენტარები ჩრდილოეთ ამერიკის ზოგიერთი ფრინველის აღორძინებული ძველი სახელების სტატუსის შესახებ. აუკ112(3): 633–648.

Gyrfalcons- ის მიერ ბუდეების საიტების შერჩევა (Falco rusticolus). სამაგისტრო ნაშრომი, ბრიტანეთის კოლუმბიის უნივერსიტეტი, ვანკუვერი.

Athuganir a varphattum falka (Falco rusticolus) i Myvatnssveit 1960-1969. Natturufraeoingnum42: 67-74.

Gyrfalcon– ის ბუდის ქცევა და სანადირო საქმიანობა (Falco rusticolus) სამხრეთ ცენტრალურ ალასკაში. სამაგისტრო ნაშრომი, ალასკის უნივერსიტეტი, ფეიბანქსი.

არაინვაზიური გენეტიკური შერჩევის შედეგად შეფასებული Gyrfalcons- ის ბუდის ადგილის ერთგულება და დაშლა.

113(4): 768–778.

იაპონიის ჩიტები. კრისტოფერ ჰელმი, ლონდონი.

გირფალკონების სეზონური მოძრაობები Falco rusticolus მოიცავს ზღვაზე ფართო პერიოდებს.

153(3): 468–484.

პერეგრინის და გირფალკონის ბიოლოგია გრენლანდიაში.

14: 1-30.

პერეგრინის და გირფალკონის პოპულაციების ეკოლოგია ალასკაში. უნვ. კალიფსი. გამოქვეყნება. (ზულ.)63: 151-290.

გირფალკონი და ფალავანი.

7: 237-240.

Raptor- ის მტაცებელი Rock Ptarmigan- ზე (Lagopus mutus) კანადის ცენტრალურ არქტიკაში.

26: 146–151.

დასავლეთ პალეარექტის ფრინველები. ტომი. 2. ბოკარდების ქარი. ოქსფორდის უნივერსიტეტის პრესა, ოქსფორდი.

საბჭოთა კავშირის ფრინველები. ტომი. 1. (ინგლისური თარგმანი 1966). ისრაელის პროგრამა სამეცნიერო თარგმანებისთვის, იერუსალიმი.

ნორვეგიის გირფალკონის ბიოლოგიის შესახებ. იბისი 87: 559-565.

დერ გერფალკი. Neue Brehm Bucherei. A. Ziemsen Verlag, Wittenberg Lutherstadt.

ზამთრის ჯირკვალი Falco rusticolus ჰაბიტატის გამოყენება ვაშინგტონში. გვ. 61-70 წელს: Meyburg & კანცლერი (1989).

რუსეთში გიფფალკონების განაწილება და ფერის ცვალებადობა.

26: 81-88.

ჩიტები დაფიქსირდა 1983 წლის თებერვალსა და მარტში ცენტრალურ ბერინგის ზღვის ნაყინში.

79: 159-166.

მსოფლიოს მიმდევრები. კრისტოფერ ჰელმი, ლონდონი.

მსოფლიოს მიმდევრები.

კრისტოფერ ჰელმი, ლონდონი.

დაკვირვებები Gyr Falcon- ზე Falco rusticolus ჩრდილო-აღმოსავლეთ გრენლანდიაში.

71: 29-35.

მტაცებლური ფრინველების სამართლებრივი მდგომარეობა ყოფილ სსრკ-ში. In: Meyburg & კანცლერი (1994a).

საველე სახელმძღვანელო სსრკ ფრინველების შესახებ. პრინსტონის უნივერსიტეტის პრესა, პრინსტონი, ნიუ ჯერსი.

მსხვილი ფალანგების იდენტიფიკაცია: გიურ ფალკონი.

6(2): 67-72.

საიდენტიფიკაციო ფორუმი: დიდი თაღლითები. ჩიტების სამყარო5(3): 101–106.

დაკვირვებები ზამთრის Gyrfalcons (Falco rusticolus) ნადირობის Sage Grouse (Centrocercus urophasianus) ვაიომინგში და მონტანაში, აშშ.

27: 169-171.

კოლინზის ფოტო სახელმძღვანელო ბრიტანეთისა და ევროპის მტაცებელ ჩიტებზე, ჩრდილოეთ აფრიკასა და შუა აღმოსავლეთში. კოლინზი, ლონდონი.

გირფალკონი ოკლაჰომაში: სამხრეთ ამერიკის ყველაზე რეკორდი ჩრდილოეთ ამერიკაში.

16: 27-29.

ბრიტანეთისა და ევროპის ფრინველების ბუდეები, კვერცხები და ნესტოები ჩრდილოეთ აფრიკასა და შუა აღმოსავლეთში.

მეორე შესწორებული edn. ჰარპერკოლინი, ლონდონი.

Gyrfalcon ბუდეს ქცევას ნადირობიდან გაქცევამდე.

95: 122-127.

Hawks, Eagles & Falcons ჩრდილოეთ ამერიკაში. ბიოლოგია და ბუნებრივი ისტორია. სმიტსონის ინსტიტუტი პრესა, ვაშინგტონი და ლონდონი.

Gyr Falcon- ის ბუდეს (დას.Falco rusticolus intermedius გლოგერი, 1834) იამალის ნახევარკუნძულის სამხრეთ ნაწილში. ხარი. MOIP (ბიოლი.)86: 42-51.

გირფალკონის ბიოლოგიის შესახებ კოლას ნახევარკუნძულზე. პრო. მოსკოვი. სახელმწიფო უნივერსიტეტი.197: 61-74.

რუსების ჩიტები. ჰარპერკოლინი, ლონდონი.

ჩანაწერი ხე-ბუზიანი გირფალკონისგან.

64: 508-510.

გირფალკონის სანაშენე ეკოლოგიის შესახებ Falco rusticolus ცენტრალურ ნორვეგიაში 1968-1974.

2: 27-39.

გირფალკონების ბუდეებში ნაპოვნი მტაცებლის ნარჩენების დამახასიათებელი ნიშნები და მათი ნათესავი საშუალებები Falco rusticolus.

8: 113-127.

Ovanliga bytesdjur funna i bon av jaktfalk Falco rusticolus och მომლოცველები Falco peregrinus.

40.

დაფიქსირებული მეცხოველეობის რყევები უხეში ფეხების ჰოკის და გირფალკონების მხრივ: რეგულარულად განიხილება.

77: 14-18.

კვლევა Eqalungmiut Naunaat, დასავლეთ გრენლანდია.

21: 111-115.

იუკონის ტერიტორიის გირფალკონის მოსავლის ექსპერიმენტი (1974-80). გვ. 263-280 წელს: Ladd, W.N & Schempf, P.F. რედ. (1982). სიმპოზიუმის წარმოება: Raptor მენეჯმენტი და ბიოლოგია ალასკასა და დასავლეთ კანადაში. FWS / AK / PROC-82.

Gyrfalcon– ის ჯიშის სიმკვრივისა და პროდუქტიულობის გრძელვადიანი ტენდენციები Falco rusticolus იუკონის მხარეში, კანადა. In: Meyburg & კანცლერი (1994a).

Gyrfalcons- ის საკვები ელესმერის კუნძულზე ბუდეზე.

96: 464-467.

გირფალკონის წლიური ციკლი ისლანდიაში. ნატლ. გეოგრ. რეზ.6: 41-62.

სეზონური ცვლილებები Gyrfalcons კვების ჩვევებში ისლანდიაში.

21: 202–211.

გირფალკონებისა და როკ პტარმაიგანის მოსახლეობის რყევები: ისლანდიიდან ექსპორტის მაჩვენებლების ანალიზი.

გილფალკონის მოსახლეობის ეკოლოგია ისლანდიაში, შედარებითი შენიშვნებით მერლინზე და რავენზე. სადოქტორო დისერტაცია, კორნელის უნივერსიტეტი, იტაკა, ნიუ – იორკი.

Kynproskaaldur og atthagatryggo falka. ნატუროფრაიოინგურინი60: 135-143.

აფრიკის გარეთ ფილოგენეტიკური ურთიერთობები Falco biarmicus და სხვა იეროფალკონები (Aves: Falconidae).

43(4): 321–331.

სახელმძღვანელო ჩრდილოეთ ამერიკის ჩიტები. ტომი. 4–5. ყოველდღიური რეპერტორები. იელის უნივერსიტეტის პრესა, ნიუ ჰეივენი და ლონდონი.

კომენტარი - Gyrfalcon- ის კლასიფიკაცია CITES.

21: 40.

მკვეთრად მოქცეული ჰოკის ბუდე და ადგილის შერჩევა იუტაში.

78(1): 102-103.

ველური და დატყვევებული გირფალკონის სისხლიანი ქცევა მათ გარემოსთან და ადამიანურ შეშფოთებასთან დაკავშირებით. სადოქტორო დისერტაცია, კორნელის უნივერსიტეტი.

გირფალკონის გაცნობა და ადრეული ჯიშის ქცევა იკონის ჩრდილოეთის ფერდობზე. სოციობიოლოგია15: 43-69.

გირფალკონი ოკლაჰომაში. ხარი. ოკლაჰომა ორნი. სოცი.10: 27-28.

გირფალკონების ეკოლოგია, Falco rusticolusკანადურ ცენტრალურ არქტიკაში: დიეტა და კვების ქცევა.

66: 334-344.

გიურფალკონის ბუნებრივი ისტორია ცენტრალურ კანადის არქტიკაში.

41: 31-38.

ბუასილის გირფალკონების ბუდის ასაკისა და სქესის განსაზღვრა.

23: 45-47.

T. & A.D. Poyser, ლონდონი.

გირფალკონი. T. & A.D. Poyser, ლონდონი.

ცენტრალური ციმბირის ფრინველები. Husum-Druck und Verlagsgesellschaft, Husum, გერმანია.

გირფალკონის საზაფხულო განაწილება, ნომრები და კვების ჩვევები (Falco rusticolus) ალერას შტატის სვიარდის ნახევარკუნძულზე. სამაგისტრო ნაშრომი, უნივერსიტეტი, Fairbanks, ალასკა.

Wintering Gyrfalcons- ის ეკოლოგია (Falco rusticolus) ცენტრალურ სამხრეთ დაკოტაში. სამაგისტრო ნაშრომი, ბაიზის სახელმწიფო უნივერსიტეტი, აიდაჰო.

კანადაში შემავალი ფალანგების მიგრაციის მარშრუტები და დრო.

103(1): 44-58.

Peregrine- ის, Prairie- ს და Gyrfalcons- ის ქრომოსომის შესწავლა ჰიბრიდებისთვის გათვალისწინებული შედეგების საფუძველზე.

78(6): 388-390.

გირფალკონის სტატუსი Falco rusticolus მოსახლეობა ჩრდილო – დასავლეთის რაიონებში, კანადა. In: Meyburg & კანცლერი (1994a).

Tundra Peregrine Falcons– ის პოპულაციის მომატება კანადის ცენტრალურ არქტიკაში.

105(1): 188-190.

სექსუალური ზომების დიმორფიზმი ჩრდილოეთ ამერიკის ჰოკსებსა და ოვლებში. ორნიტოლოგიური მონოგრაფია 30. ამერიკის ორნიტოლოგთა კავშირი.

Gyrfalcons- ის მეცხოველეობის ბიოლოგიის შესახებ განაწილება, სიუხვე და ნოტები Falco rusticolus ალასკაში. In: Meyburg & კანცლერი (1994a).

Kunstige რეიდპლასტერი jaktfalk- ისთვის Falco rusticolus ვანგანფალკი Falco peregrinus. Var fuglefauna1: 124-151.

გიურფალკონების წყვილი დროშების ბუდის შესწავლა Falco rusticolus მათი ჩასვლის დროს ბუდეების ზღვარზე კვერცხუჯრედის დასრულებამდე დასრულდა.

12: 52-63.

სისტემური ნოტები პალეარექტის ფრინველებზე. არა. 44, Falconidae: გვარის ფალკო (ნაწილი I, Falco peregrinus და Falco pelegrinoides).

2035.

კლდის ბუდეები და რაინსი, მდინარე კოლვიზე, Arctic Alaska- ში.

10: 107-150.

ტუნდრაში ნადირობის დიაპაზონი და სტრატეგიები ვერტმფრენიდან დაფიქსირდა პერგერინსა და გირფალკონში.

23: 49-62.

გირფალკონების ნადირობის მეთოდები და მათი მტაცებლის (პთარგიგანი) ქცევა.

68: 517-519.

დაკვირვებები გირფალკონებზე (Falco rusticolus) მეცხოველეობა, ისლანდია, ტბა მივატნის მახლობლად, 1967.

14(4): 97-124.

გირფალკონის ჩვეულებრივი ტიპები

გირფალკონები წარმოადგენენ ერთ სახეობას ფალკონის ოჯახში, რომელიც მოიცავს რამდენიმე ქვესახეობას, რაც დამოკიდებულია ქლიავის ფერის და ჰაბიტატის ბუნებიდან.

სექსუალური დიმორფიზმი gyrfalcon- ში ვლინდება იმით, რომ ქალი თითქმის ორჯერ აღემატება მამაკაცებს. მაშინ, როდესაც ყოფილი 2 კგ წონას აღწევს, ეს უკანასკნელი, ჩვეულებრივ, დაახლოებით 1 კგ-ს იწონის. გირფალკონის ქლიავის მამრებისა და ქალის ფერი არ განსხვავდება.

Gyrfalcons არის ერთფეროვანი ფრინველი; ისინი ქმნიან წყვილს ერთხელ და სიცოცხლისთვის.

გირფალკონის ბუდე არ განსხვავდება მშენებლობის სირთულეში. ჩვეულებრივ, ფრინველები მას კლდოვან ბორცვებზე, ნიშებში, ნაპერწკალებში ათავსებენ, სადაც ბუდეა გაშენებული ბალახისგან, ხავსისა და ბუმბულისგან. ბუდის ჩვეულებრივი ზომაა დაახლოებით 1 მ დიამეტრის და 0,5 მ სიმაღლეზე. გარდა ამისა, გირფალკონები იყენებენ სხვა ფრინველების, ყორღანების და ბუდეების ბუდეებსაც. წყვილი გირფალკონები ზედიზედ იყენებენ იმავე ბუდეს რამდენიმე წლის განმავლობაში, ან თუნდაც ათწლეულების განმავლობაში. ამ დროის განმავლობაში იგი იძენს საკმაოდ მყარ გარეგნობას და ზომით გაცილებით დიდი ხდება.

გირფალკონები puberty- ში აღწევს 2 წლის ასაკში.

ერთ ჩარჩოში, ამ ფრინველებს აქვთ 1-დან 5 კვერცხამდე, ჩვეულებრივ 3-4, რომლებიც არ აღემატება მატჩის ზომას, კვერცხის მასა კი 60 გ-მდეა, კვერცხის ინკუბაციაში მხოლოდ ქალია დაკავებული. მამაკაცი ამ პერიოდში სრულად ზრუნავს მის კვებაზე. ქათმები იბადებიან, დაფარულია თეთრი ან ნაცრისფერი ფუმფულა.

ორი თვის ასაკში, ქათმები პირველ რიგში ტოვებენ ბუდეს და რამდენიმე თვის შემდეგ ისინი იწყებენ სრულიად დამოუკიდებელი ცხოვრების წარმართვას.

ველურ პირობებში გირფალკონების სიცოცხლე 20 წელს აღწევს.

გირფალკონის ხმა

  • კიევან რუსსა და მოსკოვის შტატში გიფალკონები ერთ-ერთი ყველაზე ძვირადღირებული საქონელი იყო. იმ დღეებში თეთრი გირფები მხოლოდ მეფეების ან სულთნის მფლობელობაში იყვნენ. Falconry, სანადირო gyrfalcons იყო შეფასებული, ვიდრე ყველა სხვა ფრინველის სახეობები. მათ ხშირად იყენებდნენ ამწეების და ჰერონების დასაპყრობად, თუმც ველურ ბუნებაში, გიროფალკონები არასოდეს ნადირობდნენ მათზე. შუა საუკუნეებში გაგრძელდა გირფალკონებთან ნადირობის ტრადიცია, მაგალითად, დანიის მთავრობამ ყოველწლიურად სპეციალური გემის გაგზავნა ისლანდიაში, გიფფალკონების ნადირობისთვის.
  • დღეს რუსეთში კვლავაც პოპულარული ხდება გირფალკონების დაჭერა, რომლებიც შემდეგ იგზავნება საზღვარგარეთ, სადაც შესაძლებელია ერთი ფრინველის გაყიდვა 30,000 დოლარად ან მეტით.
  • დღესდღეობით, გიროფალკონები ხშირად იღუპებიან ბრაკონიერებისგან, რომლებიც მათ ნადირობენ, ხოლო ჩრდილოეთით, ფრინველები ხშირად ხვდებიან ხაფანგებში, რომლებიც ღიაა არქტიკის მელა.
  • გირფალკონი ფრთებს ძალიან ნელა ეშვება და უფრო სწრაფი ჩანს ვიდრე, მაგალითად, მრავალწლიანი ფალანგა, მაგრამ თანაბარი ფრენის დროს ფრინველს შეუძლია შეიმუშაოს ძალიან დიდი სიჩქარე.
  • სოკოლნიკი ყოველთვის აფასებდა თოვლის თეთრი ღრძილების სილამაზეს, რომლებიც გრინლანდიის სანაპიროებზე ბინადრობენ. ერთხელ ბურგუნდიის ჰერცოგი, თავისი ვაჟი თურქული ტყვეობიდან გამოსყიდვის მიზნით, მას 12 თეთრი გირფა აჩუქა.

Gyrfalcon არის ძლიერი ფრინველი, რომელიც დიდი ხანია გამოიყენება რუსეთში, როგორც სანადირო ფრინველი. ძლიერი თვალი, ძლიერი კუნთები და ძლიერი გასაღები - ეს ყველაფერი გიფალკონების ბრწყინვალე მტაცებლებს ხდის, თითქმის არასოდეს აკლია დანიშნულ მიზანს. გირფალკონები ცნობილია, მაგრამ პირთანაც კი ცხოვრობენ, ისინი კვლავ დამოუკიდებლები რჩებიან და მხოლოდ იმათ ემორჩილებიან, რომელთა უპირატესობა საკუთარ თავზე ნებაყოფლობით არის აღიარებული.

  1. რუსული სიტყვა "გირფალკონი" არის ნახსენები "სიტყვა იგორის პოლკზე", ანუ ის არსებობდა XII საუკუნიდან.
  2. გირფალკონების მდედრი თითქმის ორჯერ აღემატება მამაკაცებს ზომისა და წონის მიხედვით.
  3. გირფალკონი ფალკონების უდიდესი ფრინველია (იხ.).
  4. ჯირფალკონების მთლიანი სხეულის სიგრძე 60 სანტიმეტრს აღწევს, ხოლო ფრთების სიგრძე 135 სანტიმეტრია.
  5. გირფალკონებმა ყოველდღიურად უნდა მიირთვან 200 გრამი საკვები - ყველაზე ხშირად მფრინავი ფრინველები ხდება მათი მტაცებელი, რომელსაც ისინი ჰაერში აიღებენ, მათ ზემოდან იძირებიან (იხ.).
  6. გიურფალკონების მთავარი მტაცებელია ფალანგები.
  7. გირფალკონები იშვიათად აშენებენ საკუთარ ბუდეებს - მათ ურჩევნიათ სხვა ფრინველების, განსაკუთრებით კი ბუზების და კურდღლების სახლების დაჭერა. ბუდის დიამეტრი დაახლოებით ერთი მეტრია.
  8. შუა საუკუნეებში გირფალკონებს ძალიან მოსწონთ, როგორც შესანიშნავი სანადირო ფრინველები.
  9. რუსეთში, ბრაკონიერები ხშირად იჭერენ ბრაკონიერებს, რათა შემდეგ საზღვარგარეთ ფრინველები საშუალოდ 30 ათასი დოლარად გაყიდონ.
  10. გირფალკონებით დასახლებული ჩრდილოეთით მდებარე ტერიტორიები არის გრენლანდია, ფრანც ჯოზეფ მიწა და სვალბარდი.
  11. Gyrfalcons აირჩიონ წყვილი ერთხელ და სიცოცხლისთვის.
  12. გირფალკონის ქათამი მშობლებისგან სრულიად დამოუკიდებელი ხდება 4 თვის ასაკში.
  13. ველურში გიფალკონები ცხოვრობენ ორ ათწლეულზე.
  14. Gyrfalcon არის ძლიერი მტაცებელი, მას შეუძლია დაიცვას თავისი შთამომავლობა დათვიდანაც კი, საჭიროების შემთხვევაში.
  15. In vivo, გირფალკონები თითქმის არასოდეს იღუპებიან, მაგრამ ტყვეობაში ისინი შეიძლება დაინფიცირდნენ იმ ადამიანებისგან, რომელთაც ინფექცია არ აქვთ.
  16. ცნობილია შემთხვევა, როდესაც გირფალკონების ოჯახი მე –17 საუკუნემდე დღემდე დღემდე ერთნაირი ბუდე დაიკავეს, თანდათანობით შეცვალეს ერთმანეთი.
  17. რუსეთის წითელი წიგნის თანახმად, მხოლოდ ათასობით წყვილი გირფალკონი ცხოვრობს ქვეყნის უზარმაზარ ტერიტორიაზე. თუმცა, ახლა არსებობს მოსახლეობის აღდგენის ტენდენცია.
  18. წარსულში, გირფალკონი ძალიან ძვირფას ფრინველად ითვლებოდა - ამ ფრინველებს სხვა ქვეყნების მმართველებს, განსაკუთრებით უცხოელ ხანსა და სულთნებს გადასცემდნენ. გირფალკონების სანაცვლოდ, მათ ადვილად შეეძლოთ კარგი სიკეთის მიცემა.
  19. უღელტეხილის დღეს, მხოლოდ მოსკოვის საჭიროებებისთვის, ყოველწლიურად 200 – მდე გირფაყონი იჭერდა.
  20. Gyrfalcon- ს შეუძლია დააჩქაროს 100 მეტრს წამში, დევნის თავის მსხვერპლს.
  21. Gyrfalcons დაფრინავენ თავდაყირა ჰაერში და არა სპირალში, როგორც სხვა ფრინველთა უმეტესობა.
  22. მათი მახვილი მხედველობის წყალობით, გიფფალკონებს შეუძლიათ შეამჩნიონ პოტენციური მტაცებელი კილომეტრზე მეტ მანძილზე.

რუსული ფალანგებიდან ყველაზე დიდი. მისი წონა ორ კილოგრამს აღწევს, ხოლო მისი ფრთების სიგრძე 135 სანტიმეტრია. გრძელი მკვეთრი ფრთები ფრინველს საშუალებას აძლევს ფრენის დროს ძლიერი, მკვეთრი ფლაგმანები გააკეთოს და ის წამით შეჩერების გარეშე წინ მიდის და მკვეთრი ხედვა ხელს უწყობს მტაცებლის ნახვას კილომეტრის მანძილზე. გირფალკონის ფრენა - უწყვეტი დინამიკა, მოძრაობა, სიჩქარე. უძველეს დროში ასვლის და მოულოდნელად თავდასხმის მსხვერპლზე ძველ დროში ეწოდება "წილი". მტაცებლზე შეტევა, ფრინველი მკვეთრად მიყვება, ავითარებს უზარმაზარ სიჩქარეს - 100 მეტრი წამში. ტანზე დაჭერილი მუწუკები, უკანა თითების გრძელი მკვეთრი მუხლები აქვს გამოკვეთილი. ძლიერი და ოდნავ კაშკაშა დარტყმა იჭრება მსხვერპლის ბუმბულსა და კანს, თითქოს გამკაცრებული დანით. გირფალკონის მენიუში შედის სხვადასხვა პატარა ფრინველები და ცხოველები.

გირფალკონი გავრცელებულია ქვეყნის ჩრდილოეთ რეგიონებში მურმანის ნახევარკუნძულის სანაპიროდან კამეჩკამდე. სამხრეთით - გორნი ალტაის, საიანის, მონღოლეთის რეგიონებში. მას უყვარს ღია სივრცეები. მეთაურის მსგავსად, გირფალკონმა უნდა აირჩიოს წერტილი, საიდანაც ყველაფერი და ყველას ირგვლივ ჩანს, სადაც ყველაფერი დამოკიდებულია თქვენს გადაწყვეტილებაზე. თითოეული წყვილი ფალანგა დასახლებულია სხვაგან 25 კილომეტრზე დაშორებით. გირფალკონები არ აშენებენ თავიანთ ბუდეებს; ისინი იკავებენ ბუზიების ან სხვა დიდი ფრინველების ბუდეებს. ბუდე შერჩეულია 9 მეტრის სიმაღლეზე. არსებობს ბუნების დაუწერელი კანონი: მტაცებელი არ უტევს ფრინველებს მისი სახლის მიდამოში და არ აძლევს სხვა ძმებს ამის გაკეთების საშუალებას. უახლოესმა მეზობლებმა კიდევ ერთი წესი იციან: სამონადირეო ადგილი და ბუდეების თითო წყვილი წყვილი ბუდე არის დაცული წლიდან წლამდე და საიმედოდ არის დაცული დაუპატიჟებელი კონკურენტებისგან

ბუდის გამოსწორების შემდეგ ქალი ატარებს შთამომავლობას, ხოლო მამაკაცი ამ დროს ნადირობს საკუთარი თავის და მეუღლის შესანახად და ასრულებს სენტიმელის მომსახურებას. 28 დღის შემდეგ, შთამომავლობა ჩნდება. მშობლები რეგულარულად იკვებებიან თავიანთი წიწილებით - დღეში ორჯერ, სამი თვის განმავლობაში chicks არიან ბუდეში.

გირფალკონი უძველესი ფრინველია. მის მოთხრობებს შეიძლება შურით ყველაზე უძველესი სამთავრო ოჯახი. უკვე XI საუკუნეში, კიევის პრინცმა კიევმა მის ეზოში ააშენა ფალანგის ეზო. გირფალკონები ნახსენებია "სიტყვაში იგორის პოლკზე" და რუსეთის კანონების პირველ რიგში - "რუსული ჭეშმარიტება".

თათურ-მონღოლური უღლის წლებში, როგორც ერთ-ერთი ყველაზე ღირებული რამ, შევიდნენ ფალანგები, ძირითადად, გიფფალკონები.

ამჟამად აკრძალულია გირფალკონებზე ნადირობა. დაცული ბუდეები ნაკრძალებში. ისსკ-კულის სანაპიროზე მტაცებელი იშვიათი ფრინველების ერთადერთი ბაღებია. გირფალკონი, ისევე როგორც მტაცებლების უმეტესობა, მოწესრიგებულია ტყეში და სტეპებში. და, ალბათ, ის ასევე არის ესთეტიკური, ემოციური აღტაცების ობიექტი.

ფალავანი! ნაკლებად სავარაუდოა, რომ ნებისმიერ თანამედროვე სპორტს შეუძლია მას სადავო ჰქონდეს მონაწილეთა აღფრთოვანებით, სისწრაფით და ფიზიკური ვარჯიშებით. ეს ნამდვილად თვალისმომჭრელი სანახაობაა, როდესაც მისი მფლობელის მიერ გაათავისუფლებულ ფრინველს ხელები არღვევს და თავის მტაცებლურად გამოირჩევა. ამ ლაშქრობაში საუკეთესოდ საუკეთესოდ ჯერ კიდევ გირფალკონი ითვლება.

Falcon ოჯახის უდიდესი მტაცებელი არის გიფალკონი. გირფალკონები მიეკუთვნებიან ჩრდილოეთ ფრინველებს; მათი სანადირო ტერიტორიები თითქმის ემთხვევა პოლარული ბუზის მიწებს.

აქ არის გიფალკონის ფოტო ზამთრის ფერით:

გირფალკონი ფრენის დროს.
გირფალკონი ტყესთან.

საცხოვრებელი გეოგრაფი

გირფალკონები ცხოვრობენ ჩრდილოეთ ამერიკაში, ჩრდილოეთ აზიაში, არქტიკის სანაპიროზე და მიმდებარე კუნძულებზე. ამ ფრინველების ჩრდილოეთით მდებარე საცხოვრებლად ითვლება ფრანც ჯოზეფ მიწა და გრენლანდია. ზამთარში გირფალკონები მიგრიბა ცოტათი სამხრეთით - ციმბირის ცენტრალურ რაიონებში, სკანდინავიის ნახევარკუნძულზე, კანადა. ამ ფრინველთა ზოგიერთი ქვესახეობა ცხოვრობს ალთაში, საიან მთებში, ტიენ შანში.

კვება

გირფალკონის დიეტა, როგორც მტაცებლის ნებისმიერი სხვა ფრინველი, სხვა ფრინველებისა და ძუძუმწოვრებისგან შედგება. ეს ფრინველები ძალიან შრომატევები არიან, მათ შეუძლიათ თავიანთი მტაცებელი განაგრძონ ერთი კილომეტრის მანძილზე. მათი მტაცებლის დაჭერის მიზნით, ჯირფალკონები სიმაღლიდან იშლება და იჭერს მათ ძლიერ კლანჭებს.მალე მტაცებელი რომ დაიჭირეს, ეს ყალბი ცდილობს დაუყოვნებლივ მოკლას მსხვერპლი, თავზე დაკბენის გზით ან კისრის არევით.

ჩვეულებრივ, ღრძილები, ღარები, ნაწიბურები, ბატები, იხვები, საველე ადგილები, მიწის ციყვები, ლემინგები, კურდღლები გახდებიან გირფალკონების მტაცებელი. თუ gyrfalcon ვერ პოულობს მტაცებელს, მაშინ იგი კვებავს სტაფილოზე, მაგრამ ეს ძალზე იშვიათია.


გირფალკონი ფრენის დროს.

გირფალკონის თავი.

Pin
Send
Share
Send