ცხოველების შესახებ

ეგზოტიკური ცხოველების გაყიდვა

Pin
Send
Share
Send


რუსული ორნიტოლოგიური ჟურნალი 2001, ექსპრეს გამოცემა 162: 869-883

რუსეთისა და მეზობელი ქვეყნების ჩიტები: ბურული owl Aegolius fiinereus Linnaeus, 1758

ბიოლოგიის კვლევის ინსტიტუტი, სანქტ-პეტერბურგის უნივერსიტეტი, ძველი პიტერფი, პეტერბურგი, 198904, რუსეთი

სტატუსი საერთო ბუდეს, მაცდუნებელ და როუმინგულ ფრინველს.

ზოგადი მახასიათებლები და ველის მახასიათებლები. ლეგალური ბუდის ბუჩქებს შორის შეიძლება ის დაბნეული იყოს ბრაუნიასთან. ის დაახლოებით იგივე მცირე ზომისაა (ქალი წონა დაახლოებით 190 გრ, მამაკაცი - არაუმეტეს 120 გ) და იგივე ყავისფერ-ნაცრისფერი ფერით. მართალია, ამ ორი სახეობის საერთო ფერებში ყველა მსგავსებით, ჭუჭყიანი ბუზი ყოველთვის გამოიყურება ბევრად უფრო ფერადი, მუქი. ამასთან, თუ ამ სახეობების მოზრდილები მსგავსია, ახალგაზრდები ძალიან განსხვავდებიან. ჭუჭყიანი ბუდის არასრულწლოვანი ქლიავის ფერი არაჩვეულებრივად მუქი და უბრალოა - წაბლისფერი-ყავისფერი, ისევე როგორც ბეღურას ბუჩქის ან ხიხლის ბუდის ბეღლებში.

ბიპედური owl- ს თავი არ აქვს ბუმბულის ყურებს. მართალია, საშიში ან დაქვეითების შემთხვევაში, owl ადიდებს ბუმბულს თავის არეში, ისე, რომ მასზე უხეში რქები იქმნება. ამ ფორმით, შეშფოთებული ბუ, მაგალითად, ღრუდან ამოძვრა. მისთვის საყურადღებო და ძალიან დამახასიათებელია, როგორც ეს იყო, "გაკვირვებული გამოთქმა მის სახეზე". მჯდომარე ფრინველს აქვს შესამჩნევად სქელი პუბესებური წინაპარი და თითები, რაც, ფაქტობრივად, მის რუსულ სახელს ასახელებს. ჭაბურღილისებური ბუჟი ჩვეულებრივ იმალება წიწვოვანი გვირგვინით, რომელიც ტოტის ტოტზე იჯდა მაგისტრალის მიერ. მჯდომარე ფრინველი თავდაყირა ადებს თავის სხეულს. ბუზის ფრენა ჩუმად, მსუბუქად, მანევრირებადი და გარკვეულწილად წარმოსახვითიცაა.

დაბოლოს, ბიოტოპური დატვირთვა და ქცევა შეიძლება საკმაოდ საიმედო ნიშანს ემსახურებოდეს: თუ სახლი owl არის ღია ლანდშაფტის ტიპიური მკვიდრი და დღის განმავლობაში სხვადასხვა საათზე ნადირობს, მაშინ ჭაბურღილისებური owl არის ტყე და წმინდა ღამის ფრინველი.

ხმა *. მარტიდან მაისის დასაწყისში, უზომო ღვეზელების მიერ ოკუპირებულ რაიონებში, შეგიძლიათ რეგულარულად მოისმინოთ მამაკაცთა მოწვევის ტირილი - ერთგვარი ენერგიული ტრიალი, რომელიც განმეორებით იმეორებს. თითოეული მათგანი, მაგალითად, სანკტ-პეტერბურგის მახლობლად, ბუებში, 3-9-ს მოიცავს, მაგრამ უფრო ხშირად 6-7-ის ნაჩქარევი გამოხატული დაბალი ხმები (870-1100 ჰც), ისევე როგორც ყრუ "u-pu-pu-pu-pu-pu" ”(მალჩეევსკი, პუკინსკი 1983). ამ შემთხვევაში, პირველი ხმები შესამჩნევად დაბალია, ვიდრე მომდევნოები, და ხრიკი, როგორც მთლიანობა, გრძელდება დაახლოებით 1 წამი, შემდეგ მოდის პაუზა რამდენიმე წამის შემდეგ, და ბუზი ასხივებს სხვა ხრიკს. აღსანიშნავია, რომ დასავლეთ ევროპაში ეს ხრიკი, მიუხედავად იმისა, რომ შეინარჩუნებს ნიმუშის მსგავსებას, ხშირად შეიცავს 10-12 ტირილს და, შესაბამისად, უფრო გრძელია (ჩაწერა სტურ პალმერის მიერ, შვედეთი, 1958), რაც გეოგრაფიულობაზე მიუთითებს

* ეს სექცია დაიწერა M.V პუკინსაიასთან თანამშრომლობით. რუს ორნიტოლი. ჟურნალი 2001 Express Edition No. 162

მოცემული ხმის რეაქციის ცვალებადობა. თუმცა, სილაების რიცხვი, რომლებიც ტრილს ქმნიან, ასევე შეიძლება განსხვავდებოდეს ფრინველის აგზნებისგან. მაგალითად, როდესაც ქალი მახლობლად ჩნდება, მამაკაცს შეუძლია ზოგადად გადაინაცვლოს "გაუთავებელი" ტრილის ვარიანტზე, როდესაც ჩვეულებრივი ტირილი 2 წუთის განმავლობაში შეფერხების გარეშე ხდება (ნიჟნი სვირსკის რეზერვი, მ. ვ. პატრიკეევი მისტერ ლენინგრადის რეგიონი.). როგორც ჩანს, აღელვებული ვოკალიზაციის ეს ვერსია კ. კონიგმა (König 1968a, b) განიხილება, როგორც ღრუ დემონსტრირების ან ჩართულობის სიმღერა.

Owls ყვირილი, როგორც წესი, იჯდა ღიად ხის bitch. მათ შეუძლიათ ჰაერში ყვირილი, ფრენა ერთი შეტევით მეორეზე. ყველაზე ხშირად, სიმღერა ხდება ხის მახლობლად მდებარე ნიშის ნიშა, რომელიც აღინიშნება რეპროდუქციისთვის. ასევე საჭირო იყო დაკვირვება, თუ როგორ აქტიურად მიედინება ბორალური owl, იჯდა ბოლოში ზღვარზე, ზოგჯერ იგი არ წყვეტს ვოკალიზაციას თუნდაც ღრუ ფსკერზე მისვლის შემდეგ.

სურ. 1. ზრდასრული ბუას მოწვევა.

ჩანაწერი M.V. Pukinsky, ლენინგრადის რაიონი, 1988 წლის 30 მარტი.

აღწერა შეღებვა. ჩამკვდარი და გამხმარი ქათამი დაფარულია სქელი თეთრი ფუმფით. ზოგიერთ შემთხვევაში, ბეწვს, რომელიც ფარავს ქოხის ზედა ნაწილს, აშკარად შეიძლება ჰქონდეს მოყავისფრო ელფერით (ელფერით) (Dementiev 1951). სქელი თეთრი ფუმფულა დაფარავს ცევოკს და თითებს მუხლებზე. ქვედა ქურთუკის წვერი ღია ნაცრისფერია, ბაზაზე ოდნავ ვარდისფერი. თვალების ცისარტყელა, თავდაპირველად მოყავისფრო, მეწამული ელფერით, შემდეგ მოწითალო, ჩიყვის ბუდეს დროს სწრაფად ყვითელდება. იმ დროისთვის ბუდე დაფარულია მეზოპტილით, თვალები ღია ყვითელი ხდება.

მეორე chick outfit - mesoptile - სხეულის ზედა მხარეს აქვს მდიდარი შოკოლადის-ყავისფერი ფერი, რომელსაც აქვს მუქი ფერის მსუბუქი შრეები თავზე და უკანა მხარეს, პარკუჭის მხარე მუქი ყავისფერია. სახის დისკი ამ დროს თითქმის შავი იყო, მსუბუქი, რბილი ნიშნები ჰქონდა თვალების გარშემო და წვერის ქვეშ.

ზრდასრული ფრინველები - მამაკაცი და ქალი - ფერის მსგავსია: ყავისფერი უკან, ნათელი, თითქმის თეთრი ლაქებით. თეთრი specks ასევე თავის უკანა მხარეს, კისერზე ისინი უფრო დიდია. განსაკუთრებით დაფარულია ფარული ფრთების თეთრი ლაქები, სადაც ისინი ხშირად ქმნიან რეგულარულ მწკრივებს. ჰაეროვანი ყავისფერი, თეთრი არარეგულარული ნიშნით, აძლევს უფლებას

როგორც ფრთის ფართო შემობრუნება. საჭე ყავისფერი, 4-5 ვიწრო განივი ზოლებით. პარკუჭის მხარე არის მოთეთრო, მუქი ყავისფერი გრძივი ნიმუშით. მოზრდილის სახის დისკი არის ღია ნაცრისფერი, თითქმის თეთრი, მჭიდროდ შერეული პატარა მოყავისფრო ნიშნებით და ჩაბნელდება მხოლოდ თვალებსა და ყურებზე.

ქლიავის ფერის ინდივიდუალური ცვალებადობა გამოიხატება ძირითადად იმაში, რომ ზოგიერთ ფრინველში ზოგადად მოყავისფრო ფერის ტონს აქვს მოწითალო ელფერი, ზოგიერთში კი მოყავისფრო. ყველაზე მსუბუქი და რუხი ფორმები უფრო გავრცელებულია ციმბირში, მუქი კავკასიაში და ცენტრალურ აზიაში, ისევე როგორც ჩრდილოეთ ამერიკაში. ევროპისა და აზიის ტაიგის ზონაში შეინიშნება ფერის თანდათანობითი განათება დასავლეთიდან აღმოსავლეთით და ჩრდილო-აღმოსავლეთით.

მოზრდილ ჭაბუკებში, თვალების ირისი ყვითელია. ბილი მოყვითალოა. კლანჭები შავია.

სტრუქტურა და ზომები. თავსაბურავის გარდა, შემცირებული ტარსუსი და უკვე ნახსენები სხვა თვისებები, ლეგალური ბუდის მორფოლოგიას აქვს სპეციფიკური თვისებები. ეს არის არა მხოლოდ აუდიტორული სისტემის გარე ნაწილების დიდი ზომა და შესამჩნევი ასიმეტრია, არამედ აუდიტორული არხების ასიმეტრია, კლასიკური სიმძიმით, რაც თავის ქალას ძვლებსაც კი იღებს (Ilyichev 1970, 1975). სახის დისკი განსაკუთრებით კარგად არის განვითარებული ამ owl- ში, განსაკუთრებით ყურებში დაფარული ადგილები, რომლებიც ძალიან მობილურია. ეს, ცხადია, საშუალებას აძლევს ჭაბურღილის ბუას თანაბარი სიზუსტით ამოიცნოს ბგერები, როგორც ჰორიზონტალურ, ისე ვერტიკალურ თვითმფრინავებში, რაც მნიშვნელოვანია სიბნელეში მტაცებლური წარმატებული აღმოჩენისთვის (Moglishche 1968). ღამის ნადირობით, მოწყობილობასა და ამ ბუდის ბუმბულის საფარის მახასიათებლებს უკავშირდება. საგულისხმოა, რომ ლეგიანი ბუდის მესოპტილის უკვე დაბინდული ბუმბულები ცუდად სტრუქტურირებულია და ორგანიზაციასთან ახლოს დგას საბოლოო ქლიავის წარმოებამდე (Dementiev 1951). თითქმის ისეთივე გახეხილი და რბილი არის საბოლოო ბუმბული. ეს ხდის owl- ს ფრენას სრულად ჩუმად, რაც საშუალებას აძლევს მას დაუახლოვდეს მსხვერპლს მიუახლოვდეს. ბიპედური ბუის ფრთები შედარებით გრძელი და ფართოა, ამავე დროს, კუდი მოკლეა. არასამთავრობო

სურ. 2. ბორალური ბუზი.

ბუზის სხეულის დიდი ზომების გამო, ეს ფრენა უჩვეულოდ მსუბუქდება.

მამრის ფრთების სიგრძეა 550 მმ, ქალი (n = 4) - 590-620, საშუალოდ 604 მმ. მამრის სხეულის სიგრძეა 207 მმ, მდედრებისა (n = 5) არის 246-270, საშუალოდ 260 მმ. მამაკაცთა ფრთების სიგრძე (n = 21) არის 154-170, საშუალოდ 103 მმ, ქალი (n = 34) არის 163-181, საშუალოდ 175 მმ (დემენტიევი 1951). ფრთის ფორმულა: 3> 4> 2> 5> 6> 7> 1, ზოგჯერ 4> 3. გარე ქსოვილებზე გადასროლები მე -2 და მე -3 ფრენის ბუმბულებზეა, მე -3 შესაკრავის შიდა ტილოზე არ არის ან ძალიან მცირეა. კუდი არის ფრთის სიგრძის 2/3.

მამაკაცთა სხეულის წონა (n = 89) არის 116-133 გ, ქალი (n = 100) - 150-197 გ (მონაცემები ევროპისთვის - Geroudet 1965). მიუხედავად იმისა, რომ ციტირებულ ნაშრომში სხეულის წონის საშუალო მნიშვნელობები არ არის მოცემული, ხაზოვანი ზომების შესახებ მონაცემების გათვალისწინებით, ჩვენ შეგვიძლია ვთქვათ, რომ ლეგიტიმურ ბუჟში ქალები უფრო დიდი და უფრო მძიმეა, ვიდრე მამაკაცი. სხეულის წონის განსხვავებები განსაკუთრებით გამოირჩევა ბუდეების დასაწყისში (Korpimäki 1986a).

დნობა. პრაქტიკულად აუხსნელი. ცნობილია, რომ მესო-ფრინველის კონტურული ბუმბული ახალგაზრდა ფრინველებში მცირე რაოდენობით, ზოგჯერ ოქტომბრამდე რჩება. შეგროვების მასალების მიხედვით, მოზრდილთა სრული წლიური მოტანა ხდება ივნის-ნოემბერში. დეკემბერ-იანვარში დაჭერილი მინიმუმ პირები უკვე ცხოვრობენ ახალ ბუმბულებში (დემენტიევი 1951). ამის დამატება შეგვიძლია დავამატოთ, რომ სხვა ბუებიდან განსხვავებით, წიწილების საკვების პერიოდში ბუჩქების ბუდეების ბუდეების ადგილებში, ჩვენ ვერასდროს მივაღწიეთ მოზრდილ პირთა ხაზოვანი ბუმბულის აღმოჩენას, რომელიც ამოვარდა ნებისმიერი მნიშვნელოვანი რაოდენობით.

სპეციფიკური ტაქსონომია. ინტრაპეციფიკური ცვალებადობა ვლინდება სხეულის ზედა მხარის ძირითადი ფონის სხვადასხვა ჩრდილში (დემენტიევი 1933), მისი ლაქების ხარისხით, ისევე როგორც მუწუკზე და მუწუკების ნიმუშით. უმეტეს შემთხვევაში, ეს ცვალებადობა არის wedge ფორმის და შეიძლება ნახოთ როგორც გრძედის და გრძედის მიმართულებით. ევროპის მთიანი რეგიონების, კავკასიის, ცენტრალური და ცენტრალური აზიის იზოლირებული მოსახლეობა ფენოტიპურად სუსტი დიფერენცირებულია. დღეს მიღებულია 6 ქვესახეობა, რომელთაგან ოთხი შემოიფარგლება ყოფილი საბჭოთა კავშირის ტერიტორიაზე (სტეფანიანი 1975).

1. Aegolius funereus funereus

Strix funerea Linnaeus, 1758. სის. ნატ. რედ. 10, გვ. 22, შვედეთი.

შეღებვის კალამი: მოყავისფრო-ყავისფერი, ნაცრისფერი ელფერით. თეთრი ლაქა კარგად არის განსაზღვრული, მუწუკზე მუქი ნიმუში ნათელია. ლაქები საჭეზე დახეული. მამაკაცთა ფრთების სიგრძეა 156-173, საშუალოდ 167 მმ, ქალი - 166-182, საშუალოდ 176 მმ (დემენტიევი 1951).

ყოფილი სსრკ-ს ტერიტორიაზე A. f. funereus განაწილებულია ყოფილი დასავლეთის სახელმწიფო საზღვრიდან ვერხოიანსკის ქედით, ვილიუის ველი და ბაიკალის ტბის სანაპიროები. სამხრეთის საზღვარი ვრცელდება ქვეყნის ევროპული ნაწილის ცენტრალურ რეგიონებთან ერთად, რიაზანის ჩრდილოეთით, სამხრეთ ურალისკენ, ტიუმენის, ტარას, კოკეტავას ფიჭვნარის რაიონებში, ტარბაგატაიში, მონღოლურ ალტაიში და ხანგაიში. ამ ქვესახეობებს მიეკუთვნება კარპატების და ტიენ შანის იზოლირებული ზაალესკის სამხრეთით მდებარე ტერიტორიები. ზერავშანის ქედამდე.

ვერხოიანსკის ქედის ჩრდილოეთ ნაწილში, funereus ინტეგრირდება მაგნუსთან, ხოლო ვილიუის აუზში და სავარაუდოდ დასავლეთ ტრანსბაიკალიის აუზში, სიბირიკუსთან.

2. Aegolius funereus magnus

Nyctala magna Buturlin, 1907. ძაღლი და იარაღი ნადირობა, 13, 6 6, გვ. 87, ტრაქტატი ემიახი, კოლიმის ველი სრედნეკოლიმსკის მახლობლად.

მუქი ქერქის ნაკვეთების ძირითადი ფონური ფერი არის რუხი, მსუბუქი. ზედა ტანზე მსუბუქი ლაქა ძალზე განვითარებულია, რაც განასხვავებს მაგნუსს ყველა სხვა ფორმისგან. სხეულის ქვედა მუქი შაბლონი ყველაზე მეტად შემცირებულია. მსუბუქი ლაქები კუდზე ქმნის თითქმის უწყვეტი ზოლებით. ყოფილი სსრკ-ს ფაუნის უდიდესი სახეობები. მამაკაცთა ფრთების სიგრძეა 172-188, საშუალოდ 180 მმ, ქალი - 180-192, საშუალოდ 187 მმ (დემენტიევი 1951). გავრცელებულია ვერხოიანკის ქედიდან აღმოსავლეთით ანადირისა და კამჩატკას მიმართულებით. სამხრეთით, სავარაუდოდ, ოხოცკის ზღვის ჩრდილოეთით. ვერხოიანსკის ქედის ჩრდილოეთ ნაწილში და ქვედა ლენის ველში, იგი ინტეგრირდება funereus– ით, ვერხოოვსკის ქედის სამხრეთ ნახევრის რეგიონში, იგი, სავარაუდოდ, ინტეგრირდება სიბრიკუსთან.

3. Aegolius funereus sibiricus

Cryptoglaux tengmalmi sibirica Buturlin, 1910. ჩვენი ნადირობა, 11, გვ. 11, ხანკას ტბა

ზედა ძირითადი ფონი მუქი, მაგრამ უფრო ნაცრისფერი და ნაკლებად ყავისფერია, ვიდრე funereus. თავისა და ზურგის მსუბუქი ლაქები ოდნავ უფრო განვითარებულია, ვიდრე funereus, მაგრამ გაცილებით ნაკლებია ვიდრე მაგნუსი. ქვედა სხეულის მუქი ნიმუში არ არის ისეთი ნათელი, როგორც funereus- ში, მაგრამ უფრო ნათელი ვიდრე მაგნუსში. მფრინავებზე ჯვრის ნიმუში წყვეტილია, როგორც funereus– ში. ზომები ოდნავ უფრო დიდია, ვიდრე funereus. განაწილებულია ვილიუისა და ბაიკალის აუზიდან აღმოსავლეთით ოხოცკის ზღვის, პრიორიტეტის, სახალინის და, სავარაუდოდ, სამხრეთ კურილის კუნძულების ზღვის სანაპიროებზე. ჩრდილოეთით მიდის ვილიუის ხეობაში და ვერხოიანცის ქედის სამხრეთ ნახევარში. სამხრეთიდან რუსეთის სახელმწიფო საზღვრამდე. ვილიუას აუზში და, სავარაუდოდ, დასავლეთ ტრანსბაიკალიაში, იგი ინტეგრირდება funereus- ით, ხოლო ვერხოოვსკის ქედის სამხრეთ ნაწილში, სავარაუდოდ, იგი ინტეგრირდება მაგნუსთან.

სიბირიკუსის პოპულაციის რიგებში, სახალინიდან გამოყვანილი ბუები სხეულის ზედა ნაწილში თეთრი ლაქების ყველაზე ნაკლებად განვითარებას განიცდიან.

4. Aegolius funereus caucasicus

Nyctala caucasica Buturlin, 1907. ძაღლი და იარაღი ნადირობა, 13, 6 6, გვ. 87, კისლოვოდსკი

ყველაზე მუქი ფერის ქვესახეობები. ზედა სხეული არის ყავისფერ-ყავისფერი ბაზაზე. ზემოდან თეთრი ლაქაობა ნაკლებად გამოხატულია კავკასიაში, ვიდრე ბიპედური ბუზის ყველა სხვა ფორმაში. სხეულის ქვედა ნაწილი კარგად განვითარებული მუქი ნიმუშით. თეთრი განივი გამაძლიერებელი ნიმუში შედგება ინდივიდუალური ნიშნებისგან. ყოფილი სსრკ-ს ფაუნის ქვესახეობებს შორის ყველაზე მცირე ზომის ზომებია. მამრებისა და ქალის ფრთების სიგრძე არ აღემატება 152-166, საშუალოდ 159 მმ (Dementiev 1951). განაწილებულია კავკასიასა და ამიერკავკასიაში ჩრდილოეთით ყუბანის ველამდე, კლდოვანი ქედის ჩრდილოეთ კალთაზე და დაღესტნის ტყის რეგიონის ჩრდილოეთით. სამხრეთით მცირე კავკასიონის მთის ტყეების გავლით, სავარაუდოდ, სსრკ-ს ყოფილ სახელმწიფო საზღვრამდე. კავკასიონის ქვესახეობებს აქვთ იზოლირებული დიაპაზონი.

სურ. 3. ჭუჭყიანი ბუდის განაწილების ადგილი.

განაწილება. სახეობას აქვს ცირკულარული განაწილება. ევრაზიაში ბორალური ბუზი ბინადრობს ტერიტორიიდან სკანდინავიის აღმოსავლეთიდან ანადირამდე, კამჩატკამდე, ოხოცკის ზღვის სანაპიროსთან, სახალინთან, სამხრეთ კურილთან და პრიორიეთთან. ჩრდილოეთით, უმეტეს ადგილებში იგი აღწევს ტყის ზონის საზღვრებს: ნორვეგიაში 69 ° N- მდე, შვედეთსა და ფინეთში 68 ° N- მდე, კოლაის ნახევარკუნძულზე, ხისგან მცენარეული მცენარეების ჩრდილოეთ საზღვრებამდე, თეთრი ზღვის აღმოსავლეთ სანაპიროზე 62 ° -მდე N, ხისგან მცენარეული მცენარეების ჩრდილოეთით, ობისა და იენისის აუზებში 66 ° N- მდე, ოლენეკისა და ლენას გასწვრივ 70 ° N- მდე, იანის აუზში 68 ° N- მდე, ხეობაში კოლიმა დაახლოებით 69 ° N- მდე სამხრეთით, ყოფილი სსრკ-ის ევროპული ნაწილის დასავლეთ და ცენტრალურ რაიონებში, იგი გვხვდება დაახლოებით 54 ° N- მდე, რიაზანის რაიონის ჩრდილოეთ რაიონებამდე, სამხრეთ ურალის, ტიუმენის, კოკეტავას ფიჭვნარებზე, ტარბაგატის, მონღოლური ალტაის, ჰანგის, კენტეის, სამხრეთ ტრანსბაიკალიის, დიდ კინგანის , Heilongjiang, Southern Primorye.

დიაპაზონის იზოლირებული ტერიტორიები მოიცავს პირენეს, ჯურას, ალპებს, ცენტრალურ ევროპასა და ბალკანეთის ნახევარკუნძულის მთებს, კარპატების, სავარაუდოდ ყირიმის მთებს, კავკასიასა და ამიერკავკასიას ჩრდილოეთით ყუბანის ველს და ტყის ჩრდილოეთით დაღესტანში და სამხრეთით სომხეთის მთიან ტყეებს, ტიენ შანს ზაიიივსკისგან. ალაატუს სამხრეთით ზერავშანის ქედი, ჩრდილო – დასავლეთ ჰიმალაი, ტიბეტის პლატოს აღმოსავლეთ გარეუბნის მთები. ყირიმში არსებული სახეობების სტატუსი ჯერ კიდევ გაუგებარია (Kostin 1983).

ახალ სამყაროში ბორალური ბუგა ცხოვრობს ალასკადან ლაბრადორამდე, შესაძლოა ნიუფაუნდლენდისკენაც კი. დიაპაზონის ჩრდილოეთი საზღვარი გადის მაკკეზიის ქვედა მონაკვეთზე, დიდ მონათა ტბასა და ტბასთან ათაბასკას, ჩრდილოეთ მანიტობასა და ლაბრადორის ნახევარკუნძულის ცენტრალურ ნაწილს. სამხრეთიდან ბრიტანული კოლუმბიის ჩრდილოეთ ნაწილებამდე, ალბერტასა და მასკატევანის ცენტრალური ნაწილები, სამხრეთი მანიტობა, ცენტრალური ონტარიო, სამხრეთი ნიუ ბრუნსვიკი (Stepanyan 1975).

ზამთარი. როგორც წესი, ჭუჭყიანი ბუდის ზამთარი დიაპაზონის ბუდეს ნაწილში შედის. უფრო მეტიც, დიაპაზონის სამხრეთით, ეს ბუები ზამთარში უშუალოდ მეცხოველეობის არეალში ხვდებიან, ჩრდილოეთით ისინი უფრო მობილურია და შეუძლიათ

ზამთრისთვის ბიოტოპიც კი შეცვალეთ, რადგან სოფლებსა და ქალაქებში საკვების ძებნაში ჩაგდება მოხდა. მაგალითად, ლენინგრადის რეგიონში უახლოესი. ზამთრის ადგილები შეიძლება უკვე იყოს ესტონეთში, სადაც ბუასილი ბუზი იშვიათია ბუდეს ადგილას და საკმაოდ ხშირია ზამთრის თვეებში (Kumari 1954). ის ფაქტი, რომ owls ლენინგრადის რეგიონიდან. გაფრინდნენ ზუსტად დასავლეთით და სამხრეთ-აღმოსავლეთით, ფსკოვისა და პეიფსის ტბების სანაპიროებზე მიგრანტთა დაკვირვება მოწმობს (მესკოვი, ურიადოვა 1972). იგივე დაკვირვებით ახასიათებს ამ ფენომენის არასტაბილურობა. შემოდგომის მიგრანტთა რაოდენობის დიდი რყევების გამო, ამ სახეობის სახეობები ხშირად ინვაზიურად მიიჩნევა. ჭუჭყიანი ბუზი იქცევა დაახლოებით იგივე გზით, ახალ სამყაროში, გადმოდის სამხრეთით ზამთრისთვის (KeIeu, Roberts 1971, Catling 1972).

ტერიტორიასთან კავშირი. ყოფილი ბუდის ტერიტორიული კავშირების ბუნებასთან დაკავშირებული საკითხი არ არის შესწავლილი ყოფილი საბჭოთა კავშირის ტერიტორიაზე. დასავლეთ ევროპისა და ფენოსკანდიის ინფორმაციის თანახმად, სადაც ყოველწლიურად ასობით ახალგაზრდა და ძველი ფრინველი ურეკავს ხელოვნურ ბუდეებს, შეიძლება დავასკვნათ, რომ ამ სახეობამ ევოლუციის პროცესში შეიმუშავა თავისებური ტერიტორიული ქცევა (Lundberg 1979, Korpimaki et al. 1987, and სხვები).

ამ ორნიტოლოგების მიერ მოპოვებული მასალებიდან ირკვევა, რომ ეგრეთ წოდებული ლეგია ბუგი დამახასიათებელია ე.წ.ნაწილობრივი მიგრაცია, რომელშიც მამაკაცი აჩვენებს ტერიტორიულ კონსერვატიზმს, ხოლო ქალი და ახალგაზრდა სქესის ფრინველები მიდრეკილნი არიან ტალღებისკენ. ჯგუფის მონაცემებით ვიმსჯელებთ, ტერიტორიის მამაკაცთა უმეტესი ნაწილი, წარწერების შემდეგ, წლების შემდეგ კვლავაც არ უნდა დარჩეს წინა შეჯვარების ადგილიდან 5 კილომეტრზე (საშუალოდ 1 კილომეტრზე). 170 ასეთი მამაკაციდან წელიწადში მხოლოდ 2 ფრინველი გადადის 97 და 180 კილომეტრზე. ზრდასრული ქალის გადაადგილების საშუალო მანძილი 4 კილომეტრია. ამავე დროს, მათი დაახლოებით მესამედი ამოღებულია არანაკლებ 40 კილომეტრზე, ხოლო 17% -იანი ხელახლა აღმოჩენა ხდება 100 კილომეტრზე. შვედეთში არის შემთხვევა, როდესაც სხვადასხვა წლებში ერთი ქალის ორი ბუდეს ადგილი 510 კილომეტრით იყო დაშორებული (Wallin, Andersson 1981). სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ, ბუასილის ბუზის ზრდასრულ ქალებს შეუძლიათ ადვილად შეცვალონ თავიანთი ბუდე ტერიტორია, ხოლო მამაკაცი მთელი წლის განმავლობაში ერთჯერად არჩეულ ადგილზე იმყოფებიან, რაც მათი სახეობების სხვა მამრებისგან არის დაცული.

სქესობრივი განსხვავებები ასევე შეინიშნება ახალგაზრდა ფრინველების დაშლის დიაპაზონში, რაც მიუთითებს ქალის შეპყრობის შეუდარებლად უფრო ხშირ შემთხვევებში, დაბადების ადგილიდან შორს. ახალგაზრდა ფრინველების გავრცელება შეიძლება შემდეგი ფაქტების მიხედვით ვიმსჯელოთ: ლენინგრადის რეგიონში. არაერთხელ იპოვნეს ახალგაზრდა ჭაბუკები, რომლებიც ფინეთში იყო ნაგები. ამავდროულად, პეტერბურგის მახლობლად გამოქვაბული იპოვნეს ჩეხოსლოვაკიაში (მალჩევსკი, პუკინსკი 1983). დისპერსიული დიაპაზონის დამოკიდებულების დადგენა შეუძლებელი იყო თაგვების მღრღნელების "პროდუქტიულობაზე".

დიაპაზონის სამხრეთ ნაწილში, მონოპოდური ბუები აშკარად უფრო დასახლდნენ ცხოვრებას. ყოველ შემთხვევაში, დასავლეთ გერმანიაში ისინი ნაკლებად მობილურია, ვიდრე ფინეთში (Korpimaki 988a, Korpimaki et al. 1987a). შესაძლებელია, რომ ეს ბუდე დასახლდეს სახალინსა და კურილის კუნძულებზე (გიზენკო 1955). მაგალითად, მთებში, მაგალითად, ალტაიში და ტიენ შანში, ბუები წარმოადგენენ უმნიშვნელო ვერტიკალურ მიგრირებას (გავრინი 1962).

ბუდეების სეზონის განმავლობაში დაკავებული ნაკვეთები ზოგადად მცირეა. ჩამოკიდებული ღრუების ადგილებში, მაგალითად, ლადოგას ტბის სანაპიროებზე, ბუდედან ბუდე შეიძლება ამოიღონ მხოლოდ 600-700 მ-ით. ფინეთში, ბუები ხშირად წყვეტენ წყვილს 200-300 მეტრზე და 100 გრადუსიც კი (Mez 1966).

ჰაბიტატები. ბორალური ბუზი მაღალი ტყის მკვიდრია. რუსეთის ჩრდილო-დასავლეთში, იგი აშკარად ურჩევნია taiga- ს მასივებს წიწვოვანი გაბატონებით. ის მზადაა განლაგდეს შორეულ მდინარის ნაძვის ტყეებში, მაგრამ ჩრდილოეთ რეგიონებში მას ურჩევნია ფიჭვნარები, განსაკუთრებით ის, რომლებიც მიდიან დასუფთავებისა და ხავსიან ჭაობებში. არხანგელსკის მხარეში ეს ფრინველი ყველაზე ხშირად გვხვდება გადაჭარბებული ნაძვის ტყეებში - მოცვისა და ლინგონების ხეებში, სადაც გვირგვინის სიმკვრივე ზოგჯერ აღწევს 0.8-1.0 (Parovshchikov, Sevastyanov 1960). ციმბირში ჭუჭყიანი ბუ იპოვნებს ოპტიმალურ პირობებს ლაშის ტყეებში მეცხოველეობისთვის (ვორობიოვი 1963).

რიცხვი. რუსეთის ტაიგის ზონაში, უმეტესობა სპექტრის ჭაობი ჩვეულებრივი ფრინველია. მართალია, უკიდურესი საიდუმლოების და ღამის ცხოვრების გამო, ის იშვიათად იპყრობს თვალს. ამ მიზეზით, მისი რიცხვი, როგორც ჩანს, გაცილებით მცირეა, ვიდრე სინამდვილეში. იგი უფრო ხშირად გვხვდება ჩრდილოეთ ტიპის ტყეებში, სამხრეთით, პირიქით, იშვიათად და სპორადულად არის განაწილებული. ყოფილი სსრკ-ს ბევრ რეგიონში, ბოლო დროს გამოირჩეოდა მდგრადი ტენდენცია ჭარხალი ბუდის რაოდენობის შემცირებისაკენ. ეს უდავოდ არის დაკავშირებული ტყეების ფართომასშტაბიანი გასუფთავებასთან. შედეგად, ასეთ ადგილებში ბუნებრივი ტყის სადგამები შეიცვალა და მკვეთრად გაახალგაზრდავდა და ბუგოსორტ ტატიტი, ბუდის მოსახერხებელი ბუდეების მთავარი მიმწოდებელი, მათგან გაქრა. შერჩევითი ჭრის პრაქტიკა იწვევს ღრუების დეფიციტს, რომლის დროსაც მოხსენიებულია უძველესი ხეები მათი ბუნებრივი ღრუდან. ჩვენს ქვეყანაში owl- სთვის ხელოვნური დაფნის წონა არ არის გავრცელებული. გამონაკლისი არის ბალტიის და რუსეთის ჩრდილო-დასავლეთის გარკვეული რეგიონები, სადაც სანადირო მეურნეობებში ჩვეულებრივ უნდა იყოს ჩამოკიდებული იხვი-ცხვირი დელფინები მდინარეების და ტბების მახლობლად, სურვილებით დაკავებული ბუები.

როგორც ჩანს, ბორალური owl ამჟამად ყველაზე მაღალია ლენინგრადის რეგიონში, განსაკუთრებით მის ჩრდილოეთ რეგიონებში. აქ, მწიფე ნაძვის-ფიჭვის ასპენის ტყეებში, გაზაფხულზე, ბუდის სასიმღერო საქმიანობის სიმაღლეზე, ერთი წერტილიდან შეგიძლიათ დარეგისტრირდეთ ხმაურად 2-3 ან თუნდაც 4 მამაკაცი, რომლებსაც თავიანთი ნაკვეთები ფლობენ და დღისით იმავე ადგილზე ყვირიან. მაგრამ იმავე უბანში არსებობს მნიშვნელოვანი ტყიანი ადგილები, სადაც ჭუჭყიანი ბუზი ან არყოფნის ან გვხვდება მარშრუტის 10 კილომეტრზე არაუმეტეს წყვილის რიცხვი ხმის გადაცემისას.

ქვეყნის სხვა რეგიონებში (დასავლეთ და აღმოსავლეთ ციმბირში, შორეულ აღმოსავლეთში, რეგიონის სამხრეთ ნაწილში), ჭაბურღილის ბუდის რაოდენობა უფრო ნაკლებია, განსაკუთრებით სამხრეთით, სადაც უმეტეს ადგილებში ეს ძირითადად იშვიათი რელიქტური სახეობაა, რომელიც დაცულია ტყის კუნძულებთან ერთად.

დასავლეთ ევროპაში, მაგალითად, ფინეთში, გერმანიაში და საფრანგეთში, ტყეებში, სადაც ტრადიციულად არის ჩამოკიდებული ხელოვნური ბუდე, არყის ბუდის რაოდენობა უფრო მეტია და შეიძლება მიაღწიოს 0.2-0.6 წყვილ / კმ 2 ან მეტს (M1kko1a 1983, 8s1sh1epbsh, 2bb11 1987, Doueshaih) , ბი-

რენდ 1987). ზოგადად, ბუები, მაგალითად, ფინეთში, დაახლოებით 1,500 წყვილია (Mericallio 1958), მაგრამ ამ ფიგურას, სავარაუდოდ, მნიშვნელოვნად შეაფასებენ.

რეპროდუქცია. ახალგაზრდა ბებიები, როგორც ფინეთში მათმა ზარმა აჩვენა (Mikkola 1983), სქესობრივი მომწიფება ხდება და ქმნიან წყვილებს ერთი წლის ასაკში. ეს ხდება უმეტეს რაიონში თებერვლის ბოლოს-მარტ-მარტის ბოლოს, როდესაც ტყეებში თოვლი ჯერ არ დაიწყო დნობისთვის. ამ დროისათვის, ახალგაზრდა მამაკაცი დასახლებულია გარკვეულ ტერიტორიაზე, რომლის ცენტრს წარმოადგენს დაკვირვებული ღრუ. ევროპულ და ციმბირულ ტაიგაში, ჭაბურღილის ღუმელის გადანაწილება ტერიტორიებზე, უდავოდ, გავლენას ახდენს ბუდეებისთვის შესაფერისი ნიშების არსებობაზე. ბუნებრივ პირობებში, ეს ბუზი ყველაზე ხშირად ირჩევს ძველ ხვრელებს რეპროდუქციისთვის მეცხოველეობას და, ამ მიზეზის გამო, არის ამ მაყუჩის თანამგზავრი (Andreev 1974, Pukinsky 1977). Hollow სხვა სახეობის woodpeckers, ეს owl იშვიათად ირჩევს. ვიცით ერთი ასეთი შემთხვევა: ლენინგრადის რეგიონის საზღვარზე მდებარე უბანში. და ესტონეთი, ბუზი დასახელდა მწვანე ხალიჩაზე Picus viridis– ის ძველ ღრუში, სადაც გაფართოვდა ზაფხული, რომლის დროსაც ქალი დიდი სირთულეებით განიცადა. ტაიგაში იშვიათად გამოიყენება ბუნებრივი ხვრელები, რომლებიც მთლიანი მუქი წიწვოვანებით ყოველთვის ცოტანი არიან.

კარგად მოვლილი ან გაახალგაზრდავებული ტყეების ბუდეების შესაფერისი ადგილისთვის არ იპოვნეს ჭუჭყიანი ბუზი, თუ ეს შესაძლებელია, სათანადო ხელოვნურ ბუდეებს იკავებს. ამავე დროს, ის ხშირად ტოვებს ნაძვის სტენებს და დასახლდება შედარებით მსუბუქ ტყეებში. ასე რომ, ლადოგას ტბის სანაპიროებზე იშვიათ ფიჭვნარში, ახალგაზრდა მამაკაცი ხშირად ჩნდება გოგოლ ბუცფალას კლანკულის საზღვრებზე ჩამოკიდებულ ბორცვებზე. იგივე შეინიშნება კანდალაშის ნაკრძალში. მსხვილ ფრინველებზე, ზაფხულში არანაკლებ 7,5 სმ დიამეტრით, ჭაბურღილისებური ბუები ასევე დასახლებულია სამხრეთით, მაგალითად, ვორონეჟის რაიონის ძველ ბუნებრივ ტყე-სტეპის მუხის ტყეებში. (კადოჩნიკოვი 1962). საინტერესოა, რომ დასავლეთ ევროპის უმეტეს ქვეყნებში, განსაკუთრებით გერმანიაში, სკანდინავიის ქვეყნებში, მათ შორის ფინეთში, ხელოვნური ბუდეები ადგილობრივი მოსახლეობის 95-100% -ს იზიდავს ჭაბურღილი ბუები (Knoch 1966, Mikkola 1983, Korpimäki 1987a).

მოოქროვილი ბუები ხდება ქვისა დაწყებამდე ორი კვირით ადრე. ეს ჩვეულებრივ ხდება ბუდეს ხეზე, ერთ სქელ ჰორიზონტალურ ბიჭუნაზე, ღამით. ბუდეში პირველი კვერცხის გამოჩენამდე რამდენიმე დღით ადრე ქალი თითქმის არ ტოვებს ღრუებს. იგი არ აკეთებს რაიმე გადახურვას ღრუში. მისი ცარიელი ღრუში ყოფნა ალბათ გამოწვეულია უჯრაზე გათბობის აუცილებლობის გამო. დიაპაზონის ჩრდილოეთ ნახევარში, ბუდეში პირველი კვერცხუჯრედი ჩვეულებრივ ჩნდება აპრილის 1-3-ე დეკემბერში. მაგალითად, სამხრეთ რეგიონებში, მაგალითად, სომხეთში, ქვისა შეიძლება დაიწყოს მარტის პირველ დეკადაში (ადამიანი და სხვ. 1966) და უფრო ადრე. მოგვიანებით თარიღდება ჩარჩოები, რომლებიც, სავარაუდოდ, მეორდება და მეორე. ეს უკანასკნელი ცნობილი არ არის ყოფილი სსრკ-ს ტერიტორიის შესახებ, მაგრამ მათ აღნიშნეს დასავლეთ ევროპაში (ჰეიდრიხი, რიტერ 1979, ჰეიდრიხი 1987, სონერუნდი 1988 და სხვ.). ვრცელდება ინფორმაცია, რომ პირველი ქვისა და ინკუბაციის შეწყვეტამდე, მეორე წამის დასაწყისამდე, შეიძლება გაიაროს მხოლოდ 10 დღე, ხოლო პირველი და მეორე ქვისა დასაწყისს შორის - 60 დღე. განმეორებითი ან მეორე ბუდეს მიღების შემდეგ ქალი ცვლის ღრუ, არეალი და მამაკაცი.

Leggy owl- ს კვერცხებს აქვთ თეთრი, ოდნავ გამოუყენებელი ჭურვი და ელიფსოიდური ფორმის შეკვეცილი ფორმა, რათა მათ ძლივს განასხვავონ მკვეთრი დასასრული ბლაგვი ბოლოდან. კვერცხის ზომა, სკანდინავიის მონაცემების მიხედვით (n = 100) არის 29.0-36.5x23.6-28.5, საშუალოდ 32.3x26.3 მმ (Dementiev 1951). ჩვენი ლადოგის მიერ ჩვენს მიერ გამოკვლეული 11 კლდედან კვერცხის ზომები მთლიანად ჯდება განსაზღვრულ ზღვრებში. ინკუბაციის სხვადასხვა ხარისხის კვერცხუჯრედების მასა 12-15 გრ შეადგენს (სიმეონოვი 1988).

სრული ჩრდილოეთით დასავლეთის ქვისმჭამელების ზომა, ჩვენი მონაცემებით, 4-7, საშუალოდ 5.2 კვერცხია (n = 11). 5 კვერცხუჯრედიანი მტევანი ნაპოვნი იქნა მოსკოვის რეგიონში (პუტუშენკო, ინოზემცევი 1968), ვორონეჟის რეგიონში. - მტევანი 5 და 6 კვერცხისგან (კადოჩნიკოვი 1962). იაკუტიაში, ვილიუიას აუზში, ბუასილის ბუზის ბუდეებში 5-7 კვერცხუჯრედია (Andreev 1953). ფინეთში, clutches შეიცავს 1-დან 10-მდე, საშუალოდ 5,6 კვერცხს (Korpimäki 1987b). ცნობილია ისიც, რომ ტყეების მოცულობის მასიური რეპროდუქციის დროს, შიმშილობის დროს იმატებს და იკლებს ბუდის კლანჭები, ხოლო ჩრდილოეთ რეგიონებში ბუების ნაყოფიერება უფრო მეტია, ვიდრე სამხრეთით (Mikkola 1983).

ქალი ინკუბატებს ქვისა. იგი იწყებს ინკუბაციას ბუდეში პირველი კვერცხის გარეგნობით. ცივ ამინდში ინკუბაციური პერიოდი გრძელდება 25-27 დღე, ხოლო თბილ ამინდში შეიძლება 28-30 დღე-მდე დასჭირდეს (König 1969). ეს აიხსნება იმით, რომ დაბალ ჰაერზე ტემპერატურაზე ქალი ნაკლებად ხშირად ტოვებს ღრუებს. აქვე აღვნიშნავთ, რომ ქალი კვერცხზე დგას განსაკუთრებულად მჭიდროდ: ის ბუზიდან არ დაფრინავს, მაშინაც კი, როდესაც მისი ხელით უნდა გადავიდეს მხარეს, რომ შეამოწმოს clutch. ასეთი საქციელი დამახასიათებელია ჭუჭყიანი ბუდისთვის, როგორც დიაპაზონის ჩრდილოეთ ნაწილში (ლენინგრადის რაიონი), ასევე ცენტრალურ (პტუშენკო, ინოზემცევი 1968) და სამხრეთით (ვორონეჟის რეგიონი - კადოჩნიკოვი 1962). პირველი კვერცხუჯრედიდან გამოჩეკვის მიუხედავად, ხშირ შემთხვევაში, პირველი ორი წიწილები თითქმის ერთდროულად იჭრება, ე.ი. ერთი დღის განმავლობაში (ყველაზე ხშირად დილით ან დღის მეორე ნახევარში). მომდევნო წიწილები იბადებიან დაახლოებით 1 დღის ინტერვალით (და არა 2 დღით, როგორც თქვენ მოელით, კვერცხის დადების ინტერვალით გათვალისწინებული).

ჭუჭყის ქოქოსის წვერი დაახლოებით 8–9 გრ-ს იწონის, ბუზი მატულობს მე –11–11 დღეს. რამოდენიმე ღამის შემდეგ, ჩიჩი უკვე მყარად დგება ფეხზე და, შიმშილობის დროს, იწყებს საკუთარი თავისთვის საკვების მოძიებას, რაც ზოგჯერ იწვევს კანიბალიზმს, თუ საკვების უკმარისობაა. რუსეთის ჩრდილო-დასავლეთში, ეს ხდება, მაგალითად, ხანგრძლივი წვიმების დროს. ორ კვირამდე ასაკამდე, ქათმები თითქმის მუდმივად თბება ქალს, რაც აღინიშნა სამხრეთ რეგიონებშიც კი (კადოჩნიკოვი 1962). ქალი დაფრინავს გასათბობად (შესანახი?) ამ პერიოდის განმავლობაში არა უმეტეს 1.0-1.5 საათისა დღეში. წიწილების ცხოვრების მეორე კვირის ბოლოს, იგი ბუდეში საკვების მოტანას იწყებს. მანამდე, როგორც მამრი, ასევე ქალწული მამაკაცი ამარაგებს საკვებს. მან ასევე მოაქვს საკვების უმეტესი ნაწილი მშობიარობის მომდევნო დღეებში.

ქალის და წიწილების კვების რიტმი მკაცრად ღამისთევაა. ინკუბაციის დროს, მამაკაცი მოაქვს საკვებს 2-დან 4-ჯერ ღამით, ხოლო როდესაც chicks - 5-დან 13-ჯერ (Klaus et al. 1975). 29-36 წლის ასაკისა და 38 წლამდე ასაკის ახალგაზრდა უფერული ბუები ტოვებენ ღრუებს (კადოჩნიკოვი 1962, კუხკი 1969) სხეულის წონით

135-165 გ (Mikkola 1983). ამავე ასაკიდანვე, მათ შეუძლიათ მართკუთხა ფრენის ასვლა. ივნისის ბოლოსთვის, უმეტეს რაიონში, მფრინავი ქათმები, თან ახლავს მინიმუმ ქალი, უკვე მიემართებიან ფართოდ მიმდებარე ტყეებში. ამ პერიოდის განმავლობაში, ხშირად ისმენს ღამით მოზრდილი ბუები და უღიმღამოდ მოუსვენარი ხუჭუჭა ხმა, ხაფანგივით, ბუჩქების მსგავსად, ბუჩქების ბუჩქებს, რომლებიც საჭმელს მოითხოვენ. ისეთ სიტუაციებში, რომლებიც ქათმის დაცვას მოითხოვს, მშობლების აქტიურ მოქმედებებს ვერასდროს შევძელით.

აშკარად, მცირეწლოვანი ბუჩქებში წარმატების მოშენება. ფინეთის მონაცემებით, კლანჭებისა და ნაშვილების 22.9% სხვადასხვა მიზეზის გამო იღუპება. შედეგად, მეცხოველეობის წყვილში არა უმეტეს 3 ახალგაზრდა. მაგრამ ბუდეებშიც კი, სადაც მეცხოველეობა წარმატებით მიმდინარეობდა, იშვიათად გვხვდება 4-5-ზე მეტი დაავადება, და საკვების უკმარისობასთან ერთად, მაგალითად, 1983 წელს, წყვილების საშუალო რაოდენობა თითო წყვილზე იყო 2 (Korpimäki 1987b). ცენტრალურ ევროპაში (ტურინგის ტყეები), 11 წლის განმავლობაში ბუდეების წარმატება 102 ბუდეში შეფასებულია 76.5%. აქ, საშუალო ასაკის კლუტის ზომა იყო 4–5–5,3 კვერცხუჯრედი, ხოლო წიწილებში იყო გათვალისწინებული 2.5–4,5 წიწილები (ჰაიდრიხი 1987). არსებობს ვარაუდი, რომ ადრეული ასაკის ახალგაზრდები უფრო სიცოცხლისუნარიანი არიან.

გამგზავრებიდან დაახლოებით ერთი თვის შემდეგ, ძვლები, როგორც ჩანს, მთლიანად დაიშალა და ახალგაზრდა ბუები იწყებენ ცალკეულ ბანაობას, ასე რომ, მომავალი წლის თებერვალ-მარტის ჩათვლით ისინი უკვე ირჩევენ ადგილს, სადაც შესაძლებელია ჯიშის მოშენება.

ყოველდღიური საქმიანობა. ჭაბურღილის ბუზი მკაცრად ღამის ფრინველია. ჩრდილოეთითაც კი, სადაც მოღრუბლული დღე ზოგჯერ ბნელია, ვიდრე ნათელი ღამე, ის ნადირობს ღამის შესაბამის საათებში. ამ პირობებში, მაგალითად, მაისში, კარელიან ისტმუსზე, ფრინველის მაქსიმალური მოქმედება მოდის 23-დან 3 საათამდე. უფრო სამხრეთ სიგრძეებში, სადაც ღამეები უფრო გრძელია, ლეგალური ბუდის მოქმედება, ისევე როგორც სხვა სხვა ბუები, იღებს ორფაზიან ხასიათს (აღმოსავლეთ გერმანია) - Klaus et al. 1975), როდესაც ბუდეში ჩამოსვლის მაქსიმალური რაოდენობა მოდის პერიოდებში 20-დან 22 საათამდე, ხოლო 2-დან 5 საათამდე - ე.ი. ბუზი ისევ ნადირობს სიბნელეში, თუმც ის შუაღამისას ისვენებს. Leggy owl- ის ფრინველები აქტიურია მთელი ღამის განმავლობაში. შუაღამისას ისინი დაკავებულნი არიან წინა პერიოდის ღრუში დაგროვილი საკვებით.

ღამით ღამით ცხოვრების უპირატესობა მთელი წლის განმავლობაში გრძელდება, მათ შორის მეცხოველეობის სეზონი.

საკვები. ჭუჭყიანი ბუზი ნადირობენ, როგორც წესი, მიწიდან 2-3 მ სიმაღლეზე მდებარე თავდასხმისგან. ჩვეულებრივ, ერთ ფილიალზე ჯდომის შემდეგ და ვინმეს ვერ პოულობენ, ის დაფრინავს 25-30, იშვიათად 70 მ-მდე და კვლავ დაკვირვებას ასრულებს დაკვირვების ადგილს. აქ, ბუჭი ძალიან სითხეს იქცევა: ის მუდმივად ატრიალებს თავის მარჯვნივ, შემდეგ მარცხნივ, შემდეგ გაჭიმავს, შემდეგ კი დასხდება. როგორც ჩანს, ბუზი პირველ რიგში გაიგებს მსხვერპლის არსებობის შესახებ მოსმენით, რის შემდეგაც ის ცდილობს ამის გამოსაძიებლად. შეტევა მოჰყვება, თუ მსხვერპლი ახლოს არის, 4-5 მეტრზე. Owl ჩვეულებრივ მიემართება მისკენ მიდრეკილი კუთხით, ბოლო მომენტში მოძრაობს გაფრენის ფრენიდან ფლაკონიდან და ორივე ფეხის წინ მიდის, მტაცებლობს. შესაძლებელია

დაკვირვებებით (ნორდბერგი 1970), რომ თავდასხმის დასასრულს ბუზი დახუჭავს თვალებს (სხვათა შორის, მრავალი სხვა ბუები, მაგალითად, ჭაობიანი Asió flammeus - Pukinsky 1977), ამის გაკეთება მათი დასაცავად. მტაცებელი კლავს ორივე claws და beak დარტყმა ხელმძღვანელი.

ჩვეულებრივ, ტყეში ბეწვიანი ბუდის ნადირობა ხდება. ჩვენმა დაკვირვებამ აჩვენა, რომ 10 თავდასხმადან 8 შეიძლება წარმატებით დასრულდეს და ეს, ცხადია, ხელს უწყობს ფრთხილად მომზადებას (დაზარალებულის ადგილმდებარეობის დადგენას) და მინიმალური დისტანციებზე, რომლიდანაც ხორციელდება შეტევა. სანადირო ფართობის ზომა ცვალებადია. ხშირად ლეგიანი ბუდის ნადირობა შეიძლება შეინიშნოს ბუდეს ხის უშუალო სიახლოვეს. თაგვის მსგავსი მღრღნელების მცირე რაოდენობით, ფრინველები ნადირობენ რადიუსში 500-700 მ და მის მიღმა.

ბუდეების დროს თაგვის მსგავსი მღრღნელების ბუდეს მსხვერპლი ხდება ბუდეს დროს. ლენინგრადის რეგიონში, მათთან ერთად, პასინერები აღმოაჩინეს საკვების ნაშთებში, განსაკუთრებით Turdus Philomelos- ის ახალგაზრდა სიმღერების შემსრულებლები. რამდენჯერმე შთამომავლებმა შთამომავლობა ლადოგას ტბის სანაპიროზე, ანას პლატი-რინჩოს მიართვეს ძირძველი ქურთუკები. ზოგადად, ფრინველები იშვიათად ხდებიან ბუდის მტაცებელი და ეს უფრო ხშირად ხდება ზამთარში (მალჩევსკი, პუკინსკი 1983). როგორც ვორონეჟის რეგიონში ჭაობიანი ღუმელის საკვებად. მოყვითალო თაგვი Apodemus flavi-colis (23 ნიმუში), საველე თაგვი Apodemus agrarius (14 ნიმუში), სხვა თაგვები (14 ნიმუში), ტომი (10 ნიმუში), ტყის დრამიუსი Dryomys nitedula (1 ნიმუში) და shrews ( 2 ეგზემპლარი).ამასთან, აღინიშნა მცირე პასინერების ჭამის 2 შემთხვევა (კადოჩნიკოვი 1962).

საჭმლის ჭამა, ჭუჭყიანი ბუზი, ისევე, როგორც მრავალი სხვა ბუზი, მას მაქსიმალურად ყლაპავს, ხოლო დაუფიქრებელი ნარჩენები მას წვრილფეხა ფოთლების სახით ათავსებს 1.5-3.2x1.5-2.0 სმ ზომის ზომებში, ისინი გროვდება იმ ადგილებში, სადაც ბუები დღის განმავლობაში ისვენებენ. ასეთ ადგილებში ნაპოვნი საკვების ნარჩენების საფუძველზე, შეისწავლეს ბიპედიური ბუას კვება შუა და სამხრეთ ურალში (ბოლშაკოვი 1969). გაირკვა, რომ აქ owl- ს დიეტის 93% მოიცავს ტყის თაგვის Apodemus sylvaticus და voles: წითელყურძნიანი Clethrionomys glareolus, გუთანი Microtus agrestis და საერთო M. arvalis s.l., i.e. მთიანი თაიგის ტყეების საკმაოდ გავრცელებული ტიპები. დაუყოვნებლივ იქნა ნაპოვნი ბაღის ძილი, Eliomys quercinus- ის ნაშთები, რომლის ყოფნა აქამდე არ იყო ცნობილი. ყაზახეთში, ფრაგმენტული ინფორმაციის საფუძველზე ვიმსჯელებთ, ლეგიტიმური ბუას დიეტა მსგავსია (გავრინი 1962).

ფინეთში ჭაბურღილისებური ურნის ტროფიული ურთიერთობები შეისწავლეს ექსკლუზიურად (სულკავა, სულკავა 1971, კორპიმჩიკი 1986b, 1988 ბ). მრავალი წლის განმავლობაში, მისი მსხვერპლის ნაშთები აგროვებდნენ და აანალიზებდნენ აქ. შედეგად, აღმოჩნდა, რომ ბუზის დიეტა არის 88-93%, რომელიც შედგება პატარა ცხოველებისგან. მათგან ყველაზე ხშირად წითელი ხმები გვხვდება. შრეების წილმა ზოგიერთ წლებში შეიძლება მიაღწიოს 22% -ს, მაგრამ მიუხედავად ამისა, მკვლევარების აზრით, ეს უკანასკნელი ვერ აანაზღაურებს მღრღნელების არარსებობას. პირიქით, ეს იძულებითი საკვებია. ფრინველები მსხვერპლთა შორის გვხვდება შემთხვევების 7-12% -ში. მსგავსი შედეგები იქნა მიღებული დასავლეთ გერმანიაში (Gasow 1968, Haase 1969) და საფრანგეთში (Jacquat 1967) ჩატარებული კვლევებით.

განსაკუთრებული აღნიშვნა უნდა მოხდეს ჭუჭყიანი მარაგი ბორალური ბუზის მიერ. იგი აღინიშნება ძირითადად ბუდეს პერიოდში. ფინეთში (Korpimäki 1986b), ამ აქციების შემადგენლობაში შედის თაგვების მღრღნელების და ჩირქების 93.8% და ფრინველების 6.2%. ამ უკანასკნელთაგან, დაღმავალი წესით იქნა ნაპოვნი: Parus spp., Bullfinch Pyrrhula pirrhula, thrushes Turdus spp., Crossbills Loxia curvirostra და სხვები. დაზარალებულთა რიცხვი, რომლებიც ერთდროულად გროვდება ღრუში, 1 – დან 35 – მდე ნიმუშია. რეზერვები გვხვდება საცხოვრებელი ღრუების 58% -ში. აღინიშნა, რომ რაც უფრო მეტია ბუნებაში მღრღნელები, მით უფრო დიდია რეზერვები. მაგრამ ყველა შემთხვევაში, ისინი მაქსიმალურ მნიშვნელობებს აღწევენ კვერცხის დადების და ინკუბაციის დროს.

მტრები, უარყოფითი ფაქტორები. ჭაბურღილის ბუჭი შედარებით პატარა ბუნია და შეიძლება გახდეს ნებისმიერი უფრო დიდი და ძლიერი მტაცებლის მტაცებელი. ცნობილია მრავალი ბუზის მიერ დაჭერის შემთხვევები: არწივის ბუზი Bubo bubo, owles of Strix spp., კაკალი Surnia ulula, და კიდევ გრძელი ყურის owl Asió otus (Simeonov 1988). მტაცებლური დღის ფრინველებისგან ის შეიძლება გახდეს გოშავკის Ac-cipiter geinentis- ის და სხვათა მსხვერპლიც. აქ არის ცნობილი შემთხვევაც კი, როდესაც ქალი owl გარდაიცვალა, როდესაც იგი კედელში ღრუბლით იყო მოქცეული Sitta europaea, რამაც შეამცირა დვრილის დიამეტრი თიხის ფენით. ამასთან, ბორალური ბუას მთავარი მტრები არიან მარტინები მარტინის მარნები და ზარები M. zibellina, რომლებიც მდედრებს იჭერენ კლანჭში, ჭამენ თავიანთ კვერცხს და წიწილებს. მაგალითად, გერმანიაში მოწამურების მტაცებლობა აიხსნება არა მხოლოდ ბუზის დაბალი რაოდენობით, არამედ ამ ბუდის პოპულაციაში არანორმალური სქესის თანაფარდობით: 4 ქალი 1 ქალზე (König 1965a, b, Schulenburg 1987). მსგავსი სურათი შეინიშნება საფრანგეთში (Joveniaux, Durand 1987).

რიგიანის რაიონიდან ლეგალური ბუნით. აღწერილია ღრუს ტკიპები Rhi-noecius aegolii Btk. გვარები სპეციფიკური ბუები (ბუტენკო 1984).

არახელსაყრელი ფაქტორები, რომლებიც ამცირებენ სახეობათა მოშენების წარმატებას, მოიცავს გვიანი წყლების გახანგრძლივებას, გახანგრძლივებულ წვიმებს, თაგვების მსგავსი მღრღნელების რაოდენობის პერიოდულ წვეთებს. ამასთან, ყოფილ საბჭოთა კავშირის ტერიტორიაზე ჭაბურღილის ბუდის დიაპაზონში უმეტესობა ჭარბი owl- ის რაოდენობის შემცირების მთავარი ფაქტორია დაცვა.

ეკონომიკური მნიშვნელობა. დაცვა. ბურულ ბუას არ აქვს ეკონომიკური მნიშვნელობა. იმის გათვალისწინებით, რომ მისი დაბალი რაოდენობა და მისი შემდგომი შემცირების გაჩნდა ტენდენცია, აუცილებელია ამ ფრინველის რეგულარული გამოკითხვების ჩატარება. ბუღალტრული აღრიცხვის საუკეთესო მეთოდია ფრინველების ხმის დაფიქსირება მიმდინარე პერიოდში (1979 წლის ჰოლბერგი). მოსმენა მეორდება მინიმუმ სამჯერ, გაჩერებით 10 წუთის განმავლობაში ყოველ 1.5-2.0 კმ-ში. როგორც ევროპული ქვეყნების გამოცდილებამ აჩვენა, ხელოვნური ბუდეების ტყეებში ჩამოკიდება მინიმუმ 7.5-8.0 მმ დიამეტრით, კარგ შედეგს იძლევა. ღრუები ასევე კარგია 10x10 სმ-ით (Günter 1973). ამგვარი ხვრელები, მათში ჩასვლის თავიდან ასაცილებლად, ცალკეულ ხეებზეა ჩამოკიდებული, მათზე კი მაგისტრალური კაუჭის ფსკერზეა გაკეთებული, რაც ხელს უშლის მტაცებელს ხეზე ასვლას. ხელოვნურ ბუდეებს შორის ოპტიმალური დაშორებაა დაახლოებით 0,5 კმ. ადგილებზე

ყოველი 100 ჰექტარზე აშენებული ჭუჭყის მიღება რეკომენდებულია ხელუხლებელი ტერიტორიების დატოვება 1-2 ჰა-ზე.

Adamyan M.S., Geylikman B.O., Markaryan H.A., Yudin K.A. 1966. სომეხში ბურული ბუზის ბუდეების გაჩენის შესახებ // ვიოლ. ჟურნალი სომხეთი 19, 2: 106-108.

ანდრეევი ბ.ნ. 1953. შუა ვილინუას ჩიტები. იაკუტსკი: 1-311.

ანდრეევი ბ.ნ. 1974. ვილიუის აუზის ჩიტები. იაკუტსკი: 1-311.

ბოლშაკოვი ვ.ნ. 1969. მასალები ჭაბურღილის ბუზის კვების შესახებ (შუა და სამხრეთ ურალის გამოქვაბულებიდან ქერქების ანალიზით) // ორნიტოლოგია სსრკ-ში. აშგაბატი, 2: 69-71.

ბუტენკო ო.მ. 1984. სსრკ – ს არამეგობრული ფრინველების რინონიდის ტიკები, მ.: 1-187.

ვორობიოვი კ.ა. 1963. იაკუტიის ჩიტები. მ .: 1-336.

გავრინ ვ.ფ. 1962. Owl Squad - Striges Bird ყაზახეთის. ალმა-ატა, 2: 708-779.

გიზენკო A.I. 1955. სახალინის რეგიონის ჩიტები. მ .: 1-328.

დემენტიევი გ.პ. 1933. აღმოსავლეთ პალეარქტიკის შორიახლოს ოვლები (Aegolius funereus Linnaeus, Aves) // Tr. ზული. სსრკ მეცნიერებათა აკადემიის ინსტიტუტი 1: 41-49.

დემენტიევი გ.პ. 1951. Boreal owl Aegolius funereus Linn.// საბჭოთა კავშირის ჩიტები. მ., 1: 391-396.

ილიშევი ვ.დ. 1970. ბუები პასიური ადგილმდებარეობა C. წარმატებები მდგომარეობს, ბიოლი. 70, 1: 120-136.

ილიშევი ვ.დ. 1975. ბიოაკუსტიკა. მ .: 1-255.

კადოჩნიკოვი ნ.პ. 1962. დაკვირვებები ორმხრივი ბუზის ბუდესა და კვების შესახებ

კოსტინ იუ.ვ. 1983. ყირიმის ჩიტები. მ .: 1-240.

მალჩეევსკის ა., პუკინსკი იუ.ბ. 1983. ლენინგრადის ოლქის და მიმდებარე ტერიტორიების ჩიტები: ისტორია, ბიოლოგია, კონსერვაცია. JL, 1: 1-480.

მესკოვი M.M., Uryadova L.P. 1972. ხე-ტყის გადამფრენისა და ბუზების შემოდგომის მიგრაციის შესახებ // კომუნიკაცია. ბალტიის ქვეყნები, ფრინველთა მიგრაციის შესწავლის კომისია 7: 18-28.

ორთქლის ინჟინრები V.Ya., Sevastyanov G.N. 1960. მასალები არხანგელსკის რეგიონის ბუები განაწილებისა და ბიოლოგიის შესახებ. ორნიტოლოგია 3: 122-130.

პუტუშენკო E.S., Inozemtsev A.A. 1968. მოსკოვის რეგიონის და მიმდებარე ტერიტორიების ფრინველების ბიოლოგია და ეკონომიკური მნიშვნელობა. მ .: 1-461.

პუკინსკი იუ.B. 1977. ბუები ცხოვრება. ლ .: 1-240.

სტეფანიანი ლ.ს. 1975. სსრკ-ს ფაუნის ფრინველთა შემადგენლობა და განაწილება: არასასურველი პასაჟები-ფორმები. მ .: 1-370.

სიმეონოვი ს.დ. 1988. სოვეტი - ჩვენი საიდუმლო მეგობრები. სოფია: 1-151.

Catling P.M. 1972. სამხრეთ ონტარიოში ჭუჭყიანი ბუდის შესწავლა, განსაკუთრებით განსაკუთრებული მითითებით 1968-69C კან. ველი-ნატურ. 86, 3: 223-232.

Gasow H. 1968. Über Gewölle, Beutetiere und Schutz des Rauhfusskauzes (Aegolius funereus) // Schriftenr. Handesstelle Naturschutz und Landschaftspfiege Nord-Rhein-Westfalen 5: 37-60.

Geroudet P. 1965. Les Rapaces diurnes et nocturnes d'Europe. ნეუჩატელი: 1-464.

Gunter Z. 1973. Erfolgreiche Brut des Rauhfusskauzes im Kammgebiet des Erzgebirges // Falke 9: 316-317.

Haase W. 1969. Beutetiere und Lebensraum von Rauhfusskauzes (Aegolius funereus) im Kaufunger Wald // Natur, Kultur und Jagd. 2, 1: 28-31.

ჰეიდრიხ M. 1987. Betrachtungen zur Reproduktion des Rauhfusskauzes, Aegolius funereus (L.), im ostthuringischen Schiefergebirge // Thüring. ორნიტოლი. მიტ. 37: 33-47.

Heidrich M., Ritter F. 1979. Nachweise weiterer Zweitbruten des Rauhfusskauzes Aegolius funereus (L.) // Thüring. ორნიტოლი. მიტ. 25: 45-46.

ჟაკატ M.S. 1967. Un hid de Chouette de Tengmalm dans les Franches-Montagnes // Nos Oiseaux 29, 311/312: 45-48.

Joveniaux A., Durand G. 1987. Gestion forestiere et ecologie des populations de Chouette de Tengmalm (Aegolius fmereus) dans l'Est de la France // Rev. ეკოლი. 42, 4, გვ.: 83-96.

Kelley A.H., Roberts J.O.L. 1971. საგვარეულო საგნების საგაზაფხულო მიგრაცია Whitefish- ის წერტილში // ჯეკ-პინ ვარბლერი 49, 3: 65-70.

Klaus S., Mikkola H., Wiessner J. 1975. Aktivität und Ernährung des Rauhfusskauzes Aegolius funereus (L.) Warend der Fortpflanzungsperiode // Zool. ჯბ. სის. 102: 485-507.

Knoch D. 1966. Zur Verbreitung und Ökologie des Rauhfiisskauzes (Aegolius funereus) im Südenschwarzwald // მიტ. ცუდი მიწის ნაკვეთი. ნატურუკა. უნ ნატორსჩუცი. 9, 1: 85-95.

König C. 1965a. Bestandsveranderende Faktoren beim Rauhfusskauze (Aegolius funereus) ბადენ-ვიურტემბურგში // ბერ. დტ. სექტა. სტაჟიორი. ფასები Vogelschutz. 5: 32-38.

König C. 1965b. Rauhfusskauze // ვოგელ-კოსმოსი 2, 5: 122-124.

König C. 1968a. Lautausserungen von Rauhfusskauz (Aegolius funereus) und Sperlingskauz (Glaucidium passerinum) // Vogelwelt 1968, furn.: 115-138.

König C. 1968b. Seidlungsdichte - Untersuchungen an Eulen // Ornithol. მიტ. 20, 7/8: 145-147.

König C. 1969. Sechsjahtige Untersuchungen an einer Population des Rauhfusskauzes, Aegolius funereus (L.) // J. Ornithol. 110, 2: 133-147.

Korpimäki E. 1986a. დაცული ზომის დიმორფიზმი მტაცებლური ფრინველებში, განსაკუთრებით Tengmalm- ის owl Aegolius funereus- ში: "შიმშილის ჰიპოთეზის" გამოცდა // Ornis scand. 17: 309-315.

Korpimäki E. 1986b. სეზონური ცვლილებები საკვებში Tengmalm- ს owl Aegolius funereus დასავლეთ ფინეთში C Ann. ზული. ფენი 23: 339-344.

Korpimäki E. 1987a. ბუდე-ხვრელის ცვლის შერჩევა და თიხნალმის owl Aegolius funereus- ში მეცხოველეობის დაშლის ტაქტიკა // J. Anim. ეკოლი. 56: 185-196.

Korpimäki E. 1987b. Clutch ზომა, წარმატების მოშენება და აღზრდის ზომების ექსპერიმენტები Tengmalm- ის owl Aegolius funereus- ში: ჰიპოთეზის ტესტი // Ornis scand. 18: 277-284.

Korpimäki E. 1988a. ტერიტორიის ხარისხის ეფექტები ოკუპაციური მეცხოველეობის მოქმედებებზე და მეცხოველეობის დარბევაზე Tengmalm's owl Aegolius funereus, J. Anim. ეკოლი. 57, 1: 97-108.

Korpimäki E. 1988b. Tengmalm- ის ბუჩქების გამრავლების დიეტა Aegolius funereus: გრძელვადიანი ცვლილებები და წლიური ცვალებადობა ციკლური საკვების პირობებში // Ornis. ფენი 65, 1: 21-30.

Korpimäki E., Laerstrom M., Saurola P. 1987. საველე მტკიცებულება მომთაბარეობისთვის Tenmalm's owl Aegolius funereus // Ornis scand. 18: 1-4.

Kuhk R. 1969. Schlüpfen und Entwicklung der Nestjunen beim Rauhfusskauz (Aegolius funereus) // ბონი. ზული. ბითრი. 20, 1/3: 145-150.

კუმარი E. 1954. ესტონეთის სსრ ფრინველები. ტალინი: 1-414 (ესტ.).

ლუნდბერგგი A. 1979. საცხოვრებელი ადგილი, მიგრაცია და კომპრომისები: ადაპტაცია ბუდე-ადგილების სიმცირისა და კვების სპეციალიზაციისთვის, ფენოსკანდიური ბუზის სამი სახეობის // // Oecoloia 41: 273-281.

Mebs T. 1966. Eulen und Kauzes, Strigidae. შტუტგარტი.

Merikallio E. 1958. ფინური ფრინველები, მათი განაწილება და ნომრები. ჰელსინკი: 1-181.

Mikkola H. 1983. Owls of Europe. კალტონი: 1-397.

Nordberg A. 1968. Aegolius funereus- ში მიმართულების მოსმენის ფიზიკური ფაქტორები განსაკუთრებული მითითებით გარე ყურის ასიმეტრიის მნიშვნელობაზე, კიდობანი. ზული. 20, 3/4: 181-204.

Nordberg A. 1970. Tengmalm's owl- ის ნადირობის ტექნიკა Aegolius funereus (L.) // Ornis. სკანდალი. 1: 51-64.

Schulenburg J., Zöphel U. 1987. Zur Bestandssituation des Rauhfusskauzes Aegolius funereus (L.) in immisisbelasteten Fichtenkammwaldern des Osterzebirges C. Wiss. ბითრი. მ.ლუთერ-უნივი. ჰალო- ვიტენბერგი 27: 359-370.

Sonerund GA. 1988. Tengmalm's owl- ის Aegolius funereus ქალი ორი ბუდე ერთ სეზონში // ფაუნა ნორვი. სერ. ს.კინკლუსი 11, 1: 47-48.

Sulkava P., Sulkava S. 1971. Die nistzeitliche Nahrung des Rauhfusskauzes Aegolius funereus ფინეთში 1958-67 C. Ornis fenn. 48, 3/4: 117-124.

Wallin K., Andersson M. 1981. მოზრდილთა მომთაბარეობა Tengmalm's owl Aegolius funereus // Ornis scand. 12: 125-126.

Pin
Send
Share
Send