Pin
Send
Share
Send


სტატუსი კატეგორია H - სახეობა, რომელიც მიეკუთვნება urybionte დასახლებული ღამურების ერთობლიობას, რისთვისაც ძირითადი ჰაბიტატები ექვემდებარება დაცვას - ბუნებრივი და ხელოვნური წარმოშობის საშუალო და დიდი მიწისქვეშა ღრუსები (მოცულობა 100 მ 3-ზე მეტი) (კარსტული მღვიმეები, ნაღმების მიტოვებული სამუშაოები, მიწისქვეშა საინჟინრო ნაგებობები), რომლებიც ემსახურებიან ზაფხულის ადგილებს. სხვადასხვა სახეობის ჯოხებისა და (ან) მინიმუმ 500 ადამიანის ჰაბიტატი და მათი ზამთრის ადგილები. სახეობები შედის რიაზანისა და კიროვის რეგიონების იშვიათი სახეობების სიებში.

გარეგნობის მოკლე აღწერა. ღამურა საშუალო ზომისაა: სხეულის სიგრძე 41-დან 55 მმ-მდე, წინამხარი - 35-დან 43 მმ-მდე. ბეწვი გრძელია, უკანაზე იგი ოქროსფერი ყავისფერი ან მოწითალო ფერისაა, სხეულის ქვედა მხარე კი მოთეთრო – ნაცრისფერია, ხშირად მოყავისფრო ელფერით. ფრთები ძალიან ფართოა, ფრთების მემბრანა არის თხელი, რუხი-ყავისფერი. ყურები ძალიან გრძელია (31-43 მმ), ყურის უკანა ზღვარი განივი ნაკეცებით, წინაგულის წინა ზღვარზე აღინიშნება შესამჩნევი პროთეზირება, ტრაგუსი არის ვიწრო, გრძელი, დასმული ბოლოს. Spur მცირე ეპიზოდი.

განაწილება. იგი ბინადრობს ცენტრალურ და ჩრდილოეთ ევროპაში, ჩრდილოეთით ჩრდილოეთ ირლანდიასთან, დიდ ბრიტანეთთან და სკანდინავიაში (64 ° N– მდე), სამხრეთით აპენინის ნახევარკუნძულის ჩრდილოეთ ნახევარზე, აღმოსავლეთით მონღოლეთამდე. იგი გვხვდება რუსეთში შუა შესახვევში და ევროპული ნაწილის სამხრეთით, კავკასიაში, დასავლეთ ციმბირის სამხრეთით და შორეულ აღმოსავლეთში, ჩრდილოეთით კი აღწევს კარელიას, ტომსკსა და იაკუტსკში. ნიჟნი-ნოვგოროდის რეგიონში, უსჰანა გვხვდება თითქმის ყველგან, მაგრამ ყველგან არ არის მრავალრიცხოვანი.

მისი ცვლილების რაოდენობა და ტენდენციები. ერთ – ერთი ყველაზე გავრცელებული, მაგრამ არა მრავალრიცხოვანი სახეობის ღამურები, როგორც მთლიან რუსეთში, ასევე ნიჟნი ნოვგოროდის რეგიონში. სიმრავლის ზუსტი შეფასებები არ არსებობს. ობობის ქსელებთან დაჭერისას Usnans იყო: იჩალკოვსკის ფიჭვნარის გამოქვაბულებში, კამენოიეს ტრაქტში და ბალახონიხინსკის გამოქვაბულში - დაჭერილი ღამურების საერთო რაოდენობის 1-9%, ბორნუკოვსკის გამოქვაბულში - 29%.

ჰაბიტატი. იგი ძირითადად ტყეებში ცხოვრობს, ასევე გვხვდება ისეთ დასახლებებში, რომლებშიც ის ბაღებსა და პარკებს იცავს.

ბიოლოგიის მახასიათებლები. ყველაზე ხშირად, ხის ღრუებს იყენებენ, როგორც საზაფხულო თავშესაფრები, გარკვეულწილად უფრო იშვიათად - ხის კედლის ჩამოსხმის უკან სახლებისა და ღრუსების სხვენები, ნიჟნი ნოვგოროდის რეგიონში გვხვდება კარსტის მღვიმეებში. ბროდთა კოლონიების საშუალო რაოდენობა დაახლოებით 10-20 ზრდასრული ქალია, თუმცა ევროპაში ცნობილია ასამდე ზრდასრული ცხოველის კოლონიები. სანადირო ადგილები დაკავშირებულია ტყესთან - ის ნადირობს ხეებს შორის, ტყის გზებზე, მცირე ზომის გლეხებზე, მცირე მდინარეების ნაპირებზე, ხოლო დასახლებებში - ბაღებსა და პარკებში. დაფრინავს გვიან გვიან ღამით და ნადირობს, მთელი ღამე ნადირობს, ფრენის ბრტყელტერფიანობა, იშვიათი ფრთების ფრთებით. ის ძირითადად იკვებება შეცდომებითა და ქიაყით, რომელსაც აგროვებს ხეების ფოთლებზე და ტოტებზე, შენობების კედლებზე და ა.შ. კუბები იბადება ივნისის ბოლოს - ივლისის დასაწყისში. მაცდუნებელი სახეობა, ზამთრის პირობებში ცოტა მომთხოვნი. ის ხიბლავს მღვიმეებში, ადაპტებში, სარდაფებში, ნიჟნი ნოვგოროდის რეგიონში, პერევოვსკის, ბუტურლინსკის და ლისკოვსკის რაიონებში ნაპოვნი ზამთრის ფარებისთვის.

მთავარი შემზღუდველი ფაქტორები. ეს შეიძლება განიცდიან ადამიანის ეკონომიკური საქმიანობით გამოწვეული საკვებით მომარაგების დარღვევის შედეგად, ასევე საზაფხულო თავშესაფრებში განადგურების შედეგად - ადამიანის შენობებში, შეშფოთებასა და ზამთრის ადგილებში ტემპერატურის რეჟიმის დარღვევით.

ინფორმაცია:

  • დაბადების თარიღი:

სახელი: BROWN ყურის - Plecotus auritus (Linnaeus, 1758)

რაზმი: ღამურები.

ოჯახი: ტყავი.

კონსერვაციის სტატუსი: 3 კატეგორია. ის ჩამოთვლილია თათარსეთის რესპუბლიკის წითელ წიგნში.

მოკლე აღწერა: ხბო საშუალო ზომის. სხეულის სიგრძე 42 - 55 მმ, წინამხარის სიგრძე 35 - 43 მმ. ნესტოების უკან შეშუპება კარგად არის განვითარებული; თვალის ზემოთ არის დიდი ტუბერკულოზი, რომელიც დაფარულია ვიბრისით. იგი განსხვავდება ოჯახის სხვა სხვა სახეობებისგან, ძალიან დიდი ყურებით (მინიმუმ 30 მმ). ქურთუკი სქელია, გრძელი. უკანა არის ყვავი - ან მოწითალო ყავისფერია, მუცელი მოყვითალო-მოთეთროა.

განაწილება: ევროპის ენდემური სახეობები, სადაც იგი გავრცელებულია სამხრეთით 65 ° C- ით. შ., ურალის დასავლეთით და კავკასიონის ჩრდილოეთით. უდმურტიის ტერიტორია მთლიანად შედის სახეობების სპექტრის ჩრდილო-აღმოსავლეთ ნაწილში.

ეკოლოგია: დიაპაზონის უმეტესობაში იგი მჭიდრო კავშირშია ტყის ჰაბიტატებთან. სტეპის ზონაში გვხვდება ბაღები და დასახლების პარკები. თბილ სეზონზე ის დასახლებულია ხეების ბუჩქებში, ჩამორჩენილი ქერქის უკან, ღრუებში და ფრინველებზე, სხვადასხვა გამოქვაბულებში, აგრეთვე ადამიანის შენობებში. როგორც წესი, ის ზაფხულში არ ქმნის დიდ მტევნებს; ურჩევნია დასახლდეს ღამურის სხვა სახეობებისაგან. ქალებს თითო-თითო თითო კუბიკი მოაქვთ, რაც ჩვენი რესპუბლიკის პირობებში ივნისის ბოლოს გამოჩნდება. მაცდური სახე. ზამთრის პერიოდში იგი აღინიშნა რესპუბლიკის უამრავ რეგიონში. იგი ზამთრის თავშესაფრად იყენებს მღვიმეებს, ადაპტებს, სარდაფებს, შენობების სარდაფებს, ჭურჭლის დასალევად.

ამჟამინდელი მდგომარეობა: ყავისფერი საყურეები აღირიცხა Kizner, Syumsinskiy, Vavozhsky, Celtinsky, Krasnogorsk, Uvinsky, Malopurginsky, Zavyalskysky, Votkinsky და Kambarsky რაიონებში, აგრეთვე ტყე-პარკის ზონაში და იზევსკის საცხოვრებელი კორპუსში. სახეობათა ადგილობრივი მოსახლეობა არ არის წარმოდგენილი ინდივიდების დიდი რაოდენობით.

შეზღუდვის ფაქტორები: აშკარა და სანიტარული ხეების განადგურების შედეგად თავშესაფრების განადგურება, საზაფხულო ჰაბიტატებში ცხოველების განადგურება და ზამთარში.

უსაფრთხოების ზომები: ტყის სადგომებში ღრუ ხეების შენარჩუნება, ყველაზე ტიპურ ჰაბიტატებში ტყის ნაკრძალის შექმნა, ხელოვნურ თავშესაფრებში მოთავსება ახალგაზრდა ტყეებში და ტყის პლანტაციებში, ღამით სარგებლობის შესახებ ცოდნის პოპულარიზაცია.

ინფორმაციის წყაროები: 1. წითელი. 2006 წ., 2. პავლინოვი და სხვ., 2002 წ., 3. სპითბენბერგერი და სხვ. al., 2006, 4. Hutson et.al., 2008b, 5. Kapitonov, Grigoryev, 1995, 6. Grigoryev, 1998, 7. Red. 2001 წ., 8. ავტორთა მონაცემები, 9. ბოლშაკოვი და სხვ., 2005 წ.

შედგენილია: კაპიტონოვი ვ.I., გრიგორიევი A.K.

ვინ არის საყურეები?

უშანი მიეკუთვნება გლუვი ჯოხების დიდ ოჯახს. ნამდვილ თაგვებთან და სხვა მღრღნელებთან, მათ საერთო არაფერი აქვთ, გარდა იმისა, რომ ისინი ასევე ძუძუმწოვრები არიან. სავარაუდოდ, მათ ასეთი სახელი მიიღეს აკანკალებული ხმის და მცირე ზომის წყალობით.

ყურის ღამურები წარმოადგენენ ცალკეულ გვარს, რომელიც მოიცავს დაახლოებით 19 სახეობას. გარეგნულად, ისინი ძალიან არ განსხვავდებიან ერთმანეთისაგან. ყველას აქვს სქელი ბეწვი, კარგად განვითარებული auricles (trestles) და გლუვი muzzle, მოკლებული სპეციალური ზრდის საწყისი ძვლის-ხრტილოვანი ქსოვილისგან.

სახეობა Plecotus sardus, ანუ სარდინიული ურანი, ენდემურია ამავე სახელწოდების იტალიურ კუნძულზე. გვხვდება ტყის ქვედა მიღმა ან სანაპიროზე. ნაცრისფერი ყურის საყურე მსგავსია, მაგრამ ოდნავ პატარა. ის ცხოვრობს ჩრდილოეთ აფრიკაში, ცენტრალურ და აღმოსავლეთ ევროპაში, დაფრინავს ტყეებში, პარკებსა და ბაღებში. ის უშანკას ჩვეულებრივი (ყავისფერი) ორმაგად ითვლება, რადგან მათ აქვთ მსგავსება ცხოვრების წესში, ფერში და სტრუქტურაში. ძლიერი მსგავსების გამო, ისინი არ გამოირჩეოდნენ 1960-იან წლებამდე, მათი ჩათვლით, რომ ისინი ერთსა და იმავე სახეობათა ქვესახეობებად იქცევიან.

ყავისფერი ყურები

ეს არის ყველაზე გავრცელებული და შესწავლილი ტიპის უზნაკა. ახასიათებს შედარებით მცირე ზომის ფრთის ზომა, გრძელი კუდი (დაახლოებით 40 მმ) და გრძელი თავისუფალი ფრთების თითები (6-დან 7 მმ-მდე). ყურის ფარფლების სხეული სიგრძეში 4-დან 5 სანტიმეტრამდე აღწევს. პატარა თვალების ზემოთ აშკარად ჩანს მეჭეჭები. ცხოველის სხეული დაფარულია სქელი ყავისფერი ბეწვით. მისი ფერებში შეიძლება განსხვავდებოდეს მუქი ყავისფერიდან ნაცრისფერიდან. მკერდზე და მუცელზე, ბეწვი მსუბუქია და აქვს ყვითელი ელფერი.

Ears bat ცხოვრობს ჩრდილოეთ აფრიკასა და შუა აღმოსავლეთში. იგი ფართოდ არის გავრცელებული ევრაზიაში. Usan– ის სპექტრის დასავლეთ საზღვარი მოიცავს პორტუგალიას, აღმოსავლეთში იგი შემოიფარგლება შორეული აღმოსავლეთის და ჩინეთის ცენტრალურ რეგიონებთან. ჩრდილოეთით, ხბო არ ასხამს, შესაბამისად, ნორვეგიაში, შვედეთში ან ტაიგის ჩრდილოეთ ნაწილებში, სახეობების აღმოჩენა შეუძლებელია.

ნადირობა და ექოკლოკაცია

ყავისფერი ყვავილის ხბო არის ძუძუმწოვარი, რომელიც მტაცებს პატარა ცხოველებზე. მისი დიეტა ძირითადად შედგება მწერებისგან და სხვა უხერხემლოებისგან, მაგალითად, მაისის ხოჭოები, პეპლები, მუწუკები, ქიაყელები და ა.შ., განსხვავებით გიგანტური საღამოს ან ფსევდო-ვამპირებისაგან, უფრო დიდი მტაცებელი მათ ძალას აღემატება.

ყველა ყურის დამახასიათებელი თვისებაა დიდი ყურები, რაც მათ ეხმარება უკეთესად მოხვდნენ ექოკლოკაციის სიგნალები. მათი ზომა თითქმის ტოლია მაუსის სხეულის სიგრძეზე და 3-4 სანტიმეტრია. ყავისფერი საყურეები ასხივებენ დაბალი სიხშირის ტალღებს ადამიანისთვის და მრავალი ცხოველისთვის 25-85 კჰცც დიაპაზონში 50 კჰცც ამპლიტუდით. ასახული სხვადასხვა ობიექტებიდან, ისინი აძლევენ თაგვებს ინფორმაციას, თუ როგორ მდებარეობს ობიექტები მათ გარშემო.

Echolocation პირველ რიგში გამოიყენება სივრცეში ორიენტაციისთვის, ასევე ნათესავებს შორის კომუნიკაციისთვის. ფრინველების მსგავსად, ისინი საუბრის დროს მღერიან სიმღერებს, რომლებიც შედგება სხვადასხვა რიგითობის ათეული სინლაკისაგან. ერთადერთი განსხვავება ისაა, რომ მათ ტრიალებს ყველა არსება არ ისმის.

Echolocation ასევე ეხმარება ღამურებს საკვების მოძებნაში. მართალია, ზოგიერთმა მწერმა ისწავლა სიგნალის დაბლოკვა ან საკუთარი თავის გამოყენება მტაცებლების მოსაძიებლად. ნადირობის დროს, ყურის ჩამჭრელებს შეიძლება საერთოდ არ იყენებდნენ „ზესახელმწიფოები“, მხედველობაში აქვთ მხედველობა და შესანიშნავი მოსმენა. მათი ყურის მგრძნობელობა საშუალებას გაძლევთ ამოიცნოთ თათის ფრთების ფრთები რამდენიმე მეტრის დაშორებით.

ცხოვრების წესი

ყურის ღამურები ცხოვრობენ სხვადასხვა ტიპის პეიზაჟებით. მათ შეუძლიათ იცხოვრონ ტყეებში, მაღალმთიანეთში და ტყისპირა რაიონებში. ხშირად ისინი გვხვდება ქალაქის პარკებში, ბაღებსა და გზების გასწვრივ. ისინი ცხოვრობენ მარტო ან მცირე ჯგუფებში. შთამომავლობის გაზრდა, მათ შეუძლიათ გაერთიანება დედებისა და კუბებისგან შემდგარ ჯგუფებში.

ეს არის sedentary ცხოველები. ზამთრისთვის ისინი არსად არ დაფრინდებიან, მაგრამ იძირებიან იზოლირებულ ადგილზე. ასეთი მათთვის ხეა, მღვიმე, ბნელი სხვენი და სარდაფი. იქ ყურძენს ზაფხულში სძინავს და დღის მოლოდინშია. როდესაც ის მთლიანად ბნელდება, ისინი გარეთ მიდიან, ნადირობენ გამთენიებამდე.

ყურის ფარფლების გაფრენა ახასიათებს პეპლების აურზაურს: ფრთების სწრაფი და წყვეტილი გადახრა, ხეების გარშემო შემოტრიალება და ტრაექტორიის ხშირი შეცვლა. დროდადრო, მათ შეუძლიათ ჩამოიხრჩო ჰაერში, ააფართხალონ ფრთები, შეაგროვონ ქიაყელი ან ობობა პირდაპირ ფოთლიდან ან ქერქიდან.

შენობა

წინა ნაწილი არ არის წაგრძელებული და მოკლე, ოდნავ აღნიშნა წინ. ტვინი არის ამოზნექილი და ოვალური. ყურის ყურის ფარების ფრთები მოკლე და ფართოა. თვალები ძალიან დიდი აქვს. ყურები საკმაოდ დიდი და მიმართულია და ცოტა წინ არის. ქურთუკი გრძელია და ქაოტური ფორმით იზრდება.

ზომები: მოზრდილი ყავისფერი ყურის ტანის სიგრძე 4-5 სმ.

ფერი: სხეულის ზედა მხარე არის მუქი ნაცრისფერი ან მოყავისფრო ნაცრისფერი. სხეულის ქვედა მხარე არის ნაცრისფერი ან ღია ნაცრისფერი.

მეცხოველეობა და ჰაბიტატი

კუბების დაბადება ივნისში ხდება, როგორც წესი, 1 ინდივიდი. ორსულობის დროს მამაკაცი ინარჩუნებს დაშორებას ქალიდან.

ფართოდ გავრცელებულია მთელს ევროპასა და აზიაში, განსაკუთრებით კი რუსეთში, უკრაინაში, ბელორუსში. ისინი ცხოვრობენ ხეების ღრუბლებში, გამოქვაბულებში, კედლებში, ბზარებზე, სხვენებში, სარდაფებში და ა.შ.

Pin
Send
Share
Send