ცხოველების შესახებ

თეთრი გმირები - Egretta

Pin
Send
Share
Send


ლათინური სახელი:Egretta garzetta
რაზმი:ციკონიფორმები
ოჯახი:ჰერონი
არჩევითი:ევროპული სახეობების აღწერა

გარეგნობა და ქცევა. ჰერონი საშუალო სიდიდისაა, შესამჩნევად მცირე ზომის, ვიდრე თეთრი, მაგრამ უფრო დიდი, ვიდრე ყვითელი და ეგვიპტური. სხეულის სიგრძე 55–65 სმ, წონა 350–550 გრამი, ფრთების სიგრძე 88–95 სმ. მას აქვს ძალიან ელეგანტური ფიზიკური და პატარა თავი გრძელი და თხელი წვერით. მოცეკვავე ჩაცმულობის ფრინველებში, გარდა იმისა, რომ უკანა ნაწილზე დელიკატური ბუმბულის ბუმბულიანი აურზაურია, კისრის ქვედა ნაწილში გრძელი „გულსაკიდი“ და კისრის რამდენიმე (ჩვეულებრივ ორი) გრძელი ვიწრო ბუმბული აქვს, რაც არასდროს ხდება დიდ თეთრკანიანთან.

შემოდგომაზე და ზამთარში, egret, გულსაკიდი და crest არ არის გამოხატული. ყველაზე საიმედო განმასხვავებელი თვისება შეიძლება ჩაითვალოს, როდესაც პატარა თეთრი ჰეროინი თავის ფეხებს აჩვენებს: ყვითელი თითები მკვეთრად განსხვავდება შავი წინაპრით. მას უყვარს მცირე ჯგუფებში ყოფნა არაღრმა წყალში, არის საკმაოდ მობილური და განსაკუთრებით ფრთხილად. ეს herons ხშირად დაფრინავენ პაკეტებში და იშვიათად ხვდებიან სოლით ან ხაზით, ჩვეულებრივ, ისრებივით დაფრინავენ გველში. აქტიურია ძირითადად დღის განმავლობაში.

აღწერა. ქლიავი მთლიანად თეთრია ნებისმიერი ასაკის ფრინველებში და ნებისმიერ სეზონში. წვერი და ფეხები შავია, მოსიარულე კაბაში თითები მოყვითალო ფერისაა, ზამთარში ისინი მუქი და ბინძური ყვითელია, მაგრამ ისინი ყოველთვის განსხვავდებიან ფერით ტარსუსისგან, თუნდაც ახალგაზრდა ფრინველებში, რომელშიც უფრო სავარაუდოა, რომ მომწვანო. მძივი შავია ყველა სეზონში (ახალგაზრდა ფრინველებში იგი მუქი ფერის ყვავილოვანი ფუძით არის მუქი). თვალების და ხიდის გარშემო შიშველი კანი მოლურჯო ფერისაა და შემოდგომაზე და ზამთარში და შეჯვარების პერიოდში ყვითელი (ნარინჯისფერით). ახალგაზრდა ფრინველებში, ეს ადგილები რუხი ფერისაა. თვალები მოყვითალოა ნებისმიერ ასაკში.

ხმა რაც ყველაზე მეტად ემსგავსება პრაქტიკულად ყორღანების ტირიფის კრახს. საკმაოდ ხშირად ყვირის.

განაწილება, სტატუსი. მეცხოველეობის დიაპაზონი მოიცავს ევროპის სამხრეთ რეგიონებს, აფრიკას, სამხრეთ აზიასა და ავსტრალიას. ევროპულ რუსეთში ის გვხვდება სამხრეთით, შავი, აზოვისა და კასპიის ზღვის სანაპიროებზე და მათში მიედინებული მდინარეების ქვედა მიდამოებში. უმეტესად ის ბინადრობს, იგი საკმაოდ გავრცელებულია, ზოგიერთში კი ყველაზე შესამჩნევი და მრავალრიცხოვანი ჰერონია. გადამფრენი ფრინველი, უახლოესი ზამთარი ამიერკავკასიაშია.

ცხოვრების წესი. ის ჩვეულებრივ ბუდეებს იწევს კოლონიებზე ხეებზე, გაცილებით იშვიათად კი ლერწმის საწოლებით, სხვადასხვა წყალსაცავების ნაპირებთან ერთად, ხშირად ერთად მობრძანებულ სხვა ფრინველებთან. ხეებზე, თხელი, გრძელი, მშრალი წნელებიდან აგებული ბუდეები ფიქსირდება ჰორიზონტალურ ტოტებზე, ზოგჯერ მაგისტრალურიდან ძალიან შორს. ბუდის ფორმა, ისევე როგორც სხვა სახეობების ჰერონები, წააგავს ინვერსიულ კონუსს გამჭვირვალე კედლებით.

ორივე პარტნიორი აშენებს ბუდეს, ხოლო მამრი მოაქვს მასალას, ქალი კი მას ბუდეში აყენებს და შენობას მფარველობს სამეზობლოში მყოფი სხვა ჰერონებისგან. 4–5–5 მომწვანო – ცისფერ კვერცხში. ქალი ინკუბატებს ქვისა ძირითადად 25 დღის განმავლობაში. გაქცეული ქათმები ხის ტოტებში გადადიან, სადაც დღის უმეტეს ნაწილს ატარებენ, როდესაც მშობლები გამოჩნდებიან, ქათმები მიდიან ბუდეში, სადაც იღებენ საკვებს.

მფრინავი ახალგაზრდა ფრინველები პირველად იკვებებიან კოლონიების მახლობლად და ღამით უბრუნდებიან მათ.ისინი იკვებებიან უხერხემლოებით, პატარა თევზებით და სხვა შესაფერისი ცხოველებით.

პატარა ეგრე (Egretta garzetta)

ჩრდილოეთ დიდი Egretta alba alba (Egretta alba alba)

ეს ბუდეს დუნაის შუა მონაკვეთიდან და ბალკანეთის ნახევარკუნძულის დასავლეთ ნაწილებიდან (სლავონია, ჩერნოგორია, უნგრეთი) ჩრდილოეთ ჩინეთამდე და იაპონიის ჩრდილოეთით. სამხრეთით ის ბუდეს ბალკანეთის ნახევარკუნძულზე დაახლოებით 40 ° C- მდე ბუდეს. შ. (ალბანეთი, მაკედონია), მცირე აზიაში, სპარსეთსა და ავღანეთში (მაგრამ არა ინდოეთში), ქაშგარში. ჩრდილოეთიდან ბუდეებია ბესარაბიაში და შავი ზღვის, აზოვისა და კასპიის ზღვებისკენ მიედინება ჩანჩქერები, უმანის რაიონებში, მდინარეზე. ორელის, დნეპროპეტროვსკის, ვალკოვსკის და სარპინსკის ტბები, ირგისა და ტურგაის ქვედა მიდამოებში, ატბარსკის რაიონში (და, ალბათ, იშიმისა და ტობოლის ზემო დისტანციებს შორის ტბების გასწვრივ), ზაიანსის დეპრესიაში, მონღოლეთსა და ამურის მხარეში, ამურის პირით. იგი ზამთარობს ჩრდილოეთ აფრიკაში (სადაც ბუდე არ არის დადასტურებული) და ბუდეების ზოგიერთ ადგილებში: აღმოსავლეთ ამიერკავკასიაში, და ამიერკავკასიის რეგიონში და თურქესტანში, კაშგარიაში, ალაშანში, აგრეთვე მესოპოტამიაში, ბელუჩისტანში, მცირე რაოდენობით ჩრდილოეთ ინდოეთში, გარდა აღმოსავლეთ ნაწილებისა ჩინეთი. სპანი ესპანეთში, იტალიაში, საბერძნეთსა და ყირიმში მდებარეობს (ან დაფრინავს, მაგრამ არ ბუდეს), მაგრამ მიაღწევს კანარისა და ბრიტანეთის კუნძულებს, შვედეთი, პოლონეთს, კურლანდიას, მინსკის რაიონებს, ხარკოვს, ვორონეჟს, კამიშინს, ტომსკს.

სამხრეთ დიდი ეგნატე Egretta alba modesta (Egretta alba modesta)

იგი ბუდეს მთელს ინდოეთში და ინდო-ჩინეთში, ხოლო შუალედური კუნძულების გასწვრივ ავსტრალიაში, სამხრეთით და ჩინეთს, კორეას და იაპონიის სამხრეთ და შუა ნაწილებს ჩრდილოეთით. ქალი ჩაცმული ეკიპირებით, 1885 წლის 15 აპრილს სიდემში და ზამთრის ბუმბულის ნიმუში (სქესის და თარიღის მითითების გარეშე) აბრეკის Bay- ში დაიჭირეს სამხრეთ რუსეთის იურიკის მხარეში.

შუა Egret Egretta ინტერმედიის (Egretta Intermedia)

ტიპურ ქვესახეობებში (E. int. Intermedia) ბუდეები ინდოეთში, ინდო-ჩინეთში და ჩინეთში, ფილიპინებსა და სანდას კუნძულებზე, აღმოსავლეთით და სამხრეთით, და იაპონიის ჩრდილო-აღმოსავლეთით, ესოს ჩათვლით. ავსტრალიაში მდებარე სხვა ძალიან ახლოს მდებარე ქვესახეების ბუდე, E. int. plumifera (Gould) მეტ-ნაკლებად ყვითელი ტიბია და ყოველთვის ყვითელი წვერი - და აფრიკის ტროპიკულ ნაწილში, E. Int. brachyrhyncha ოდნავ აღემატება ავსტრალიის ფორმას, რაც ძალიან მსგავსია.

საშუალო egret- ის აზიის ქვესახეობები, E. intermedia intermedia, ჩვენს ფაუნაში შედის ნიმუშის საფუძველზე ბუტურლინის მიერ აღმოჩენილ და იდენტიფიცირებულ სრულ ბუმბულებში, 1923 წლის საავტომობილო გამოფენაზე, ვლადივოსტკოდან (ამჟამად მოსკოვის სახელმწიფო უნივერსიტეტის მუზეუმში) აღმოჩენილი და იდენტიფიცირებული სრულ ბუმბულებში. ეს ფრინველი დაიჭირეს 1922 წლის 9 მაისს კუნძულ პოპოვაზე. მაგრამ Tachanovsky- ს მიერ მოხსენიებული ნიმუშებიდან E. a, modesta, ერთი ქალი, მიიღო აგვისტოში Sidemi (სამწუხაროდ, ტირიფების შიშველი ნაწილების ფერი სრულად არ მითითებით ზამთრის სრულ ბუმბულში), ზომით თუ ვიმსჯელებთ, განეკუთვნება იგივე სახეობებს: ფრთი 352 მმ, მეტატარუსი. 137 მმ, შუბლიდან შუბლის წვერიდან 90 მმ. ნიმუშის შესაბამისი გაზომვები გამოფენაზე 192.3 გ .: 307, 101, 96 მმ, უკანა ბუმბულის გაფორმება 105 მმ-ით აღემატება კუდის ბოლოს. სხვათა შორის, უნდა აღინიშნოს, რომ ამ ფორმისთვის Hartert– ის მიერ მითითებული ზომები, კერძოდ კი მეტატარსული წვერი, ძალიან შორს არის ზღვარისგან, როგორც ქვედა, ასევე განსაკუთრებით ზედა მხარეს.

თეთრი ეგეთი

შუა Egret - Egretta intermedia - იშვიათი, არარეგულარულად ბუდეს სახეობა. RSFSR– ში ტბის ტბაზე დაარსდა თეთრი ეგეთების ბუდე. ხანკა, სადაც 1971 წელს 2 ბუდე იპოვეს ნაცრისფერ, წითელ და დიდ თეთრკანიანთა ერთ-ერთ კოლონიაში. ალბათ, ის ბუდეს სამხრეთ პრიორიტეს სხვა ადგილებში მდებარეობს. მას ურჩევნია რეზერვუარების ბუდეები ლერწამის მკვრივი სქელებით, ბუჩქებითა და ხის მცენარეებით, სხვა ციკონიფორმების შერეულ კოლონიებში.

მიგრაციისა და მიგრაციის პერიოდის განმავლობაში, საშუალო თეთრკანიანები ერთმანეთთან ერთად ინახავდნენ ერთს, ორ ან ფორმაში სამწყსოს, იშვიათად - 20-25 ფრინველისგან.

ეს საშუალო ზომის ჰერონია, სხეულის სიგრძე 65-72 სმ.იგი ცხოვრობს აფრიკაში, სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიასა და ავსტრალიაში. ცნობილია ორი ქვესახეობა.

ჰერონი

ჰერონი მხოლოდ ფეხები, მხოლოდ კისერი, დანარჩენი სისულელეა, დანარჩენი მხოლოდ სხეულია, სწორედ აქ მიდის საკვები. გრძელი წვერივით ასხამს წყალს, შინდის შლანგის მსგავსი და თევზი და ბაყაყები შთანთქავს მთელ. კარგი, და საღამოს ის დაიღალება, ის ერთ ფეხიზე გამკაცრდება და ის გაყინავს მარტოხელას, როგორც რაინდ დონ კიხოტს. ინ

ჰერონი

ჰერონი მხოლოდ ფეხები, მხოლოდ კისერი, დანარჩენი სისულელეა, დანარჩენი მხოლოდ სხეულია, სწორედ აქ მიდის საკვები. გრძელი წვერივით ასხამს წყალს, შინდის შლანგის მსგავსი და თევზი და ბაყაყები შთანთქავს მთელ. კარგი, და საღამოს ის დაიღალება, ის ერთ ფეხიზე გამკაცრდება და ის გაყინავს მარტოხელას, როგორც რაინდ დონ კიხოტს. ინ

ჰერონი

Heron Key- ის საკუთრება: დამოუკიდებლობა და თვითშეკავების მოქმედება პერიოდი: გაზაფხული არსებობს მრავალი სახეობის ჰეროინი, მათ შორის მწარე და თეთრი ჰეროინი (გაითვალისწინეთ, რომ ღეროები და ამწეები სრულიად განსხვავებული ფრინველებია). ჰერონები ცხოვრობენ ჭაობიან ადგილებში და ზედაპირულ წყალში.

სამეცნიერო ნაშრომის ტექსტი თემაზე: ”ახალი მონაცემები ეგეტას ინტერმედიის საშუალო ბუმბულის ბუდეების განლაგების შესახებ ჰანკას ტბაზე”

ჩვენ ასევე შევამჩნიეთ გოგრაკზე პეროგრინის ფალანგის შეტევა, რომელიც ბუდეზე მყოფი მტრედის საშუალებით ბუდეზე მიფრინავდა. ფალკონი ზემოდან რამდენჯერმე დაარტყა ქოხის მოკლე ყელს და ის იძულებული გახდა მიეტოვებინა თავისი მტაცებელი და გაექრო.

ზაფხულის მოხეტიალეობის დროს, მრავალწლიანი ფალანგები აქტიურად ეძებენ მტაცებელს, დაფრინავენ დიდ ტერიტორიებზე.

აღწერილი ნადირობის მეთოდები ნაყოფიერია მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუ ფრინველთა მოძრაობები ყოველდღიურად ხდება პერგრინის ფალანგის ჰაბიტატის მეშვეობით (Vitovich 1989). და ასეთი მოძრაობები (ყოველდღიური ან სეზონური) ხდება მხოლოდ დიდი მდინარის ხეობებში. ყარაჩაულ-ჩერქეზეთში ესენი არიან კუბის, ტებერდას, აქსასტის, მარუჰის, ბოლშოი ზელენჩუკის, ურუფის, ბოლშაიას ლაბას ხეობები. მრავალწლიანი ფალანგები ცხოვრობენ ყველა ამ ადგილას.

ვიტოვიჩ O.A. 1989. Peregrine Falcon ყარაჩაულ-ჩერქეზეთში // ორნიტოლოგიური რესურსები

ჩრდილოეთ კავკასია: რეზიუმე. დოქტ. სამეცნიერო და პრაქტიკული. კონფ. სტავროპოლის. მნიცაკანოვი P.A. 1989. ლარაგაკის მაღლობზე მდებარე მრავალწლიანი ფალანგის ბუდეების მიმართ // სტავროპოლის ტერიტორიისა და მიმდებარე ტერიტორიების ეკოლოგიური პრობლემები: ნაშთები. დოქტ. რეგიონალური სამეცნიერო და პრაქტიკული. კონფ. სტავროპოლის. მნაცეკანოვი პ.ა., ტილაბა P.A. 1990. პერეგინის ფალანგური კვება კრასნოდარის მხარეში // ჩრდილოეთ კავკასიის იშვიათი, პატარა და ცუდად შესწავლილი ფრინველები: სამეცნიერო და პრაქტიკული მასალები. კონფ. სტავროპოლის. Tilba P.A. 1985. დასავლეთ კავკასიის ცენტრალურ ნაწილში მრავალწლიანი ფალანგის ბუდეების შესახებ // ჩრდილოეთ-დასავლეთ კავკასიის ჩიტები. M. Khokhlov A.N., Vitovich O.A. 1990. იშვიათი სახეობის ფრინველების ამჟამინდელი მდგომარეობა სტავროპოლის მხარეში და მათი დაცვის პრობლემები // ჩრდილოეთ კავკასიის იშვიათი, მცირე და ცუდად შესწავლილი ფრინველები: სამეცნიერო და პრაქტიკული მასალები. კონფ. სტავროპოლის.

რუსული ორნიტოლოგიური ჟურნალი 2000, ექსპრეს გამოცემა 114: 20-22

ახალი მონაცემები ეგნეტას ინტერმედიის ბუდეების შესახებ ხანკას ტბაზე

უსსურის პედაგოგიური ინსტიტუტი, ნეკრასოვაას ქ., 35, უსსურევსკი, 692500, რუსეთი 2) ხანკას სახელმწიფო ნაკრძალი, ერსშოვის ქ. 6, სპასსკ-დანინი, პრიმორსკის კრაი, 692210, რუსეთი

მიღებულია 2000 წლის 3 ოქტომბერს

რუსეთის პირველი შუა ბუდე ეგერტას ინტერმედიის პირველი ორი ბუდე 1971 წელს აღმოაჩინეს ხანკას ტბის სამხრეთ მიდამოში, მდინარეების ამინდის ნაწილში მდებარე ჰერონების შერეული კოლონიაში. მითი (ლეფუ) (პოლივანოვა, გლუშჩენკო 1977). 1973-1980 წლების ზაფხულში, საშუალო თეთრი

ჰერონებს თითქმის ყოველწლიურად აკვირდებოდნენ ტბის მთელ სამხრეთ და აღმოსავლეთ სანაპიროებზე. ხანკანამ და ახალგაზრდების შეხვედრებმა ივლისის შუა რიცხვებში - 1976-1977 წლებში, მათ მიაჩნიათ, რომ ისინი არაკანონიერად ბუდეს ხანკას დაბლობის აღმოსავლეთ ნაწილში (ბლაგნიკო 1981). ამასთან, ზემოხსენებული კოლონიის პერიოდულ შემოწმებას, რომელიც ჩატარდა 1994 წლამდე, არ მისცა დადებითი შედეგი.

1999-2000 წლებში, იმავე კოლონიაში ჩხრეკის დასრულებისას, ნაპოვნი იქნა საშუალო თეთრი ჰერონების ნამოსახლარი, რომელთა დათვლაც იყო (ვიმსჯელებთ კოლონიაზე დაფრინული ფრინველების რაოდენობას, როდესაც შეშინებულნი იყვნენ, აგრეთვე დასახლების ნაწილის მიწისზედა გამოკვლევის თანახმად), შესაბამისად, 20-30 და 30-40 გამრავლების წყვილი. დასახლება განლაგებული იყო ფართო დიფუზიური მრავალფეროვანი კოლონიის ჰერონების და მსხვილი კორნორანტების Pha-lacrocorax carbo- ით, კომპაქტურად იკავებდა ტირიფის ჭურვების მცირე ფართობებს. საშუალო თეთრი ჰერონების ბუდეებს შორის მინიმალური მანძილი 105 სმ-ს აღწევდა, ხოლო მთელმა დასახლებამ დაიკავა დაახლოებით 600 მ 2 ფართობი.

1999 წლის 22 ივნისს, ბუმბული ქათმები იპოვნეს საშუალო თეთრკანიანთა ყველა გამოკვლეულ ბუდეში, ხოლო 2000 წლის 25 მაისს ნაპოვნი იქნა 2000 ბრჭყალი, როგორც უვარგისი კვერცხით, ასევე გამოჩეკვის სხვადასხვა ეტაპზე. ამ უკანასკნელ შემთხვევაში დეტალურად განიხილეს 7 ბუდე, რომელთაგან ხუთი იყო 3 კვერცხი, ერთში 4, ერთში 1 კვერცხში. ბუდეები მდებარეობდნენ მიწიდან (ან წყლიდან) 115-180 სმ სიმაღლეზე. ბუდეების საშუალო სიმაღლე 141 სმ იყო. ბუდეები იყო შედარებით მცირე, ფხვიერი და თითქმის ბრტყელი კონსტრუქციები, რომლებიც თითქმის მთლიანად მშრალი მშრალი ტირიფის ტოტებისაგან იყო გაკეთებული, ხოლო მშრალი ლერწმის ღეროები, ასე ჩვეულებრივად დიდი თეთრი ეგრეთების ბუდეებისთვის, ეგრეტა ალბა, მხოლოდ უმნიშვნელო ნაწილი იყო ინდივიდუალური ბუდეების სამშენებლო მასალა.

ბუდის სისქე იყო 9-35, საშუალოდ 21.3 სმ. ბუდის "მკვრივი" ნაწილის დიამეტრი იყო 27-49 ფარგლებში, საშუალოდ 33.9 სმ. ბუდეების მთლიანი დიამეტრი, მხრების გასწვრივ ბოლოების გათვალისწინებით, 39-დან 65 სმ-მდე მერყეობდა. , საშუალოდ 53.9 სმ. უჯრა სუსტად იყო გამოხატული, ხოლო მისი სავარაუდო დიამეტრი 15.5-24.0 იყო, საშუალოდ 19.5 სმ.

კვერცხებს ჰქონდათ ჰერონების ტიპიური ფერი, განსხვავდებოდა უფრო მოგრძო ფორმით. ზომის 20 კვერცხი, მმ: 44.7-58.3x32.3-38.8, საშუალოდ 53.1x36.6.

ჩვენს მიერ გამოკვლეულ დანარჩენ სამ ჰერონულ კოლონიაში, პრიანკანკასიას დაბლობის სამხრეთ ნახევარში (კოლხინის კუნძულზე მყოფი კოლონიის ჩათვლით), საშუალო თეთრი თიაქარი არ არსებობდა.

ამრიგად, ტბაზე საშუალო თეთრი ჰერნის ნებისმიერი მნიშვნელოვანი დასახლების ფორმირება. ჰანკა მოხდა 1995 წლიდან 1999 წლამდე. ამ დასახლების მომავალი ბედის პროგნოზირება ჯერ კიდევ რთულია. აშკარაა მხოლოდ ის, რომ ამ სახეობის ბუასილი მოსახლეობის აფიქსირებს დადებით ეფექტს, რომელიც ჩამოთვლილია რუსეთის წითელ წიგნში, მდინარის მთელი ჩანასახის ნაწილის ადრეულ შეტანას. ტალახი ხან-კაი ნაკრძალში. ეს შეამცირებს ფრინველების შეშფოთების ფაქტორს კოლონიაში და საკვების საძირეებზე, ხოლო დამწვარი ჩამოსხმის რისკის ფაქტორი, სადაც ეს არის ერთადერთი ცნობილი მეცხოველეობის დასახლება Egretta intermedia ჩვენს ქვეყანაში.

ამ სამუშაოს მხარი დაუჭირა ველური ბუნების მსოფლიო ფონდმა (გრანტი 2440 / RU0075.01 / GLM).

გლუშჩენკო იუ.ნ. 1981. ხანკას დაბლობის ბუდეების ფრინველთა ფაუნისაკენ //

შორეული აღმოსავლეთის იშვიათი ფრინველები. ვლადივოსტოკი: 25-33. Polivanova H.H., Glushchenko Yu.N. 1977. ახალი მონაცემები Primorye– ს ზოგიერთი იშვიათი და პატარა ფრინველების შესახებ // მეთორმეტე გაერთიანების მასალები. ორნიტოლი. კონფ. კიევი: 95-96.

რუსული ორნიტოლოგიური ჟურნალი 2000, ექსპრეს გამოცემა 114: 22-23

ფსლოვში და მის შემოგარენში Phylloscopus trochiloides- ის მწვანე ნაკადის შესახებ

ზოოლოგიის დეპარტამენტი, რიაზანის პედაგოგიური უნივერსიტეტი, რიაზანი, 390000, რუსეთი მიიღო 2000 წლის 28 აგვისტო

1843 წელს Phylloscopus trochilus viridanus Blyth– ის მწვანე ნაკაწრი აღმოსავლეთ აღმოსავლეთით დასახლება დაიწყო XX საუკუნის დასაწყისიდან. ფსკოვის რაიონის ტერიტორიაზე პირველად იგი დაათვალიერა ნ.ა. ზარუდნიმ (1910) 1902 წლის ივნისში, ფსკოვის მახლობლად სავინა უდაბნოს შერეულ ტყეებში. იშვიათი შეხვედრები მასთან პსკოვისა და იბსორსკის მახლობლად მოხდა მომდევნო წლებში - 1903, 1905 და 1906 წლებში. 1906 წელს ნ.ა. ზარუდნი რამდენიმე პირს აკვირდებოდა ასევე ჰორუსის ქონების მახლობლად, ყოფილი პორხოვის რაიონში. იმავე წლებში, მწვანე სკალი გამოჩნდა პეტერბურგთან ახლოს, ესტონეთსა და ფინეთში (იხ. მალჩევსკი, პუკინსკი 1983). ამ სახეობების პირველი ძლიერი განსახლების ტალღა დაფიქსირდა 1930-იან წლებში, როდესაც პირველად ლენინგრადის რეგიონის ტერიტორიისათვის, კარელიან ისტმუსზე, ზელენოგორსკის მახლობლად აღმოაჩინეს. ბუდეები (ibid.).

მორიგი შეხვედრა მწვანე კვერთხით ფსკოვის რეგიონში. რეგისტრირებულია 1959 და 1960 წლებში (მეშკოვი 1961). 1963 წელს მდინარეზე. ტოლბა სოფელში ფსკოვის მახლობლად ელი-ზაროვო პირველი ბუდე აღმოჩნდა რეგიონის ტერიტორიისთვის (ურიადოვა, შჩბლიკინა 1993). 1962 წელს, ესტონეთისთვის პირველად შეიქმნა მწვანე სცენის ბუდე (ლილელხტი 1963 - ციტირებულია: მალჩევსკი, პუკინსკი 1983). მომდევნო წლებში აღარავის უხსენებია ამ სახეობის ფსკოვის რეგიონიდან. არ გამოჩნდა ლიტერატურაში. A.B. Bardin- ის ზეპირი მოხსენების თანახმად, 1970-იან წლებში, ყოველწლიურად მცირე რაოდენობის მწვანე ღეროების სიმღერა ხდებოდა ქალაქ პეჩორას მახლობლად.

2000 წლის ივნისში, როდესაც ჩავატარეთ ფრინველებზე რეგულარული დაკვირვებებისა და მარშრუტების გამოკითხვას პსკოვში და მის შემოგარენში, ჩვენ შევძელით

ჰერონის აღწერა

ჰერონის გარეგნობა, განსაკუთრებით მისი ფერი, დიდწილად დამოკიდებულია სახეობებზე, რომელთა ფრინველს მიეკუთვნება. ამასთან, შესაძლებელია აღინიშნოს გარკვეული გარეგანი მახასიათებლები, რომლებიც დამახასიათებელია ამ ოჯახში ყველა ჰერონისთვის. ასე რომ, herons არიან ჭაობის ფრინველი გრძელი და თხელი ფეხებით გარსების გარეშე. არსებობს მცირე, საშუალო და დიდი ჰერონები ზომის. ყველა გროვას აქვს სპეციალური ფხვნილები, რომლითაც ისინი ქლიავს მტვერს და არ ასუფთავებს მას, განსხვავებით სხვა ახლო ფრინველებისგან. სპეციალური თითი მდებარეობს ჰერონის ძირში, რომელიც განსხვავდება ფორმაში (ის ოდნავ გრძელია) - მისი ჰეროინი მას „სავარცხლად“ იყენებს. ბოლოებზე ფრთები უკანა მხარეს აქვს. კისერი არის curved, S ფორმის. წვერი გრძელი, დიდი და ძლიერია. ჰერონებს აქვთ ტიპიური სხეული: გრძელი ფეხები და კისერი, სხეულის ვერტიკალურად განლაგებული სხეული.

თეთრი ჰერონის აღწერა

თეთრი ჰერონები საშუალო და დიდია. ქლიავში, თეთრი ტონი ყოველთვის არის წარმოდგენილი, მიუხედავად მრავალფეროვნებისა (ცნობილია ამ ფრინველის ქვესახეობის ძალიან დიდი რაოდენობა). ფერი შეიძლება იყოს, ძირითადად, თეთრი (მაგალითად, პატარა ჰერონში), ან უბრალოდ წარმოდგენილი (ცისფერ თიაქარში). ზოგჯერ იგი შეიძლება გამოვლინდეს მხოლოდ ფრინველთა გარკვეულ ასაკში - როგორც ახალგაზრდა ცისფერ თიაქარში. Paws მუქი ნაცრისფერია.სხეულის წონა - დაახლოებით 1 კილოგრამი, რაც დამოკიდებულია მოსახლეობის მიხედვით.

ეგვიპტური ჰერონის აღწერა

ეგვიპტურ ჰერონებს უფრო მოკლე წვერი აქვთ გვარის სხვა წევრებთან შედარებით. კისერი და თავი მოხატული აქვს ყვითელი – ოფერალური ტონით, სხეული თეთრია, მძივი - ყვითელი – ლიმონით. შეჯვარების პერიოდში, გარკვეული ცვლილებები ხდება ეგვიპტური ჰერონის გარეგნობაში - მას აქვს ყვითელი საყურე და უნაგირებელი წაგრძელებული ბუმბული უკანა მიდამოში იგივე მოყვითალო ელფერით. შემოდგომაზე ისინი იშლება. ფრთა აღწევს სიგრძეს 22 სმ-დან 25 სმ-მდე.

რუხი ჰერონის აღწერა

ნაცრისფერ ჰერნას აქვს დიდი კისერი და ფეხები. ქლიავი ხატავს ნაცრისფერ და ნაცრისფერ ფერებში. მუქი ნაკაწრები გადის ჰერონის კისრის მთელ ზედა ნაწილზე. ბილი ყავისფერია, ფრთები უფრო მუქია, ვიდრე სხეული, ფეხები მონაცრისფრო – მოყვითალო. ნაცრისფერი ჰერონის თავზე მდებარეობს ე.წ. პიგტეილი (ერთგვარი თავი „ქუდი“). სხეულის წონა ზოგიერთ შემთხვევაში აღწევს 2 კგ-ს, ნაცრისფერი ჰერონების სტანდარტული წონაა 1.5 კგ. ჩვეულებრივ, მამაკაცი უფრო დიდია, ვიდრე ქალი. ყოფილი ფრთების სიგრძე დაახლოებით 47.2 სმ, ამ უკანასკნელისგან 45.8 სმ.

ჰერონების სახეები

დიდი რაოდენობითაა ჰერნი, რომლებიც ქმნიან არა მხოლოდ სახეობებს, არამედ ქვესახეობებსაც . ზოგადად, ჰერონების ამ ოჯახში შედის 63 სახეობა, რომლებიც მიეკუთვნება 16 გვარს. ჰერონების ყველაზე ცნობილი და გავრცელებული ტიპები:

  • ნაცრისფერი ჰეროინი (4 ქვესახეობისგან შედგება),
  • egret (შედგება მინიმუმ 12 ქვესახეობისა),
  • ეგვიპტური ჰეროინი
  • წითელი ჰეროინი
  • ჰერონი და ა.შ.

ჰერონის ჩვევები

ჰეროინი, უპირველეს ყოვლისა, ჭაობის ფრინველია, ამიტომ მისი ჩვევები შესაბამისია. იგი აყალიბებს მთელ კოლონიებს, ბუდეების აღჭურვას ლერწმის ქერცლებში, ბუჩქნარ ხეებზე ან ბუჩქებზე, რომლებიც ახლოსაა ჭაობიან აუზებთან. ჰერონის მოძრაობები ნელი და ბრწყინვალეა, რასაც თან ახლავს კისრის დაჭიმვა წინ. ჰერონს შეუძლია სანადიროდ წასვლა მარტო ან ჯგუფურად. ჰერონი ყველაზე აქტიურია დუნეზე და დღის განმავლობაში (ამ დროს ის იღებს საკუთარ საკვებს). როდესაც გვიან საღამო მოდის, ის ცდილობს თავშესაფარში თავშესაფარს.

ნაცრისფერი ჰეროინი დიდხანს ხარჯავს ერთ ფეხზე დგომას სრული უძრაობის დროს. ამ ფრინველის ყველა სახეობა საკმაოდ აგრესიულია ერთმანეთთან მიმართებაში კვების დროს, ამიტომ ისინი ხშირად იღებენ ერთ დაჭერულ საჭმელს სხვისგან. თუ საფრთხე საფრთხეშია, ჰეროინი აგრძელებს კისერზე და ყინავს, მაგრამ ის მზად არის ნებისმიერ დროს ამოიღოს. ნადირობისას, ჰეროინი თავის თავს უვლის და ეძებს მტაცებელს. თუ იგი დიდი მასშტაბით გვხვდება, მაშინ ჰერონი მკვეთრად აჭერს მას, შემდეგ თავის წვერს აჭმევს და აყრის. ეგვიპტურ ჰერონებს ოდნავ განსხვავებული ჩვევები აქვთ, რადგან ისინი ყოველთვის ემორჩილებიან დიდი ცხოველების ნახველებს (ჩვეულებრივ, ველურ ურგულებს), რომელთა უკან მათ ძალიან დიდ დროს ატარებენ.

ჰერონის ჰაბიტატები

ეგვიპტური ჰეროინი ძირითადად გვხვდება სამხრეთ ნახევარსფეროში. ამას წინათ ვოლგის პირით ნახეს. ის ფართოდ ცხოვრობს აფრიკაში, სადაც ის განაწილებულია კონტინენტის სამხრეთ რეგიონებიდან აღმოსავლეთ სანაპიროზე და სენეგალამდე. ის ასევე დასახლებულია სამხრეთ აზიის ტერიტორიებზე. გვხვდება ბ.სუნდას კუნძულებზე, ფილიპინებსა და სამხრეთ იაპონიაში. თეთრი ჰერონები უფრო ფართოდ არის გავრცელებული და გვხვდება ყველგან, გარდა ანტარქტიდისა. განსაკუთრებით ბევრი მათგანი აფრიკაში. რუსეთში, ძირითადად, სამი სახეობა ცხოვრობს - ნაცრისფერი, პატარა და დიდი თეთრი ჰერნი.

რუხი ჰერონი გავრცელებულია ძირითადად აზიაში, ევროპაში (ზომიერი კლიმატის მქონე ქვეყნებში), ბინადრობენ ზონებში იაპონიის კუნძულებიდან და სახალინიდან ატლანტის ოკეანის სანაპიროებზე (ჩრდილოეთით - იაკუტსკთან და სანკტ-პეტერბურგთან, სამხრეთით - ცეილონსა და ჩრდილო-დასავლეთ აფრიკაში) ) წითელი ჰერნი გვხვდება იბერიის ნახევარკუნძულის სამხრეთ რეგიონებში - მისი მეცხოველეობის ადგილები პაკისტანში და ერაყში გადადიან უნგრეთისა და მთელი ბალკანეთის ნახევარკუნძულის გავლით. ის ასევე შეგიძლიათ იხილოთ Hindustan, Indochina, China, Ceylon და Primorye. აღმოსავლეთით იგი მოიცავს ტაივანის, რიუკოს, ფილიპინების კუნძულების ტერიტორიას, სამხრეთით - მ. სუნდას კუნძულები და სულავესი. ეს იშვიათი არაა აფრიკაში.

სად ცხოვრობს ჰერონი?

ნებისმიერი ჰეროინი, პირველ რიგში, ჭაობიან ქვეყანაში ცხოვრობს. ამასთან, ამ შემთხვევაში სპეციფიკა ყველაზე მეტად დამოკიდებულია იმაზე, თუ რა სახეობებს მიეკუთვნება ჰეროინი. მაგალითად, ეგვიპტურ გმირებს შეუძლიათ იცხოვრონ არაკულატორების (გმირების, მარტორქების და ა.შ.) გლახაკებს შორის, რომელთა ზურგზე ისინი დიდ დროს ატარებენ. რუხი ჰერონი არის ფრინველების ტიპიური წარმომადგენელი, რომლებიც გვხვდება ტბების, ნაკადულების, მდინარეების და ჭაობების გასწვრივ. ამავე დროს, წყლის მარილიანობა მათთვის მნიშვნელობა არ აქვს. ჰერონებისთვის მთავარი ფაქტორია ზედაპირული წყლის არსებობა. თეთრი ჰეროინი ცხოვრობს წყლის ობიექტების მახლობლად, რომლებიც მდებარეობს როგორც კონტინენტზე, ასევე ზღვის პირას. საცხოვრებლად მისი საყვარელი ადგილებია მანგროვები, მარილი და მტკნარი წყლის ტბები, სანაპიროები, ჭალის წყლები და ჭაობიანი დაბლობები. გვხვდება სასოფლო პლანტაციებში, მინდვრებში, სადრენაჟე არხებში.

რას ჭამს ჰეროინი

ნებისმიერი სახის herons- ის ძირითადი დიეტა შედგება ბაყაყებისგან, თევზებისგან, ჭრაქებისგან, გველებისგან, გულმოდგინე ამფიბიებისგან, მღრღნელებისგან. ჰეროინი აგრეთვე იკვებება ყველა სახის მწერებისგან (ხალიჩები, ბალახის ჭურვები) და მათი ლარვები, მინდვრის თაგვები, ვირთხები, საშუალო ზომის გოფერები და ხვლიკები. წითელ ჰეროდს შეუძლია კალიების კრეფა, და ეგვიპტურ ჰერონს შეუძლია შეჭამოს ტკიპები და სხეულის ქვეშ მყოფი მწერები, რომლებსაც იგი მატყლისა და ცხოველების ტყავზე იჭერს. თეთრი ჰეროინი ხშირად ჭამს ბეღურების და სხვა საშუალო ზომის ფრინველების ქათმებს.

ჰერონის ნადირობა

აკრძალულია ჰერონის ნადირობა რუსეთის ფედერაციაში - ამ ფრინველის მცირე რაოდენობის გამო. მისი წარმოების პიკი მე -19 საუკუნეში მოხდა. შემდეგ, კეთილშობილებას ჰქონდა ასეთი პრივილეგია, მაგრამ ჩვეულებრივ ხალხს მკაცრად აეკრძალა ჰერონების ნადირობა, რადგან ჰერონი კეთილშობილად ითვლებოდა. ჰერონი კლასიკურ ტროფს წარმოადგენდა Falconry- სა და იარაღის ნადირობაში.

კლასი - ჩიტები / ქვეკლასე - ახალშობილი / ესკადრონი - ციკონიფორმები

საშუალო თეთრი ქერქი (ლათ. Egretta intermedia) ჰერონის ოჯახის ფრინველთა სახეობაა.

იგი ძირითადად გვხვდება აღმოსავლეთ აფრიკიდან სამხრეთ აზიის ტროპიკული ზონის გასწვრივ ავსტრალიამდე.

საშუალო ზომის ჰეროინი.

როგორც წესი, მამაკაცი ოდნავ აღემატება ქალებს. ქლიავი მთლიანად თეთრია. მძივი გრძელი, სწორი, შეღებილი ყვითელია. ფრჩხილები და თითები გრძელი, მუქი ნაცრისფერია. კისერი გრძელი, S ფორმისაა.

ჩვეულებრივ, ბუდეები აქვთ კოლონიებში სხვა ჰერონებთან, ხშირად ხის ტოტებისა და ბუჩქებისგან დამზადებულ პლატფორმებზე. ქალი 2-5 კვერცხს ქმნის.

Herons ბინადრობს სანაპიროები და ზედაპირული სუფთა და brackish წყლის ობიექტები. შიკოტანის კუნძულზე ფრინველები ბუდეს ჭაობიან ჭალაში იწვნენ, ლერწამებით გადაშენებული ნაკადი და კურილის ბამბუკი, ხეების ცალკეული ჯგუფებით. საგაზაფხულო მიგრაცია აპრილში - მაისში, შემოდგომაზე - სექტემბერში. კუნძულ შიკოტანში ნაპოვნი ბუდე ტირიფის ტირიფის ჭაობში მდებარეობდა, მიწიდან 5 მეტრში. სამშენებლო მასალა: ტირიფის ტოტები, Kurilian ბამბუკის ღეროები და მშრალი ბალახი. 12 და 13 ივლისს ბუდეში 2 ქათამი იყო. ცხოვრების წესი არ არის შესწავლილი. მთავარი საკვებია თევზი და წყლის მწერები.


იგი ეძებს წყალს დატბორილ მინდვრებში, საკვებს, ნელა იხეტიალებს ზედაპირულ წყალში. ზოგჯერ ეძებს მტაცებლობას დაბალი ხეების ფილიალებიდან. იკვებება ბაყაყებით, კიბორჩხალებითა და მწერებისგან.


დაბალ დონეზე. ჩიქოტანზე ბუდეს ერთი წყვილი ჩიტები უვლიდნენ. სახალინზე, მიგრაციისა და ზაფხულის მიგრაციის პერიოდში, ყველაზე ხშირად შეინიშნებოდა მარტოხელა ფრინველები.

თეთრი ეგრე და კაცი

აკრძალულია ჰერონის ნადირობა. მნიშვნელოვანია ჭაობების შენარჩუნება, ამოფრქვევის არეულობის ფაქტის აღმოფხვრა, ამ სახეობების ბუდე ადგილებზე კოროების რაოდენობის შეზღუდვა და ბუდეებზე ფრინველების დაცვა.

ზოგადი მახასიათებლები და ველის მახასიათებლები

საშუალო ზომის სქელი ჰეროინი (სხეულის სიგრძე დაახლოებით 70 სმ) და ტიპიური „ჰეროინი“. ქლიავი არის frible, სუფთა თეთრი ფერის. საყრდენ ჩაცმულობაში, უკანა მხარეს გამოირჩევა გრძელი ბუმბულით (მაგნიტები), რომლებიც კუდის ზედაპირიდან 10-15 სმ-ით არის დაშორებული, კისრის ქვედა მხარეს და კუჭის ქვედა მხარეს არის შესწავლილი ბუმბულით 20 სმ სიგრძის ბუჩქები, რომლებიც ქმნიან "მანეს". თავზე წაგრძელებული ბუმბული არ არის. ხასიათდება სეზონური ცვლილებები მძივის ფერიში.

იგი უფრო დიდი ზომისაა, ვიდრე პატარა და ყვითელი, მაგრამ უფრო პატარა, ვიდრე სამხრეთი და დიდი თეთრი ჰერონები. ფრენის და ადგილზე გადაადგილების ხასიათის თვალსაზრისით, იგი ასევე შუალედურ პოზიციას იკავებს შედარებით მცირე (მცირე, ყვითელ – ბარიერულ) და დიდ (დიდ და სამხრეთ) თეთრ ბერებს შორის. გარდა ამისა, იგი განსხვავდება ყვითელი შეწამვლილ და პატარა თეთრკანიანთაგან ერთ თითის თითებით (შავი, არა ყვითელი), ხოლო მომკვდარა ეკიპირებაში - თავის უკანა ნაწილზე წაგრძელებული ბუმბულის არარსებობის და შედარებით უფრო გრძელი ეგეთებისგან, რომლებიც გაცილებით გრძელია კუდის ზემოთ. პატარა და უფრო დიდი სამხრეთის ეგნეტების გარდა, იგი მთლიანად განსხვავდება მისი შავი ფეხებით, ბაზაზე მაღალი და მოკლე წვერით, ხოლო ჩაცმულობით ჩაცმულობით - ჩიყზე გრძელი შესწავლილი ბუმბულის არსებობით. მცირე მანძილზე, შესამჩნევია, რომ შუა თეთრ თიაქარში პირის ღრუს დახრილი ხედი სწორდება თვალის ქვეშ და არც ისე შორს მიდის, როგორც დიდ თეთრ თიაქარში (კრამპი, 1977, Beaman, Madge, 1998).

ფრენა მშვიდი და პირდაპირია, ფართო ფრთების ღრმა ფარებით. ის სწრაფად და მარტივად იშლება. ფრენის დროს, ფეხები ვრცელდება კუდის ზემოდან, ხოლო კისერი ვერტიკალურად არის მოხრილი და მხრებში იჭრება. ჭაობები ცხოვრობს. დასახლებები ჰერონების სხვა სახეობებთან. მოხეტიალეებისა და მიგრირების დროს, იგი ურჩევნია ჯგუფებად დარჩეს, ხშირად იგი ერწყმის თეთრ გმირიან სხვა სახეობებს და იკვებება იშვიათი მტევანი. ზაფხულში მოზრდილი ფრინველები მომთაბარე ცხოვრებას წარმართავდნენ, რომლებიც მესაქონლეობას არ სცილდებიან.

სტრუქტურა და ზომები

სუსტი ჩიტი. კისერი გრძელი და თხელია, მაგრამ შესამჩნევად სქელი და მოკლეა ვიდრე სხვა თეთრი ჰერონები, ფეხები გრძელია. მძივი შედარებით ოდნავ მოკლეა და უფრო მაღალია, ვიდრე რუსეთის შიგნით ნაპოვნი სხვა თეთრი ნამსხვრევები.

ზომები (მმ). მამაკაცთა ფრთების სიგრძეა 290-325, ტარსუსი 110-130, ხოლო წვერი 70-96 (სტეპანიანი, 2003). ფრინველში, რომელიც დააპატიმრეს Primorye– ში (სქესი არ არის დადგენილი), ჰქონდა ფრთის სიგრძე 307, spindle სიგრძე 101, ხოლო beak სიგრძე 96 (Buturlin and Dementiev, 1935). კაცი და ქალი ქალები ჩინეთიდან: ფრთის სიგრძე 280-330, წინაგულის სიგრძე 98-100, წვერის სიგრძე 67.5-100 (ივანოვი, 1961). ინდივიდები ჩრდილოეთიდან. კორეა: ქალი - ფრთა 313, ტარსუსი 114, კუდი 122, წვერი 74, განუსაზღვრელი სქესის ფრინველი - ფრთის 308, ტარსუსი 111, კუდი 118, წვერი 71 (ტომეკი, 1999). სახალინზე დაჭერილი ჩიტები: მამაკაცი (n = 2) - ფრთა 303 და 313, pinch 117-118, beak 76 and 76.5 (Takahashi, 1937), ქალი - ფრთის 290, pinch 105, კუდი 123, beak 71 (ნეხაევი , 1991 წ.).

Primorsky- ის ტერიტორიაზე დაჭერილი ფრინველები: მამაკაცი (n = 2) - ფრთის სიგრძე 300 და 300, ტარსუსის სიგრძე 105 და 115, სიგრძე beak 75 და 75, ქალი (n = 3) - ფრთის სიგრძე 295, 300 და 300, talus სიგრძე 100 , 103 და 105, სხივის სიგრძე 70, 74 და 75, ფრინველები, რომელთა სქესიც არ არის დამონტაჟებული (n = 3) - ფრთის სიგრძეა 290, 295 და 300, ხერხემლის სიგრძე 103, 108 და 110, სხივის სიგრძე 70.71 და 72 (დარეკეთ BPI FEB RAS და FENU, ვლადივოსტოკი).

ქვესახეების მამრი და მდედრი (მმ) ზომები E. i. ინტერმედია (კრეპი, 1977): ფრთის სიგრძე საშუალოდ 299 მმ (275-327, n = 13), კუდის სიგრძე - 118 (103-135, n = 7), წვერის სიგრძე - 72.8 (66-76, ნ = 14), წინამხრის სიგრძეა 106 (93-111, n = 7).

ფრინველების მასა ჩინეთიდან: მამაკაცი (n = 2) - 470 გ და 642 გ, ქალი - 600 გ, ფრინველი, რომლის სქესი არ არის დამონტაჟებული - 700 გ (ივანოვი, 1961). ქალი სამხრეთით თევზაობდა. სახალინი, იწონიდა 458 გ (ნაჩაევი, 1991).

დნობა

ზრდასრული ფრინველების სრული წლიური ჩამოსხმა ხდება ივლისიდან ნოემბრამდე. ნაწილობრივი წინასწარი გაფრქვევა ხდება ზამთრის პერიოდში. ყვავილოვანი ეკიპირების ახალგაზრდა ფრინველი აგვისტოში იწყებს პატარა ბუმბულის შეცვლას, გრძელდება შემოდგომაზე და მთავრდება ზამთრის პერიოდში, ცხოვრების მეორე წელს, ისინი ყოველწლიურად იკვებებიან ყოველწლიურად.

ორი ფრინველი დაიჭირეს დარბაზის მიდამოში. ოლგა (Primorsky Krai) 1980 წლის 20 მაისს შეჯიბრებაში იყო, თუმცა მამაკაცის წვერს ყვითელი ჰქონდა მუქი ზედა, ხოლო ქალში - შავი, ყვითელი ფუძით. ტბაზე დაჭერილი სამი ფრინველისგან. ხანკას, 1978 წლის 30 ივნისის ერთ ნიმუშს, სინჯი არ ჰქონდა. 1977 წლის 15 ივლისიდან დაიწყო მცირე ზომის ქლიავის ჩამოსხმა, მოზრდილი ქალი, რომელიც დაიჭირეს 1980 წლის 25 ივლისს, იყო სრული ჩამოსხმის შუაგულში (ფრენის და კუდის ბუმბულის დაახლოებით მესამედი დაიკარგა ან იზრდება), მოხდა მცირე ზომის ქლიავის ინტენსიური მოლევა).

ქვესახეების ტაქსონომია

პოლიტიპური სახეობა, რომლის გეოგრაფიული ცვალებადობა ვლინდება სხეულის არაგულწრფელი ნაწილების (მძივი, ფეხები, ხიხინი) ფერის ზოგადი ზომით და ცვალებადობით. სამი ქვესახეობა, რომელთაგან მხოლოდ ნომინაციურია ცნობილი რუსეთში.

1.Egretta intermedia intermedia.

Ardea intermedia Wagler, 1829, Isis, stb. 659, ჯავა.

საერთო ზომები გარკვეულწილად უფრო დიდია, ხოლო ტიბის ამოუცნობი ნაწილის ფერი შავია, არა მოყვითალო – ნარინჯისფერი, როგორც დანარჩენ ორ ქვესახეობაში. არასამთავრობო ჯიშის სეზონში, მძივი ყვითელია შავი ზედაპირით. სამხრეთით ცხოვრობს., სამხრეთ – აღმოსავლეთი. და, ნაწილობრივ, აღმოსავლეთი. აზია

E. და plumifera (Gould, 1848) (2) ქვესახეობები, რომლებიც გავრცელებულია ავსტრალიაში, დაახლოებით. ახალი გვინეა და მიმდებარე კუნძულები უფრო მცირე ზომისაა, ხოლო სხეულის ახალის ნაწილების ფერი აფრიკულ რასას უახლოვდება. E. და brachyrhyncha (A.E. Brehm, 1854) (3) განაწილებული ცენტრში და სამხრეთ ნაწილში. აფრიკაში, ზომით, ახლოვდება ნომინაციური ქვესახეობა, მაგრამ აქვს მოყვითალო-ნარინჯისფერი წვერი და ტარსუსის დაუცველი ნაწილი.

ტაქსონომიის შენიშვნები

შუა ეგნატორს ზოგჯერ მოიხსენიებენ მონოტიპური გვარი Mesophoyx Sharpe, 1894 (უფრო ხშირად განიხილება როგორც გვარის ეგნატე) და მოთავსებულია გვარში, Casmerodius Gloger, 1842, ერთად დიდი egret. დნმ-ის ჰიბრიდიზაციის კვლევებმა აჩვენა, რომ მჭიდრო კავშირი აქვს საშუალო და დიდ თეთრ ჰერებს შორის Ardea, ვიდრე ეგრეტასთან (Sheldon, 1987). ამრიგად, საშუალო ეგეთების სისტემატური პოზიცია მოითხოვს შემდგომ შესწავლასა და დახვეწას.

განაწილება

ბუდეების დიაპაზონი. ცენტრი და სამხრეთი. აფრიკა, შრი ლანკა, ბირმა, ინდონეზია, ჩინეთი, იაპონია, კორეის ნახევარკუნძული, მოლუკა, ჩრდილოეთი. და აღმოსავლეთი. ავსტრალია (Spangenberg, 1951, Stepanyan, 2003, Vaurie, 1965, Dickinson, 2003, and other). ნომინაციური ქვესახეობების შუა თეთრი მწერები ბუდეა ჩინეთის ცენტრალურ და სამხრეთ რაიონებში, ტაივანის და ჰაინანის კუნძულებზე (მაქინონი, ფილიპსი, 2000), ჰონგ კონგში (კერი და სხვ., 2001), კორეის ნახევარკუნძულის ცენტრალურ და სამხრეთ რაიონებში (Won Pyong-oh, 1996, Tomek, 1999), იაპონიაში - ჰონშუს, Shikoku, Kyushu და Sado- ს კუნძულებზე (იაპონური ფრინველების ჩამონათვალი, 2000), ასევე ინდოეთში და შრი ლანკაში.

სურათი 59.
ა - ბუდეების დიაპაზონი, ბ - იზოლირებული ბუდეს დანიშნულების ადგილები, c - ჩრდილოეთით მდებარე პოპულაციების ზამთარი. ქვესახეობები: 1 - ეგრეტა ი. ინტერმედია, 2 - E. i. plumifera, 3 - E. i. brachyrhyncha.

რუსეთის შორეული აღმოსავლეთის სამხრეთ ნაწილში, ბუდე ტომებზეა ჩაწერილი. ხანკა (პოლივანოვა, გლუშჩენკო, 1977; გლუშჩენკო, მრიქოტი, 2000) და ფრ. შიკოტანში, კურილის კუნძულები (Dynets, 1996). ბუდეების მცდელობა დაფიქსირდა ოლგას ბეიზე, პრიმორსკის კრაიში (ლაბზიუკი, 1981). ამასთან, მოსალოდნელია ბუდეების გაკეთება პრიმორიელის უკიდურეს სამხრეთ-დასავლეთ ნაწილში (ლიტვინენკო, შიბაევი, 1999).

სურათი 60.
ა - დანიშნულების ადგილი ბუდე, ბ - სეზონური მიგრაციისა და ზაფხულის მიგრაციის დროს ფრინველთა შეტაკებების არეალი, გ - სავარაუდო ბუდე ადგილს, დ - ფრინველის.

ზამთარი

ნომინაციური ქვესახეების ფრინველები ზამთარში სამხრეთ-აღმოსავლეთში. აზია: სამხრეთ ჩინეთში, ტაივანის და ჰაინანის კუნძულებზე (Cheng Tso-Hsin, 1987, Mackinnon, Phillipps, 2000), ფილიპინები, Kalimantan, Indonesia, Indonesia (Vaurie, 1965), ვიეტნამი (Wo Qi, 1983), ტაილანდი (ლეკაგული, რაუნდი, 1991 წ.), იაპონიის სამხრეთ რეგიონებში (კიუშუს კუნძული და სამხრეთით მდებარე კუნძულები) (იაპონური ფრინველების ჩასახვევი, 2000), ჰონგ კონგი (Carey et al., 2001).

პირველი ფრენები პრიმოვსკის ტერიტორიის ტერიტორიაზე დაფიქსირდა XX საუკუნის დასაწყისში (ბუთურლინი, დემენტიევი, 1935, ბელოპოლსკი, 1955). 1960-იანი წლებიდან ისინი გახშირდნენ და რეგულარულად ხდებოდა (Litvinenko, Shibaev, 1965, Labzyuk et al., 1971, Elsukov, 1974, Glushchenko, 1981, Labzyuk, 1981, 1990). გადაფრენები აღინიშნა ქვემო ამურის მხარეში (ბაბენკო, 2000), სახალინზე (ნეჩევი, 19916), მონერონზე (ნეჩაევი, 1975), იუჟზე. კურილის კუნძულები: კუნაშირი (ნეჩევი, 1969) და შიკოტან (დიხანი, 1990) და კამჩატკა (არტიუხინი და სხვ., 2000). იაპონიის ჩრდილოეთ ნაწილში ფრენები დაფიქსირდა დაახლოებით. ჰოკაიდო (იაპონური ფრინველების ჩამონათვალი, 2000).

მიგრაცია

სამხრეთში. პირველადი საგაზაფხულო მიგრაცია ხდება აპრილის ბოლოს და მაისში. ყველაზე ადრეული ხილვა დაფიქსირდა 1993 წლის 14 აპრილს პრიორიტორის უკიდურეს სამხრეთ ნაწილში, მდინარის შესართავთან. Misty (მონაცემები ი. ნ. გლუშჩენკოს მიერ), 2004 წლის 26 აპრილი უსურიისკის მახლობლად (გლუშჩენკო და სხვ., 2006), 1994 წლის 27 აპრილი, ტბაზე ხანკა (გლუშჩენკო და სხვ., 2006) და 1979 წლის 27 აპრილი დარბაზში. ოლგა (ლაბზიუკი, 1981). შემობრუნებული ტალღები ტბაზე. ხანკა მოხდეს აგვისტოში, ხოლო შემოდგომაზე ბოლო საიმედო შეხვედრა აღინიშნა 1973 წლის 17 სექტემბერს. ვლადივოსტკის მახლობლად (მდინარე შმიტოვკას პირი), ერთი ადამიანი დაფიქსირდა 2007 წლის 16 სექტემბერს (მონაცემები იუ. ნ. გლუშჩენკოსგან). დაახლოებით. ორი ფრინველის შიკოტაანი დაფიქსირდა 1986 წლის 16 ოქტომბერს (დიჰანი, 1990).

ჰაბიტატი

ჰანკში ორი კოლონია, რომლებშიც ბუდე საშუალო ზომის თეთრი ქურქები იყო განთავსებული, მდინარის ესვრის ნაწილში მდებარეობს. ტალღა-ჭაობის მასივებით გარშემორტყმული დაღვრილი ტირიფების ზოლში. აქ კვების ადგილებია უვარგისი მდელოები, ბალახოვანი ჭაობები, არაღრმა ტბები და ბრინჯის მინდვრები. დაახლოებით. შიკოტანის ფრინველები ბუდეს ნაკადის ჭაობიან ჭალაში, ლერწმის საწოლებით ყურულის ბამბუკის ფარდებითა და ხეების ჯგუფებით (Dynets, 1996). სეზონური მიგრაციისა და ზაფხულის მიგრაციის პერიოდში, თეთრი ხეობები გვხვდება ტბების, მდინარეების და წყალსაცავების სანაპიროებზე, ბრინჯის მინდვრებში, ტენიან მდელოებსა და ბალახოვან ბუჩქებში, როგორც ინტერიერში, ასევე სანაპიროებზე.

ჩინეთში, კორეის ნახევარკუნძულზე და იაპონიაში საშუალო ზომის ჰერონები ბინადრობენ ბალახოვან ჭაობებში, ტენიანი მდელოებით, მარშებით, ტალახის ნაპირებით და ბრინჯის მინდვრებით (აზიის ფრინველთა საველე სახელმძღვანელო,

1993).იაპონიაში მათ აწყობენ ბუდეებს ფიჭვებზე და ბამბუკის ჭურვებზე (Jahn, 1942), კორეის ნახევარკუნძულზე - ბრინჯის მინდვრების მიმდებარე ხეებზე (გორი, ფონ პონ-ოჰ, 1971).

რიცხვი

ტბაზე ჰანკას ბუდეები არ ხდება რეგულარულად და ცვლადი რიცხვებით. პირველად, ორი ბუდე აღმოაჩინეს მდინარის ესვრის ნაწილში. ტალახი 1971 წელს (პოლივინოვა, გლუშჩენკო, 1977). 1973-1980 წლებში. სახეობები დაფიქსირდა თითქმის ყოველწლიურად ზაფხულში, პრიანკანკასაიას დაბლობის სამხრეთ და აღმოსავლეთ რეგიონებში, ხოლო 1976-1977 წლებში. აღინიშნა ახალგაზრდები, რაც მიგვითითებს ამ პერიოდში მათი არარეგულარული ბუდეს (გლუშჩენკო, 1981). 1999-2002 წლებში საშუალო ზომის თეთრი ჰერონები კვლავ აღმოაჩინეს იმავე კოლონიაში მეცხოველეობა, თუმცა მათი სიმრავლე, რომელიც 1999 და 2000 წლებში იქნა დადგენილი. შესაბამისად, 20-30 და 30-40 ბუდე წყვილებში (გლუშჩენკო, მრიქოტი, 2000), აღმოჩნდა, რომ ეს გადაჭარბებულია. სინამდვილეში, 7-დან 10 წყვილს შეიძლება აქ ბუდე ჰქონდეს (გლუშჩენკო და სხვ., 2003). 2000 წელს, 8 წყვილი ბუდე იყო და სამი გამოკვლეული ბუდე შეიცავს 1.3 და 4 კვერცხს. 2002 წელს სახეობა აქ საერთოდ არ იქნა ნაპოვნი, ხოლო 2003 წლის ივნისში, მდინარე დელტას ერთ-ერთ სუბკონიაში დაფიქსირდა 1-დან 3 ჩიტი. სულელი. მარტოხელა იყო აგრეთვე მინდვრის მინდვრის მახლობლად. სივაკოვკა (გლუშჩენკო და სხვ., 2003).

სანაპირო დარბაზში. ოლგა (პრიმორსკის ტერიტორია) მდინარის შესართავთან. Avvakumovka- მა აღნიშნა წარუმატებელი მცდელობა ბუდესაგან: ბუდეები დაიწყეს ბუდეს აშენება, მაგრამ მოგვიანებით იგი მიტოვებული აღმოჩნდა (ლაბზიუკი, 1981). გარდა Primorsky ტერიტორიის სამხრეთ და აღმოსავლეთ რაიონებში მეცხოველეობისა, თბილ სეზონზე (ძირითადად მაისიდან ივლისამდე), ინდივიდუალური ცალკეული ფრინველები და მათი ჯგუფები, რომელთა რიცხვი 10-ზე მეტი ან მეტი ფრინველია, რეგულარულად ხვდებოდა (Litvinenko, Shibaev, 1965, 1999, Labzyuk et al., 1971, Yelsukov, 1974, Voloshina et al., 1999, Labzyuk, 1981, 1990, Glushchenko, Nazarov, ორიგინალი.). დაახლოებით. შიკოტანმა 1988 წელს აღმოაჩინა ბუდე ორი ქათამი (Dinets, 1996).

იაპონიაში საშუალო ეგეთი ზაფხულში არ არის მრავალრიცხოვანი, ხოლო ზამთარში მცირე ზომის უკიდურეს სამხრეთში (იაპონური ფრინველების საველე სახელმძღვანელო, 1982). ჩინეთში, ეს არის გავრცელებული სახეობა (მაკინონი, ფილიპსი, 2000), ჰონგ კონგში იგი გავრცელებულია როგორც ზაფხულში, ასევე ზამთარში (Carey et al., 2001), ჩრდილოეთით. კორეა იშვიათად გვხვდება ბუდეებში (Toshek, 1999) და სამხრეთით. კორეა მრავალრიცხოვანი არ არის მეცხოველეობის სეზონში (Won Pyong-oh, 1996).

კვება

კვების ძირითადი ობიექტებია წყლის და ხმელეთის უხერხემლოები (მოლუსკები, ობობები, მწერები და მათი ლარვები) და ხერხემლიანების (თევზი, ამფიბიები) ცხოველები. ფრინველის მუცელი დაიჭირეს. სახალინი 1974 წლის 26 მაისს შეიცავდა წყლის მწერების ლარვების ნაშთებს (ნეჩაევი, 1991). ფრინველის მუცელში, რომელიც მოვიდა 1978 წლის 30 ივნისს ტბაზე ხანკა, აღმოჩნდა, რომ არის მბრუნავი თავი (.Perccottus glenii) და სამი დრაკონის ლარვა, და სამი მოცურავე მოცურავე, ობობა და მწერების ჩიტნის ნაშთები (გლუშჩენკო, წარმოშ.) ნაპოვნია 1980 წლის 25 ივლისს იქ მოპოვებული ინდივიდის მუცელში.

მტრები, უარყოფითი ფაქტორები

ტბის სანაპიროზე მდებარე კოლონიაში. ჰანკ ჰერონები განიცდიან ძლიერ პრესას მთავარი კონკურენტისგან - დიდი კორმორანტი. აქ კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი უარყოფითი ფაქტორი არის შფოთვის მაღალი დონე ადამიანებისა და პირუტყვის მხრიდან. ეს განსაკუთრებით მშვენიერია მშრალ წლებში, როდესაც ჭაობიანი დაბლობი ადვილად ხელმისაწვდომი ხდება (გუსაკოვი, ვინოგრადოვი, 1998). ტბაზე ბუდეების კატასტროფული შედეგები. ფრინველების ჰუნკებს შეიძლება ჰქონდეთ ტირიფის ტილოების განადგურება კოლონიაში ხანძრის შედეგად მშრალი ამინდის დროს (გლუშჩენკო, 2005).

იაპონიაში საშუალო გასუფთავება წარსულში მრავალრიცხოვანი იყო, მაგრამ კოლონიებში ჰაბიტატების დაბინძურებამ და ფრინველების დარღვევამ გამოიწვია რიცხვების მნიშვნელოვანი შემცირება 1960-იანი წლებიდან. (Martinez-Vilalta, Motis, 1992).

ეკონომიკური მნიშვნელობა, დაცვა

როგორც ძალიან იშვიათი ტიპის ეკონომიკური მნიშვნელობა არ აქვს. ის ჩამოთვლილია რუსეთის ფედერაციის წითელ წიგნში (2001 წ.) და პრიმორსკის კრაის წითელ წიგნში (2005). კოლონიის ადგილმდებარეობა ტბაზე. Khanka არის Khankaisky სახელმწიფო ნაკრძალის დაცვის ზონის ნაწილი. რეკომენდებულია ამ ნაკრძალის ფართობის გაზრდა მისი შემადგენლობაში მითითებული კოლონიის ტერიტორიის ჩათვლით.

Pin
Send
Share
Send