ცხოველების შესახებ

იმპერატორი პინგვინი - იმპერატორის პინგვინი

Pin
Send
Share
Send


ანტარქტიდის ზამთარი გრძელდება რვა თვის განმავლობაში. მთელი ამ ხნის განმავლობაში ცაში მზე არ არის. მხოლოდ ვარსკვლავები ანათებენ. ტემპერატურა ეცემა მინუს ორმოცდაათამდე. ამ უხეში კიდეებმა თავად შეარჩიეს იმპერატორის პინგვინი.

ეს დიდი ფრინველები ადაპტირებულნი არიან ყინულოვან ქარს. ისინი მათგან იმალებიან მყინვარების ფორმირებულ ერთგვარ კანიონში. აქ ისინი კვერცხს იჭერენ. იმპერატორი პინგვინი მონაწილეობს ამ მნიშვნელოვან საკითხში მამაკაცებში. ჩვეულებრივ, ქალი კვერცხს ივნისში დაალაგებს და უფასოა. იგი ოკეანეში მიდის დასათბობად. და მამა მოთმინებითა და სიმამაცით ინახავს კვერცხუჯრედს მისი თბილი საფარის გასწვრივ, იზოლირებს მას ყინულისგან ყოველგვარი კონტაქტისგან და უზრუნველყოფს ოცდაათი გრადუსის მუდმივი სითბოს, მიუხედავად იმისა, რომ გარეთ ყინულოვანი სიცივეა. ცხრა კვირის განმავლობაში, იმპერატორი პინგვინი ყინავს უმოძრაოდ, არაფერს ჭამს, აკეთებს ნამდვილად ტიტანურ ძალისხმევას. ამ ორი თვის განმავლობაში, იგი კარგავს წონას ნახევარზე. შემდეგ, როდესაც ქათამი გამოდის, თავად მამა ახალშობილს კვებავს. მაგრამ დედის მოგვიანებით ყოფნა აუცილებელია. ის ბრუნდება და კვებავს პატარას.

ხშირად ჩიტის ფრინველების მოზღვავებას ხშირად ხედავთ მარტოხელა სეირნობის პინგვინები. ესენი არიან ბაკალავრები, ან ქალი, რომელთაც უბედურება მოუწიათ: მათ დაკარგეს ჩვილი. ახლა კი მათ სურთ, უყურადღებო ფრინველები უბედური გახდეს: მოიპარონ თავიანთი შვილი მათგან. რამდენიმე წამი საკმარისია. წიწილების ასეთ გატაცებას, მეცნიერები უწოდებენ მას "ქათმის ჭკუას," შეიძლება მოხდეს საკმაოდ მოკლე პერიოდში. იდეალური მომენტია, როდესაც ბავშვი აღარ არის მამისადმი მიბმული და იწყებს გარემოთი. ჩვეულებრივ, ესენი არიან სამ, ოთხკვირიანი წიწილები. მათ უკვე უნდათ დამოუკიდებლობა. გაცილებით მოგვიანებით გაიგეს, რომ შეცდომაში ყოფნისას შეგიძლიათ დაიცვათ თავი პირსინგული ქარისგან. იმავდროულად, ისინი მშობლისგან აშკარად იშლებიან და არ ეჭვობენ, რომ ამ დღეებში ყინული დაფრინავს განგსტერულ მეოთხედს. როგორც კი ბავშვი ხარობს, რამდენიმე ხულიგა ერთდროულად თავს დაესხნენ მას და ცდილობენ მის დაჭერა. როდესაც მშობლები გატაცებას აღმოაჩენენ, მათსა და გატაცებულებს შორის ნამდვილი ბრძოლა მიმდინარეობს. სისხლის წითელი ლაქები ჩნდება ყინულის მოციმციმე სიკაშკაშეზე.

ქათმების ბედი დამოკიდებულია ამ ბრძოლების შედეგებზე. თუ მისი მშობლები იხსნიან მას, ის გადარჩება, მიუხედავად სერიოზული დაზიანებებისა და სისხლიც კი. თუ ის ძალისშვილობაში მიიღება ბაკალავრიატის მიერ, მისი ბედი წინააღმდეგია, იგი მოკვდება. რამოდენიმე დღის შემდეგ, მამინაცვალი მშიერია, მას მოუწევს საჭმლის ძებნაში წასვლა, მისი შემცვლელი არავინ არის, მას არ ჰყავს შეყვარებული, შემდეგ კი ტოვებს მას ნაბიჯს, რის გამოც მას სიკვდილით დასჯის.

ამ დრომდე, მეცნიერები ვერ ახსნიან პინგვინების მსგავს ქცევას. როგორც ჩანს, თუ იმპერატორ პინგვინს არ ჰყავს წიწილი, იგი უარყოფილია და არ მიიღება საზოგადოებაში. ფრინველების ჯორჯ დიფის აზრით, ბუდეების პროცესი აძლიერებს პინგვინის ოჯახს. მათთვის ეს არის მომავალი შეხვედრის გასაღები. და გასაოცარია, თუ როგორ პოულობენ ისინი ერთმანეთს უზარმაზარ სამწყსოში. გამოდის ყვირილი. ქალი პირველად ტირის. თითქოს მის გამო გაიღვიძა, მისი პარტნიორი გამოიყურება, არ აქვს მნიშვნელობა სად არის. ის პაკეტიდან გადმოდის და იწყებს შეყვარებულზე გადასვლას, გამკაცრდება საკუთარი რეკრუტირების სიმღერა.

პროფესორმა ჟუვანტინმა, შეისწავლა მათი სიმღერების სპექტროგრაფია, აღმოაჩინა ფრინველების მიერ გამოყენებული კოდირება და მიუახლოვდა საიდუმლოების ამოხსნას: მართალია, სტატისტიკის თანახმად, ამ წყვილების მხოლოდ 15 პროცენტს მიაღწევს წარმატებას.

აქედან გამომდინარე, ეს იმდენად მნიშვნელოვანია პინგვინისთვის, რომელსაც არ აქვს დრო, რომ შეიძინოს საკუთარი შთამომავალი, რომ მინიმუმ შექმნას პინგვინის საზოგადოების სრულუფლებიანი წევრის გარეგნობა. ეს საქმე ბაკალავრებთანაა.

და რატომ იძარცვიან ის უბედურები, რომლებმაც ბავშვი დაკარგეს? რატომ? არის ეს სოციალური ან ბიოლოგიური, ან შეიძლება ფიზიოლოგიური მოთხოვნილებაც კი? ზოგჯერ ისეც ხდება, რომ პინგვინები ქურდს იპარებენ, მისი დაკარგვისთანავე.ასეთ შემთხვევებში, როდესაც დედობრივი ფუნქციების შესრულების შეფერხება არ აღემატება რამდენიმე საათს, აღზრდის პროცესი ზრდასრული პინგვინისთვის პრაქტიკულად არ წყდება. და როდესაც მისი ქალი ბრუნდება, ის ჩანაცვლებასაც კი არ ცნობს.

თუ ბევრი დრო გადის, პინგვინი იწყებს მამის სიბრაზის დაკარგვას, რადგან ფეხებზე თბილი სიმსივნის გახანგრძლივება იწვევს მასში ჰორმონალურ დაცემას. ის ასევე გამოწვეულია წიწილისთვის განკუთვნილი რძის ინფუზიის ინსტინქტით. ეს არის მისი ფიზიოლოგიური მოთხოვნილება. მაგრამ ის მალე ქრება და პინგვინი ძალიან სწრაფად ტოვებს მინდობილ პატარას.

იმპერატორი პინგვინების ცხოვრებაში და ყველა ამ უცნაურობის შესახებ შეიტყო ახალი ზელანდიის პოლარული ბიოლოგი კიმ ვესტერკოვი. მან რვა თვე გაატარა, აპრილიდან დეკემბრამდე, ანტარქტიდში, ასეთი მაღალი ტიტულის ფრინველთა მნიშვნელოვანი, საპატივცემულო, ფრინველების კოლონიაში და ამავე დროს, არ გაიტაცა გატაცება.

ტაქსონომია

იმპერატორ პინგვინებს პირველად 1844 წელს აღწერეს ინგლისელი ზოოლოგი, ჯორჯ რობერტ გრეი, რომელმაც შექმნა ზოგადი სახელი სიტყვის ძველი ბერძნული ელემენტებიდან, a-πτηνο-δύτης a-ptēno-dytēs, ”ფრთების გარეშე”. მისი კონკრეტული სახელწოდებაა გერმანელი ბუნებისმეტყველის, იოჰან რეინჰოლდ ფორსტერის საპატივცემულოდ, რომელიც კაპიტან ჯეიმს კუკთან ერთად მეორე ფრენის დროს და ოფიციალურად ასახელებს პინგვინების კიდევ ხუთი სახეობას. შესაძლოა, ფორსტერი პირველი ადამიანი იყო, ვინც პინგვინები ნახა 1773-74 წლებში, როდესაც მან ჩაწერა ისეთი მხედველობა, რომელიც მისი აზრით, მსგავსი იყო. A. patagonicus , ან პინგვინის მეფე, მაგრამ ადგილმდებარეობის გათვალისწინებით, ეს ძალიან კარგი იქნებოდა A. Forsteri .

ანალოგიურად ფერადი, მაგრამ უფრო პატარა, მეფე პინგვინთან ერთად ( A. patagonicus ), იმპერატორის პინგვინი არის გვარის ორი არსებული ერთ – ერთი სახეობა ატენენოდები . რიდგენის მესამე ჯიშის პინგვინის ნამარხი მტკიცებულება ( ა. რიჯნი ) აღმოჩენილია ნაპოვნი ნამარხი ჩანაწერებში გვიანდელი პლიოცენიდან, დაახლოებით სამი მილიონი წლის წინ, ახალ ზელანდიაში. პინგვინის და გენეტიკის კვლევების თანახმად, ეს გვარია ატენენოდები ბაზალურია, სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ, ის გამოეყო ფილიალს, რამაც გამოიწვია პინგვინების ყველა სხვა ცოცხალი სახეობა. მიტოქონდრიული და ბირთვული დნმ, მტკიცებულებები ვარაუდობენ, რომ ეს განხეთქილება მოხდა დაახლოებით 40 მილიონი წლის წინ.

აღწერა

ზრდასრული იმპერატორის პინგვინი სიმაღლეა 110-130 სმ (43-51 ინჩით). წონა 22,7 – დან 45.4 კგ – მდე (50 – დან 100 ფუნტამდე) მერყეობს და სქესის მიხედვითაც განსხვავდება, მამაკაცი წონაზე უფრო მეტია. ეს არის მეხუთე მძიმე სახეობის ცოცხალი ფრინველი, მხოლოდ მას შემდეგ, რაც დიდი ზომის ჯიშები. წონა ასევე განსხვავდება სეზონის მიხედვით, რადგან არასრულწლოვანთა მოზრდისა და კვერცხების ინკუბაციის დროს, როგორც მამაკაცი, ასევე ქალი პინგვინი კარგავს მნიშვნელოვან წონას. მამაკაცი იმპერატორის პინგვინი ორი თვის განმავლობაში უნდა გაუძლოს უკიდურეს ანტარქტიდულ ზამთრის სიცივეს, დაიცვას მისი კვერცხუჯრედი. იგი არ ხარჯავს არაფერს მთელი ამ დროის განმავლობაში, ზოგჯერ წყლის გარდა თოვლის სახით. მამაკაცი იმპერატორების უმეტესი ნაწილი დაკარგავს დაახლოებით 12 კგ (26 ფუნტი), სანამ ისინი კვერცხების გამოსვლას ელოდება. მამაკაცთა საშუალო წონა მეცხოველეობის სეზონის დასაწყისში არის 38 კგ (84 ფუნტი) და ქალი 29.5 კგ (65 ფუნტი). მეცხოველეობის სეზონის შემდეგ, ეს ორივე სქესისთვის მცირდება 23 კგ-მდე (51 lbs).

როგორც ყველა პინგვინის სახეობას, იმპერატორ პინგვინებს აქვთ გამარტივებული სხეულები საცურაო წინააღმდეგობის შესამცირებლად და ფრთები, რომლებიც უფრო ჰგავს ხისტი, ბრტყელი ფლიპლები. ენა აღჭურვილია უკანა მოპირკეთებული ზოლებით, რომ დაიჭიროთ მტაცებელი, როდესაც არ დაიჭერენ. მამაკაცი და ქალი მსგავსია ზომითა და ფერით. მოზრდილს აქვს ღრმა შავი დორსალური ბუმბული, რომელიც მოიცავს თავის არეალს, ნიკაპს, ყელს, ზურგს, დორსალურ ფარფლებს და კუდას. შავი ქლიავი მკვეთრად იკვეთება მსუბუქი ქლიავიდან სხვა ადგილებში. ფრთების და მუცლის ქვედა ნაწილი თეთრია, გულმკერდის ზედა ნაწილში ფერმკრთალი ყვითელი ხდება, ხოლო ყურის წვერები ღია ყვითელია.ზედა ყბის სიგრძეა 8 სმ (3 ინჩი), მძივი შავია, ხოლო ქვედა ყბის შეიძლება იყოს ვარდისფერი, ნარინჯისფერი ან მეწამული. არასრულწლოვანში, წინაგულების ბუჩქები, ნიკაპი და ყელი თეთრია, ხოლო მისი წვერი შავი. იმპერატორის პინგვინის ქათმები ჩვეულებრივ დაფარულია ვერცხლისფერი ნაცრისფერი ქვემოთ და შავი თავებით და თეთრი ნიღბებით. სრულიად თეთრი ქლიავიანი ქათამი 2001 წელს დაფიქსირდა, მაგრამ არ განიხილება ალბინო, რადგან მას არ აქვს ვარდისფერი თვალები. ქათამი წონა დაახლოებით 315 გ (11 უნცია) გამოჩეკვის შემდეგ, და ქლიავი, როდესაც ისინი ზრდასრული წონის დაახლოებით 50% -ს მიაღწევს.

იმპერატორის პინგვინის ბნელი ბალი არ გახდება ყავისფერი ნოემბრიდან თებერვლის ჩათვლით (ანტარქტიდის ზაფხული), სანამ ყოველწლიური ბმულები იქნება იანვარსა და თებერვალში. ამ სახეობაში ჩამოსხმა სწრაფად მოქმედებს სხვა ფრინველებთან შედარებით, ხდება მხოლოდ დაახლოებით 34 დღე. იმპერატორის პინგვინის ბუმბულით კანიდან ჩნდება მას შემდეგ, რაც გაიზარდა მათი მთლიანი სიგრძის ერთ მესამედს, ხოლო ძველი ბუმბულის დაკარგვამდე, სითბოს დაკარგვის შემცირებაში დაეხმარება. ახალი ბუმბულები შემდეგ ძველებს უბიძგებენ, სანამ მათი ზრდა არ დასრულდება.

ზრდასრული იმპერატორის პინგვინის გადარჩენის საშუალო წლიური მაჩვენებელი იზომება 95.1% -ით, საშუალო სიცოცხლის ხანგრძლივობა 19.9 წლით. იგივე მკვლევარებმა შეაფასეს, რომ იმპერატორ პინგვინების 1% -ს მიაღწია დაახლოებით 50 წლის ასაკში. საპირისპიროდ, ქათმების მხოლოდ 19% გადარჩა ცხოვრების პირველ წელს. ამრიგად, იმპერატორ პინგვინების მოსახლეობის 80% შედის მოზრდილებში ხუთი წლის ან უფროსი ასაკის.

ვოკალიზაცია

მას შემდეგ, რაც ამ სახეობას არ აქვს ფიქსირებული ბუდეები, რომლებსაც ადამიანები იყენებენ საკუთარი მეუღლის ან ქათმის მოსაძებნად, იმპერატორის პინგვინები უნდა დაეყრდნონ მხოლოდ ხმოვანი ზარის იდენტიფიკაციას. ისინი იყენებენ რთული პრობლემების კომპლექსს, რომლებიც გადამწყვეტია მშობლების, შთამომავლების და თანამოაზრეების ინდივიდუალურ აღიარებისთვის, ფართო პენსია აქვთ ყველა პინგვინის ინდივიდუალურ გამოწვევებში. ვოკალიზაციის იმპერატორის პინგვინი ერთდროულად იყენებენ ორ სიხშირულ ზოლს. წიწილები იყენებენ სიხშირეზე მოდულირებულ სასტვენს, რომ ევედრებოდნენ საკვებს და დაუკავშირდნენ მშობლებს.

სიცივეზე ადაპტირება

იმპერატორ პინგვინს დედამიწის ნებისმიერი ფრინველის სახეობის ყველაზე ცივ გარემოში ამუშავებს, ჰაერის ტემპერატურამ შეიძლება მიაღწიოს -40 ° C (-40 ° F), ხოლო ქარის სიჩქარემ შეიძლება მიაღწიოს 200 კმ / სთ (124 mph). წყლის ტემპერატურა ცივია -1.8 ° C (28.8 ° F), რაც მნიშვნელოვნად დაბალია იმპერატორ პინგვინის 39 ° C (102 ° F) საშუალო სხეულის ტემპერატურაზე. ჯიშებმა ადაპტირებული აქვთ სითბოს დაკარგვის საწინააღმდეგოდ რამდენიმე გზა. მკვრივი ბუმბულით უზრუნველყოფს მისი იზოლაციის 80-90% და აქვს კანქვეშა ცხიმის ფენა, რომელიც მეცხოველეობამდე შეიძლება იყოს 3 სმ (1.2 ინჩამდე) სისქით. კანქვეშა ცხიმის შედეგად მიღებული ფენა აფერხებს იმპერატორ პინგვინების მოძრაობას მიწაზე, ვიდრე ნათესავების ნაკლებად მავნე იზოლაციას, მეფე პინგვინებს. მიუხედავად იმისა, რომ კონტურის ბუმბულის სიმჭიდროვეა დაახლოებით 9 კვადრატულ სანტიმეტრზე (58 კვადრატულ სანტიმეტრზე), მკვრივი შემოფარგლულების და ქვემო ბუმბულის (ქლიავი) კომბინაცია ალბათ მნიშვნელოვან როლს ასრულებს იზოლაციისთვის. კუნთები საშუალებას აძლევს ბუმბულებს ვერტიკალურად იმოგზაურონ ადგილზე, ამცირებს სითბოს დაკარგვას კანის მახლობლად ჰაერის ფენის ხაფანგით. ამის საპირისპიროდ, ქლიავი წყალში გაბრტყელებულია, რითაც წყალგაუმტარი ხდება კანი და ფუმფულა ფსკერი. ჩამოსხმა სასიცოცხლო მნიშვნელობისაა იზოლაციის უზრუნველსაყოფად და ქლიავის დაგროვება ცხიმიანი და წყლის მგრძნობიარეა.

იმპერატორ პინგვინს შეუძლია დაარეგულიროს ტემპერატურა (შეინარჩუნოს მისი შინაგანი სხეულის ტემპერატურა) მისი მეტაბოლიზმის შეცვლის გარეშე, ტემპერატურის ფართო დიაპაზონში. ცნობილია როგორც თერმონუტრალური დიაპაზონი, იგი ვრცელდება -10-დან 20 ° C- მდე (14-დან 68 ° F- მდე). ამ ტემპერატურის დიაპაზონის ქვემოთ, მისი მეტაბოლური სიჩქარე მნიშვნელოვნად იზრდება, თუმცა ადამიანს შეუძლია შეინარჩუნოს თავისი შინაგანი ტემპერატურა 38.0 ° C (100.4 ° F) - დან -47 ° C (-53 ° F) ტემპერატურამდე.ცურვის, სიარულის და განძრევების მოძრაობა მეტაბოლიზმის გასაზრდელად სამი მექანიზმია, მეოთხე პროცესი გულისხმობს ფერმენტების მიერ ცხიმების განაწილების გაზრდას, რაც გამოწვეულია ჰორმონის გლუკაგონის მიერ. 20 ° C- ზე ზემოთ ტემპერატურაზე (68 ° F) ტემპერატურა, იმპერატორის პინგვინი შეიძლება გახდეს აღელვებული, როგორც მისი სხეულის ტემპერატურა და გაზარდოს მეტაბოლური მაჩვენებელი, სითბოს დაკარგვის გაზრდის მიზნით. ორივე ფრთის (ფლიფერების) მოხსნა და ქვედა კიდის გამოვლენა ზრდის ჰაერში მისი სხეულის ზედაპირის ზემოქმედებას 16% -ით, რაც ხელს უწყობს სითბოს შემდგომ დაკარგვას.

წნევის ადაპტაცია და ჟანგბადის დაბალი შემცველობა

სიცივის გარდა, იმპერატორის პინგვინი ღრმა ძვრებზე სხვა სტრესულ მდგომარეობასაც შეხვდება, წნევა შესამჩნევად გაიზარდა 40-ჯერ მეტი, ვიდრე ზედაპირზე, რაც სხვა ხმელეთის ორგანიზმების უმეტესობაში გამოიწვევს ბარტოტრუმას. პინგვინის ძვლები არის მყარი, არ არის სავსე ჰაერი, რაც გამორიცხავს მექანიკური ბარტოტრუმას განვითარების რისკს.

მყვინთავების დროს, იმპერატორ პინგვინის ჟანგბადი მნიშვნელოვნად შემცირდება, რადგან მისი გულისცემა მცირდება მინიმუმ 15-20 სცემს წუთში და არ არის აუცილებელი ორგანოები დაკეტილი, რითაც ხელს უწყობს გრძივი დინებას. მის ჰემოგლობინს და მიოგლობინს შეუძლიათ სისხლში დაბალ კონცენტრაციასთან დაკავშირება და ტრანსპორტირება ჟანგბადის საშუალებით, ეს ფრინველს საშუალებას აძლევს ფუნქციონირდეს ჟანგბადის ძალიან დაბალი დონით, რაც სხვაგვარად გამოიწვევს ცნობიერების დაკარგვას.

განაწილება და ჰაბიტატი

იმპერატორ პინგვინს ანტარქტიკაში ცირკულარული განაწილება აქვს თითქმის ექსკლუზიურად 66 ° და 77 ° სამხრეთ განედებზე. ის თითქმის ყოველთვის ბუდეს სანაპიროზე დგას მდგრადი ყინულის ბუდესა და 18 კილომეტრამდე (11 მილის) სანაპიროზე. მეცხოველეობის კოლონიები ჩვეულებრივ გვხვდება იმ ადგილებში, სადაც ყინულის კლდეები და აისბერგები ქარისგან გარკვეულ დაცვას უზრუნველყოფენ. რეგისტრირებულია სამი მიწის ნაკვეთი: ერთი (ამჟამად გადაშენებული) კენჭებით გაჟღენთილი დიონის კუნძულებზე, ანტარქტიდის ნახევარკუნძულზე, ერთი კონცხზე, ვიქტორია ლენდში, ტაილორ მყინვარის მახლობლად, ტეილორი მყინვარის მახლობლად, და ახლახანს - ერთი ამუნდსენის ყურეში. 2009 წლიდან, კოლონიების რიცხვი აღირიცხება თაროების ყინულზე, ვიდრე ზღვის ყინულზე, ზოგიერთ შემთხვევაში თაროზე გადადის იმ წლებში, როდესაც ზღვის ყინული გვიან იქმნება.

ჩრდილოეთ მეცხოველეობის მოსახლეობა მდებარეობს თოვლის კუნძულზე, ნახევარკუნძულის ჩრდილოეთით. ინდივიდუალური ტრასები უნახავს ჰარდის კუნძულებზე, სამხრეთ საქართველოს და ზოგჯერ ახალ ზელანდიაში.

2009 წელს გამოანგარიშებული მოსახლეობის საერთო რაოდენობა იქნება 595,000 ზრდასრული ფრინველი, ანტარქტიდისა და სუბანტარქტიდის გარშემო მიმოფანტული 46 კოლონიაში, ცნობილი მოსახლეობის დაახლოებით 35% ცხოვრობს არქტიკის წრის ჩრდილოეთით. ძირითადი მეცხოველეობის კოლონიები მდებარეობდა კეიპ ვაშინგტონში, კულმანის კუნძულზე ვიქტორია ლენდში, ჰალლში, კეიპ კოლბეკსა და დიბლის მყინვარზე. ცნობილია, რომ კოლონიები დროთა განმავლობაში იცვლებენ, ხშირად ხვდებიან „გარეუბნებში“, რომლებიც მშობლების ჯგუფისგან განცალკევებულნი არიან, ზოგი კი ცნობილია, რომ ისინი მთლიანად გაქრება. კაფე კრზიერის კოლონიამ როსის ზღვაზე მკვეთრად შემცირდა პირველი ვიზიტების დროს აღმოჩენა ექსპედიცია 1902-03 წლებში და შემდგომი ვიზიტები ტერა ნოვა ექსპედიცია 1910-11 წლებში, იგი შემცირდა რამდენიმე ასეულ ფრინველზე, და შესაძლოა ის ახლოს იყო გადაშენებასთან დაკავშირებით ყინულის შელფის პოზიციის ცვლილების გამო. 1960-იანი წლებისთვის ისინი მკვეთრად გადახტნენ, მაგრამ 2009 წლისთვის იგი კვლავ შემცირდა დაახლოებით 300 მოსახლეობის მცირე ნაწილში.

კონსერვაციის სტატუსი

2012 წელს, იმპერატორის პინგვინი იქნა ჩამოთვლილი IUCN– ის მიერ ახლომდებარე საფრთხის შემცველი სახეობებისგან. პინგვინის ცხრა სხვა სახეობასთან ერთად, ამჟამად ის განიხილება შეერთებული შტატების შტატებში საფრთხის წინაშე მყოფი სახეობების შემადგენლობაში. საფრთხის შემცველი სახეობების გაზრდის რისკის ძირითადი მიზეზებია საკვების ხელმისაწვდომობა შემცირებული, კლიმატის ცვლილებისა და სამრეწველო თევზაობის ზემოქმედების შედეგად კიბოსნაირებზე და თევზის პოპულაციებზე.ამ სახეობების გადაშენების საფრთხის წინაშე მყოფი აქტივების ჩამონათვალში მოთავსების სხვა მიზეზებია დაავადების დაავადება, ჰაბიტატის განადგურება და ადამიანის მოშენების კოლონიებში დარღვევები. განსაკუთრებული შეშფოთებაა ტურიზმის გავლენა. ერთმა კვლევამ დაადგინა, რომ იმპერატორ პინგვინის ქათამი მღვიმეში უფრო მღელვარე ხდება მას შემდეგ, რაც ვერტმფრენი 1000 მ (3300 ფუტი) მივიდა.

ტერერ ადელის რეგიონში მოსახლეობის 50% დაქვეითება დაფიქსირდა ზრდასრული ფრინველების, განსაკუთრებით კი მამაკაცთა შორის სიკვდილიანობის ზრდის გამო, 1970-იანი წლების ბოლოს არანორმალურად გრძელი თბილი პერიოდის განმავლობაში, რამაც გამოიწვია ზღვის ყინულის დაფარვის შემცირება. თავის მხრივ, კვერცხუჯრედის ინკუბაციური წარმატების მაჩვენებელი შემცირდა, როდესაც ზღვის ყინულის ზომა გაიზარდა, ასევე გაიზარდა ქათმების სიკვდილიანობა, ამიტომ სახეობები განიხილება კლიმატის ცვლილების მიმართ განსაკუთრებით მგრძნობიარე. 2009 წელს დიონის კუნძულის კოლონიამ, რომელიც შეისწავლეს 1948 წლიდან, გავრცელდა ინფორმაცია, რომ იგი მთლიანად გაქრა ზოგიერთ ეტაპზე წინა ათწლეულის განმავლობაში, ფრინველების ბედი უცნობია. ეს იყო პირველი, ვინც დაადასტურა მთელი კოლონიის დაკარგვა.

Woods Hole Oceanographic Research Institute- მა 2009 წლის იანვარში გამოავლინა, რომ იმპერატორის პინგვინი შესაძლოა გადაშენებულიყო 2100 წლისთვის, კლიმატის გლობალური ცვლილების გამო. კვლევამ შექმნა მათემატიკური მოდელი, რათა დაედგინა, თუ როგორ იმოქმედებს ზღვის ყინულის დაკარგვა კლიმატის დათბობით გავლენით იმპერატორ პინგვინების დიდ კოლონიაში, ადელის მიწაზე, ანტარქტიდაში. კვლევა პროგნოზირებს კოლონიის მოსახლეობის 87% შემცირებას, 2009 წელს სამი ათასი მეცხოველეობის წყვილიდან 2100 წელს ოთხასი მეცხოველე წყვილამდე.

2014 წლის ივნისში, Woods Hole Oceanographic Institute- ის მიერ ჩატარებულმა კვლევამ დაადგინა, რომ იმპერატორ პინგვინებს გლობალური დათბობის საფრთხე ემუქრება, რაც დნება ზღვის ყინულის დნობის დროს. ეს კვლევა პროგნოზირებს, რომ 2100 წლისთვის ყველა 45 იმპერატორის პინგვინის კოლონიები შემცირდება რიცხვში, ძირითადად ჰაბიტატის დაკარგვის გამო. ყინულის დაკარგვა ამცირებს ხრტილის მიწოდებას, რაც მთავარი საკვებია იმპერატორ პინგვინებისთვის.

ქცევა

იმპერატორი პინგვინი არის სოციალური ცხოველი თავისი ბუდეებისა და მისი მაცდუნებელი ქცევისა, რომელსაც ფრინველები ერთად ნადირობენ, შეუძლიათ კოორდინაცია გაუწიონ მათ დაყოფასა და შეწყვეტას. ფიზიკური პირები შეიძლება იყვნენ დღისით ან ღამით აქტიური. ზრდასრული ადამიანი უმეტესწილად მოგზაურობს წლის მეცხოველეობის კოლონიასა და ოკეანის საკვების ადგილებს შორის, სახეობები იფრქვევა ოკეანეებში იანვრიდან მარტამდე.

ამერიკელმა ფიზიოლოგმა გარი კოიმანმა რევოლუცია მოახდინა პინგვინის ქცევის გამოკვლევის შესწავლაზე 1971 წელს, როდესაც მან გამოაქვეყნა შედეგები იმასთან დაკავშირებით, თუ როგორ ჩაერთო იმპერატორი პინგვინები. მან აღმოაჩინა, რომ ეს სახეობა 265 მ სიღრმეზე აღწევს (869 ფუტი), ხოლო ჩაძირვის პერიოდები 18 წუთამდეა. მოგვიანებით ჩატარებულმა გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ მაკმურდოს მხარეში 535 მ სიღრმეზე მყოფი პატარა ქალი დაიხრჩო. შესაძლებელია, რომ იმპერატორ პინგვინებს შეუძლიათ კიდევ უფრო ღრმად ჩაძირვა, რადგან ჩამწერი მოწყობილობების სიზუსტე მცირდება დიდ სიღრმეზე. ერთი ფრინველის დვინგის ქცევის შემდგომი შესწავლა აღმოაჩინეს 150 მ-მდე (490 ფუტამდე) რეგულარული ჩაძირვით წყალში დაახლოებით 900 მ (3000 ფუტი) სიღრმეში და ზედაპირული დაივინგი 50 მ-ზე ნაკლები (160 ფუტი), მონაცვლეობით 400 მ-ზე მეტი ღრმა diving (1300 ფუტი) ) სიღრმეში 450-დან 500 მ-მდე (1,480 ფუტიდან 1,640-მდე). ეს მიგვითითებს საკვებთან ახლოს ზღვის ფსკერზე.

მამაკაცი და ქალი იმპერატორის პინგვინი საკვების შეგროვების დროს კოლონიიდან 500 კმ-მდე (311 მილის მოშორებით) იკვებებიან, რომ მოხდეს ჩიხების კვება, თითო მოგზაურობისთვის 82-1,454 კმ (51-903 მილის) დაფარვით. კაცი ზღვაში დაბრუნდა მას შემდეგ, რაც თავში ინკუბაცია მოახდინა უშუალოდ ღია წყლის ადგილებში, რომელიც ცნობილია ქარბუქი, კოლონიიდან 100 კილომეტრში.

ეფექტური მოცურავე, იმპერატორ პინგვინი ახდენს ზეწოლას ცურვის დროს და ზევით.აღმშენებლობა მუშაობს ფუფუნების წინააღმდეგ და ხელს უწყობს სიღრმის შენარჩუნებას. მისი საშუალო ცურვის სიჩქარეა 6-9 კმ / სთ (3.7–5,6 mph). ხმელეთზე, იმპერატორის პინგვინი მონაცვლეობს ფეხით მოსიარულე სიარულით და მის მუცელზე ყინულის სრიალზე მოსიარულეს შორის, რომელიც მოძრაობს მისი ფეხების მოძრაობასა და პეტროიდულ ფარფლებზე. ყველა პინგვინის მსგავსად, ისინიც ფრთები არიან. იმპერატორი პინგვინი ძალიან ძლიერი ფრინველია. ერთ შემთხვევაში, ექვსი კაციანი ეკიპაჟი, რომლებიც ცდილობენ ზოოპარკის კოლექციისთვის ერთი მამაკაცი პინგვინის დაჭერას, ისროდნენ და დააკაკუნეს, სანამ ყველა მამაკაცი კოლექტიურად უნდა მოეკიდა ფრინველს, რომელიც დაახლოებით ორჯერ მეტია, ვიდრე ადამიანი,

სიცივისგან დაცვა, იმპერატორ პინგვინების კოლონია ქმნის კომპაქტურ ჰადლის (აგრეთვე კუროს ფორმირებას) ზომით, ათიდან რამდენიმე ასეულ ფრინველამდე, თითოეულ ფრინველს თავის მეზობელზე მიედინება. იმის გამო, რომ ცივი ქარი ყველაზე ნაკლებად მწვავეა კოლონიის ცენტრში, ყველა არასრულწლოვანი ჩვეულებრივ იქ ხვდებოდა. გარედან მოსიარულე ქრები ნელა ირეცხებიან ფორმირების პირას და ირგვლივ დაამატებენ მის ლეიტარულ კიდეებს, წარმოქმნიან ნელი ქაფის მოქმედებას და თითოეულ ფრინველს შიგნითა და გარედან უბრუნებენ.

მტაცებლები

იმპერატორის პინგვინის მტაცებლები მოიცავს ფრინველებს და წყლის ძუძუმწოვრებს. სამხრეთ Giant Petrels ( მაკრონექტესი გიგანთუსი ) ქათმების უპირატესი ხმელეთის მტაცებელია, რომლებიც ზოგიერთ კოლონიაში ქათმების გარდაცვალების ერთ მესამედზე მეტს შეადგენენ, თუმც მათ ხშირად აქვთ მკვდარი პინგვინებიც. სამხრეთ პოლარული სკუასი ( Stercorarius maccormicki ) ძირითადად დარტყმა მიაყენა მკვდარი წიწილებს, რადგან ცოცხალი ქათმები ჩვეულებრივ ძალიან დიდია კოლონიაში მათი ყოველწლიური ჩამოსვლის დროს. ზოგჯერ მშობელმა შეიძლება შეეცადოს დაიცვას თავისი ქუსლი შეტევისგან, თუმცა ეს შეიძლება იყოს უფრო პასიური, თუ ქათამი სუსტი ან მტკივნეულია.

ერთადერთი ცნობილი მტაცებლები, რომლებიც ფიქრობენ, რომ ჯანმრთელ მოზრდილებზე თავს დაესხნენ თავს და ვინც წყალში მყოფი იმპერატორის პინგვინებს თავს დაესხნენ, არიან ძუძუმწოვრები. პირველი მათგანი არის ლეოპარდის ბეჭედი ( Hydrurga leptonyx ), რომელიც იღებს ზრდასრულ ფრინველებსა და წიწილებს წყალში შესვლისთანავე. მკვლელი ვეშაპები ( ორკინუსის მკვლელი ვეშაპი ) ძირითადად მიიღებენ ზრდასრულ ფრინველებს, თუმცა ისინი თავს დაესხმებიან ნებისმიერი ასაკის პინგვინს წყალში ან მის მახლობლად.

სასამართლო და მეცხოველეობა

მიუხედავად იმისა, რომ იმპერატორის პინგვინებს შეუძლიათ დაახლოებით სამი წლის განმავლობაში ჯიშის მოშენება, ისინი ჩვეულებრივ იწყებენ სადღესასწაულო და მეცხოველეობას დაახლოებით ხუთიდან ექვსი წლის განმავლობაში. ყოველწლიური რეპროდუქციული ციკლი იწყება ანტარქტიდის ზამთრის დასაწყისში, მარტში და აპრილში, როდესაც ყველა სექსუალურ იმპერატორ პინგვინს მიემგზავრება კოლონიური მეცხოველეობის რაიონებში, ხშირად სეირნობს ყინულის ყინულის შიდა კიდედან 50-დან 120 კმ-მდე (31-დან 75 მილამდე). კურსის დასაწყისში, როგორც ჩანს, ის მოქმედებს დღის სიგრძის შემცირებით. ტყვეობაში მყოფი იმპერატორის პინგვინი წარმატებით გამოწვეული იყო მეცხოველეობაში, ხელოვნური განათების სისტემების გამოყენებით, რომლებიც ასახავდნენ ანტარქტიდის სეზონური პერიოდებს.

პინგვინი დედოფალს იწყებენ მარტ-აპრილში, როდესაც ტემპერატურა შეიძლება დაბლა იყოს -40 ° C (-40 ° F). მარტოხელა ადამიანი ატარებს ენთუზიაზმით გამოსახულებას, სადაც ის დგას და დუნდულებს უშვებს თავის მკერდზე, სანამ ინჰალაციას უკეთებს და 1-2 წამს დებს წყვილს, შემდეგ ის კოლონიაში მოძრაობს და იმეორებს ზარს. მამაკაცი და ქალი შემდეგ პირისპირ დგანან ერთი გასწვრივ თავით და კისერზე და მეორე ასახავს მას, ორივე ამ პოზიციას ატარებს რამდენიმე წუთის განმავლობაში. წყვილი დაწყვილებული, წყვილი კოლონიის გარშემო ტრიალებს, ვიდრე ქალი, ჩვეულებრივ, უფრო დაბალი ვიდრე მამაკაცები. კოპირებამდე, ერთი ფრინველი ღრმად ეკიდება თავის თანამებრძოლს, მის კანონპროექტს მიწასთან ახლოს მიუთითებს, შემდეგ კი მისი ასისტენტიც ასე იქცევა.

პოპულარული რწმენის საწინააღმდეგოდ, იმპერატორის პინგვინი არ ემთხვევა ცხოვრებას. ისინი მუდმივად ერთფეროვანია, ყოველწლიურად მხოლოდ ერთი მატრასი აქვთ და ამ თანამგზავრის ერთგულები რჩებიან.ამასთან, წლების განმავლობაში ერთგულება მხოლოდ 15% -ს შეადგენს. შეჯიბრებისთვის ხელმისაწვდომი შესაძლებლობების ვიწრო ფანჯარამ გავლენა მოახდინა, რადგან მათ შორის პრიორიტეტია მეუღლე და ჯიში, რაც, როგორც წესი, არ იძლევა წინა წლის პარტნიორის კოლონიაში ჩასვლას.

ქალი პინგვინი კვერცხს 460-470 გრ (1.01-1.04 ფუნტი) კვერცხს უყრის მაისში ან ივნისის დასაწყისში, ის განუსაზღვრელია მსხლის ფორმის, ღია მომწვანო – თეთრი და ზომავს დაახლოებით 12 სმ × 8 სმ (4 3 / 4 × 3 1 / 4 ინჩი). იგი წარმოადგენს დედის სხეულის წონის მხოლოდ 2.3% -ს, რაც მას ერთ – ერთ ყველაზე პატარა კვერცხად მიიჩნევს ნებისმიერი ფრინველის სახეობის დედებთან შედარებით. იმპერატორის პინგვინის ჭურვი კვერცხის წონის 15,7%, სხვა ტიპის პინგვინების მსგავსად, ჭურვი შედარებით სქელია, რაც მინიმუმამდე აყვანილებს დაზიანების რისკს.

ჩაყრის შემდეგ, დედის საკვების მარაგი იკარგება და იგი ფრთხილად გადის მამრობითი კვერცხუჯრედს, შემდეგ კი სასწრაფოდ ბრუნდება ზღვაში ორი თვის განმავლობაში საკვებისთვის. კვერცხის ჩაბარება შეიძლება არასასიამოვნო და რთული იყოს, განსაკუთრებით პირველად მშობლებისთვის და ამ პროცესში ბევრი ვარდება ორთქლის ან ბზარის კვერცხებით. როდესაც ეს მოხდება, შიგნით ქათამი სწრაფად იკარგება, რადგან კვერცხი ვერ უძლებს ყინულოვან მიწაზე გაყინვის ტემპერატურას ერთ ან ორ წუთზე მეტხანს. მამაკაცი ბნელ, მშფოთვარე ზამთარს ხარჯავს და კვერცხუჯრედს ჩაყლაპავს ჩანთის შთამომავლობაში, მისი ფეხების მწვერვალზე დაბალანსების გარეშე, დაახლოებით 65-75 დღის განმავლობაში, კონტრაქტის დაწყებამდე. იმპერატორის პინგვინი ერთადერთი სახეობაა, სადაც ეს ქცევა შეინიშნება; ყველა სხვა პინგვინის სახეობაში, ორივე მშობელი იღებს ინკუბაციის ცვლილებას. ამ დროისათვის კვერცხები გამოჩეკილია, მამრობითი სქესის კოლონიაში მოსვლის დღიდან დაახლოებით 120 დღე მიირთმევს. სიცივისა და ქარმისგან 200 კმ / სთ სიჩქარით გადარჩენის მიზნით, მამაკაცი ერთმანეთთან მიბმულია, თავის მხრივ, წყობის შუაგულში. ისინი ასევე უკანა მხარეს უყურებდნენ ქარს, რათა სხეულის სითბო შეინარჩუნონ. ოთხი თვის განმავლობაში მოგზაურობის, მეგობრობის და ინკუბაციის დროს მამრს შეუძლია წონაში დაიკლოთ მაქსიმუმ 20 კგ (44 ფუნტი), სულ წონაში 38-დან 18 კგ-მდე (84 ფუნტიდან 40 წლამდე).

ცხვირის დაჭერას შეიძლება ორი ან სამი დღე დასჭირდეს, რადგან კვერცხუჯრედის გარსი სქელია. ახლახან გამოჩეკილი ქათმები ნახევრად ქათმებია, დაფარულია მხოლოდ თხელი ფენით ქვევით და მთლიანად არიან დამოკიდებული მშობლებზე საკვები და სითბო. ქათამი, როგორც წესი, იჭერს დედამისის დაბრუნებამდე, ხოლო მამა იკვებება თავისი ხაჭოთი ნივთიერებით, რომელიც შედგება 59% ცილისგან და 28% ლიპიდებისგან, რომლებიც წარმოიქმნება ჯირკვლების მიერ მის საყლაპავში. ფრინველებში ერთგვარი „რძის“ წარმოების ეს უნარი გვხვდება მხოლოდ მტრედი, ფლამინგოები და მამაკაცი იმპერატორის პინგვინი. ახალგაზრდა წიწილები იძახიან იმას, რასაც ეძახიან დაცვის ეტაპი დრო გაწონასწორებულია მისი მშობლის ფეხზე და თავშესაფრის ხარჯებს აფარებდა ტომრის შთამომავლობაში.

ქალი პინგვინი ნებისმიერ დროს ბრუნდება დათბობის შემდეგ, დაახლოებით ათი დღის შემდეგ, ივლისის შუა რიცხვებიდან აგვისტოს დასაწყისში. იგი თავისი ვოკალური გამოძახებით ასობით მამამისს პოულობს და წიწილზე ზრუნავს, ემსახურება მას კუჭში შესანახ საკვებს. მამაკაცი ხშირად არ უარს იტყოდა chick; ის ზრუნავდა დედობაზე, მაგრამ მალევე დატოვა თავის დროზე ზღვაზე წასვლის შემდეგ, სანამ იქ დაბრუნდებოდა, 3-დან 4 კვირამდე იკვებებოდა. შემდეგ მშობლები რიგრიგობით იღლებიან, ერთი დამამშვიდებელია, მეორე კი ზღვაში. თუ რომელიმე მშობელი დაგვიანებულია ან არ დაბრუნდება კოლონიაში, მარტოხელა მშობელი ზღვაზე დაბრუნდება შესანახად, რის გამოც ქათამი მოკვდება. მიტოვებული კვერცხები არ გამოდგება და ობოლი ქათმები არასდროს გადარჩებიან.

ქალი იმპერატორებმა, რომლებმაც ვერ იპოვნეს მეუღლე, რომ არ გამოეწყოთ, ან დაკარგეს საკუთარი ქათამი, შეიძლება შეეცადონ მოიპარონ სხვა ქალი ქათამი. ქათმის დედები და მეზობელი ქალები იბრძვიან ქათმის დასაცავად ან მის დაბრუნებას, თუ იგი წარმატებით მოიპარეს.ეს ჩხუბი, რომელშიც რამდენიმე ფრინველი მონაწილეობს, ხშირად იწვევს იმის გამო, რომ ქათმები გაძარცვეს ან დაღუპეს. მინდობილმა წიწილებმა სწრაფად უარი განაცხადეს, რადგან ქალი მხოლოდ წიწილას ვერ კვებავს და ზრუნავს. ობლები ტრიალებენ კოლონიის გარშემო, ცდილობენ საკვები მოიძიონ და სხვა უფროსებისგან იცავდნენ. ისინი შეეცდებიან საკუთარი თავის წიწილში უკვე დაკავებული ზრდასრული ფრინველის ძველ ჩანთაში იშოვონ. ობოლთა ქათმები unceremoniously ამოძრავებს და სწრაფად შიმშილით სიკვდილს, ან გაყინვას. ბევრი ქათამი მოზრდილი ფრინველებისგან არის გაანადგურა ან დაარღვია, ქარიშხლების დროს გროვდება.

გამოცხობიდან დაახლოებით 45-50 დღის შემდეგ, ქათმები ქმნიან ბაგა-ბაღს, ერთად იკერებენ სითბოს და დაცვას. ამ დროის განმავლობაში, ორივე მშობელი ზღვაზე იკვებება და პერიოდულად ბრუნდება თავიანთი წიწილების გასაზრდელად. სანერგე შეიძლება შეიცავდეს რამდენიმე ათასამდე ქათამს, რომლებიც ერთმანეთთან მჭიდროდ არის შეფუთული და აუცილებელია ანტარქტიდში ძლიერი ცეცხლისა და დაბალი ტემპერატურის გადარჩენისთვის.

ნოემბრის დასაწყისისთვის, წიწილები იწყებენ მოლბობას ახალგაზრდულ ეკიპირებაში, რომელიც ორ თვემდე გრძელდება და ხშირად არ დასრულებულა, კოლონიას დატოვებისას მოზრდილები ამ დროს წყვეტენ მათ კვებას. ყველა ფრინველი დეკემბერში ან იანვარში გაცილებით მოკლე მოგზაურობას ახდენს ზღვაზე და ზაფხულის დანარჩენ ნაწილს იქ ატარებს.

კვება

იმპერატორ პინგვინების დიეტა ძირითადად თევზის, კიბოსნაირებისა და ცეფალოპოდებისგან შედგება, თუმცა მისი შემადგენლობა განსხვავდება პოპულაციიდან. თევზი ჩვეულებრივ საკვების ყველაზე მნიშვნელოვანი წყაროა და ანტარქტიდის ვერცხლისფერი თევზი ( Pleuragramma antarcticum ) ქმნის ფრინველის დიეტის უმეტესი ნაწილი. ჩვეულებრივ, სხვა მტაცებლები აღირიცხება notothenium ოჯახის სხვა თევზების შესანახად, მყინვარდოვან ყუთში ( Psychroteuthis glacialis ) და ხრტილისებრი სახეობები კონდაკოვიას გრძელიანა ასევე ანტარქტიდის ხრილი ( ევფაზია შესანიშნავი ) იმპერატორი პინგვინი მტაცებელს ეძებს სამხრეთ ოკეანის ღია წყალში, ან ყინულისგან თავისუფალ ყინულოვან ადგილებში ან ღია ცივ ბზარებში. მისი კვების ერთ-ერთი სტრატეგია არის დაახლოებით 50 მ (160 ფუტი) მოწევა, სადაც მას ადვილად შეუძლია დაინახოს სიმპატიკური თევზი, როგორც ფართო ფართო სახე ( Pagothenia borchgrevinki ) ცურვა ზღვის ყინულის ქვედა ზედაპირზე, ის ბანაობს ყინულის ბოლოში და თევზს იჭერს. შემდეგ ის ისევ იკვებება და იმეორებს მიმდევრობას დაახლოებით ნახევარი ათეული ჯერ ადრე, სანამ ამოისუნთქავს სუნთქვას.

ზოოპარკებსა და აკვარიუმებში

1930-იანი წლებიდან დაიწყო მცდელობა, რომ იმპერატორის პინგვინი ტყვეობაში ჩავარდნილიყო, მაგრამ 1960-იან წლებამდე ეს მცდელობები წარუმატებელი აღმოჩნდა, რადგან პინგვინის ცოდნა ზოგადად შეზღუდული იყო, ხოლო შეძენილი იქნა გამოსაცდელი და შეცდომით. პირველმა, ვინც მიაღწია წარმატების დონეს, იყო ალბორგის ზოოპარკი, სადაც გაცივებული სახლი აშენდა სპეციალურად ამ ანტარქტიდის სახეობებისთვის. ერთი ადამიანი 20 წლის განმავლობაში ცხოვრობდა ზოოპარკში და ქათამი იყო გამოყვანილი, მაგრამ მალევე გარდაიცვალა.

დღეს ეს სახეობა ინახება მხოლოდ რამდენიმე ზოოპარკში და საზოგადოებრივ აკვარიუმებში, ჩრდილოეთ ამერიკასა და აზიაში. იმპერატორის პინგვინები პირველად წარმატებით გამოყვანილი იქნა SeaWorld San Diego– ში, სადაც 20 – ზე მეტი ფრინველი გამოიტანა იქ, 1980 წლიდან ითვლება სახეობათა ფლაგმანად, 55 ადამიანი ტყვედ ითვლებოდა ჩრდილოეთ ამერიკის ზოოპარკებსა და აკვარიუმებში 1999 წელს. 2009 წელს, შემდეგ კი 2010 წელს დალიანში მდებარე ტაიგერის პლაჟმა პარკმა, მას შემდეგ იგი შენახული იქნა და გადაიყვანეს ჩინეთში რამდენიმე სხვა ადგილზე, და მხოლოდ იმპერატორის პინგვინები (სახეობა, ჩვეულებრივ, მხოლოდ ერთ კვერცხს შეიცავს) მხოლოდ დაადასტურეს, რომ ოკეანეს სამყაროში აზია დ Liang 2017 წელს იაპონიაში, ფორმა, რომელიც განთავსებულია პორტი Nagoya საჯარო Aquarium და Wakayama Adventure World, წარმატებული გამოჩეკვისათვის WAKAYAMA.

პინგვინის სამაშველო, რეაბილიტაცია და განთავისუფლება

2011 წლის ივნისში, არასრულწლოვანთა იმპერატორის პინგვინი იპოვნეს პეკ პეკის სანაპიროზე, ახალ ზელანდიაში ველინგტონის ჩრდილოეთით. მან მოიხმარა 3 კგ (6.6 ფუნტი) ქვიშა, რომელიც მან აშკარად შეცდა თოვლისთვის, ასევე ჯოხებითა და ქვებით და უნდა გაეკეთებინა რიგი ოპერაციები მათ მოსაშორებლად, რათა სიცოცხლე გადაერჩინა.გამოჯანმრთელების შემდეგ, 4 სექტემბერს, არასრულწლოვანთა საქმეებზე, სახელწოდებით "ბედნიერი ფეხები" (2006 წლის ფილმის შემდეგ), აღჭურვილი იყო თვალთვალის მოწყობილობით და გაათავისუფლეს სამხრეთ ოკეანეში, კემპბლენის კუნძულის ჩრდილოეთით 80 კილომეტრში. თუმცა, 8 დღის შემდეგ, მეცნიერებმა დაკარგეს კონტაქტი ფრინველთან, ვარაუდობდნენ, რომ გადამცემი დაეცა (სავარაუდოდ, სავარაუდოდ), ან რომ იგი მტაცებლით იკვებებოდა (დაბალი ალბათობით).

კულტურული კავშირები

ასეთ მკაცრ პირობებში უნგულატების უნიკალური სასიცოცხლო ციკლი აღწერილია ბეჭდურ და ვიზუალურ მედიაში. აფსლი Cherry-Garrard, ანტარქტიდის მკვლევარი, 1922 წელს დაწერა: "ეს ყველაფერი მთლიანობაში მიიღეთ. მე არ მჯერა, რომ დედამიწაზე ვინმეს აქვს არასწორი დრო, ვიდრე იმპერატორის პინგვინი." ფართოდ გავრცელდა კინოთეატრებში 2005 წელს, ფრანგული დოკუმენტური ფილმი La marche de l'empereur რომელიც ასევე გამოვიდა ინგლისური სახელწოდებით პინგვინის მარტი მან თქვა მოთხრობა პინგვინის რეპროდუქციული ციკლის შესახებ. ეს თემა მცირე ეკრანზე ხუთჯერ გააშუქა BBC- მა და მასპინძელმა დევიდ ატტენბურუმ: პირველად 1993 წლის მეხუთე ეპიზოდის ეპიზოდზე. ცხოვრება საყინულეში ისევ 2001 წლის სერიაში ცისფერი პლანეტა ისევ 2006 წლის სერიაში პლანეტა დედამიწა შიგნით ყინულის პლანეტა 2011 წელს და ერთსაათიანი პროგრამა, რომელიც ეძღვნებოდა სახეობებს 2018 წლის დინასტიების სერიაში.

კომპიუტერული ანიმაციური ფილმი გააკეთე ფეხები (2006 წ.) იმპერატორ პინგვინებს ასახელებს, როგორც მათ მთავარ პერსონაჟებს, ერთთან, კერძოდ, ვისაც უყვარს ცეკვა, თუმც კომედია, ის ასევე ასახავს მის ცხოვრების ციკლს და ხელს უწყობს გლობალური დათბობის საფრთხეების მთავარ სერიოზულ გარემოს, გლობალური დათბობისა და პერელოვის კვების წყაროების გაუარესებისგან. კომპიუტერული ანიმაციური ფილმი წამოეწია (2007) აქ არის სერფინგის იმპერატორის პინგვინები, სახელად Zek "Big-Z" ტოპანგა. 30-ზე მეტმა ქვეყანამ გამოსახა ფრინველი საკუთარ ბეჭედზე - ავსტრალია, დიდი ბრიტანეთი, ჩილე და საფრანგეთი, თითოეულმა გამოუშვა რამდენიმე. მას ასევე გამოსახავდნენ 1962 წლის 10 ფრანკის ბეჭედი, როგორც ანტარქტიდის ექსპედიციის სერიის ნაწილი. კანადურმა ჯგუფმა Tragically Hip შეადგინა სიმღერა "Emperor Penguin" მათი 1998 წლის ალბომისთვის ფანტომური ძალა .

ხედვისა და აღწერის წარმოშობა

ფოტო: იმპერატორი პინგვინი

იმპერატორის პინგვინი ფრინველების კლასის, პინგვინის ბრძანების, პინგვინის ოჯახის წარმომადგენელია. ისინი გამოირჩევიან იმპერატორის პინგვინის ცალკეულ გვარსა და სახეობებში.

პირველად, ეს საოცარი ფრინველები აღმოაჩინეს 1820 წელს, ბლინნგჰაუზენის კვლევის ექსპედიციის დროს. ამასთან, იმპერატორის პინგვინების პირველი ნახსენები გამოჩნდა 1498 წელს მკვლევარების ვასკო და გამას ნაწარმოებებში, რომლებიც აფრიკის სანაპიროდან და მაგელანს უშვებდნენ, რომლებიც ფრინველებს შეხვდნენ 1521 წელს სამხრეთ ამერიკის სანაპიროზე. თუმცა, ძველმა მეცნიერებმა გააკეთეს ანალოგები ბატები. პინგვინი ფრინველს ეძახდნენ მხოლოდ მე -16 საუკუნეში.

ფრინველთა კლასის ამ წარმომადგენლების ევოლუციის შემდგომი შესწავლა მიუთითებს იმაზე, რომ მათი წინაპრები არსებობდნენ ახალ ზელანდიაში, სამხრეთ ამერიკის ზოგიერთ რეგიონში და ანტარქტიდის ნახევარკუნძულზე. ასევე, ზოოლოგიის მკვლევარებმა აღმოაჩინეს იმპერატორ პინგვინების უძველესი წინაპრების ნაშთები ავსტრალიისა და აფრიკის ზოგიერთ რეგიონში.

ვიდეო: Emperor Penguin

უძველესი პინგვინი დღემდე რჩება ეოკენის პერიოდის დასასრულს და მიანიშნებს იმაზე, რომ ისინი დედამიწაზე შესაძლოა არსებობდნენ დაახლოებით 45 მილიონი წლის წინ. ვიპოვნეთ ნაპოვნი ნაშთები, პინგვინის უძველესი წინაპრები მნიშვნელოვნად აღემატებოდნენ თანამედროვე ინდივიდებს. ითვლება, რომ თანამედროვე პინგვინების უდიდესი წინაპარი იყო Nordensköld penguin. მისი ზრდა თანამედროვე ადამიანის ზრდას შეესაბამებოდა და მისი სხეულის წონა თითქმის 120 კილოგრამს აღწევდა.

მეცნიერებმა ასევე დაადგინეს, რომ პინგვინის უძველესი წინაპრები წყალმცენარეები არ იყვნენ. მათ შეიმუშავეს ფრთები და შეძლეს ფრენა. პიგუინებს აქვთ მსგავსი მახასიათებლების უდიდესი რაოდენობა tubular ცხვირით. ამის საფუძველზე, ფრინველთა ორივე სახეობას საერთო წინაპრები ჰყავს.ფრინველების შესწავლა ჩატარდა მრავალი მეცნიერის მიერ, მათ შორისაა 1913 წელს რობერტ სკოტი. ექსპედიციის ნაწილი, ის კეიპ ევანსიდან კეიპ კროზიერში წავიდა, სადაც მან მოახერხა ამ საოცარი ფრინველების რამდენიმე კვერცხის მიღება. ეს საშუალებას აძლევდა დეტალურ შესწავლას პინგვინების ემბრიონალური განვითარების შესახებ.

გარეგნობა და მახასიათებლები

ფოტო: იმპერატორის პინგვინის ანტარქტიდა

ზრდასრული იმპერატორის პინგვინის სიმაღლეა 100-115 სმ, განსაკუთრებით დიდი მამაკაცი აღწევს სიმაღლეს 130-135 სმ. ერთი პინგვინის წონაა 30-45 კილოგრამი. სექსუალური დიმორფიზმი პრაქტიკულად არ არის გამოხატული. ქალი ოდნავ მცირეა, ვიდრე მამაკაცი. როგორც წესი, ქალის ზრდა არ აღემატება 115 სანტიმეტრს. ეს ტიპი გამოირჩევა განვითარებული კუნთებით და სხეულის გამოხატული ყელის ტკივილით.

იმპერატორ პინგვინს აქვს ნათელი და საინტერესო ფერი. სხეულის უკანა ზედაპირი უკნიდან არის შავი შეღებილი. შინაგანი სხეული თეთრია. კისრის და ყურის არეა ნათელი ყვითელია. ეს ფერი ფლორისა და ფაუნის ამ წარმომადგენლებს საშუალებას აძლევს შეუმჩნევლად გაიარონ ზღვის სიღრმეში. სხეული გლუვი, გლუვი, ძალიან გამარტივებულია. ამის წყალობით, ფრინველებს შეუძლიათ ღრმად ჩაძირვა და სწრაფად განავითარონ სასურველი სიჩქარე წყალში.

საინტერესოა! ფრინველებს შეუძლიათ შეცვალონ ფერი, დამოკიდებულია წელიწადის დროზე. შავი გახდება ყავისფერი ნოემბრის დაწყებით, და ასე რჩება თებერვლის ბოლოს.

გამოჩეკვის ქათმები დაფარულია თეთრი ან ღია ნაცრისფერი ქლიავით. პინგვინებს აქვთ პატარა მრგვალი თავი. ის ყველაზე ხშირად შავი ფერისაა. თავზე არის საკმაოდ ძლიერი, გრძელი წვერი და პატარა, შავი თვალები. კისერი ძალიან მცირეა, სხეულს უერთდება. ძლიერი, გამოხატული ნეკნის კეიჯი შეუფერხებლად მიედინება მუცელში.

სხეულის ორივე მხარეს არის მოდიფიცირებული ფრთები, რომლებიც ფინჯანს ემსახურებიან. ქვედა კიდურები სამკუთხედისებურია, აქვს გარსები და ძლიერი კლანჭები. პატარა კუდია. გამორჩეული თვისებაა ძვლოვანი ქსოვილის სტრუქტურა. მათ არ აქვთ ღრუ ძვლები, როგორც ყველა სხვა ფრინველის სახეობა. კიდევ ერთი გამორჩეული თვისება ის არის, რომ ქვედა კიდურების სისხლძარღვებში არსებობს სითბოს გადაცემის რეგულირების მექანიზმი, რომელიც ხელს უშლის სითბოს დაკარგვას. პინგვინებს აქვთ საიმედო, ძალიან მკვრივი ქლიავი, რაც მათ საშუალებას აძლევს კომფორტულად იგრძნონ ანტარქტიდის მკაცრი კლიმატიც კი.

სად ცხოვრობს იმპერატორის პინგვინი?

ფოტო: Emperor Penguin Bird

პინგვინის მთავარი ჰაბიტატი ანტარქტიდაა. ამ რეგიონში ისინი ქმნიან სხვადასხვა ზომის კოლონიებს - რამდენიმე ათეულიდან რამდენიმე ასეულამდე ინდივიდამდე. განსაკუთრებით დიდი იმპერატორული პინგვინების დიდი ჯგუფებია რამდენიმე ათასი ადამიანი. ანტარქტიდის ყინულის ბლოკებზე დასახლების მიზნით, ფრინველები გადაადგილდებიან მატერიკზე გასასვლელის პირას. კვერცხების მოშენებისა და გამოჩეკვისთვის, ფრინველები ყოველთვის მთელი ძალით ბრუნდებიან ანტარქტიდის ცენტრალურ რეგიონებში.

ზოოლოგთა კვლევებით დადგინდა, რომ დღესდღეობით დაახლოებით 37 ფრინველის კოლონიაა. როგორც ჰაბიტატები, მათ ტენდენცია აქვთ ისეთი ადგილები აირჩიონ, რომლებიც თავშესაფრად იქნებიან და დაიცავს ფლორისა და ფაუნის ამ წარმომადგენლებს ბუნებრივი მტრებისგან და ძლიერი, ეკლიანი ქარისგან. აქედან გამომდინარე, ისინი ყველაზე ხშირად ყინულის, კლდეების, თოვლის ბორბლების უკან მდებარეობს. მრავალი ფრინველის კოლონიების ადგილმდებარეობის წინაპირობაა წყალსაცავში უფასო დაშვება.

საოცარი ფრინველები, რომლებსაც ფრენა არ შეუძლიათ, უმეტესად კონცენტრირებულია სამხრეთის გრძედის 66 და 77 ხაზებს შორის. უდიდესი კოლონია ცხოვრობს კეიპ ვაშინგტონის მხარეში. მისი რიცხვი აღემატება 20 000 ინდივიდს.

იმპერატორის პინგვინებით დასახლებული კუნძულები და რეგიონები:

  • ტეილორი მყინვარი
  • მოდის დედოფლის ქონება,
  • ჰერდის კუნძული
  • კოლემონის კუნძული
  • ვიქტორია კუნძული,
  • სენდვიჩის კუნძულები
  • ტიერა დელ ფუგო.

რას ჭამს იმპერატორის პინგვინი?

ფოტო: Emperor Penguin Red Book

მკაცრი კლიმატის და მარადიული ყინვის გათვალისწინებით, ანტარქტიდის ყველა მკვიდრი იღებს საკუთარ საკვებს ღრმა ზღვაში.პინგვინი წელიწადში დაახლოებით ორი თვის განმავლობაში ზღვაში ატარებენ.

საინტერესოა! ფრინველთა ეს სახეობა არ არის თანაბარი მყვინთავთა შორის. მათ შეუძლიათ ხუთასი მეტრის სიღრმეზე ჩასვლა და თითქმის ოცი წუთის განმავლობაში თავიანთი სუნთქვა წყალქვეშ აქვთ.

მყვინთავის სიღრმე პირდაპირ დამოკიდებულია მზის შუქზე წყლის სიღრმეების განათების ხარისხზე. რაც უფრო მეტი განათებულია წყალი, მით უფრო ღრმაა ამ ჩიტების ჩასასვლელი. წყალში ყოფნისას ისინი მხოლოდ საკუთარ ხედვას ეყრდნობიან. ნადირობის დროს, ფრინველებს სიჩქარე აქვთ 6-7 კმ / სთ-მდე. საკვების წყაროა სხვადასხვა სახეობის თევზი, ისევე როგორც სხვა საზღვაო ცხოვრება: ჭურვი, ხახვი, ოსტატები, პლანქტონი, კიბორჩხალები, ხრილი და ა.შ.

პინგვინი ჯგუფებს ნადირობას ურჩევნიათ. რამდენიმე პინგვინი სიტყვასიტყვით თავს დაესხება თევზის სკოლას, ან სხვა საზღვაო ცხოვრებას, და აითვისებს ყველას, ვისაც გაქცევის დრო არ აქვს. პინგვინი წყალში მცირე მტაცებელს შთანთქავს. დიდი მტაცებელი მიწას გარეთ გაჰყავთ და ნაჭრებად იშლება, ისინი ჭამენ.

საკვების ძებნაში ფრინველებს შეუძლიათ დაფარონ უზარმაზარი დისტანციები, 6-7 ასეულ კილომეტრამდე. ამავე დროს, მათ არ ეშინიათ ძლიერი ყინვის -45-დან -70 გრადუსამდე და პირსინგული ღრძილის. პინგვინი დიდ ძალასა და ენერგიას ხარჯავენ თევზის და სხვა მტაცებლების დაჭერაში. ზოგჯერ მათ უნდა მიირთვათ 300-500 ჯერ დღეში. ფრინველებს აქვთ პირის ღრუს სპეციფიკური სტრუქტურა. მათ აქვთ spikes, რომლებიც მიმართულია posteriorly, შესაბამისად, მათი დახმარებით ადვილია მტაცებლის დაჭერა.

ხასიათისა და ცხოვრების სტილის თვისებები

ფოტო: Emperor Penguins ანტარქტიდაში

პინგვინი არ არის მარტოხელა ცხოველები, ისინი ცხოვრობენ ჯგუფურ პირობებში და ქმნიან ძლიერ წყვილებს, რომლებიც ფრინველების მთელი სიცოცხლის განმავლობაში გრძელდება.

საინტერესოა! პინგვინი ერთადერთია ყველა არსებული ფრინველისგან, რომელმაც არ იცის როგორ გააკეთოს ბუდეები.

ისინი თავიანთ კვერცხს და ჯიშს აყენებენ, იმალებოდნენ ბუნებრივი თავშესაფრების უკან - კლდეები, კლდეები, ყინული და ა.შ. წლის თითქმის ორი თვე ზღვაზე გაატარეს საკვების მოსაძებნად, დანარჩენი დრო კვერცხების დასაძინებლად და დასატენად იხარჯება. ფრინველებს აქვთ ძალიან განვითარებული მშობლის ინსტინქტი. ისინი შესანიშნავი, ძალიან პატივცემული და მზრუნველი მშობლები ითვლებიან.

ფრინველებს შეუძლიათ გადაადგილდნენ ხმელეთზე ან უკანა კიდურებზე, ან მუცელზე იწვნენ, თითის თითებსა და უკანა კიდურებზე თითის დაჭერით. ისინი დადიან ნელა, ნელა და ძალიან უხერხულად, რადგან მოკლე ქვედა კიდურები არ იწვებიან მუხლზე. ისინი წყალში ბევრად უფრო თავდაჯერებულ და სისულელეს გრძნობენ. მათ შეუძლიათ ღრმად ჩაყლაპონ, მიაღწიონ სიჩქარეს 6-10 კმ / სთ-მდე. იმპერატორის პინგვინები წყლიდან გამოდიან და საოცარი გადასვლა რამდენიმე მეტრის სიგრძემდე დაიწყეს.

ეს ფრინველები მიიჩნევა ძალიან ფრთხილად და შიშად. საშიშროების ოდნავი მიდგომის გათვალისწინებით, ისინი ჩქარობენ ყველა მიმართულებით, ხოლო ტოვებენ თავიანთ კვერცხებს და მათ შთამომავლობას. თუმცა, მრავალი კოლონია ძალიან მეგობრული და მეგობრულია ხალხისთვის. ხშირად ისინი არამარტო ადამიანების ეშინიათ, არამედ ინტერესითაც იკვლევთ მათ, თუნდაც საკუთარი თავის შეხების საშუალებას აძლევს. ფრინველთა კოლონიებში მეფობს სრული მატრიარქია. ქალი ლიდერია, ისინი თავად ირჩევენ მამრს და ეძებენ თავიანთ ყურადღებას. დაწყვილების შემდეგ მამაკაცი კვერცხს იჭერს, ქალი კი ნადირობს.

იმპერატორის პინგვინი ძალიან მდგრადია ძლიერი ყინვების და ძლიერი ქარის მიმართ. მათ აქვთ საკმაოდ განვითარებული კანქვეშა ცხიმი, ისევე როგორც ძალიან მკვრივი და მკვრივი ქლიავი. ჩიტების გასათბობად ქმნიან დიდ წრეს. ამ წრის შიგნით, ტემპერატურა აღწევს +30 ატმოსფერულ ტემპერატურაზე -25-30 გრადუსამდე. წრის ცენტრში ყველაზე ხშირად კუბურები. მოზრდილები აცვიათ ადგილებზე, ცენტრიდან მოშორებით დაშორებით და პირიქით.

სოციალური სტრუქტურა და რეპროდუქცია

ფოტო: Emperor Penguin Chick

პინგვინი ძლიერი, გამძლე წყვილების ფორმირებას განიცდის. წყვილი ჩამოყალიბებულია ქალის ინიციატივით. ის თავად ირჩევს კომპანიონს, არ ტოვებს სხვა, არცთუ ისე წარმატებულ მამაკაცებს. შემდეგ ქალი იწყებს მამრის ყურადღებას ძალიან ლამაზად.პირველი, ის ამცირებს თავის თავს, ავრცელებს ფრთებს და იწყებს სიმღერების სიმღერას. უნისონში, კაცი მასთან ერთად მღერის. ქორწინების საგალობლების პროცესში ისინი ერთმანეთს ხმით ამოიცნობენ, მაგრამ არ ცდილობენ სხვებზე ხმამაღლა იმღერონ ისე, რომ არ შეუშალონ სხვისი სიმღერები. ასეთი გაცნობა თითქმის ერთი თვე გრძელდება. წყვილი ერთმანეთის მიყოლებით მოძრაობს, ან ასრულებს თავისებურ ცეკვებს დაცემული წვერებით. ქორწინებაში მონაწილეობას წინ უძღვის ურთიერთსაწინააღმდეგო რიგი.

აპრილის ბოლოს ან მაისში, ქალი ატარებს ერთ კვერცხს. მისი მასა 430-460 გრამია. კვერცხის დადებამდე ის ერთი თვის განმავლობაში არაფერს ჭამს. ამიტომ მისიის დასრულების შემდეგ იგი სასწრაფოდ მიემგზავრება ზღვაზე საკვების მისაღებად. იქ ის დაახლოებით ორი თვეა. მთელი ამ პერიოდის განმავლობაში მომავალი მამა კვერცხს უვლის. ის კვერცხს კანს უვლის ქვედა კიდურებს შორის, რომელიც ემსახურება როგორც ჩანთას. ქარი და ყინვა არ გამოიწვევს მამაკაცს კვერცხის დატოვებას. მამრობითი სქესის პირები, რომლებსაც არ აქვთ ოჯახი, საფრთხეს უქმნიან მომავალ მამებს. მათ შეუძლიათ კვერცხის აყვანა აურზაურით, ან გატეხონ იგი. გამომდინარე იქიდან, რომ მამები ასე შფოთიან და პასუხისმგებელნი არიან თავიანთ შთამომავლობაზე, კვერცხების 90% -ზე მეტია

ამ პერიოდში მამაკაცი მნიშვნელოვნად წონაში იკლებს. ამ ეტაპზე მათი წონა არ აღემატება 25 კილოგრამს. ქალი ბრუნდება, როდესაც მამაკაცი განიცდის შიმშილის აუტანელ გრძნობას და უკან იძახებს. ის ბრუნდება ზღვის პროდუქტებით ბავშვისთვის. შემდეგ მამაჩემის მოსვენებაა. მისი დასვენება დაახლოებით 3-4 კვირას გრძელდება.

პირველი ორი თვის განმავლობაში, ქათამი დაფარულია ფუმფულებით და ვერ ახერხებს გადარჩენას ანტარქტიდის მკაცრი კლიმატის პირობებში. ის მხოლოდ მისი მშობლების თბილ, კომფორტულ ჯიბეში არსებობს. მუდმივად შენარჩუნებულია ტემპერატურა მინიმუმ 35 გრადუსი. თუ, საბედისწერო შემთხვევით, კუბი ჯიბიდან ამოვარდება, ის მაშინვე მოკლეს. მხოლოდ ზაფხულის მოსვლასთან ერთად ისინი დამოუკიდებლად მოძრაობას იწყებენ და სწავლობენ ბანაობას, იღებენ საკუთარ საკვებს.

იმპერატორის პინგვინების ბუნებრივი მტრები

ფოტო: დიდი იმპერატორის პინგვინი

ფრინველთა ბუნებრივ ჰაბიტატში ცხოველთა სამყაროში მტრები სულაც არ არიან. ისინი რისკავს ზღვის ლეოპარდების მტაცებელს ან მკვლელ ვეშაპებს, როდესაც ისინი ღია ზღვაში მიდიან საკვების საძებნელად.

სხვა ბუმბული მტაცებლები - სკუიები ან გიგანტური ნეკნები - დიდ საფრთხეს უქმნიან დაუცველ ჩიხებს. მოზრდილთათვის ისინი საფრთხეს არ წარმოადგენს, მაგრამ წიწილებისთვის ისინი სერიოზულ საფრთხეს წარმოადგენენ. სტატისტიკის თანახმად, ყველა ქათმის დაახლოებით მესამედი იღუპება ზუსტად მტაცებლური ფრინველების თავდასხმის გამო. მარტოხელა მტაცებლები ყველაზე ხშირად ხდება ბუმბული მტაცებლების მტაცებელი. თავიანთი შთამომავლებისგან თავდასხმისგან დასაცავად, ფრინველები ქმნიან ე.წ. "სანერგე", ანუ ჩვილების მტევანი. ასე რომ, მათი გადარჩენის შანსი იზრდება.

სერიოზული საფრთხეა სახეობებზე. მე -18 საუკუნეში მეზღვაურებმა დაიწყეს ფრინველების განადგურება, რომელთა ბუდეები სანაპირო ზონაში იყო. ბრაკონიერობის გამო, მე –20 საუკუნის დასაწყისისთვის ეს საოცარი ფრინველები გადაშენების პირას იყვნენ.

მოსახლეობის და სახეობების სტატუსი

ფოტო: ქალი იმპერატორის პინგვინი

იმპერატორ პინგვინების მოსახლეობის მნიშვნელოვანი საფრთხეა კლიმატის ცვლილება, დათბობა. ტემპერატურის ზრდა იწვევს მყინვარების დნობამდე, ანუ ფრინველთა ბუნებრივი ჰაბიტატის განადგურებამდე. ასეთი პროცესები იწვევს ფრინველების შობადობის შემცირებას. კლიმატის ცვლილების გამო, თევზის, ჭურვის და კიბოსნაირთა გარკვეული სახეობები იღუპება, ანუ პინგვინის კვების ბაზა მცირდება.

დიდი როლი აქვს იმპერატორ პინგვინების გადაშენების საქმეში ადამიანს და მის საქმიანობას. ხალხი გაანადგურებს არა მხოლოდ პინგვინებს, არამედ დიდი რაოდენობით იჭერს თევზს და ღრმა ზღვის სხვა მაცხოვრებლებს. დროთა განმავლობაში, ზღვის ბინადრების სახეობების რაოდენობა მუდმივად კლებულობს.

ბოლო დროს ექსტრემალური ტურიზმი ძალიან გავრცელებულია. ახალი შეგრძნებების გულშემატკივრები მიდიან მსოფლიოს ყველაზე მიუწვდომელ და მიუწვდომელ წერტილებზე. არ არის გამონაკლისი ანტარქტიდა.ამასთან დაკავშირებით, დაბლოკილია იმპერატორის პინგვინის ჰაბიტატები.

გვარდიის იმპერატორის პინგვინი

ფოტო: Emperor Penguin წითელი წიგნიდან

დღემდე, იმპერატორის პინგვინი წითელ წიგნშია ჩამოთვლილი. მე -20 საუკუნის დასაწყისში მათ საფრთხე ემუქრებოდნენ გადაშენებით. დღემდე, მიღებულ იქნა ზომები ფრინველთა რაოდენობის შენარჩუნებისა და გაზრდის მიზნით. მათ კრძალავს მკვლელობა. ასევე, სახეობების შესანარჩუნებლად აკრძალულია თევზის და ხრტილის დაჭერა ინდუსტრიული მიზნებისათვის ფრინველების ჰაბიტატის რეგიონებში. საზღვაო ცხოვრების დაცვის საერთაშორისო კომისიამ იმპერატორის პინგვინების შესანარჩუნებლად შემოთავაზებული იქნა ანტარქტიდის აღმოსავლეთ სანაპიროზე დაცულ ტერიტორიად გამოცხადება.

იმპერატორის პინგვინი - ეს საოცარი ფრინველია, რომლის ზრდა ერთ მეტრს აღემატება. იგი გადარჩა მკაცრი და ძალიან რთულ კლიმატურ პირობებში. კანქვეშა ცხიმოვანი ქსოვილის სქელი ფენა, თერმორეგულაციის სისტემის სტრუქტურული მახასიათებლები და ასევე საკმაოდ მკვრივი ქლიავი ხელს უწყობს მას ამაში. იმპერატორის პინგვინი ითვლება ძალიან ფრთხილად, მაგრამ ამავე დროს ძალიან მშვიდობიან ფრინველებზე.

რედაქტირება Discovery History

იმპერატორი პინგვინი პინგვინის ოჯახის თანამედროვე სახეობის უდიდესია. მეფე პინგვინთან ერთად, ის იმპერატორ პინგვინების ოჯახს მიეკუთვნება.

იმპერატორი პინგვინი აღმოაჩინეს ბელინშჰაუზენის ექსპედიციის მიერ 1819-1822 წლებში.

რედაქტირება მოკლე აღწერა

იმპერატორის პინგვინი ადვილია აღიაროთ არა მხოლოდ მისი გამორჩეული ზრდით, არამედ მისი თავზე შავი ქუდით, რუხი-ცისფერი გულმკერდით, ნარინჯისფერ-ყვითელი ლოყებით და წვერებით. ყურის მახლობლად არის მომრგვალო მოყვითალო-ნარინჯისფერი ლაქები, რომლებიც კისრის ქვედა მხარეს გადის და თანდათან ქრება მკერდზე. იმპერატორ პინგვინის მოზრდილ მამაკაცებში 120 სმ სიმაღლეს აღწევს და წონაა 35-დან 45 კგ-მდე. ქალი ოდნავ მცირეა.

ევოლუციის წლების განმავლობაში, ეს ზღვის მცენარეები მშვენივრად ეგუებოდა ცხოვრებას უკიდურესად დაბალ ტემპერატურაში.

მათ აქვთ რამდენიმე ფენა თბილი, გამძლე ბუმბულით, რომელსაც გაუძლებს ყინულოვანი ქარი, რომელიც 110 კმ / სთ-ზე მეტი სიჩქარით უძლებს. მოკლე წვერი, ნესტოების სპეციალური მოწყობილობა და კანქვეშა ცხიმის სქელი ფენა ხელს უშლის სითბოს დაკარგვას და დაეხმარება პინგვინებს კომფორტულად გრძნობენ თავს 60 ° C- ზე დაბალ ტემპერატურაზეც კი. კანქვეშა ცხიმის სისქე შეიძლება მიაღწიოს სამ სანტიმეტრს, სიცივისგან ამ კანქვეშა დაცვას ასევე ხელს უშლის პინგვინის გაყინვა არც ყინულოვან წყალში, ან ხმელეთზე.

მცირე ფრთები, რომელსაც არ შეუძლია ფრინველის მძიმე სხეული ჰაერში შეინარჩუნოს, შესანიშნავი ფარფლებია. მყვინთავების დროს პინგვინი მათ ფლიპლების მსგავსად ყვავის და ახერხებს წყალში ძალიან სწრაფად გადაადგილება. მისი პექტორალური კუნთები განვითარებულია და ზოგჯერ სხეულის წონის 30% -ს შეადგენს, რაც რამდენჯერმე აღემატება ყველაზე ძლიერი მფრინავი ფრინველის კუნთებს.

პინგვინებსა და სხვა ფრინველებს შორის კიდევ ერთი აშკარა განსხვავებაა ძვლის სიმკვრივე. ყველა ფრინველს აქვს tubular ძვლები, რაც მათ ჩონჩხს აადვილებს და საშუალებას აძლევს მათ სწრაფად იფრინონ ​​ან გარბოდნენ. პინგვინებში, ისინი ჰგავს დელფინების ძვლებს, ან ბეჭედს და არ შეიცავს შინაგან ღრუებს.

თერმორეგულაციის რედაქტირება

გარდა ამისა, იმპერატორ პინგვინებს შეუძლიათ დაარეგულირონ სითბო მიმოქცევაში სხეულებში.

იმისათვის, რომ სითბო არ დაკარგოთ კისრის მეშვეობით, პინგვინებს აქვთ მექანიზმი სითბური გაცვლის სისხლის მიმოქცევაში. არტერიები და ვენები ერთმანეთთან ახლოს მდებარეობს. არტერიული სისხლი, რომელიც შედის კალთაში, გაცივდა, ვენურია, პირიქით, იღებს არტერიას სითბოსგან, ფრინველის სხეულში დაბრუნებამდე.

ამრიგად, ფეხების ტემპერატურა გაცილებით დაბალია, ვიდრე სხეულის ტემპერატურა, აქ ქსოვილები გაცილებით ნაკლებად მგრძნობიარეა ცივთან მიმართებაში და ყინვაგამძლეობის რისკი მინიმალურია.

დენის შეცვლა

თითქმის ყველა დროის, პინგვინი ეძღვნება გამრავლებას, გარდა იმ 2 თვის განმავლობაში, რომელსაც ისინი ზღვაში ატარებენ, სადაც ისინი ხილით, ხვრინვით და თევზით იკვებებიან.

პინგვინი ჯგუფურად ნადირობენ, თევზის სკოლაში მიდიან და გადაყლაპავდნენ ყველაფერს, რაც მათ გარშემო ხვდება. ისინი ჭამენ პატარა მტაცებელს უშუალოდ წყალში და უფრო დიდი მტაცებლური გზით ისინი ბანაობენ ზედაპირზე, რათა გაჭრა.

რეპროდუქციის რედაქტირება

იმპერატორის პინგვინები ერთადერთი ცხოველები არიან, რომლებსაც ანტარქტიდის ზამთრის პერიოდში შეუძლიათ ჯიშის მოყვანა. მისი ბუდეს კოლონიები მდებარეობს ზღვის სანაპირო ყინულზე, ზოგჯერ კონტინენტურ ყინულზე.

პინგვინი ერთფეროვანია. წყვილი თითქმის მთელი სიცოცხლის განმავლობაში იქმნება. მამაკაცი ხმით იზიდავს ქალს. მამაკაცი იწყებს ყვირილს და ელოდება ქალს, რომ რეაგირება მოახდინოს მის უნიკალურ „სერენაობაზე“. ამ დროიდან მოყოლებული, მამაკაცი და ქალი ერთად იკვებებიან. პირველ რიგში, პინგვინი ტრიალებს „პატარძლის“ უკან და ისინი საათობით ატარებენ ცეკვას ერთ ადგილას, ერთმანეთის საწინააღმდეგოდ, თავზე ეცემიან და მოძრაობას ურტყამენ. შემდეგ მოყვარულებს სხეული უქრება, თავები ასწია ცაში და თავის მხრივ მღერიან. და ყველაზე საინტერესო: სექსუალურობის დაწყებამდე პარტნიორები გაცვლიან მშვილდ.

ამის შემდეგ ქალი აყალიბებს ერთ კვერცხს, რომელიც დაახლოებით 450 გრ იწონის 6 კვირის განმავლობაში მაისში ან ივნისში.

თოვლიანი უდაბნოს ყინულოვან ზედაპირზე ნაკლებად სავარაუდოა, რომ იპოვოთ მასალა ბუდის მშენებლობისთვის. ამიტომ კვერცხს ქმნის, ქალი დაუყოვნებლივ გადასცემს მას მამრს, რომელიც მას კისერზე დააწვა და მუცლის ქვედა ნაწილში თბილ ნაკეცს ფარავს. ამ მდგომარეობაში კვერცხუჯრედი დარჩება დაახლოებით 2 თვის განმავლობაში, ხოლო ამავდროულად, ქალი მიდის ღია ზღვაზე საკვების მოსაძებნად.

მდედრის არარსებობის დროს მამაკაცი უმკლავდება ძლიერ ცივ და ყინულოვან ქარს. ფრთხილად, ისე რომ ძვირფასი კვერცხუჯრედი არ ჩამოაგდეს, მომავალი მამა უერთდება დათბობის ჯგუფს.

როდესაც ქალი ბრუნდება, ქათამი ჩვეულებრივ იჭერს კვერცხს და დედის ჩანთაში გადადის. გამოყვანილი პინგვინი იწონის 300 გრამს. იგი პარტნიორს ხმის ამოცნობით აღიარებს. და მან წონაში თითქმის ნახევარი დაკარგა და ძალაუფლების დასაბრუნებლად მიდის ზღვაზე.

იმპერატორის პინგვინის წიწილები დაფარულია თეთრი ან რუხი – თეთრი ფერის გრძელი ფუმფით, თავის თავზე და ვერტიკალური ზოლები, რომლებიც ლოყებს უკნიდან უკნიდან ჰყოფს, მოყავისფრო-შავია.

ქალი კვებავს წიწილას ნახევრად მონელებული საკვებით, პირველი 3 კვირის განმავლობაში. ორიოდე თვის შემდეგ, წიწილი აღარ ჯდება დედის ჩანთაში და მიდის "საბავშვო ბაღში", ხოლო ზრდასრული პინგვინები აგრძელებენ ბავშვების დაცვას მტრებისგან. მშობლები ხახვს ხმით პოულობენ და მხოლოდ მას იკვებებენ. ქათამს შეუძლია ერთდროულად 6 კგ თევზის ჭამა.

ქათმის კვების პერიოდი მთავრდება დეკემბერში - იანვარში, ანტარქტიდის ზაფხულის შუაგულში.

შემდეგ იწყება დნობის დრო. გრძელდება 30-35 დღე. ამ დროს ფრინველები არაფერს ჭამენ, იჯდნენ და ძალიან იკლებენ წონას.

საცურაო ქათმების შესაძლებლობა მხოლოდ იანვარში იქნება. შემდეგ მოზრდილები და ახალგაზრდა ფრინველები ზღვაზე მიდიან შემდეგ გაზაფხულამდე.

მტერთა რედაქტირება

იმპერატორ პინგვინებს ცოტა მტერი ჰყავთ.

ერთადერთი მტაცებლები, რომლებიც ზრდიან ზრდასრულ იმპერატორ პინგვინს წყალში ან მის მახლობლად, არიან მკვლელი ვეშაპები და ზღვის ლეოპარდები.

ყინულზე ზოგჯერ ხდება ისე, რომ იმპერატორის პინგვინის წიწილები სკუების, ან გიგანტური პეტრესების მტაცებელი ხდებიან. ამ უკანასკნელისგან არის ყველაზე დიდი საფრთხე, რადგან ეს იწვევს იმპერატორის პინგვინის ქათმების მესამედზე გარდაცვალებას. მოზრდილთათვის ეს ფრინველები საშიში არ არის.

იმპერატორი პინგვინი - ჩიტის გამოწვევა ანტარქტიდა

შეტყობინებები: 2
# 4 იანვარი 2016 12:48:21
ლუიზა

იმპერატორის პინგვინი ყველაზე დიდი პინგვინია. როდესაც იმპერატორის პინგვინი მიწაზეა ჩამოკიდებული, მისი სიმაღლეა დაახლოებით 90 სმ, მაგრამ როდესაც ის სიფხიზლეში და მოძრაობაშია - 110-120 სმ. იმპერატორის პინგვინის წონაა 20-45 კგ. იმპერატორის პინგვინის უკანა მხარე მუქი, მონაცრისფრო-ცისფერია, თავზე ეს ფერი შავ ფერად იქცევა. ყურის მახლობლად არის მომრგვალო მოყვითალო-ნარინჯისფერი ლაქები, რომლებიც კისრის ქვედა მხარეს გადის და თანდათან ქრება მკერდზე. იმპერატორის პინგვინის წიწილები დაფარულია თეთრი ან რუხი – თეთრი ფერის გრძელი ფუმფით, თავის თავზე და ვერტიკალური ზოლები, რომლებიც ლოყებს უკნიდან უკნიდან ჰყოფს, მოყავისფრო-შავია.


ყველა სხვა პინგვინისაგან განსხვავებით, იმპერატორის ბუდეების საქმეები ანტარქტიდაში წლის ყველაზე მძიმე პერიოდში ხდება - ზამთარში. ანტარქტიდის ზაფხულის ბოლოს, ანუ მარტის დასაწყისში, პირველი იმპერატორის პინგვინი ყინულზე ჩნდება.თავიდან, ისინი ძალიან პასიურად იქცევიან: ისინი მოძრაობენ უმოძრაოდ, ხტუნაობდნენ და თავები თავიანთ მხრებამდე იჭერენ. ყინულის მიწა ყინული სქელდება და ფართოვდება ფართობზე, იმპერატორ პინგვინების რაოდენობა იზრდება და 5 ან თუნდაც 10 ათასს აღწევს. აპრილში წყვილები იწყებენ ფორმირებას. მამაკაცი გადაადგილდება ადგილიდან სხვაზე და ხმამაღლა თავისებურ ხმებს ხდის. ცოტა ხანს ლოდინის შემდეგ, ის კვლავ მოძრაობს და ისევ ყვირის. ეს შეიძლება გაგრძელდეს რამდენიმე საათის განმავლობაში, და ზოგჯერ რამდენიმე დღის განმავლობაში. დაბოლოს, ქალი ქალი იმპერატორის პინგვინი რეაგირებს მამაკაცის ხმაზე და წყვილი ფორმებს. ამ დროიდან, მამაკაცი და ქალი ერთად იკვებებიან, თუმცა, დიდი დრო სჭირდება, დაახლოებით 25 დღე, კვერცხის ჩაქრობამდე, ერთადერთი, რომელიც გამრავლების პერიოდშია.



გარკვეული პერიოდის განმავლობაში, ქალი ატარებს კვერცხს თავის მუწუკებზე, დაფარავს მას კანის სპეციალური ნაკეცებით მუცლის ქვედა ნაწილზე. რამოდენიმე საათის შემდეგ, იგი გადადის მამრობაზე, რომელიც მას ასევე ატარებს თავის კისერზე. ამის შემდეგ, ქალი, ერთმანეთის მიყოლებით, ზოგჯერ მარტო, ხშირად ჯგუფში, 3-4 ფრინველის ჯგუფში, მიდიან ზღვაზე. ეს გრძელდება მთელი მაისის თვეში. ზოგი მამაკაცი "ეგოისტია", ისინი ქალიდან კვერცხს არ იღებენ და გარბიან ზღვაზე. ზოგჯერ მამაკაცი იმპერატორის პინგვინი მიდის ზღვაზე, მის კვერცხებზე კვერცხს უჭირავს. საბოლოო ჯამში, ასეთი კვერცხი ამოიწურება და კვდება. თუმცა, უმეტესობა მამაკაცი ეჭვიანად იცავენ კვერცხუჯრედს, ძალიან ცოტა მოძრაობენ და ხშირად იკრიბებიან მჭიდრო ფილაში. და მთელი ამ ხნის განმავლობაში ისინი შიმშილობენ, ზოგჯერ ისინი „ჭამენ“ მხოლოდ თოვლს. ბუდეების ადგილებში მამრები კარგად იკვებებიან, სქელი ცხიმიანი ფენით, რომელიც განსაკუთრებით განვითარებულია მუცელზე. მაგრამ "ინკუბაციის" დროს მთელი ამ ცხიმის რეზერვი (დაახლოებით 5-6 კგ) არის მოხმარებული. პინგვინი კარგავენ წონის 40% -მდე, წონაში საგრძნობლად კარგავენ, მათი ქლიავი ხდება ჭუჭყიანი, მთლიანად კარგავს თავდაპირველ ბზინვარებას და silkiness.


ამას დაახლოებით ორი თვე სჭირდება და როდესაც იწვის ქათმების გამოჩევის დრო, ივლისის ბოლოს, ცხიმი, ცხიმი, ქალი იწყება ზღვიდან. მდედრების დაბრუნება მთელი თვის განმავლობაში გრძელდება და თითოეული მათგანი ხვდება თავის მამრს ხმაში. ოთხი თვის განმავლობაში მშიერია, მამაკაცი იმპერატორის პინგვინი ნაჩქარევად აძლევს თავის შეყვარებულს კვერცხს და ჩქარობს ზღვას, რომლის ღია ზედაპირი ახლა ძალიან შორს არის ბუდეებისგან. ეს ხდება, რომ იმპერატორის პინგვინის ზოგიერთი ქალი გვიან ხდება, და ქათმის გამოყვანა მათ გარეშე ხდება. ასეთი წიწილები ხშირად იღუპებიან, სანამ მათი დედა ზღვაზე მოდის. იმპერატორის პინგვინის წიწილის დაჭიმვის პროცესი ორი დღე სჭირდება, და ჯერ სუსტი ქათამი, რომელსაც ჯერ კიდევ არ აქვს ქვედა საფარი, აგრძელებს ქალის ჯოხებზე მოთავსებას, მუცლის ღრუს "ჩანთით" დაფარული.



გამოკითხვა გრძელდება დაახლოებით ერთი თვის განმავლობაში მთელ კოლონიაში. სექტემბერში ყელში მყოფი მამრები ბრუნდებიან. ხმოვანი სიგნალების გადასახლებისას ისინი პოულობენ ქალს და იწყებენ წიწილების კვებას. მეცხოველეობის კოლონიის ცხოვრება შეუფერხებლად მიდის. პოლარული ღამე, საშინელი სიცივე, ქარიშხალი ქარი ხანდახან ფრინველებს მკვრივ კენჭებად აქცევს. ხშირად კვერცხები იკარგება. ზოგჯერ გაუაზრებელი, იმპერატორ პინგვინის უმცროსი მამაკაცი მეზობლებისგან კვერცხებს იპარავდა, მოგვიანებით კი, როდესაც ქათმები მშობლებისგან მოშორებას იწყებენ, მათ გამო ჩხუბი წარმოიქმნება. მარტოხელა მამაკაცი თითოეულ წიწილს თავისკენ უბიძგებს, ჩიკი, ისევე როგორც ფეხბურთის ბურთი, ერთი ზრდასრული პინგვინიდან მეორეზე გადადის, იღებს სისხლჩაქცევებს და დაზიანებებს და საბოლოოდ იღუპება. ქათმები ასევე იღუპებიან სკუასგან. ნოემბრის ბოლოს, ზაფხულში, ხდება ზრდასრული ფრინველების მორევა. იმპერატორის პინგვინი ამ დროს ხმელეთზეა, თუ ეს შესაძლებელია ქარისგან დაცულ ადგილას. თითოეული ცალკეული მელოტი 20 დღის განმავლობაში გრძელდება და ამ დროს ფრინველები შიმშილდებიან.




იმპერატორ პინგვინებს ცოტა მტერი აქვთ და ამ ფრინველთა ბუნებრივმა ასაკმა შეიძლება 25 წლამდე მიაღწიოს.

ერთადერთი მტაცებლები, რომლებიც ზრდიან ზრდასრულ იმპერატორ პინგვინს წყალში ან მის მახლობლად, არიან მკვლელი ვეშაპები და ზღვის ლეოპარდები.ყინულზე ზოგჯერ ხდება ისე, რომ იმპერატორის პინგვინის ქათმები ხდებიან მტკნარი სკუასების ან გიგანტური პეტრესების შესახებ. ამ უკანასკნელისგან არის ყველაზე დიდი საფრთხე, რადგან ეს იწვევს იმპერატორის პინგვინის ქათმების მესამედზე გარდაცვალებას. მოზრდილთათვის ეს ფრინველები საშიში არ არის.


# 6 იანვარი 2016 02:12:00
ლუიზა

პინგვინი ერთადერთი ფრინველია, რომელსაც შეუძლია ბანაობა, მაგრამ ფრენა არ შეუძლია. გარდა ამისა, ის ერთადერთი ფრინველია, რომელიც ფეხზე დგას.

პინგვინი წყლის ფრინველია, რომელიც ბუნებრივ გარემოში ცხოვრობს მხოლოდ სამხრეთ ნახევარსფეროს ტერიტორიებზე. პინგვინების უმეტესობა სიცოცხლის ნახევარს ატარებს ოკეანეზე, ხოლო მეორე ნახევარი ხმელეთზე.

ძირითადად, პინგვინის სახეობები ბინადრობენ ანტარქტიდაზე და ნახევარსფეროს ზოგიერთ სხვა ცივ მხარეში. ზოგიერთ სახეობას შეუძლია გადარჩეს ზომიერი და თუნდაც ტროპიკული გრძედი.

ზოგადად, პინგვინი იქმნება ზღვაში ცხოვრებისათვის. ზოგი სახეობა თავისი ცხოვრების 75% -ს წყალში ხარჯავს; მათ მიწაზე არჩევენ მხოლოდ კვერცხების დასალაგებლად და შთამომავლობის მოლოდინში. მძიმე, მყარი ძვლები წყალში მოქმედებენ, როგორც მყვინთავის ქამარი, ისე, რომ პინგვინი წყალქვეშ დარჩეს. მათი ფრთები, რომლებიც ფარფლისებრ ფორმაშია, ეხმარება მათ „აკონტროლონ“ მოძრაობა წყალქვეშა მოძრაობაში, 15 მმ / სთ სიჩქარით. გამარტივებული სხეული, ლოყის მსგავსად, ცხიმიანი და წყალგაუმტარი ბუმბულის საიზოლაციო ფენა - ეს ყველაფერი ემსახურება მათ ეფექტურ და კომფორტულ ყოფნას წყლის ქვეშ. მათ ასევე აქვთ ღრმად ჩაძირვის შესანიშნავი შესაძლებლობა (უფრო მეტიც, მოგვიანებით). გარდა ამისა, იმისათვის, რომ არ დაკარგოთ სითბო, პინგვინებს აქვთ რთული, ძალიან კომპაქტურად განთავსებული ბუმბული (70 კვადრატულ კილომეტრში), რაც წყალგაუმტარს უზრუნველყოფს.

პინგვინი ფარავს ჯირკვლების ზეთთან კუჭის მახლობლად ბუმბულებს, რათა გაზარდოს გამძლეობა. შავი და თეთრი ფერები მათ თითქმის უხილავს მტაცებლებისთვის, როგორც ზემოთ, ასევე ქვემოთ. ფრინველების უმრავლესობის მსგავსად, პინგვინებს აქვთ სუსტი ან არანაირი სუნი. (კარგია მათთვის ხალხმრავალ კოლონიებში). სხვა ფრინველების მსგავსად, პინგვინებს შეზღუდული გემოვნების კვირტები აქვთ. ითვლება, რომ მათი მხედველობა უკეთესია, როდესაც ისინი წყალქვეშა არიან. მეცნიერები ეჭვობენ, რომ პინგვინი შესაძლოა დედამიწაზე ახლოს იყოს.

პინგვინი, მეცნიერების აზრით, ყველაზე სოციალური ფრინველებია. კოლონიები შეიძლება შეიცავდეს ათასობით პიროვნებას. (24 მილიონი პინგვინი ანტარქტიდაში სტუმრობს!) თუნდაც ზღვაზე, ისინი ჯგუფებად ცურვასა და საკვებს უხდებიან. პინგვინის სახეობების უმეტესობა ბუდეებს აშენებს, მაგრამ ბუდეებს მხოლოდ ტალახში შეიძლება ჰქონდეს კლდეების ნაჭრები, გველები, ან ბუდეები.

იმპერატორის პინგვინები არ აშენებენ ბუდეებს; მათ ფეხებს შორის კვერცხუჯრედი ინახავს კანის თავისუფალ კანქვეშ, რომელსაც უწოდებენ მუწუკის ჯიბეს.

პინგვინის მთელი სხეული დაფარულია მცირე ზომის სკალინის მსგავსი ბუმბულით, რომელთა უმეტესი ნაწილი მხოლოდ წნელებია, გულშემატკივრების გარეშე. ზოგიერთი სახეობის თავი ამშვენებს გრძელი, ხუჭუჭა ფორმის ბუმბულის მტევნებით, ზოგი კი - კუდის ბუმბულებს, რომლებიც ასევე გრძელია. თავი პატარაა, წვერი - თავი გრძელი, სწორი, ძლიერი, მყარი, იკუმშება ლატერალურად, კისერი საშუალო სიგრძისაა, გადადის თითქმის კონუსურ სხეულში, ფეხები მოკლეა, თითქმის სხეული მთლიანად არის ჩასმული კანში, რის შედეგადაც ისინი მხოლოდ მოკლე ნაბიჯებს იძლევიან, თითები ძლიერად ვითარდება, ოთხივე მიმართულია წინ, მაგრამ მხოლოდ სამი მათგანი უკავშირდება მემბრანას. ადგილზე, ფრინველი ვერტიკალურად ისვენებს, ისვენებს მეტატარუსის უკანა ზედაპირზე, მაგრამ გასვლისას ეს უკანასკნელი თითქმის ვერტიკალურად დგას. პინგვინი დიდი სირთულეებით დადის, ტრიალებს და არ სურს საფრთხის თავიდან აცილება, მუცელი დაეყრდნო და ფრთებითა და ფეხებით დაეხმარა ისე სწრაფად დაეშვა, რომ ძნელია მათი დაჭერა, განსაკუთრებით თოვლის დაფარულ ზედაპირზე.

პინგვინი ბანაობენ და ბრწყინვალედ ისვრიან და საოცარი სიმარტივით გადალახეს ღია ოკეანეში შემზარავი ტალღები - მათი ნამდვილი სფერო. სხვა ფრინველებისგან განსხვავებით, პინგვინი მხოლოდ ფრთების დახმარებით ბანაობენ და სათითაოდ მოქმედებენ, ფეხები ემსახურება მხოლოდ მუზარადს და გაჭიმულია პირდაპირ უკან.

პინგვინის საკვები თევზის, კიბოსნაირთა და რბილი სხეულისგან შედგება.პინგვინი წლის მნიშვნელოვან ნაწილს ეძღვნება მეცხოველეობას და ამ დროს ათეულობით და ასობით ათასი იკრიბებიან ანტარქტიდის ოკეანის ყველაზე იზოლირებულ კუნძულებზე. ამ დროს ხმელეთზე ჩიტებიც კი არ ცხოვრობენ.

ისინი ბუდეს ქმნიან, რადგან ისინი ძირითადად ცხოვრობენ - საზოგადოებებში. ისინი აყენებენ ორ თეთრ ან მომწვანო-თეთრ კვერცხს, რომელსაც ორივე მშობელი მონაცვლეობით უყურებს, რადგან პინგვინებს აქვთ სხვა ადამიანების კვერცხების მოპარვის ძლიერი განვითარებული ჩვევა. ეს განმარტავს ხშირი ბუდეების სხვადასხვა სახეობის არსებობის ხშირ ფაქტს.

ნესტოების ნაქარგი მკვრივი დაფარულია ქვემოთ და სწრაფად იზრდება, იმის წყალობით, რომ მშობლები მუდმივად მიეწოდება უზომოდ მდიდარი საკვები, გამოსვლის დასასრულს, ამ უკანასკნელის ქლიავი მოწყვეტილია ბოლო ლიმიტებამდე და ისინი იწყებენ მოლურჯოებს, ხშირად იბრუნებენ ნაიკებს და კირჩხიბებს. ტყვეობაში დაკვირვებით დაკვირვებით, ძალიან სწრაფად დადის და ორ კვირაში სრულდება. ამავე დროს, პინგვინი წყალში არ გადადის და, შესაბამისად, არ იკვებება, რაც მათ აშკარად ადვილად მოითმენს, კანქვეშა ცხიმის სქელი ფენის წყალობით.

პინგვინის ხორცი ძალიან უგემოვნოა. პინგვინის განაწილების ყველაზე გრძელი საზღვარი ატლანტის ოკეანეში ვრცელდება ტრისტან დ’აკანას გავლით, ინდოეთის ოკეანეში ამსტერდამის გავლით, ხოლო წყნარ ოკეანეში გალაპაგოსის კუნძულების გავლით, აგრეთვე ნაპოვნი არიან ახალი ზელანდიის სანაპირო, სამხრეთ ავსტრალია, აფრიკის სამხრეთი წვერი და ა.შ. წყნარი ოკეანის წყნარი ოკეანის სამხრეთ სანაპიროზე.

ეს ოჯახი შეიძლება დაიყოს სამ ჯგუფად, რომლებიც კარგად ახასიათებს არა მხოლოდ გარე, არამედ ანატომიურ მახასიათებლებს. პირველი მოიცავს დიდი ზომის, გრძელი, თხელი, ოდნავ მრუდისებრ წვერს და აკრავს თაობებს Aptenodytes და Pygoscelis. მასში შედის პატაგონიური პინგვინი (A. patagonica) და გრძელი გადასახდელი პინგვინი (A. longirostris). მეორე ჯგუფს - გვარის ევდიპტესს - აქვს მოკლე წვერი, მაგრამ გრძელი და ადვილად აღიარებულია ბუმბულის მშვენიერი ყვითელი წარბებით. მას ეკუთვნის ოქროსფერი პინგვინი (E. chrysocome). მესამე ჯგუფში, წვერი ძალიან მოკლეა, მხრებზე ძლიერად შეკუმშულია, ზედა ყბა მოხრილი აქვს ხახვი, ქვედა ყბის პირდაპირ არის მოწყვეტილი, არ არის კულტური. კეიპის პინგვინი (Spheniscus demersus) სამხრეთ აფრიკიდან, Spheniscus minor ავსტრალიიდან და ყველა სახეობის ჩრდილოეთით, Galhenagos კუნძულებიდან Spheniscus mendiculus, აქ მდებარეობს.

ნამარხი პინგვინის ნაშთები რაოდენობრივად ცოტაა, მაგრამ დიდი P. ფორმა (Palaeeudyptes antarcticus) ცნობილია ახალი ზელანდიის ზედა Eocene ფენებიდან, რაც ამ ჯგუფის ფრინველების ანტიკურობას ამტკიცებს.

აფრიკულ პინგვინს, Spheniscus demersus- ს, ასევე უწოდებენ Blackfoot Native American Penguin. ეს პინგვინი სამხრეთ აფრიკის სანაპიროდან არის ნაპოვნი. აფრიკელ პინგვინებს შეუძლიათ ბანაობა სიჩქარით დაახლოებით 4,3-დან 15 მილზე საათში (7-24 კმ / სთ) და ასევე გააკეთეს ხმები, რომელიც ემსგავსება ვირი.საფრიანი (ვირი) პინგვინების რიცხვი იმდენად შემცირდა, რომ დროა მიიღოთ გადაუდებელი ზომები. გასულ წელს სამხრეთ აფრიკაში მხოლოდ 26 ათასი წყვილი პინგვინი იყო, 1956 წელს 121 ათასთან შედარებით, ხოლო გასული საუკუნის დასაწყისში ამ ფრინველების მოსახლეობამ ორ მილიონს მიაღწია. მეცნიერები სასწრაფო მოქმედებისკენ მოუწოდებენ - ერთადერთი გზა მოსახლეობის შემდგომი შემცირების შესაჩერებლად. გარდა ამისა, ექსპერტებმა უნდა დაადგინონ, თუ რა იწვევს პინგვინების რაოდენობის ასეთ მკვეთრ შემცირებას. პიტერ ბარჰამის თქმით, ბრისტოლის უნივერსიტეტიდან (დიდი ბრიტანეთი), აქ მთავარი ფაქტორი შეიძლება იყოს კვების რესურსების შემცირება. კერძოდ, სავარაუდოა, რომ ამან გამოიწვია სარდინი და ანჩოვრების ჭარბი თევზაობა ან გლობალური დათბობის გამო სხვა ადგილებში თევზის გადაადგილება. ასევე შესაძლებელია, რომ პინგვინები უბრალოდ დასუსტდეს გარემოს დაბინძურების გამო, რამაც გავლენა მოახდინა საკვების მიღების უნარზე. სხვა უარყოფითი ფაქტორები მოიცავს penguin- ნადირობის ბეწვის ბეჭედს, ნავთობის დაღვრას და კოლონიებში მეცხოველეობის შესაფერისი გრილ ადგილების რაოდენობის შემცირებას, კლიმატის ცვლილების გამო.



Magellanic Penguin არის კუნძულების ზაფხულის მკვიდრი (სავარაუდოდ 100,000 წყვილი წყვილია), რომელიც კუნძულებზე მოჰყავს სექტემბერში. ეს პინგვინების ბუდე ბურღულებში გათხრილია 4-დან 6 ფეხამდე სიღრმეში. მან მიიღო ადგილობრივი მეტსახელი ”ვირი” მისი ხმამაღალი და მკვეთრი ტირის გამო, რომელიც ხშირად ილაპარაკებოდა ხვრელის შესასვლელთან და ასევე ისმოდა სანაპიროდან გარკვეულ მანძილზე ზღვაში ცურვის ფრინველებისგან.

ეს სახეობა იკვებება პატარა კიბორჩხალებით, პატარა თევზებით და წიწაკის მცირე ჯიშებით, ვიდრე ის, რაც ადამიანებისთვის არის დაჭერილი გასაყიდად. ამასთან, მათი დიეტა მაინც შეიძლება გახდეს პოტენციური კონფლიქტის მიზეზი კომერციულ თევზაობასთან და სხვა საზღვაო ოპერაციებთან.

მაგელანმა პინგვინებმა ბუდეები დატოვეს აპრილში, როგორც ჩანს, ზამთარში გაემგზავრნენ პატაგონიის თაროის წყლებში, ან, ალბათ, ჩრდილოეთით ბრაზილიაში გადაადგილდნენ. აქ მათ შეექმნათ ისეთი პრობლემები, როგორიცაა ბრაკონიერობა და ნავთობის დაბინძურება. დადგენილია, რომ არგენტინის სანაპიროზე ყოველწლიურად 20,000 ზრდასრული და 22,000 მოზარდი იღუპება.

ბოლო დროს ფოლკლენდის კუნძულებზე ჩატარებულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ყოველწლიურად Magellan პინგვინების რიცხვი 10% -ით შემცირდება, მაგრამ რადგან ამ სახეობას კარგი დამალვა აქვს მათი მოსახლეობისთვის, მათი რიცხვის დადგენა ძალიან რთულია. ფოლკლენდის კუნძულები მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი ფრინველის ბუდეა და, იმის გათვალისწინებით, რომ პრობლემები აქვთ ამ სახეობის წარმომადგენლებს ჩილესა და არგენტინაში, ფოლკლენდის კუნძულების ჯანსაღი დასახლებების გადარჩენა შესაძლოა მოულოდნელად მნიშვნელოვანი იყოს ამ სახეობის ინდივიდების გადარჩენისთვის.

Galapagos პინგვინი უნიკალურია სხვა პინგვინებთან ერთად, რადგან მისი ჰაბიტატი არ არის ანტარქტიდისა და სუბანტარქტიდის მხარეები, არც კი ზომიერი, მაგრამ მდებარეობს მხოლოდ გლაპაგოსის კუნძულების ეკვატორიდან რამდენიმე ათეულ კილომეტრში. ჰაბიტატებში ჰაერის ტემპერატურა მერყეობს + 18- + 28 ° С, წყალი - + 22- + 24 ° С. პინგვინების დაახლოებით 90% ცხოვრობს ფერნანდინისა და იზაბელას კუნძულებზე. მოზრდილებში აღწევს სიმაღლე დაახლოებით 50 სმ და წონა დაახლოებით 2.5 კგ. მთავარი დიეტა არის პატარა თევზი, კიბოსნაირები. Galapagos- ს პინგვინებს აქვთ შავი თავები და ზურგები; არის თეთრი ზოლი, რომელიც გრძელიდან ყელამდე მიემართება და თვალებამდე აღწევს; წინ, პინგვინი თეთრია. მენჯის და წვერი არის შავი, მენჯის და თვალების გარშემო კანი არის ვარდისფერ – მოყვითალო. ფრინველები კვერცხებს ჩვეულებრივ 38-40 დღეს, მონაცვლეობით მამრი და ქალი. 60-65 დღის ასაკში, წიწილები მოზრდილებში მიდიან ზღვაზე.გალაპაგოს პინგვინი ბუდეს წყალთან ახლოს. ინდივიდთა რიცხვი შეფასებულია 1,500-2,000 ზრდასრული ფრინველისთვის. იხილეთ PENGUIN GALAPAGOSSKY, რომელიც ჩამოთვლილია საერთაშორისო წითელ წიგნში.

პინგვინი შესანიშნავია. ბრწყინვალე პინგვინს ასევე ყვითელი თვალებითაც უწოდებენ. ის პინგვინის ოჯახს მიეკუთვნება. ასევე ცნობილია როგორც ანტიპოდების პინგვინი და ჰოიჯო.

იმპერატორის პინგვინი ყველაზე დიდი პინგვინის სახეობაა. თუ ის უბრალოდ იდგა მიწაზე დაკიდებული, მაშინ მისი ზრდა უდრის 90 სანტიმეტრს. თუ ის მოძრაობს, მაშინ მისი ზრდა 110-120 სანტიმეტრია.

ამ პინგვინის წონა 20-45 კილოგრამს აღწევს.პერატორის პინგვინებს აქვთ შემდეგი განსხვავებები ფერით: უკანა მხარე მუქი ან მონაცრისფრო – ლურჯია, თავზე ეს ფერი ჩვეულებრივ შავ ფერში გადაიქცევა. ყურის მახლობლად არის მრგვალი მოყვითალო-ნარინჯისფერი ლაქები, რომლებიც კისრის ქვედა მხარეს გადის, და რომლებიც თანდათანობით თეთრი ხდება. როდესაც იმპერატორის პინგვინი იბადება. მისი სხეული დაფარულია თეთრი ან რუხი – თეთრი ფერის ფუმფით. იმპერატორის პინგვინების ბუდე ანტარქტიდის სანაპიროებზე გასწვრივ, სამხრეთით 78 გრადუსიან სიგრძეზე. იმპერატორის პინგვინების ბუდე, სხვათაგან განსხვავებით, ძალიან მწვავე სეზონზე ხდება - ანტარქტიდის ზამთარში და უკვე ანტარქტიდის ზაფხულის ბოლოს იბადებიან პირველი იმპერატორის პინგვინი. ჩვეულებრივ, პირველ რიგში, ისინი არ არიან ძალიან აქტიური, დებილი.ისინი წარმართავს პასიურ ცხოვრების წესს, მაგრამ შემდეგ ვითარება იცვლება და უკვე აპრილში პინგვინის წყვილი იწყებს ფორმირებას.

ოქროსფერული პინგვინი (ლათ. Eudyptes crysolophus) კიბორჩხალული პინგვინის გვარია. დამახასიათებელი. როგორც ყველა პინგვინისთვის დამახასიათებელია, მუქი დორსალური მხარე, რომელსაც თითქმის შავი თავი და თეთრი მუცელი აქვს, ისინი გამოირჩევიან ოქროსფერი ყვითელი ბუმბულის მტევნების მტევნით, რომლებიც ქმნიან კრასტს თვალების ზემოთ. ოქროს თმას პინგვინის სხეულის სიგრძე 65-76 სმ-ია. ოქროსფერი თმით პინგვინი ფართო მასშტაბით არის გავრცელებული ატლანტიკური და ინდოეთის ოკეანეების სამხრეთ ნაწილში. ოქროსფერ თმას პინგვინების ბუდე სამხრეთ საქართველოს, სამხრეთ შეთლანდიის, სამხრეთ ორკნეის და ზოგიერთ სხვა სუბანტრაქციულ კუნძულზე.


მათი კოლონიები ძალიან ბევრია - 600 ათასამდე მეცხოველეობა. ზოგადად, მაკკუარიის კუნძულის სანაპიროებსა და ხეობებზე, სულ მცირე, 2 მილიონი ზრდასრული ოქროსფერი პინგვინია. ოქროსფერ თმას პინგვინების ბუდე ადგილზე, ძალიან პრიმიტიული ბუდეების მოწყობა. 2 კვერცხს აყრიან, მეორეზე პირველი ოთხი დღის შემდეგ. ორივე კვერცხუჯრედი განაყოფიერებულია, მაგრამ პირველი ყოველთვის უფრო მცირეა, ვიდრე მეორე, და, როგორც წესი, ფრინველი არ ახდენს მას. ინკუბაციის ხანგრძლივობაა 35 დღე, დამახასიათებელი ცვლილებებია პინგვინის მშობლებისთვის. მოზრდილ ფრინველებს დაახლოებით ორი – სამი კვირის განმავლობაში ავითარებენ თავიანთი წიწილები, რის შემდეგაც იქმნება „ბავშვთა ბაღები“, რასაც მოჰყვა დნება და იანვრის ბოლოს ზღვაზე გასვლას. ოქროსფერული პინგვინის კოლონიების სპეციფიკური თვისებაა ძლიერი სუნი, დამახასიათებელი დამპალი თევზის სუნი, რაც კოლონიიდან რამდენიმე კილომეტრში შეიძლება იგრძნოს. სახეობა Penguin Golden- haired ჩამოთვლილი საერთაშორისო წითელ წიგნში.

ჰუმბოლტი პინგვინი. პინგვინის ეს სახეობა გვხვდება მხოლოდ სამხრეთ ამერიკის დასავლეთ სანაპიროზე, პერუს მიმდინარე (გავლენის კუნძული) გავლენის ზონაში. ამ პინგვინების ცალკეული კოლონია არსებობს პუნიუილის კუნძულებზე. საერთო ჯამში, ამ სახეობის ინდივიდების სამყაროში დაახლოებით 12,000 წყვილი რჩება. მათგან 8 ბუდე ჩილეშია, 4 - პერუში. ჰუმბოლდ პინგვინი წითელ წიგნშია ჩამოთვლილი, როგორც ერთ-ერთი გადაშენების საფრთხე. იმის გამო, რომ თევზაობენ თევზაობა, ამ პოპულაციის ზომა მნიშვნელოვნად მცირდება. ასევე, მოსახლეობის დაქვეითებას ხელი შეუწყო იმითაც, რომ ზოგიერთი ფრინველი უბრალოდ თევზაობის ბადეებად იქცევა და იქ იღუპება.

ჰუმბოლდ პინგვინის ზომა დაახლოებით 70 სანტიმეტრია. მისი წონა დაახლოებით 4 კილოგრამია. ჰუმბოლდ პინგვინი ძალიან ჰგავს მაგელანოვის პინგვინს. მდედრობითი ჰუმბოლდტის პინგვინების ფერი მამაკაცის ფერის მსგავსია, მაგრამ მდედრები შედარებით მცირე ზომის არიან. ამ სახეობის პინგვინი კვერცხს იწევს მარტიდან დეკემბრამდე. იმისდა მიხედვით, თუ სად მდებარეობს კოლონია, მწვერვალი შეიძლება მოხდეს ან აპრილ-მაისში, ან სექტემბერში - ოქტომბერში. სიტუაცია სავსებით შესაძლებელია. როდესაც ჰუმბოლდ პინგვინი დაუყოვნებლივ ავითარებენ ორ წონას წელიწადში, თუ ეს ხელს შეუწყობს გარემო პირობებს.

მეფე პინგვინი (ლათ. Aptenodytes patagonicus) - ფრენის ფრინველი პინგვინის ოჯახიდან (Spheniscidae). მეფე პინგვინი ემსგავსება იმპერატორ პინგვინს, მაგრამ ზომით ოდნავ პატარა და ფერებში უფრო ნათელი. მეფე პინგვინის სხეულის სიგრძეა 91-დან 96 სმ-მდე. მოზრდილ ფრინველებს აქვთ ნაცრისფერი ზურგი, დიდი ნათელი ფორთოხლის ლაქები შავი თავისა და მკერდზე. მუცელი თეთრია. ყავისფერი ქათმები. განაწილება. მეფე პინგვინის ბუდეები ტიერა დელ ფუეგოს მახლობლად კუნძულებზე: სამხრეთ საქართველო, სამხრეთი სენდვიჩის კუნძულები, მარიონი, კროზიერი, კრერგუელენი (კუნძული), ჰურდი, მაკკუარი.



პინგვინი უმაღლესი ხარისხის უჩვეულო და იდუმალი შეიძლება ჩაითვალოს ცხოველად და, ამიტომ გასაკვირი არ არის, რომ იგი მიიპყრობს მრავალი ადამიანის ყურადღებას. ასე რომ, პინგვინი შეგიძლიათ ნახოთ ბევრ ლიტერატურულ ნაწარმოებში, მათ შორის გორკის და სემენოვ-სპასკის. ასევე, გადაიღეს რამდენიმე ანიმაციური ფილმი, მაგალითად, "Lolo Penguin თავგადასავალი" და "დაიჭირე ტალღა!", რადგან პინგვინები ბავშვებისგან განსაკუთრებულ ყურადღებას იპყრობდნენ.სხვა საინტერესო ფაქტებს შორის უნდა აღინიშნოს პიტსბურგის პინგვინების ჰოკეის გუნდის არსებობა, პლანეტის უძლიერეს ჰოკეის ლიგაში თამაში, ასევე ის ფაქტი, რომ პინგვინი Linux– ის ერთ – ერთი ოფიციალური სიმბოლოა.

განაწილება

პინგვინების მთავარი ჰაბიტატი ანტარქტიდაა.

ისინი ცხოვრობენ კოლონიებში, რომლებმაც შეიძლება ფრინველების საკმაოდ განსხვავებული რაოდენობა დათვალონ. ყველაზე დიდი კოლონიები მოიცავს 10 ათასამდე პინგვინს, მცირე კოლონიები დაახლოებით 300 ინდივიდს აერთიანებს.

იმპერატორი პინგვინი ყველა სხვა სახეობიდან მიდის სამხრეთ კიდურებამდე და აწყობს მის ცხოვრებას ყინულზე. კვერცხების გასაგრძელებლად და გასაგრძელებლად, ისინი მეგობრულად ბრუნდებიან მატერიკზე. დაკვირვებებისა და გამოკვლევების შედეგების მიხედვით, რეგისტრირებულია 35-38 პინგვინის კოლონია.

Pin
Send
Share
Send