ცხოველების შესახებ

Marsupial anteaters, ან nambats (Myrmecobius fasciatus)

Pin
Send
Share
Send


ტერმიტები ნამბატის საყვარელი საკვებია, უფრო იშვიათად ისინი ჭიანჭველებს ჭამენ. მისი მგრძნობიარე ცხვირის წყალობით, მხეცი ადვილად პოულობს ტერმიტის მოძრაობებს მიწისქვეშა და ფილიალების ქვეშ, რომელიც მის ზედაპირზე დევს. ძლიერი კლანჭების დახმარებით მარსულიუმის ანტეტერი ხსნის მხოლოდ ტურფის ზედა ფენას, რათა გაიხსნას ტერმიტის ბილიკები, და ნიადაგის ღრმად არასოდეს იჭრება. ხშირად, ეს ცხოველი, იმისთვის, რომ მიაღწიოს "მწვერვალებს", თავისი ძლიერი კლანჭებით, ცრემლით აჭრელებული ხისგან ცრემლი მოაქვს .. მარსულიანი ანტენატი ნამბატი მწერია მწერები გრძელი წებოვანი ენით, რომელსაც შეუძლია 10 სმ სიგრძის გაძლება. გრძელი, დახრილი ცხვირის, როგორც ბერკეტის გამოყენებით, ის აგროვებს ქვებსა და ტოტებს, რომლებსაც მწერები შეუძლიათ დამალვა.რაც შეეხება მარსულტების წარმომადგენელს, ნამბათს ბევრი კბილი აქვს, მაგრამ მან მთლიანად გადაყლაპა მტაცებელი. scarlet ფოთლები და საგამოცდო ნიადაგის nambat ხშირად აღმოაჩენს დიდი მწერები მან ტილოები მათ თავის წებოვანი ენა თავისი პირით, დაკბენის რამდენჯერმე და შემდეგ მერცხალი -. დედამიწაზე და ქვები, რომელიც შემთხვევით მოხვდა მისი ენა.

საცხოვრებლის ადგილი

Marsupial anteater– ის ბუნებრივი ჰაბიტატი ტყეებია ავსტრალიის სამხრეთ – დასავლეთში, რომელიც შედგება მოხრილი – ევკალიპტის ხეებისგან, ან ვანდუსისგან. ნამბატი ირჩევს ზუსტად ასეთ ტყეებს იმ მიზეზის გამო, რომ ევკალიპტის ხეები მუდმივად იშვებიან ტერმინიტზე დაზარალებულ ტოტებს მიწაზე - და ეს სწორედ ის არის, რაც მას სჭირდება: მარსულიანი ანტატერი ჭამს ტერმინტებს, ხოლო დაცემული ტოტები აძლევს მას თავშესაფარს. დღის უმეტეს ნაწილში, მხეცი დაკავებულია საკვების ძებნაზე. ის გადის ფსკერზე, რომელიც ეშვება ადგილზე, ან მოძრაობს მოკლე ხტომებით. ნამბატი ხშირად ჩერდება, სვეტში დგება და ყურადღებით აკვირდება, მიმდებარე საშიშროებას ამოწმებს. შეამჩნია საშიშროება, ვთქვათ, არწივი, რომელიც ტრიალებს ცაში, ის მყისიერად იმალება ბუდეში.

კარგი ვახშმის დროს, მხეცს უყვარს მზის ჩასვლა, საკმაოდ ხშირად აკეთებს ამას. ასეთი "მზის აბაზანის" დროს ის იღებს მხიარულ პოზას - იწევს მის ზურგზე, ავრცელებს მას ფეხებს, აყალიბებს პირს და ალაგებს თავის ენას. ნამბატსი ცხოვრობს მარტო, წარმართავს დღის ცხოვრების წესს. მცენარეების სქელი ნამბათის ბუდე გაფორმებულია მშრალი ფოთლებით და ბალახით.

როგორ გავარკვიოთ

სხეულის სიგრძე 17–27 სმ. კუდის სიგრძე 13–17 სმ. თავი ოდნავ გაბრტყელებული და მოგრძო მუწუკით. პატარა პირი

ენა შეიძლება წამოიჭრას პირიდან 10 სმ. ის ემსახურება ტერმინების მოსაპოვებლად. თვალები დიდი აქვს. ყურები საშუალო ზომის, ყვავიანია. სხეულის უკანა მხარე უფრო დიდია, ვიდრე წინა. კუდი დაფარულია სქელი თმით. კიდურები შედარებით მოკლეა, ფართოა.

წინა ფეხები ხუთჯვრიანია, ხოლო უკანა ფეხები ოთხ თითიანია. თითები ძლიერი კლანჭებით. თმის ვარცხნილობა მაღალი, უხეშია. ზურგზე მისი ფერი მოყავისფრო-ყავისფერი ან მოწითალოა, 6-12 თეთრი განივი ზოლებით. მუცელი და კიდურები ყვითელ – თეთრია. ქალებს არ აქვთ მოზრდილი ტომარა.

ცხოვრების წესი და ბიოლოგია

იგი ბინადრობს ღია ტყეებით, სადაც დომინირებულია ევკალიპტის ხეები და ბუჩქებისგან შემოფარგლული. განაწილება დაკავშირებულია ტერმიტების არსებობასთან, რომელიც არა მხოლოდ საკვებს ემსახურება, არამედ ხელს უწყობს თავშესაფრების სახით გამოყენებული ღრუების წარმოქმნას.

საყვარელ ჰაბიტატებად ითვლება ტყეები, სადაც დომინირებს ვანდუს ევკალიპტი (ევკალიპტის კვერთხი о), დასახლებული ტერმინიტებით Coptotermes acinaciformis, ხოლო შხამიანი ბუჩქიდან Gastrolobium microcarpum. ნაკლებად გავრცელებულია E. dommata დომინანტის ტყეებში, უფრო მდგრადია ტერმინიტებზე, ხოლო ტყეებში, E. accedens- ის დომინირებით.

აქტიურია ძირითადად ღამით. დღე იხარჯება დაცემული ხეების ღრუში. ზოგჯერ მოწყობილია ფოთლების, ქერქი და ბალახის ბუდეები. ზოგჯერ ხვრელების გათხრა. ისინი იკვებებიან ყველა სახის ტერმინით, ასევე ჭამენ ჭიანჭველების მცირე რაოდენობას.

სამხრეთ – დასავლეთის ავსტრალიაში მეცხოველეობა სეზონურად მიდრეკილია. ქალი, ჩვეულებრივ, 4 კუბოს ტოვებს ნაყოფში იანვრიდან აპრილამდე ან მაისის ჩათვლით.

მარსპული ანტეტერი, ნამბატი

Marsupial anteater, ან Nambat (Myrmecobius fasciatus) - მარსულული ანტრეიტერების ოჯახის ძუძუმწოვარი, ცხოვრობს დასავლეთ ავსტრალიაში. ჭაობიანი ანტეტერი ბინადრობს ძირითადად ევკალიპტის და აკაციის ტყეებითა და მშრალ ტყეებით.
მარსურული ანტეტერის ზომა მცირეა: სხეულის სიგრძე 17–27 სმ, კუდი 13–17 სმ, ზრდასრული ცხოველის წონა 280 – დან 550 გ – მდე მერყეობს. მარსულიუმის ანტრეიტერის თავი გაბრტყელებულია, მუწუკები წაგრძელებულია და აღნიშნა და პირიც მცირეა. ვერმიფორმულ ენას პირის ღრუდან თითქმის 10 სმ შეუძლია ამოიღოს, თვალები დიდია, ყურები აღნიშნა, კუდი გრძელი, ფუმფულა, ციყვის მსგავსია. მარსურული ანტეტერის ფრჩხილები საკმაოდ მოკლეა, ფართოდ არის განლაგებული ძლიერი კლანჭებით, წინა კიდურები 5 თითით, უკანა ფეხები 4 თითით.

Marsupial anteater არის ავსტრალიის ერთ-ერთი ულამაზესი marsupial: იგი შეღებილია რუხი-ყავისფერი ან მოწითალო ფერის. ქურთუკის უკანა და ზედა ნაწილზე ქურთუკი დაფარულია 6-12 თეთრი ან კრემისებრი ზოლებით. აღმოსავლეთ ნამბატებს აქვთ ერთიანი ფერი, ვიდრე დასავლური. მუწუკზე შავი გრძივი ზოლი ჩანს. მუცელი და კიდურები ყვითელ – თეთრია, ბუფერული.

მარსურული ანტეტერის კბილები ძალიან მცირე, სუსტი და ხშირად ასიმეტრიულია: მოლურჯოებს მარჯვენა და მარცხენა მხარეს შეიძლება ჰქონდეს განსხვავებული სიგრძე და სიგანე; მთლიანობაში, მარსურულ ანტეტატორს აქვს 50-52 კბილი. მძიმე პალატა გაჭიმულია ბევრად უფრო შორს, ვიდრე ძუძუმწოვრების უმეტესობა, რაც დამახასიათებელია სხვა "გრძელი ენა" ცხოველებისთვის (პანგოლინები, არმატილოები).

მარსურული ანტეტერი თითქმის ექსკლუზიურად ჭამს ტერმინტებს, ნაკლებად ხშირად ჭიანჭველებს, სხვა უხერხემლოებს მხოლოდ შემთხვევით ჭამს. ეს ერთადერთი მარშრუტია, რომელიც მხოლოდ სოციალური მწერებისგან იკვებება; ტყვეობაში, მარსულარული ანტატერი ყოველდღიურად ჭამს 20 ათასამდე ტერმინტს. მარსულული ანტეტერი ეძებს საკვებს მისი უკიდურესად მწვავე სუნი. ის თხრიან ნიადაგს წინაპრების კლანჭებით ან ანგრევს დამპალი ხისგან, შემდეგ იჭერს ტერმინებს წებოვანი ენით, ყლაპავს მტაცებლურ მთლიანობას ან წვავს პატარა ჩიტიან ჭურვებს.

მარსურული ანტეტერი საკმაოდ მახვილგონიერია, შეუძლია ხეებზე ასვლა, ოდნავი საფრთხის შემთხვევაში, თავშესაფარში იმალება. მან ღამით გაატარა იზოლირებულ ადგილებში (ზედაპირული ბუჩქები, ხეების ღრუები) ქერქის, ფოთლებისა და მშრალი ბალახის საწოლზე. მისი ძილი ძალიან ღრმაა, შეჩერებული ანიმაციის მსგავსი. არაერთი შემთხვევაა, როდესაც ხალხმა, ჩიხთან ერთად, შემთხვევით დაწვეს მარსულიანი ანტენა, რომელსაც გაღვიძების დრო არ ჰქონდა.

მეცხოველეობის სეზონის გამოკლებით, მარშუპოტარული ანტრეიტები სათითაოდ ინახავებენ ერთმანეთს და 150 ჰექტარ ფართს იკავებენ. დაჭერის შემდეგ, მარსულიუმის ანტეტერი არ იბზარება და არ ათბობს, მაგრამ მხოლოდ მკვდარი ან მოულოდნელად იღვრება.
ნამბათების ქორწინების სეზონი გრძელდება დეკემბრიდან აპრილამდე. ამ დროს მამაკაცი ტოვებს სამონადირეო ადგილებს და ქალის საძიებლად მიდის, ხეებსა და დედამიწას აღნიშნავენ ცხიმოვანი საიდუმლოებით, რომელიც მკერდზე ავითარებს სპეციალურ კანის ჯირკვალს.
პაწაწინა (10 მმ სიგრძით), ბრმა და შიშველი კუბურები იბადებიან ერთმანეთთან შერჩევიდან 2 კვირის შემდეგ. ნაგავში არის 2-3 კუბიკი. მას შემდეგ, რაც ქალს არ გააჩნია ყუთის ტომარა, ისინი მას მუწუკებზე ეკიდებიან და დედის ქურთუკს ეყრდნობიან. ზოგიერთი ცნობით, დაბადება ხდება 1-2 მ სიგრძის ხვრელში. ქალი ატარებს კუბებს თავის მუცელზე დაახლოებით 4 თვის განმავლობაში, სანამ არ მიაღწევს 4-5 სმ.ს შემდეგ იგი ტოვებს შთამომავლებს ზედაპირული ხვრელში ან ღრუში, განაგრძობს ღამით საკვების მიღებას.

სექტემბრის დასაწყისში, ახალგაზრდა nambats იწყებენ ხვრელის დატოვებას მცირე ხნით. ოქტომბრისთვის, ისინი გადადიან ტერმიტებისა და დედის რძის შერეულ დიეტაზე. ახალგაზრდა ცხოველები დედასთან ერთად რჩებიან 9 თვემდე, საბოლოოდ კი დეკემბერში ტოვებენ. პუბერტაცია ხდება სიცოცხლის მეორე წელს.

ეკონომიკურ განვითარებასა და მიწის გაწმენდასთან დაკავშირებით, მკვეთრად შემცირდა მარსპუზიული ანტენის რაოდენობა. თუმცა, მისი ვარდნის მთავარი მიზეზი მტაცებლების დევნაა. მათი ყოველდღიური ცხოვრების წესის გამო, მარწუხული ანტეტორები უფრო დაუცველია, ვიდრე უმეტესი მარსულები; მათ მტაცებელი ფრინველები, დინგოები, სასხლეული ძაღლები და კატები და განსაკუთრებით წითელი მელა უყურებენ.

მელებმა მთლიანად გაანადგურეს მარკიზული ანტრეიტერის მოსახლეობა ვიქტორიაში, სამხრეთ ავსტრალიასა და ჩრდილოეთ ნაწილში; ისინი გადარჩნენ მხოლოდ ორი პატარა პოპულაციის სახით პერტამდე. 1970-იანი წლების ბოლოს. ნამბატებში 1000 ადამიანი იყო ნაკლები.

ინტენსიური საკონსერვაციო ღონისძიებების, მელაების განადგურება და ნამბატების რეინტეგრაციის შედეგად, მოსახლეობის გაზრდა შეძლო. ამასთან, marsupial anteater კვლავ შედის წითელ საერთაშორისო წიგნში, "გადაშენების საფრთხის" სტატუსით.

ის შედის წითელ წიგნში

ავსტრალიის კონტინენტის მრავალი იშვიათი წარმომადგენლის მსგავსად, მარსულული ანტეტეტერების (ან ნამბატების) რაოდენობის მკვეთრი შემცირების მიზეზი არის ამ მხარეში უცხო ცხოველების გაცნობა და განსაკუთრებით მტაცებლები, რომელთა გარეგნობისთვის ისინი მზად არ იყვნენ.

ნამბათების განადგურებაში მნიშვნელოვანი როლი შეასრულეს წითელ მელებმა, ღარიბმა შინაურმა ძაღლებმა და კატებმაც კი. მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ ფერმერები, რომლებიც არა მხოლოდ ტყეებს იკავებენ სასოფლო-სამეურნეო მიწის ნაკვეთებისთვის, არამედ იწვის ცხოველებს ძველ ტანსაცმელში, რომელშიც მარსულიანი ანტრეიტები მოსწონთ ღამით დასახლებას. ამ ბოლო დროს მათ დიდი ზიანი მიაყენეს ტყის ხანძრების შედეგად. დღეს ავსტრალიაში არ არის 1 ათასზე მეტი ნამატი, მათი რიცხვი კვლავ მცირდება. ცხოველების საცხოვრებლად მის საცხოვრებლად გადარჩენის მიზნით შეიქმნა დაცული ტერიტორიები, რომელზედაც მჭიდროდ კონტროლდება მელა და სხვა მტაცებლები.

საინტერესოა

მთელი დღის განმავლობაში მარსიული ჭიანჭველების აქტივობა მრავალ ფაქტორს ექვემდებარება. დიდწილად, ეს ემთხვევა ტერმიტების მოქმედებას - მისი მთავარი საკვები. ასეთი საოცარი სინქრონიზაცია განვითარდა ევოლუციის პროცესში. შედეგად, anteater- მა შეიძინა ვიწრო კვების სპეციალიზაცია. ეს არის ერთადერთი ავსტრალიური ცხოველი, რომელიც იკვებება ექსკლუზიურად სოციალური მწერებისგან.

ზაფხულში, როდესაც სიცხე შუადღისას დგება და ტერმინები ღრმად ჩადიან თავიანთ ხვრელებს, ანტრეიტები გარდაიქმნება ბინძური ცხოვრების წესის მიხედვით, ზამთარში - პირიქით, ისინი დღის განმავლობაში აქტიურები არიან, რადგან ტერმინები ამ დროს ეძებენ საკვებს და სამშენებლო მასალას.

გამრავლების

მეცხოველეობის სეზონის გარეთ, ნამბატსი უტარდება მარტოობას ცხოვრების წესს. მხოლოდ ნაკადის დროს, რომელიც დეკემბრიდან აპრილამდე გრძელდება, შეგიძლიათ ნახოთ ცხოველები, რომლებიც წყვილებში ცხოვრობენ.

იანვრიდან მაისის ჩათვლით, 2-დან 4 მდე კუბიკი იბადება ბუდეში ან არაღრმა ღრუში, რომელიც ქალის მიერ ამ მიზნით სპეციალურად ამ მიზნით არის გათხრილი. ნამბათის კუბებს ბევრად უფრო მოკლე ცხვირი აქვთ, ვიდრე ზრდასრული ცხოველი. იმის გამო, რომ ქალს არ გააჩნია მუწუკების ჩანთა, ახალშობილთა მარშრუტიუმის ანტრეიტები დედის მუცელზე გრძელი თმით ეკიდებიან. კუბების რძით კვება რამდენიმე თვე გრძელდება. უკვე ივლის-აგვისტოში, დედა, საკვების ძებნაში გაშვებისას, კუბებს მარტო ხვრელში ტოვებს. ლაქტაცია წყდება, როდესაც კუბურები ექვს თვის ასაკს მიაღწევენ და დამოუკიდებლად შეუძლიათ საკვების მიღება. ჯერ ერთი, მზარდი ბაბუები დედის ტერიტორიაზე ცხოვრობენ, თანდათანობით იძენენ ზრდასრული ცხოველის უნარს და დეკემბრამდე (ზაფხულის დასაწყისში ავსტრალიაში) ისინი უკვე იწყებენ დამოუკიდებელ ცხოვრებას. ცხოველები სქესობრივად მომწიფდებიან ერთი წლის ასაკში. მალე დაიწყეს ჯიშის მოშენება.

ზოგადი დებულებები

სახელი "ნამბატი" მარსულული ანტრეიტერი მიენიჭა ავსტრალიის ძირძველ ხალხს. ცხოველი პატარაა, ოდნავ აღემატება ჩვეულებრივი ციყვს, წარმართავს ღამის ცხოვრების წესს. ნამბათური საკვები თითქმის მთლიანად ტერმიტებისგან შედგება. მას შეუძლია ხეებში მოძებნოს ისინი. ელვისებური მოძრაობებით, ნამბატი თავისი თხელი და მოქნილი ენით ერთდროულად აიღებს ტერმინებს. ის ასე გულმოდგინედ უბიძგებს საკვებს, რომ ამ დროს შეგიძლია შეეხო მას და ის არ შეუშლის მის საჭმელს. ნამდვილი ანტეჰეტრებისგან განსხვავებით, მარსულულ ანტატას პატარა კბილები აქვს.

ნამბათს აქვს ჩვევა, რომ დღის განმავლობაში ისე მშვიდად სძინავს, რომ მისი აყვანა არ შეიძლება მისი გაღვიძების გარეშე. ამ მახასიათებლის გამო, მას ემუქრება გადაშენება. ბოლო დროს ტყის ხანძარი გახშირდა ავსტრალიაში ადამიანური ხარვეზების გამო. ნელი მარშრუტიანი ანტრეიტები ხანძრის შედეგად იშლება, რადგან დროულად ვერ გაიღვიძებენ.

საინტერესო ინფორმაცია. იცით, რომ.

  • ნამბატი ავსტრალიაში ერთადერთი მარშრუტია, რომელიც ექსკლუზიურად დღის ცხოვრების წესს წარმართავს.
  • თუ ნამბატი გაკვირვებული ან დაჭერილი ხდებოდა, იგი არასდროს შეწინააღმდეგება და შემოიფარგლება მხოლოდ.
  • ნამბატის ენას აქვს ცილინდრული ფორმა და სიგრძე 10 სმ-ს აღწევს.
  • ნამბატი ყოველდღიურად ჭამს დაახლოებით 20,000 ტერმინტს.
  • ღამით, მხეცი ღრმა ძილში ეცემა, მსგავსი შეჩერებული ანიმაციის მსგავსია.
  • მარსურულ ანტატორას აქვს რეკორდული რაოდენობა კბილთაშორის მამრებში, ჩვეულებრივ 50-დან 52 წლამდე.

NAMBAT– ის განსაკუთრებული მახასიათებლები. აღწერა

მატყლი: ნაცრისფერი, ზოგჯერ მოწითალო, თეთრი გარეთა თმასთან ერთად, 8 თეთრი ზოლი უკანა მხარეს და კრუპი, ქურთუკი მოკლე და მკვრივია, მუცელზე გრძელი - მასში კუბურები იმალებიან.

ცხვირი: გრძელი და ძვლოვანი, მოსახერხებელი დედამიწის გათხრა, ქვების გადაქცევა

პირის ღრუს გახსნა პირის ღრუს პატარა ღრუში არის გრძელი წებოვანი ენა, რომელიც იდეალურად არის ადაპტირებული ტერმინების მოსაპოვებლად.

კიდურები: მოკლე და ძლიერი. წინაგულები ხუთ თითიანია, უკანა ოთხი თითი. ყველა თითი მთავრდება ძლიერი კლანჭებით - ინსტრუმენტი, რომელიც თხრიან მყარ დედამიწას, ხავსს და დაშლის მკვდარ ხის.

კუდი: გრძელი და ფუმფულა. აღელვებული მხეცის დროს კუდიზე ბეწვი მოიხრება.


- ნამბათის ჰაბიტატი

სადაც ცხოვრობენ

Marsupial anteater ცხოვრობს ევკალიპტის ტყეებში და ბუჩქებში ავსტრალიის სამხრეთ-დასავლეთში.

დაცვა და პრეზერვაცია

ნამბატი ძალიან იშვიათი ცხოველია. ამის მიზეზი იყო მელა, ძაღლებისა და კატების კონტინენტზე გამოჩენა. ხშირად, ცხოველები, რომლებიც ძილის დროს მშრალ ქარბორბალზე სძინავდნენ, იწვავდნენ ფერმერები ან ხეივნები, რომლებიც იყენებდნენ ბუხარს, როგორც შეშა. დღესდღეობით, ორგანიზებულია მარსპული ანტეჰეტრების ხელოვნური მეცხოველეობის სადგურები.

Pin
Send
Share
Send