Pin
Send
Share
Send


ნაცრისფერ კრუას აქვს თავი, ყელი, ჩიყვი, ფრთები და კუდი შავი, დანარჩენი ნაწილები კი ნაცრისფერია მუქი ბარელზე. ახალგაზრდა ფრინველები გამოირჩევიან მოყავისფრო ელფერით და ნაცრისფერი და ბუმბულის ზოგადი სიმსუბუქით. მოზრდილებში ცისარტყელა მუქი ყავისფერია, ახალგაზრდებში, მუქი ლურჯი, ფეხები და მძივი შავი. ფრთის სიგრძე

ნაცრისფერი ხროვა გავრცელებულია დასავლეთ ევროპაში (ირლანდია, შოტლანდია, სკანდინავია, პოლონეთი, უნგრეთი, გერმანია ელბეს აღმოსავლეთით, შუა და ქვედა იტალია) და სსრ კავშირის ევროპულ ნაწილში ლაპლანდიიდან, სოლოვეცკის კუნძულებიდან, არხანგელსკი და ქვედა პეჩორა (65 ° N ) ჩრდილოეთით ურალის აღმოსავლეთით. ყირიმის ფრინველების პოზიცია არც თუ ისე აშკარაა. კავკასიასა და ციმბირში შეიცვალა შემდეგი ფორმა.

აღმოსავლური ნაცრისფერი კრახი, Corvus corone sharpii (K. to. მკვეთრი)

განსხვავდება ჩვეულებრივი ნაცრისფერი კრუტით, მსუბუქია ნაცრისფერი ტონით.

ციმბირის აღმოსავლეთით იენიზისა და ბაიკალის, ჩრდილოეთით სიმაღლის ტყის საზღვართან (ნაპოვნია ობში 67 ° 15 ′ N, იენიზესზე - 69 ° N), ყაზახური სტეპები სამხრეთით, ჭალკარ-ტენიზისა და ურტის ტბამდე -ურტა, ტრანსკასპიის ტერიტორიის სამხრეთ ნაწილები, თურქესტანტის ბრტყელი ნაწილი, გარდა ჩრდილო-აღმოსავლეთიდან, აშკარად, აქ არის კავკასიური კოშკებიც.

საერთო შავი ბრბო, Corvus corone corone (K. corone corone)

შეღებვა ერთფეროვანი, ბრწყინვალე შავი, სხეულის ზედა მხარეს მეწამული ელფერით, მუქი ყავისფერი ირისით, ფეხებითა და მძივით შავი. ახალგაზრდებში ბუმბული ყუნწი შავია, ნაკლებად ხისტი ვიდრე მოზრდილებში, ხოლო ირისი მკვრივი მოლურჯოა.

საერთო შავი ხროვა დასავლეთ ევროპაში გავრცელებულია იმ ადგილებში, სადაც არ არის ნაცრისფერი ბრბო, კერძოდ, ინგლისში, საფრანგეთში, ესპანეთში, დასავლეთ და შუა გერმანიაში, ბოჰემიაში, ჩრდილოეთ იტალიაში. როგორც სსრკ-ში, ის მხოლოდ ქვეყნის შორეულ დასავლეთში დაფრინავს და აღწევს ონეგას ტბამდე და უკრაინის დასავლეთ ნაწილში.

ძველი ბუდეების მითითებები ბ. კიევის პროვინცია მცდარია, ისევე როგორც მონაცემები კავკასიასთან დაკავშირებით საეჭვოა.

აღმოსავლური შავი ხროვა, Corvus corone orientalis (K. K. orientalis)

წინა ფორმისგან განსხვავდება ოდნავ უფრო დიდი ზომით: ფრთით

აღმოსავლეთით ნაცრისფერ ხალხში გავრცელებულია აღმოსავლეთით, ციმბირში, აღმოსავლეთით, იენიზიიდან ანადირამდე და კამჩატკაში, იაპონიაში, ჩრდილოეთ ჩინეთში, ჩრდილოეთით - მაღალი ტყის საზღვრებამდე, ტოვებს ადგილებს და ტუნდრაში დიდი მდინარეების, ალთაის, ტარბაგატის, აღმოსავლეთ ნაწილების გასწვრივ. ტურკესტანი (Semirechye), სირი დარიასა და ამუ დარიას ქვედა მონაკვეთები, არალის ზღვის აღმოსავლეთ სანაპირო, ტრანსკასპიის ტერიტორიის სამხრეთ-აღმოსავლეთ ნაწილი, კაშგარი, ქაშმირი, გილგიტი, აშკარად ლადაკი, მდებარეობს ჰინდუსტანის ჩრდილო-დასავლეთ ნაწილში.

ძველი ავტორები, ჩვეულებრივ, სპეციალურ სახეობებად მიიჩნევდნენ შავ და ნაცრისფერ ბრბოს, მაგრამ ეს ფორმები სტრუქტურაში ძალიან მჭიდროა და აქვთ გეოგრაფიული განაწილება, უფრო მეტიც, იმ ადგილებში, სადაც ისინი კონტაქტში შედიან, ფართო ჰიბრიდიზაციაა, ჯვრები კი აშკარად საკმაოდ ნაყოფიერია. სსრკ-ში, ასეთი ჰიბრიდების მიერ დაკავებული ზონები განლაგებულია ყაზახეთის სტეპების სამხრეთ ნაწილში, ჩალკარ-ტენიზის ტბიდან არალის სანაპიროების ჩრდილო-აღმოსავლეთ ნაწილებამდე, შემდეგ ჩრდილო-დასავლეთ ალთაში, ზაიზანთან ახლოს და აღმოსავლეთ ბალღაშთან და, ბოლოს და ბოლოს, იენიზეს გასწვრივ. ყველა ეს გარემოება იმაზე მეტყველებს იმ მოსაზრების სასარგებლოდ, რომ შავი და ნაცრისფერი ხრახნები არსებითად ერთსა და იმავე სახეობებს მიეკუთვნებიან, ხოლო ორივე ჯგუფს - შავი და ნაცრისფერი - აქვს თავისებური შეფერხებული დიაპაზონი (განაწილების არეალები).

იაპონური Big-Crow, Corvus levaillanti japonensis Bonaparte (Corvus levaillanti იაპონური

დიდი ხროვა, ძლიერი და მკვეთრად ამოზნექილი წვერის გასწვრივ, მძივის გასწვრივ. ფერი შავი და მომწვანო ელფერით აქვს თავზე და კისერზე, კისრის ბუმბულის ფუძე მოყვითალოა. ჩიყვისა და ყელის ბუმბულით შევიწროებულია, მაგრამ არა ხაზგასმული და არ წაგრძელებული. ცისარტყელა მუქი ყავისფერია, მძივი და ფეხები შავი. ახალგაზრდები უფროსებისგან განსხვავდებიან რბილი და მოსაწყენი შავი ქლიავის არეში. ფრთის სიგრძის beak სიმაღლე

ეს ფორმა გვხვდება იაპონიაში, კურილის კუნძულებსა და სახალინში, და ალბათ დაფრინავს ამურის რაიონში და მდინარე უსსურის აუზში.

შუა აზიის დიდი ფასიანი ქაღალდი, Corvus levaillanti intermedius (C. l. Intermadius)

იგი სხვა ფორმებისგან განსხვავდება მცირე ზომით: ფრთის სიგრძის მძივის სიმაღლე ბუმბულის მსუბუქი ბაზა ძლიერად არის განვითარებული, მოთეთრო.

გავრცელებულია ჩინურ ტურკესტანში (კაშგარია), გილგიტში, ბალტისტანში, ქაშმირში, ჰიმალაიაში, ნეპალსა და სიკიმში. იგი მოიხსენიება, როგორც იშვიათად ბუმბერაზი მთიანი ბუხარა და ტრანს-კასპიის რეგიონი.

დიდი ფორმით კოროების სხვა ფორმები გვხვდება სამხრეთ აზიაში.

სინ. Corvus corone cornix

ბელორუსის მთელი ტერიტორია

ოჯახის Corvidae - Corvidae.

ბელორუსში - C. გ. cornix.

საერთო მეცხოველეობა, ნაწილობრივ გადამფრენი სახეობები. ყველგან დარიგდა. ყველგან არის ჩვეულებრივი ან თუნდაც მრავალრიცხოვანი.

ცნობილი ფრინველი. მამაკაცი ქალივით გამოიყურება. თავი, ყელი, ჩიყვი, ფრთები და კუდი შავია (მოზრდილ ფრინველებში სუსტი მეტალის შინი), უკანა და მუცელი ნაცრისფერია, წვერი და ფეხები შავი. მამრის წონაა 465-740 გ, ქალი 368-670 გ. სხეულის სიგრძე (ორივე სქესი) 29-35.5 სმ, ფრთების სიგრძე 87-102 სმ. მამაკაცთა ფრთების სიგრძეა 31.5-33 სმ, კუდი 17.5-18.5 სმ. , ტარსუსი 5.5–7 სმ, წვერი 4.5–5 სმ. ქალის სიგრძის ფრთები 29,5–32,5 სმ, კუდი 16–18,5 სმ, ტარსუსი 5–5–7 სმ, მძივი 4-4, 5 სმ

ჩვეულებრივი ფრინველი ასევე ცნობილია თავისი ხმით - "კრას" დამახასიათებელი კრეკი, მეტ-ნაკლებად გახანგრძლივებული.

სექტემბრის შუა რიცხვებამდე, ბროვები, ოჯახები და მცირე ჯგუფები ტყეების პირასაა, მინდვრებში და წყალდიდობებში, შემდეგ იწყებენ კონცენტრირებას დასახლებების მახლობლად. პირველ ყინვებში, განსაკუთრებით თოვლის ვარდნით და ყინვების გაჩენისთანავე, ხროხები უახლოვდებიან ადამიანის საცხოვრებელს, სადაც ნაგავებით იკვებებიან.

რამდენიმე ასეული ფრინველის სამწყსო გვხვდება ქალაქებში. ისინი ღამით ატარებენ ქალაქის პარკებში, მიმდებარე ტყეებში, ირჩევენ წიწვოვან (უკეთეს დაცვას ცივიდან) ხეებით. დილაობით, ღამით წამოიყვირებენ ძროხები და იყოფა მცირე ჯგუფებად, იფრინვიან ქალაქის სხვადასხვა კუთხეში. ისინი მთელ დღეს ატარებენ სხვადასხვა ნაგავსაყრელზე, სასაკლაოებზე და ა.შ. საღამოს, ფრინველები ბრუნდებიან თავიანთ პირვანდელ ადგილზე.

გაზაფხულზე, დასახლებებში ჯალათების რაოდენობა მცირდება და ამ დროს ფრინველების კონცენტრირება ხდება მდინარეების ჭალებში, ტბების სანაპიროებზე, სადაც ისინი იკვებებიან წყალდიდობის „საჩუქრებით“.

ადრე განიხილებოდა მაცდუნებელი ფრინველი. შემოდგომაზე 5-10 ინდივიდის მცირე ჯგუფებში ან კაკლებში შერეული 100-130 ინდივიდის ჯოხებით, კოროები დაფრინავენ ჩრდილო-აღმოსავლეთიდან სამხრეთ-დასავლეთით, ხოლო გაზაფხულზე - საპირისპირო მიმართულებით. ამასთან, გაურკვეველია, მონაწილეობს თუ არა ადგილობრივი ადგილობრივი მოსახლეობა გრძელვადიან მოძრაობებში.

ჩიტების ჩამოსვლა და გავლება შეინიშნება თებერვალში - მარტში, გამგზავრება და გადასასვლელი - ოქტომბერში - ნოემბერში. ფრინველთა მიგრაციის ზუსტი დრო დადგენა რთულია, რადგან ხალიჩა ნაწილობრივ დასახლებული სახეობაა.

ის ბინადრობს ყველაზე მრავალფეროვან ბიოტოპებზე, მაგრამ ამავე დროს ის აშკარად გრავიტირდება ანთროპული ლანდშაფტისკენ. ბუდეების საყვარელი ადგილებია ტყის კუნძულები, ხეობები ან ხეების ცალკეული ჯგუფები ღია ადგილებს შორის - მინდვრები, მდელოები, ჭაობები. იგი მზადაა დასახლდეს ჭალის მუხის ტყეებით, გლახაკებითა და ტირიფის ბუჩქებით, ხეებითა და ბუჩქებით ბორცვებში, ხეობებისა და ყურეების ფერდობებზე. იგი ტყეებში ხვდება კიდეებს, გასწვრივ და დასუფთავების კიდეებს, ან ცალკეულ ხეებზე, ტყის გზებსა და გასწვრივ, ძველი ტყეების ფარნებში. ბოლო ათწლეულების განმავლობაში დიდი ტყეების სიღრმეში, არ ბუდეს. ის დასახლებულია ტყის პარკებში, პარკებში, სკვერებში, გზისპირა და ძველ ქუჩის დარგვლებში, ზოგჯერ ბაღებში.

თუ კოლორი იყო მაღალი ყლორტების დამახასიათებელი ფრინველი და მე -20 საუკუნის ბოლოს განვითარდა და მიატოვა ტორფის საბადოები, ეს ამჟამად არ შეინიშნება. ეს ფრინველი კინაღამ გაქრა ბუდეებისგან თითქმის ყველა ბუზიდან და იშვიათი გახდა ტორფის მოპოვებაზე. ეს დამახასიათებელია არა მხოლოდ ბელორუსის ტბის რაიონის, არამედ მეზობელი ლატვიის რეგიონებისთვისაც.

მრავლდება ცალკეულ წყვილებში, ხოლო გარე მეცხოველეობის დროს ხშირად გვხვდება ჯგუფები და პაკეტები - თუმცა არც ისე დიდია, როგორც ჯოხებითა და ჟაკეტების პაკეტებით. ჩიტები ბუდეს აშენებას იწყებენ მარტის მეორე ნახევარში - აპრილის დასაწყისში, ხოლო აპრილის შუა რიცხვებამდე დასრულდება. ურბანული ლანდშაფტებში ნაცრისფერი ხროვები იწყებენ ბუდეს აშენებას და კვერცხებს ქმნის 6-10 დღით ადრე, ვიდრე ბუნებრივ ეკოსისტემებში.

ბუდეები მდებარეობს მოსახერხებელ ადგილებში, ზოგჯერ ერთმანეთისგან ათეულობით მეტრის დაშორებით. ხშირად დასახლებულია კოლონიებში (ან მათი კიდეების გასწვრივ) სხვა ფრინველებზე - რქები, ნაცრისფერი ჰერონები. ბუდეები მოთავსებულია ხეების გვირგვინებში სხვადასხვა სიმაღლეზე. მკვრივი ფიჭვის ახალგაზრდებში ან ტირიფის სქელი ჭურვების დროს, ის არ აღემატება 3-3,5 მეტრს, ხოლო ტყის პარკებში, პარკებში და გზების გასწვრივ, ზოგჯერ ანძების ფიჭვებზე და ძველ ყაყაჩოებზე 30 მ-მდე სიმაღლეზე. ბუდეს სხვადასხვა სახეობის ხეებზე, მაგალითად, კონფლიქტურებზე. და ხისტი.

პუჟერიში, ზედა ბუჩქებზე გამოკვლეული, ნაცრისფერი კოროზიის ყველა ხედი შემოიფარგლებოდა ნარჩენი ტბების სანაპიროებზე, ქედი-ტბის კომპლექსამდე და ძლიერად მორწყულ ქედ-შარდოვან კომპლექსზე. ყურის თითქმის ყველა კოლონიაში, ტალღების თითოეული შერეული კოლონია ცხოვრობდა თავისი წყვილი ნაცრისფერი კოროებით. განვითარებულ და მიტოვებულ ტორფის კარიერებზე უფრო თანაბრად არის განაწილებული ნაცრისფერი თიხების ბუდეები: ისინი მდებარეობდნენ ფიჭვებზე და ბუჩქებზე, რომლებიც იზრდება ტორფის ხეებზე ან ტორფის კუნძულებზე, სუფთა წყალში.

ბუდეების ხეების ტიპები შემდეგნაირად გადანაწილდა: ბუდეების 90.2% აშენდა ფიჭვზე, 5.9% არყზე, 5 ტირიან ტირიფზე, ტირიფზე 1.5% და ტირიფზე და 1.0% - ნაძვზე და ნაცრისფერ მურყანზე. ბუდეები აშენდა 2-დან 15 მეტრ სიმაღლეზე, მიწიდან საშუალოდ 5.2 ± 0.3 მ. ყველა შენობა საკმაოდ მსგავსია. უმეტეს შემთხვევებში, ბუდეები აშენებდნენ გვერდითი ტოტებზე, ხის ზედა ნაწილზე; ნაცრისფერმა ბუჩქებმა დაიჭირეს მთავარი საყრდენის ჩანგალი ბევრად უფრო იშვიათად. ძალიან იშვიათად, ბუდე შენდება საყრდენიდან 1-1,5 მ მანძილზე.

ორივე ფრინველი აშენებს ბუდეს და მას შეუძლია დაიკავოს იგი ზედიზედ 2 წლის განმავლობაში. ბუდეს შენობის საფუძველი შედგება ხეების მშრალი ფილიალებისა და ტოტებისგან, ძირითადად ფოთლოვანი, ზოგჯერ მავთულის ნაჭრები (ყველაზე ხშირად ალუმინის), ზოგიერთ შემთხვევაში კი ის ჭარბობს. უჯრა გაფორმებულია სხვადასხვა რბილი მასალებით - ბეწვი, მატყლი, მშრალი ბალახი, ბუმბული, წვერი, ნაწიბურები, თოკის ნაკაწრები. ბუდე შეიძლება განახლდეს და გამოიყენოთ ერთ წელზე მეტი ხნის განმავლობაში, განსაკუთრებით შესაფერისი ადგილების ნაკლებობით. ბუდის სიმაღლეა 23-39 სმ, დიამეტრი 32-63 სმ, უჯრის სიღრმე 8-14 სმ, დიამეტრი 17-23 სმ.

ლაკელენდში, ბუდე აშენებულია სხვადასხვა ხის სახეობის მშრალი ყლორტებისგან, ხშირად გამოიყენება ალუმინის მავთულის ჯართები, უჯრა გაფორმებულია სხვადასხვა მცენარეული ჟალუზებით, ხშირად ანთროპოგენული წარმოშობით. ბუდეების ზომები, სმ: სოკეტის დიამეტრი 40-50, სოკეტის სისქე 25, უჯრის დიამეტრი 22.0-24.5, უჯრის სიღრმე 11.0-11.5. როგორც წესი, ტბის ოლქში ყოველწლიურად ნაცრისფერი კოლოფი აშენებს ახალ ბუდეს და ძალიან იშვიათად იღებს თავის შარშან, მისი განახლება. ყორანი არ იყენებს სხვა ფრინველთა ბუდეებს, ხოლო მის ბუდეებს მცირე ზომის ფალანგები უჭირავს (დერბინიკი, კესტრელი, ჩაგლოკი), გრძელი ყვავიანი ბუზი, ცისფერთვალებაანი მუწუკები და ვაქირები.

ბრბო დღეში ერთ კვერცხს ადებს. ქალი ინკუბატავს ქვას, პირველი კვერცხის დადებისთანავე. კვერცხის დადების პერიოდში, ერთი სეზონი შეიძლება გაგრძელდეს დაახლოებით 50 დღე.

მთლიანობაში, ჩვეულებრივ, 5 კვერცხია, მაგრამ შეიძლება იყოს 4 ან 6, ზოგჯერ 3 (როგორც გამონაკლისი, ევროპის რეგიონში, 7 კვერცხის დაგება აღინიშნება). ქვისა დაღუპვის შემდეგ, ფრინველების ხელახალი განლაგება იწყება არა უადრეს 10 დღის შემდეგ. გვიანი და განმეორებითი მტევნები, როგორც წესი, შედგება 3 კვერცხისგან.

სრული ჩანართებით, 19 აპრილიდან 2 მაისის ჩათვლით Poozerye– ში, ჩაწერილია 2 – დან 8 – მდე, საშუალოდ 4.03 ± 0.24 კვერცხი. 8 კვერცხის უმსხვილესი ჩარჩო დაფიქსირდა 1999 წლის 1 მაისს, ვიტებსკის რაიონის სოფელ ვალკასთან, დატბორილ სამკურნალო მინდვრებში დალაშქრული დაფის კოლონიიდან 70 მეტრში.

გარსი გაუმჭვირვალეა. ძირითადი ფონის ფერი განსხვავდება მსუბუქი ან მომწვანო – ლურჯიდან ღია ან მუქი მწვანე. ჩვეულებრივ, კვერცხები ერთნაირად არის დაფარული ზედაპირული მომწვანო, ზეთისხილის-ყავისფერი და ზეთისხილის დიდი ლაქებით ან უფრო პატარა მუქი ყავისფერი და ყავისფერი-ყავისფერი. ღრმა ლაქები არის ნაცარი, მოყავისფრო და იისფერი-ნაცრისფერი. კვერცხის წონა 19 გ, სიგრძე 42 მმ (35-48 მმ), დიამეტრი 29 მმ (32-26 მმ). კვერცხის ზომები ლაკელენდში მერყეობს 37.2-41.5x27.0-29.9 მმ, საშუალოდ 39.29 ± 0.48x28.76 ± 0.27 მმ.

ფრინველი ბუდეს იწყებს აპრილში, რამდენიმე წლის განმავლობაში, უკვე პირველი ათწლეულის დასრულებიდან, კვერცხუჯრედების დათესვა იწყება. 1960-იანი წლებისთვის მოცემულია შემდეგი მეცხოველეობა: სრული ქვისა აპრილის 2-ე დეკადაში, მაჩენის 1-2-ე ათწლეულში გამოყვანა, მასობრივი ფრენა მაისის ბოლოს - ივნისის დასაწყისში.

ლაკელენდში ნაცრისფერი ხალხის მოშენების ადრეული ფაზები არ გამოვლენილია. 1995 წლის მარტში აგროპლანტაციაში, ზოგიერთი ნაცრისფერი კოროზი უკვე იჯდა ბუდეში, ზოგიც ჯერ კიდევ ბუდეს აშენებდა. ტორფის ღობეებზე ქვისა და ბუდეები შემოწმდა 6 აპრილიდან 22 მაისამდე პერიოდში, ხოლო ჭაობებში 29 აპრილიდან 15 მაისამდე.

ფენოლოგიური თარიღების ანალიზისას უნდა გაითვალისწინოთ, რომ პირველი ქვისა დანგრევისას, ნაცრისფერი კრუტები, როგორც წესი, ხელახლა ქვისა. ტორფის ყველა კარიერას აქვს სოფლები. ამასთან დაკავშირებით, აქ ნაცრისფერი თიხნარების ბუდეები ხშირად ანგრევს ბავშვებსა და მოზრდილებს ნაცრისფერი თიხების საშიშროების გაბატონებული სტერეოტიპის გამო. ამ ბოლო დროს ამ სოფლებში უსახლკაროთა ფენა გამოჩნდა, რომლებიც ნაცრისფერი თიხნარებისა და სხვა ფრინველების კვერცხებს აგროვებენ.

ლაკელანდის პირველი კლანჭების დიდი ნაწილი აპრილის მეორე ნახევარში ხდება.

წელიწადში ერთი ნამყოფია. ქალი ინკუბატებში ძირითადად 18-23 წლის განმავლობაში (ჩვეულებრივ 19-20, ხოლო ლაკელანდისთვის მითითებულია 17-20) დღის განმავლობაში, მამაკაცი პერიოდულად კვებავს მას პირდაპირ ბუდეზე ან ბუდესთან ახლოს. ლაკელანდის ნაცრისფერი ხალხის ბუდეების ბუდეები აღირიცხა 2 მაისიდან (ბუდეში 1 კვერცხი და 1 ახლად გამოყვანილი ქათამი) 22 ივნისამდე. ქათმების მასობრივი გამოჩეკვა ხდება აპრილის ბოლოს - მაისის დასაწყისში (ლაკელენდში 15 მაისიდან 30 მაისამდე). ბელორუსის შუა ზონაში, კვერცხის დადების დასაწყისი იყო 2005 წლის 11–07 აპრილი; ქათმების გამოჩენა 3–29–29 მაისი იყო.

ბუდეში საშუალო ნაშთის ზომაა 3.7 ქათამი, სამწყსოში, საშუალოდ, 3.4 ბუდეა. ლაკელენდში, ბუდეში სხვადასხვა ასაკის ქათმების რაოდენობა 1-დან 5-მდე, საშუალო სიგრძე 2.64 ± 0.16 იყო. ერთი ბუდის გალიების რიცხვი, რომელშიც ქვისმშენებლობა ჩაეყარა, განადგურებული ბუდეების ჩათვლით, 0-დან 5-მდე მერყეობს, საშუალოდ 2.54 ± 0.17.

ქათმები ბუდეებში იკვებება 31-32 დღის განმავლობაში, ხდება ფრენა და ტოვებენ ბუდეს. ჩვეულებრივ, ახალგაზრდა ზრდა ივნისის 1 ნახევარში ბუდეებიდან გადის. ბუზიდან წასვლის შემდეგ, ძმები 8-12 დღის განმავლობაში რჩებიან ერთად, მათი მშობლები კვებავს მათ.

ლაკელენდში 55 შემთხვევისთვის გამოანგარიშებული მეცხოველეობის წარმატება მოულოდნელად აღმოჩნდა ძალიან მაღალი - 96.4%. მეცხოველეობის წარმატების ასეთი მაღალი მაჩვენებელი აშკარად ასოცირდება ნაცრისფერი ხალხის მნიშვნელოვან ეკოლოგიურ პლასტიურობასთან. საყოველთაო აღწერის მონაცემებით, ვიტებსკში ნაცრისფერი კოროლების ურბანულ მოსახლეობაში მეცხოველეობის წარმატება კიდევ უფრო მაღალია. აქ, ადამიანის მიერ ბუდეების განადგურების ფაქტორი, ისევე როგორც თავად ფრინველების სროლა, პრაქტიკულად მინიმუმამდეა დაყვანილი, განსაკუთრებით ქალაქის ცენტრში მდებარე მრავალსართულიანი კორპუსების ადგილებში. მათი მთავარი მტერის - გოშავკის - ნაცრისფერი თიხნარების თავდასხმისგან წარმატებით იცავს კოლექტივს. ეს გასაკვირი არ არის, რადგან ბუნებრივ ბიოტოპებში ბუდეების მნიშვნელოვნად მაღალი სიმკვრივის დროს, უამრავი მეზობელი მყისიერად იძვრის თავს დაესხნენ თავს დაესხნენ თავს.

უკვე სექტემბრის პირველ ნახევარში, ზოგი ახალგაზრდა ყაჩაღი მიგრირებს. ფარდები ფართოვდება, ოქტომბერში მათი მოძრაობა იძენს სამხრეთ-დასავლურ ორიენტაციას. ზრდასრული პირების ნაწილი მათ უერთდება და სამწყსოს იწყებენ თანდათანობით მიგრაცია სამხრეთში, ასე რომ მთელ რიგ ადგილებში შეგიძლიათ დააკვირდეთ ნაცრისფერი თიხნარების ნამდვილ შემოდგომას. ნოემბრის ბოლოს შემოდგომაზე მიგრაცია მთავრდება.

თუმცა, ქალაქებში ბუდეები, რომლებიც აშკარად იწვევენ ცხოვრებას, მგრძნობიარე ცხოვრებას იწვევს. მათ ნაწილობრივ უერთდებიან ჩრდილოელი რეგიონებიდან ჩამოსული პირები.

50 დღის ასაკში, ქათმები იწყებენ კვებას. ივლისის მეორე ნახევარში - აგვისტოს დასაწყისში, ახალგაზრდები საბოლოოდ გადადიან დამოუკიდებელ ცხოვრების წესზე და ტოვებენ მშობლებს. ისინი გაერთიანებულნი არიან სამწყსოვროდ და იკვებებიან გლეხურ მიწებზე, თუმცა ზოგი ახალგაზრდა ფრინველი აგვისტოს ბოლოს აგრძელებს ბუდეს ადგილს.

ცნობილია, რომ თავად ფალანგები არ აშენებენ ბუდეებს, მაგრამ იკავებენ ძველს ან სხვა ფრინველებისგან, განსაკუთრებით კერძოდ, ნაცრისფერი ხალხისგან, აშენებენ ძველს. მასალა შეგროვდა 1972-2012 წლებში ვიტებსკის რეგიონში. რეგულარულად ნაცრისფერი თიხნარებისა და ჯალათების ბუდეები ოკუპირებულია მხოლოდ ფალკონების მიერ. მტკნარი ნამსხვრევების მტაცებლური დასახლების 97 შემთხვევიდან, ბუდეების 58 (59.8%) მიერ იყო დაკავებული დერბნიკები, 30 (30.9%) კესტრებით, 8 (8.3%) წიხლების მიერ, ხოლო ბუზვარდის მიერ 1 დრო (1.0%), რომლებიც იყენებდნენ ხალიჩის მშენებლობას. მისი მასიური ბუდის კონსტრუქციები, ხოლო 55 (83.0%) ბუჩქები. დერბიკის მოსახლეობის 90% ადრე ბუდეები ბუდეების ნაცრისფერ ბუდეებში იყო წამოწოლილი და ავითარებდა ტორფის ბუჩქებს, ხოლო კვარტალი ურჩევნია აგროზოლითებში მდებარე ბუდეების დაკავებას. ზოგი ბრბოს ბუდეები ზედიზედ რამდენიმე წლის განმავლობაში იკავებენ მტაცებლებს, სანამ ისინი მთლიანად არ გაანადგურებენ. აღირიცხა ზედიზედ სამი წლის განმავლობაში ბუდეები და ნაცრისფერი თიხების ერთნაირი ბუდეების კვანძები.

ხშირად, მტაცებლების მიერ დაკავებული ბუდეების გვერდით (50-150 მ), ნაცრისფერი თიხების 2-3 ბუდეა. რუხი კრუტები იყენებდნენ საშიშროებას და მაღვიძარას ამცირებდნენ, აფრთხილებდნენ ფალკონებს. ფალანგები, თავის მხრივ, აქტიურად შეტევავენ ბუზიების, ჭაობიანი მთვარეების და სხვა ბუმბული მტაცებლების ბუდის მიდამოში, რითაც იცავს და მიმდებარე გრეიკული თიხნარების ბუდეებს. ეს თავისებური სიმბიოზი აშკარად სასარგებლოა ორივე ფრინველისთვის, რადგან ასეთი სამეზობლო საკმაოდ გავრცელებულია. ამრიგად, შეიძლება ითქვას, რომ ხრომი არის ბუდეების მთავარი მიმწოდებელი დერბიკის, კირჩხიბისა და ყვავილის ბუდისთვის.

საშინაო ლიტერატურაში, რამდენიმე პუბლიკაცია ეთმობა ნაცრისფერი ხალხის ბუნებრივ მტრებს. ბელორუსულ ლაკელენდში, ყვავი ბუდეების პერიოდში 1972–2012 პერიოდისთვის. ნაპოვნია გოშავკის მტაცებელი (2.0%), ოქროს არწივი (0.6%), თეთრი ფერის არწივი (0.3%). ბუდეების პერიოდში, მრავალწლიანი ფალანგების წარმოებისას ბრალი შეადგენდა 12.6% -ს,

ამ დროისთვის ბელორუსში არ არის ცნობილი მრავალწლიანი ფალანგის ბუდეების შემთხვევები და ის მხოლოდ შემოდგომაზე და საგაზაფხულო მიგრაციებზე ხიბლავს. გოშავკის დიეტის დროს ბუდეების პერიოდში, ხრეული არის 2.0%. შემოდგომა-ზამთრის პერიოდში მამაკაცებში ეს მაჩვენებელი იზრდება 9.5% -მდე, ხოლო ქალებში - 5.9% -მდე. აქვე უნდა აღინიშნოს, რომ ცალკეული წყვილი ქერქები სპეციალიზირებულია ნაცრისფერი კოროლების მოპოვებაში. გათვლები აჩვენებს, რომ ვიტებსკის რეგიონის გოშავკის მოსახლეობა. (დაახლოებით 750-800 წყვილი) წიწილების კვების პერიოდში (43 დღე) წარმოქმნის დაახლოებით 1880-2000 ნაცრისფერ კოროზს. რეგიონის ოცი წყვილი ოქროს არწივი 75 დღეში 12 ნაცრისფერ კოროზს წარმოქმნის. ბუდეების პერიოდში 200 კმ²-ის ბუდეში მდებარე ბუდეების და მტაცებლების ფრინველების ყოველწლიურმა აბსოლუტურმა დათვლამ შესაძლებელი გახადა აქ 1 წყვილი ოქროს არწივისა და 5 წყვილი გოშების ბუდეების მიერ აღებული ნაცრისფერი თიხების პროცენტული გამოანგარიშება. გოშავები და ოქროს არწივები აგროვებენ საავადმყოფოში მცხოვრები ნაცრისფერი კოროების 4.4% -ს. ზემოქმედების ეს ხარისხი შეიძლება შეფასდეს, როგორც სუსტი, რაც მნიშვნელოვნად არ იმოქმედებს რუხი ბრბოს რაოდენობაზე. ამას მოწმობს ბოლო წლების განმავლობაში დაფიქსირებული სოფლის მეურნეობის და ურბანული ლანდშაფტებში ნაცრისფერი ხალხის რაოდენობის ზრდა.

ამრიგად, ბუმბული მტაცებლები არ მოქმედებენ, როგორც სერიოზული მარეგულირებელი რუხი კრუჟის რაოდენობისა. ამასთან, მათი გარეგნობა და უფრო მეტიც, ხალხურ ადგილებში ნადირობა, იწვევს შფოთვის რეაქციას, ხოლო მტაცებლის თავდასხმების შემთხვევაში - და ფრენას. ბოლო წლების განმავლობაში წარმოქმნილ საჭიროებასთან დაკავშირებით, რომ არ მოხდეს ნაცრისფერი ძროხების რაოდენობის რეგულირება ქალაქებში, აეროდრომებზე და სხვა ადგილებში, ძალიან სასურველია მახლობლად მტაცებლური ფრინველების განსახლება, ეფექტური გამავრცელებელი ფაქტორი. ჰპირდება ამ ადგილებში ბუმბული მტაცებლების მოზიდვას ბუდეს. ამგვარი ექსპერიმენტების საბოლოო მიზანი მტაცებლური ფრინველების ურბანული მოსახლეობის შექმნაა, რამაც შეიძლება გავლენა მოახდინოს ნაცრისფერი ხალხის რაოდენობაზე და სივრცულ განაწილებაზე.

კროსი, თავის მხრივ, ანგრევს მტაცებელ ფრინველთა ბუდეს. ცნობილია კვერცხების გატაცების შემთხვევები და მცირე ფალანგების ქათმები. იძულებული გავხდი raven-peeled კვერცხები ისეთი ძლიერიც კი მომეყვანა

ნაცრისფერი ხალხის მტერი, გოშავკის მსგავსი.

Crow არის omnivorous ფრინველი. დასახლებები, რომლებიც ცხოვრობენ დასახლებებში, სხვადასხვა სახის საკვების ნარჩენებით იკვებებიან, იღებენ მკვდარი ცხოველების ცხედრებს.

ამ ფრინველთა ცხოვრების სხვადასხვა პერიოდში იცვლება კვების რაციონი. Crows chicks იკვებება ქვეწარმავლებით, გარეული და შინაური ფრინველების კვერცხებით და ქათმებით, მღრღნელებით, მოლუსკებით, ჭიებით, მწერებისგან, კარნიზით. გაზაფხულზე, ხროვები აქტიურად ანადგურებენ ფრინველის ბუდეებს, ჭამენ კვერცხს და წიწილებს, ზაფხულსა და შემოდგომაზე ისინი საკმაოდ ბევრ მწერს ჭამენ, საკვების რაციონში შედის ბოსტნეულის საკვების (ჭვავის, ხორბლის, ქერის, ბარდა). ზამთარში სხვადასხვა მცირე ზომის ძუძუმწოვრები, ფრინველები და ხალიჩები დანაღმულია. ქალაქებსა და ქალაქებში ისინი კონცენტრირებულნი არიან ნაგავსაყრელებზე, ნაგვის კონტეინერების მახლობლად, სადაც ისინი საკვებად იყენებენ საკვებს.

წლის ყველა სეზონში, თაგვის მსგავსი მღრღნელების დაჭერა ზოგჯერ. მეფრინველეობის მეურნეობებისა და ადამიანის დასახლებების მიმდებარე ტერიტორიაზე, ნაცრისფერი ძროხები თავს დაესხნენ ფრინველებს.

ქალაქებში, წყვილის ერთ-ერთი წევრის გარდაცვალებით, მეორე ფრინველი ძალიან სწრაფად პოულობს მის სანაცვლოდ. მაგალითად, 2013 წლის 7 აპრილს, ვიტებსკში, სქელი ხის მსგავსი კუნელის ნაგავსაყრელის დროს, ნაცრისფერი ყაჩაღის ბუდე აღმოაჩინეს მშენებლობის პროცესში და ბუდეს გვერდით ჩამოკიდებული ნაცრისფერი კრუჟი, რომელიც გახდა კუნელის ბორცვებისა და ეკლების გასწვრივ ჩაფლული და გარდაიცვალა. 14 აპრილს, ამ ადგილას, რამოდენიმე ნაცრისფერი თიხნარი დასრულდა ბუდეების მშენებლობა, ფრინველის ცხედრის უგულებელყოფით.

რიგი ადაპტაცია ჰაბიტატების პირობებზე გამოიკვეთა ბელორუსული ლაკელანდის ნაცრისფერ ჭაში (შესაძლოა, ყველა სხვა პოპულაციაში): ბუდეების პერიოდის დამოკიდებულება ქათმებისთვის უხვი საკვების გამოჩენის დროზე, ბუდეებში მძლავრი თბოიზოლაციის ფენის არსებობაზე და ქათმებში მეორადი ფუმფულის არსებობას. რუხი ბრბოს სინანტროპიზაციისა და ურბანიზაციის პროცესი შედარებით ცოტა ხნის წინ დაიწყო. ამავდროულად, ურბანიზაციის პირველი ეტაპები მიმართულია ფრინველების მიერ დასახლებულ პუნქტებთან ტროფიკული კავშირების დამყარებას, ხოლო შემდგომი ეტაპები დაკავშირებულია ნაცრისფერი კრუტის ადაპტაციასთან მათში ბუდეებთან. დადგენილია, რომ ბელორუსის ტბის ოლქის ბუნებრივ და ანთროპოგენურ ბიოცენოზიში ბრბო ზოგადად დადებით როლს ასრულებს.

დასავლეთ ევროპაში, შავი ბრბო შეცვალეს შავი ხროვით - Corvus corone. ზომითა და სილუეტით განასხვავებენ ნაცრისფერი კრუასგან, მაგრამ ქლიავი მთლიანად შავია. მას შემდეგ, რაც იგი წარმოქმნის ნაყოფიერ ჰიბრიდებს ნაცრისფერი ხალხით, ბევრი მეცნიერი მიიჩნევს იმავე სახეობის შავი და ნაცრისფერი ხალის ქვესახეობებს.

ნაცრისფერი ბუჩქების რიცხვი ბელორუსში შეფასებულია 280-320 ათასი წყვილის მიხედვით.

იმ შემთხვევაში, თუ ნაცრისფერი ხროვა განიხილება, როგორც შავი ფერის ქვესახეობა, ევროპაში დაფიქსირებული მაქსიმალური ასაკი 19 წელია 2 თვე. ოფიციალური მონაცემები არ არის ნაცრისფერი ხალხის სიცოცხლის ხანგრძლივობის შესახებ.

1. გრიჩიკი ვ.ვ., ბურკო ლ. დ. "ბელორუსის ცხოველთა სამეფო. ხერხემლიანები: სახელმძღვანელო. სახელმძღვანელო" მინსკი, 2013. -399 გვ.

2. Nikiforov M.E., Yaminsky B.V., Shklyarov L.P. "ბელორუსის ჩიტები: სახელმძღვანელო-სახელმძღვანელო ბუდეებისა და კვერცხუჯრედებისთვის" მინსკი, 1989. -479 გვ.

3. Gaiduk V. Ye., Abramova I. V. "ფრინველთა ეკოლოგია ბელორუსის სამხრეთ-დასავლეთით. Passeriformes: მონოგრაფია." ბრესტი, 2013. –298с.

4. Fedyushin A. V., Dolbik M. S. ”ბელორუსის ჩიტები”. მინსკი, 1967. -521 წ.

5. ივანოვსკი ვ.ვ. „ეკოლოგია ნაცრისფერი კრუპის Corvus cornix- ის ბუდე ბელორუსის ლაკლანდიაში“ / რუსული ორნიტოლოგიური ჟურნალი 2016, ტომი 25, ექსპრეს გამოცემა 1301: 2255-2267

6. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) ევროპული ფრინველებისთვის სიცოცხლის ხანგრძლივობის ჩანაწერების EURING სია.

აღწერა

ჰაბიტატი

ეს სახეობა ბუდეა დასავლეთ და ცენტრალურ ევროპაში, აღმოსავლეთ შავი კურდღლის (orientalis) პოპულაციასთან დაკავშირებულ ქვესახეობებთან (50-56 სმ ან 19-დან 22 ინჩამდე სიგრძით), რომლებიც გვხვდება აღმოსავლეთ აზიაში. ითვლება, რომ ამ ორი ქვესახეების განცალკევება მოხდა ყინულის პერიოდის ბოლოს და მჭიდრო კავშირშია ნაცრისფერ ჯაგრისებთან (ამჟამად იზოლირებულია), რამაც შეავსო სახეობის უფსკრული ამ ორ ქვესახეობას შორის. ჰიბრიდების სიმრავლე ორი ფორმის საზღვარზე დევს, რაც მათ მჭიდრო გენეტიკურ კავშირზე მიუთითებს. ეს არის პერიფერიული სპეცრაზმის მაგალითი, ერნსტ მერის მიერ აღწერილი მოდელი. ამ ორი სახეობის რიგი ჰიბრიდები ჩრდილო – დასავლეთში გვხვდება.

განსხვავებულობისთვის, შავი ბრბოს ეწოდება Corvus corone corone, ხოლო ნაცრისფერს კი Corvus corone cornix ეწოდება.

ქცევა

ქოხები, როგორც წესი, პაკეტებში ცხოვრობენ, და კრუტები ცხოვრობენ მარტო, მაგრამ ზოგჯერ რუხები ბუდეებს არჩევენ პაკეტისგან გამიჯნულ ხეებზე, შემდეგ კი კოროზებს შეუძლიათ იგივე დიაპაზონის ჯოხებით კვება, გარდა ამისა, კოროზები ხშირად იკრიბებიან ჯგუფებში ზამთარში და იყენებენ ნაგვის ბუდეებს. ყორნის გამორჩეული თვისება არის ხმა. Rook აკეთებს პირსინგს კააადა, რავენის ხუჭუჭა ხმა თითქმის არ რეზონანსულია, უფრო ღრმა, ხუჭუჭა ღრიალით კრაა, რაც განასხვავებს მას როკის მიერ გამოცემულ ნებისმიერ ნოტს.

შავი ბრტყელი - ფრინველი საკმაოდ ხმაურიანია, ხის თავზე ხვდება, ის ზედიზედ სამჯერ ან ოთხჯერ ყვირის, რითაც პატარა პაუზებს აკეთებს თითოეულ ახალ კრეკერ ციკლს შორის. ფრთების ფარდები ნელი და გაზომილია, განსხვავებით როკებისგან.

კვება

იმისდა მიუხედავად, რომ კოროზიები ჭამენ ყველა სახის ცხოველს, მათ არ იტყვიან უარს მწერები, ჭიები, მარცვლეული, მცირე ზომის ძუძუმწოვრები და ნარჩენები, ასევე კვერცხუჯრედების მოპარვასაც ვერ შეძლებენ. Ravens ბუნებრივად არიან გაკრეჭილი, ამიტომ მიდრეკილნი არიან ხშირი ვიზიტი ადამიანის საცხოვრებელ სახლებში, რომ მოხდეს საყოფაცხოვრებო ნარჩენების შესანახი. Crows ასევე დევნა მტაცებლური ფრინველები და ასევე მელიები თავიანთი მტაცებლებისთვის. Crows აქტიურად ნადირობენ, ზოგჯერ კი სხვა crows- სთან ერთად ხვდებიან მტაცებლის დაჭერა. სიტყვა ქარიონი, რაც ინგლისურ ენაზე ნიშნავს შავი კარვის სახელით "carrion" (carrion crow) ხალხს სჯერა, რომ კოწრები სხვა არაფერია, თუ არა scavengers, მაგრამ ეს იდეა არის არასწორი.

ბუდეს

ჩვეულებრივ, ბუჩქების დიდი ბუდე მდებარეობს მაღალ ხეზე, მაგრამ ასევე ჩამონგრევის ზღვარი, ძველი შენობები და ბოძები შეიძლება კარგი ადგილია ბუდისთვის. ზოგჯერ ბუდეები ადგილზე ან მის მახლობლად მდებარეობს. გარეგნულად, ბუდე წააგავს ჩვეულებრივი ყორნის ბუდეს, მაგრამ ის ნაკლებად ნაყარია. ქალი, რომელსაც მარტო მამაკაცი იკვებება, 17-19 დღის განმავლობაში ატარებს 4-6 კვერცხს, ცისფერ ან მომწვანო, ყავისფერ ლაქაში. ქათმებში ქლიავი გამოჩნდება 32-36 დღის შემდეგ.

ხშირად, გასული წლების შთამომავლობა რჩება და ხელს უწყობს ახალგაზრდა ცხოველების ზრდას. იმის ნაცვლად, რომ მოძებნონ წყვილს, ისინი იღებენ საჭმელს და მშობლებს ეხმარებიან ჩიტების გამოკვებაში.

Pin
Send
Share
Send